-
Μου δημιουργήθηκε η παρακάτω απορία.
Είδα σήμερα εδω στα Χανιά ford mondeo μοντέλο 2017 ή 18 το οποίο είχε τις παλιές πινακίδες, τις πιο μικρές χωρίς το GR που είχαμε μέχρι το 2004. ΗΚΖ - **** Γνωρίζει κανείς πως γίνεται αυτό;
Το μοντέλο ήταν σίγουρα μεταγενέστερο του 2004 και ήταν σαν αυτό:
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/34877074-ford-mondeo
Επίσης μου έχει τύχει παλιότερα να δω αυτοκίνητο της δεκαετίας του 90 με πινακίδες από τις πολυυυυυ παλιές, αυτές με τους 2 χαρακτήρες που είχαν και 2 κάθετους αριθμούς τέρμα δεξιά.
Γνωρίζει κάποιος μη μείνουμε με την απορία;
-
Μου δημιουργήθηκε η παρακάτω απορία.
Είδα σήμερα εδω στα Χανιά ford mondeo μοντέλο 2017 ή 18 το οποίο είχε τις παλιές πινακίδες, τις πιο μικρές χωρίς το GR που είχαμε μέχρι το 2004. ΗΚΖ - **** Γνωρίζει κανείς πως γίνεται αυτό;
Το μοντέλο ήταν σίγουρα μεταγενέστερο του 2004 και ήταν σαν αυτό:
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/34877074-ford-mondeo
Επίσης μου έχει τύχει παλιότερα να δω αυτοκίνητο της δεκαετίας του 90 με πινακίδες από τις πολυυυυυ παλιές, αυτές με τους 2 χαρακτήρες που είχαν και 2 κάθετους αριθμούς τέρμα δεξιά.
Γνωρίζει κάποιος μη μείνουμε με την απορία;
-
Κι εγώ έχω συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις.
Ίσως κάποιο κρατικό όχημα (π.χ. Ασφάλεια);
Για να είναι κλεμμένο ή ο ιδιοκτήτης να ξήλωσε από κάποιο άλλο τις πινακίδες, μου φαίνεται σχετικά τραβηγμένο (ως προχειρότητα).
-
Κλεμμένο δεν είναι σίγουρα, το βλέπω πολύ συχνά. Για ασφαλίτικο δε ξέρω, έχει η ασφάλεια mondeo; Aκόμα και τα ασφαλίτικα όμως (πχ τα Ξαρά ή τα οκταβια που όλοι τα καταλαβαίνουμε) δεν έχω παρατηρήσει να έχουν παλιές πινακίδες.
-
Για δοκίμασε να βάλεις την πινακίδα του εδώ https://www.hellasdirect.gr/wizard/details
Τις περισσότερες φορές βγάζει αυτόματα τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου (όχι πάντα βέβαια) Αν σου ζητήσει ΑΦΜ περίμενε λίγο χωρίς να πατήσεις κάτι και θα σου τα βγάλει.
Αν σου βγάλει τη σωστή μάρκα και μοντέλο τότε προφανώς είναι οκ η πινακίδα. Αν σου βγάλει άλλη μάρκα/μοντέλο προφανώς κάτι τρέχει. Αν δε σου βγάλει τίποτα δεν σημαίνει κάτι, δεν έχουν όλα τα αυτοκίνητα περασμένα στη βάση τους.
-
να ξήλωσε από κάποιο άλλο τις πινακίδες, μου φαίνεται σχετικά τραβηγμένο (ως προχειρότητα).
Κι όμως... έχουν καταθέσει από το 'μεγάλο' και βάζουν πάνω του φθηνότερου σε τέλη ή χωρίς τεκμήριο κλπ. Δίνουν λιγότερο στόχο από τις φτιαγμένες στα μαγαζάκια που κάνουν μπαμ αμέσως.
-
Χαχαχα ναι έτσι άμα το δει τροχαία θα περάσει απαρατήρητο.
Θα δω ξανά την πινακίδα γιατί θυμάμαι μόνο το ΗΚΖ και θα τη βάλω στον σύνδεσμο που είπε ο φίλος infidel.
-
Το θέμα ότι κάτι τόσο οφθαλμοφανές ύποπτο ΔΕΝ το βλέπει η τροχαία...
