-
Tέτοια γκαντεμιά μόνο με Μητσοτάκη θα ζούσαμε, από την άλλη κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του και όσων άλλων διαχειρίζονται αυτή την κρίση, ειδικά πρίν πάρει ανάσα η οικονομία μετά τα 10 μαύρα χρόνια, + την απώλεια του τουρισμού που είναι τεράστιο πλήγμα.
Το ότι είμαστε όλοι εξυπνάκηδες και όλα τα ξέρουμε και λέμε το κοντό και το μακρύ μας είναι πασιφανές, ας σκεφτούμε όμως πιο ψύχραιμα για τις δυσκολίες της διαχείρισης της κατάστασης, αλλά στην τελική καφενείο είναι και ότι θέλει ο καθένας λέει και κρίνεται επ΄αυτού.
-
ελειπα κυπρον και πηζω καιρο πολυ... θα ανακαμψω. μαλλον. εκτος αν με καμψει ο ιος.
τρομαζω απο τα κατασταση, αναρωτιεμαι αν θα ανοιξει παλι το μαγαζακι του φουκαρα γειτονα. η πως θα πορευτει ο κοσμος που απασχολιοταν στις μικρομεσαιες επιχειρησεις. περα απο θεωριοαποψεις και λοιπα καφενιακα, για τα αυτια του μικροαστου ειναι αγνωστο πως επιβιωνει η επιχειρησουλα που εβγαζε το μηνα με τη ρευστοτητα στο λιανοπουλι ή το τροφοδοτουσε και πληρωνε μισθα. οτι και να της κανεις, δυσκολα θα συνερθει, για να ξαναστηθει η αγορα θελει μηνες πολλους. ασε που οτι και να δωσει το κρατος, φευ, με τα ελαχιστα δηλωθεντα, οκ ημουν απο αυτους που απαιτουσαν να παψει, λογω φοροδιαφυγης, θα παει το λουκετο συννεφο.
στο θεμα της υγειας βεβαια δεν χωραει καμια, μα καμια, υποχωρηση. και για να ειμαι ειλικρινης, ο κυριακος, εφυγα ηδη απο το κουλης, με εχει εκπληξει θετικα. ως ωρας. οπως και ο τσιπρακος. που νομιζω οτι και ο ιδιος χαιρεται που δεν ειναι εκει που ητανε. για την ιδια του την υγεια.
στη κυπρο που ημουν, επισης τραγικο το κλιμα. εκλεισαν ολα τα μεγαλα ξενοδοχεια, κοσμος εμεινε χωρις δουλεια. μονο κατι ζωα αγγλοι γυριζαν μεθυσμενοι με τη κοιλουμπα οξω στη λεμεσο.
στην εταιρεια, στησαμε το αβαγια για δουλεια απο το σπιτι, ηρθαν τα παιδια και πηρανε καβατζομενο εξοπλισμο, ειχα κατι 27αρες οθονες. πληκτρολογια και γενικα σετ, και 30 καρεκλες γραφειου κουτα για σπέαρ. για την ωρα την παλευουμε, εγω και ο συνεταιρος μου στο κτιριο, οι αλλοι σπιτι εκτος απο 4 που εχουν ξεμεινει κυπρο λογω ετζήαν-αναβολων και ερχονται πεμπτη πουρνο. εχω δυναμεις για ενα τριμηνο-τετραμηνο χωρις ινκαμ, μετα ζορια πολλα και για τον γατο.
φοβαμαι πολυ, πρωτα για το βρωμοπραμα και μετα για καπιταλ κοντρολς αλλα και για χασιμο ελεγχου. πρωτογνωρο.
-
Και βρίζατε πριν 5 χρονάκια το αλέξι που απλώς έκλεισε κάτι τραπεζούλες κι έβαλε κάτι ψιλο-κάπιταλ κοντρολάκια...
ΑΛΕΞΙ ΘΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ.....
ευτυχως που δεν ειναι κυβερνηση πια. τον ψηφισαν το 2015 σε Λεσβο, Χιο κλπ και οι ανθρωποι σε λιγο δεν θα υπαρχουν. περα απο 1 εκατ ξενους που εφερε τωρα εφεραν και τον κορονοιο.
-
ελειπα κυπρον και πηζω καιρο πολυ... θα ανακαμψω. μαλλον. εκτος αν με καμψει ο ιος.
τρομαζω απο τα κατασταση, αναρωτιεμαι αν θα ανοιξει παλι το μαγαζακι του φουκαρα γειτονα. η πως θα πορευτει ο κοσμος που απασχολιοταν στις μικρομεσαιες επιχειρησεις. περα απο θεωριοαποψεις και λοιπα καφενιακα, για τα αυτια του μικροαστου ειναι αγνωστο πως επιβιωνει η επιχειρησουλα που εβγαζε το μηνα με τη ρευστοτητα στο λιανοπουλι ή το τροφοδοτουσε και πληρωνε μισθα. οτι και να της κανεις, δυσκολα θα συνερθει, για να ξαναστηθει η αγορα θελει μηνες πολλους. ασε που οτι και να δωσει το κρατος, φευ, με τα ελαχιστα δηλωθεντα, οκ ημουν απο αυτους που απαιτουσαν να παψει, λογω φοροδιαφυγης, θα παει το λουκετο συννεφο.
