-
Συμφωνούμε ότι αυτοί κάνουν καραγκιοζιλίκια και ότι εμείς αντιδρούμε σωστά. Το πρώτο καλό που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ότι άφησε τις ΕΔ να κάνουν αυτό που ξέρουν και μπορούν, βάσει Συντάγματος, Νόμων και Παγίων Δτγων. Το δεύτερο καλό είναι ότι διπλωματικά κέρδισε την υποστήριξη της ΕΕ, ειδικά της Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, των ΗΠΑ, ακόμα και διακριτικά της Ρωσίας που μας είχε γυρίσει την πλάτη. Η ένταση είναι σε χαμηλό-μεσαίο επίπεδο, αλλά ως τώρα είμαι ευχαριστημένος από την αντίδρασή μας.
Η συμφωνία με την Αιγύπτο ήταν για μένα μία έκπληξη, που δείχνει ότι κάπως την παλεύουν την κατάσταση αυτοί που φέρουν την ευθύνη των χειρισμών και δεν είναι απλά παθητικοί δέκτες του παιχνιδιού του Ερντογάν, αλλά τον αντιμετωπίζουν στα ίσια. Δεν τους το χα...
Υπάρχουν βέβαια τα αντιπολιτευτικά σκουξήματα, πως δέχτηκαν όρους στη συμφωνία που ίσως τους βρουν μπροστά τους, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια...
Η υποστήριξη πάντως είναι ακόμη σε συμβολικό επίπεδο, κυρίως απ' τη Γαλλία, που πιθανόν κάνει βήματα περιμένοντας ανταλλάγματα υπέρ της Αμυντικής της βιομηχανίας, μια και η εργολαβία στην Τοτάλ είναι φαίνεται καπαρωμένη. ΗΠΑ και Ρωσία, ακόμη σφυρίζουν αδιάφορα, δεν έχουν δείξει έμπρακτα κάποια στήριξη προς τα Ελληνικά συμφέροντα, πολύ αμφιλεγόμενοι εμφανίζονται...
-
Η κατάσταση 'ξεμπλοκαρε' κυριως μετά την αλλαγή στάσης της Αιγύπτου στο θέμα ΑΟΖ γιατί κοντευαμε εμείς να είμαστε οι απομονωμενοι. Θυμόμαστε πως μετά την συμφωνία με την Ιταλία πήγε ο ΥΠΕΞ εκεί αλλά...δεν. Όταν πια λόγω Λιβύης τα πράγματα έσφιξαν και γι'αυτους 'πήραν μπρος' και προχώρησε το θέμα, προκαλώντας την καραμπολα Γερμανιας-Γαλλιας.
Βλέπουμε λοιπον ξανα τον ύπουλο ρόλο της Γερμανιας που δίνει τον τόνο σε όλο αυτό που γίνεται στην ΕΕ. Υπό κανονικές συνθήκες 'θα έβαζε ο καθένας ένα καραβάκι ρεφενε' και τα οποία θέματα θα τελείωναν εν τη γενέσει τους με την Ένωση να είναι ουσιαστική και όχι αυτό το κωλοχανειο.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως η επακουμβηση της Φ/Γ Λήμνος δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που θα φανταζομασταν στα ΜΜΕ, αποδεικνύοντας το ποσο ελέγχονται τελικα. Καλύτερα όμως, γιατί τα αντίποινα των απέναντι (πχ μια νέα αρπαγή στελεχών στον Έβρο) θα ήταν μεγάλο επικοινωνιακο χτύπημα...
-
Η ενωση ειναι οικονομικη, ουδεποτε υπηρξε στρατιωτικη. Θα δούμε αν γίνει ποτέ. Όσο για τους Γερμανούς θεωρώ ότι δεν του κάνουν όλα τα χατίρια του Ερντι όπως λέμε εδώ, ειδικα στο οικονομικό πεδίο που τον ποναει. Οι Γάλλοι βέβαια είναι άλλο, βλέπουν κάποιον να πάει να τους εκπαραθυρωσει από τον παραδοσιακό τους χωρο και αντιδρούν στρατιωτικά (οι Γερμανοί και να ήθελαν δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούν, άλλο μια φρεγάτα, άλλο ένα αεροπλανοφορο).
