-
Για την Οστρέλια να συμπληρώσω ότι το κράτος έχει ειδικά σχολεία που βάζει τους μετανάστες (όσους θέλουν) και τους μαθαίνει βασικά πράγματα για τη χώρα όπως στοιχεία πολιτεύματος, βασικές διατάξεις δικαίου που αφορούν εργασιακά και μεταναστευτικά θέματα, ακόμα και τη γλώσσα.
Για ορυχεία που αναφέρθηκε, είναι πολύ δύσκολο να πας γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς, ένα σωρό καμμένοι απ' όλο τον κόσμο συρρέουν στη χώρα, χώρια οι ντόπιοι, γιατί να μην εργάζονται με διπλές/τριπλές αποδοχές για κάποιο χρονικό διάστημα?
Κάτι άλλο, δεν υπάρχει αισθητός ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες (όχι ότι θα σε βάλουν και στο σαλόνι τους), γενικά ουδείς ασχολείται με το ποιός είσαι/ ποιανού είσαι και από που, το αντίθετο με Ελλάδα δηλαδή, αρκετοί όμως διαβιούν μέσα στην εθνική κοινότητά τους, ήτοι οι Ινδοί με τους Ινδούς, οι Κινέζοι με τους Κινέζους κ.ο.κ.
Επίσης όποιος πάει εκεί, συνήθως ξεμένει για πάντα, οπότε τα εισητήρια πήγαινε έλα, αν και ακριβά, λίγο τον απασχολούν μετά από κάποιο διάστημα.
Έλληνες υπάρχουν παντού, συνάντησε ακόμα και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά για τον απλούστατο λόγο ότι συναναστρέφονταν μόνο με πατριωτάκια. Οι μετανάστες εκεί, τουλάχιστον οι περισσότεροι εκ των παλιών, έχουν την κουλτούρα της αγροτικής Ελλάδας των '50ς-'60ς (από εκεί που κατά τεκμήριο προέρχονται άλλωστε), φαίνεται παντού αυτό, από την ομιλία μέχρι και τις συνήθειές τους. Η νέα γενιά είναι στο συντριπτικό ποσοστό τους αγγλοποιημένοι και μορφωμένοι.
Η γενική εντύπωση που αποκόμισε είναι μιας ευνομούμενης, πειθαρχημένης, πλούσιας, και άνετης χώρας, με αρκετά καλό βιοτικό επίπεδο, σαφώς καλύτερο από το δικό μας και με πολύ καλό κλίμα (πλην των ερήμων της ενδοχώρας και του βορρά). -
@D-jet: επιτέλους ένα ισσοροπημένο ποστ
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Κάτι άλλο, δεν υπάρχει αισθητός ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες (όχι ότι θα σε βάλουν και στο σαλόνι τους), γενικά ουδείς ασχολείται με το ποιός είσαι/ ποιανού είσαι και από που, το αντίθετο με Ελλάδα δηλαδή, αρκετοί όμως διαβιούν μέσα στην εθνική κοινότητά τους, ήτοι οι Ινδοί με τους Ινδούς, οι Κινέζοι με τους Κινέζους κ.ο.κ.
Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχουν ρατσιστές και γενικά δεν ξέρουμε τι πάει να πει ρατσισμός... περίεργοι, φοβισμένοι και πιθανώς κουτοφαντασμένοι είναι οι Έλληνες, όχι όμως ρατσιστές...
Στην Αυστραλία δεν υπάρχει έντονος ρατσισμός γιατί το κράτος έχει discrimination laws για τα πάντα και τους πάντες... Προσωπικά, επισκέφτηκα το μουσείο μετανάστευσης στη Μελβούρνη, όπου είδα ποια είναι η τάση και ποια θα μπορούσε να ήταν η κατάληξη αν δεν υπήρχε τόσο σαφές νομικό πλαίσιο.
