Apr 13, 2014, 5:44 PM

Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:

Και φυσικά όσο τα κυβικά ανεβαίνουν οι diesel γίνονται πάρα πολύ ανταγωνιστικοί σε απόδοση και επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονοι ευρωπαίοι ψωνίζουν κατά κόρον μεγάλα diesel (και μην πείτε ότι κοιτάνε μόνο την οικονομία γιατί άνθρωπος που δίνει 60.000 ευρώ για να αγοράσει αυτοκίνητο μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα).

Μου αρέσει που επιμένεις. Έχω την τύχη να οδηγώ ένα πολύ δυνατό βενζινοκίνητο και έχοντας οδηγήσει και το αντίστοιχο ντίζελ, δεν έχω εντυπωσιαστεί. Οικονομία κοιτάνε οι Ευρωπαίοι κατά κύριο λόγο και φορολογία βάσει εκπομπών CO2.

Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Κανονικά πρέπει να συγκρίνεις τον 1.6 turbo βενζίνης της volvo με τον 2.0 diesel που βγάζουν παρόμοια άλογα αλλά πολύ περισσότερη ροπή ο diesel.

Περκέ σινιόρ;

Ο 1.6 diesel στο s60 θα ήταν άμεσα συγκρίσιμος με κάποιον 1.8 ατμοσφαιρικό (όπως αυτόν που φόραγε το προηγούμενο s40 με 125 άλογα). Εκεί θα έβλεπες ότι ανεξαρτήτως φορτίου ο diesel κινείται σαφώς πιο άνετα την ώρα που με τον 1.8 θα πίεζες και θα στρόφαρες ψηλά για να κινηθείς ανάλογα (καταναλώνοντας αντίστοιχα πολύτιμα λίτρα βενζίνης).

Σαφώς ταχύτερο το συγκεκριμένο 1800άρι!!!

Μια 330d είναι τουλάχιστον το ίδιο (αν όχι πιο γρήγορη) από την δικιά σου τρίλιτρη ατμοσφαιρική. Επίσης είχα την τύχη να οδηγώ forester turbo που με τις κατάλληλες περιποιήσεις έβγαζε 270 άλογα και 42 κιλά ροπής (δυναμομετρημένα) και έκανε πλάκα σε αρκετούς ανυποψίαστους. Όπως καταλαβαίνεις έχω μια ιδέα του τι σημαίνει δύναμη και ροπή
Ο ευρωπαίος που θα αγοράσει τρίλιτρο diesel ενδιαφέρεται και για τις επιδόσεις. Αν ήταν τόσο χαοτική η διαφορά θα ψώνιζε βενζίνα.
Όσον αφορά την σύγκριση των κινητήρων, έγραψα και πιο πριν το γιατί. Ο 1.6 diesel αποτελεί επιλογή ανάγκης και απευθύνεται σε συγκεκριμένες αγορές. Οι 2.0 diesel είναι οι βασικές επιλογές σε αυτά τα αμαξώματα στον πολιτισμένο κόσμο.
Με τον συγκεκριμένο 1.8 έχω γράψει γύρω στα 200.000 ευχάριστα χλμ με ένα ford mondeo MK3 (duratec), μια χαρά σε σχέση με άλλα μοτέρ της εποχής αλλά για να κινηθείς σβέλτα θέλει μαστίγωμα, αρχίζει και αποδίδει καλά μετά τις 4000 στροφές. Τίποτα δεν μου λέει ότι εν κινήσει ή σε μια ανηφορική διαδρομή είναι πιο γρήγορος από τον συγκεκριμένο 1.6 diesel.