Άντε με το καλό να το χαρείς!
Best posts made by fsword
-
RE: Περί χρώματος αυτοκινήτουposted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
Και τα εσωτερικά χρώματα ποια ήταν;
-
RE: Toyota RAV4 (2025)posted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
@ataim said in Toyota RAV4 (2025):
Στην κινεζικη αγορά υπάρχει έκδοση με τον διλιτρο. Εδω στις προδιαγραφές μιλάνε για τον παλιό 2,5 με μόλις 140hp, παρόλα αυτά οι επιδόσεις του μοντέλου στο 0-100 είναι αξιοπρεπείς και αντίστοιχες του απερχόμενου..
Τελικά γνωρίζει κανείς με σιγουριά ποιος θα είναι ο φόρος πολυτελείας (γιατί σαφώς πρόκειται για ένα πολυτελέστατο όχημα) η δεν ξέρουμε τίποτα ακόμη.
Για το φόρο πολυτελείας έχουν ήδη ανακοινωθεί λεπτομέρειες και έχουν ψηφιστεί σχετικοί νόμοι. Ο φόρος πολυτελείας είναι 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης, αν το όχημα είναι έως 10 ετών. Εφόσον άλλαξε το τεκμήριο διαβίωσης αντίστοιχα αλλάζει κι ο φόρος.
Πώς αλλάζει το τεκμήριο για αυτοκίνητα με ταξινόμηση μετά το 2010: ανάλογα με τα εκπεμπόμενα CO2. Π.χ. από 0 - 122 CO2 αναλογεί σε 20 ευρώ/γραμμάριο. Άρα π.χ. για 121 γραμμάρια που έχει μια απ’ τις εκδόσεις του RAV4 έχουμε τεκμήριο 2420 ευρώ, άρα 121 ευρώ φόρο πολυτελείας (για την ακρίβεια ο νόμος λέει τεκμήριο 2000 ευρώ μέχρι 121 γραμμάρια άρα 100 ευρώ φόρος πολυτελείας). Αυτά είναι μέρος του νόμου 4172/2013, άρθρο 31, κωδικοποιημένος με τον 5264/2025:
https://www.taxheaven.gr/law/4172/2013
Μέχρι στιγμής αυτά γνωρίζουμε τα οποία είναι πολύ αναλυτικά. Επειδή βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα την πρακτική εφαρμογή του (δηλαδή κάποιος να πληρώσει τον μειωμένο φόρο πολυτελείας με τη βούλα) κρατάω μια επιφύλαξη μήπως βγει κάνα αστεράκι πουθενά και ανακοινωθεί καμιά τροποποίηση. Ως τότε όμως νομίζω δεν τίθεται αμφιβολία περί του υπολογισμού του φόρου πολυτελείας.
-
RE: Περί χρώματος αυτοκινήτουposted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
Αφού το Α σ' αρέσει λίγο πιο πολύ απ' το Β, στο οποίο όμως προτιμάς το χρώμα του εσωτερικού κι εγώ θα πήγαινα στο Β, για τους λόγους που ειπώθηκαν. Αν όμως το Β δε μ' άρεσε (και αντίστοιχα ούτε το εσωτερικό χρώμα του Α) μάλλον θα σπαζόμουν και θα πήγαινα σε άλλο αυτοκίνητο

-
Πάλι κρίμα που δεν μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα custom setup.
Ενοχλητικές οι 20αρες σε ολα εκτός της style, η οποία θα φοράει μάλλον 235/60/18 όπως το nx. Στο woodland βάζουν και 235/65/18, και πρέπει να χωράνε και 17αρες.
Μόνο το gr sport εχει προσομοίωση ταχυτήτων, δεν εχει ομως αεριζομενα καθίσματα, ενω της style δεν είναι καν θερμαινόμενα. Επίσης η style φαίνεται να μην εχει ασύρματη φόρτιση κινητού! Τα παραπάνω θα μπορούσαν να τα εχουν κατ επιλογή. Στα 50k οι Κινέζοι εχουν τα πάντα ολα.