-
Έχω ένα φίλο που έχει ένα αγροτικό δεκαετίας στο όνομά του. Πήγε και αγόρασε μια μερσεντές πρώην ταξί 20ετίας και βάλε, δεν πρέπει να κυκλοφορούν ακόμα πολλά τέτοια σκάφη. Δεν μπορούσε όμως να περιμένει τα χαρτιά και οι καινούργιες πινακίδες να βγουν και έβγαλε τις πινακίδες από το αγροτικό και τις έβαλε πάνω στη μερσεντές γιατί ήθελε να το βγάλει βόλτα να δει πως πάει στο δρόμο. Επειδή κόβει το μάτι μου και γενικά με τις πινακίδες και το παρακολουθώ αλλά κι επειδή τον ξέρω χρόνια και θυμάμαι την πινακίδα του αγροτικού μόλις είδα την περσεντές με τις πινακίδες το κατάλαβα και του είπα ότι αν τον πιάσουν θα τον σκίσουν αλλά δεν τον ένοιαξε. Αφού σου λέει και τα 2 αμάξια είνια δικά μου, μικρό το κακό. Κάτι τέτοιο πρέπει να παίζει.
Όχι ότι δεν παίζει να είναι κλεμένα ή ασφαλίτικα. Θέλει κάποιος να πάει το αμάξι του με κατεθεμένες πινακίδες στο χωριό πχ και βάζει πάνω ότι πινακίδα έχει. Δε βαριέσαι!!!
Μπορεί ακόμα μόλις να το αγόρασε καινούργιο ή μεταχειρισμένο και για το πάει σπίτι του βάζει πάνω ότι να ναι. Υγεία να έχουμε...
edit. Θυμήθηκα μια κουβέντα που είχα πολύ παλιά με ένα φίλο που πραγματικά ζει και αναπνέει για τις πινακίδες. Μιλούσαμε για τις πινακίδες νέου τύπου και αναρωτιόμασταν πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορουν ακόμα χωρίς να αλλάξουν μοντέλο, πριν και μετά τις νέου τύπου πινακίδες και μου είχε πει ότι σε κάποιο νομό της Ελλάδας (δεν θυμάμαι ποιο) που δεν πωλούνται πολλά αυτοκίνητα, δεν έχει τελειώσει ακόμα ο συνδιασμός παλαιού τύπου που έχουν και υπήρχαν τότε ALFA 159 καινούργιες που κυκλοφόρησαν και είχαν παλαιού τύπου πινακίδα.
-
..καλά δεν είναι και οι πιο έξυπνοι αυτοι που το κάνουν! Ότι το κάνουν κάποιοι το κάνουν πάντως εγγυημένα μου το έχουν μεταφέρει.
-
Δε νομίζω το συγκεκριμένο να ανήκει σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις.
Το βλέπω πολύ συχνά, θα φοβόταν να κυκλοφορήσει έτσι.
Μόλις το δω ξανά θα συγκρατησω όλο το νούμερο, μη σας πω ότι αν μπορέσω θα τον ρωτήσω κιόλας.
-
...
Θέλει κάποιος να πάει το αμάξι του με κατεθεμένες πινακίδες στο χωριό πχ και βάζει πάνω ότι πινακίδα έχει. Δε βαριέσαι!!!
...
Κοιτάζω κάποιες αγγελίες μεταχειρισμένων στο car , πολλοί έχουν τις πινακίδες και φαίνονται . Επειδή συνήθως η χρονολογία δηλ ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας είναι ότι να ναι κτυπάω τις πινακίδες στα σαιτ των εταιριών online ασφάλισης και βρίσκω την σωστή , εντάξει συνήθως 4-5 χρόνια κλέβουν ,όλοι τα facelift έχουν και καλά
...Προχθές μου έτυχε όμως ο παραπάνω που γράφει ο megane98hp ο οποίος έχει κοτσάρει φάτσα κάρτα δημόσια το αυτοκίνητο του με πινακίδες από άλλο αυτοκίνητο
έτσι τουλάχιστον λένε τα σαιτ ,σε 4-5 τις έλεγξα όλα βγάζουν το ίδιο 'παράνομο' αποτέλεσμα !
Βάζω μια πολύ μικρή πιθανότητα λάθους των στοιχείων του υπουργείου αλλά ...ΠΡΟΣΟΧΗ το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε μεταχειρισμένο είναι η άδεια κυκλοφορίας να ταιριάζουν τα νούμερα με το αυτοκίνητο και μετά αρχίζουμε τους υπόλοιπους ελέγχους .
-
Σωστή παρατήρηση Monman. Πρώτα κοιτάμε αντιστοιχίες της άδειας κυκλοφορίας με αριθμούς πλαισίου και προσέχουμε μην είναι πειραγμένοι στο αμάξωμα ειδικά σε παλιά αυτοκίνητα.
-
Μάλλον έχω τη λύση.
Σε σχολική εκδρομή στην Κρήτη, το 2019, στα Χανιά είχα φωτογραφήσει (ως φίλος των αυτοκινήτων και των πινακίδων) ένα Honda Civic Sedan αμερικανικών προδιαγραφών, 8ης γενιάς με πινακίδες ΗΚΖ-7***
Επίσης παλιότερα, σε φωτογραφία, σε Dodge Charger SRT ΡΕΗ-****
Άρα πιθανώς αυτές οι «παλαιού» τύπου πινακίδες σε νέα αυτοκίνητα να σχετίζονται με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί.
