@mike1010, Έχω διαβάσει 6 φορές το post και προσπαθώ να καταλάβω τι θες να πείς. Το μόνο που έχω καταφέρει να καταλάβω είναι μια προσπάθεια εξύψωσης του Focus έναντι του Leon χωρίς να λες κάτι συγκεκριμένο.
Το 'αυτόματο 110 άλογα μέσα στην πόλη να μην ξέρεις τι σου γίνεται' τι είναι, τι σημαίνει δεν σε καταλαβαίνω; Ποια 110 άλογα καταρχάς; 130/150ps βενζίνη έχει, εσύ σε πιο μοτέρ αναφέρεσαι; Στο 2L Diesel; Μάλλον τα δίπλα από όσα λες πρέπει να έχει.
Δεκτό να θεωρείς 2η επιλογή το Leon, η προκαταβολή που ζητάει η Ford ή η προκαταβολή που δεν ζητάει η Seat τι σχέση έχει; Είναι ένδειξη επιπέδου εταιρείας; Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον κατασκευαστή παρά μόνο με την συμφωνία που έχει συνάψει ο κάθε εισαγωγέας με το τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται.
Και 'δεν είναι όλα για όλους'; Έγινε και η Ford premium μετά την Peugeot; Σιγά μην μας ζητάνε και πιστοποιητικό φρονημάτων για την αγορά. Για ηρεμήστε όλοι με τα premium λίγο γιατί κοντευουμε να βγάλουμε τα ίδια μας τα μάτια ακόμα και από τα πραγματικά premium με τις αστοχίες τους. Κάθε κατασκευαστής πλέον λίγο πολύ βγάζει καλά αμάξια απλά πάσχουν όλα σε κάποιους τομείς. Οπότε εσύ διαλέγεις αυτό που πάσχει λιγότερο εκεί που σε καίει. Ή αν θες διαλέγεις αυτό που υπερέχει στα θέλω σου.
Αν μη τι άλλο από όλο το forum το μόνο πραγματικά κοινό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει το τέλειο αυτοκίνητο. Βασικά όλα μακρινή συγγένεια έχουν με τον χαρακτηρισμό 'τέλειο'...
Για το υστερόγραφο σου τι να πω τώρα. Θα στο πω έτσι. Ίσως το μοναδικό μοτέρ αυτή την στιγμή για το οποίο θα 'έβαζα το χέρι μου στη φωτιά' ότι θα λειτουργεί πιθανότατα απροβληματιστα στα επόμενα δέκα χρόνια θα ήταν το 1,8 hybrid 122ps eCVT (και λαδακι καίνε και σκουριές βγάζουν και εκατομμύρια ανακλήσεις τον χρόνο έχουν, δεν ξέρω αν ταμαθες). Λίγο πολύ μετά τα δεδομένα (σωστή χρήση, συντήρηση, οδήγηση του οχήματος) είναι και θέμα τύχης (πχ τυχαία αστοχία υλικού) το τι θα σου βγάλει και αν θα σου βγάλει κάθε κινητήρας. Προφανώς θέλει λίγο προσοχή να μην 'τριφτείς στη γκλίτσα του τσομπανη' όπως είχε πει και ένας εδώ μέσα πολύ σωστά. Πχ στο Leon καλύτερα να αποφύγεις το DSG.
Σαφώς και αλλιώς μετράει στην ψυχολογία του αγοραστή να σου δίνουν 6/7/8 έτη εγγύησης αλλά μην μπερδεύεσαι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να σου βγάλει βλάβη το αμάξι σε αυτά τα χρόνια. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι έχεις πάρα πολλές πιθανότητες (ναι δεν είναι πάντα δεδομένο) να σου φτιάξουν την βλάβη χωρίς να σου πάρουν λεφτά. Να ξέρουμε τι λέμε.
Τέλος να γίνω και εγώ γραφικός με τη σειρά μου και να πω ότι αν είναι να αγοράσουμε όχημα μόνο με κριτήριο την 'θεωρητική αξιοπιστία' ενός κινητήρα ένα 30% θα αγόραζε όχημα 'εξ' ανατολάς' και οι υπόλοιποι θα πηγαίναμε παντού με το ποδήλατο.
Και εγώ 'φοβάμαι' τον VAG περισσότερο από την κρεβατομουρμουρα της γυναίκας μου στα του κινητήρα. Επίσης απεχθάνομαι το Infoteinment 'all-in', αλλά με καλύπτει σε πάρα πολλά αυτό το Leon. Και σε εμένα αρέσει πολύ το Focus αλλά έχει διαφορά που με χαλάνε (λιγότερα από τον VAG). Να είσαι σίγουρος όμως ότι ποτέ δεν μπορείς ουσιαστικά να κάνεις 100% 'safe' επιλογή οπότε είναι περιττά τα μεγάλα λόγια. Ότι και να διαλέξει ο καθείς κάπου θα κάνει πίσω...