Τέλειο αυτοκίνητο δεν υπάρχει. Προσωπικά μου είναι αδιάφορα τα θερμαινόμενα καθίσματα ενώ την έλλειψη ασύρματης φόρτισης τη θεωρώ θετική (δε μ’ αρέσει να φορτίζω ασύρματα το κινητό και τις πιο πολλές φορές όταν υπάρχει ασύρματη φόρτιση δεν απενεργοποιείται όποτε αχρηστεύεις δυο θέσεις που μπορείς να βάλεις το κινητό). Όσο για την επιλογή σχέσεων, προσωπικά τα paddles σε αυτόματο πρέπει να τα έχω χρησιμοποιήσει ίσα με… 5 φορές σε 10 χρόνια. Εντάξει δε θα με χάλαγε να είχε σε όλες τις εκδόσεις αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για CVT πας να προσομοιώσεις κάτι που δεν είναι στη φύση του κιβωτίου.
Γενικά οι όποιες ελλείψεις μου φαίνονται αμελητέες. Πιο πολύ θα μ’ ένοιαζε να βάλω μικρότερες ζάντες στις πιο πλούσιες εκδόσεις παρά τα παραπάνω.
-
Καλημέρα! Για να κινήσω λίγο το θέμα, έχουμε καθόλου πληροφόρηση για τιμές στην Ελλάδα και πότε θα ανακοινωθούν επίσημα; Από κινητήρες απ' όσο ξέρω για τον 2.5λιτρο πάμε και πάλι, με μειωμένη όμως ιπποδύναμη λόγω ρύπων. Στην Ιταλία έχουν ανακοινωθεί εκδόσεις και χαρακτηριστικά οπότε έχουμε μια καλή εικόνα. Συγκεκριμένα τα HEV έρχονται με 183 ίππους και το GR Sport 191 (αρκετά μειωμένοι θα έλεγα σε σχέση με το τωρινό μοντέλο). Από επιδόσεις όμως φαίνονται οριακά βελτιωμένες (0-100 σε 8.1 και 7.7 το GR Sport).
Τιμές ξεκινάνε από 45k για δικίνητο, +2500 για AWD. Παίζει μια αρχική έκπτωση γύρω στα 2500 ευρώ για το δικίνητο, άρα πάει περί τα 43k (απ' όσο κοίταξα στο ιταλικό site).
Για πείτε αν έχετε καμιά πληροφορία ακόμα...
-
RE: SUZUKI SX4 SCROSSposted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
@mariolas said in SUZUKI SX4 SCROSS:
@fsword said in SUZUKI SX4 SCROSS:
Είναι πολλά δεδομένου ότι πέφτουμε από τους 129 ίππους... αν ήταν απ' τους 300 δε θα το σκεφτόταν κανείς

Υπάρχουν και κάποια θετικά βέβαια:
- Επανήλθε το Aisin αυτόματο (μεγάλο πλεονέκτημα κατά τη γνώμη μου)
- Ο 1.4 boosterjet - απ' όσο ξέρω - βελτιώνεται εύκολα. Σε 2-3 χρόνια κάνεις ένα Stage 1 remap και επανέρχεσαι καλύτερος από πριν.
Αξιόπιστο κιβώτιο αυτό?
Είναι κλασικό αυτόματο. Όχι μόνο αξιόπιστο αλλά και πάρα πολύ ομαλό. Καλά για κίνηση εντός πόλης και εκτός δρόμου καταστάσεις είναι άψογο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για επιδόσεις αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Με λίγα λόγια θα πήγαινα σε αυτόματο (στο συγκεκριμένο όμως) με κλειστά τα μάτια.
-
Ok σεβαστό, προσωπικά προτιμώ τον 2.5 για λόγους αξιοπιστίας (πάντα με δεδομένο να μη βαράνε φόρο πολυτελείας, αλλιώς να μου λείπει).
-
RE: SUZUKI SX4 SCROSSposted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
Ευχαριστώ. Καλά δε μιλάω για μικροαλλαγές που είναι αναμενόμενες άλλωστε αλλά κάτι πιο ριζικό, τύπου νέο μοντέλο ή εκτεταμένο facelift.
Latest posts made by fsword
-
@fsword ολα αυτά τα καλούδια αν ξεκινήσεις να τα χρησιμοποιείς μετά σου γίνονται απαραίτητα, σίγουρα βέβαια μπορείς και χωρις.
Να σε διορθώσω μόνο στο θέμα της ασύρματης φόρτισης, ολα τα toyota εχουν κουμπί on off με φωτάκι ένδειξης λειτουργίας/φόρτισης.
Μα τα έχω χρησιμοποιήσει και μου είναι αδιάφορα. Για την ασύρματη φόρτιση σαφώς θετικό ότι μπορεί ν’ απενεργοποιηθεί - είχα δει το Corolla Cross που νομίζω εκεί δεν απενεργοποιείται.
