-
Megane98hp wrote:
Για μένα 100% φταίει ο άλλος ΕΦΟΣΟΝ χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο. Αν χωράνε 2 έστω και οριακά, ναι, να συζητήσουμε ποιος είναι πιο αριστερά και ποιος πιο δεξιά.
Σημασία έχει τι λέει ο Νόμος, όχι εγώ κι εσύ. Η προτεραιότητα αυτού που ανεβαίνει προφανώς ισχύει όταν ο ένας έχει δει τον άλλον.
Φυσικά και έχει σημασία/ αξία τι λέει ο νόμος και μόνο ο νόμος. Στην περίπτωσή μας λέει ότι αυτός που ανεβαίνει έχει προτεραιότητα. Το δεν είδα, δεν πρόσεξα δεν έχει σημασία. Αν είχε, τότε εύκολα παραβιάζω κι εγώ ένα ΣΤΟΠ κι αν τρακάρω θα πω ότι δεν είχα ορατότητα ποιος ερχόταν και θα πω ότι φταίει ο άλλος.
-
Προτεραιοτητα εχει αυτος που ανεβαινει ανηφορα και συναντηθουν 2 αυτοκινητα, δηλαδη δει ο ενας τον αλλο. Μαλιστα συνεχιζει ο νομος οτι αν αυτο τελικα δεν συμβει και κολλησουν, τοτε πισω θα κανει αυτος που ανεβαινε (δηλ ειχε 'προτεραιοτητα' και την χανει) και οχι να βαλει οπισθεν αυτος που κατεβαινε. Οπως και να χει μαλλον ειναι ασχετο το συγκεκριμενο εδαφιο, με αυτη την περιπτωση.
Αυτο που ειναι σχετικο ομως, λεει οτι σε αριστερη στροφη, την παιρνουμε** ανοιχτα**...
Εμπειρικα ολοι ξερουμε οτι αυτο σπανια το τηρουν οι οδηγοι, ειδικα στην επαρχια και γι αυτο σε στροφες συνανταμε αμαξια να την παιρνουν διαγωνια στο αντιθετο.
Δεν την γνωριζω την φιλη , ουτε το μερος, ουτε το περιστατικο και πιθανον να την αδικω, αλλα το μυαλο εκει παει. Στην καλυτερη να δικαιουται συνυπευθυνοτητα. -
Προτεραιοτητα εχει αυτος που ανεβαινει ανηφορα και συναντηθουν 2 αυτοκινητα, δηλαδη δει ο ενας τον αλλο. Μαλιστα συνεχιζει ο νομος οτι αν αυτο τελικα δεν συμβει και κολλησουν, τοτε πισω θα κανει αυτος που ανεβαινε (δηλ ειχε 'προτεραιοτητα' και την χανει) και οχι να βαλει οπισθεν αυτος που κατεβαινε. Οπως και να χει μαλλον ειναι ασχετο το συγκεκριμενο εδαφιο, με αυτη την περιπτωση.
Αυτο που ειναι σχετικο ομως, λεει οτι σε αριστερη στροφη, την παιρνουμε** ανοιχτα**...
Εμπειρικα ολοι ξερουμε οτι αυτο σπανια το τηρουν οι οδηγοι, ειδικα στην επαρχια και γι αυτο σε στροφες συνανταμε αμαξια να την παιρνουν διαγωνια στο αντιθετο.
Δεν την γνωριζω την φιλη , ουτε το μερος, ουτε το περιστατικο και πιθανον να την αδικω, αλλα το μυαλο εκει παει. Στην καλυτερη να δικαιουται συνυπευθυνοτητα.Έχεις κάποιο link θα ήθελα πολύ να δω εκεί που λέει ότι 'χάνει την προτεραιότητα'. Πρώτη φορά το διαβάζω αυτό πάντως.
-
Προτεραιότητα έχει αυτός που ανεβαίνει, αλλά αν δεν χωράνε και πρέπει να κάνει κάποιος πίσω, κάνει αυτός που ανεβαίνει. Είναι λογικό:
-
Περιμένεις στην αρχή της κατηφόρας να περάσουν όσοι ανεβαίνουν πριν κατέβεις.
