-
Ε καλά τώρα να 'διώξεις ' κάποιον επειδή υποστηρίζει κάτι που δεν σου αρέσει? Λίγο υπερβολικό δεν είναι? Χάλια είναι ο Καπιταλισμός, χάλια και ο Κομμουνισμός. Απλά ο Κομμουνισμός είναι λίιιιγο περισσότερα χάλια.

Το θέμα αδέρφια είναι να επιβιώσουμε από το πηγάδι που έχουμε πέσει και να μπορέσουν τα παιδιά, τα εγγόνια και όχι μόνο να κάνουν μια καλή ζωή!!!
-
Ποιός πάει να διώξει, ποιόν ? Δεν κατάλαβα αν οι δικές μου γενικές απόψεις στο θέμα είναι προσπάθεια και απόπειρα να διώξω κάποιον, έλεος δηλαδή.
-
Η λύση είναι απλή, όσοι σιχτιρίζουν τη ζωή τους και την πουτάνα την κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει, προσχωρούν σε κάποια ομάδα, κόμμα, θρησκεία κλπ και λύνουν το πρόβλημα τους φιλώντας καθημερινά κατουρημένες ποδιές και γλύφουν εκεί που έφτυναν, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να το παλαίβουν σιωπηλά αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, είτε σαν δουλειά, είτε σαν οικογένεια και χωρίς να μεμψιμοιρούν και να ρίχνουν αλλού τα βάρη και τις ευθύνες.
Και επιτέλους ας το πάρουμε απόφαση αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
Σημ: Δεν αναφέρομαι σε ανατροπές ζωής, μεγάλους τραυματισμούς, μόνιμες αναπηρίες, θανάτους κλπ, αυτά είναι τυχαία και καλό είναι να μην μας τυχαίνουν ούτε βέβαια και να τα προκαλούμε.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ή ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ή ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ 'ΕΤΥΧΕ' ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ? Ο βολεψακισμός είναι μεγάλη παγίδα, γιατί ο βολεμένος δεν αισθάνεται προνομιούχος, οι άλλοι είναι άχρηστοι...
-
kkostask wrote:
Αυτό που βιώνουμε εδώ δεν είναι καπιταλισμός αλλά παρτακισμός...έχει μεγάλη απόσταση....
Πάντως τα Black Friday, οι ουρές για εγγραφή σε lifestyle γυμναστήριο με 49euro το χρόνο, τα πανάκριβα smartphones, τα Hondos Center, οι μεζονέτες, ο νεοπλουτισμός, οι Μύκονοι και όλες οι σύγχρονες συνήθειες που έχουν γίνει ένα με το DNA του σύγχρονου Έλληνα, στοιχεία κομμουνισμού δεν είναι. Στοιχεία του καπιταλισμού είναι αυτά, ξενόφερτα.
lifestyle γυμναστηριο ποιο ειναι? Yava?
Καπου λιγο τα μπερδευεις τι ειναι το ενα και τι ειναι το αλλο. Καπιταλισμος ειναι το κεφαλαιο να κατευθυνεται οπου υπαρχει αποδοση. Αυτο που περιγραφεις ειναι καταναλωτισμος που υπηρχε και πριν το καπιταλισμο. Πριν το 1800 ο κοσμος νομιζεις δεν εκανε εμποριο να αποκτησει πραγματα?
Στο συστημα που ζουμε δεν σε υποχρεωνει απολυτως κανενας να αγορασεις ακριβο κινητο, ή να γραφτεις σε γυμναστηριο, ουτε να πας στην Μυκονο. Αυτο ειναι και το πλεονεκτημα σε σχεση με τα απολυταρχικα συστηματα των πρωην κομμουνιστικων κρατων που δεν τους εδιναν επιλογες.
-
Αυτό που βιώνουμε εδώ δεν είναι καπιταλισμός αλλά παρτακισμός...έχει μεγάλη απόσταση....
Αυτός είναι ο ακριβής ορισμός του Καπιταλισμού ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ!!!
-
Και επιτέλους ας το πάρουμε απόφαση αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
Η δική μου η επιλογή πάντως δεν περιλαμβάνεται στο παρών σύστημα...