στο θεμα της υγειας βεβαια δεν χωραει καμια, μα καμια, υποχωρηση. και για να ειμαι ειλικρινης, ο κυριακος, εφυγα ηδη απο το κουλης, με εχει εκπληξει θετικα. ως ωρας. οπως και ο τσιπρακος. που νομιζω οτι και ο ιδιος χαιρεται που δεν ειναι εκει που ητανε. για την ιδια του την υγεια.
στη κυπρο που ημουν, επισης τραγικο το κλιμα. εκλεισαν ολα τα μεγαλα ξενοδοχεια, κοσμος εμεινε χωρις δουλεια. μονο κατι ζωα αγγλοι γυριζαν μεθυσμενοι με τη κοιλουμπα οξω στη λεμεσο.
στην εταιρεια, στησαμε το αβαγια για δουλεια απο το σπιτι, ηρθαν τα παιδια και πηρανε καβατζομενο εξοπλισμο, ειχα κατι 27αρες οθονες. πληκτρολογια και γενικα σετ, και 30 καρεκλες γραφειου κουτα για σπέαρ. για την ωρα την παλευουμε, εγω και ο συνεταιρος μου στο κτιριο, οι αλλοι σπιτι εκτος απο 4 που εχουν ξεμεινει κυπρο λογω ετζήαν-αναβολων και ερχονται πεμπτη πουρνο. εχω δυναμεις για ενα τριμηνο-τετραμηνο χωρις ινκαμ, μετα ζορια πολλα και για τον γατο.
φοβαμαι πολυ, πρωτα για το βρωμοπραμα και μετα για καπιταλ κοντρολς αλλα και για χασιμο ελεγχου. πρωτογνωρο.
Καλό κουράγιο !!!
-
Lap είναι Υβρις το να συγκρίνεις Επιστήμονες που προσπαθούν να δαμάσουν τις Αβεβαιότητες της Φύσης , με τους αγιατολάχ των αγορών ...
Σκέφτεσαι τους βιολόγους - γιατρούς που προσπαθούν να φτιάξουν το εμβόλιο , να πετάνε μέσα χύμα , ό,τι γουστάρει ο καθένας , σαν μπάρμαν στην Μύκονο και να σου πουν αυτό είναι το εμβόλιο , πάρε το γιατί εμείς είμαστε γμτοι ?
Γιατί αυτό κάνουν οι αγιατολάχ της πτσς ...
Δηλώσεις επί δηλώσεων . Διαβάζω τα οικονομικά σάιτ και φρίττω ...
Βλέπω και την αγωνία του Γάτου και την καταλαβαίνω ...
Αλλά θέλω να τονίσω κάποια πράγματα , γιατί δεν καταλαβαίνουμε γιατί η οικονομία εδώ και 6 μήνες δεν πάει όσο καλά θεωρούσαμε , παρ΄ ότι το οικονομικό κλίμα και η αίσθηση του κόσμου είναι καλά .
Ο λόγος είναι πολύ απλός . Χρειάζονται άνθρωποι που θα πρέπει να επενδύσουν .
Οπως έχω ξαναπεί , ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό με τις επενδύσεις του τουρισμού . Εχω πελάτες ανθρώπους με διάθεση για επένδυση και για δουλειά και μάλιστα διαφόρων ηλικιών .
Αλλά η γραφειοκρατία είναι παρούσα . Εχει φάει βέβαια ήττες , αλλά παραμένει παρούσα με τους δικούς της ρυθμούς .
Ξέρεις το να πάρεις ένα παλιό κτίριο , να το ανακαινίσεις και να το κάνεις ένα μικρό ή μεσαίο ξενοδοχείο , θέλει αρκετά λεφτά . Από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι κάποια εκατομμύρια .
Ο στόχος είναι να ξεκινήσεις να το φτιάχνεις τον χειμώνα , να έχεις ετοιμαστεί για κρατήσεις στο τέλος του και να είναι έτοιμο στα μέσα ή τα τέλη της άνοιξης ώστε να προλάβεις την σεζόν και να εισπράξεις κάποια λεφτά , αφού είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να υπάρχουν όλα τα λεφτά , ούτε οι τράπεζες φημίζονται για την ταχύτητα τους , ιδιαίτερα στις νέες εταιρείες .
Ετσι κάποιοι άνθρωποι ρισκάρουν τα λεφτά τους , ενώ ο χρόνος είναι αμείλικτος . Και μιλάμε για Ελληνες επενδυτές , γιατί έχουμε και ξένους που απλά αγοράζουν ή μισθώνουν για μεγάλη διάρκεια ακίνητα και περιμένουν . Είτε να φτάξουν , είτε να τα μεταπουλήσουν άφτιαχτα ή φτιαγμένα και ψάχνονται για γρήγορες και φτηνές λύσεις , αφού δεν είναι ο στόχος τους να μείνουν εδώ .