Είναι πολύ καλύτερα από πολλά μέρη σίγουρα, πάντως. -
Σε αυτές τις χώρες βοηθάει σημαντικά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες έχουν επαφή με τη γλώσσα ή την μιλάνε καλά άμα τη αφίξει
-
Στη χώρα μας δεν υπάρχει ρατσισμός? Βασικά στην Οστρέλια δεν υπάρχει έντονος ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες, γιατί είναι ο ορισμός του κράτους μεταναστών. Είναι πάμπολλες οι εθνοτικές ομάδες που το απαρτίζουν άλλωστε, αν και κυρίαρχη είναι αυτή των ΑγγλοΙρλανδών.
Και πάλι όμως υπάρχει σχετικά ρατσισμός και γκετοποίηση αλλά απέναντι στους ιθαγενείς μαύρους, παρά τα μέτρα που λαμβάνει το επίσημο κράτος. -
Είχα διαβάσει ένα άρθρο πρόσφατα(δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή) που έλεγε πως στην Αυστραλία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εργαζομένων που τρώνε σε συσσίτια, γιατί ο μισθός τους δεν επαρκεί για να αγοράσουν το φαγητό τους. Ισχύει;
Επίσης, έχω ακούσει πως στηνΚαγκουροχώρα υπάρχει σταθερή έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες(π.χ. μηχανικοί). Καμμιά πληροφόρηση επί του θέματος;
-
Ο χρήστης kouliscd έγραψε:
Είχα διαβάσει ένα άρθρο πρόσφατα(δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή) που έλεγε πως στην Αυστραλία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εργαζομένων που τρώνε σε συσσίτια, γιατί ο μισθός τους δεν επαρκεί για να αγοράσουν το φαγητό τους. Ισχύει;
**
Επίσης, έχω ακούσει πως στηνΚαγκουροχώρα υπάρχει σταθερή έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες(π.χ. μηχανικοί). Καμμιά πληροφόρηση επί του θέματος**;αυτό έγραψα πριν λίγα πόστ, υπάρχει ζήτηση για μηχανικούς
-
Είχα διαβάσει ένα άρθρο πρόσφατα(δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή) που έλεγε πως στην Αυστραλία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εργαζομένων που τρώνε σε συσσίτια, γιατί ο μισθός τους δεν επαρκεί για να αγοράσουν το φαγητό τους. Ισχύει;Επίσης, έχω ακούσει πως στηνΚαγκουροχώρα υπάρχει σταθερή έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες(π.χ. μηχανικοί). Καμμιά πληροφόρηση επί του θέματος;
Στο site του immigration department σε Αυστραλία - Καναδά υπάρχει λίστα των ειδικοτήτων που οι χώρες αυτές έχουν έλλειψη. Πέρισυ στον Καναδά για παράδειγμα μεταξύ άλλων έψαχναν και μάγειρες εξωτικής κουζίνας και ψάλτες βυζαντινής μουσικής!
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Επίσης, έχω ακούσει πως στηνΚαγκουροχώρα υπάρχει σταθερή έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες(π.χ. μηχανικοί). Καμμιά πληροφόρηση επί του θέματος;
Στο site του immigration department σε Αυστραλία - Καναδά υπάρχει λίστα των ειδικοτήτων που οι χώρες αυτές έχουν έλλειψη. Πέρισυ στον Καναδά για παράδειγμα μεταξύ άλλων έψαχναν και μάγειρες εξωτικής κουζίνας και ψάλτες βυζαντινής μουσικής!
Εγώ που είμαι μάγειρας βυζαντινής κουζίνας και ψάλτης εξωτικής μουσικής έχω ελπίδες;
Όσο για το άλλο... η λύση δεν είναι πάντα η φυγή.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
**
Επίσης, έχω ακούσει πως στηνΚαγκουροχώρα υπάρχει σταθερή έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες(π.χ. μηχανικοί). Καμμιά πληροφόρηση επί του θέματος**;αυτό έγραψα πριν λίγα πόστ, υπάρχει ζήτηση για μηχανικούς
Είχα μέρες να μπω στο τοπικό και χάθηκα από τις πολλές pipes.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Στη χώρα μας δεν υπάρχει ρατσισμός? .Μάστορά μου, ρατσισμός δεν είναι να κοροϊδεύεις τον Πακιστανό όπως κάνουν τα βλαστάρια μας εδώ (αυτό πιο πολύ ανασφάλεια και μαλακία είναι) ... Υπάρχουν χώρες (πολύ κοντά μας) που τους καίνε και τους τρώνε...και το πρωί πάνε στη δουλειά τους κύριοι...