Για τα ΜΜΕ νομίζω το έχει ζητήσει το ΓΕΕΘΑ γιατί μια δημοσιοποίηση βίντεο θα τους τρελαινε τους απεναντι και θα χαμε αλλα, έχεις δίκιο. Αλλά αν φτάναμε παλι να μπαγλαρωσουν δικούς μας θα πει ότι κοιμόμαστε όρθιοι. Ποτέ μην λες ποτέ βέβαια...
Άντε και Χρόνια μας Πολλά!
-
Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι θεωρητική και δύσκολα υλοποιήσιμη. Όσες χώρες δεν έχουν ΑΟΖ δεν θα βοηθήσουν.
-
Χρονια πολλα στον Quadra.
Χρόνια πολλά και σε όλα τα παιδια που είναι επιφυλακή αυτές τις στιγμές.
Για την αντίδραση μας γενικά, να πούμε ότι προς το παρόν κρίνεται καλή για το μέτρο των δυνατοτήτων μας. Γιατί, αν πχ η βόλτα του oruc reis ήταν προς το Ισραήλ, θα ήταν ήδη στον πάτο. Πάντως, δεν διακυβεύεται απλά μια ΑΟΖ, είναι θέμα γενικότερου τσαμπουκά του γείτονα και νομίζω ότι λίγο του κόψαμε τον βήχα.
Κυκλοφορούν διαφορά που θα τα μάθουμε μετά από καιρό. Ότι οι φρεγάτες μας που είναι εκεί ενεργοποιούν sonar και γι αυτό δεν μπορεί το oruc reis να ακούσει τίποτα. Ισχυει κατι τετοιο; Ότι το σκαρί των 'αρχαιων' S (Λημνος) ειναι αρκετα μελετημενο και ενισχυμενο και οτι το συστημα αεροστροβιλων που εχουν εξασφαλιζει πολυ καλες επιταχυνσεις (δεν εχουν lag..., εδώ φαίνεται τι σημαίνει να έχεις στελέχη, δέκα χρόνια μετά την παραλαβη της πρωτης S οι Τούρκοι παραγγειλαν την πρώτη γενιά meko με ντιζελοκινητηρες για να αλλαξουν ροτα μια 20ετια σχεδόν μετά και να παραγγείλουν την δεύτερη γενιά meko με στροβιλους και αυτοι) πραγμα που ισως επαιξε ρολο στο επεισοδιο (ακούς Quadra, ολλανδικά σκαριά θα ήθελαν και παλι οι ναυτικοί μας, όχι φλωριες μπελαρες...) και ότι ο οπλισμός τους (2 πυροβόλα, 2 αντιπυραυλικα) είναι βαρύτερος από των αντίστοιχων τουρκικών και δικών μας Meko.
Όλα βέβαια είναι όμορφα όταν έχει γίνει επεισόδιο και (θες από τύχη, θες και από λίγη ικσνοτητα) την έχεις γλυτώσει με 2-3 γρατσουνιές. Ελπίζω να ηρεμήσουν οι απέναντι, δεν θα είμαστε πάντα εμεις οι 'κερδισμενοι'.
Ενισχύεται πάντως η πεποίθηση μου που την έχω ξαναγράψει, μέχρι να φτάσουμε στο αμίμητο 'μα καλά, θέλετε να γίνει πόλεμος εσείς που είσαστε του καναπε' υπάρχουν διαφορά στάδια που η πολιτεία, αν εχει βουληση, τα αναθέτει να τα χειρίζονται επαγγελματίες στρατιωτικοί. Εδώ οντως φαίνεται ότι η δουλειά έχει αφεθεί σε επαγγελματίες και αυτοί προσπαθούν να την κάνουν καλά.
-
Υπάρχουν βέβαια τα αντιπολιτευτικά σκουξήματα, πως δέχτηκαν όρους στη συμφωνία που ίσως τους βρουν μπροστά τους, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια...
Η υποστήριξη πάντως είναι ακόμη σε συμβολικό επίπεδο, κυρίως απ' τη Γαλλία, που πιθανόν κάνει βήματα περιμένοντας ανταλλάγματα υπέρ της Αμυντικής της βιομηχανίας, μια και η εργολαβία στην Τοτάλ είναι φαίνεται καπαρωμένη. ΗΠΑ και Ρωσία, ακόμη σφυρίζουν αδιάφορα, δεν έχουν δείξει έμπρακτα κάποια στήριξη προς τα Ελληνικά συμφέροντα, πολύ αμφιλεγόμενοι εμφανίζονται...