Τέλος, μήπως είναι Ford Fusion, δηλαδή αμερικανικών προδιαγραφών Ford Mondeo;
-
Φίλε μου μάλλον είμαστε κοντά στη λύση του μυστηρίου
.
Η εκδοχή που προτείνεις φαίνεται λογική. Το ford που έλεγα δε γράφει κάπου fusion ούτε mondeo αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι αμερικάνικο. Χωρίς να έχω εντωπίσει συγκεκριμένες διαφορές χτυπάει με τη μία στο μάτι ότι είναι διαφορετικό από τα δικά μας. Φαίνεται σαν κάποιο facelift μοντέλο διαφορετικό από αυτά που κυκλοφορούν εδώ.
Επίσης σήμερα είδα και δεύτερο αυτοκίνητο που ενισχύει ακόμα περισσότερο το επιχείρημά σου.
Γι αυτό μπήκα να γράψω και έπεσα πάνω στο μήνυμά σου.
Είδα πάλι εδώ στα Χανιά μεγάλο suv VW, το οποίο μοντέλο δεν έχω ξαναδεί στον δρόμο, καμία σχέση με το καινούριο touareg, δεν έγραφε κάτι πίσω, το οποίο είχε επίσης παλιές, μικρές πινακίδες ΧΝΗ - ****. Δε ξέρω αν η VW βγάζει κάποιο σουβ στο αμέρικα που δεν έρχεται εδώ ή απλά εγώ έχω μείνει πίσω όσον αφορά στα νέα μοντέλα της.
Οπότε είναι πιθανό είτε να έχουν κρατήσει κάποιες από τις παλιές πινακίδες ειδικά για τους αμερικανούς στρατιωτικούς της Σούδας και να τις δίνουν σε κάθε καινούριο όχημα που έρχεται στο νησί, είτε όταν κάποιο όχημά τους φεύγει από Ελλάδα, να παραδίδει αυτές τις παλιές πινακίδες σε άλλο που έρχεται.
Έτσι βγαίνει νόημα.
-
Στις ΗΠΑ (όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα) η VW προσφέρει τα μεγάλα SUV Atlas και Atlas Cross Sport, πιθανώς να ήταν κάποιο από αυτά
-
Πολύ πιθανό, το atlas μοιάζει πολύ αλλά δε πρόλαβα να το δω πολύ καλά.
Διάβασα πριν λίγο ότι τα αυτοκίνητά τους δεν πληρώνουν φόρους και δασμούς άρα θα πρέπει με κάποιο τροπο να ξεχωρίζουν από τα δικά μας.
Αυτό μάλλον επιτυγχάνεται μέσω της συγκεκριμένης παρτίδας πινακίδων που τους έχει παραχωρηθεί.
Μου έλυσες απορία μηνών.
-
Οι ελληνικές πινακίδες σε αυτοκίνητα αλλοδαπών αξιωματούχων ή υπηρεσιακά αυτοκίνητα ξένων υπηρεσιών είναι οι λεγόμενες cover plates και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να μην δίνουν στόχο και φυσικά παραχωρούνται νόμιμα από τις κατά τόπους υπηρεσίες συγκοινωνιών. Σε όλα τα SoFA (status of forces agreement) προβλέπεται.
-
Γιατι δεν μπορουν να εχουν κανονικες πινακιδες οπως ολοι μας? Τις τρεχουσες δηλαδη . Οπως εχουν τα 'ασφαλιτικα' ας πουμε . Γιατι αν εχουν παλιου τυπου, παλι ξεχωριζουν
-
Απο ό, τι καταλαβαίνω εγώ πρέπει να είναι μια συγκεκριμένη παρτίδα πινακίδων που παραχωρηθηκε πριν χρόνια (γι αυτό είναι και παλαιού τύπου) και επειδή τα αυτοκίνητά αυτά δε μένουν για πάντα Ελλάδα, μάλλον τις κάνουν τράμπα αυτά που φεύγουν με αυτά που έρχονται. Οι πινακίδες αυτές μάλλον είναι χαρακτηρισμενες με κάποιον τρόπο ώστε το οχημα που τις φέρει να μην πληρώνει φόρους, τέλη κλπ.
Δεν εκδίδουν νέες δλδ για κάθε όχημα που έρχεται στην Ελλάδα αφού γνωρίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα τις παραδώσει και απαιτείται και κάποια διαδικασία προκειμένου να γίνουν 'ιδιαιτερες' να χαρακτηριζουν όχημα απαλλασσομενο δηλαδή.
Εικασίες δικές μου, δεν ξέρω αν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πάντως το ότι ανήκουν σε στρατιωτικός της Σούδας είναι πλέον σχεδόν σίγουρο.
Καινούριο αυτοκίνητο με παλιές πινακίδες.