Το θέμα είναι να είναι συνεπής ο πωλητής της αντλίας ώστε να έχει την επαφή με τον νέο ιδιοκτήτη όπου χρειάζεται .
Ετσι τους επιτρέπω να ψάχνουν και οι ίδιοι , πέρα από τον ένα που συνεργάζομαι και είναι και επιβλέπων ΜΜ στο έργο .
Ρωτάω επειδής η ενδοδαπέδια είναι το τέλειο ταίριασμα για την α/θ. Μικτό σύστημα (φανκόλια κάπου, και ενδοδαπέδια σε άλλο χώρο) δεν έχω συναντήσει ακόμη, μπορεί και να υπάρχει, αν και δύσκολο διότι εργάζονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες οπότε το πάντρεμα είναι θέμα.
Δυστυχώς, εφόσον αποκλειστεί η ενδοδαπέδια, η λύση των φανκόιλς είναι μονόδρομος σε αυτές τις περιπτώσεις.Και λέω δυστυχώς, διότι έχουν κάποια εγγενή μειονεκτήματα, ήγουν θόρυβο (όσο αθόρυβη σειρά και να βάλεις), ξηρότητα ατμόσφαιρας στην θέρμανση, και χαμηλή ποιότητα θέρμανσης στα χαμηλά, εκεί όπου τη θέλεις περισσότερο.
Το κατακόρυφο διάγραμμα κατανομής θέρμανσης νομίζω είναι γνωστό (λυνξ 1).
Από την άλλη, τα κρυφά φανκόιλς δεν τα βλέπεις και είναι πιο καλά ηχομονωμένα (αλλά ποτέ τελείως). Αν δε είναι ψηλά μέσα στην ψευδοροφή, είναι πολύ καλά στην ψύξη (ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος και κατεβαίνει κάτω πιο εύκολα).
Τι θα πρότεινα:
-Να καταγράψετε αρχικά που 'πονάτε' εσείς και το σπίτι. Δηλαδής : υπάρχουν άνθρωποι που είναι κρυουλιάρηδες και θέλουν ενισχυμένη θέρμανση, άλλοι είναι θερμόαιμοι και θέλουν πιο πολύ ψύξη. Και υπάρχουν σπίτια που είναι εκ γεννετής κρύα είτε λόγω τοποθεσίας είτε λόγω έλειψης μόνωσης, ενώ άλλα ΄βράζουν'.
-Να βρείτε έμπειρο και αξιόπιστο μηχανικό που θα αναλάβει μελέτη και εγκατάσταση (το Α δηλαδή)
-Να επιλέξετε σωστά σύστημα, ήγουν τον καλύτερο συνδυασμό μηχανήματος ΚΑΙ αντιπροσώπου (το Ω δηλαδή)
Επί του δεύτερου : υπάρχουν στην αγορά καταπληκτικά μηχανήματα, αλλά από never heard them before εργοστάσια και you & me αντιπροσωπείες χωρίς σπουδαία τεχνική κάλυψη και με αμφίβολη την παρουσία τους μετά από π.χ. 10 χρονάκια, όταν το σύστημα θα σου βγάλει στατιστικά μια μεγάλη βλάβη (γενικό κλατάρισμα σε inverter ή συμπιεστή, με κόστος για πλάκα 2-2,5 χιλιάρικα και ακινητοποίηση για 10-15 μέρες). Αντίθετα, εταιρείες όπως οι Carrier, Mitsubishi, TRANE, αλλά και η Daikin, είναι πολύ καλές στον εν λόγω συνδυασμό, και με εχέγγυα ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον, αλλά, φυσικά, χρεώνουν παραπάνω.
Παρότι όμως είμαι ίσως ο πρώτος που πούλησα σύστημα α/θ νερού με ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στην Ελλάδα, πίσω στο 2002, θα σας πρότεινα αν περνάει φυσικό αέριο από το σπίτι σας να μην το απορρίψετε τόσο εύκολα.
Η λύση επίτοιχος λέβης αερίου με τα κλασσικά και καταφρονεμένα καλοριφέρ εσωτερικά, παράλληλη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και επιλεκτικά κάποιο κλιματισμό σε κάποιους χώρους, είναι λύση πολύ υψηλής αξιοπιστίας και σχετικά χαμηλού αρχικού κόστους, με επίσης ανταγωνιστικά κόστη λειτουργίας.
Έχετε επίσης υπόψη τα κάτωθι: αν το σπίτι μένει κλειστό για μήνες, η επαναθέρμανσή του παίρνει συνήθως κάποιο χρόνο -> ότι σύστημα και να βάλετε ψάξτε για εντολές μέσω web, έτσι ώστε όταν φτάσετε το σπίτι να είναι ήδη ζεστό.
Η συζήτηση γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και χαίρομαι για αυτό .
Αρχικά να πω ότι εγώ με αυτά τα θέματα των μηχανολόγων έχω πολύ γενικές γνώσεις . Ο συνεταίρος μου έχει ασχοληθεί πολύ περισσότερο γιατί γενικά πιάνουν τα χέρια του και είναι και των κατασκευών , αν και είναι αρχιτέκτονας .
Εχουμε συνεργασία με γραφείο με εμπειρία στον χώρο και το συζητάμε γενικά .
Οπως όμως λέει και ο Χάρισμα , για την ενδοδαπέδια στα νότια υπάρχει ένα θέμα λόγω του κλίματος . Για μένα γενικά νοτιότερα της Λάρισας και σε υψόμετρο κάτω από 300 μ , η θερμοκρασία είναι τόσο μεταβαλλόμενη από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο , που θέλεις άμεσης απόδοσης θέρμανση και άμεσης παύσης , κάτι που η ενδοδαπέδια δεν το έχει λόγω αδράνειας και χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας .
Από την άλλη κάποιοι την θέλουν .
Ετσι τώρα στο έργο μου , που είναι στην αρχή των νοτίων προαστίων , ο ένας πελάτης θα βάλει τον συνδυασμό ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ψύξης με φάν κοιλς οροφής .
Στα άλλα είμαι μεταξύ της χρήσης φαν κόιλς , είτε στο δάπεδο , είτε στην οροφή , είτε και στα δύο , κυρίως ανάλογα με το πόσο εμποδίζει ή ευνοεί την χρήση του χώρου και των επίπλων το επιδαπέδιο σώμα .
Είναι γνωστό ότι ο θερμός αέρας πάει ψηλά , αλλά για σπίτια αυτού του μεγέθους και εσωτερικού καθαρού ύψους 2,75 και με διαχωρισμό των χώρων σε δωμάτια το θέμα είναι άνευ πραγματικής ουσίας και ίσως τελικά η ευκολία στην διαρρύθμιση που σου δίνουν τα οροφής να είναι καταλυτικός λόγος για την επιλογή τους , πόσο μάλλον που θα πρέπει να αποφασίσω και για διαμέρισμα που δεν έχει πουληθεί ακόμα .
Εχω καλή διαρρύθμιση και μπορώ να δουλέψω εύκολα στην οροφή , οπότε και λειτουργικά και αισθητικά έχω πλεονεκτήματα αρκετά σε αυτή την λύση .
Περιμένω όμως δύο συγκεκριμένες προσφορές για να πάρω την τελική απόφαση .
Για το θέμα των μη επώνυμων αντλιών , αν αυτές είναι από παραδοσιακά εργοστάσια , δεν έχεις πρακτικά θέμα , αν όμως είναι διάφορα κινέζικα , το πρόβλημα είναι ότι τα εργοστάσια αυτά σε 5-10 χρόνια μπορεί να φτιάχνουν παπούτσια και να μην μπορείς να βρεις ανταλλακτικά .
Για τον θόρυβο νομίζω ότι πλέον έχουν λυθεί τα θέματα , γιατί και στο ξενοδοχείο που κάναμε και είχαμε τέτοια λύση με οροφής , δεν ακούσαμε σχεδόν κανένα παράπονο και εδώ προφανώς μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν μέσα σε αυτά τα 28 δωμάτια αυτό τον χρόνο . Και μάλιστα λόγω της θέσης του κτιρίου , επειδή υπάρχει πολύ φασαρία από κόσμο και μουσικούς του δρόμου στην περιοχή , έχουμε επιλέξει κουφώματα υψηλής ηχομόνωσης , οι εσωτερικοί τοίχοι είναι από 4πλη γυψοσανίδα με ηχομονωτικό ενδιάμεσα , οπότε ο εσωτερικός θόρυβος ακούγεται ακόμα πιο έντονα και θα είχαμε παράπονα , κάτι που δεν συνέβη , οπότε ο θόρυβος στην χαμηλή και μέση ταχύτητα , είναι από ανύπαρκτος έως μη ενοχλητικός . Στην υψηλή ταχύτητα , νομίζω δεν μας αφορά , αφού πρακτικά δεν χρησιμοποιείται .
Για να βάλεις αντλία θερμότητας τι αλλαγές χρειάζονται στο διαμέρισμα και ποιο είναι το τυπικό κόστος για ενα διαμέρισμα;
Εμείς ανακαινισαμε παλιό διαμέρισμα στο οποίο μένουμε και το θεώρησα δύσκολο σαν πρότζεκτ. Το σπίτι δεν το πιάνει βοριάς και έχει ήλιο, οπότε δεν είναι κρύο. Αντ αυτου, έκανα προεγκατασταση παροχής ΦΑ και ως μέρος της ανακαίνισης, έκρυψα τις σωληνωσεις. Ταυτόχρονα πέρασε κ το ΦΑ εξω από την πολυκατοικία, οπότε αν δω ότι δεν θέλουν να βάλουμε οι υπόλοιποι, έχω την επιλογή να αυτονομηθω.
@cruiser: άλλαξα όλα τα υδραυλικά και έβαλα κολλεκτερ και μονοκόμματο χαλκό παντου. Οι 3/4 υδραυλικούς ούτε ανέφεραν κολλεκτερ ή τα υλικά. Όλοι πολυστρωματικες βάζουν χωρίς κολλεκτερ, αλλά σκοπός είναι να δει ο πελάτης χαμηλότερο κόστος. Χαζομάρες...
Και ο χαλκός και οι πολυστρωματικές μια χαρά είναι . Τώρα ο χαλκός για πολλούς λόγους , κόστους λόγω χρηματιστηρίου και κλοπών λόγω 'επενδυτών' αποφεύγεται στις νέες οικοδομές που είναι ανοικτές .
Ο συλλέκτης είναι μεγάλη υπόθεση , κυρίως σε περίπτωση βλάβης . Εχει όμως αρκετά μεγαλύτερο κόστος από τις συνηθισμένες λύσεις .
Οι σωλήνες που πέρασες μέσα στο σπίτι πιθανόν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από αντλία . Απευθύνεσαι όμως σε μηχανολόγο που ασχολείται με το θέμα , για να πάρεις πληροφορίες , υπεύθυνες και έγγραφες .
ποιο είναι το τυπικό κόστος για ενα διαμέρισμα
Aνάλογη ερώτηση με το πόσο κάνει ένα αμάξι 1300-1800 κυβικά.
Θα σου πω στον αέρα μια τιμή για μια α/θ για ένα μεσαίο διαμέρισμα 100 τ.μ. με 6 φαν κόιλς, με την εγκατάστασή τους και τα ηλεκτρικά. Υπολόγιζε 11-12-13 καφετιά για ευφήμως γνωστά μηχανάκια.
