-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
αμα τελειωνει η αναβολη σου δεν χρεαιζεται να κανεις τιποτα..
Άμα τελειώνει τότε (όπως και η δική μου τότε θα τελείωνε αν δεν την έκοβα ) και δεν κάνει τίποτα το Μάρτιο του '12 περίπου θα σκάσει η στρατονομία σπίτι του
Είχα ρωτήσει στις πληροφορίες στο ρουφ για το συγκεκριμένο θέμα για να μάθω ακριβώς τι παίζει
Πρέπει να πάει να την κόψει στο άμεσο μέλλον για να μπει Φλεβάρη, αλλιώς είναι λιποτάκτης
Sent from my LG-P500
1.000.000% ΟΧΙ.
Η σειρά κατάταξης όσων η αναβολή λήγει με το τέλος έτους, είναι η Β' ΕΣΣΟ - Μάιος, όχι η Α' - Φεβρουάριος.
Τέλος απρίλιου αρχές μαΐου θα του έρθει το κανονικό χαρτί κατάταξης για να μπει στην Β' ΕΣΣΟ, χωρίς καμία υποχρέωση να διακόψει οτιδήποτε.
Αν σου έρθει το χαρτί κατάταξης και δεν εμφανιστείς, τότε είσαι λιποτάκτης. Μόνο αν για κάποιο λόγο θες να μπεις Φεβρουάριο, πρέπει να διακόψεις από Νοέμβριο [ή όποτε είναι τέσπα]. Γενικώς δεν έχεις καμία υποχρέωση να κάνεις κάτι τέτοιο.Ναι έχεις δίκιο , είχα ρωτήσει περισυ και δεν θυμόμουν ακριβώς
Sent from my LG-P500
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Αν υπάρχει βύσμα και ανάλογες σπουδές για ΥΕΑ Οικονομικού, Στρατολογίας, Γεωγραφικής Υπηρεσίας ή Έρευνας Πληροφορικής και δεν περιμένει έτοιμη δουλειά κάποιον τότε με χίλια ΥΕΑ
Δε προκειται να πηγαινουν πλεον ΥΕΑ στα παραπανω (+ στρατονομια) με διαταγη που βγηκε τον Ιουλιο. Therefore επιλογη υπαρχει μονο στα υπολοιπα οπλα.
-
Ο χρήστης 007 έγραψε:
Αν υπάρχει βύσμα και ανάλογες σπουδές για ΥΕΑ Οικονομικού, Στρατολογίας, Γεωγραφικής Υπηρεσίας ή Έρευνας Πληροφορικής και δεν περιμένει έτοιμη δουλειά κάποιον τότε με χίλια ΥΕΑ
Δε προκειται να πηγαινουν πλεον ΥΕΑ στα παραπανω (+ στρατονομια) με διαταγη που βγηκε τον Ιουλιο. Therefore επιλογη υπαρχει μονο στα υπολοιπα οπλα.
Χάλασε οι πιάτσα..τελευταίοι των Μοικανών μείναμε
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Άμα τελειώνει τότε (όπως και η δική μου τότε θα τελείωνε αν δεν την έκοβα ) και δεν κάνει τίποτα το Μάρτιο του '12 περίπου θα σκάσει η στρατονομία σπίτι τουΕίχα ρωτήσει στις πληροφορίες στο ρουφ για το συγκεκριμένο θέμα για να μάθω ακριβώς τι παίζει
Πρέπει να πάει να την κόψει στο άμεσο μέλλον για να μπει Φλεβάρη, αλλιώς είναι λιποτάκτης
Μ'αρέσει που ρώτησες κιόλας!
Σοβαρά, τέτοιες σου είπαν;Όσα γράφει ο mjacob είναι σωστά, εκτός από το 'Αν σου έρθει το χαρτί κατάταξης και δεν εμφανιστείς, τότε είσαι λιποτάκτης.'