Για αυτό μιλάω ότι πρέπει να ξυπνήσουν κάποιοι και να χαϊδέψουν αυτούς τους δικούς μας που αποφασίζουν να γίνουν επενδυτές και εργοδότες , αντί να κάθονται ως συνταξιούχοι κάποιοι , ή στην μιζέρια τους οι άλλοι , ακόμα και αν η μιζέρια τους είναι υψηλού επιπέδου , από τις μέχρι τώρα επενδύσεις τους .
-
Καλό κουράγιο σε όλους.
Μπράβο στους εργαζόμενους στην υγεία που σηκώνουν όλο το φορτίο αυτής της κρίσης.
Και να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στην αριστερή παρένθεση που έβαλαν τις καριέρες τους πάνω από ένα ολόκληρο λαό και άφησαν την υγεία χειρότερα απ' ότι την παρέλαβαν και τους δεξιούς πατριώτες που ανησυχούσαν μην τους πάρει τη δόξα ο Τόμσεν όταν απέλυαν γιατρούς κι έκλειναν νοσοκομεία. Έχουμε την ατομική ευθύνη να μην τα ξεχάσουμε αυτά...
-
Ταξιδευτή, πρόσεχε καλά.....θα σε δαγκώσω....γαβ γαβ
Κοίτα εκεί τα κτήρια σου και άσε τα άλλα διότι ούτε που τα καταλαβαίνεις, Κανείς και κριτικη, κιόλας.
Πέρα από την πλάκα, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και πια μόνο μέσω μοντέλων που στηριζονται ομως σε κάποιες άλλες παραδοχές μπορεί κάποιος να προβλέψει.
Αυτό που λες με την παραγωγή είναι κάτι το απλό και το πασιφανές, το θέμα όμως δεν είναι στους οικονομολόγους και το τι λενε, αλλά στους γιατρούς και το πολιτικό κόστος στην όποια επιλογή.
Δεν έχω απάντηση, δεν έχω ψάξει τι συμβαίνει σε οικονομίες με πανδημίες.
Πάντως ειναι εμφανέστατο ότι κάποιοι πυλώνες του δημοσίου πρέπει να είναι πάντα δυνατοί και καλά χρηματοδοτούμενοι, και για την ασφάλεια της χώρας για όσους θέλουν να την προσβάλλουν αλλά φυσικα και για την υγεία.
Άλλωστε και εγώ συμπαθώ τον Κεϋνς που λέει παρόμοια πράγματα τα οποία ειναι σήμερα εμφανέστατα.
Τι είναι η οικονομία άλλωστε και η αγορα;;;
Μικρές πολλές βραχυχρονιες κρίσεις ανά κλάδο.
Τι λέει ο Κεϋνς;;;
Αυτό που γίνεται σήμερα, σε μεγάλο όμως μέγεθος στο συνολο του πληθυσμού και έτσι ειναι εμφανέστατα τα οποια αποτελέσματα.
Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε καταστάσεις κρίσεων.
Κατά την εξέταση μικρότερων μεγεθών, στην καθημερινότητα μας, ο καθένας από την επιχείρηση του και τα κέρδη του, δεν μπορει να κατανοησει τετοιες πολιτθκες και αυτο ειναι εμφανές καθωσ ακους τις χίλες δυο εξυπναδες.
Θα μου πεις οι αλλαγές τις κλίμακας πολλές φορές επιφέρει διαφορετικές λύσεις και δεν ειναι όλα ίδια.
Δίκιο θα έχεις, αλλά δεν είναι μια σταθερά αυτό, απλά μια γενικη παρατρηση που δεν εφαρμόζεται πάντα στην πράξη. ...(κάνω μονος μου τον διαλογο)
Στις γενικες αποψεις σου που απλα τις πετας χωρις καποια τεκμηριωση περι ποσοστου φορων κτλ....... καλα κανεις, αλλωστε καφενειο ειναι εδω οχι αιθουσα πανεπιστημιου, θα δεις οτι πολλοι συμφωνουν σε πολλά και εγώ.
Συνεπώς οπως ειναι το πλαισιο της αναπττυξης σημερα, ναι στην ελευθερη οικονομια, στην ιδιωτική αναπτυξη υπο ορους ομως και καποια στεγανα τα οποια ειναι απαραιτητα για τον ανθρωπινο πολιτισμο.
Και εσύ Κευνσιανιστης είσαι με αυτα που λες μου φαίνεται. Άλλωστε Κεϋνς είναι η λαϊκή δεξιά του τότε που ήσουν παιδάκι και τώρα μπάρμπας.
Τώρα την άφησε η δεξιά και την πήραν οι κεντρώοι οι κετροαριστεροι και οι κεντροδεξιοι ως βασική οικονομική θεωρεια. Άσχετα το τι λέει ο καθένας για να ξεχωρίσουν κάπως.
Οι κλασικοι αριστεροί είναι ένα τελείως άλλο πλαισιο....Οπότε άλλο το κέντρο και οι οικονομικές του θεωρειες και άλλο το τι πιστεύετε εσείς για τις ορολογίες.
Στα αλλα και εγώ είμαι αρκετά συντηρητικός άνθρωπος. Το έχω πει άλλωστε.
Έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας σε αυτήν την χώρα. Εγώ αυτό ξέρω.
Υ.γ Απο εμενα ενα μεγάλο μπράβο, σε όλους τους εργαζόμενους του κρατικού φορέα στην υγεία και στην ασφάλεια που κρατούν την χώρα όρθια στους μεγάλους κινδυνους της, καθώς και στους εργαζόμενους στις ιδιωτικές εταιριες που ειναι εκει στο ποστο τους.
-
Ενα άρθρο από δικούς μας οικονομολόγους που δείχνουν ότι είναι πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα...
https://www.capital.gr/arthra/3438433/irthe-i-ora-tou-helicopter-money
Εγώ ξαναλέω , αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν είναι ορατή η έξοδος από την κρίση και πάμε για το τέλος Απριλίου με κλειστά τα πάντα , θα πρέπει αρχικά να υπάρξουν ανακοινώσεις που να δώσουν ελπίδα . Θα πρέπει να ανακοινωθούν άμεσες μειώσεις φόρων .
Αν πάμε στα ίδια για το τέλος Μαίου , τότε θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα κάθε τεκμήριο , πόθεν έσχες , ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί στο 10 % , ο ΕΝΦΙΑ στο 1/3 και γενικά να υπάρξει χώρος ώστε ο κόσμος να καταναλώνει . Αλλωστε η διαδικασία παραγγελιών από το διαδίκτυο , σημαίνει ότι μηδενίζεται και η φοροδιαφυγή .
Γενικά πρέπει με κάθε τρόπο να υπάρξει καταναλωτική λειτουργία , όχι μόνο στα Σ/Μ . Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο και είναι οι πιο ευάλωτες και πιο δύσκολο να ξαναστηθούν , αφού το τραπεζικό σύστημα κοιμάται τον ύπνο του αδίκου .
Στην κρίση είδαμε πόσο λάθος ήταν τελικά το μεγάλο βύθισμα της αγοράς , σε μια αγορά που είναι πολύ ρηχή . Εκλεισαν οι μικρομεσαίοι και κάναμε 10 χρόνια για να σταματήσουμε την πτώση και παραμένουμε στον πάτο . Αν δεν ήταν ο τουρισμός , τίποτε δεν θα λειτουργούσε στην χώρα . Αν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος , την επόμενη φορά απλά θα καθαρίζουμε τα δωμάτια των ξενοδοχείων που θα ανήκουν όλα σε ξένους , όπως και όλη η χώρα . Η Νιγηρία είναι μπροστά μας . Πλούσια χώρα . Φτωχοί κάτοικοι . Και αυτό αν γίνει , θα γίνει γιατί έχουμε ηλίθιους με εμμονές στα υπουργεία ..
-
Και άλλο ενδιαφέρον άρθρο , για εμας που μιλάμε για ολετήρες και κάποιοι απορούν ...
-
Και ποιους και πόσους γιατρούς απέλυσαν;
Και ποια νοσοκομεία κλείσανε;
Αν έχεις στοιχεία θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τα μάθουμε.
Καλημέρα πι-τζι-ες
Γιατί εσείς μας το ζητήσατε! (από κομμουνιστή το βρήκα, τα ονόματα των γιατρών δεν τα χω) :
Ο Αδωνις ως υπουργος υγειας :
-
απελυσε 1.500 γιατρους
-
εκλεισε το Νοσοκομειο Λοιμωδων Αττικης
-
εκλεισε το Γενικο Νοσοκομειο Πατησιων
-
εκλεισε το Νοσοκομειο Αγια Ελενη
-
εκλεισε το Αμαλια Φλεμιγκ
-
εκλεισε την Πολυκλινικη Αθηνων
-
εκλεισε το Ινστιτουτο Νοσηματων Θωρακος
για ολα τα παραπανω ζητησε να μην του παρει η τροικα την δοξα!
Ο Κυριακος ως πρωθυπουργος :
- δεν ανανεωσε την συμβαση 800 γιατρων - ακυρωσε προσληψεις 1.500 γιατρων - αρνηθηκε την μονιμοποιηση σε 700 γιατρους που η συμβαση τους ληγει στις 30/09
Η Μαρεβα ως συζυγος πρωθυπουργου :
- χειροκροταει στα μπαλκονια
(Ναι, ξέρω, κι έχεις δίκιο, επί Πολάκη ήταν καλύτερα; μαζί σου, και εύχομαι υγεία)
-
-
Criu με τα τελευταία σου ποστ δείχνεις εντελώς άλλος άνθρωπος και 'να έχεις πιάσει το νόημα' για την οικονομία. Συγκεκριμένες σου παραδοχές μάλιστα τις λες μεχρι και ζαιϊκες.
