-
Ο καιρός εξακολουθεί να είναι ακατάλληλος για καγιάκ. Ας μην έχω παράπονο φυσικά, ήδη από τον Απρίλη που ξεκίνησα δειλά δειλά το σπορ, έχω πλεύσει ακριβώς 22 φορές και έχω δει φανταστικές εικόνες.
Και βέβαια τα βουνά δεν τα ξεχνάω καθώς πάνω τους έγραψα μια μοναδική ταξιδιωτική και ορειβατική ιστορία. Αυτή τη φορά οι συνθήκες ήταν ιδανικές για οικογενειακή εξόρμηση στα χιόνια, μιας και δεν είχαμε δει φέτος. Η Ζήρεια είναι μια κλασσική επιλογή. Τίποτα όμως δεν προμήνυε τις εικόνες που θα βλέπαμε.
Πριν τα Τρίκαλα Κορινθίας ήδη είχε πολύ περισσότερο χιόνι από αυτό που περίμενα.

Και ομίχλη βέβαια από ένα υψόμετρο και πάνω.

Συνέχεια προς το χιονοδρομικό. Είχε πάγο σε αρκετά σημεία, πολλοί σταμάτησαν πριν τα Τρίκαλα για αλυσίδες. Άλλοι αργότερα προς το χιονοδρομικό μόλις ένιωθαν γλιστρήματα. Εγώ με Michelen Lattitude Cross δε χρειάστηκα πουθενά παρόλο που δε φέρουν σήμανση 3PMSF όπως τα Geolandar ας πούμε. Αποδίδουν όμως εξίσου καλά τελικά.

Το πάρκινγκ και το χιονοδρομικό είχε φουλ κόσμο παρόλο που ήταν κλειστό για χιονοδρομία.

Μόλις κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο η κόρη μου αμέσως είδε απέναντι στην πλαγιά κάτι που της τράβηξε την προσοχή. Πραγματικά δεν τους ξεφεύγει τίποτα!!! Παρατήρησε από μακριά κάτι πλαστικά έλκηθρα για παιδιά. Καλά θα πάει αυτό, είπα από μέσα μου!

Ευτυχώς μας έδωσαν ένα για μια τσουλήθρα γιατί ποιός την άκουγε μετά!
Μετά την τσουλήθρα βέβαια ήταν στενοχωρημένη γιατί ήθελε δικό της. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το ταξιδιωτικό ήδη υπάρχει ένα καινούργιο έλκηθρο στην αποθήκη!

Κάτσαμε περίπου 1,5 ώρα και κατηφορίσαμε ξανά προς Τρίκαλα. Επειδή τα Τρίκαλα είναι λίγο στριμόκωλα και τα βαριέμαι, στρίψαμε για Καρυά. Ο δρόμος εκεί είναι πιο δύσκολος καθώς είχε περισσότερο χιόνι αλλά πέρασα παντού αεροπορία, δεν προβληματίστηκα πουθενά ακόμη και όταν με έκοψε ένας από το αντίθετο σε ανηφορικό πέταλο.
Άφιξη στην κλασσική ταβέρνα του χωριού. Έχω κάτσει αρκετές φορές στο παρελθόν και έχω μείνει ευχαριστημένος.

Σκέφτηκα να πεταχτούμε και μέχρι τη λίμνη Δόξα γιατί όταν είναι χιονισμένη οι εικόνες είναι για National Geographic. Η διαδρομή από την Καρυά και μετά ήταν εκπληκτική γιατί είχε φουλ χιόνι και καθόλου ομίχλη.

Δυστυχώς όμως ο χιονιάς δεν είχε πιάσει καθόλου την περιοχή πέριξ του Φενεού.

Σε κάθε περίπτωση όμως η λίμνη Δόξα πάντα αξίζει. Όλες τις εποχές.

Ψηλά το εντυπωσιακό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Επιστροφή από Γκούρα- Μεσινό- Καστανιά.