Αν δεν επιστρέψεις από άδεια/έξοδο (ή πιο ακραία, αν κάνεις μαντραπήδα ) τότε θα γίνεις λιποτάκτης. Αν δεν πάς καθόλου είσαι ανυπότακτος. -
Χαχαχα 3η φορα απο το 91 που απολυθηκα με καλεσανε για σεπτςμβρη μετεκπαιδευση 11 μερες χαλκιδα...παλι διακοπες επι πληρωμη και μαλλον ισως ενα αστερακι ακομα(χεστηκα βεβαια εδω που τα λεμε χαχαχα)
sent via tapatalk from an arc
-
Καλά δε φημιζομαι και για την καλή μου μνήμη
Αλλά θυμόμουν ότι κάπου μέσα στην άνοιξη σου έρχονται
Sent from my LG-P500
-
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
Χαχαχα 3η φορα απο το 91 που απολυθηκα με καλεσανε για σεπτςμβρη μετεκπαιδευση 11 μερες χαλκιδα...παλι διακοπες επι πληρωμη και μαλλον ισως ενα αστερακι ακομα(χεστηκα βεβαια εδω που τα λεμε χαχαχα)sent via tapatalk from an arc
3 φορές σε 20 χρόνια
να μην περιμένω να με καλέσουν σύντομα δηλαδή... κ.υπλγε -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Όσα γράφει ο mjacob είναι σωστά, εκτός από το 'Αν σου έρθει το χαρτί κατάταξης και δεν εμφανιστείς, τότε είσαι λιποτάκτης.'
Αν δεν επιστρέψεις από άδεια/έξοδο (ή πιο ακραία, αν κάνεις μαντραπήδα ) τότε θα γίνεις λιποτάκτης. Αν δεν πάς καθόλου είσαι ανυπότακτος.το διόρθωσα, το διόρθωσα!!!
Τελευταία επεξεργασία από mjacob και 23/08/11 10:59
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Χαχαχα 3η φορα απο το 91 που απολυθηκα με καλεσανε για σεπτςμβρη μετεκπαιδευση 11 μερες χαλκιδα...παλι διακοπες επι πληρωμη και μαλλον ισως ενα αστερακι ακομα(χεστηκα βεβαια εδω που τα λεμε χαχαχα)
sent via tapatalk from an arc
3 φορές σε 20 χρόνια
να μην περιμένω να με καλέσουν σύντομα δηλαδή... κ.υπλγεεμενα με καλεσαν 17 μηνες αφου απολυθηκα, δεν με χαλασε καθολου, διακοπες σεπτεμβριο σε βραχονησιδα διπλα στα ημια
ηταν ωραια, καθως πετυχα στο ταγμα (ειμασταν 290 ατομα) πολυ κοσμο που ηξερα και στην διμοιρια μου πεζοναυτες που ειχα στον λοχο μου. πηρα και το αστερακι και ειμαι διαστερος τωρα
Μια ερωτηση εαν ξερει καποιος. ο αδερφος μου σπουδασε ελλαδα (πολυτεχνειο) 5 χρονια και μετα εφυγε αγγλια για σπουδες και αφου βρηκε πολυ καλη δουλεια εμεινε εκει. οταν ληξει η αναβολη του, τι ακριβως θα γινει? εννοειτε πως δεν προκειτε να επιστρεψει για να μεινει μονιμα στην ελλαδα, παρα μονο για διακοπες.
τι επιλογες εχει?
-
Ο χρήστης Cyberguy έγραψε:
Μια ερωτηση εαν ξερει καποιος. ο αδερφος μου σπουδασε ελλαδα (πολυτεχνειο) 5 χρονια και μετα εφυγε αγγλια για σπουδες και αφου βρηκε πολυ καλη δουλεια εμεινε εκει. οταν ληξει η αναβολη του, τι ακριβως θα γινει? εννοειτε πως δεν προκειτε να επιστρεψει για να μεινει μονιμα στην ελλαδα, παρα μονο για διακοπες.
τι επιλογες εχει?
ή θα συνενοηθει με την εταιρεια που δουλευει και θα τους εξηγησει οτι θα πρεπει να κατεβει Ελλαδα για στρατιωτικες υποχρεωσεις οποτε λογικα θα του παγωσουν οποιο συμβολαιο εχει (αν εχει) μεχρι να επιστρεψει -μπορει και να τον διωξουν ομως δεν ειναι απαραιτητο το παγωμα- Οι Αγγλοι ομως το θεμα με το στρατο το γνωριζουν και δειχνουν κατανοηση ασε που το βλεπουν και αλλιως...