Αλλά μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση. Ένας επίτοιχος λέβητας αερίου με 6-7 καλοριφέρ, σωληνώσεις εξωτερικές από το μετρητή μέχρι ένα μεσαίο διαμέρισμα, μελέτη/αίτηση/μετρητή αερίου, κεντρικό χειριστήριο πλήρως προγραμματιζόμενο, παράλληλη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα εφεδρεία, και 3 σπλιτάκια Α*** κλάς για το καλοκαίρι, θα σου πάνε αντίστοιχα 8-9 καφέ.
Τα σπλιτάκια (τα φαν κόιλς και η α/θ) θα ζήσουν 20 χρόνια, ο λέβητας και ο θερμοσίφωνας 25-30 και τα σώματα 40. Και έχεις χαμηλότερο κόστος χρήσης το καλοκαίρι, και παραπλήσιο (κάτι παραπάνω βάλε) το χειμώνα, και σε περίπτωση βλάβης έχεις εφεδρείες.
Πες π.χ. ότι τα κακάρωσε ο λέβης.Σε 2-3 μέρες, μπορεί και αυθημερόν, τον έχεις ετοιμοπόλεμο ξανά, μπορούν δε να σε σερβίρουν ίσα με 1.500 καυστηρατζήδες και θερμουδραυλικοί της πρωτευούσης. Και τις μέρες αυτές βάζεις τα σπλιτάκια φουλ στη θέρμανση και ανάβεις και τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και δεν πιάνεσαι με τα παντελόνια κατεβασμένα αν καθυστερήσει η επισκευή.
Πες ότι έχει καύσωνα και πει το ποίημα ένα σπλιτάκι από τα 3. Κλάιν, σου μένουν τα άλλα 2 να κουτσοβολευτείς μερικές μέρες μέχρι να το φτιάξεις με πιθανό κόστος τα 50-100-200 ευρώ, ή να το αντικαταστήσεις πλήρως με π.χ. 700 ευρώ και να βγάλεις άλλα 15-20 χρόνια.
Μάλλον μεροληπτείς . 100 τμ σημαίνει στην καλύτερη σαλόνι με ενιαία κουζίνα , 3 υπνοδωμάτια και 1 μπάνιο , 1 WC .
Στην περίπτωση της αντλίας επειδή έχω αυτονομία και ανά χώρο , στα δύο λουτρά θα βάλω είτε αυτό με τις λάμπες στο WC , ίσως και τίποτα αν είναι τυφλό , στο μπάνιο ηλεκτρική ή με νερό και ρεύμα πετσετοκρεμάστρα , οπότε έχω μόλις 4 φαν κόιλς .
Το κόστος για αυτές τις λύσεις μαζί με ηλιακό που θα συνδεθεί με την αντλία είναι γύρω στα 9-10 χωρίς ΦΠΑ , με εργασία και υλικά .
Κάπου εκεί έχω προσφορές για 3-4 επώνυμες εταιρείες .
Στο αέριο είσαι κάπου εκεί που λες , αλλά σύμφωνα με τις μελέτες των Μηχανολόγων του ΕΜΠ http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/th_cost_intercomparison
η διαφορά κόστους λειτουργίας είναι πολύ σημαντική υπέρ της αντλίας και μιλάνε γενικά για εύκολη απόδοση 2 φορές μεγαλύτερη από το αέριο και το πετρέλαιο .
Σε ένα τέτοιο μονωμένο σπίτι που σήμερα καίει περίπου 600-700 € τον χρόνο πετρέλαιο , αν κάψει στα 300-350 € με την αντλία , τότε στα 20 χρόνια έχω σχεδόν αποσβέσει το 70-80 % του κόστους κατασκευής και σε 20 χρόνια μπορεί να μην χρειαστεί να δώσω τόσα αφού μπορεί να έχει αλλάξει η τεχνολογία .
Γενικά για μένα το βασικό είναι το αρχικό κόστος για εμας τους κατασκευαστές επειδή είναι σαν να τους κάνουμε δώρο και τα κλιματιστικά και τον ηλιακό και κάτι ακόμα , μια και αν έβαζα απλό πετρέλαιο , το αέριο είναι 500 μ, μακρυά , με αυτονομία ανά διαμέρισμα θα είχα κόστος γύρω στα 2500 το διαμέρισμα , αντί για 8-9000 που έχω τώρα με την αντλία και τα φαν κόιλς .
Είναι όμως μεγάλος κράχτης στην πώληση η πλήρης αυτονομία , οπότε μπορείς να βάλεις την διαφορά κόστους πάνω στην τιμή πώλησης , από τις μεσαίες περιοχές και πάνω .
@dstou, μπακαλίστικες προσφορές που πηρα (απο κατόψεις, φωτό), ήταν ακριβώς αυτά τα νούμερα που λες.
@cruiser, να είσια καλά!!!! Το μυαλό μου ειχε κολλησει να έχει φαν-κοιλ και το βασικό μπάνιο, κάτι που με τη περιγραφή σου δεν ειναι αναγκαίο μιας και υπάρχουν ηλεκτρικές πετσετοκρεμάστες για θέρμανση του χώρου αν κατάλαβα (οχι μόνο για στέγνωμα πετσετών). Αρα εξοικονομώ ενα σπλιτ-φαν-κοιλ...
