Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Σπηλιά της Φώκιας- Σκαλωσιά- Μυλοκοπή 24-5-2026
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Οδικά Ταξίδια-Εκδρομές-Εξορμήσεις
    4. Σπηλιά της Φώκιας- Σκαλωσιά- Μυλοκοπή 24-5-2026
    • 1 / 1
    Οδικά Ταξίδια-Εκδρομές-Εξορμήσεις
    4
    13
    143
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • billy84
      billy84 last edited by

Αυτόν τον μήνα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να διαβάζετε για κάποια μακρινά μέρη που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν άλλες εποχές με τη μέρα να είναι μικρή. Δυστυχώς ο καιρός δε βοήθησε και πήγα εδώ δίπλα στο νομό Κορινθίας. Στο Ιόνιο θα έπρεπε να βρίσκομαι αλλά θέλω να έχει ιδανικές συνθήκες για να αξίζει πάνω από όλα τον κόπο και το κόστος. Παρολαυτά τα μέρη που κινήθηκα ήταν μαγικά και μου χάρισαν εκπληκτικές εικόνες. Από το μεσημέρι και μετά είχα τη δυνατότητα να κάνω μερικές γνωστές αλλά και πιο άγνωστες χωμάτινες διαδρομές που δεν είχα κάνει ξανά.

Η διαδρομή γνωστή. Μέγαρα- Αλεποχώρι και από εκεί Σχίνος και Αλκυόνα. Ακόμα χωματόδρομος σε ένα σημείο αλλά γενικά βατός για όλα τα οχήματα πλην 2-3 σημείων που έχουν χαλάσει.

Youtube Video

Από εκεί κατέβηκα στην παραλία Μικρά Στραβά τα τελευταία μέτρα είναι σίγουρα για 4χ4, όχι όμως απαραίτητα σκληροπυρηνικό.

Youtube Video

Εκεί πέτυχα λίγο κόσμο, ανέλπιστο για την εποχή και την ώρα (αρκετά νωρίς)

μικρά στραβά.JPG

Σύντομα φούσκωσα το καγιάκ και σάλπαρα. Εικόνες αστάθειας από τη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού. Δύσκολα θα περνούσε και στη νότια όπως το είχα δει.

1.JPG

Η περιοχή γενικά μοιάζει με την Εύβοια από την πλευρά του Αιγαίου. Μπόλικες εσοχές και σπηλιές. Τα πετρώματα έχουν διαβρωθεί χαρακτηριστικά.

2.JPG

Σπάνια θα βρεις ονομασία για μια τόσο μικρή βραχονησίδα. Δεν είναι καν βραχονησίδα βασικά, είναι σκόπελος και ονομάζεται Τράτα.

3.JPG

4.JPG

Εκπληκτικά πεντακάθαρα νερά και άγριοι κατακόρυφοι βράχοι. Και ένα μίνι παραλιάκι εκεί χωμένο.

5.JPG

Προσεγγίζοντάς το παρατήρησα ότι από πάνω έχει τρύπα!

6.JPG

Λίγο μετά έφτασα στη Σπηλιά της Φώκιας στην οποία είχα φτάσει πριν καμιά 10αριά χρόνια ορειβατικά. Είναι αλλιώς από τη θάλασσα προφανώς.

7.JPG

Η κατάβαση θέλει προσοχή.

8.JPG

Αναμφίβολα μια σπάνια εικόνα.

10.JPG

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αν μια φώκια αποφάσιζε να μείνει σε μια σπηλιά, δε θα ήταν σε τέτοιο στυλ αλλά σε αυτήν που βλέπετε στα αριστερά.

11.JPG

Η οποία έχει μικρή είσοδο και μεγαλύτερο βάθος.

12.JPG

Αυτή θα έπρεπε να είναι η Σπηλιά της Φώκιας που αναφέρεται στον τίτλο του ταξιδιωτικού!

13.JPG

Κλασσικό τοπίο των Γερανείων ορέων. Βραχώδες, δυσπρόσιτο και κατάφυτο.

14.JPG

Ακόμη μια σπηλιά

15.JPG

Ακόμη ένας μικρός ορμίσκος που φαίνεται να δημιουργήθηκε από κατάρρευση του εξωτερικού τμήματος

16.JPG

Κοντά στην Αθήνα μεν, αξίζει και με το παραπάνω δε!