Το μόνο που θα μου έλειπε είναι τα αεριζόμενα καθίσματα. Αλλά λίγο ακραίο ν’ αποκλείσεις μοντέλο για τέτοιους λόγους όταν έχει τόσα θετικά. Ναι θα μπορούσε να τα έχει extra αλλά υποθέτω αφενός δε βολεύει στις γραμμές παραγωγής, αφετέρου μπορεί να «καίει» κάποια ακριβότερη έκδοση (αν πχ το μόνο που σου λείπει από τη Style είναι extra της Bi-tone που τα βάζεις με 500 ευρώ, η Bi-tone θα πήγαινε άπατη).
-
Πάλι κρίμα που δεν μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα custom setup.
Ενοχλητικές οι 20αρες σε ολα εκτός της style, η οποία θα φοράει μάλλον 235/60/18 όπως το nx. Στο woodland βάζουν και 235/65/18, και πρέπει να χωράνε και 17αρες.
Μόνο το gr sport εχει προσομοίωση ταχυτήτων, δεν εχει ομως αεριζομενα καθίσματα, ενω της style δεν είναι καν θερμαινόμενα. Επίσης η style φαίνεται να μην εχει ασύρματη φόρτιση κινητού! Τα παραπάνω θα μπορούσαν να τα εχουν κατ επιλογή. Στα 50k οι Κινέζοι εχουν τα πάντα ολα.
Τέλειο αυτοκίνητο δεν υπάρχει. Προσωπικά μου είναι αδιάφορα τα θερμαινόμενα καθίσματα ενώ την έλλειψη ασύρματης φόρτισης τη θεωρώ θετική (δε μ’ αρέσει να φορτίζω ασύρματα το κινητό και τις πιο πολλές φορές όταν υπάρχει ασύρματη φόρτιση δεν απενεργοποιείται όποτε αχρηστεύεις δυο θέσεις που μπορείς να βάλεις το κινητό). Όσο για την επιλογή σχέσεων, προσωπικά τα paddles σε αυτόματο πρέπει να τα έχω χρησιμοποιήσει ίσα με… 5 φορές σε 10 χρόνια. Εντάξει δε θα με χάλαγε να είχε σε όλες τις εκδόσεις αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για CVT πας να προσομοιώσεις κάτι που δεν είναι στη φύση του κιβωτίου.
Γενικά οι όποιες ελλείψεις μου φαίνονται αμελητέες. Πιο πολύ θα μ’ ένοιαζε να βάλω μικρότερες ζάντες στις πιο πλούσιες εκδόσεις παρά τα παραπάνω.
-
Υπάρχει και 4κίνητη HEV 43k, plug in 49k. Δες τις επιλογές κινητήρα.
-
@skg1958 said in Toyota RAV4 (2025):
@fsword said in Toyota RAV4 (2025):
@vagkirk said in Toyota RAV4 (2025):
Εδώ δείτε αυτοκίνητο το οποίο υπό το πρίσμα των νέων τεκμηρίων θα αποτελέσει άλλη μια κορυφαία πρόταση από την Toyota και στη χώρα μας.
Ας μου πει οποιοσδήποτε που ξέρει δύο πράγματα από αυτοκίνητα και σέβεται τα χρήματα του, αν είχε την δυνατότητα από πλευράς εισοδήματος να δώσει ή χρηματοδοτήσει 43-50 χιλιάδες ευρώ αύριο το πρωί για αγορά ενός μεγάλου τετρακίνητου SUV, αν αυτό το RAV δεν θα ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
Με 7.7 sec για το 0-100χλμ κορυφαίες επιδόσεις έχει, τετρακίνηση έχει , κορυφαία οδηγική συμπεριφορά έχει , πολύ καλούς χώρους λογικά έχει, κορυφαία οικονομία χρήσης έχει , και κατά την άποψη μου είναι και μουρατο σχεδιαστικά και επιβλητικό ακριβώς όπως το θέλουν οι Αμερικανοί που γουστάρουν τέτοια αυτοκίνητα.
Πραγματικά πείτε μου ποιος είναι ο ανταγωνισμός του;
VAG group μόνο ίσως κάποιο TDI 4x4 Kodiaq ;
Nissan Xtrail ίσως, αλλά άλλο ο ασπαστος 2.5 λίτρων κινητήρας και καταξιωμένο υβριδικό σύστημα της Toyota σε σχέση με το αντίστοιχο της Nissan/ Renault.
