-
Επιτέλους ήρθαν τα ελαστικά μου μεσοβδόμαδα και ήμουν προετοιμασμένος για δυνατή εξόρμηση. Οι ζάντες είχαν αγοραστεί μια εβδομάδα νωρίτερα, γνήσιες 16αρες από Nissan Qashqai φυσικά. Τελικά σηκώνοντας το αυτοκίνητο διαπιστώθηκαν σκισμένες οι φούσκες των ημιαξονίων και έτρεξα λίγο μπας και αλλαχτούν πριν την Κυριακή αλλά μάταια. Όλα τα μαστόρια ήταν πνιγμένα στη δουλειά! Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια κοντινή οικογενειακή εξόρμηση στις άγνωστες παραλίες της Βοιωτίας.
Χαμηλά διακρίνεται η παραλία Σαράντη. Λίγο μετά το χωριό Πρόδρομος ή Χώστια, ξεκινά ο χωματόδρομος που κινείται στις νότιες παρυφές του Ελικώνα.
Χαμηλά η παραλία της Ζάλτσας ή Ζέλιτσας. Ανοργάνωτη, ένας μικρός παράδεισος με ζεστά και πεντακάθαρα νερά. Ιδανική για τα παιδιά που κυριολεκτικά μπαίνουν μέσα και δε βγαίνουν!
Ζάντες 16αρες σιδερένιες πλέον με Yokohama Geolandar 215-65-16. Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, η διαφορά σε άνεση ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ένα αυτοκίνητο που ήδη δεν κοπάναγε με 45αρι προφίλ και 19αρες ζάντες. Πολύ καλό και στο δρόμο όπου ομολογώ πως δεν το περίμενα. Βέβαια οκ καινούργια είναι ακόμα, έχουμε μέλλον.
Παραλία Ζάλτσα, κάπου εκεί ψηλά βρίσκεται και το εντυπωσιακό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων χτισμένο στην άκρη κατακόρυφου βράχου.
Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να πας άνετα και ξεκούραστα με οικογένεια 120km μακριά πατώντας 14 χιλιόμετρα χωματόδρομου και άλλα 14 να γυρίσεις. Σε χωματόδρομο που προσωπικά δε θα έβαζα κανονικό αυτοκίνητο να σημειώσω.
Λίγη μακρά έκθεση για το εφέ!
Ολόκληρη η χωμάτινη διαδρομή εδώ. 45 λεπτά δεν είναι και λίγα.
Στιγμιότυπα της διαδρομής η οποία μπορεί να γίνει φυσικά από οποιοδήποτε δικίνητο SUV ή και συμβατικό ΙΧ με κάποια απόσταση από το έδαφος όμως καθώς υπάρχουν μερικά χαλασμένα σημεία και ανηφόρες που θα χρειαστούν λίγη φόρα.
Σε αυτό το σημείο από τη δεξιά πλευρά, στην κορυφή ενός λόφου βρίσκεται η αρχαία Βούλιδα, μια πόλη που δε θα γνωρίζαμε ποτέ αν δεν είχε αναφερθεί από τον Παυσανία.
Ο Ελικώνας δεσπόζει στην περιοχή.
Ίσως σε μερικά χρόνια αυτές οι εικόνες να είναι συλλεκτικές, σε περίπτωση που στρωθεί άσφαλτος είναι δεδομένο πως θα στηθούν μπιτσόμπαρα και διάφορες αυθαίρετες κατασκευές. Όσοι γουστάρουν τη φάση ας τρέξουν να την ευχαριστηθούν ατόφια.
Όταν άλλαξα τα ελαστικά είχα την ευκαιρία να σηκώσω και τις 19αρες μία μία χωρίς λάστιχο πάνω τους. Ασήκωτες πραγματικά, πολύ βαρύτερες από τις 16αρες παρόλο που είναι σιδερένιες. Είναι μεγάλη η διαφορά στο μέγεθος και συνεπώς και στο βάρος. Το αυτοκίνητο έγινε πιο οικονομικό, υπολόγισα χονδρικά από μισό εώς και 1 λίτρο κάτω υπό συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι και τα 50-50 ελαστικά δεν έχουν οικονομική κύλιση. Η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη με κανονικά ασφάλτινα ελαστικά.
Οδηγικά στο δρόμο οι 19αρες με το 45αρι προφίλ σίγουρα έχουν άλλο πάτημα και σηκώνουν μεγάλη πίεση στις στροφές. Οι 16αρες μου έδωσαν μια ασάφεια στο τιμόνι, κάτι που περίμενα φυσικά αλλά γρήγορα προσαρμόστηκα και τα Yokohama δούλεψαν υποδειγματικά σε γνώριμες διαδρομές. Έμεινα ευχαριστημένος αλλά φυσικά με οικογένεια μέσα δεν πίεσα καθόλου. Πάντως δείχνουν ότι ανταπεξέρχονται σε έναν σβέλτο ρυθμό, δε σκοπεύω να κάνω τίποτα περισσότερο ούτως ή άλλως.