17.JPG

Βασικά μέσα σε 2-3 χιλιόμετρα η ακτογραμμή ήταν ήδη 100 φορές πιο ενδιαφέρουσα από αυτή της προηγούμενης Κυριακής από Πούλιθρα μέχρι Φωκιανό.

18.JPG

19.JPG

Και από εδώ και πέρα μου θύμισε αρκετά Εύβοια.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

Άφιξη σε μια εκπληκτική παραλία που προσεγγίζεται μόνο από θάλασσα. Στο google maps μέχρι πρότινος ονομαζόταν X-beach.

24.JPG

25.JPG

Συνεχίζοντας το τοπίο αγρίεψε ακόμα περισσότερο!

26.JPG

27.JPG

28.JPG

29.JPG

Τα νερά σε συνδυασμό με τα άγρια κατακόρυφα βράχια ήταν οι πρωταγωνιστές!

30.JPG

31.JPG

Ακόμη μια παραλία που προσεγγίζεται μόνο από θάλασσα!

32.JPG

Πλησιάζοντας στον όρμο της Σκαλωσιάς.

33.JPG

34.JPG

Διακρίνεται στο βάθος η παραλία Σκαλωσιάς!

35.JPG

Στην αριστερή πλευρά βρισκόταν και αυτή η εντυπωσιακή σπηλιά!

36.JPG

Η Σκαλωσιά προσεγγίζεται μέσω αυτής της κατηφόρας.

37.JPG

Η οποία είναι χωμάτινη και έχει αρκετή κλίση. Είδα κάποιο τζηπ ότι είχε κατέβει και αναρωτιόμουν αν θα μπορούσε και το Qashqai να ανεβοκατέβει. Από αυτήν την οπτική γωνία πάντως δείχνει να μην αστειεύεται!

38.JPG

Συνεχίζοντας προς παραλία Μυλοκοπή.

39.JPG

Ακόμη μια στενή παραλία η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στη βάση του γκρεμού!

40.JPG

Άγρια μέρη!

41.JPG

42.JPG

Δείτε μίνι παραλιάκι εκεί κάτω από τα γκρέμια! Εντυπωσιακό! Το λιγουρεύτηκα!

43.JPG

Παραλία μικρή Μυλοκοπή στο βάθος. Προσεγγίζεται μόνο από θάλασσα.

44.JPG

Στο βάθος διακρίνεται η κανονική Μυλοκοπή. Τι ωραίο καταπράσινο τοπίο! Έκανα καμιά 50αριά προσευχές να παραμείνει έτσι...

45.JPG

Λίγο αεράκι σήκωσε πίσω μου και δεν έχασα την ευκαιρία!

46.JPG

Απέναντι στον κόλπο της Δομβραίνας γινόταν χαμός!!!!

47.JPG

Προσεγγίζοντας τη Μυλοκοπή στην οποία φτάνει δρόμος αλλά απαιτείται ψηλό όχημα και τετρακίνηση. Όχι απαραίτητα σκληροπυρηνικό επίσης.

48.JPG

49.JPG

Φανταστική παραλία!

50.JPG

Επέστρεψα στα μικρά Στραβά και φυσικά είχε περισσέψει χρόνος για χωμάτινη περιπλάνηση σε γνωστά και λιγότερο γνωστά μέρη.

Αρχικά πήγα και με το Qashqai να το τεστάρω στην ανηφοροκατηφόρα υψηλής κλίσης στη Σκαλωσιά που είδατε προηγουμένως

Youtube Video

Οκ είχε υψηλή κλίση αλλά κατεβαίνοντας διαπίστωσα πως θα ανέβω ξανά απροβλημάτιστα. Όπερ και εγένετο. Σίγουρα όμως δε θα το ρίσκαρα με δικίνητο να κατέβω εκεί κάτω.

51.JPG

Ανεβαίνοντας από Σκαλωσιά διέκρινα ένα παρακλάδι που απλωνόταν μέσα από διάφορα χωράφια και κατέληγε κοντά στον οικισμό Ασπρόκαμπο. Το ακολούθησα και δεν έχασα!!!!

Youtube Video

Σειρά είχε η Μυλοκοπή που είχα κατέβει κάποιες φορές με μηχανή. Ωραία διαδρομή, είδα κάποια Duster και Sandero που δεν τα είχαν κατεβάσει μέχρι κάτω. Ίσως ήταν leasing ή δικίνητα γιατί τουλάχιστον το Duster με 4χ4 ανεβοκατεβαίνει για πλάκα.