Εξαιρετική επιλογή το RAV-4 . Οι τιμές στο τετρακίνητο είναι από 51.000 μέχρι 55.000. Εγώ θα προτιμούσα το Mazda CX-60 με τον diesel Hybrid των 3.300 κυβικών που είναι και εξακύλιδρο με 3.000 ευρώ επιπλέον
Κάτι δεν έχεις διαβάσει καλά. Το υβριδικό τετρακίνητο ξεκινάει από 43 χιλιάδες ενώ το plug in από 49k.

Δεν τα έχεις διαβάσει καλά σου λέω. Αφενός υπάρχει η έκδοση Style που είναι πιο φτηνή αλλά πλήρης σε όλα τα βασικά, αφετέρου όλες οι εκδόσεις έχουν δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Το screenshot που έχεις βάλει έχει τυχαία επιλέξει τετρακίνητο σε πιο ακριβή έκδοση. Επίσης του λείπει η Style.
-
@vagkirk said in Toyota RAV4 (2025):
Εδώ δείτε αυτοκίνητο το οποίο υπό το πρίσμα των νέων τεκμηρίων θα αποτελέσει άλλη μια κορυφαία πρόταση από την Toyota και στη χώρα μας.
Ας μου πει οποιοσδήποτε που ξέρει δύο πράγματα από αυτοκίνητα και σέβεται τα χρήματα του, αν είχε την δυνατότητα από πλευράς εισοδήματος να δώσει ή χρηματοδοτήσει 43-50 χιλιάδες ευρώ αύριο το πρωί για αγορά ενός μεγάλου τετρακίνητου SUV, αν αυτό το RAV δεν θα ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
Με 7.7 sec για το 0-100χλμ κορυφαίες επιδόσεις έχει, τετρακίνηση έχει , κορυφαία οδηγική συμπεριφορά έχει , πολύ καλούς χώρους λογικά έχει, κορυφαία οικονομία χρήσης έχει , και κατά την άποψη μου είναι και μουρατο σχεδιαστικά και επιβλητικό ακριβώς όπως το θέλουν οι Αμερικανοί που γουστάρουν τέτοια αυτοκίνητα.
Πραγματικά πείτε μου ποιος είναι ο ανταγωνισμός του;
VAG group μόνο ίσως κάποιο TDI 4x4 Kodiaq ;
Nissan Xtrail ίσως, αλλά άλλο ο ασπαστος 2.5 λίτρων κινητήρας και καταξιωμένο υβριδικό σύστημα της Toyota σε σχέση με το αντίστοιχο της Nissan/ Renault.
Εξαιρετική επιλογή το RAV-4 . Οι τιμές στο τετρακίνητο είναι από 51.000 μέχρι 55.000. Εγώ θα προτιμούσα το Mazda CX-60 με τον diesel Hybrid των 3.300 κυβικών που είναι και εξακύλιδρο με 3.000 ευρώ επιπλέον
Κάτι δεν έχεις διαβάσει καλά. Το υβριδικό τετρακίνητο ξεκινάει από 43 χιλιάδες ενώ το plug in από 49k.
-
@kostis20 said in Toyota RAV4 (2025):
Περιεργο.Εγω οτι εχω δει στις παρουσιασεις ειχε ρεζερβα.Μήπως ειναι extra?
Κι εγώ το ίδιο είχα δει. Μπορεί να είναι extra ποιος ξέρει; Αν ρωτήσει κανείς σε αντιπροσωπεία ας μας πει. Επίσης να δούμε αν θα μπαίνει στο AWD, έστω και σαν aftermarket. Ελπίζω να μην έχουμε τα ίδια με το Corolla Cross που για ένα καλώδιο δυσκολεύεσαι να βάλεις ρεζέρβα.
-
@kostis20 said in Toyota RAV4 (2025):
Οι τιμές είναι καλές σε σχέση με τον ανταγωνισμό.... Με 57Κ έχεις τα πάντα από εξοπλισμό και 300+ άλογα.... Συν τη γνωστή αξιοπιστία. Και έχει και ρεζέρβα.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν στο site δεν έχει (κοίταξα ενδεικτικά τη Style, τόσο το HEV όσο και το Plug in). Λένε κιτ επισκευής (τόσο το δικίνητο όσο και το τετρακίνητο).
