-
Το ότι δεν υπάρχουν ως τώρα σοβαρές λύσεις ηλεκτρικών στη χώρα (έρχονται κάποιες φέτος), έχει οδηγήσει αρκετούς σε ένα από τα χειρότερα ηλεκτρικά της παγκόσμιας αγοράς, το μαρκετίστικο «κουβά» της BMW.
Διαφωνώ (έχοντας το οδηγήσει 2 φορές, για 1 ημέρα και για 2 ημέρες). Είναι εξαιρετικό, και όταν παρουσιάστηκε ίσως ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε. Πλέον συμφωνώ ότι είναι ξεπερασμένο, αλλά ακόμα στέκεται καλά με όλες τις αναβαθμίσεις και σύντομα έρχεται νέο (λογικά).
-
-
BMW i3 εντελώς ξεπερασμένο και πανάκριβο για τη λύση που προσφέρει. Όπως είπα, μαρκετίστικο.
Αν θέλεις την προπέλα το αγοράζεις. Αν δεν σε ενδιαφέρει η προπέλα υπάρχουν πολλά ηλεκτρικά, μίλια μπροστά σε επίπεδο συνολικής λύσης.
Είναι η απόδειξη του πόσα «γίδια» θα πάνε να αγοράσουν αποκλειστικά το όνομα, ακόμα κι αν η συγκεκριμένη λύση είναι στο bottom 1% του vfm των διαθέσιμων λύσεων!
Ίσως αυτό να μάς δείξει το πώς θα κυμανθούν τα ηλεκτρικά στο μέλλον.
-
Το ι3 εισήγαγε 5 καινοτομίες όταν εμφανίστηκε :
-Την εκτεταμένη χρήση ελαφρών (και ακριβών) υλικών στην δομή του προκειμένου να κερδηθεί βάρος και να κάνει το έργο των ισχνών μπαταριών του ευκολότερο
-Την χρήση του κεκ αποκλειστικά ως range extender (προυπήρχε στο Volt, αλλά αυτό είναι υβρίδιο)
-Την υιοθέτηση της αντικατάστασης επιμέρους στηλών και όχι ολόκληρης της μπαταρίας σε περίπτωση πτώσης απόδοσης μετά από χρόνο, μειώνοντας το κόστος επισκευής και της περιβαντολλογικής επίπτωσης (λύσης που γινόταν μέχρι τότε στα διάφορα υβρίδια και ηλεκτρικά μόνο εκτός αντιπροσωπείας, π.χ. Πρίους, Σίβικ κ.α.)
-Tην υιοθέτηση λύσεων χαμηλού αποτυπώματος CO2 κατά την παραγωγή του (παραγωγή των σύνθετων υλικών κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), άσχετα αν αυτό είναι απλά ένα τρυκ των διοικούντων για να δείξουν στα χάπατα ότι το προιόν είναι low carbon ενώ μόνο τέτοιο δεν είναι
-Την υιοθέτηση ελαστικών χαμηλής τριβής κύλισης και χαμηλής αεροδυναμικής αντίστασης, κόντρα στη λογική που έχει ο κάθε κάγκουρας πλατύπους να φοράει 8 νούμερα μεγαλύτερα ζαντολάστιχα στο αμάξι του από αυτά που πραγματικά χρειάζεται, και παρόλο που στις εκθέσεις της Πεμβέ παρεπιδημούν αρκετοί τέτοιοι πελάτες
Δεν τα λες και λίγα για ένα κόνσεπτ του 2009, άσχετα αν μερικές από αυτές τις βαρύγδουπες (όταν εμφανίστηκαν) καινοτομίες είναι αμφιλεγόμενες. Και φυσικά τέτοια αυτοκίνητα χρειάζονται, αφενός γιατί απευθύνονται στους φραγκάτους, από εκεί άλλωστε θα αρχίσει η διαδικασία μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, όχι από τους φτωχομπινέδες που αγοράζουν Σέατ ίμπιθα 1.000 κυβικά και το κρατάνε 20 χρόνια, αφεδύο γιατί ανοίγουν νέους δρόμους, άσχετα αν μερικοί από αυτούς στην πορεία αντικατασταθούν από άλλους, συμβατικότερους.