Youtube Video

Κάποια στιγμή είχα διαβάσει στην πανελλαδική ομάδα βοήθειας για κάποιο Pajero ή Land Rover που είχε πάθει σοβαρή ζημιά κατεβαίνοντας στη Μυλοκοπή. Είχε κοπεί το διαφορικό ή κάτι τέτοιο θυμάμαι. Πάντως ήταν αδύνατο να ρυμουλκηθεί μέχρι την άσφαλτο και τελικά ο άνθρωπος μετά από ταλαιπωρία βρήκε μάστορα από Κόρινθο ο οποίος πήγε και το επισκεύασε εκεί!!!! Δε θέλω να μάθω τι του κόστισε αλλά δεν υπήρχε και άλλη επιλογή!

53.JPG

Μαγικό μέρος!

54.JPG

Υπήρχε η επιλογή να γυρίσω όπως ήρθα το πρωί και να συνεχίσω από εκεί που είχα σταματήσει στις Βαμβακιές το χειμώνα λόγω έλλειψης χρόνου. Βαρέθηκα όμως να κάνω πάλι τον ίδιο δρόμο και είπα να πραγματοποιήσω μια πλήρη διάσχιση των Γερανείων ορέων ξεκινώντας από τα Πίσια.

Youtube Video

Έφτασα στο μοναστήρι Παναγία του Πράθι ηλικίας σχεδόν 1000 ετών. Καταπράσινη η διαδρομή και μέσα στο έλατο στο ύψος του μοναστηριού στα 800 μέτρα.

55.JPG

Από εκεί συνέχισα μέχρι τον κύριο όγκο των Γερανείων, ανέβηκα στο διάσελο που πάει για κορυφή και κατέβηκα στο Χάνι Δερβένι.

Youtube Video

Το βουνό από αυτήν την πλευρά έχει καεί αλλά πλέον πρασινίζει ξανά!

56.JPG

57.JPG

Κάποια λίγα σημεία είχαν γλιτώσει από την καταστροφή

58.JPG

Η θέα είναι φανταστική προς την Κινέτα

59.JPG

Ανεβαίνοντας προς το διάσελο. Διακρίνεται ο πύργος στην κορυφή του βουνού.

60.JPG

Από το Χάνι Δερβένι επέστρεψα πίσω. Η εξόρμηση ήταν υπερ-κοντινή για τα δεδομένα της εποχής αλλά ταυτόχρονα ήταν και υπερ-περιεκτική. Να πω την αλήθεια δεν περίμενα να εντυπωσιαστώ τόσο πολύ από την ακτογραμμή που ακολούθησα! Ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου και μου έδειξε για ακόμη μια φορά πως κυριολεκτικά δίπλα μας υπάρχουν άγνωστοι θησαυροί που περιμένουν καρτερικά να τους ανακαλύψουμε!

Μακάρι να είμαι τυχερός και την επόμενη βδομάδα να βλέπετε τα εκπληκτικά νερά του Ιονίου!

J 1 Reply Last reply Reply Quote 9
      • J
        jousis @billy84 last edited by

@billy84 said in Σπηλιά της Φώκιας- Σκαλωσιά- Μυλοκοπή 24-5-2026:

Σειρά είχε η Μυλοκοπή που είχα κατέβει κάποιες φορές με μηχανή. Ωραία διαδρομή, είδα κάποια Duster και Sandero που δεν τα είχαν κατεβάσει μέχρι κάτω. Ίσως ήταν leasing ή δικίνητα γιατί τουλάχιστον το Duster με 4χ4 ανεβοκατεβαίνει για πλάκα.

Εκτός απο τα τελευταία 100 μέτρα που βλέπω μια χαράδρα, φαίνεται πανεύκολη διαδρομή για ημι-σαύρα.
        Είναι κάτι που χάνω;
        Έχει πάει κανείς πρόσφατα ;

D billy84 2 Replies Last reply Reply Quote 0
        • D
          dimsabas @jousis last edited by

Είχα πάει πριν κάνα μήνα με το Grande Panda. Δεν το ρίσκαρα, το άφησα πάνω και μου βγήκε η γλώσσα στο περπάτημα.