-
Στην κινεζικη αγορά υπάρχει έκδοση με τον διλιτρο. Εδω στις προδιαγραφές μιλάνε για τον παλιό 2,5 με μόλις 140hp, παρόλα αυτά οι επιδόσεις του μοντέλου στο 0-100 είναι αξιοπρεπείς και αντίστοιχες του απερχόμενου..
Τελικά γνωρίζει κανείς με σιγουριά ποιος θα είναι ο φόρος πολυτελείας (γιατί σαφώς πρόκειται για ένα πολυτελέστατο όχημα) η δεν ξέρουμε τίποτα ακόμη.
Για το φόρο πολυτελείας έχουν ήδη ανακοινωθεί λεπτομέρειες και έχουν ψηφιστεί σχετικοί νόμοι. Ο φόρος πολυτελείας είναι 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης, αν το όχημα είναι έως 10 ετών. Εφόσον άλλαξε το τεκμήριο διαβίωσης αντίστοιχα αλλάζει κι ο φόρος.
Πώς αλλάζει το τεκμήριο για αυτοκίνητα με ταξινόμηση μετά το 2010: ανάλογα με τα εκπεμπόμενα CO2. Π.χ. από 0 - 122 CO2 αναλογεί σε 20 ευρώ/γραμμάριο. Άρα π.χ. για 121 γραμμάρια που έχει μια απ’ τις εκδόσεις του RAV4 έχουμε τεκμήριο 2420 ευρώ, άρα 121 ευρώ φόρο πολυτελείας (για την ακρίβεια ο νόμος λέει τεκμήριο 2000 ευρώ μέχρι 121 γραμμάρια άρα 100 ευρώ φόρος πολυτελείας). Αυτά είναι μέρος του νόμου 4172/2013, άρθρο 31, κωδικοποιημένος με τον 5264/2025:
https://www.taxheaven.gr/law/4172/2013
Μέχρι στιγμής αυτά γνωρίζουμε τα οποία είναι πολύ αναλυτικά. Επειδή βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα την πρακτική εφαρμογή του (δηλαδή κάποιος να πληρώσει τον μειωμένο φόρο πολυτελείας με τη βούλα) κρατάω μια επιφύλαξη μήπως βγει κάνα αστεράκι πουθενά και ανακοινωθεί καμιά τροποποίηση. Ως τότε όμως νομίζω δεν τίθεται αμφιβολία περί του υπολογισμού του φόρου πολυτελείας.
-
@nikonino said in Toyota RAV4 (2025):
Το καλό με την γενιά αυτή του RAV4 είναι ότι φοράει τον ίδιο κινητήρα με την προηγούμενη. Οπότε μηχανικά είναι το ίδιο αμάξι. Αλλά τα 2500 κυβικά είναι ακόμα πολλά. Αν το φέρουν με turbo κινητήρα (ή ατμοσφαιρικό 2λιτρο) ίσως να δώσει μεγαλύτερο κίνητρο αγοράς αλλά ποιος θα γίνει πειραματόζωο;
Εφόσον έχουν έρθει νέα τεκμήρια βάσει ρύπων γιατί είναι πολλά τα 2500 κυβικά;
Επίσης, το μπροστοκίνητο βγάζει νομίζω 183 ίππους, δεν είναι περίεργο που αντίστοιχη ιπποδύναμη έχει και το 2λιτρο Corolla Cross; Όσον αφορά το υβριδικό σύστημα νομίζω πλέον και το RAV4 έρχεται με την ίδια γενιά του Cross.
Edit: για το τελευταίο υποθέτω ότι η απάντηση είναι πως εφόσον κράτησαν τον παλιό 2.5λιτρο κινητήρα ο οποίος έγινε detuned λόγω ρύπων η απόδοση έπεσε σε ανάλογα επίπεδα με τον πιο σύγχρονο 2λιτρο του Cross. Αν κάνω λάθος μου λέτε

Γενικά δεν είμαι υπέρ της αγοράς μοντέλου που μόλις κυκλοφόρησε για να διορθωθούν οι παιδικές ασθένειες, εδώ όμως με δοκιμασμένο κινητήρα τι λέτε;
-
Για τα σημερινά δεδομένα νομίζω πολύ καλές οι τιμές. Βασικά ίδιες με του απερχόμενου μοντέλου! Η μάσκα μας τα χαλάει λίγο (σε μη GR-Sport) αλλά πταίσματα.