-
Αποδείξεις παντού
Εγκατάσταση ταμειακών μηχανών σε περίπτερα και λαϊκές αγορέςΑΠΕ
ΑθήναΣε εγκατάσταση ταμειακών μηχανών για την έκδοση αποδείξεων υποχρεούνται οι περιπτερούχοι, οι ιδιοκτήτες καντίνας και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων.
Eγκύκλιοι που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν πως από την 1η Ιουλίου 2010 οι εκμεταλλευτές περιπτέρων, οι εκμεταλλευτές κινητής καντίνας, αλλά και οι επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, θα υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, αποδείξεις θα εκδίδουν από την 1η Οκτωβρίου 2010 και οι πωλητές οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι αγρότες που τα προϊόντα παραγωγής τους διατίθενται στις λαϊκές αγορές.
Η διευκρίνιση αυτή ικανοποιεί το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μην εξαιρέσει από τη φορολόγηση μέσω ταμειακών μηχανών και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.
Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία των περιπτερούχων το μέτρο των ταμειακών μηχανών, καθώς θα δώσει την δυνατότητα στα περίπτερα να υπάγονται στις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ αλλά και στα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, το καθεστώς φορολογήσεως των περίπου 13.500 περιπτέρων, γινόταν μέσω της τήρησης βιβλίων αγορών.
Newsroom ΔΟΛ
By the way, το υπογραμμισμένο ισχύει; Εγώ νομίζω ότι είχε γίνει ψιλοχαμός όταν είχε πρωτοαναφερθεί το να εκδίδουν αποδείξεις και τα περίπτερα.
-
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των αποδείξεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών
Και τη διανομή «κάρτας αγορών» σε όλους τους φορολογούμενους εξετάζει η εφορία-Προτείνεται ακόμη και το σκανάρισμα αποδείξεων μέσω κινητούΤην υποχρεωτική καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis όλων των αποδείξεων που συλλέγουν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων. Το κείμενο που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 23 Μαίου, ορίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταχωρίζουν σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, μεταξύ άλλων την αξία των αποδείξεων, τον ΑΦΜ της επιχείρησης και την ημερομηνία.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προτείνονται τρεις τρόποι ηλεκτρονικής υποβολής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στο κείμενο που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση δεν σημειώνεται από πότε θα ισχύουν οι διατάξεις. Οι προτεινόμενοι τρόποι είναι οι εξής:-
Χειροκίνητη καταγραφή των αποδείξεων σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή από τον ίδιο τον φορολογούμενο.
-
Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης από την επιχείρηση. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους θα πρέπει να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες συσκευές ώστε να καταχωρούν και να αποστέλουν στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων όλες τις αποδείξεις για κάθε πελάτη τους ξεχωριστά.
-
Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους. Αυτή η λύση προβλέπει ηλεκτρονικό σκανάρισμα των αποδείξεων από το φορολογούμενο ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Αναλυτικά:
1η λύση: αποστολή των στοιχείων από τον πολίτη
Ο φορολογούμενος προτείνεται να καταγράφει τα στοιχεία των αποδείξεων σε εφαρμογές που παρέχονται από τρίτους και να έχει υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων ετησίως, με τη φορολογική του δήλωση μέσω της εφαρμογής. Ο κάθε πολίτης θα έχει τον προσωπικό του “ιστοχώρο” στο taxisnet όπου και θα προστίθενται οι αποδείξεις που υπέβαλλε αλλά και υπέβαλλαν άλλοι για λογαριασμό του (εταιρείες).
2η λύση: Σκανάρισμα από τον πολίτη
Σε περίπτωση που η απόδειξη που εκδίδεται δεν πληροί τις προδιαγραφές για να σταλεί ηλεκτρονικά μέσω της εταιρείας θα πρέπει να την σκανάρει ο φορολογούμενος.
Οι πολίτες θα σαρώνουν τον γραμμωτό κωδικό (μέσω κινητών τηλεφώνων ή σαρωτών) προκειμένου τα στοιχεία της απόδειξης να εισάγονται στην εφαρμογή συλλογής αποδείξεων και να αποστέλλονται στην ΓΓΠΣ μέσω της εφαρμογής που περιγράφεται στην πρώτη λύση.