Κάτι που ήθελα να πω για να έχετε το νου σας. Εκεί που άλλαξα τα ελαστικά υπάρχει και κάποιος συνεργάτης για γρήγορο σέρβις, αναρτήσεις, φρένα κλπ ο οποίος πήγε να με κάνει μεροκάματο. Προσπάθησε να μου πει ότι χρειάζομαι ημιαξόνια και ότι θα μείνω σε κανένα βουνό κλπ. Μου έδωσε προσφορά κλπ αλλά φυσικά πονηρεύτηκα καθώς το αυτοκίνητο δεν έκανε τον παραμικρό θόρυβο που να παραπέμπει σε φθαρμένα ημιαξόνια (στο παρελθόν είχα χρειαστεί σε Citroen ZX αλλά έκανε θόρυβο στις στροφές και κατά την κύλιση). Για μια δουλειά 100-150 ευρώ ο τύπος προσπάθησε να με τρομάξει και να με βάλει να πληρώσω 500 με ημιαξόνια εμπορίου μάλιστα. Να έχετε το νου σας γιατί οι καιροί είναι πονηροί και να παίρνετε και άλλες γνώμες πάντα. Και φυσικά με την 1η ευκαιρία να ελέγχετε όταν είναι σηκωμένο το αυτοκίνητο τις φούσκες μην έχουν σκάσει γιατί αν μείνουν έτσι καιρό θα φύγει το γράσο και μαζί με τα χώματα και τα νερά του δρόμου θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Ομολογώ πως αν δεν είχα πάει για λάστιχα δε θα το είχα πάρει χαμπάρι και θα είχα πρόβλημα κάποια στιγμή. Πάντα ένας έλεγχος λοιπόν σε αυτά τα κομβικά σημεία.
Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
-
Ωραία διαδρομή πάντως. Noted.
-
Kala περασες διπλα και δεν εκανες μια επισκεψη στον οσιο;
Βεβαια απαγορευονται γυναικες , μια και τον ειχαν λιθοβολησει τον φουκαρα .
Η παραλια ανηκει στο μοναστηρι , κυριακατες και ζερικιαιοι ειχαν φτιαξει κατι ψευτοσπιτα και λογω παλιοι τσοπαναραιοι αλλα ειχαν ατελειωτες δικαστικες διαμαχες με το μοναστηρι .
Μιλαμε για το μοναστηρι του οσιου Σεραφειμ προστατη των αγροτων της περιοχης . Την παραμονη στις 5 μαιου ανεβαινουν ολοι οι αντρες των γυρω περιοχων με αρνια και κοντοσουβλια και το γλεντι κραταει ολη την νυχτα Το πρωι πανε στην λειτουργια παιρνουν αγιασμο και τον εριχναν στα χωραφια .
Επικες καταστασεις , η δικη μου παρεα ειχε εθιμο πρωτα μπανιο στην ζαλτσα και μετα γλεντι , το πρωι δε κατω στο σαραντι ειχε δωθει απ τις προηγουμενες μερες παραγγελια για ψαρουκλες , οποτε ειχαμε ψαροσουπα για να φτιαξουμε το στομαχι.
https://www.google.com/maps/place/Μόνη+Οσίου+Σεραφείμ+Δομβούς+320+10/@38.2772731,22.8322829,14.59z/data=!4m6!3m5!1s0x14a0630d93af6151:0xb24dc6636f4bc01b!8m2!3d38.2810245!4d22.8465283!16s%2Fg%2F119tldplz?entry=ttu -
Ωραία διαδρομή! Στο video σε ποιο σημείο φαίνονται τα δύσκολα σημεία που αναφέρεις, γιατί όπως το είδα (εν τάχει) όλη η διαδρομή είναι εύκολη για οποιοδήποτε αυτοκίνητο μη χαμηλό μάλλον μπορεί να κινηθεί
-
Ωραιος ο Βασιλης.
Φαινεται πατημενος παντως ο χωματοδρομος ρε συ.
Βεβαια τωρα με τετοια ελαστικα δεν θα εχεις θεμα (φτου φτου).
Θα το εχω υποψιν για τα μικρα...αρκει να μην χρειαστει να αλλαζουμε καμια ρεζερβα για ενα μπανιο. -
@otso said in Παραλία Ζάλτσα Βοιωτίας 15-7-2024:
Kala περασες διπλα και δεν εκανες μια επισκεψη στον οσιο;
Βεβαια απαγορευονται γυναικες , μια και τον ειχαν λιθοβολησει τον φουκαρα .