Το αποτέλεσμα 'θα φανει στο χειροκρότημα'
-
Η κοινή λογική δεν έχει, δεν πρέπει να έχει, κομματικό χρωματισμό, και τα κόμματα μας έχουν δείξει εδώ και δεκαετίες ότι υπολείπονται της κοινής λογικής, γιατί με δόλιο τρόπο συμπαρασύρουν και δημιουργούν κομματικούς συνενόχους θυματοποιώντας τους ψηφοφόρους να τους στηρίζουν, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα ψέματα που υπόσχονται, έτσι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση αυξάνονται οι κοψοχέρηδες και οι μετανιωμένοι.
-
Και άλλο ενδιαφέρον άρθρο , για εμας που μιλάμε για ολετήρες και κάποιοι απορούν ...
Δεν μπορεί παρά να διαβάζει κανείς με ενδιαφέρον τέτοια άρθρα, που κάνουν μια καλή αποτύπωση της πραγματικότητας μέχρι να φτάσει στο εν κατακλείδι:
*'...να απορήσει κανείς, ποιος ο λόγος που η Ελλάδα (μόνο η Ελλάδα μέσα στην Ε.Ε.) **δεν κράτησε την θέση *που της άξιζε στο ευρωπαϊκό βιομηχανικό στερέωμα.'
Σοβαρά τώρα, ΜΟΝΟ η Ελλάδα δεν κράτησε την θέση της!
Μια χώρα 10 εκατομμυρίων συνταξιούχων στη κάτω δεξιά πινέζα του Ευρωπαϊκού χάρτη είναι η μόνη που απώλεσε τη βιομηχανία της, όταν έχουν χαθεί εκατομμύρια βιομηχανικές θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια παραγωγής στις γουρουνοχώρες (PIGS) με δεκάδες φορές πολλαπλάσιο πληθυσμό, στη Γαλλία ο κόσμος παίζει πόλεμο στους δρόμους για ατέλειωτους μήνες (μέχρι οι πυροσβέστες πλακώνονταν με τους αστυνομικούς), οι Βρετανοί απηύδησαν τόσο που βγήκαν απ' την ένωση γιατί τα εργατικά στρώματα παλεύουν χρόνια για μια θέση εργασίας με μισθούς της πλάκας (δείτε στο Linkedin ό,τι δουλειές υπάρχουν προσφέρουν 20-30Κ λίρες προ φόρων που δε φτάνουν ούτε για τα νοίκια μιας οικογένειας, εδώ στην Αραπιά τα 3/4 Ευρωπαίων μεταναστών είναι Άγγλοι, βρήκα εδώ συναδέλφους Άγγλους που δουλεύαμε για την ίδια πολυεθνική για παραγωγή του ίδιου προϊόντος και έκλεισαν εκεί τα εργοστάσια πριν από δω, στη περιοχή του Middlesborough χάσανε τουλάχιστον 50 χιλιάδες θέσεις στη τοπική βιομηχανία).
είπα και τη λέξη: Π-Ο-Λ-Υ-Ε-Θ-Ν-Ι-Κ-Η
Δεν το έμαθε ο αρθρογράφος με τις τόσες γνώσεις του, πως δεν υπάρχει 'ΕΘΝΙΚΗ' βαριά ή ελαφρά βιομηχανία πλέον, της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Ιταλίας,σήμερα είναι εδώ, αύριο εκεί, μεθαύριο στη ΚΙΝΑ. Δεν έχει δει τη γιγάντωση της ΚΙΝΑΣ, ΙΝΔΙΑΣ κλπ (επειδή Κίνα και Ινδία έχουν 'ανεβεί' τα μεροκάματα και έχουν κορεσθεί, έχουν αρχίσει να κάνουν outsourcing τις δικές τους δουλειές σε άλλες πιο τριτοκοσμικές χώρες).
Τόσο επαρχιώτης και χωριάτης είναι ο αρθρογράφος που δε βλέπει τί γίνεται στον κόσμο, ή τόσο βαθιά ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ και ίσως κάποια μικροπολιτικάντικη σκοπιμότητα έχει και πρέπει να ευχαριστήσει συγκεκριμένων πεποιθήσεων ακροατήριο για να βγάζει το μεροκάματο;
Ώστε μόνο η Ελλάδα έχασε τη θέση της, και υπάρχει τρόπος να σηκωθεί κάποιος άλλος νεώτερος για να βρει αυτή να καθίσει πάλι στο Ευρωπαϊκό λεωφορείο, αν αλλάξουμε οδηγό προφανώς, ή και σταθμάρχη και μένει να μάθουμε τώρα τα όνοματα (αν και κατά βάθος 'το αισθανόμαστε... το μυρζόμαστε...' που έλεγε και μια ψυχή, πως με τον Κυργιάκο στο τιμόνι και τη Μαρέβα στο πλάι του και τον Γεωργιάδη εισπράκτορα, θα γίνουμε ξανά βιομηχανικός γίγαντας! Μέικ Γκρίς γκρέητ αγκέν!