3η λύση: αποστολή των στοιχείων από τις επιχειρήσεις
Σε αυτήν τη περίπτωση, ο φορολογούμενος θα έχει μια 'κάρτα αγορών' που θα περιέχει ένα κώδικα που θα συσχετίζει τον ΑΦΜ του πελάτη με ένα μοναδικό κωδικό. Η παραπάνω διαδικασία προϋποθέτει τη δημιουργία ενός γραμμωτού κώδικα φορολογουμένου
Όπως προτείνει η ΓΓΠΣ θα έχει 11 ψηφία συμπεριλαμβανομένου ενός check digit και θα λαμβάνεται με αίτηση από τον κάθε φορολογούμενο. Θα μπορεί να τυπωθεί σε μορφή γραμμωτού κωδικού και να πλαστικοποιείται έτσι να τον έχει μαζί του. Αν η ταμειακή μηχανή δέχεται τα στοιχεία του πελάτη θα πρέπει να στέλνει τις αποδείξεις στην ΓΓΠΣ για λογαριασμό του.
Πρόσθετο κόστος για επιχειρήσεις
Για την αποστολή των στοιχείων από τις επιχειρήσεις (και κατά συνέπεια να μην μπει στη διαδικασία αυτή ο φορολογούμενος) απαιτείται αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών. Προτείνεται κάθε ταμειακή μηχανή να μπορεί να συνδεθεί με τα συστήματα της ΓΓΠΣ ώστε να αποστέλλει στοιχεία συναλλαγών σε πραγματικό ή σχεδόν- πραγματικό χρόνο.
Επίσης θα πρέπει η ταμειακή να μπορεί να αποδέχεται γραμμωτό κωδικό φορολογουμένου κάτι που σημειώνει το υπουργείο ότι απαιτεί αναβάθμιση software.
Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν μέσω διαδικτύου τις αποδείξεις ενώ δεν επιτρέπεται να κρατούν περισσότερες από 50 αποδείξεις συναλλαγών στην μνήμη τους χωρίς να τις έχουν αποστείλει στην ΓΓΠΣ. Για επιχειρήσεις που δεν πραγματοποιούν πολλές συναλλαγές, η αποστολή θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καθώς οι αποδείξεις δεν μπορεί να είναι παλαιότερης ημερομηνίας της μιας εβδομάδας.
-
-
-
Πιο δυσκολα και δαπανηρα δεν μπορουν να το κανουν;
-
Δε μπορουν να εγκαταστησουν σε καθε επιχειρηση ενα φορολογικο μηχανισμο που θα στελνει στοιχεια στην αρμοδια ΔΟΥ, οπως κανουν τα 'μηχανακια' των πιστωτικων μεσω τηλεφωνου?
-
Χρειάζονται αρκετά μεροκάματα για να συμπληρωθεί η φορολογική δήλωση.
Συμφέρει περισσότερο μια μικρή έκπτωση και να μην παίρνω απόδειξη. Καλύτερα να μην έχω αφορολόγητο παρά να κάθομαι να σκανάρω μικροαποδείξεις χιλιάδων ευρώ. -
Mα πόσο μυαλό θέλει....πόσο....διοικούμαστε από ανίκανους .-
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Πιο δυσκολα και δαπανηρα δεν μπορουν να το κανουν;Κάτσε να δούμε...