Το συζήτησα με τον Γάτο και επέμενε ότι έκανα βλακεία και ότι δε θα είχα πρόβλημα. Μάλλον είχε δίκιο, γιατί είδα αρκετά προσθιοκίνητα κατηγορίας Corsa στην παραλία.

https://cartalk.gr/

1 Reply Last reply Reply Quote 2
          • billy84
            billy84 @jousis last edited by

@jousis said in Σπηλιά της Φώκιας- Σκαλωσιά- Μυλοκοπή 24-5-2026:

Εκτός απο τα τελευταία 100 μέτρα που βλέπω μια χαράδρα, φαίνεται πανεύκολη διαδρομή για ημι-σαύρα.
            Είναι κάτι που χάνω;
            Έχει πάει κανείς πρόσφατα ;

Εξαρτάται από το αυτοκίνητο και πόση απόσταση από το έδαφος έχει μπροστά (τα παλιότερα ας πούμε δεν έχουν μάσκες κλπ). Και φυσικά εξαρτάται από το πόσο σε νοιάζει!😂

Από εκεί και πέρα το βίντεο πάντα τα δείχνει πολύ πιο εύκολα από όσο είναι. Η κλίση δεν αποτυπώνεται σωστά, οι λακκούβες και τα λούκια φαίνονται μικρότερα.

Προσωπικά δε θα κατέβαινα με δικίνητο εκεί κάτω, ειδικά με συμβατικό και όχι με μια απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον 17 εκατοστά. Δεν αξίζει το ρίσκο γιατί σε περίπτωση αποτυχίας η ταλαιπωρία θα είναι τεράστια!

@dimsabas said in Σπηλιά της Φώκιας- Σκαλωσιά- Μυλοκοπή 24-5-2026:

Είχα πάει πριν κάνα μήνα με το Grande Panda. Δεν το ρίσκαρα, το άφησα πάνω και μου βγήκε η γλώσσα στο περπάτημα.

Το συζήτησα με τον Γάτο και επέμενε ότι έκανα βλακεία και ότι δε θα είχα πρόβλημα. Μάλλον είχε δίκιο, γιατί είδα αρκετά προσθιοκίνητα κατηγορίας Corsa στην παραλία.

Ο Γάτος τα λέει αυτά αλλά δε θα έρθει να σε τραβήξει!😂 😂 😂 Νομίζω όμως ότι το Grande Panda βγαίνει και 4χ4 και έχει οκ πρόβολο μπροστά και απόσταση από το έδαφος. Ποιά έκδοση είχες?

I 1 Reply Last reply Reply Quote 3
            • I
              ilias-a @billy84 last edited by

Ο Γάτος τα λέει αυτά αλλά δε θα έρθει να σε τραβήξει! Νομίζω όμως ότι το Grande Panda βγαίνει και 4χ4 και έχει οκ πρόβολο μπροστά και απόσταση από το έδαφος. Ποιά έκδοση είχες?

Αν και σιγουρα καποιους εχει τραβηξει, αν μεινεις καποιο γατοπουλο θα ερθει να δωσει λυση και μαλιστα προς τιμην τους τα παιδια το κανουν δωρεαν, ουτε τα εξοδα μετακινησης τους δεν παιρνουν.

billy84 1 Reply Last reply Reply Quote 2
              • billy84
                billy84 @ilias-a last edited by

@ilias-a said in Σπηλιά της Φώκιας- Σκαλωσιά- Μυλοκοπή 24-5-2026:

Ο Γάτος τα λέει αυτά αλλά δε θα έρθει να σε τραβήξει! Νομίζω όμως ότι το Grande Panda βγαίνει και 4χ4 και έχει οκ πρόβολο μπροστά και απόσταση από το έδαφος. Ποιά έκδοση είχες?

Αν και σιγουρα καποιους εχει τραβηξει, αν μεινεις καποιο γατοπουλο θα ερθει να δωσει λυση και μαλιστα προς τιμην τους τα παιδια το κανουν δωρεαν, ουτε τα εξοδα μετακινησης τους δεν παιρνουν.

Εξαρτάται που έχεις μείνει. Στη Δίβρη όταν κόλλησα δε βρέθηκε κανένας εθελοντής από την ομάδα! 😂 Ήταν όμως ζόρικο το σημείο και ίσως στη Λαμία δεν έχουν μέλη ή δεν υπήρχε κάποιος διαθέσιμος. Σε κάθε περίπτωση ήταν χιουμοριστικό το ποστ αλλά καλό είναι να μην ενθαρρύνουμε ανθρώπους με κανονικά αυτοκίνητα να πάνε να μπλέκουν σε τέτοιες διαδρομές. Την έχουν πατήσει πολλοί. Δεν το λέω για τα παιδιά από πάνω αλλά γενικά! Κανένας δε θα ήθελε να μπλέξει καλοκαίρι σε τέτοιους χωματόδρομους με υψηλή κλίση και σχεδόν αδύνατη ρυμούλκηση προς τα πάνω!