-
Αν συναντηθείτε στη μέση, είναι ευκολότερο να κυλίσει πίσω αυτός που ανεβαίνει, παρά να ανέβεις με την όπισθεν στην κορυφή της ανηφόρας.
-
-
Δεν την γνωριζω την φιλη , ουτε το μερος, ουτε το περιστατικο και πιθανον να την αδικω, αλλα το μυαλο εκει παει. Στην καλυτερη να δικαιουται συνυπευθυνοτητα.Νομίζω κάνεις λάθος για το εμπειρικά σε στροφές. Σίγουρα έχουμε δει πολλούς οδηγούς να κάνουν 'ευθεία' μια στροφή, αλλά δεν μπορείς να πάρεις διαγώνια μια στροφή σχεδόν 90 μοίρες και μάλιστα στην ανηφόρα. Σε όλες τις στροφές, η φυγόκεντρος σε τραβάει προς τα έξω, σε μια αριστερή στροφή πρέπει να είσαι δεξιά στο οδόστρωμα (όπως κινείσαι) και η κίνηση σε βοηθάει σε αυτό. Αντίθετα όταν παίρνεις δεξιά στροφή, ενώ πρέπει να παραμείνεις δεξιά (όπως κινείσαι) η κίνηση σε τραβάει προς τα αριστερά και αν έχεις ταχύτητα δημιουργείται αυτό το φαινόμενο του 'διαγώνια' γιατι το αμάξι σου σε τραβάει προς το αντίθετο ρεύμα. Εμένα η κίνηση με βοηθούσε να είμαι στην σωστή πλευρά του δρόμου, ειδικά αν έτρεχα θα έπρεπε να είχα βγει εκτός οδοστρώματος, ενώ ο κύριος αν έτρεχε παραπάνω στην κατηφόρα θα έβγαινε μπροστά μου και θα χτυπούσαμε, όπως και εντέλει έγινε!
Υ.Γ.1 ακόμα δεν έχει βγει πόρισμα από την ασφαλιστική, μου έχουν στείλει δυο μέιλ, ανά 10 μέρες, δεν έχω επικοινωνήσει με την υπεύθυνη διακανονισμού ενώ το έχω ζητήσει πολλές φορές, και 'έχασαν' το αίτημα μου για αντίγραφα φακέλου που είχα ζητήσει για τον δικηγόρο...είμαι άπειρα απογοητευμένη
Υ.Γ.2 Σε περίπτωση που είχαμε προλάβει να δούμε ο ένας τον άλλο, είτε είχα είτε όχι προτεραιότητα θα είχα κάνει στην άκρη, οδηγώ πολύ αμυντικά, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτή η περίπτωση.
-
Προτεραιότητα έχει αυτός που ανεβαίνει, αλλά αν δεν χωράνε και πρέπει να κάνει κάποιος πίσω, κάνει αυτός που ανεβαίνει. Είναι λογικό:
- Περιμένεις στην αρχή της κατηφόρας να περάσουν όσοι ανεβαίνουν πριν κατέβεις.
- Αν συναντηθείτε στη μέση, είναι ευκολότερο να κυλίσει πίσω αυτός που ανεβαίνει, παρά να ανέβεις με την όπισθεν στην κορυφή της ανηφόρας.
Ευκολότερο είναι να πάει πίσω αυτός που ανεβαίνει αλλά μετά πως θα ξεκινήσει στην ανηφόρα? Αυτός που κατεβαίνει όμως έχει μηδενική πιθανότητα να σπινιάρουν οι τροχοί του και επομένως να καταπονεθεί το αυτοκίνητό του, Γι αυτό και έχει γίνει έτσι ο νόμος αυτός.
-
katnalito ποια ασφαλιστικη εχετε?
-
katnalito ποια ασφαλιστικη εχετε?
Eurolife...