Θα μπορούσαν να απαιτούν την καταχώρηση σε αρχείο .txt (όχι excel ) του συνόλου των αποδείξεων (και να απαιτούνται αποδείξεις για τουλάχιστον το 80% του εισοδήματος*, αλλιώς επίσκεψη από τον Αμπντούλ ), όπου θα αναγράφεται αναλυτικά: ΑΦΜ, ΔΟΥ, διεύθυνση, επωνυμία επιχείρησης, κάθε είδος που αγοράστηκε με τιμή προ και μετά ΦΠΑ, και φυσικά ανά επιχείρηση και είδος θα απαιτούνται σύνολα με και χωρίς ΦΠΑ, το οποίο αρχείο θα πρέπει να πιστοποιείται από ειδικό ορκωτό λογιστή, μέσω ειδικού μηχανήματος που θα πιστοποιείται από το υπουργείο οικονομικών, θα καταχωρείται σε ειδικό cd, αφού έχει κρυπτογραφηθεί με μοναδικό κωδικό για κάθε φορολογούμενο και στο τέλος ο φορολογούμενος θα πρέπει να παραδώσει το cd στη ΔΟΥ της περιοχής του, ιδιοχείρως (θα γίνεται έλεγχος με ταυτότητα! ), ενώ ο κωδικός θα πρέπει να αποστέλλεται στο υπουργείο οικονομικών με δύο ξεχωριστές επιστολές, συστημένες από τα ΕΛΤΑ, ενώ ο φορολογούμενος θα πρέπει να διατηρεί ηλεκτρονικά αντίγραφα (σκαναρισμένα) των αποδείξεων και του αρχείου σε 5 διαφορετικούς σκληρούς δίσκους για τουλάχιστον 67 χρόνια! Επιπλέον, κάθε μήνα θα απαιτείται έλεγχος του φορολογούμενου από την αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν φοροδιαφυγή (θα συγκρίνονται περιουσιακά του στοιχεία με τις αποδείξεις που έχει, καθώς και τα κιλά που έβαλε - αν έχασε χωρίς απόδειξη από διαιτολόγο ή γυμναστήριο θα θεωρείται τεκμήριο! )
- για να μην πω 120% του εισοδήματος, μιας και είναι γνωστό σε κάθε Γερμανό ότι κάθε Έλληνας ξοδεύει 20% περισσότερα απ' όσα βγάζει!
Πιστεύω ότι μία τέτοια πρόταση μπορεί αν γίνει αποδεκτή από το υπουργείο οικονομικών και συναγωνίζεται άνετα ότι πιο διεστραμμένο μπορεί να σκεφτεί ένας 'υπηρεσιακός παράγοντας'... Κατ' ευθείαν το υποβάλλω στο opengov...
-
Εισαι σιγουρος οτι δεν το εχουν ηδη σκεφτει ;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
:ysterical:
Εισαι σιγουρος οτι δεν το εχουν ηδη σκεφτει ;Όχι...
-
Αν ζούσε ο Χριστόδουλος θα είχε ξεκινήσει τώρα πόλεμος για το σημάδι του αντίχριστου...
Ου ου πράκτορες του Αντίχριστο... το σημάδι το σημάδι....
-
Νταξ, σαν ιστορία το άκουγα καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα το είδα μπροστά μου 'as is'.
Έχεις μάυρα λεφτά και δεν μπορείς να τα δικαιλογήσεις;
Θες να αγοράσεις τη μπέμπα, καγιέν, κλπ και δήλωνες 3000 εισόδημα;slips ΟΠΑΠ (κίνο, σκατά, φατά) δελτίων που έχουν κερδίσει ΜΑΖΙ με την απόδειξη πληρωμής (φορολογημένο το ποσό που παίρνεις στα χέρια σου). Κόστος; 10% επί της αξίας των 'κερδών'. 5% για τους φίλους στην τσέπη του λαχειοπώλη που τα μαζεύει με τις κούτες...
Πόσα θέλετε για το αμάξι σας; 50.000; Να ορίστε slips+αποδείξεις, φέρτε 2.500 στην τσέπη και όλα καλά. Σφράγισμα από ΟΠΑΠ και τέλος. Εφορία, να ορίστε που βρήκα τα 50.000, έχουν φορολογηθεί στην πηγή και τέλος.
ΕΕΠ η φορολογία στα κέρδη δελτίων είναι ΑΣΤΕΙΑ για ποσά έως και λίγα χιλιάρικα.... Παίζοντας με τη... στατιστική, και χασούρα να έχεις, τελικά θα μαζεύεις αρκετά κερδοφόρα δελτία για να δικαιολογήσεις διάφορα ποσά [that is αν δεν επιλέξεις να σου τα πασάρει τα slips ο λαχειοπώλης].
Αν ο μαύρος τζίρος είναι ικανός -
'Δειτε τι σκαρφιστηκε ο τυπος ωστε να δινει μεν αποδειξη αλλα να μην ειναι νομιμη.
εδω ειναι τρεις αποδειξεις απο το ιδιο μαγαζι.
καθε φορα που ειναι να κοψει αποδειξη,σβηνει την ταμειακη και την ξανααναβει.