Παρακάτω η διάταξη που θα συζητήσουμε.. (τα βελάκια ειναι οι υπαρχουσες έξοδοι κλιματισμου)
μενει χωρος ατπ σαλονι για ενα τριθεσιο με διθεσιο σε 'Γ' διαταξη;
Με αυτή την διάταξη ο διάδρομος προς το γραφείο μέσα από το σαλόνι στην ουσία δημιουργεί κενό χώρο και είναι αρκετά σημαντικός σε μέγεθος, εκτός αν βάλεις έπιπλα εκεί όπως τραπεζαρία και δεν σε πείραζε να περνάς πίσω τις καρέκλες για να πας στο γραφείο
μενει χωρος ατπ σαλονι για ενα τριθεσιο με διθεσιο σε 'Γ' διαταξη...... κενό χώρο και είναι αρκετά σημα
Lap, έχεις δίκιο, εκεί το πιο πιθανο να μπει τραπεζαρία με καρέκλες όπου θα ειναι βασικά σα τραπέζι συν-εργασίας. Το βλέπουμε σα ενα μεταβατικό χωρο μεταξύ 'διημέρευσης' και 'εργασίας' άρα αν δεν υπάρχει μεγάλο θέμα προσπέλασης, τότε οκ.
Ο χωρος που σπαζοκεφαλιαζουμε ειναι χωλ/εισοδος προ-σαλόνι χώρος.. εκει ειναι τα χαμένα τ.μ.
Θα μιλησουμε με αρχιτέκτονες φίλους να δούμε. Αυτη ειναι μια δικη μας πρωτη αποτύπωση.
Κοίτα, φυσικά δεν είμαι ειδικός αλλά αυτό που έχω καταλάβει για να νιώσεις άνετα σε ένα σπίτι είναι
Να υπάρχει ένα ανοιχτό μέρος κάποιων τ.μ όπου δεν θα υπάρχουν πολλά έπιπλα. Αυτό δίνει την αίσθηση ευρυχωριας ακόμα και μπορείς να κάθεστε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα αν κάθεστε στο σαλόνι ακόμα και με την άκρη του ματιού σου να βλέπεις ένα άνοιγμα (το οποίο μάλιστα φωτίζεται με φυσικό φως από τα παράθυρα που έχει) είναι πολύ μεγάλο συν στην ψυχική ηρεμία.
Ένα σπίτι είναι καλό όταν έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους που κλείνονται μέσα τα πράγματα και υπάρχει ομοιομορφία στα χρώματα και στις επιφάνειες, χωρίς αποθηκευτικούς χώρους ανοιχτούς στο μάτι.
Οπότε τον διάδρομο θα τον άφηνα τελείως κενό να πράξει τον λόγο που σχεδιάστηκε εξ αρχής, να ει αι δηλαδή ένας διάδρομος για να περπατάς άνετα στο σπίτι.
Στα παράθυρα του διαδρομου από πάνω τους και μεχρι το ταβανι, βάζεις ντουλάπια ενιαία σε όλα αυτόν τον χώρο πάνω από τα παράθυρα, που έχουν φωτισμό από κάτω ωστε να φωτίζουν τις κουρτίνες ή το ύφασμα που θα κλείνεις τα παράθυρα. Το βράδυ δημιουργεί καταπληκτική αίσθηση. Μεσα σε αυτα μπορεις να βαλεις βιβλία, βινύλια κτλ και θα κλείνεις την πόρτα των ντουλαπιων και δεν θα σκονίζονται και θα μοιάζουν όλα ομοιόμορφ και απλά με ιαπωνική αρμονία και μινιμαλισμο. Έτσι δεν βάζεις ντουλάπια στον διάδρομο με την βάση τους στο πάτωμα, και θα έχεις άπλετο χώρο.
Σαν αυτό αλλά με ντουλαπια
https://image.isu.pub/120812154652-1709f593ddaf4cf5a95251b4b3d1669c/jpg/page_1_thumb_large.jpg
Στο πρώτο παράθυρο του διαδρόμου ερχόμενος από την είσοδο, θα έβαζα ένα πάγκο μπροστά από το παράθυρο, στενό όπου κάθεσε και βάζεις τα παπούτσια σου, Άσε που στην Ιαπωνία έχουν ξεχωριστό χώρο που όταν μπεινεις μέσα βγάζεις τα παπούτσια και βάζεις παντόφλες. Εκεί κάτω από τον πάγκο μπορείς να βάζεις τα παπούτσια και τις παντόφλες και να συνεχίζεις μέσα στο σπίτι, χωρίς να ειναι όλα χύμα στον διάδρομο.
Στο γραφείο θα κρατούσα την πόρτα μέσα από τον διάδρομο των δωματίων, οπως ειναι στην παλαια διαταξη, και στην μεσοτοιχία με το σάλονι θα έβαζα μια τεράστια εσωτερική τζαμαρία σε όποιο ύψος θέλεις (ίσως να αφήσεις τοίχο από κάτω της για να βάλεις συρταροερες κτλ), με κρύσταλλο που δεν μπορείς ομως να δεις μέσα, σαν αυτά που βάζουν στα παράθυρα των μπανιων, δεν θυμαμαι πως λεγονται.
Έτσι έχεις φυσικό φωτισμό από το σαλόνι και την τραπεζαρια προς το γραφείο και το ανάποδο χωρίς όμως να κόβεις χώρο από μια άνετη τραπεζαρία. Άσε που δημιουργεί μια απομόνωση από τηλεοράσεις και φασαρία μέσα από το σπιτι για να κάνεις την δουλειά σου κτλ ενώ παράλληλα θα είναι πολύ φωτεινό, καθώς θα φωτίζεται ως γραφείο από τρεις τοίχους.
edit Εκτός αν κάνεις κάτι άλλο, στον χώρο που θες να βάλεις την κουζίνα να κάνεις με γυψοσανξδες και τζαμαρίες το γραφείο, διότι εδώ που τα λέμε η κουζίνα είναι σε καλή διάταξη και μακριά από το σαλόνι, γεγονός που δεν θα φέρνει μυρωδιές, και επισης πως θα φερεις σωληνες, εξοδο απορροφητηρα και αποχετευση δτο κεντρο του σπιτιού,.