I 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                • I
                  ilias-a @billy84 last edited by

Εξαρτάται που έχεις μείνει. Στη Δίβρη όταν κόλλησα δε βρέθηκε κανένας εθελοντής από την ομάδα! 😂 Ήταν όμως ζόρικο το σημείο και ίσως στη Λαμία δεν έχουν μέλη ή δεν υπήρχε κάποιος διαθέσιμος. Σε κάθε περίπτωση ήταν χιουμοριστικό το ποστ αλλά καλό είναι να μην ενθαρρύνουμε ανθρώπους με κανονικά αυτοκίνητα να πάνε να μπλέκουν σε τέτοιες διαδρομές. Την έχουν πατήσει πολλοί. Δεν το λέω για τα παιδιά από πάνω αλλά γενικά! Κανένας δε θα ήθελε να μπλέξει καλοκαίρι σε τέτοιους χωματόδρομους με υψηλή κλίση και σχεδόν αδύνατη ρυμούλκηση προς τα πάνω!

Σε καμια περιπτωση δεν ενθαρρυνω, νομιζω 2 φορες και εσενα σου εχω γραψει να μην πηγαινεις μονος σου αλλα παντα παρεα αλλο ενα αυτοκινητο και 4αδα σε ατομα.

billy84 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                  • billy84
                    billy84 @ilias-a last edited by

Σε καμια περιπτωση δεν ενθαρρυνω, νομιζω 2 φορες και εσενα σου εχω γραψει να μην πηγαινεις μονος σου αλλα παντα παρεα αλλο ενα αυτοκινητο και 4αδα σε ατομα.

Καλά θα ήταν αλλά δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό!

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                    • J
                      jousis last edited by

Έχει φλωρέψει η νέα γενιά, βλέπει λίγο χαλικάκι και φωνάζει 4x4 για αυτό είμαι δύσπιστος. 😂

Στα βίντεο για μυλοκοπή βλέπω αστρα, οκτάβια (!) και διάφορα άλλα χαμηλα χατς. Ο άλλος κώλωσε με grande panda, ήμαρτον και έλεος (οκ, ήταν δανεικό, κ εγώ θα κώλωνα 😀 )

• I
                        ilias-a @jousis last edited by

Έχει φλωρέψει η νέα γενιά, βλέπει λίγο χαλικάκι και φωνάζει 4x4 για αυτό είμαι δύσπιστος. 😂

Στα βίντεο για μυλοκοπή βλέπω αστρα, οκτάβια (!) και διάφορα άλλα χαμηλα χατς. Ο άλλος κώλωσε με grande panda, ήμαρτον και έλεος (οκ, ήταν δανεικό, κ εγώ θα κώλωνα 😀 )

Οταν εχει μεγαλη κλιση ο δρομος και χαμηλο συντελεστη προσφυσης, στην ανηφορα δε ξεκιναει μπροστοκουνα, το γνωριζεις. Υπο προυποθεσεις μονο με οπισθεν και αυτο αν το κομματι ειναι μικρο.

• J
                          jousis last edited by jousis

Δεν είδα κάτι τόσο τραγικό όμως και όπως ειπα ειδα χαμηλά fwd νορμάλ πολλά.
                          Αλλά εφόσον το λέτε δεν πρόκειται να κάνω τον έξυπνο γιατί δεν έχω πάει και ένα βίντεο παραμένει ένα βίντεο.

• I
                            ilias-a @jousis last edited by

Δεν είδα κάτι τόσο τραγικό όμως και όπως ειπα ειδα χαμηλά fwd νορμάλ πολλά.
                            Αλλά εφόσον το λέτε δεν πρόκειται να κάνω τον έξυπνο γιατί δεν έχω πάει και ένα βίντεο παραμένει ένα βίντεο.

Γενικη η κουβεντα μου, δε ξερω το σημειο.

• D
                              dimsabas last edited by

Εγώ που το περπάτησα, δεν ένιωσα ότι το FIAT θα ήταν άνετο στο συγκεκριμένο τερέν. Ναι, μπορεί οριακά να περνούσε, αλλά δε θα ήταν και περίπατος.

https://cartalk.gr/

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                              • First post
                                Last post
                              • 1 / 1
                              • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                • ΕΛΛΑΔΑ
                                • ΚΟΣΜΟΣ
                                • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                              • ΔΟΚΙΜΕΣ