ετσι η αποδειξη βγαινει προσωρινη και μη νομιμη...
στο τελος της αποδειξης γραφει ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΕΛΙΚΗ ΝΟΜΙΜΗ.που συμενει οτι αυτη που μας εδωσε δεν ειναι νομιμη.τυχαιο? δε νομιζω ....αφου και στις τρεις αποδειξεις συμβαινει το ιδιο'
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
-
Οσοι είναι μπλεγμένοι με ταμειακές μηχανές γνωρίζουν φαντάζομαι ότι πριν το κλείσιμο της συνναλλαγής εαν κάνεις επανεκκίνηση την ταμειακή ακυρώνεται η απόδειξη, εξού και το παραπάνω κολπάκι.
-
Ο χρήστης piii έγραψε:
Οσοι είναι μπλεγμένοι με ταμειακές μηχανές γνωρίζουν φαντάζομαι ότι πριν το κλείσιμο της συνναλλαγής εαν κάνεις επανεκκίνηση την ταμειακή ακυρώνεται η απόδειξη, εξού και το παραπάνω κολπάκι.Αφου αυτες που εχει απο πανω ειναι οι παραγγελιες δεν ειναι τελικες αποδειξεις.Γραφει και εναρξη και ληξη οποτε δεν εχει γινει διακοπη ρευματος ενδιαμεσα.
Και εμενα το πρωι που την ανοιγω την ταμειακη γραφει οτι εχει γινει διακοπη αφου κλεινω τον γενικο το βραδυ.Η εκτυπωση οτι εγινε διακοπη ρευματος ειναι αυτοματη με το που επανελθει το ρευμα. -
Δεν είναι μόνο αυτό. Δείτε την αρίθμηση της ημέρας (Ζ). Ειδικά στην μεσαία και στην δεξιά που έχουν κοπεί ίδια μέρα στις 22.52 και 22.53 το βράδυ.
Αν κόβει(;) μόνο τόσες όλη μέρα και το κρατάει ακόμα ανοιχτό το μαγαζί τι να πω... ήρωας!
-
Αφού λέει 'προσωρινή απόδειξη, ακολουθεί νόμιμη' σημαίνει ότι η παρούσα δεν είναι νόμιμη, άρα ματάκια έχουμε, διαβάζουμε και ζητάμε νόμιμη
-
nass έχεις δίκιο σ' αυτό.
Όμως οι περισσότεροι διαβάζουν μόνο το τελικό ποσό ή παίρνουν την απόδειξη εντελώς μηχανικά χωρίς να προσέχουν τι αναγράφει. Παρατήρησέ το την επόμενη φορά που θα περιμένεις σε κάποιο σουβλατζίδικο ή πάσης λογής φαγάδικο.
Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι και το είχα δει σε ταβέρνες σε τουριστικά μέρη. Αν δεν ζητούσες κανονική απόδειξη έκαναν τους ανήξερους.
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
nass έχεις δίκιο σ' αυτό.Όμως οι περισσότεροι διαβάζουν μόνο το τελικό ποσό ή παίρνουν την απόδειξη εντελώς μηχανικά χωρίς να προσέχουν τι αναγράφει. Παρατήρησέ το την επόμενη φορά που θα περιμένεις σε κάποιο σουβλατζίδικο ή πάσης λογής φαγάδικο.
Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι και το είχα δει σε ταβέρνες σε τουριστικά μέρη. Αν δεν ζητούσες κανονική απόδειξη έκαναν τους ανήξερους.
Ας ανοιξουμε τα ματια μας τοτε να μην μας πιανουν κοροιδα .
-
Παίδες υπάρχει κάποιο (έγκυρο) λινκ που να λέει ποιες αποδειξεις μετράνε και ποιες δεν μετράνε για το 2011; Να ξέρω να μην μαζεύω τζάμπα. Στα 'επίσημα' του υπουργείου δεν βγάζω άκρη. Για εισιτήρια και ΔΕΚΟ το κατάλαβα ότι δεν μετράνε ... τα φαστ φουντ/ντελιβερυ/καφέ/μπαρ που δεν μετράγανε μέχρι φέτος θα μετρήσουν για το αφορολόγητο του χρόνου πχ?
Νομιμες αποδειξεις, κολπακια και λαμογιες