Ήγουν, κρίνω θετική την συνολική συνεισφορά του, άσχετα αν εγώ θα το έπαιρνα ή όχι, ή αν αυτή είναι μεγαλύτερη και χρησιμότερη από άλλα ηλεκτρικά της αγοράς.
-
Τις δυνατότητες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα μελέτησε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εξετάζοντας τα αναγκαία σημεία εγκατάστασης, τους τύπους και τις προδιαγραφές τους.
«Η μελέτη δείχνει πως για να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα ταχείας ή έστω απλής φόρτισης κάθε 40 μεικτά χιλιόμετρα, που είναι το πραγματικά απαιτούμενο, θα χρειαστούμε από 80 έως πάνω από 100 σταθμούς ταχυφόρτισης και τουλάχιστον 3.000 απλούς σταθμούς φόρτισης, χωρίς να μιλάμε για τις ανάγκες στις πόλεις».
«Υλοποιήσαμε για τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) μια πλήρη μελέτη χωροθέτησης σταθμών φόρτισης σε όλους τους εθνικούς άξονες εκτός από τα νησιά, τουτέστιν σε όλες τις εθνικές οδούς με τους κύριους συνδετήριους άξονες».
...η Εσθονία για παράδειγμα, που είναι μια μικρή και όχι πλούσια χώρα, έκανε διαγωνισμό και προς παραχωρησιούχους και τη δουλειά πήρε μια μεγάλη εταιρία, που ανέπτυξε δίκτυο 120 ταχυφορτιστών και τουλάχιστον 6000 σταθμών φόρτισης σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας μέσα σε ένα χρόνο. Το αντάλλαγμα ήταν να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους συγκεκριμένους σταθμούς με συγκεκριμένη τιμή ρεύματος για μεγάλο διάστημα, 30 και πλέον χρόνων», σημείωσε.Ειλικρινά πόσα λεφτά κόστισε αυτή η 'μελέτη' (του ποδαριού...)
Η οποία λέει ότι κάθε 40 χλμ. θέλουμε να υπάρχει ένας φορτιστής. Και εγώ που νόμιζα ότι ο αριθμός των φορτιστών είναι ανάλογος με τον αριθμό των κυκλοφορούντων ηλεκτρικών οχημάτων και των χλμ. που κάνουν, λάθος θα έκανα. Και τελικά βγάζει ότι στη χώρα μας χρειάζονται οι μισοί σταθμοί φόρτισης από όσους έχει ήδη η 3 φορές μικρότερη σε έκταση και ...8 φορές λιγότερη σε πληθυσμό Εσθονία.Και δεν υπολογίζει μέσα τις πόλεις λέει ο άνθρωπος, εκεί δηλαδή που γίνονται τα περισσότερα χλμ... Το φόρουμ το δικό μας να διάβαζαν, δεν χρειάζονταν τους 'ειδικούς' να κάνουν καμία τέτοια μελέτη.
Κάνω μία προβλεψη : σε μερικά χρονάκια ο αριθμός των ταχυφορτιστών και απλών φορτιστών που προδιαγράφει η μελέτη δεν θα επαρκεί ούτε για το νομό Αττικής και μόνο. Είναι θλιβερό να έχουν βήμα τέτοιοι άνθρωποι. Δέχομαι ότι το ζήτημα είναι καινοφανές και υπό εξέλιξη, αλλά μη μου βγαίνεις στα μύδια με ύφος περισπούδαστο να μου πεις τέτοιες πίπες, θα κρασάρει ο σέρβερ ρε φίλε.
-
Ειλικρινά πόσα λεφτά κόστισε αυτή η 'μελέτη' (του ποδαριού...)
Η οποία λέει ότι κάθε 40 χλμ. θέλουμε να υπάρχει ένας φορτιστής. Και εγώ που νόμιζα ότι ο αριθμός των φορτιστών είναι ανάλογος με τον αριθμό των κυκλοφορούντων ηλεκτρικών οχημάτων και των χλμ. που κάνουν, λάθος θα έκανα. Και τελικά βγάζει ότι στη χώρα μας χρειάζονται οι μισοί σταθμοί φόρτισης από όσους έχει ήδη η 3 φορές μικρότερη σε έκταση και ...8 φορές λιγότερη σε πληθυσμό Εσθονία.Και δεν υπολογίζει μέσα τις πόλεις λέει ο άνθρωπος, εκεί δηλαδή που γίνονται τα περισσότερα χλμ... Το φόρουμ το δικό μας να διάβαζαν, δεν χρειάζονταν τους 'ειδικούς' να κάνουν καμία τέτοια μελέτη.