Πετύχαμε μια ''χρυσαφένια στιγμή΄΄. Είναι η στιγμή εκεί που δύει ο ήλιος και εσύ έχεις κάνει έναν κόπο, μια ανάβαση, μια θαλάσσια εξόρμηση, μια οποιαδήποτε βόλτα. Αυτή η στιγμή με τις χρυσές ακτίνες του ήλιου να φωτίζουν μια χιονισμένη πλαγιά, ένα θαλάσσιο τοπίο, ένα ημινεφελώδες ορεινό τοπίο (όπως της φωτογραφίας από κάτω), κοστίζει όσο όλο το χρυσάφι του κόσμου. Είναι η επιβράβευσή της φύσης που τόλμησες και βγήκες από τη ζώνη άνεσής σου.

Στο βάθος ο Χελμός.

Συνέχεια προς την Καστανιά. Αν και δεν ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να τη δω.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν ήθελα. Τουλάχιστον το χιόνι καλύπτει λίγο την καταστροφή...

Χαρακτηριστικό το σημείο που η φωτιά σταμάτησε και δεν έκαψε την αριστερή πλευρά και ακόμη παραπέρα.

Η καταστροφή όμως είναι τεράστια. Και πρέπει να είναι η μεγαλύτερη που έχω δει σε τέτοιο ορεινό τοπίο με έλατα κλπ. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε τέτοια έκταση.