Να σκεφτείς ότι οι αποχετεύσεις σου περνάνε στον φωταγωγό και ότι το άθροισμα των χώρων τουαλέτας και κουζίνας θα διατηρήσει αναγκαστικά αυτές τις χρήσεις , αφού δεν μπορείς να κάνεις κουζίνα εκεί που λές .
Γενικά υπάρχουν αρκετές δυνατότητες μετατροπών , με κύριο θέμα το μεγάλο βάθος του σαλονιού που στενεύει πολύ και είναι και μακριά από τον φυσικό φωτισμό .
Επίσης η αποθήκη εκεί που λες δεν μπαίνει γιατί δημιουργείς νέους διαδρόμους .
Σκέψου συγκεκριμένα τι ανάγκες χώρων έχεις , τι ανάγκες προσανατολισμού έχουν αυτοί οι χώροι , όπως και θέας και γενικά άδειασε το μυαλό σου από το πως το βλέπεις και σκέψου να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς χρειάζεται .
Ετσι θα μπορέσει ο αρχιτέκτονας να σου προτείνει λύσεις που θα είναι λειτουργικές και θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου .
Γενικά μπορείς να το λύσεις εντελώς από την αρχή το διαμέρισμα με διάφορες παραδοχές και με ελαφριά χωρίσματα .
Το σπίτι έχει πολύ μεγάλους διαδρόμους και θέλει άλλο τρόπο σκέψης .
Αμα θέλει ο αρχιτέκτονας της παρέας , μπορεί να μας πει την άποψη του .
Γεια σου βρε Lap!
Πολλά που αναφέρεις ειναι στη λογική μας.
Οντως στην εισοδο θα θέλαμε να βάλουμε παπουτσοθήκες αλα-Ιαπωνία-Ασια μιας και η συζυγος Ασιάτισσα και εγω έχοντας ζήσει εκει αρκετα χρόνια πια το θεωρω αδιανοητο να κυκλοφορώ με παπουτσια στο σπίτι. Ακόμα και σε φιλους στενους, τα βγάζω.. Να δουμε τα βάθη.
Ο διάδρομος δεν εχει παράθυρα (ολος ο τοιχος απο είσοδο μεχρι τελος σαλόνι μεσοτοιχια με το άλλο διαμέρισμα). Λεμε για κρυφους φωτισμους και να γινει μετα το βε-σε ενα κουτι-αποθηκευτικός χώρος.
Αυτο που λεω κενός χωρος, μάλλον θα μεινει ετσι με κάποια φυτα-ζούγκλα..
Οι συρωμενες πόρτες θα ειναι ακριβώς οπως λες για ιδιωτικότητα και το φως να περνάει απο το πρόσοψη πίσω (σαλόνι).
cruiser, εκει που λεμε να μπει η κουζινα τωρα έχει τουαλετα ντουσιερα και λογικά μας είπαν οτι γίνεται η μεταφορά. Εσυ έχει αντίθετη γνώμη; Λένε οτι θα ειναι οκ η κλίση που χρειάζεται.. Αλλα τωρα είμαστε πριν απο τη μελέτη. Ειναι οι πολυ πρώτες συζητήσεις.
Έχεις δίκιο, η αποθήκη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο τυφλό διάδρομο. Και πάλι, αυτά ειναι δικές μας πολύ αρχικές κατευθύνσεις. Έχουμε λίστα με τις ανάγκες, χρήσεις κλπ που θέλουμε.
Εχουμε ετοιμασει και ενα υποτυπώδες cmf design brief που λέμε και στη σχεδιαστική γλώσσα..
*Μάλλον μεροληπτείς *. (για τις α/θ)
Δε νομίζω, και μπορώ να το αποδείξω. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω από την αρχή τη θέση μου:
Θεωρώ τη διάταξη α/θ νερού σε διαμέρισμα με ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και fan coils εσωτερικά για ψύξη και θέρμανση, ως μια πανάκριβη λύση μέτριας κατά βάση ποιότητας.
Γιατί πανάκριβη αφού έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης? Γιατί έχει σοβαρότατο αρχικό κόστος, είναι ευάλωτη σε καθηλωτικές και πανάκριβες βλάβες και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής (20 χρόνια χοντρικά) σε σχέση με άλλες διατάξεις.
Μηχάνημα που δεν χαλάει δεν έχει εφευρεθεί ακόμη, αλλά μια βλάβη σε συμπιεστή μπορεί εύκολα να βγάλει οφ το σύστημα για 15 μέρες και να σου στοιχίσει 2.000 ευρώ για την αποκατάστασή της, με αρχικό κόστος αντλίας 6.000 ευρώ. Ακόμη και μια απλή βλάβη σε α/θ 10-12 kw μπορεί εύκολα να τη θέσει εκτός για 2-3 μέρες και να σου στοιχίσει 300 ευρώ. Πως θα ζεσταθείς και θα πλυθείς όλες αυτές τις μέρες? Και θα έχεις και πετσετοκρεμάστρες στα μπάνια (=αντιστάσεις), άρα θα καις ένα σκασμό ρεύμα αναλογικά με την α/θ, άρα θα μειώσεις την τελική οικονομία σε ΔΕΗ που σου εξασφαλίζει.
Στα δε 20 πάνω κάτω χρόνια που θα χρειαστεί αντικατάσταση θα πρέπει να ξηλωθείς περί τα 7-7,5 χιλιάρικα (6 η νέα α/θ και 1-1,5 το κόστος αποξήλωσης της παλιάς, γερανού, και τοποθέτησης και σύνδεσης της νέας). Έτσι, on the long run, η α/θ καταντάει να είναι ακριβή επιλογή για το μέσο χρήστη (εξαρτάται φυσικά και από το προφίλ χρήσης της).
Γιατί μέτριας ποιότητας?