Κάνω μία προβλεψη : σε μερικά χρονάκια ο αριθμός των ταχυφορτιστών και απλών φορτιστών που προδιαγράφει η μελέτη δεν θα επαρκεί ούτε για το νομό Αττικής και μόνο. Είναι θλιβερό να έχουν βήμα τέτοιοι άνθρωποι. Δέχομαι ότι το ζήτημα είναι καινοφανές και υπό εξέλιξη, αλλά μη μου βγαίνεις στα μύδια με ύφος περισπούδαστο να μου πεις τέτοιες πίπες, θα κρασάρει ο σέρβερ ρε φίλε.
dstou συμφωνώ σε όσα λες,αλλά σκέψου ότι ακόμη κι αυτή η υποεκτιμώμενη πρόβλεψη εμένα μου φαίνεται ακατόρθωτο εγχείρημα γι αυτή τη χώρα σε ορίζοντα 5+ ετών.
-
Nα προσθεσω στο i3, οτι μπηκε σε γραμμη παραγωγης, για αυτοκινητο που απευθυνεται στους απλους ανθρωπους, το αμαξωμα-σκελετος απο carbon fiber και την δομη του αυτοκινητου αλα τυπου σκαλας (σε συνδιασμο με το αμαξωμα carbon fiber), που μειωνει το κοστος στην γραμμη παραγωγης και για αλλα μοντελα του ειδους απο την bmw ....
-
Είμαι περίεργος να δω την αντίδραση του πλαισίου του βιομηχανοποιημένου carbon σε αντοχή, γιατί είδα το βίντεο και υπάρχει διαφορά στην κατασκευή του carbon όπως το ξέρουμε με τα επάλληλα στρώματα και μετά φούρνισμα, το κάνουν κάπως διαφορετικά, δεν δείχνουν όλη την διαδικασία αλλά έτσι νομίζω, ότι υπάρχουν διαφορές.
-
Τετοια μεθοδολογια εχουν
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_fiber_reinforced_polymer
-
Διαβαζω για τα αμιγως ηλεκτρικα της κια και απορω για την τεχνολογικη επανασταση που φερνουν αυτες οι τεχνολογίες. Χωρος αποσκευων στο ceed wagon απο 600 γινεται 430 λογω της υπαρξης μπαταριων και στο xceed απο 426 σε 291!!! ειναι αν γελαει κανεις.
Ποσες παραχωρήσεις θα κανει καποιος για να ειναι in fashion ? κανεις παραχωρηση στην αυτονομια καθως οτι νουμερα αυτονομιας ανακοινωνονται ειναι με δεκαδες περιορισμους. Ενδεικτικα κλειστα παραθυρα, κλειστο ραδιο , κλειστο αιρκοντισιον 100 χλμ σε ευθεια!!! καταλαβαίνετε που παει η αυτονομια οταν θες να ανοιξεις ραδιο το καλοκαιρι σε ανηφορικο δρομο με 130!
Ειναι μονο της κια αυτο με τον χωρο αποσκευων που ακυρωνει το +30% του χώρου? ή το κανουν και άλλοι? νομιζω η βολβο δεν το κανει. Οι αλλοι πως κινουνται ?
οσο για την ....εξυπνη λυση της μπαγκαζιερας , φανταστειτε μονο στα παραπανω ραδιο, κλιμα, ανηφορα βαλεις και την ανεμοπιεση της μπαγκαζιερας και πειτε μου αν η αυτονομια απο 350 δεν πηγαίνει στα 150!