ή μενει εκει και κρινεται λιποτακτης που σημαινει οτι δε θα μπορει να κατεβαινει πλεον Ελλαδα μεχρι καποια ηλικια (δε θυμαμαι τωρα ποσο).
Αν εχει καποιος αλλος καποια αλλη λυση ας πει.
-
Βγαίνει ανυπότακτος εσωτερικού και τρώει ένα σχετικά σεβαστό πρόστιμο που μεταβιβάζεται στη ΔΟΥ [μερικά χιλιάρικα €]
Πιθανώς πληρώνει κάποιες δόσεις
Μετά από κάποια χρόνια γίνεται μόνιμος κάτοικος εξωτερικού
αναιρείται το πρόστιμο γιατί γίνεται ανυπότακτος εξωτερικού
όποτε παρουσιαστεί κάνει μειωμένη θητεία.
Μετά τα 35 δεν κάνει καθόλου [?]Στο μεταξύ έχει δικαίωμα να επισκέπτεται την ελλάδα, απλώς δεν μπορεί να μένει περισσότερο από κάποιο διάστημα
-
-edit-
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Π@π@ριές, ένας μήνας συνολικά ή σπαστά είναι το διάστημα που δικαιούνται να μείνουν οι ανυπότακτοι στην Ελλάδα, αλλά λόγω ΕΕ (και μη σφραγίδων), δεν μπορούν πρακτικά να το ελέγξουν.Κατ΄εμέ, όπως είναι η κατάσταση και ο Στρατός στην Ελλάδα και μιας και δεν σκοπεύει να επιστρέψει για να εργαστεί, ας κάτσει ανυπότακτος, στο τέλος θα υπηρετήσει ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ένα εξάμηνο (και αν).
από 1-2 φίλους που ακολουθούν αυτό το δρόμο, όντως δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο μπες βγες ελλάδα.
Το οικονομικό πρόστιμο τους μεταβιβάστηκε πάραυτα παρ' όλ' αυτά. Μέσα σε 1 μήνα από την ανυποταξία. Και θυμάμαι ότι είναι πάνω από το όριο που θεωρητικά συλλαμβάνεσαι στην ελλάδα για χρέη στο δημόσιο, οπότε και σκέφτονται να κάνουν την 'πατέντα' με τις δόσεις που περιέγραψα, μέχρι να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. -
-edit-
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Αν δεν επιστρέψεις από άδεια/έξοδο (ή πιο ακραία, αν κάνεις μαντραπήδα ) τότε θα γίνεις λιποτάκτης. Αν δεν πάς καθόλου είσαι ανυπότακτος.
Αυτό ακριβώς. Η διαφορά του λιποτάκτης από το ανυπότακτος είναι τερατώδης. Στην δεύτερη απλώς δεν ασχολείται κανείς.
Αν κάποιος απλώς δεν πάει φαντάρος γιατί έτσι τότε έχει δικαίωμα μόλις φτάσει 34 ετών και μία μέρα να υπηρετήσει ενάμιση μήνα (6 εβδομάδες αν θυμάμαι καλά - μαζί με την άδεια) και να πληρώσει κάπου 3χιλ. (μία μικρή επιφύλαξη για τις λεπτομέρειες).
Αυτό ισχύει εδώ και χρόνια. Πολλοί νομίζουν πως αν σου έρθει το χαρτί κατάταξης και δεν πας θα γίνει χαμός. Στην πράξη κανένας δεν θα ασοχληθεί.
Γενικά η στρατιωτική θητεία είναι καθαρά εθελοντική υπόθεση στην Ελλάδα.