Η παραλια ανηκει στο μοναστηρι , κυριακατες και ζερικιαιοι ειχαν φτιαξει κατι ψευτοσπιτα και λογω παλιοι τσοπαναραιοι αλλα ειχαν ατελειωτες δικαστικες διαμαχες με το μοναστηρι .
Μιλαμε για το μοναστηρι του οσιου Σεραφειμ προστατη των αγροτων της περιοχης . Την παραμονη στις 5 μαιου ανεβαινουν ολοι οι αντρες των γυρω περιοχων με αρνια και κοντοσουβλια και το γλεντι κραταει ολη την νυχτα Το πρωι πανε στην λειτουργια παιρνουν αγιασμο και τον εριχναν στα χωραφια .
Επικες καταστασεις , η δικη μου παρεα ειχε εθιμο πρωτα μπανιο στην ζαλτσα και μετα γλεντι , το πρωι δε κατω στο σαραντι ειχε δωθει απ τις προηγουμενες μερες παραγγελια για ψαρουκλες , οποτε ειχαμε ψαροσουπα για να φτιαξουμε το στομαχι.
https://www.google.com/maps/place/Μόνη+Οσίου+Σεραφείμ+Δομβούς+320+10/@38.2772731,22.8322829,14.59z/data=!4m6!3m5!1s0x14a0630d93af6151:0xb24dc6636f4bc01b!8m2!3d38.2810245!4d22.8465283!16s%2Fg%2F119tldplz?entry=ttuΈχω πάει μία φορά στον όσιο Σεραφείμ και έχω περάσει τη συγκεκριμένη διαδρομή πάνω από 5 φορές! Φαντάζεσαι να σταματούσα κάθε φορά?
Ωραίο σκηνικό το γλέντι με τους αγρότες δεν το γνώριζα!
@ss_76 said in Παραλία Ζάλτσα Βοιωτίας 15-7-2024:
Ωραία διαδρομή! Στο video σε ποιο σημείο φαίνονται τα δύσκολα σημεία που αναφέρεις, γιατί όπως το είδα (εν τάχει) όλη η διαδρομή είναι εύκολη για οποιοδήποτε αυτοκίνητο μη χαμηλό μάλλον μπορεί να κινηθεί
Είναι κυρίως στην αρχή ανεβαίνοντας το βουνό. Γενικά είναι πατημένος ο δρόμος αλλά ανέφερα δύσκολα σημεία κυρίως για κανονικά αυτοκίνητα. Οποιοδήποτε SUV με μια καλή απόσταση από το έδαφος δε θα έχει κανένα θέμα. Παρολαυτά θα τονίσω ότι η κάμερα ποτέ δεν αποτυπώνει σωστά το τερέν ούτε την κλίση. Τα πάντα φαίνονται πολύ πιο εύκολα και βατά. Στην πράξη είναι διαφορετικά.
@chrisk6 said in Παραλία Ζάλτσα Βοιωτίας 15-7-2024:
Ωραιος ο Βασιλης.
Φαινεται πατημενος παντως ο χωματοδρομος ρε συ.
Βεβαια τωρα με τετοια ελαστικα δεν θα εχεις θεμα (φτου φτου).
Θα το εχω υποψιν για τα μικρα...αρκει να μην χρειαστει να αλλαζουμε καμια ρεζερβα για ενα μπανιο.Να είσαι καλά φίλε! Απάντησα και στον άλλο φίλο για την κάμερα που τα δείχνει πάντα βατά. Αν θυμάσαι και με το NC στις αρχές κάποια παιδιά που δεν ήξεραν και έκριναν από τα βίντεο, έλεγαν ότι θα μπορούσαν να μπουν στις ίδιες διαδρομές με Fazer1000, R1 κλπ Οι πιο έμπειροι χωμάτινοι που είχαν περάσει τις ίδιες διαδρομές ήξεραν ότι η κάμερα δεν αποτυπώνει τίποτα σωστά από αυτό που αντιμετωπίζεις στους χωματόδρομους. Σίγουρα είναι βατός ο δρόμος στο μεγαλύτερο κομμάτι του απλώς στην αρχή που έχει ανάβαση και είναι κάπως χαλασμένος σε ορισμένα σημεία θέλει μια προσοχή. Εννοείται αξίζει επίσκεψη!
Πιστεύω και εγώ ότι με αυτά τα λάστιχα δε θα έχω προβλήματα καθώς ακριβώς τα ίδια τα φοράνε χρόνια σε Vitara, Duster, Forester κλπ χωρίς προβλήματα στα βουνά.
Παραλία Ζάλτσα Βοιωτίας 15-7-2024