-
Ηθελημένα ή άθελα όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος, και το σύστημα που επιλέγουμε να ανήκουμε πρέπει να το υπηρετούμε χωρίς παλινδρομήσεις όποτε μας συμφέρει, κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνος του, όλοι μας έχουμε ανάγκες και προσπαθούμε να τις καλύπτουμε όπως μπορούμε με ανάλογη προσπάθεια και αξιοπρέπεια, το να είμαι με τον λαό, να σκίζομαι για αυτόν και να ονερεύομαι παλάτια ,πισίνες και supercar εκτός από ουτοπία είναι και ειρωνεία στον εαυτό ,μου.
-
Δεν επιλέξαμε να ανήκουμε πουθενά. Έτυχε απλά να γεννηθούμε εδώ.
-
21 Quadra wrote:
Η λύση είναι απλή, όσοι σιχτιρίζουν τη ζωή τους και την πουτάνα την κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει, προσχωρούν σε κάποια ομάδα, κόμμα, θρησκεία κλπ και λύνουν το πρόβλημα τους φιλώντας καθημερινά κατουρημένες ποδιές και γλύφουν εκεί που έφτυναν, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να το παλαίβουν σιωπηλά αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που οι ίδιοι έχουν επιλέξει, είτε σαν δουλειά, είτε σαν οικογένεια και χωρίς να μεμψιμοιρούν και να ρίχνουν αλλού τα βάρη και τις ευθύνες.
Σημ: Δεν αναφέρομαι σε ανατροπές ζωής, μεγάλους τραυματισμούς, μόνιμες αναπηρίες, θανάτους κλπ, αυτά είναι τυχαία και καλό είναι να μην μας τυχαίνουν ούτε βέβαια και να τα προκαλούμε.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ή ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ή ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ 'ΕΤΥΧΕ' ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ? Ο βολεψακισμός είναι μεγάλη παγίδα, γιατί ο βολεμένος δεν αισθάνεται προνομιούχος, οι άλλοι είναι άχρηστοι...
Είμαστε οι επιλογές μας από τη στιγμή που συνειδητοποιούμε την παρουσία μας και την δυνατότητα να επιλέγουμε. Ο βολεψακισμός είναι και αυτός μια επιλογή, όπως επιλογή είναι και η πορεία ενός τυχερού παιδιού που γεννήθηκε μέσα στον πλούτο, επιλέγει να είναι χρήσιμος και επιλέγει να είναι χαραμοφάης και να ζει μέσα στις ουσίες, τίποτα δεν είναι από τύχη στη ζωή του ατόμου, το άτομο επιλέγει πως θα πορευτεί στη ζωή του.
Το να νιώθει κάποιος πικρία ή μίσος ή αλλεργία γιατί δεν γεννήθηκε Ωνάσης είναι κρίμα και ντροπή για τον ίδιο γιατί έτσι δεν προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό που ο ίδιος θεωρεί μειονέκτημα και να αναδείξει την προσωπικότητα του και τις δικές του δυνατότητες και αξίες, το να παραιτηθεί κάποιος από τη ζωή και να μιξοκλαίει ολημερίς για την τύχη του είναι επίσης επιλογή.
Μιλάς για προνομιούχος, εγώ είμαι προνομιούχος γιατί έχω μια καλή οικογένεια, δύο γερά και πολύ καλά παιδιά και είμαστε όλοι στην οικογένεια υγιείς, αυτό και αν είναι προνόμιο, ζούμε λιτά και απλά γιατί δεν έχουμε άλλες δυνατότητες και νιώθουμε καλά που μπορούμε να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο, γιατί σημασία στη ζωή έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, εγώ τα προνόμια τα αναλύω σε επίπεδο ζωής, εσύ από ότι φαίνεται τα θέτεις σε υλικό επίπεδο, σου εύχομαι να σου έρθουν όλα όπως επιθυμείς αλλά βλέπω ότι είσαι δυσαρεστημένος από την τύχη σου και έτοιμος να εγκαταλείψεις την προσπάθεια, σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς, αυτό να θυμάσαι.
-
Ακριβώς αυτό.
-
lifestyle γυμναστηριο ποιο ειναι? Yava?
