Ιδού και η δική μου εκτίμηση από τα + και - του Honda Civic Type-R 04:
ΣΥΝ
o 'Μαμά', εκπληκτικός κινητήρας ψηλά (> 5900) και απλά καλός στις μεσαίες. Του έβαλα και ένα πρόγραμμα (Hondata K100) και τώρα είναι εκπληκτικός ΚΑΙ στις μεσαίες (> 3000) και, τι να πω, 'ξυρίζει' από τις 5200 και πάνω μέχρι τις 8500 του κόφτη. Και από ήχο σουπερ!
ο Εξαιρετικό κιβώτιο, γρήγορο και με πολύ καλή αίσθηση και ακρίβεια
ο Φρένα !!! (γνωστός μου που το οδήγησε στα Μέγαρα αμέσως μετά από Subaru STi είπε πως έχει καλύτερα φρένα από το STi)
o Κράτημα πολύ καλύτερο από τα 'χέρια' μου αρκεί να το οδηγείς με τον κινητήρα μέσα στη δύναμη (θέλει εξάσκηση) και με γραμμές (εξάλλου το 'στήσιμό' του είναι 'πισταδόρικο' και σε ωθεί να φρενάρεις ίσια και να στρίβεις με απαλές και σταθερές κινήσεις).
ο Σε καλό οδόστρωμα έχει εξαιρετική πλευρική και ελκτική πρόσφυση και τα όριά του είναι τόσο υψηλά που φοβάμαι πως αν το χάσω θα γίνει ΜΕΓΑΛΟ μπαμ Εχει και το χαρακτηριστικό πως, στην κορυφή της στροφής που πατάς το γκάζι, αντί, όπως θα περίμενε κανείς, να υποστρέψει, 'βάζει μούρη μέσα' (αποτέλεσμα ψαγμένης γεωμετρίας και σκληρότητας silent blocks και χοντρής πίσω αντιστρεπτικής, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΛΟΚΕ).
ο Καλό τιμόνι (ακρίβεια, αίσθηση, 'ταχύτητα') αν και βέβαια ΔΕΝ είναι 106 Rallye 1300 (που επίσης οδηγώ που και που)
ο Πολύ ικανοποιητικοί χώροι εμπρός και αποσκευών
ο Πολύ καλά καθίσματα (μπάκετ)
ο Εμένα μου αρέσει εμφανισιακά (περί ορέξεως). Επίσης έχει WAF: αρέσει εμφανισιακά ΚΑΙ στη γυναίκα μου (περί ορέξεως, ξανά ) Ακόμα θυμάμαι τις στοιχομυθίες όταν ήταν να επιλέξω αυτοκίνητο Εγώ: 'Να πάρουμε ένα Subaru ?' Εκείνη: 'Ποιό, αυτό το μπλέ με τις χρυσαφί ζάντες και τη φτερούγα - απλώστρα ? Τελείως γύφτικο, απορώ πως σου αρέσει'
ο Αριστη ποιότητα συναρμολόγησης
ο Το κυριότερο: ΑΙΣΘΗΣΗ. Είναι σα να οδηγείς ένα αγωνιστικό δρόμου και αυτό το εκτιμάς όποτε ο δρόμος στρίβει και σε ανταμοίβει με χαμόγελο (και μερικές φορές με διαμαρτυρίες από τη συνοδηγό )
ΠΛΗΝ
ο Δεν μπορεί να οδηγηθεί γρήγορα αλλά χαλαρά. Ή πας πραγματικά χαλαρά, οπότε έχει μια χαρά ροπούλα για να πηγαίνεις με 4η μέσα στην πόλη ή με 150 με 6η στην εθνική, ή, αν θέλεις να πας γρήγορα, πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος, να δουλεύεις το κιβώτιο κτλ.
o Σε γλυστερό οδόστρωμα θέλει προσοχή, όπως όλα τα δυνατά προσθιοκίνητα, οπότε με υπερβολικό γκάζι σπινάρει, με άφημα γυρίζει.
ο Το κιβώτιο θέλει κάποια εξοικείωση, ακριβώς επειδή είναι τόσο 'γρήγορο' και ακριβές πρέπει να το μάθεις για να μη βάλεις πχ. από 5η στις 8500 4η... Τώρα τελευταία μου κάνει κάτι 'νερά' στην επιλογή της 3ης
ο Περιορισμένοι χώροι πίσω (με τα μπάκετ καθίσματα μπροστά)
ο Σφιχτό μέχρι σκληρό, δηλ. άνεση (πολύ...) κάτω από τη βάση. Εμένα αυτό μου αρέσει αλλά αντικειμενικά δεν μπορώ να το βάλω στα ΣΥΝ. Η πλάκα είναι με τη γυναίκα μου, η οποία, σε σχέση με το 106 με τα τελειωμένα Group N Bilstein που οδηγεί, το βρίσκει άνετο
ο Στον αυτοκινητόδρομο δεν είναι ευχάριστο και θέλει προσοχή στις ανωμαλίες (σαμαράκια) λόγω σκληρότητας.
o Θορυβώδες (κινητήρας, λάστιχα, αεροδυναμική), ιδιαίτερα στις υψηλές ταχύτητες, και πάνω από τα 200 η συζήτηση ή η ακρόαση μουσικής θέλουν κάποια προσπάθεια.
ο Μέτρια 'απτή ποιότητα' (πλαστικά, επενδύσεις ταμπλό κτλ.) Δείχνει 'φτηνό' για αυτοκίνητο 30000 ευρώ
ο Διαπίστωσα με έκπληξη πως έχει υψηλό δείκτη κεφαλογυρίσματος, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες (αυτό για μένα είναι ψιλο-ΠΛΗΝ). Τι έγινε, έμαθαν οι Ελληνες από αυτοκίνητα ?
ο Σου κολλάνε διάφοροι καυλωμένοι με σαξόραλλα. Οπως προχτές το βράδυ στην εθνική μετά τα Οινόφυτα, που τον πέρασα (εγώ αριστερή, εκείνος μεσαία) με 180 και μετά από 2-3 χιλιόμετρα, που είχα κολλήσει πίσω από ένα Panda που πήγαινε με 130 στην αριστερή, με έφτασε και κόλλησε πίσω μου στα 2 μέτρα με ΟΛΑ τα φώτα αναμένα, ο καραγκιόζης (κακώς δεν 'τσίμπησα' το φρένο να τον στείλω), να πάω που ? Μόλις πέρασα το Panda έκανα δεξιά να με περάσει και μόλις πέρασε με μοτέρ στους κόφτες μου άναψε τα alarm (τι εννοούσε άραγε, πως, και καλά, 'με νίκησε' ? Μπράβο αγοράκι μου, πήγαινε να φας την κρεμούλα σου )