Και πάλι όμως υπάρχει σχετικά ρατσισμός και γκετοποίηση αλλά απέναντι στους ιθαγενείς μαύρους, παρά τα μέτρα που λαμβάνει το επίσημο κράτος.
Είναι η μαύρη τους σελίδα... μόλις πρόσφατα ζητήθηκε επίσημη συγγνώμη (νομίζω το 2008) για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους Αβορίγινες. Αρκεί να σου πω ότι μέχρι και πριν πολύ λίγα χρόνια τους βουτούσανε μωρά από τις οικογένειές τους για να μη μεγαλώσουν με τις παραδόσεις του λαού τους και τα πήγαιναν σε ορφανοτροφεία.
Η διαφορά (για την Αυστραλία) είναι ότι έστω και αργά το παραδέχτηκαν και επειδή δε θέλουν να ξαναδούν τα ίδια στη χώρα τους είναι πολύ προσεχτικοί πλέον. -
Είχα διαβάσει ένα άρθρο πρόσφατα(δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή) που έλεγε πως στην Αυστραλία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εργαζομένων που τρώνε σε συσσίτια, γιατί ο μισθός τους δεν επαρκεί για να αγοράσουν το φαγητό τους. Ισχύει;Επίσης, έχω ακούσει πως στηνΚαγκουροχώρα υπάρχει σταθερή έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες(π.χ. μηχανικοί). Καμμιά πληροφόρηση επί του θέματος;
ΑΝ για τον Α ή Β λόγο μείνεις εκτός δουλειάς και καθυστερήσεις να βρεις την επόμενη, έχεις μεγάλο πρόβλημα λόγω κόστους...
Μην ξεχνάς ότι εκεί θα είσαι μόνος σου, δεν παίζει Μαμά-Μπαμπάς-Χωριό...
Η πραγματική έλλειψη δεν είναι για απλούς μηχανικούς αλλά για πολύ εξειδικευμένες ειδικότητες, αν ενδιαφέρεστε δείτε στα χψαχτήρια δουλειών , όπου φαίνεται καθαρά ότι θέλουν πολύ συγκεκριμένη κατάρτηση... -
Βασικά στη χώρα μας υπάρχει ρατσισμός επί δεκαετίες απέναντι σε ομοεθνείς, ήτοι τσιγγάνοι και μουσουλμάνοι. Ας αφήσουμε τους ξένους. Και εκφράστηκε και από το ίδιο το κράτος σε ορισμένες περιπτώσεις με σειρά νομοθετημάτων, ιδίως απέναντι στους μουσουλμάνους.
Για Οστρέλια τώρα :
Στην επίσημη σελίδα τους ζητούσαν πολλές ειδικότητες. Κατά κύριο λόγο ΄κατσαβίδια΄ και τεχνίτες ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων που μπορεί να φανταστεί κανείς, όλα τα παραιατρικά, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, και (εδώ είναι το περίεργο) απ' όλους τους γιατρούς (τι διάολο, γιατί δεν πάνε για γιατροί τα αυστραλάκια?).
Εκεί επίσης δεν παίζει το ότι δηλώσεις είσαι, πρέπει να αποσπάσεις άδεια εργασίας από τον αρμόδιο φορέα. Π.χ. δηλώνεις κλειδαράς, θα πας στο σωματείο/φορέα/όργανό τους και θα πάρεις χαρτί επάρκειας και μετά θα ψάξεις να απασχοληθείς στον τομέα σου. Μπαρουφολογίες του στυλ 'ήμουν χτίστης, έχω κάνει και μαραγκός, πιάνουν τα χέρια μου από καυστηρατζής και λίγο από ντελίβερι' απλώς δεν περνάνε, και μάλλον θα καταλήξεις το τελευταίο και μετά από πολύ κλάψα. -
-edit-
-
Ένας Ελληνοαυστραλός μου είπε ότι τους μετανάστες νοσοκόμους και γιατρούς τους προορίζουν καταρχήν για την ενδοχώρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις για τους καταυλισμούς ιθαγενών.
