Ο χρήστης chrismk2 έγραψε:
Στο DSG οι αλλαγες πραγματοποιουνται σε 80 χιλιοστα του δευτερολεπτου οταν για την αντιστοιχη διαδικασια στο κιβωτιο της F-430 απαιτουνται 150!
Μία διόρθωση (αντιγράφω από wikipedia):*
This means that the DSG takes only about 8 milliseconds to upshift. In comparison, the sequential manual transmission (SMT) in the Ferrari Enzo takes 150 milliseconds to upshift.
The quoted time for upshifts is the time the wheels are completely non-powered.*
Εγώ έχω διαβάσει βέβαια για 30msec συνολικό διάστημα όταν η αλλαγή είναι αναμενόμενη (από το κιβώτιο) και 60 με 80msec όταν δεν είναι αναμενόμενη.
olympian2
κάτι τέτοιο υπάρχει όταν έχουμε μεγάλη ανηφόρα-κατηφόρα (μιλάμε για 5-6% κλίση τουλάχιστον) και όπως έγραψα και πιο πάνω είναι καθαρά θέμα εξοικείωσης.
Τουλάχιστον εμένα στο αμάξι μου (1.8Τ) πλέον δε με ενοχλεί-προβληματίζει καθόλου.
Τώρα τι να σου πω?Είναι και θέμα πώς θα το πάρει κανείς.
Εγώ το είδα ως κάτι καινούριο, προσπάθησα να μπω στη λογική του για να αξιοποιήσω το μέγιστο από το κιβώτιο (και κινητήρα προφανώς ) και μετά από 5 μήνες χρήσης, μπορώ να πω ότι απλά χρειάζεται έναν διαφορετικό χειρισμό από ό,τι ήταν είχα manual κιβώτιο...
Μπορεί κάποιον να μην τον βολέψει και ποτέ, αν το πάρει αρνητικά ('πώς δουλεύει έτσι μ@λ@κισμέν@?' ή αν έχει παρόμοια στάση).Το ξαναλέω και το τονίζω.Είναι καθαρά θέμα εξοικείωσης.
Πρέπει να το δει σα να ξαναπαίρνει (σχεδόν) δίπλωμα όταν κάποιος αγοράζει αυτόματο κιβώτιο (όχι απαραίτητα DSG)
Απλά με τον μετατροπέα ροπής, επειδή το αμάξι έχει μόνιμα μία τάση να πάει μπροστά (ή πίσω αν έχεις όπισθεν), πρέπει να πατάς πολύ το φρένο για να μην τσουλάει καθόλου ακόμα και σε μικρή ανηφόρα (ή ανηφόρα αντίστοιχα). Οπότε το να αφήνεις σιγά-σιγά το φρένο (πάλι όμως το πατάς αρκετά) μέχρι να τσουλήσει (τόσο σιγά όσο εσένα σε βολεύει) είναι ένας χειρισμός πολύ οικείος προς τον οποιοδήποτε οδηγό και θα προσαρμοστεί πιο εύκολα σε αυτή τη λογική.
Το μόνο πρόβλημα που εγώ αντιμετώπισα (αρχικά) είναι αυτό που μπορεί να έχει κανείς (πολύ συχνά) και με το κλασσικό αυτόματο (με μετατροπέα ροπής): όταν αφήνοντας το φρένο το αμάξι 'κολώνει' και δεν πάει μπροστά (ή πίσω αντίστοιχα) γιατί η ανηφόρα είναι αρκετά μεγάλη/έντονη, τότε πρέπει 'αναγκαστικά' να πατήσεις το γκάζι (απαλά/γλυκά) για να ξεκινήσει, να πάει μπροστά (ή πίσω αντίστοιχα - tip: έχοντας και το χέρι στο χειρόφρενο για παν ενδεχόμενο** -τώρα αν έχεις mercedes, γ@μησέ τα ). Αν πατήσεις πολύ το γκάζι, θα πάρει φόρα και θα τρακάρει τον μπροστά (ή τον πίσω σου αντίστοιχα).Γι'αυτό έγραψα το 'απαλά/γλυκά' μέσα στην παρένθεση..
Το θετικό με το manual κιβώτιο είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, αποσυμπλέκεις, οπότε δεν έχει δύναμη το αμάξι πλέον να πάει μπροστά.
Αλλά μιλάμε για πολύ ειδική περίπτωση.Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.
Κατά τα άλλα...είπαμε...όλα είναι καθαρά θέμα εξοικείωσης.
Προσωπικά, αρχικά απέφευγα να παρκάρω σε δρόμους με έντονες κλίσεις και εξοικειώθηκα με το κιβώτιο καθώς όλο και κάπου χρειάστηκε να ξεκινήσω σε ανηφόρα (πχ σταμάτησα σε φανάρι-στενάκι).
Πλέον δεν έχω κανένα πρόβλημα.
** Παράδειγμα του 'παν ενδοχόμενο'?ας πούμε έπεσες σε κάποια λακούβα (κατά το παρκάρισμα σε ανηφόρα) και το αμάξι δεν τσουλάει.Πατάς γκάζι και μόλις βγεις από αυτήν, το γκάζι που 'δίνεις' είναι παραπάνω από αρκετό, οπότε το αμάξι να πάει περισσότερο μπροστά από όσο θα ήθελες.
leonp
Γιατί μπορείς με το κλασσικό αυτόματο (με μετατροπέα ροπής) να πατήσεις το γκάζι, ενώ πατάς φρένο και μην πάρεις τίποτα στο χέρι?
Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό που λες πάντως κατά το παρκάρισμα...Σε στάση το έχω δοκιμάσει σε ίσιωμα και άκουγα το διαφορικό πίσω (mercedes C) να πιέζεται έντονα.
Επίσης δε μπορώ να φανταστώ σε ποιά περίπτωση βολεύει να πατάς γκάζι-φρένο μαζί κατά το παρκάρισμα.Δίνεις ένα παράδειγμα σε παρακαλώ?
(πάντως ναι.στο DSG μπορείς άνετα να πατήσεις γκάζι ενώ πατάς φρένο είτε έχεις D ή S είτε R χωρίς κανένα πρόβλημα.)
ΥΓ:Κάτι έχω πάθει και γράφω 'σεντόνια' όλη την ώρα...