Ο τουρισμός ΔΕΝ είναι βαριά βιομηχανία, είναι οι 'σερβιτόροι της Ευρώπης' που λέγαμε παλιά, αλλά είναι το μόνο που μας απόμεινε για όσο ακόμη είμαστε τυχεροί και το οποίο ΔΕΝ φροντίζουμε με κανένα τρόπο να το οργανώσουμε και στηρίξουμε, αφού δεν μπορούμε να είμαστε 'ειδήμονες' σε τίποτε άλλο, να είμαστε τουλάχιστον σε αυτό!
-
Μια ματιά εδώ σε ένα άκρως πολιτικό θέμα που αφορά τη βιομηχανία που εξολόθρευσε το τιτανοτεράστιο ΠΑΣΟΚ που πολλοί πίνουν ακόμα νερό στο όνομα του τιτανοτεράστιου Ανδρέα, θα μας θυμήσει τι είχαμε και τι χάσαμε, αυτή είναι μόνο μια μονάδα ανάμεσα στις χιλιάδες μικρότερες που εξαφάνισε η Πασοκική πράσινη λαίλαπα.
https://traction.gr/teokar-volos-otan-i-iapones-tis-nissan-ypoklithikan-stous-ellines/
-
Ωραίο άρθρο.Μόνο που δεν την εξολόθρευσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ με τους υπόλοιποι αντιπρόσωποι και τα ευρωπαικά εργοστάσια.
Γιατί έγιναν όπως τα λέω, και τι λείπει για να είναι πλήρες το στόρυ :
Τα Νισσάν που παρήγοντο στο Βόλο, πούλαγαν σαν τρελλά καθόλα τα έιτις και στις αρχές των νάιντις.Το μαγαζί κατείχε κάθε χρόνο περίπου το ήμισυ της αγοράς και όλοι οι υπόλοιποι το άλλο μισό, σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του εργοστασίου και μέχρι την απόσυρση! Οι λόγοι ήταν οι εξής δύο :
α. ήταν απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τις ελληνικής αγοράς, και
βου. ήταν σημαντικά φθηνότερα των ανταγωνιστών
Γιατί το α? Γιατί μόνο εδώ πωλούντο, άρα θα έπρεπε να είναι κατάλληλα για τη ντόπια αγορά.'Έχουμε και λέμε λοιπόν : χαμηλά κυβικά (1.000 και 1.300 τα ιχ, αργότερα και 1.400), όχι πετρέλαια (τα ιχ), όχι ειδικά μοντέλα (μόνο χατς και σεντάν του συρμού), αρκετά αξιόπιστα και σχετικά καλοεξοπλισμένα, με πληθώρα ανταλλακτικών και ίσως το Νο1 δίκτυο αντιπροσώπων της εποχής.
Γιατί το βου? Όχι γιατί ήταν φθηνή η ελληνική συναρμολόγηση, το γράφει και το άρθρο. Γιατί, απλούστατα, λόγω της νομοθεσίας την εποχή εκείνη, το υπό ειδικό ενταξιακό καθεστώς ελ κράτος, είχε το δικαίωμα να προσαρμόζει όπως αυτό θέλει τους φόροι για τα ιχ. Αποτέλεσμα, τα ιχ ελληνικής συναρμολόγησης να έχουν δασμολογικό πλεονέκτημα έναντι των εισαγομένων, και όπως θυμούνται οι παλιοί, οι φόροι ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής τιμής ενός ιχ και με διαφορά. Διαφορά που όσο ανέβαιναν τα κυβικά όλο και μεγάλωνε. Είναι ο κύριος λόγος που την εποχή εκείνη, στα πασοκικά έιτις, ξεφύτρωσαν και κάποιες εγχώριες μοναδούλες συναρμολόγησης ιχ στην ψωροκώσταινα, με μακράν μεγαλύτερη όλων την αξιόλογη ΤΕΟΚΑΡ. Για να δώσω και ένα μέτρο σύγκρισης, στα μιντ έιτις το Σάνι 1.300 έκανε λιανική περί τα 2.500.000 δρχ. και το άμεσα ανταγωνιστικό Κορόλα 1.300 έφτανε τα 3 εκ., ήταν πολύ σοβαρή η διαφορά για το κοινό στο οποίο απευθύνετο.
Έτσι, ο επίλογος για την ΤΕΟΚΑΡ άρχισε όταν η δυσφορία των άλλων μαγαζιών, τα οποία πούλαγαν ψίχουλα, έφτασε στο απροχώρητο. Με 2 κινήσεις:
-
Την αψυχολόγητη και καθαρά ψηφοθηρική απόσυρση του 1990-91, όπου τρέχαμε όλοι σαν Αλβανοί επί Χότζα να πάρουμε καινούργια κούρσα, με αποτέλεσμα αφ'ενός να έχει παγώσει η αγορά το 1989 λόγω της ανακοίνωσης του μέτρου από τον Μητσοτάκουλα, και αφ'ετέρου να 5πλασιαστεί! η αγορά '90-91,
-
Την υπογραφή το 1992 του διαβόητου 'Μάαστριχ' χωρίς επιφυλάξεις από τον ίδιο, και την αρχή του τέλους του ειδικού ενταξιακού καθεστώτος για τη χώρα μας. Πράγμα που έδωσε τη χαριστική βολή στην εγχώρια συναρμολόγηση, αφού αυτή ήταν φασόν και δεν είχε σοβαρές βάσεις, και , εξόχως, έχασε πλέον το δασμολογικό της πλεονέκτημα, αφού η (έξωθεν ορμώμενη) λογική που πρυτάνευσε ήταν : 'εφόσον είναι κοινοτική παραγωγή, πρέπει να φορολογείται το ίδιο με τα λοιπά κοινοτικά ιχ , τα προερχόμενα από άλλα κράτη-μέλη', άρα δασμολογικό πλεονέκτημα στο εφεξής -> γιοκ για την κάθε ΤΕΟΚΑΡ.
Το τέλος πλέον ήταν ορατό για την όποια έγχώρια' αυτοκινητοβιομηχανία, έστω και απλής συναρμολόγησης, άσχετα αν για την εν λόγω ήρθε επί ΠΑΣΟΚ το 1995.
-
-
criuser wrote:
Δεν μπορεί παρά να διαβάζει κανείς με ενδιαφέρον τέτοια άρθρα, που κάνουν μια καλή αποτύπωση της πραγματικότητας μέχρι να φτάσει στο εν κατακλείδι:
*'...να απορήσει κανείς, ποιος ο λόγος που η Ελλάδα (μόνο η Ελλάδα μέσα στην Ε.Ε.) **δεν κράτησε την θέση *που της άξιζε στο ευρωπαϊκό βιομηχανικό στερέωμα.'
Μια χώρα 10 εκατομμυρίων συνταξιούχων στη κάτω δεξιά πινέζα του Ευρωπαϊκού χάρτη είναι η μόνη που απώλεσε τη βιομηχανία της, όταν έχουν χαθεί εκατομμύρια βιομηχανικές θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια παραγωγής στις γουρουνοχώρες (PIGS) με δεκάδες φορές πολλαπλάσιο πληθυσμό, στη Γαλλία ο κόσμος παίζει πόλεμο στους δρόμους για ατέλειωτους μήνες (μέχρι οι πυροσβέστες πλακώνονταν με τους αστυνομικούς), οι Βρετανοί απηύδησαν τόσο που βγήκαν απ' την ένωση γιατί τα εργατικά στρώματα παλεύουν χρόνια για μια θέση εργασίας με μισθούς της πλάκας (δείτε στο Linkedin ό,τι δουλειές υπάρχουν προσφέρουν 20-30Κ λίρες προ φόρων που δε φτάνουν ούτε για τα νοίκια μιας οικογένειας, εδώ στην Αραπιά τα 3/4 Ευρωπαίων μεταναστών είναι Άγγλοι, βρήκα εδώ συναδέλφους Άγγλους που δουλεύαμε για την ίδια πολυεθνική για παραγωγή του ίδιου προϊόντος και έκλεισαν εκεί τα εργοστάσια πριν από δω, στη περιοχή του Middlesborough χάσανε τουλάχιστον 50 χιλιάδες θέσεις στη τοπική βιομηχανία).
είπα και τη λέξη: Π-Ο-Λ-Υ-Ε-Θ-Ν-Ι-Κ-Η
Δεν το έμαθε ο αρθρογράφος με τις τόσες γνώσεις του, πως δεν υπάρχει 'ΕΘΝΙΚΗ' βαριά ή ελαφρά βιομηχανία πλέον, της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Ιταλίας,σήμερα είναι εδώ, αύριο εκεί, μεθαύριο στη ΚΙΝΑ. Δεν έχει δει τη γιγάντωση της ΚΙΝΑΣ, ΙΝΔΙΑΣ κλπ (επειδή Κίνα και Ινδία έχουν 'ανεβεί' τα μεροκάματα και έχουν κορεσθεί, έχουν αρχίσει να κάνουν outsourcing τις δικές τους δουλειές σε άλλες πιο τριτοκοσμικές χώρες).
Τόσο επαρχιώτης και χωριάτης είναι ο αρθρογράφος που δε βλέπει τί γίνεται στον κόσμο, ή τόσο βαθιά ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ και ίσως κάποια μικροπολιτικάντικη σκοπιμότητα έχει και πρέπει να ευχαριστήσει συγκεκριμένων πεποιθήσεων ακροατήριο για να βγάζει το μεροκάματο;
Ώστε μόνο η Ελλάδα έχασε τη θέση της, και υπάρχει τρόπος να σηκωθεί κάποιος άλλος νεώτερος για να βρει αυτή να καθίσει πάλι στο Ευρωπαϊκό λεωφορείο, αν αλλάξουμε οδηγό προφανώς, ή και σταθμάρχη και μένει να μάθουμε τώρα τα όνοματα (αν και κατά βάθος 'το αισθανόμαστε... το μυρζόμαστε...' που έλεγε και μια ψυχή, πως με τον Κυργιάκο στο τιμόνι και τη Μαρέβα στο πλάι του και τον Γεωργιάδη εισπράκτορα, θα γίνουμε ξανά βιομηχανικός γίγαντας! Μέικ Γκρίς γκρέητ αγκέν!
Ο τουρισμός ΔΕΝ είναι βαριά βιομηχανία, είναι οι 'σερβιτόροι της Ευρώπης' που λέγαμε παλιά, αλλά είναι το μόνο που μας απόμεινε για όσο ακόμη είμαστε τυχεροί και το οποίο ΔΕΝ φροντίζουμε με κανένα τρόπο να το οργανώσουμε και στηρίξουμε, αφού δεν μπορούμε να είμαστε 'ειδήμονες' σε τίποτε άλλο, να είμαστε τουλάχιστον σε αυτό!
Θα συμφωνήσω. Το λιγότερο που έχω να πω για τον αθρογράφο είναι΄ότι είναι αγράμματος. Κάποιος πρέπει να του μιλήσει για την παγκοσμιοποίηση. Ας πάει μια βόλτα στο Βέλγιο π.χ. και αν βρει τις βιομηχανίες του '70 ας μας το πει. Το θέμα βέβαια (εδώ μπαίνει και η κακοδιαχείριση από τους έλληνες πολιτκούς) είναι ότι όλοι αυτοί ψάξανε να αντικαταστήσουν το ΑΕΠ τους με άλλες υπηρεσίες (όσο μπορούσαν), π.χ. φάρμακα, βιοτεχνολογία κ.λ.π. Εδώ έμπαιναν τα φράγκα από την ΕΕ και όλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου. Με μια υποσημείωση για τους Αγγλους, δεν είναι ο βασικός λόγος (νομίζω) της εξόδου από την ΕΕ η 'αποβιομηχάνιση'. Οι Άγγλουρες ήταν 'παγκοσμιοποιημένοι' και πριν την ΕΕ και είχαν χάσει την βιομηχανία τους για άλλους λόγους πλην ΕΕ.
Για τον τουρισμό επίσης συμφωνών, επίσης μην τον υποτιμούμε. Οι Βέλγοι είναι εδώ και 130 χρόνια και βάλε τα γκαρσόνια της κεντρικής Ευρώπης (για συγκεκριμένους λόγους) αλλά καθόλου δεν τους πειράζει. Και επίσης, ναι μεν θα πληγεί ο τουρισμός αλλά και η βιομηχανία δεν βλέπω πως θα την γλυτώσει παγκόσμια με τέτοια ύφεση. Θα συνεχίσουν δηλαδή να παράγονται κινητά στον επόμενο ένα χρόνο με τον ίδιο ρυθμό; Για να τα πάρει ποιος;
-
'Πράγματι...'
(Για τα του dstou)
-
«Σπείρατε μίσος για Πρέσπες, εθνικές τραγωδίες, δημοσιονομικές πολιτικές. Συνεχίζετε με τον ιό. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν κάποια γνωστή Συριζαία και με δημόσιο λόγο, είχε γράψει για ιό κατά νεοδημοκρατών. Τώρα δίνουμε μαζί τη μάχη. Μετά το cocooning θα τα πούμε», γράφει η Ρένα Δούρου
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Δεν χρειαζοταν να μας το πει η κ. Δουρου.
Μας ειχαν ενημερωσει οι ψηφοφοροι της ηδη, μιας και υπαρχει απολυτη ταυτιση αποψεων στο ολο θεμα.
-
criuser wrote:
https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3438419/o-tourismos-den-einai-baria-biomixania-as-ta-afisoume-autaΔεν μπορεί παρά να διαβάζει κανείς με ενδιαφέρον τέτοια άρθρα, που κάνουν μια καλή αποτύπωση της πραγματικότητας μέχρι να φτάσει στο εν κατακλείδι:
Όλο το σκεπτικό είναι λάθος, ο αθρογράφος μας λέει ότι αν είχαμε κρατήσει τότε το βιομηχανικό δυναμικό, και αν το είχαμε αυξήσει περισσότερο γιατί μας έδωσαν ευκαιρίες, στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την απώλεια της βιομηχανίας στις άλλες χώρες και την γιγάντωση της Κίνας / Ινδίας, η Ελλάδα θα είχε άλλες δυνατότητες, δεν θα είχε φτάσει σταμνημόνια, και ήδη από τη δεκαετία του 80΄θα μπορούσε να μπεί στην ψηφιακή εποχή.
-
«Σπείρατε μίσος για Πρέσπες, εθνικές τραγωδίες, δημοσιονομικές πολιτικές. Συνεχίζετε με τον ιό. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν κάποια γνωστή Συριζαία και με δημόσιο λόγο, είχε γράψει για ιό κατά νεοδημοκρατών. Τώρα δίνουμε μαζί τη μάχη. Μετά το cocooning θα τα πούμε», γράφει η Ρένα Δούρου
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Δεν χρειαζοταν να μας το πει η κ. Δουρου.
Μας ειχαν ενημερωσει οι ψηφοφοροι της ηδη, μιας και υπαρχει απολυτη ταυτιση αποψεων στο ολο θεμα.
Συριζαίος χωρίς 'οργή' (επί παντός επιστητού) δεν δύναται να υπάρξει. Αυτοακυρώνεται...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2