Sep 21, 2012, 8:52 AM

Προβληματίζομαι κι εγω για την αγορά κάποιου πρακτικού αυτοκινήτου για να μπαίνει και σε χωματόδρομους άφοβα και οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής.
(1) Εμφανίζονται σημαντικές προσφορές στις βασικές δικίνητες εκδόσεις καινούργιων QQ, ASX, SX (διαφήμιζε απο 12.900 προχθες). Βέβαια στη πράξη προσθέτουν μεταλλικό χρώμα (μα ποτέ να μην υπάρχει άσπρο διαθέσιμο?) και 300-350 για χαρτι απόσυρσης και σε πάνε +1000 από τη διαφήμιση.
(2) Στα μικρά και οικονομικά οι ιδιώτες δεν θέλουν να έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας και ζητάνε παράλογα ψηλες τιμες (αγόραζαν με 25.000), οπότε συμφέρει το καινούργιο!
(3) Τώρα που τα τέλη πάνε με τα καύσιμα και τα μικρά κρατάνε τις τιμές, συμφέρει να πάρεις ένα πολυ καλό μεταχειρισμένο 4χ4 διλιτρο (π.χ. RAV4) με κάτω των 10.000 αντι για ενα μικρο 4χ4 μεταχειρισμενο. Σε 10 χρονια θα δωσεις παραπάνω 210χ10= 2.100 Ευρω για τέλη από ένα Τεριος, αλλά σου ζητάνε πολύ περισσότερα στη αγορά του.
(4) Αν λιγα εκατοστα μήκους του QQ κάνουν διαφορά στο parking δες το SX4 που το έχει σε προσφορά η Suzuki και σαν 4χ4 λογω Euro4 (στο website).
Γενικά εγώ θεωρώ best compromise ποιότητας-χωρων-κόστος αγοράς-κοστος χρήσης τα δικίνητα 1,6 QQ και 1,6 ASX, με προτίμηση στο 1ο λογω εταιρείας και δικτύου. Οι ιστορίες για ομαλό aftersales της Daihatsu είναι ευσεβής πόθος των περισσοτέρων ιδιοκτητων και ένστικτο αυτοσυντήρησης των εμπόρων.

Υ.Γ. Και το ΤΕΡΙΟΣ στη βασική έκδοση καινούργιου Euro4 χωρις μεταλλικο είναι καλη επιλογή value-for-money, αρκεί να είναι κανεις αποφασιμένος να ξοδεύει παραπάνω σε βενζίνη-τέλη και να αποδέχεται την αβεβαιότητα για τη διαθεσιμότητα και κόστος ανταλλακτικών στο μέλλον. Σε τελική ανάλυση ότι χρειαστεί το κάνει εισαγωγη ο ίδιος και από Ιαπωνία!