Οσο για τους οικολογους με την περιβαλοντικη συνειδηση που την λενε στους βρωμιαρηδες κατοχους ντιζελ ας μας πουν απο που βγαινει το ρευμα που καθε βραδυ θα καταναλώνουν για να φορτισουν το αμαξι τους? μηπως απο τον καρκινογονο λιγνίτη της Πτολαιμαιδας? και ας σκεφτουμε τι λιγνιτη θα πρεπει να καιμε αν ξαφνικα 2 εκατομυρια αμαξια μπουν καθε βραδυ στην πριζα!!!
Επισης ας μας πουν οι εχοντες οικολογικες ανησυχιες πως φτιαχνονται οι οικολογικες μπαταριες τους οπως και που θα ανακυκλωνουμε τους χιλιαδες τονους μπαταριων όταν τα φτυνουν ( καθε χρονο χανουν ετσι και αλλιως 2.5% απο την χωρητικότητα τους αν κανεις αψογη χρηση!! αν φορτιζεις οπως το κινητο σου καταλαβαινεις τις απωλειες θα εχεις!).
-
Τό' χουμε ξαναγράψει. Έχουν να φάνε πολλά καρβέλια ακόμη για να μπορέσουν να γίνουν τίμια πρόταση για τις μάζες.
-
Συμφωνω και το θεμα ποσο καθαρο ειναι το ρευμα που φορτιζεις ( για την ελλαδα παντα παραμενει) οπως και απο τι φτιαχνοται και που πανε οταν πεθαινουν παραμενει. Αυτο δεν θα αλλαξει στην ελλαδα τα επόμενα πολλα χρονια όπως και παγκοσμιως το θεμα της διαχείρισης μπαταριων δεν θα ληθει σε 5-6 χρονια (βασικα με την σημερινη τεχνολογια κατασκευης των μπαταριων απλα δεν λυνεται)...
Οταν η ελλαδα θα απαγγιστρωθει απο τον λιγνιτη ( για να πεσει στην λουμπα των ΦΒ (με τα πανελ μολυβδου) και στις ανεμογεννητριες που θεριζουν την πανιδα και χλωριδα σε ακτινα χλμ ) τοτε να μας πουν να αγορασουμε ηλκετρικα.
Το να κοιτας μονο οτι η εξατμιση σου δεν βγαζει καυσαερια και να χαιρεσαι , αλλα να αγνοεις τον λιγνιτη που καιγεται για να σε φορτισει , είναι κοντοφθαλμη λογικη νηπιαγωγίου.
Για εμενα τα ηλεκτρικα ειναι μια ακομα φουσκα και μια διέξοδος για την αποφυγη της παγκοσμιας οικονονικης υφεσης.
Και αν παμε στα οικονομικα της αγορας ενος ηλεκτρικου. Ενα ντιζελ που ειναι το πιο ευρεως οικονομικο αμαξι b-c suv ( αφηνω τα φυσικου αεριου που ακομα ειναι στα σπαργανα) ας πουμε κοστιζει 25.000. To αντιστοιχο αμιγως ηλεκτρικο εχει με τους πιο μετριους υπολογισμους 35.000 ( και ίσως λεω λιγα) και ας αφησουμε στην άκρη τους περιορισμους αυτονομίας και ταχυτητας μετακίνησης. Από αυτά που διαβάζω ενα τέτοιο αμαξι θα καιει για τα δικά μου χλμ την μερα που είναι 60 γύρω στα 30-35 ευρώ σε ρευμα τον μήνα (μιλαμε για μεγάλο Plug in αμαξι και όχι για κουβα τυπου up) . Εγώ καίω για αυτά τα χλμ 100-110 ευρω ντιζελ. Άρα θα γλυτώνω 900 το χρόνο. Συνεπώς η αποσβεση θα ερθει σε 11 χρόνια!!!
Οταν δηλαδη θα πρέπει να αλλάξω μπαταριες αν δεν τις έχω ήδη αλλαξει νωρίτερα!!! Για ποια φθηνη μετακίνηση μιλαμε?
Για την ώρα είναι πανακριβο , κανεις αποσβεση σε 11 χρόνια, καταργει το 30% του χώρου αποσκευων, εχει απειρους περιορισμους αυτονομιας , στην ελλαδα εχει το ιδιο περιβαλλοντικο αποτυπωμα με ένα θερμικου κινητητα . Οπότε γιατι αυτη η φορα με τα ηλεκτρικα?