Όσο αφορά τα αντιπολιτευτική σκουξηματα είμαι σίγουρος ότι σε περίπτωση που ο Τσίπρας βγει επόμενος πρωθυπουργός θα ακυρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο όσο και ο Μητσοτάκης με τους Σκοπιανούς
Όσο αφορά την γαλλική στήριξη, όπως έχω γράψει και παλαιότερα στον quadra,είναι αστείο να θεωρούμε ότι η Γαλλία θα μας βοηθήσει η όχι για 2 μπελαρες, σιγά την αγορά. Θα μας βοηθήσει λόγω του ότι οι Τούρκοι είναι εναντίων των συμφερόντων τους και λόγω των εργασιών της τοταλ στην Ελλάδα και Κύπρο.
-
η επακουμβηση
Οι πουστηδες όμως εφευρίσκουν κάτι λέξεις όταν θέλουν
-
[quote=johanndelta]
Βλέπουμε λοιπον ξανα τον ύπουλο ρόλο της Γερμανιας που δίνει τον τόνο σε όλο αυτό που γίνεται στην ΕΕ. Υπό κανονικές συνθήκες 'θα έβαζε ο καθένας ένα καραβάκι ρεφενε' και τα οποία θέματα θα τελείωναν εν τη γενέσει τους με την Ένωση να είναι ουσιαστική και όχι αυτό το κωλοχανειο.
/quote]
Ντροπη στην ΕΕ που δεν έβαλε στην επίσημη ανακοίνωση για την Τουρκία τις λέξεις καταδίκη και κυρώσεις που θέλαμε εμείς και την έβαλαν στην ανακοίνωση για την Λευκορωσία.
-
Προφανώς και αυτοί που γυρίζουν στους διαδρόμους του υπεθα έχουν καλύτερη πληροφόρηση από ένα που σπέρνει σιταρια στην ορεινή Αργιθέα.. αλλά όχι από αυτούς που είναι μέσα στα πλοία η μιλάνε με αυτούς που είναι μέσα στα πλοία. Και ότι σου είπα στο είπα με τον σεβασμό και την εκτίμηση που σου έχω αλλά δεν μπορώ να αφήσω γελοίους κοντυλογραφους να ακυρώνουν τα παιδιά που είναι μέσα στην λαμαρίνα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Γιατί αν πετύχαινε ο εμβολισμός θα κάναμε άλλη κουβέντα τώρα
-
Προς το παρόν πάνε καλά τα πράγματα και η συμφωνία του Ισραήλ με τα Εμιράτα και ακολουθεί με την Σαουδική Αραβία , θα δυσκολέψει τον Ερντι , που θα μείνει μαζί με την εγγόνα του αδόλφου και του κάιζερ, που συνεχίζει την ίδια πολιτική του 20ου αιώνα και δικαιώνει τον Μεταξά .
Στο θέμα των μμε , θα πρέπει να καταλάβετε ότι έχω πολλούς λόγους αυτή την εποχή να έχω κάποια καλύτερη πληροφόρηση για το θέμα των πλοίων , αλλά κυρίως να καταλαβαίνω το τι περνάνε και την διάθεση που έχουν τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι , που όλοι λένε με μιά φωνή : Ποτέ ξανά Ιμια . Τα στελέχη το φέρουν βαρέως το γεγονός ότι τότε χάσαμε 3 στελέχη και δεν είπαμε κουβέντα .
Αλλά ο Σημίτης την γλύτωσε και δεν έγινε Ιωαννίδης , γιατί ήταν εκλεγμένος και γιατί το 1999 δεν ήταν 1922 .
Διαβάσαμε και περίμενα να δω αν θα γραφτεί σε πιο σοβαρά σάιτ , ότι μας έστειλαν υποβρύχιο στο στενό του Κάβο Ντόρου .
Το είδαμε τους το είπαμε και όλα σταμάτησαν εδώ. Αλλά αν πέρναγαν αυτοί δεν θα το σταμάταγαν και θα πρέπει και εμείς να πούμε ότι η πλάκα την πρώτη φορά είναι αποδεκτή , την δεύτερη θα γίνουν τροφές για τις ιχθυοκαλλιέργιες και δεν θα ξέρει κανένας το τι και πως , αφού παραβίασαν την Αβλαβή Διέλευση ...