Θέρμανση με fan coils (= βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα) σε σπίτι? Είμαστε σοβαροί? Άμα ήταν καλή η βεβιασμένη κυκλοφορία, τότε όλοι αυτοί με τα ενδοδαπέδια ή τα ταπεινά καλοριφέρ που λειτουργούν με ακτινοβολία θερμότητας αλλά και επαφή να το κλείσουν αύριο το μαγαζί τους, είναι άσχετοι.
Τι προτείνω (για τον τελικό χρήστη)? -> Στο επόμενο ποστ, για να μην γίνει πανωσέντονο.
Αφήστε τα σχέδια και μιλήστε με τον αρχιτέκτονα σας . Αυτά που θέλετε χρειάζονται αρκετό χρόνο συζήτησης με τον αρχιτέκτονα , ο οποίος θα δει τι θέλετε , θα δει που μπορεί να επέμβει και θα σας προτείνει λύσεις .
Μην προσπαθείτε μόνοι σας . Το μόνο που καταφέρνετε είναι να μπερδεύεστε .
Η λύση που κάνεις αυξάνει τους διαδρόμους , τους στενούς και σκοτεινούς χώρους , δίνει μεγάλο χώρο στο γραφείο , ίσως δίνει και ήλιο , δεν ξέρω τον προσανατολισμό , που τον χρειάζονται περισσότερο τα δωμάτια και όχι τα γραφεία .
Εγώ το βλέπω εντελώς διαφορετικά , άλλος θα το δει με άλλο τρόπο , αφού του πείτε τι ακριβώς θέλετε .
Εντιτ Τώρα είδα ότι στο αρχικό σχέδιο έχει και στο μπλέ τουαλέτα , απέναντι από την μεγάλη τουαλέτα , οπότε προφανώς θα έχει αποχέτευση .
@cruiser, Συμφωνώ απόλυτα σε ότι λες. Εχουμε σταματήσει τα σχέδια τα δικά μας και περιμενουμε μεσα στην εβδομάδα να γινει η πρωτη συναντηση με αρχιτεκτονες και μηχανικό τους. Αυτά ήταν ενα 'παιχνίδι' που κάναμε για ζέσταμα
@dstou, Σε ευχαριστώ και πάλι για όλες τις πληροφορίες - προτάσεις. Τις κρατώ. Ενδοδαπέδια, σίγουρα απο θέμα αίσθησης ειναι η καλύτερη λύση. Αλλά, το σπίτι αν και όλο μάρμαρο, δεν ειναι 'κρύο' λόγω προσανατολισμού, ανοιχτό μπροστα-πλαϊ και με μεγάλες σχετικά μπαλκονόπορτες. Βασικά, η ψύξη θα ειναι πιο πολύ ενα θέμα... χεχεχε..
Αλλωστε πάντα είχε εντοιχιμένη ψύξη-θέρμανση και οι προηγουμενοι ένοικοι ήταν μια χαρά.
Η πολυακτοικία έχει κεντρικό ΦΑ. Αν έβαζα θα έβαζα αυτόνομα αν γίνεται. Ομως, δε θέλω πολλά πολλά με τη πολυκατοικία και δε πολυθελω καλοριφερ. Με αυτα, στο τωρινο σπίτι, εγώ 'αναβω' η γυναίκα μου 'κρυώνει'.. Γενικά δε μου αρέσουν γιατι η θερμότητα ειναι συγκεντρωμένη.. Θα το μελετήσω.
Ε, μιας και πιασαμε τη κουβέντα καποιες ενδεικτικές φωτό για την αίσθηση περισσότερο..
Δε νομίζω, και μπορώ να το αποδείξω. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω από την αρχή τη θέση μου:
Θεωρώ τη διάταξη α/θ νερού σε διαμέρισμα με ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και fan coils εσωτερικά για ψύξη και θέρμανση, ως μια πανάκριβη λύση μέτριας κατά βάση ποιότητας.
Γιατί πανάκριβη αφού έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης? Γιατί έχει σοβαρότατο αρχικό κόστος, είναι ευάλωτη σε καθηλωτικές και πανάκριβες βλάβες και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής (20 χρόνια χοντρικά) σε σχέση με άλλες διατάξεις.
Μηχάνημα που δεν χαλάει δεν έχει εφευρεθεί ακόμη, αλλά μια βλάβη σε συμπιεστή μπορεί εύκολα να βγάλει οφ το σύστημα για 15 μέρες και να σου στοιχίσει 2.000 ευρώ για την αποκατάστασή της, με αρχικό κόστος αντλίας 6.000 ευρώ. Ακόμη και μια απλή βλάβη σε α/θ 10-12 kw μπορεί εύκολα να τη θέσει εκτός για 2-3 μέρες και να σου στοιχίσει 300 ευρώ. Πως θα ζεσταθείς και θα πλυθείς όλες αυτές τις μέρες? Και θα έχεις και πετσετοκρεμάστρες στα μπάνια (=αντιστάσεις), άρα θα καις ένα σκασμό ρεύμα αναλογικά με την α/θ, άρα θα μειώσεις την τελική οικονομία σε ΔΕΗ που σου εξασφαλίζει.
Στα δε 20 πάνω κάτω χρόνια που θα χρειαστεί αντικατάσταση θα πρέπει να ξηλωθείς περί τα 7-7,5 χιλιάρικα (6 η νέα α/θ και 1-1,5 το κόστος αποξήλωσης της παλιάς, γερανού, και τοποθέτησης και σύνδεσης της νέας). Έτσι, on the long run, η α/θ καταντάει να είναι ακριβή επιλογή για το μέσο χρήστη (εξαρτάται φυσικά και από το προφίλ χρήσης της).
Γιατί μέτριας ποιότητας?