Στην σχολή οδηγών εμένα μου το εξήγησαν τελείως διαφορετικά για ποιο λόγο έχει προτεραιότητα αυτός που ανεβαίνει και γιατί δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει οπισθεν αυτός. Επειδή το να κρατήσεις καλό έλεγχο του αμαξιού ενώ κινείσαι με την όπισθεν και ταυτόχρονα σε τραβάει η κατηφόρα είναι πολύ δύσκολο, ενώ αντίθετα αυτός που κατέβαινε, μπορεί να έχει έλεγχο του αμαξιού ενώ ανεβαίνει με την όπισθεν. Μέχρι και τώρα πάντως αυτό που ισχύει είναι, αυτός που κατεβαίνει οφείλει να σταματήσει και αυτός που ανεβαίνει δεν επιβάλλεται να κάνει όπισθεν.
-
Αλεξανδρούλη αγόρι μου γλυκό είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό?
Μιλάμε για 2 επιβατικά αυτοκίνητα με μπροστά κίνηση εδώ. Αυτό που μας δείχνεις είναι πολύ σωστό αλλά δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με την περίπτωσή μας.
-
Όταν τα αυτοκίνητα είναι ίδιας κατηγορίας, προτεραιότητα έχει αυτός που ανεβαίνει την ανηφόρα.
Όταν τα αυτοκίνητα δεν είναι της ίδιας κατηγορίας, προτεραιότητα έχει το πιο βαρύ όχημα με την εξής σειρά:- Νταλίκες (με φορτίο)
- Λεωφορεία
- Φορτηγά
- Τζιπ και Van
- Επιβατηγά αυτοκίνητα
- Δίκυκλα
-
Είσαι σίγουρος ότι αυτό που γράφεις συμφωνεί με το link και το αντίστροφο?
Διάβασες εκεί που λέει 'Οδόστρωμα με κλίση' ?
-
Είσαι σίγουρος ότι αυτό που γράφεις συμφωνεί με το link και το αντίστροφο?
Διάβασες εκεί που λέει 'Οδόστρωμα με κλίση' ?
Τι στο διάολο, γράφω πράγματα στο φόρουμ χωρίς λόγο? Μάλλον θα φταίει το LSD
-
Αυτό βρήκα σχετικά με προτεραιότητα σε ανηφόρα:
'Προτεραιότητα σε ανηφόρα – κατηφόρα
Όταν τα αυτοκίνητα είναι ίδιας κατηγορίας, έχει προτεραιότητα αυτός που ανεβαίνει την ανηφόρα.
Όταν τα αυτοκίνητα δεν είναι της ίδιας κατηγορίας, έχει προτεραιότητα το πιο βαρύ όχημα και η σειρά έχει ως εξής:
– Μεγάλες νταλίκες (με φορτίο)
– Λεωφορεία
– Φορτηγά
– Τζιπ, Βαν
– Ι.Χ.' -
Ότι είχα προτεραιότητα επειδή ήμουν στην ανηφόρα ήταν κάτι το σίγουρο, η ασφαλιστική μου είπε ότι η κλίση της ανηφόρας δεν είναι αρκετή για να μετρήσει, ενώ ο εμπειρογνώμονας είπε εάν φαίνεται ότι είναι ανηφόρα είναι υπεραρκετό για προτεραιότητα. Το ζήτημα μου δεν είναι τόσο αυτό, εάν τον είχα δει θα έκανα στην άκρη είτε είχα είτε όχι προτεραιότητα. Το θέμα είναι τα ψέματα του κυρίου, στην αρχή είπε με είδε ότι παρέκκλινα, μετά η ασφαλιστική μου είπε δεν μπορεί να το αποδείξει και ξανά δεν αναφέρθηκε (προφανώς γιατί αν υποστήριζε ότι με είδε θα έπρεπε να είχε σταματήσει και εάν έλεγε ότι δεν πρόλαβε να σταματήσει θα σήμαινε ότι έτρεχε) και παρόλα αυτά κοντεύουμε 2 μήνες και η ασφαλιστική δεν έχει βγαλει πόρισμα συνυπαιτιοτητας....
