-
Τι κάνει σήμερα ο Σταύρος Λάλας;
Ο μεγαλύτερος Έλληνας κατάσκοπος
«Θα ξανάκανα ότι έκανα στο παρελθόν με όλη μου την καρδιά γιατί αγαπάω την πατρίδα μου», λέει στο newsbeast.gr ο 58χρονος Σταύρος Λάλας, ο μεγαλύτερος Έλληνας κατάσκοπος.
Ο Σταύρος (Στίβεν) Λάλας γεννήθηκε το 1953 στο Ντόβερ του Νιου Χάμσαϊρ. Ήταν ελληνικής καταγωγής από την Κωνσταντινούπολη και πολέμησε στο Βιετνάμ. Ένα μέρος της θητείας του υπηρέτησε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Εκείνη την περίοδο προσεγγίστηκε για πρώτη φορά από Έλληνες. Είχε αρχίσει να δίνει στην ΚΥΠ μεγάλης αξίας απόρρητα έγγραφα για τη διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι πράκτορές της διαπίστωσαν ότι η συνεργασία του θα ήταν πολύτιμη για την Ελλάδα.
Ο Σταύρος Λάλας υπηρετούσε στο Τμήμα Επικοινωνιών και παρέδωσε 50 έγγραφα καθώς και ονόματα αμερικανών πρακτόρων. Την περίοδο 1984 – 1985 υπηρέτησε στο Βελιγράδι και το 1985 πήρε μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε μέχρι το 1989. Τότε άρχισε να ταξιδεύει συχνά από την Κωνσταντινούπολη στη Χρυσούπολη Καβάλας για να δει την οικογένειά του ενώ παράλληλα διοχέτευε στην ΕΥΠ απόρρητα στοιχεία.
Το 1989 μετατέθηκε για λίγο στην Ταϊβάν ενώ το Δεκέμβριο του 1990 τοποθετήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και συνέχισε να παραδίδει απόρρητα στοιχεία μεταξύ πρεσβείας των ΗΠΑ και των αμερικανικών υπηρεσιών, κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ουάσινγκτον.
Η μοιραία στιγμή για τη δράση του ήρθε στις 26 Φεβρουαρίου 1993 όταν μία άγνωστη πτυχή του θέματος των Σκοπίων είχε γίνει γνωστή. Το FBI ενημερώθηκε και αξιωματικοί του ήρθαν στην Αθήνα για να ερευνήσουν την υπόθεση. Στο χώρο της Μονάδας Επικοινωνίας Προγραμμάτων τοποθετήθηκαν κάμερες οι οποίες «τσάκωσαν» τον Σταύρο Λάλα.
Στις 28 Απριλίου 1993 ο Έλληνας κατάσκοπος κλήθηκε από την υπηρεσία του να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια για να ενημερωθεί δήθεν για ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, τον συνέλαβαν. Μετά από πολλές ανακρίσεις, ομολόγησε τη μυστική του δράση από το 1977 μέχρι το 1993 και οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας».
Καταδικάστηκε για προδοσία σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης πέντε ετών και οδηγήθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Το καλοκαίρι του 2005 αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της «διαβίωσης υπό επιτήρηση» στη Μασαχουσέτη και είχε μοναδική επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βοηθήσει την οικογένειά του που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Στις 25 Νοεμβρίου 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις.
Σήμερα ο Σταύρος Λάλας ζει στη Χρυσούπολη Καβάλας. Τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ενώ, όπως λέει στο newsbeast.gr, προσπαθούσε από το 2005 να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, την απέκτησε μετά από έξι χρόνια. Φροντίζει το μεγάλο του γιο, τον 25χρονο Γιάννη, ενώ ο μικρότερος γιος του, Παναγιώτης, είναι στο στρατό.
Δεν εργάζεται γιατί και ο ίδιος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που τα απέκτησε στη φυλακή. Η σύζυγός του, Μαρία, εργάζεται σε φροντιστήριο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. «Μοναδικό μου παράπονο είναι ότι δεν φρόντισαν την οικογένειά μου όσο εγώ ήμουν στη φυλακή» αναφέρει.
Κι ενώ μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, σκεφτόταν να γράψει ένα βιβλίο για τα όσα πέρασε, πλέον ούτε λόγος. Γιατί όπως τονίζει: «καμιά φορά είναι καλό να μην λες τίποτα».
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
πραγματικά άχρηστος λαος εκεί στο Αγρινιο ρε γμτ.ούτε 1 κάταγμα δεν μπορούν να φτιάσουν. (κι οι ιατροί που δουλεύουν εκεί, αλλά που δεν κατάγονται από κει, πάλι γιδια έγιναν αφού είναι μακρυά απο την Πρωτεύουσα)
ένας λαος από γίδια με επιστήμονες γίδια, αλλά δικαιοματούχους με τη βούλα.