-
Η τελευταία πρόταση έχει μεγάλη δόση αλήθειας, αλλά όχι λόγω της ήπιας αντιμετώπισης των ανυπότακτων τόσο, αφού λιγότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον νόμο, έστω και τυπικά (είναι θέμα ψυχολογίας, άλλωστε δεν σέρνουν μόνο την δικιά τους έγνοια, αλλά και των οικογενειών τους , ειδικά αν μιλάμε για ανυπότακτους εσωτερικού). Η ευκολία που δίνονται οι αναβολές υγείας και τα Ι5 είναι που έχουν κάνει την μεγάλη διαφορά με το παρελθόν, σε συνδυασμό με το ξεθώριασμα του κοινωνικού στίγματος του 'τρελόχαρτου' (και του αστράτευτου γενικότερα) που μέχρι πριν μερικά χρόνια περιέθαλπταν και οι κρατικοί θεσμοί. Δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία εδώ, όλα αυτά τα φαινόμενα τα βλέπαμε ή τα βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαικές χώρες που είχαν ή έχουν στρατιωτική θητεία.
Στο φίλο με τον αδερφό στην Αγγλία έχω να προτείνω, μιας και η ελληνική γραφειοκρατία εκδηλώνεται ακόμη με έναν χαοτικό τρόπο, με άλλα λόγια για να έχει τα νώτα του όσο μπορεί καλυμμένα και μιας και η Αγγλία είναι εκτός Σένγκεν, να πάτε να δηλώσετε στην στρατολογία την Αγγλική του διεύθυνση , όπως και κάθε αλλαγή αυτής μέχρι την ληξη της αναβολής, ανεξάρτητως τι θα επιλέξει όταν έρθει η ώρα, άλλωστε αυτό είναι τυπική υποχρέωση όλων των στρατευσίμων και κανείς δεν μπορεί να του το αρνηθεί πιστεύω. Και αν μείνει πάνω τελικά, όταν έρθει η κλήση να δηλώσει στην αστυνομία ή κατευθείαν στρατολογία κάποιος συγγενής (έχοντας ίσως και κάποια τεκμήρια) πως εξακολουθεί να μένει εξωτερικό.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Για ΥΕΑ δεν σε περνάνε από δοκιμασίες. Απλά λες δεν θέλεις και τέλος.
Αν δηλώσεις θετικά, περνάς από δοκιμασίες. Αν όχι, ίσως σε τσιμπήσουν για ΛΥΒ και εκεί δεν έχει 'δεν θέλω'!
ΟΛΟΙ δηλώσαμε ΟΧΙ (πλην ενός), αλλά ΟΛΟΙ περάσαμε από τις δοκιμασίες.
Η αλήθεια είναι ότι τα ΛΥΒ τα φοβόμουνα και γι' αυτό το οργανωμένο σκάτωμα στο ψυχολογικό τεστ (όπως προείπα ήταν από τις πρώτες φορές που κάτι που έμαθα στο πανεπιστήμιο μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο... )
Φυσικά διαφωνώ κάθετα με όσα είπε ο καλός μου φίλος Markvag. Δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν, απλά οι ενδιαφερόμενοι ας ακούσουν προσεχτικά την ενημέρωση που θα τους γίνει και μετά ας αποφασίσουν μόνοι τους.
Είναι προφανές πως θα διαφωνούσες .
Σε ότι αφορά την ενημέρωση που μας έγινε ήταν από έναν στρατόγκαβλο ΔΕΑ με μούρη μεταξύ μπουλντόγκ και τσοπανόσκυλου (και αντίστοιχο επίπεδο ευφυίας) ο οποίος αφού μας είπε ότι θα περνάμε καλά, θα πληρωνόμαστε, θα κοιμόμαστε έξω, κτλ (βέβαια αυτούς τους 5 μήνες παραπάνω ταμίας σε σουπερμάρκετ να πας πιο πολλά λεφτά θα βγάλεις), μας πέταξε σε συνομωτικό - φιλικό ύφος ότι θα γ@#$με όλα τα 'γκομενάκια' του Έβρου τα οποία ηδονίζονται όταν βλέπουν στολή... Ακόμα θυμάμαι τα λόγια και τη φάτσα και πέφτω κάτω από τα γέλια...
Επίσης, η ενημέρωση έλεγε ότι ανεξάρτητα με το τι θα κάνουμε στα αθλήματα ή το τι θα απαντήσουμε στο αν θέλουμε, μπορεί να μας πάρουν. Οπότε καθίσταται επιτακτική η παταγώδης αποτυχία στα ψυχολογικά τεστ. Ένα προφίλ που δείχνει τάσεις μελαγχολίας, ένας πρόσφατος χωρισμός ή κάτι τέτοιο βοηθάνε...