Καπου λιγο τα μπερδευεις τι ειναι το ενα και τι ειναι το αλλο. Καπιταλισμος ειναι το κεφαλαιο να κατευθυνεται οπου υπαρχει αποδοση. Αυτο που περιγραφεις ειναι καταναλωτισμος που υπηρχε και πριν το καπιταλισμο. Πριν το 1800 ο κοσμος νομιζεις δεν εκανε εμποριο να αποκτησει πραγματα?
Στο συστημα που ζουμε δεν σε υποχρεωνει απολυτως κανενας να αγορασεις ακριβο κινητο, ή να γραφτεις σε γυμναστηριο, ουτε να πας στην Μυκονο. Αυτο ειναι και το πλεονεκτημα σε σχεση με τα απολυταρχικα συστηματα των πρωην κομμουνιστικων κρατων που δεν τους εδιναν επιλογες.
Τίποτα δεν μπερδεύω. Βασικό στοιχείο του καπιταλισμού είναι να χειραγωγεί και να παιδεύει τον εγκέφαλο (πλύση εγκεφάλου) του ανθρώπου ώστε να συμπεριφέρεται προς όφελος του κεφαλαίου, το οποίο πλέον έχει παγκοσμιοποιηθεί. Και το όφελος είναι η διαρκής αύξηση κερδών με κάθε τρόπο.
Στο σύστημα που ζούμε στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει πρόβλημα να πατήσει επί πτωμάτων για να έχει πρόσβαση σε αυτά που του προσφέρει ο καπιταλισμός. Με το αζημείωτο φυσικά...
Για αυτό η Ελληνική κοινωνία έχει καταντήσει μία ζούγκλα. Ειδικά στο θέμα της εργασίας. Επί πτωμάτων, εργασιακή ζούγκλα.
-
Απορία βλάκα και άσχετου, αν ο κομμουνισμός ήταν καλύτερος από τον καπιταλισμό δεν θα είχε επικρατήσει παντού, και σήμερα δεν θα ήταν εκτός νόμου όπως είναι ο κομμουνισμός στις χώρες που ταλαιπώρησε ? γιατί απέτυχε λοιπόν ?
Το έχω απαντήσει και παλαιότερα αυτό το ερώτημα. Ο κομμουνισμός, στην θεωρία, είναι ένα εξαιρετικό σύστημα. Στην πράξη απέτυχε (και πάντα τα αποτυγχάνει) για έναν και μόνο λόγο: Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση.
Δεν επιλέξαμε να ανήκουμε πουθενά. Έτυχε απλά να γεννηθούμε εδώ.
Σε αυτό διαφωνώ Αλέξανδρε. Έτυχε όλοι μας να γεννηθούμε κάπου, αλλά είναι επιλογή μας εαν θα μείνουμε εκεί που γεννηθήκαμε, εαν θα αλλάξουμε κάτι ή όχι και γενικά όλα είναι θέμα επιλογών και τίποτε άλλο. Κάποιος γεννήθηκε φτωχός και σε ορφανοτροφείο και επέλεξε να το αλλάξει και κάποιος όχι και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Είμαστε οι επιλογές μας.
-
Στο σύστημα που ζούμε στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει πρόβλημα να πατήσει επί πτωμάτων για να έχει πρόσβαση σε αυτά που του προσφέρει ο καπιταλισμός. Με το αζημείωτο φυσικά...
Για αυτό η Ελληνική κοινωνία έχει καταντήσει μία ζούγκλα. Ειδικά στο θέμα της εργασίας. Επί πτωμάτων, εργασιακή ζούγκλα.
Αυτό ωφείλεται στην οικονομική κρίση κατά βάση. Η πολύωρη εργασία με χαμηλούς μισθούς δε συνέβαινε σε εποχές προ του 2010.
-
Storm wrote:
Αυτό ωφείλεται στην οικονομική κρίση κατά βάση. Η πολύωρη εργασία με χαμηλούς μισθούς δε συνέβαινε σε εποχές προ του 2010.
Μια χαρά υπήρχε και τότε Πάνο. Το 2005 που είχα μόλις αποστρατευτεί και δούλεψα στην REMAX, δούλευα 12ωρα για 800 Ευρώ. Έναν χρόνο άντεξα φυσικα και τους έστειλα στον διάολο!!!
-
Φάνη μιλούσα για το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Εγώ για παράδειγμα, όπως και κάποιοι άλλοι συνομιλήτες, θα θέλαμε να ζούμε σε Σοσιαλιστική κοινωνία. Δεν έχω επιλογή να το αλλάξω αυτό, εκτός αν φτάσουμε να γίνουμε η κρίσιμη μάζα και τότε να προβούμε σε εξέγερση και να επιβάλουμε τον Σοσιαλισμό. Το μόνο που μπορώ να αλλάξω, στα 43 μου στον Καπιταλισμό που έτυχε να γεννηθώ, είναι να βρω μια δουλίτσα λίγο καλύτερη από αυτή του μέσου εργαζόμενου, και να παίρνω 800, άντε 1000 Ευρώ το πολύ (για Θεσσαλονίκη μιλάμε). Πολλές φορές χτυπιέμαι που αποστρατεύτηκα, αλλά αυτό τώρα πέρασε και δεν γυρνάει.
Αυτό το ότι κάποιος επιλέγει να αλλάξει την κοινωνική του τάξη και κάποιος άλλος όχι, μην το λες ούτε ως αστείο. Διάβασε λίγο αυτό και θα καταλάβεις πολλά:
-
Φάνη μιλούσα για το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Εγώ για παράδειγμα, όπως και κάποιοι άλλοι συνομιλήτες, θα θέλαμε να ζούμε σε Σοσιαλιστική κοινωνία. Δεν έχω επιλογή να το αλλάξω αυτό, εκτός αν φτάσουμε να γίνουμε η κρίσιμη μάζα και τότε να προβούμε σε εξέγερση και να επιβάλουμε τον Σοσιαλισμό. Το μόνο που μπορώ να αλλάξω, στα 43 μου στον Καπιταλισμό που έτυχε να γεννηθώ, είναι να βρω μια δουλίτσα λίγο καλύτερη από αυτή του μέσου εργαζόμενου, και να παίρνω 800, άντε 1000 Ευρώ το πολύ (για Θεσσαλονίκη μιλάμε). Πολλές φορές χτυπιέμαι που αποστρατεύτηκα, αλλά αυτό τώρα πέρασε και δεν γυρνάει.
Αυτό το ότι κάποιος επιλέγει να αλλάξει την κοινωνική του τάξη και κάποιος άλλος όχι, μην το λες ούτε ως αστείο. Διάβασε λίγο αυτό και θα καταλάβεις πολλά:
Μα υπάρχουν και σοσιαλιστικές κοινωνίες (Σκανδιναβία) και κομμουνιστικές (Κίνα, Λ. Αμερική, Κορέα) για όποιον το επιθυμεί. Αυτό εννοώ, όταν λέω ότι υπάρχουν επιλογές. Όπως επιλογή είναι κάποιος να ζήσει αυτόνομος στα βουνα, χωρίς ανάγκη από καμμία κοινωνία ή σύστημα, θέμα επιλογών είναι.
Αυτό για την Φλωρεντία είναι πολύ ειδικό και εστιασμένο (και για τις 3 χώρες). Δεν μιλάω για να ανέλθει κάποιος στην Ελίτ, αλλά για να αλλάξει κοινωνική τάξη, κάτι πολύ εύκολο πλέον. Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα φτωχών ανθρώπων που σήμερα ζούν στο άνω 10% της χώρας τους, από πλευράς εισοδήματος. Όταν για παράδειγμα έχεις ένα σχολείο στην μέση του πουθενά και 1 παιδί ξεχωρίζει και τελικά γίνεται ένας από τους καλύτερους γιατρούς στην χώρα του, είναι γιατί πολύ απλά επέλεξε να το κάνει, δεν είχε κάποιο προνόμιο έναντι των άλλων παιδιών, απλά είχε την θέληση και τον στόχο.
Προφανώς και τα λεφτά πάνε στα λεφτά, αλλά δεν είναι μόνο έτσι. Το σύστημα συντηρεί τον εαυτό του, αλλά φροντίζει (για να μεγαλώνει) να βάζει και άλλους μέσα. Προφανώς όχι τόσο ψηλά, αλλά πολύ ψηλότερα από εκεί που γεννήθηκαν.
-
Αγαπητέ μου Φάνη, δίνεις παραδείγματα του ενός στους χίλιους (1:1000). Όλοι μας ξέρουμε την περίπτωση του γιατρού από το χωριό ή του Στρατηγού ή του Πρωθυπουργού από τα κατσάβραχα. Πόσοι είναι όμως αυτοί στο σύνολο του πληθυσμού; Σκέφτηκες για ένα λεπτό ότι απλά 'τρως τον παπά' και υπερασπίζεσαι ένα εντελώς άδικο σύστημα που οι 999 στους 1000 άρχοντες είναι από την άρχουσα τάξη και βγαίνει και ο 1 στους 1000 από τους κολίγους; Στην τελική, όλοι οι Ηγέτες της ΕΣΣΔ ήταν από τον Λαό, αν το πάμε έτσι... Στον Καπιταλισμό, οι ΗΠΑ είχαν όλη την οικογένεια Κένεντι στο Κονγκρέσο, δύο (2) Μπους ως Προέδρους. Εμείς εδώ τρεις (3) Παπανδρέου ως Πθ, δύο (2 )Καραμανλήδες ως Πθ, δύο (2) Μητσοτάκηδες ως Πθ... Γελάει μέχρι και το πολύχρωμο ερίφιο με την αξιοκρατία του Καπιταλισμού...
-
Ο 1 στους 1000 ήθελε να 'ξεφύγει' για αυτό. Εαν θέλανε και οι 1.000 θα μπορούσανε. ΟΙ ευκαιρείες υπάρχουν, για όποιον θέλει να τις κυνηγήσει, να δουλέψει σκληρά και φυσικά να πληρώσει το ανάλογο τίμημα. Τίποτα δνε χαρίζεται, εκτός φυσικά εαν ανήκεις στις γνωστές οικογένειες ανά χώρα.
-
Αυτή είναι η διαφωνία μας. Για μένα μετράνε οι πολλοί, όχι ο ένας στους χίλιους!!! Και φυσικά δεν θα μπορούσανε και οι 1000!!!! Ευκαιρίες δεν υπάρχουν για όλους, υπάρχουν για ελάχιστους μόνο, ακόμα και στατιστικά αν το δεις. Αυτό που είπες είναι κατά της θεωρίας του Καπιταλισμού. Αν σε μια κοινωνία 1000 ατόμων και οι 1000 γίνουν κάτοχοι Κεφαλαίου, ποιος θα δουλέψει ως εργάτης ώστε η υπεραξία της εργασίας του να πλουτίσει τον κεφαλαιοκράτη; Και μην ακούσω καμία αστειότητα ότι δήθεν θα δουλεύει μόνος του... Ξέρετε πολλούς πλούσιους να δουλεύουν μόνοι τους, ως αυτοαπασχολούμενοι; Γιατί εγώ που το έκανα για 15 χρόνια ζημιωμένος βγήκα στο τέλος...
-
Σε αυτό διαφωνώ Αλέξανδρε. Έτυχε όλοι μας να γεννηθούμε κάπου, αλλά είναι επιλογή μας εαν θα μείνουμε εκεί που γεννηθήκαμε, εαν θα αλλάξουμε κάτι ή όχι και γενικά όλα είναι θέμα επιλογών και τίποτε άλλο. Κάποιος γεννήθηκε φτωχός και σε ορφανοτροφείο και επέλεξε να το αλλάξει και κάποιος όχι και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Είμαστε οι επιλογές μας.
Παρακαλώ; Διαβάζω καλά;
Επιλογή μας αν θα μείνουμε εκεί που γεννηθήκαμε;
Κάποιος γεννήθηκε φτωχός και σε ορφανοτροφείο και επέλεξε να το αλλάξει και να γίνει π.χ. πλούσιος;
Είμαστε οι επιλογές μας;
....
Έχω χάσει κάτι στα 50 χρόνια που ζω ή διαβάζω κάτι λάθος;
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...