Οσο για τους διάφορους Σταύρους Γραφικούς , να πω ότι το καλύτερο πλοίο του Λιμενικού μας , στο τσάκ γλύτωσε την βύθιση όταν το χτύπησαν οι Τούρκοι και αν εδώ το επεισόδιο ήταν αλλιώς και η Λήμνος στον πάτο της θάλασσας , αυτοί θα πανηγύριζαν και εμάς θα μας έλεγαν για αυτοσυγκράτηση .
Οπότε άρθρα σαν του Γραφικού που θα το ανεβάσω και θα το σχολιάσω αναλυτικά παρακάτω , είναι έως και αντεθνικά .
Εντιτ , στο άρθρο του απαγορεύει την αναδημοσίευση ... Χεστήκαμε και τον σβήνουμε . Ξέρετε που να τον βρείτε...
Οπότε μένουν μόνο τα σχόλια μου...
Αρχικά μας βάζει φωτό την τούρκικη φρεγάτα και όχι την δική μας που ήταν και η Νικήτρια του επεισοδίου...
Τουλάχιστον απρεπές , έως και αντεθνικό, ιδιαίτερα όταν τώρα βλέπουμε τα φωτομοντάζ με τους λευκούς καρχαρίες που ανεβάζουν τα τούρκικα μμε και γελάει κάθε πικραμμένος Ελληνας ...
Το απέφυγε τον εμβολισμό δεν αποδίδει την αλήθεια . Είναι δε μειοδοτικό γιατί είναι σαν να λέει ότι απλά η δική μας το έβαλε στα πόδια και έφυγε , ενώ αντίθετα όχι μόνο έμεινε εκεί , αλλά αχρήστευσε την τούρκικη φρεγάτα που ήταν ακίνητος στόχος πλέον .
Εδώ πουλάει πάλι στρατοκαυλίαση , ότι τάχα παραδώσαμε έδαφος στην Αίγυπτο και ότι όλα είναι Ελληνικά , όταν η Γεωγραφία είναι προφανής και σε κάθε περίπτωση δεν βοηθάει τα μμε να δημιουργούν κλίμα ότι η ηγεσία ξεπουλάει , πριν από την όποια διαπραγμάτευση ...
Εδώ παραληρεί ο Γραφικός . Η τουρκία χωρίς συνάλλαγμα όπως μας είπε προχτές η Μούντις θα ακυρώσει το 21 . Πάλι δημιουργεί χωρίς λόγο λογικές που μοιάζουν με το 'οίκαδε' του 1920 .
Οι άρχουσες ελίτ , μας έγινε και προλετάριος ο Γραφικός...
Στην δύσκολη πραγματικότητα πρέπει να προσγειωθούν οι Γραφικοί σαν αυτό τον τύπο . Εκτός αν ο στόχος είναι μόνο τα κλικ και τα λεφτά που παίρνουν από τους εμπόρους όπλων .
Γιατί την Εθνική Πολιτική δεν την υπηρετούν τέτοια κατάπτυστα άρθρα . Που απλά δείχνουν ουσιαστικά την στενοχώρια τους , που η Λήμνος δεν είχε κυβερνήτη και στελέχη τουρκικών προσόντων , αλλά Ελληνικών και Ελληνικές ναυτικές παραδόσεις και έτσι δεν μπόρεσε να μας πουλήσει πατριδοκαπηλία και προμόσιον νέων όπλων...
Και δεν είναι μόνο ο Γραφικός που γράφει αυτά . Διαπίστωσα κάτι πολύ ενδιαφέρον .
Έριξα μία ματιά στα άρθρα των διάφορων τέτοιου είδους σάιτ , που τάχα σκίζονται για την Πατρίδα .
Στην αρχή του επεισοδίου μας το έπαιζαν τρομαγμένοι και πόσο υποχωρητικοί είμαστε ...
Μετά άλλαξαν τακτική και άρχισαν να εκθειάζουν τα παιδιά του ΠΝ.
Επειδή δεν τους έχω σε καμία εκτίμηση γενικά τους ΑΡΔ , είναι προφανές ότι άλλαξαν γραμμή , μετά από κράξιμο που θα έφαγαν από τα κοινωνικά δίκτυα ή βλέποντας την γενική γραμμή του κόσμου και ότι δεν είχαν κλίκ έτσι ...
Μέχρι και το άρθρο του Γραφικού , σήμερα που το ξανακατέβασα , μου φάνηκε λίγο διαφορετικό .... Μπορεί να το ρετουσάρισε και ο ίδιος αν είδε μεγάλες αντιδράσεις ...
Πάντως εύκολα μπορούμε να έχουμε καλύτερες πηγές πληροφόρησης , από εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στελέχη του ΠΝ , αντί από ΑΡΔ και να χαιρόμαστε που τα στρατευμένα παιδιά μας και οι επαγγελματίες στρατιωτικοί τιμάνε την Σημαία και τον Ορκο τους ...
ΥΓ Αν ο Κουάντρα προσβλήθηκε από μένα , του ζητώ συγνώμη και τον καλώ να επιστρέψει στο φόρουμ...
Θέλω μόνο να καταλάβει ως πατέρας που είναι και αυτός , ότι κάποια πράγματα μπορεί να μας εξοργίσουν ...
-
piliourits wrote:
Όσο αφορά τα αντιπολιτευτική σκουξηματα είμαι σίγουρος ότι σε περίπτωση που ο Τσίπρας βγει επόμενος πρωθυπουργός θα ακυρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο όσο και ο Μητσοτάκης με τους Σκοπιανούς
Όσο αφορά την γαλλική στήριξη, όπως έχω γράψει και παλαιότερα στον quadra,είναι αστείο να θεωρούμε ότι η Γαλλία θα μας βοηθήσει η όχι για 2 μπελαρες, σιγά την αγορά. Θα μας βοηθήσει λόγω του ότι οι Τούρκοι είναι εναντίων των συμφερόντων τους και λόγω των εργασιών της τοταλ στην Ελλάδα και Κύπρο.
O Μητσοτάκης το είχε πει, άπαξ και υπογραφεί μην περιμένετε ακύρωση. Ο Τσίπρας δεν έχει πει ακόμη κάτι ανάλογο για το ΕλληνοΑιγυπτιακό Σύμφωνο
Γεγονός είναι ότι αρχίζουμε και θυμίζουμε μετά από αρκετά χρόνια συντεταγμένο κράτος (έστω και λίγο). Δεν το τοποθετώ κομματικά, είναι μια μακριά πορεία, και οι προηγούμενοι έχουν βάλει τον λίθο τους στα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, μέχρι και ο σαλαμινομάχος πάνος!
Όσο για τους εξοπλισμούς για να μην αστειευόμαστε προφανώς και χρειάζονται νέα πλοία γιατί οι Τούρκοι έχουν παραγγείλει αντιαεροπορικές φρεγάτες και το όποιο παιχνίδι παίζεται στην ανατολική μεσόγειο. Αλλά από την άλλη σε τέτοια επεισόδια με στενά μαρκαρίσματα, μια 'αρχαία' S με στροβιλοκινητήρες (σαν τα σύγχρονα καράβια), βαρύ οπλισμό για μάχη εκ 'του σύνεγγυς' και καλό ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό μπορεί να μην είναι τελικά τόσο άχρηστη όσο ήθελαν να μας λένε τα site που μας τα είχαν βάψει μαύρα που πάμε να τα βάλουμε με την 'απέναντι υπερδύναμη'. Καλές οι λεπτεπίλεπτες μπελάρες αλλά για να βαράνε από 100+ χλμ μακριά (όπως θα γίνει σε πραγματική σύρραξη δηλαδή), για χαμηλής έντασης επεισόδια θέλεις μπρουτάλ ολλανδούς (όσο τσουλάνε ακόμη).
-
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γεγονότα όπως η επακούμβηση της φρεγάτας και ο εντοπισμός του υποβρυχίου στον Καφηρέα δεν προβάλλονται επισταμένα μέσω επίσημων δικτύων με τα ανάλογα βίντεο όπως κάνουν οι Τούρκοι με την μπανιέρα τους που κόβει βόλτες αμέριμνη περικυκλωμένη από πολεμικά. Το αντίκτυπο στο ηθικό θα ήταν σημαντικό και θα ήταν και ένα είδος επιβράβευσης σε αυτούς που κάνουν καλά την δουλειά τους. Φοβούνται τον σκύλο απέναντι που μόνο να γαυγίζει ξέρει?
Εν τω μεταξύ οι Kortenaer -ή τύπου S αν προτιμάτε- είναι πολύ στιβαρά πλοία,παλαιάς κοπής...καμία σχέση με τα σύγχρονα τσίγκινα πλοία...αν την έβρισκε 'γεμάτα' η τούρκικη θα πήγαινε για απόσυρση.Θυμάστε μια ΜΕΚΟ τούρκικη που πήγε να κάνει αβλαβή διέλευση στην Κω και κόλλησε τα αβαθή? Για να βγει πήγαν δικά μας ρυμουλκά και την χτυπούσαν μια αριστερά μια δεξιά για να ξεκολλήσει με αποτέλεσμα να χρειαστεί 6 μήνες επισκευών.
-
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γεγονότα όπως η επακούμβηση της φρεγάτας και ο εντοπισμός του υποβρυχίου στον Καφηρέα δεν προβάλλονται επισταμένα μέσω επίσημων δικτύων με τα ανάλογα βίντεο όπως κάνουν οι Τούρκοι με την μπανιέρα τους που κόβει βόλτες αμέριμνη περικυκλωμένη από πολεμικά. Το αντίκτυπο στο ηθικό θα ήταν σημαντικό και θα ήταν και ένα είδος επιβράβευσης σε αυτούς που κάνουν καλά την δουλειά τους. Φοβούνται τον σκύλο απέναντι που μόνο να γαυγίζει ξέρει?
Όπως έλεγε και ο Sun Tzu ο έξυπνος στρατηγός ποτέ δεν φέρνει τον αντίπαλο σε κατάσταση απελπισίας (έχω οίστρο σήμερα...)
-
-
-
Στο θέμα της 'επακούμβησης', όλα τα μηχανικά μέσα έχουν ισχυρά και αδύναμα σημεία, ανάλογα με την σχεδίασή τους. Δεν είναι συγκρουόμενα ή παγοθραυστικά οι φρεγάτες για να πρέπει να έχουν δυνατότητες εμβολισμού. Απλά αν φτάσει ως εκεί το θέμα πρέπει να ξέρεις που και πως να χτυπήσεις τον άλλον.
-
Σχετικά με τις Μπελαρά, δεν είμαι ναυταίος και άρα είμαι μη ειδικός, αλλά από τα όσα έχω διαβάσει μου φαίνονται ελαφριές, πιο κοντά σε κορβέτες παρά σε πραγματικές φρεγάτες. Η άποψη ότι ο πόλεμος θα γίνεται από τα 100 μίλια δεν με βρίσκει σύμφωνο. Σε σταθερούς στόχους ξηράς ίσως. Σε κινούμενους όμως με τίποτα!!! Και σε κινούμενους στόχους θα παίξει παιχνίδι η Αεροπορία.
-
-
Είναι αλήθεια ότι είναι ανοικτής θαλάσσης πλοία . Για αυτό μιλάνε για 2 , ώστε να έχουν στόχο κυρίως την Μεσόγειο και όχι το Αιγαίο . Από την άλλη έχουν πυραύλους με 1000 χλμ βεληνεκές που αλλάζει δυνητικά το σκηνικό ασφάλειας του εσωτερικού της Τουρκίας .
-
Ε ναι, κάνουμε και λίγη πλάκα, δεν αγοράζεις τέτοια καράβια που κοστίζουν δις για να τα χρησιμοποιείς σαν τριήρεις για τσούγκρισμα. Άλλωστε ΜΕΚΟ σαν των Τούρκων έχουμε κι εμείς, μην τις βγάλουμε άχρηστες.
Όσο περνάνε οι μέρες, έρχονται πληροφορίες για το τι συνέβη. Ο Τούρκος καπετάνιος κινήθηκε από αριστερά προς την Λήμνο με σκοπό να της κόψει τον δρόμο στην παρακολούθηση του Oruc Reis. Δεν υπολόγισε καλά, πέρασε πολύ κοντά μπροστά της και το καράβι του την έφαγε δεξια περίπου διπλα από το ελικοδρόμιο με αρκετά μεγάλο ρήγμα. Αν είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς και είχε π.χ. xτυπήσει την Λήμνο στην μέση, σήμερα θα μιλάγαμε για 'τσίγκινες αρχαίες' S και θα κλαίγαμε θύματα. Αλλά έγινε ότι έγινε και έτρεχε ο Ακάρ στο αρχηγείο του στόλου να τους ανυψώσει το ηθικό, έβαψαν και μερικά νησιά μας μωβ να μας τα δείχνουνε σε live μετάδοση μπας και φοβηθούμε.
Οι μπελάρες είναι 4500 τόνοι ενώ οι S 3500. Μικρές δεν τις λες, αλλά σε σχέση με μια καθαρόαιμη φρεγάτα αεράμυνας που πάει στους 6500 τόνους είναι όντως μικρές. Δεν φαίνεται να έχουν ποσοτικά το αντιαεροπορικό φορτίο πυραύλων π.χ των Fremm οπότε είναι ένα ερώτημα γιατί αντί να πάρουμε Fremm (δεν έχω καταλάβει ότι είναι ακριβότερες) προσπαθούμε να στριμώξουμε πάνω στις Μπελάρες ένα σωρό επιπλέον όπλα (που ανεβάζουν το κόστος τους λόγω τροποποιήσεων). Τους δε SCALP που εκτοξεύουν τους έχουμε ήδη σε αεροεκτοξεύομενη έκδοση (με μισό ονομαστικό βεληνεκές αλλά το αεροπλάνο τους εκτοξεύει απ όπου θέλεις) οπότε δεν καταλαβαινω πως 2 πλοία με 16 SCALP έκαστο θα 'αλλαξει τις ισορροπίες'. Μιας και το ναυτικό μας ουδέποτε έχει ξαναψωνίσει γαλλικά πλοία, μου μυρίζει προωθητική ενέργεια των γάλλων που προσπαθούν να βάλουν τις μπελάρες στην αγορά με ένα καλό reference (σαν του ναυτικού μας) και μας προσφέρουν 'βοήθεια' με το αζημίωτο . Άλλωστε η γαλλική 'βοήθεια', εξαιρετικά χονδροειδώς μας ήρθε όταν τους είπαμε ότι ξανασυζητάμε το θέμα (και φαντάζομαι ότι σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας που βρίσκονται στο πέλαγος και διακινδυνεύουν 'επικουμβήσεις' δεν έχει και ιδιαίτερη ουσία).
Εμ, βρε REAL δεν είσαι ου ναυτικού να μας τα αναλύσεις να διαφωτιστουμε, μας έλαχες να είσαι του ιππικού
-
Πάντως δεν ξέρω πόσο έπαιξε ρόλο η ναυτοσύνη των δικών μας , αλλά είδαμε ότι και στον Εβρο στην αρχή οι Ευρωπαίοι σφύριζαν αδιάφορα και όταν είδαν ότι κρατάμε γερά , τότε έτρεξαν να στείλουν την Φρόντεξ ώστε να μην εκτεθούν .
Ετσι ίσως κάπου ανάλογα κάθονται οι διάφορες δηλώσεις των Αμερικανών , αλλά και τα άρθρα εναντίον του Ερντι στους Τάιμς και στον Γκάρντιαν με πολύ σκληρές εκφράσεις εναντίον τους .
Είναι γνωστό άλλοτε ότι συχνά οι ουδέτεροι πάνε με τον νικητή .
Αντίθετα στα Ιμια και χάσαμε ανθρώπους και γκριζάραμε την περιοχή , όπως ανάλογα έγινε και με τους 2 στον Εβρο και με το 090 του Λιμενικού , που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε .
Εννοείται βέβαια πως από θέμα ηθικού έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στους δύο στόλους ....
Ελπίζω να είναι ήσυχα τα πράγματα αυτή την εβδομάδα , μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την παραπάνω εβδομάδα .
-
Οι μπελαρες είναι 4500 τόνοι ενώ οι S 3500. Μικρές δεν τις λες, αλλά σε σχέση με μια καθαρόαιμη φρεγάτα αεράμυνας που πάει στους 6500 τόνους είναι όντως μικρές. Δεν φαίνεται να έχουν ποσοτικά το αντιαεροπορικό φορτίο πυραύλων π.χ των Fremm οπότε είναι ένα ερώτημα γιατί αντί να πάρουμε Fremm (δεν έχω καταλάβει ότι είναι ακριβότερες) προσπαθούμε να στριμώξουμε πάνω στις Μπελάρες ένα σωρό επιπλέον όπλα (που ανεβάζουν το κόστος τους λόγω τροποποιήσεων). Τους δε SCALP που εκτοξεύουν τους έχουμε ήδη σε αεροεκτοξεύομενη έκδοση (με μισό ονομαστικό βεληνεκές αλλά το αεροπλάνο τους εκτοξεύει απ όπου θέλεις) οπότε δεν καταλαβαινω πως 2 πλοία με 16 SCALP έκαστο θα 'αλλαξει τις ισορροπίες'. Μιας και το ναυτικό μας ουδέποτε έχει ξαναψωνίσει γαλλικά πλοία, μου μυρίζει προωθητική ενέργεια των γάλλων που προσπαθούν να βάλουν τις μπελάρες στην αγορά με ένα καλό reference (σαν του ναυτικού μας) και μας προσφέρουν 'βοήθεια' με το αζημίωτο . Άλλωστε η γαλλική 'βοήθεια', εξαιρετικά χονδροειδώς μας ήρθε όταν τους είπαμε ότι ξανασυζητάμε το θέμα (και φαντάζομαι ότι σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας που βρίσκονται στο πέλαγος και διακινδυνεύουν 'επικουμβήσεις' δεν έχει και ιδιαίτερη ουσία).
Εμ, βρε REAL δεν είσαι ου ναυτικού να μας τα αναλύσεις να διαφωτιστουμε, μας έλαχες να είσαι του ιππικού
Πριν κάποια χρόνια ,νομίζω το 2017, αποφασίσαμε ότι δεν θα προκυρηξουμε διαγωνισμό για νέες φρεγάτες αλλά θα γίνει αγορά αποκλειστικά και μόνο από Γαλλία για πολιτικούς λόγους. Αρχικά θέλαμε fremm αλλά επειδή μας φάνηκε ακριβή πήγαμε μετά στις πιο ελαφριές και φθηνές μπελαρες αλλά μετά βάλαμε τόσα έξτρα που βγαίνουν ακόμη ακριβοτερες
-
Τους δε SCALP που εκτοξεύουν τους έχουμε ήδη σε αεροεκτοξεύομενη έκδοση (με μισό ονομαστικό βεληνεκές αλλά το αεροπλάνο τους εκτοξεύει απ όπου θέλεις) οπότε δεν καταλαβαινω πως 2 πλοία με 16 SCALP έκαστο θα 'αλλαξει τις ισορροπίες'. Εμ, βρε REAL δεν είσαι ου ναυτικού να μας τα αναλύσεις να διαφωτιστουμε, μας έλαχες να είσαι του ιππικού
Να πούμε επίσης ότι όλα τα αερομεταφερόμενα όπλα 'παίρνουν παραπάνω βεληνεκές' από τον φορέα τους. Για παράδειγμα αν πιάσει το α/φ 2 Μαχ και εξαπολύσει το βλήμα (ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν είναι μέσα στις παραμέτρους βολής του Scalp τα Mach 2), ουσιαστικά πολλαπλασιάζει το ωφέλιμο βεληνεκές του όπλου. Αυτό αυξάνεται ακόμα παραπάνω από το υψόμετρο, γιατί μπορεί να ακολουθήσει καμπύλη τροχιά, επιταχυνόμενο βαλλιστικά, αν το εξαπολύσεις από τα 60.000 πόδια.
Σχετικά με τις φρεγάτες, ας πω την ημι-άσχετη άποψή μου. Προφανώς πρέπει να αγοράσουμε από Δυτική χώρα, οπότε ξεχνάμε τα θηριώδη Ρωσικά αντιτορπιλικά Udaloy Class. Οι FREMM φαίνονται εξαιρετικές, αλλά με μοντέρνα συστήματα ίσως είναι πανάκριβες. Η προοπτική που μου αρέσει περισσότερο είναι τα κτηνώδη Αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke, αλλά σε Flight ΙΙA και μετέπειτα έκδοση, ώστε να εχουν ελικοδρόμιο.
Ε τι να κάνουμε, το Οπλόσημό μας έχει ένα πέταλο, δύο ξίφη (σπάθες ιππικού ονομάζονταν τότε) και ένα άρμα σε πράσινο φόντο - το χρώμα του Ιππικου-ΤΘ. Πάλι καλά που βάλαμε και το άρμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε στον 19ο αιώνα ακόμα... Χαχα.
Quiz: Τι άρμα απεικονίζεται στο Οπλόσημο;
EλληνοΤουρκικά, μεταναστευτικό και Ανατολική Μεσόγειο - Κύπρος