Ακόμη μια εξόρμηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου σε όλα τα επίπεδα. Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
Πολύ ωραία διαδρομή, ειδικά μέσω Γκούρας
Τελευταία την έκανα Σάββατο 3/1 με πολύ κρύο αλλά λιακάδα. Οπωσδήποτε στάση για φαγητό στο Μεσινό στα Τρίκρηνα ! -
@bathan said in Ζήρεια- Καρυά- Λίμνη Δόξα 18-1-2026:
Τελευταία την έκανα Σάββατο 3/1 με πολύ κρύο αλλά λιακάδα. Οπωσδήποτε στάση για φαγητό στο Μεσινό στα Τρίκρηνα !μπααααα
χαλασανε πλεον, πολυ μετριο κρεας και βρωμια.... καποτες ηταν τα τρικρινα αξιοπρεπη
μπουκουνι φιλε, μπουκουνιη καλυτερη διαδρομη, σας τη χαλαω, ειναι απο ευρωστινα να ανεβεις μεχρι σαρανταπηχο και αφου περασεις απο τα χαλασματα του παλιου ξενοδοχειου, να κατεβεις απο πολυ ηπιο χωματοδρομο (ακομη και teeeeeeeeeeeeesla το κανει) ανω ταρσο και παναγια βραχων
και απο εκει εχει καει μεν αλλα υπαρχει ακομη καποιο δασος.
https://www.olvioshotel.gr/sarantapixo/ (ναι ειναι και διαφημιση για το ολβιος που ειναι με διαφορα το καλυτερο ξενοδοχειακι της περιοχης...)καστανια κλαιω που τη βλεπω, μολις πιασεις καρτερι μαυριζει η ψυχη σου....
η 2η καλυτερη διαδρομη ειναι προφανως απο το χιονοδρομικο, δεξια προς την Εκκλησια και μετα ευθεια αντι να πας για δασιου, σε βγαζει πανω απο τη γκουρα, επισης παρα πολυ βατος χωματοδρομος και ομορφο δασος....
η καλυτερη βεβαια για γατο, ειναι παλι απο χιονοδρομικο, δεξια στην εκκλησια, ανεβασμα προς το πανω καταφυγιο και μια σπηλια και απο εκει αριστερα και γυρω-γυρο το βουνο να ξαναβγεις πανω απο τη γκουρα, στον αγιο νικολαο. για αντρες ομως, με αντρικα αμαξια.
ακους @xenos ? ε? -
Εννοείς τον χωματόδρομο που ξεκινάει από το φράγμα του Φενεού και προχωράει μέσα ή δίπλα στην κοίτη; Και τελικά σε βγάζει μέσα σε ένα χωριό (που δεν θυμάμαι) κι από κει στην άσφαλτο για Ευρωστίνα; Δεν ξέρω πώς είναι τώρα, αλλά πριν πολλά χρόνια τον είχα κατέβει με Citroen ZX.
-
@tgd said in Ζήρεια- Καρυά- Λίμνη Δόξα 18-1-2026:
Εννοείς τον χωματόδρομο που ξεκινάει από το φράγμα του Φενεού και προχωράει μέσα ή δίπλα στην κοίτη; Και τελικά σε βγάζει μέσα σε ένα χωριό (που δεν θυμάμαι) κι από κει στην άσφαλτο για Ευρωστίνα; Δεν ξέρω πώς είναι τώρα, αλλά πριν πολλά χρόνια τον είχα κατέβει με Citroen ZX.
θα βαλω χαρτες
-
@gatoz said in Ζήρεια- Καρυά- Λίμνη Δόξα 18-1-2026:
θα βαλω χαρτες
οι δικες μου βολτες εκει
https://www.google.com/maps/d/u/0/view?mid=1ol7jj7XyMNsUPsYTrhQfP5MvCdrn-Lw&usp=sharingη διαδρομη απο Κιατο - Στυλια ειδικα μετα τη στροφη για στυλια ειναι πανεμορφη
-
θα βαλω χαρτες
οι δικες μου βολτες εκει
https://www.google.com/maps/d/u/0/view?mid=1ol7jj7XyMNsUPsYTrhQfP5MvCdrn-Lw&usp=sharingη διαδρομη απο Κιατο - Στυλια ειδικα μετα τη στροφη για στυλια ειναι πανεμορφη
ο κυκλος στον χαρτη τι ειναι ; ειχες χαθει εκανες κυκλους και ξαναβρισκοσουν στο ιδιο μερος ;
-
@otso said in Ζήρεια- Καρυά- Λίμνη Δόξα 18-1-2026:
θα βαλω χαρτες
οι δικες μου βολτες εκει
ο κυκλος στον χαρτη τι ειναι ; ειχες χαθει εκανες κυκλους και ξαναβρισκοσουν στο ιδιο μερος ;
οι προτεινομενοι δρομοι σε ενα χαρτη αντι για 3....
ο γατος δεν χανεται, το βουνο μπορει -
Ο δρόμος που λέω υπάρχει, απλά είναι πια φαρδύς, μπορεί να είναι και άσφαλτος δεν φαίνεται καθαρά.
Κάτι άλλο που παρατήρησα στις φωτογραφίες είναι η μικρή έκταση της Στυμφαλίας. Πήγαινα τακτικά εκδρομή όταν ζούσα στην Αθήνα, και τον χειμώνα έπρεπε να φτάσω ως το Καρτέρι για να κάνω τον γύρω της λίμνης!