Θέρμανση με fan coils (= βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα) σε σπίτι? Είμαστε σοβαροί? Άμα ήταν καλή η βεβιασμένη κυκλοφορία, τότε όλοι αυτοί με τα ενδοδαπέδια ή τα ταπεινά καλοριφέρ που λειτουργούν με ακτινοβολία θερμότητας αλλά και επαφή να το κλείσουν αύριο το μαγαζί τους, είναι άσχετοι.
Τι προτείνω (για τον τελικό χρήστη)? -> Στο επόμενο ποστ, για να μην γίνει πανωσέντονο.
Εχω πει ότι δεν είμαι ειδικός . Επειδή όμως έχω την οικονομική διαχείριση και βλέπω τις προσφορές για 100 τμ σπίτι , οι αντλίες είναι γύρω στα 3-3,5 +ΦΠΑ , όχι στα 6 που λες .
Εναλλακτική με αέριο δεν έχω . Η μόνη εναλλακτική είναι η αυτονομία στο πετρέλαιο που όμως δεν είναι επιθυμητή από τον κόσμο .
Περιμένω το επόμενο σεντόνι .
Προτάσεις για θέρμανση-ψύξη-ζεστό νερό χρήσης (ζνχ) σε νέες κατοικίες ή ανακαινίσεις
α. η Ροζ-Ρόις πρόταση
Αντλία θερμότητας (α/θ) με ενδοδαπέδια και ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ΚΑΙ ψευδοροφιάζεις ένα τμήμα στο κέντρο του σπιτιού αν βολεύει, π.χ. διάδρομος, χωλλ, πατάρι κ.α. και βάζεις καναλάτα split κλιματιστικά ψύξη-θέρμανση. Αν έχεις λεφτά για ξόδεμα, βάζεις από ένα σε κάθε χώρο, αλλιώς με 1-2 κεντρικά το κάλυψες. Παράλληλα, τοποθετείς και ένα μπόιλερ ζεστού νερού το οποίο τροφοδοτεί η α/θ, ΑΛΛΑ έχει και αντίσταση σε περίπτωση βλάβης να μην μείνεις άπλυτος. Για γούστα, προσθέτεις και συστοιχία ηλιακών.
Έχεις τέλεια θέρμανση, τέλεια ψύξη, 100% εφεδρείες σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης και αδιάλειπτη παροχή ζνχ.
Μειονεκτήματα : Σε 20 χρονάκια θα μας αποχαιρετήσει η α/θ αλλά και τα split (αντλίες θερμότητας είναι και αυτά, απλά όχι νερού) -> ετοιμάσου για καλό 'ξήλωμα'
βου. η Μερσεντέ πρόταση (S-κλάσε)
Επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου σε ερμάριο στη βεράντα με ενδοδαπέδια και όλα τα άλλα τα ίδια.
Έχεις τέλεια θέρμανση, τέλεια ψύξη, 100% εφεδρείες σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης και αδιάλειπτη παροχή ζνχ.
Μειονεκτήματα : Σε 20 χρονάκια* θα μας αποχαιρετήσει ο λέβητας αλλά και τα split -> 1.300 ευρώ ο νέος λέβης** (1.000 το μηχάνημα, 300 τα εργατικά), τα σπλιτ είναι πιο ακριβά βέβαια
*13 χρονάκια ζουν οι επίτοιχοι λέβητες βάσει έρευνας στην Αγγλία, αλλά εκεί λειτουργούν 8-9 μήνες το χρόνο σε πιο δυσμενείς συνθήκες, εδώ προφανώς θα τα πάνε καλύτερα.
**Εδώ ακριβώς φαίνεται γιατί η α λύση με α/θ είναι τελικά πανάκριβη μακροπρόθεσμα όταν η α/θ πει το ποίημα.
γου. η Βόλβο πρόταση
Επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου σε ερμάριο στη βεράντα με σώματα καλοριφέρ εσωτερικά και όλα τα άλλα τα ίδια με πριν.
Έχεις εξαιρετική θέρμανση, τέλεια ψύξη, 100% εφεδρείες σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης και αδιάλειπτη παροχή ζνχ. Και προφανώς μικρότερο αρχικό κόστος από το βου, αφού δεν έχεις το κόστος της ενδοδαπέδιας ή να φτιάξεις εκ νέου πατώματα (σε ανακαίνιση).
Μειονεκτήματα : Τα ίδια με το βου.
δου. η VW πρόταση
Επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου σε ερμάριο στη βεράντα με σώματα καλοριφέρ εσωτερικά και 3-4 επίτοιχα σπλιτάκια εσωτερικά για να καλύψεις όλους τους χώρους.
Έχεις εξαιρετική θέρμανση, πολύ καλή ψύξη ψύξη, 100% εφεδρείες σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης και αδιάλειπτη παροχή ζνχ.
Μειονεκτήματα : Σε 20 χρονάκια θα μας αποχαιρετήσει ο λέβητας αλλά και τα split -> 1.300 ευρώ ο νέος λέβης (1.000 το μηχάνημα, 300 τα εργατικά), τα σπλιτ βάλε χοντρικά 700 ευρώ το κεφάλι
ε. η LADA πρόταση
Μένεις στην κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, πετάς και 2 κινέζικα επίτοιχα σπλιτάκια σε δύο χώρους και οι άλλοι ότι πάρουν από ψύξη/θέρμανση
Έχεις ότι είχες από θέρμανση, κάτι κάνεις από ψύξη, κάτι κάνεις αν χαλάσει ο κεντρικός λέβητας, και για ζνχ ας είναι καλά ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας των 80 ευρώ. Aστείο αρχικό κόστος, όμως μεγαλύτερο κόστος χρήσης στην πορεία και μειωμένη θερμική άνεση.
Υπάρχουν και άλλες λύσεις, π.χ. επίτοιχη θέρμανση με αντιστάσεις κ.α. αρκουδιές, αλλά και συνδυασμοι με τζάκια, ξυλολέβητες, πέλλετς, κ.ο.κ., αλλά επικεντρώθηκα στα πλέον γνωστά και ρεαλιστικά για πολυκατοικίες.
Στον ισχυρισμό ότι η α/θ έχει το χαμηλότερο κόστος χρήσης λόγω του πολύ υψηλού βαθμού απόδοσης, έχω να πω τα εξής :
Ναι, έχει. Και το κρατάει για καιρό, (αν και όχι για πάντα, χάνει σε συμπίεση με τα χρόνια σαν τις κεκ των ιχ). Αλλά είναι πανάκριβη και βγάζει όπως είπα καθηλωτικές βλάβες. Αν σε ένα τυπικό διαμέρισμα μια α/θ με φανκόιλς κοστίζει π.χ. 2.000 ευρώ παραπάνω από ένα επίτοιχο λέβητα με σώματα καλοριφέρ, και έχει π.χ. 200 ευρώ λιγότερο κόστος χρήσης το χρόνο, θα κάνει 12 χρόνια να αποσβέσει την αρχική διαφορά. Και όταν νομοτελειακά πάθει μια βλαβάρα, θα τα σου βγει τελικά στα ίδια σαν λύση ή και πιο ακριβή. Και όταν έρθει η ώρα να αλλάξεις α/θ ΚΑΙ φανκόλια θα ξηλωθείς για τα καλά, ενώ στον λεβητάκο θα καθαρίσεις όπως είπαμε με 1.300 ευρώ για άλλα 20 χρόνια. Σημειώστε ότι τα νούμερα που χρησιμοποιώ, είτε κόστη, είτε χρόονοι, είναι απολύτως ρεαλιστικά σαν μέσοι όροι.
Τhat's all folks!
Έβαλα αυτή την α/θ που γνωρίζω και που κάνει για 130 τ.μ. (θέλει μελέτη βέβαια), τιμάται δε 6.100 ευραίους :
https://www.skroutz.gr/s/20182742/Mitsubishi-EHPX-VM2C-PUHZ-W112VAA.html
Τι θα έπαιρνα εγώ? Επειδή γνωρίζω καλά την αγορά, πούλησα το πρώτο σύστημα α/θ με ζνχ το 2002, έχω σχεδιάσει χειριστήριο για fan coils το οποίο ήταν σε παραγωγή μέχρι το 2010 και μετά συνέχισε με άλλο μπραντ, θα έπαιρνα μια ευρωπαική που γνωρίζω. Η οποία στην ίδια ισχύ κάνει 4 χιλιάρικα, έχει σχετικά κοινά ανταλλακτικά που βρίσκεις στο εμπόριο (συμπιεστής, κοντρόλλερ, μοτέρ ανεμιστήρα κ.α., αλλά όχι ινβέρτερ), και ξέρω και τον αντιπρόσωπο. Αλλά εγώ επαναλαμβάνω , όχι ο μέσος Φίτσουλας της δίπλα πόρτας, αυτός πρέπει να πάει στον καλύτερο συνδυασμό μάρκας-χαρακτηριστικών-service και παρουσίας αντιπροσώπου.
Φανκόλια θα έπαιρνα ακριβά και low noise τύπου (πες 400 ευρώ το ένα). Εντούτοις, υπάρχουν και καλές εξαιρέσεις και εδώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να τα εντοπίσεις, εκτός αν πέσεις σε μια υποδειγματική εφαρμογή τους και έχεις την ευκαιρία να τα δεις από κοντά.
Αλέξανδρε ωραίο το σπίτι , έχει φως , οπότε θα σου βρουν καλή λύση οι συνάδελφοι .
Dstou στην οικοδομή που έχω τώρα , ο ένας πελάτης που έχει άνεση , βάζει την Ρολς πρόταση .
Εχω άλλα δύο διαμερίσματα που πρέπει να έχουν λύσεις φάουβε και μία μεζονέτα που θα πήγαινε μέχρι βόλβο καθότι η περιοχή είναι μέτρια από πλευράς τιμών .
Δεν έχω αέριο , δεν θέλω πετρέλαιο γιατί οι πελάτες θέλουν να έχουν πλήρη αυτονομία .
Τι μπορώ να κάνω ?
Η διαρρύθμιση είναι ιδανική να δώσω κλιματισμό με κανάλια αέρα - αέρα , αλλά όλοι μου λένε ότι δεν κάνει για σπίτια .
Δεν έχω λοιπόν εναλλακτικές , εκτός αν έχεις να μου προτείνεις κάτι .
Να σου θυμίσω επίσης κάποια πράγματα για το αέριο .
Είναι πολύ μικρή η διαθεσιμότητα του .
Είναι πολύ δυσκοίλιοι εκεί στα γραφεία με αποτέλεσμα να με καθυστερούν
Δεν με εμπνέει γενικά το αέριο για περιοχές σεισμογενείς όπως οι δικές μας
Γενικά είμαι πολύ επιφυλακτικός σε πολλά πράγματα , γιατί ενώ μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα , έχω πάθει ζημιές που τις έχω πληρώσει από την τσέπη μου , γιατί ήταν της πλάκας οι εταιρείες στην ουσία , αν και ήταν κολοσσοί και μεγάλα ονόματα .
Το θέμα είναι να είναι συνεπής ο πωλητής της αντλίας ώστε να έχει την επαφή με τον νέο ιδιοκτήτη όπου χρειάζεται .
Ετσι τους επιτρέπω να ψάχνουν και οι ίδιοι , πέρα από τον ένα που συνεργάζομαι και είναι και επιβλέπων ΜΜ στο έργο .