Πάντως καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ένα αυστραλάκι δεν πάει για σιδεράς ή για μοδίστρα, σου λέει ένας Ινδός ή μια Κινέζα μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά και να πετάξει και τη σκούφια της και αποπάνω. Αλλά για γιατρός μου μυρίζεται ότι απλά δεν έχει την κονόμα που θα περίμενε μετά από τόσα χρόνια και έξοδα σπουδών. Οπότε τους παίρνουν έτοιμους και αυτούς σε κάποιο βαθμό. -
-edit-
-
Το μπανιο στη θαλασσα θελει προσοχη νομιζω στην Αυστραλια, εχει και κατι καρχαριες εκει περα που παραμονευουν
Οσο για τους ρατσιστες, παντου υπαρχουν, και στην Αυστραλια φυσικα. Eκει βεβαια πλεον δεν τα εχουν τοσο με τους Ελληνες και Ιταλους (http://en.wikipedia.org/wiki/Wog) και λοιπους untermenschen αλλα με τους Ασιατες λαθρομεταναστες.
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Οι άλλοι παραλία.Beach no more...Arahova thes na peis einai kai ximonas
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
@D-jet: επιτέλους ένα ισσοροπημένο ποσττα ίδια δεν γράφω και εγω μονο με λιγότερες λέξεις. Μετανάστευση σε Αυστραλία είναι μονο για να τονώσει τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας τους, περισσότερα θα πάρουν απο εσάς παρά θα σας δώσουν. Μείνετε Ευρώπη.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
(τι διάολο, γιατί δεν πάνε για γιατροί τα αυστραλάκια?)...Είναι ένα φαινόμενο που μας φαίνεται παράξενο... Η λογική τους είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να σπουδάσεις αν μπορείς να αποκατασταθείς επαγγελματικά πολύ εύκολα κάνοντας μια απλή και άχαρη αλλά χωρίς ευθύνες δουλειά. Για αυτό το λόγο πολλοί Αυστραλοί είτε σπουδάζουν ό,τι γουστάρουν για το κέφι τους (κάτι που αποτελεί ανέκδοτο για τη χώρα μας και για όποιον δεν προέρχεται από κάποιο τζάκι) είτε δε σπουδάζουν καθόλου. Το τελευταίο δεν είναι και πολύ καλό (για αυτό και οι bogan εκεί είναι διαταξικό φαινόμενο) αλλά αν βγάλεις το μέσο όρο σε σχέση με τους συνειδητά σπουδαγμένους η γενική παιδεία είναι σαφέστα ανώτερη από τη δική μας. Επίσης, οι ίδιοι οι γονείς 'διώχνουν¨ τα παιδία τους από τα 18-19 τους να φύγουν και αυτό επίσης έχει αντίκτυπο στο μέσο όρο ηλικίας των σπουδαστών (μεγάλος) καθώς και στο αντικείμενο σπουδών (δουλεύουν ήδη και σπουδάζουν για την πλάκα τους).
Όσο για την αναγνώριση των σπουδών μας εδώ, η Ελλάδα είναι ομιχλώδες τοπίο και οποιαδήποτε ενέργεια αναγνώρισης περνά από τον αντίστοιχο φορέα, ο οποίος συνήθως σε σκίζει. Οι μαστόροι στην Ελλάδα είναι 99% αυτοδίδακτοι, εκεί πέρα θα τους ζητήσουν 1 κάρο πιστοποιητικά που πιθανώς ούτε καν φαντάζονται ότι υπάρχουν.
Τέλος, αν σκέφτεται κάποιος σοβαρά την Αυστραλία μην κάνει κανένα αστείο και εμπιστευτεί κανα πατριωτάκι που 'ξέρει τα κόλπα'... αμαρτία τα λεφτά που θα χάσει...
Συγκρίσεις χωρών (Ελλάδα vs. Ελβετία, ΗΠΑ, Νεπαλ...) [Διάσπα