-
Μπλέξατε! Έτσι όπως το βλέπω εγώ, η περισσότερο «συμφέρουσα» λύση για εσάς, είναι να έρθετε σε επικοινωνία με τον άλλο οδηγό και εφ' όσον η ζημιά του είναι μόνο προφυλακτήρας και φανάρι, να του δώσετε ένα ποσό γύρω στα 300-400€ ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο (αν όχι όλο) μέρος της ζημιάς του. Ο όρος που θα του θέσετε είναι να κάνει εκ νέου δήλωση που θα δέχεται την υπαιτιότητά του, λέγοντας ότι δεν γνώριζε επαρκώς τον ΚΟΚ για το τί ισχύει σε δρόμο με κλίση. Με αυτόν τον τρόπο εσείς θα αποζημιωθείτε εξ' ολοκλήρου τη ζημιά σας που είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν θα χρονοτριβήσετε με δικηγόρους, νομικά έξοδα, κτλπ. Είναι το πρέπον αυτό που σας προτείνω; Και βέβαια όχι, εφ'όσον έχετε δίκιο απ' ότι καταλαβαίνω, αλλά πιστέψτε με, είναι προτιμότερο από το να αγχώνεστε και να ταράζεστε επί μακρόν στην περίπτωση που σας έτυχε. Προσωπικά, δεν μου κάνει πιά καμία εντύπωση, για το πώς οι άνθρωποι ξεφτιλίζονται για το χρήμα, αγνοώντας κάθε ηθικό και αξιακό κώδικα. Αλίμονο αν στην εποχή που ζούμε, επικρατούσε το δίκαιο, θα ήταν τόσα πολλά πράγματα διαφορετικά στην καθημερινότητά μας.
-
Ότι είχα προτεραιότητα επειδή ήμουν στην ανηφόρα ήταν κάτι το σίγουρο, η ασφαλιστική μου είπε ότι η κλίση της ανηφόρας δεν είναι αρκετή για να μετρήσει, ενώ ο εμπειρογνώμονας είπε εάν φαίνεται ότι είναι ανηφόρα είναι υπεραρκετό για προτεραιότητα. Το ζήτημα μου δεν είναι τόσο αυτό, εάν τον είχα δει θα έκανα στην άκρη είτε είχα είτε όχι προτεραιότητα. Το θέμα είναι τα ψέματα του κυρίου, στην αρχή είπε με είδε ότι παρέκκλινα, μετά η ασφαλιστική μου είπε δεν μπορεί να το αποδείξει και ξανά δεν αναφέρθηκε (προφανώς γιατί αν υποστήριζε ότι με είδε θα έπρεπε να είχε σταματήσει και εάν έλεγε ότι δεν πρόλαβε να σταματήσει θα σήμαινε ότι έτρεχε) και παρόλα αυτά κοντεύουμε 2 μήνες και η ασφαλιστική δεν έχει βγαλει πόρισμα συνυπαιτιοτητας....
Είναι χιλιοειπωμένο πως οι ασφαλιστικές εταιρίες ποντάρουν στην κούραση του οδηγού να ψάξει να βρει το δίκιο του. Από την στιγμή που έχει προτεραιότητα, αν έχεις και την οικονομική δυνατότητα, πληρώνεις τη ζημία και στρέφεσαι πλέον νομικά κατά όποιου σου πει ο δικηγόρος σου. Αν είναι κάτι που ξεκάθαρα σε δικαιώνει πιθανόν όποιος μηνυθεί ή δεν ξέρω πως ονομάζεται σε αυτήν την περίπτωση η κίνηση κατά της ασφαλιστικής ή του οδηγού, να ζητήσει να βρεθεί συμβιβασμός γιατί θα ξέρει πως θα έχει χειρότερα στο δικαστήριο.
-
Και κατι αλλο. Δεν αρκει να φαινεται η κλιση του δρομου,
Πρεπει να ειναι και μεγαλη, συμφωνα με το 18 του κοκ.
Φταίει κάποιος, κανένας ή και οι δυο???