Ακόμα υπάρχουν οι μονάδες ανεπιθύμητων;;;; Ή κάνουν εξαιρέσεις για εκλεκτούς πελάτες;
Ελληνική ειρηνευτική αποστολή Κάτω Κογκό;;;
-
Βρε Μάρκο κάνεις θαρρείς και θα πήγαινες στο Αφγανιστάν. Βλέπεις ότι πολλοί άλλοι έχουν ευχάριστες αναμνήσεις. Τέλοσπάντων, προσωπικό θέμα του καθενός είναι αλλά από τη στιγμή που είναι εκ του νόμου υποχρέωση κάθε Έλληνα δεν βλέπω προς τι η τόση φασαρία.
ΥΓ: Ο τωρινός μισθός των ΔΕΑ είναι καλύτερος νεοπροσλαμβανόμενου πτυχιούχου στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό με τα σουπερ μάρκετ δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
-
Πρώτων: δεν είναι υποχρέωση ΟΛΩΝ, αλλά μόνο του 49% του πληθυσμού (ανδρών δηλαδή)
Δεύτερον: δεν αμφιβάλω ότι πολλοί πέρασαν καλά. Παραπάνω περιέγραψα το τι έζησα στη Θήβα με την ιστορία ΔΕΑ-ΥΕΑ. Όπως σου έχω εξηγήσει, η τοποθέτησή μου θα ήταν παρόμοια ακόμα και αν η θητεία ήταν αποκλειστικά άραγμα σε παραλία, συνοδεία αιθέριων υπάρξεων, πρόθυμων για όλα (λέμε τώρα... ). Το πρόβλημά μου αφορά τον χαμένο χρόνο. Άρα όσο καλά και αν περνούσα, ο χρόνος παραμένει χαμένος. Και επίσης όπως σου έχω εξηγήσει, η στέρηση της ελευθερίας μου (πχ να βγω μία βόλτα με τα πόδια 11 το βράδυ, ασχέτως αν θα το κάνω ποτέ, δεν μπορώ το να μου απαγορεύεται) είναι για εμένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να μου κάνεις...
Τρίτον: Μόλις απολύθηκα βρήκα μία καταπληκτική δουλειά με 640 ευρώ ( ). Ο κατώτατος μισθός τότε ήταν κάπου εκεί (στα 600)... Οι ΔΕΑ έπαιρναν τότε κάπου στα 500 (όπως μας είπαν) και πρέπει να νοικιάζουν σπίτι. Αν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο (στους ΔΕΑ, γιατί στον ιδιωτικό τομέα ξέρω πόσο έχει αλλάξει και προς τα που... ) δεν το ξέρω...
Οι παραπάνω συμβουλές προφανώς αφορούν όσους συμμερίζονται την άποψή μου.
Α, και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πάω στο Αφγατηγανιστάν ή αλλού, εφόσον ήταν απόφασή μου και αμοιβόμουν κατάλληλα.
-
Ελλήνων είπα, όχι Ελληνίδων!
Για σένα ήταν χαμένος χρόνος, για άλλους ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία (την οποία δεν θα έχουν ευκαιρία να ξαναζήσουν) στην οποία έμαθαν πέντε πράγματα και έκαναν δέκα καλούς φίλους.
Μαζί με τα επιδόματα τους (τριμήνου, υπηρεσιών, ασκήσεων, παραμεθορίου κλπ) στις αρχές προς μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ήταν πάνω από 600 €, όταν ο νέος Ανθλγχος ήταν λίγο κάτω από 1000άρικο και ο Υπλγος κοντά στα 1200. Δεν θα πάει κάποιος για τα χρήματα προφανώς, αλλά για την εμπειρία και για να είναι έξω κάθε μεσημέρι και να τρώει στην ταβέρνα και όχι στα εστιατόρια της μονάδος.
ΥΓ: Αφγανιστάν τότε ήταν μισθός Ελλάδος + 3500 €. Οι USMC έπαιρναν κοντά στα 7κ $ και μιλάω για Privates!
Περί Θητείας [#3]