Μια ιστορία που θυμάμαι να μου λένε για το ράλι Ακρόπολις πολύ-πολύ παλιά είναι ότι υπήρχε μια απλή διαδρομή στον Φενεό που έτρωγαν όλοι "καπέλο". Ο δρόμος περνούσε μέσα από το δάσος και ήταν τόσο στενός που υπήρχε κίνδυνος να σπάσεις τους καθρέφτες στα δέντρα. Όταν πήγα τελευταία φορά ίσα που διακρίνονταν. Ο νέος δρόμος είναι ο "Λυκουρίας-Φενεού" στα δυτικά. Ο παλιός ήταν στα ανατολικά, ψηλότερα από τα χωριά.
Όταν παντρεύτηκα είχα πει ότι αν κάνουμε και τρίτο παιδί θα το βαφτίσουμε στο εκκλησάκι στη λίμνη της Δόξας. Γιατί αφού θα έχουν έρθει όλοι δυο φορές σε βαφτίσια, την τρίτη θα το κάνουμε χωρίς καλεσμένους!
Πάντως η διαδρομή στη δικιά μου εκδρομή ήταν: Νεμέα - Ψάρι - νότια όχθη Στυμφαλίας - Καρτέρι - Καστανιά - Τρίκρινα - Λίμνη Δόξας - Φενεός - Εβροστίνα. Ή ανάποδα: Εβροστίνα - Λίμνη Δόξας - Κλειτορία - Πλανητέρο - Σπήλαιο Λιμνών - Λούσοι - Καλάβρυτα. -
ρε υπαρχει ο δρομος - ειναι πλεον ασφαλτος νομιζω, εχω να περασω ενα χρονο απο εκει γιατι κατεβαινω απο ζαρουχλα μεσα απο το δασος στο μοναστηρι κοντα, απλα φτανει απο φραγμα μεχρι το στενο και μετα ενωνεται - ποτε δεν πηγαινα απο εκει επειδη εχει πολυ σκονη.
τα τρικρινα καποτε ηταν και γαμω, την τελευταια τριετια-5ετια εχουν πεσει πααααααρα πολυ. οποτε μπουκουνι. και εναλλακτικα μιχαλης στο δρομο προς λυκουρια, στο ξεκινημα
προφανως υπαρχει και ο δρομος για λυκουρια, τον εχω αναφερει καμποσες φορες, εχει και τρομερη θεα, αλλα εβαλα δρομους για μεταβαση απο αθηνα.
η καλυτεροτερη διαδρομη να φτασει καποιος ασχετα απο που ξεκιναει ομως, δεν ειναι καμμια απο τις παραπανω - ειναι απο βαλτο, αλλη φορα θα τη βαλω. αλλα για τις διαδρομες γατου επιβαλεται βιταρα....
ΑρΕς
βαφτισια εκειθε εχει καμει δις πρωην φορομουχος μαστορας.... -
@bathan said in Ζήρεια- Καρυά- Λίμνη Δόξα 18-1-2026:
Τελευταία την έκανα Σάββατο 3/1 με πολύ κρύο αλλά λιακάδα. Οπωσδήποτε στάση για φαγητό στο Μεσινό στα Τρίκρηνα !μπααααα
χαλασανε πλεον, πολυ μετριο κρεας και βρωμια.... καποτες ηταν τα τρικρινα αξιοπρεπη
μπουκουνι φιλε, μπουκουνιη καλυτερη διαδρομη, σας τη χαλαω, ειναι απο ευρωστινα να ανεβεις μεχρι σαρανταπηχο και αφου περασεις απο τα χαλασματα του παλιου ξενοδοχειου, να κατεβεις απο πολυ ηπιο χωματοδρομο (ακομη και teeeeeeeeeeeeesla το κανει) ανω ταρσο και παναγια βραχων
και απο εκει εχει καει μεν αλλα υπαρχει ακομη καποιο δασος.
https://www.olvioshotel.gr/sarantapixo/ (ναι ειναι και διαφημιση για το ολβιος που ειναι με διαφορα το καλυτερο ξενοδοχειακι της περιοχης...)καστανια κλαιω που τη βλεπω, μολις πιασεις καρτερι μαυριζει η ψυχη σου....
η 2η καλυτερη διαδρομη ειναι προφανως απο το χιονοδρομικο, δεξια προς την Εκκλησια και μετα ευθεια αντι να πας για δασιου, σε βγαζει πανω απο τη γκουρα, επισης παρα πολυ βατος χωματοδρομος και ομορφο δασος....
η καλυτερη βεβαια για γατο, ειναι παλι απο χιονοδρομικο, δεξια στην εκκλησια, ανεβασμα προς το πανω καταφυγιο και μια σπηλια και απο εκει αριστερα και γυρω-γυρο το βουνο να ξαναβγεις πανω απο τη γκουρα, στον αγιο νικολαο. για αντρες ομως, με αντρικα αμαξια.
ακους @xenos ? ε?Γειά σου ρε Γάτε μερακλή! Την έχω κάνει με μηχανή αυτή που λες που πάει από τον κρατήρα. Είχα βγει στη Δροσοπηγή τότε.
Καλοκαίρι εννοείται αν και δε νομίζω ότι λασπώνει ιδιαίτερα. Ίσως εκεί που έχει τη στάνη στο οροπέδιο μετά τον κρατήρα μπορεί να λασπώνει. Με χιόνια εννοείται θέλει καλό όχημα. Με το Qashqai βγαίνει πάντως (καλοκαίρι)! Δεν θυμάμαι την κατάβαση για Γκούρα από το εκκλησάκι που λες, δε νομίζω όμως ότι έχει σοβαρές δυσκολίες και από εκεί. Εξυπακούεται ότι χρειάζονται ανθεκτικά λάστιχα οι διαδρομές αυτές καθότι σπαστήρια (δεν το γράφω για σένα, για τυχόν ενδιαφερόμενους το λέω)
Ζήρεια- Καρυά- Λίμνη Δόξα 18-1-2026