Να φτιαξουν το καταγμα φυσικα και μπορουσαν.Δεν μπορουσαν ομως να αναλαβουν το ρισκο,μιας και ειναι και καποιας ηλικιας ο παθων,να τους μεινει στο χειρουργειο.Οποτε οσο το δυνατον πιο γρηγορα μακρυα απο μας.....
-
Μιλάς σοβαρά; Πάς καλά; Έλεος... edit mod
-
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
edit mod
καλο ειναι πριν ποσταρεις τετοια μ@λ@κια (και σε thread που υποτιθεται ξεφευγει απο την πλακιτσα) να ενημερωνεις και τι ειναι για να μην χανουμε τα αλλα 20 tab που χουμε ανοικτα με τα restart.
παιδια ΜΗΝ το ανοιξετε εαν εχετε και αλλα παραθυρα ανοικτα και τα χρειαζεστε.
Δεν χρειαζότανε να το κάνεις και quote... mod -
-
-
-edit-
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Δίωξη για δύο κακουργήματα στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης
http://www.nooz.gr/greece/dioksi-gia-di ... ssalonikis
Αθηναϊκό κράτος... -
-
Σήμερα είμαι στεναχωρημένος και εξοργισμένος με την είδηση της εν ψυχρώ δολοφίας ενος 44χρονου από ληστες λίγες ώρες πριν γεννησει η γυναίκα του!!Τραγικό!!!
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Στα του Ρέντη τώρα:
Τελευταία ενημέρωση: 07.05.2011 | 16:29
Πρώτη δημοσίευση: 07.05.2011 | 15:12- Συνελήφθη στο σπίτι του, σε διώροφη βίλα στο Πόρτο Ράφτη
- Είχε εκδιωχθεί από το σώμα για απανωτές περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών
- Μέχρι πριν από λίγους μήνες ο 40χρονος υπηρετούσε στην αστυνομία
[...]
Συγγνώμη που δεν κρατιέμαι, αλλά επειδή είχε γίνει νύξη στις προηγούμενες σελίδες...
Τελικά Έλληνας είναι ο 'εγκέφαλος' της σπείρας;
περίμενε λίγο, να βγάλει ραπόρτο ο κομμουνιστής
Aυτό το είχα ξεχάσει....
Σε μένα αναφέρεσαι drifter..??? Να σας πω....Δηλαδή, βλέπετε μια σπείρα 11 ατόμων, πόσοι ήταν, εκ των οποίων ένας-δυο είναι Ελληνες και μάλιστα ο ενας 'εγκέφαλος' (με ο,τι σκατά σημαίνει αυτό....) και αυτό αποτελεί επιχείρημα υπερ των αλλοδαπών και κατά του γεγονότος οτι είναι υπεύθυνοι για την έκρηξη της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια?? -
Ο χρήστης VANGSKG έγραψε:
Σήμερα είμαι στεναχωρημένος και εξοργισμένος με την είδηση της εν ψυχρώ δολοφίας ενος 44χρονου από ληστες λίγες ώρες πριν γεννησει η γυναίκα του!!Τραγικό!!!δεν θα γιορτασει ποτε γενεθλια...
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Δίωξη για δύο κακουργήματα στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης
http://www.nooz.gr/greece/dioksi-gia-di ... ssalonikis
Αθηναϊκό κράτος...Δεν ξεχνάμε το έργο του, τα φθηνά πάρκα, το φαραωνικό δημαρχείο κλπ κλπ.
Τόσα χρόνια που ο εν λόγω υπάλληλος έκλεβε τον Δήμο γιατί δεν φρόντισε ο πρώην δήμαρχος να επέμβει η δικαιοσύνη;
-
Αδειάζει σήμερα η Ρώμη – Περιμένουν τον μεγάλο...σεισμό!
http://www.newsit.gr/default.php?pname= ... 19&catid=7 -
Ο χρήστης aris07 έγραψε:
Αδειάζει σήμερα η Ρώμη – Περιμένουν τον μεγάλο...σεισμό!
http://www.newsit.gr/default.php?pname= ... 19&catid=7τελικά η βλακεία είναι μεσογειακή
-
τρίφτη τη προηγούμενη φορά έπεσε έξω 2 μέρες.
κράτα μια πισινή μέχρι το ΣΚ. -
wannabe ξέρεις τη παροιμία που λέει 'ένα χαλασμένο ρολόι λέει την ώρα σωστά 2 φορές την ημέρα' ?
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
τρίφτη τη προηγούμενη φορά έπεσε έξω 2 μέρες.
κράτα μια πισινή μέχρι το ΣΚ.εγώ πάντως την δικιά μου την τρολάρω ασύστολα, της μίλησα και για το ΒΑΝ
-
πες της και για την αποκάλυψη του Ιωάννη που γράφτηκε στη Πάτμο
έχουμε γνώση οι Έλληνες.
νομίζουν οτι τυχαία τους φεσώσαμε τώρα....φευ
αματιούρια. -
μλκα! ντριφτη ownage!
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13368599
αυτή τη φορά έπεσε μέσα στην ημερομηνία αλλά λίγο δίπλα στο χώρο.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#7]