Οκ τα καταλαβαμε είναι μια καλή μπιζνα για να κονομίσουν οι βιομηχανίες. Εμείς γιατί τρεχουμε απο πίσω με τοσο ενθουσιασμό?
-
Γιατί αυτή είναι η μοίρα των αλλαλάζοντων κυμβάλων, να τρέχουν αποπίσω από οποιονδήποτε τους τάζει, άρτον, θέαμα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καθρεπτάκια, ή όποιον θεσπίζει απαγορεύσεις 'για το καλό τους'.
-
Ας μου λυσει καποιος μια απορια. Ακουμε και διαβαζουμε πως το μελλον ειναι η ηλεκτροκινηση και πως στις πολεις θα απαγορευθει το diesel. Και ρωτω εγω τωρα αφου ειναι να γινουν ολα αυτα η ΕΛ. ΑΣ πως ανανεωνει το στολο της με QASHQAI 1.7 150 PS 4*4?
-
Χαχαχαχαχα, καλό. Καταρχήν δεν έχει απαγορευτεί ακόμη. Όταν αυτό γίνει, είναι πιθανό τα κρατικά οχήματα να εξαιρεθούν και όχι μόνο τα αστυνομικά. Εδώ στις πόλεις αλωνίζουν ακόμη τα στρατιωτικά τζιπάκια και φορτηγά των σέβεντις χωρίς καταλύτες, τα σκουπιδιάρικα των δήμων που είναι Euro3, τα εκατοντάδες χιλιάδες μη καταλυτικών ιχ και μοτό, και τα δομικά μηχανήματα που είναι Euro 0, τα 100 πετρελαιοκίνητα Κασκάι της ΕΛΑΣ σε Euro6d temp. μας μάραναν?
Μήπως τρολάρεις?
-
Ας μου λυσει καποιος μια απορια. Ακουμε και διαβαζουμε πως το μελλον ειναι η ηλεκτροκινηση και πως στις πολεις θα απαγορευθει το diesel. Και ρωτω εγω τωρα αφου ειναι να γινουν ολα αυτα η ΕΛ. ΑΣ πως ανανεωνει το στολο της με QASHQAI 1.7 150 PS 4*4?
Με τον ίδιο τρόπο που Αθήνα/Θεσσαλονίκη επιτρέπονται τα Euro 5 (2009+) αυτοκίνητα και τα ταξί είναι πετρέλαιο από το 1990.
-
Τα φωτοβολταϊκά φτιάχνονται από πυρίτιο, και είναι αστείο να λέμε ότι τα αιολικά σκοτώνουν την πανίδα!
-
Καλά διάβασε καμια έρευνα που δεν έχει χορηγό από κάτω καποια εταιρεία με συμφέροντα στα αιολικά και θα δεις τι κακό προκαλούν.
Ή πήγαινε μια βόλτα με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σου , αν έχει αυτονομία μέχρι το κοντινό βουνό με ανεμογεννήτριες και πες μας αν δεις κανένα πουλί πετούμενο σε απόσταση χλμ. Όπως και η πλήρης απουσία βλάστησης. Αυτά πρώτη φορά τα ακούς;
Όντως από πυρίτιο φτιάχνονται τα φβ αλλά περιέχουν διάφορες καρκινογόνες ουσίες που πρέπει να διασπαστούν κατά την ενεργοβορα διαδικασία ανακύκλωσης τους.
-
alex mix wrote:
Με τον ίδιο τρόπο που Αθήνα/Θεσσαλονίκη επιτρέπονται τα Euro 5 (2009+) αυτοκίνητα και τα ταξί είναι πετρέλαιο από το 1990.
Από το 2025 βλέπουμε την απόσυρση των euro 5. Φαντάζομαι οι κάτοχοι τους που απολάμβαναν οικονομία 15 χρόνια με το ίδιο αμάξι βρουν μια ευκαιρία να αλλάξουν !
-
Κοιτα ειμαι υπερ στο να αλλαξουν στολο στα κρατικα αλλα πεειμενα να δωσουν το καλο παραδειγμα ειναι σαν να πηγαινεις στον πνευμονολογο να σου λεει το καπνισμα βλαπτει και να αναβει τσιγαρο μπροστα σου.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης