-
Πικρές αλήθειες από το Πασοκικό ? militaire, να προσθέσω ότι τα περισσότερα κείμενα είναι απόψεις αναλυτών με ονοματεπώνυμο και όχι η άποψη της σύνταξης του militaire, οπότε όποια κριτική και να υπάρχει προς το militaire ή στο κάθε μέσο είναι άστοχη καθώς υπάρχει η καταγραφή της σύνταξης του ( όπως και σε όλα τα έντυπα και μη ) ότι οι απόψεις των συντακτών είναι ανεξάρτητες και δεν δεσμεύουν την σύνταξη του μέσου.
Άλλωστε όποιος διαφωνεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του Επικοινωνία: **militaire@militaire.gr **όπως με με το κάθε έντυπο ή site και να πεί την άποψη του, έτσι πρέπει να γίνεται και όχι να πυροβολείται ο εκάστοτε ταχυδρόμος, διαφορετικά θεωρείται επίθεση επί προσωπικού.
«Η ευκαιρία που περίμεναν οι Τούρκοι εδώ και χρόνια»
https://www.militaire.gr/i-eykairia-poy-perimenan-oi-toyrkoi-edo-kai-chronia/
-
Όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και δεν ακουμπάει (με καλώδια ή άλλες συσκευές) την ελληνική υφαλοκρηπίδα (τον βυθό δηλαδή), δεν έχει παραβιάσει τίποτα. Για αυτό και η ελληνική πλευρά απευθύνει προειδοποιήσεις, χωρίς να προβαίνει σε καμία άλλη ενέργεια.
-
Αυτού του τύπου τα σκάφη λειτουργούν με ηχοβολιστικά μηχανήματα που βρίσκονται στις άκρες των καλωδίων τους, στέλνουν και λαμβάνουν σήματα από τον βυθό με την αντανάκλαση του σήματος, δεν ακουμπάνε στο βυθό κανένα όργανο, Ούτε και γίνονται έρευνες με αυτόν τον τρόπο, όλη η κίνηση και η συνοδεία των πολεμικών είναι πολιτική κίνηση επιβολής, η έρευνα είναι το πρόσχημα για την καταπάτηση της περιοχής και της ανάδειξης της Τουρκίας σε τοπική υπερδύναμη.
Μια σωστή επιστημονική έρευνα προϋποθέτει άδεια και την συναίνεση του κράτος τα νερά του οποίου θα ερευνήσει, η κίνηση της Τουρκίας είναι πειρατική, όπως και στην Κύπρο.
Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια λάθη εδώ και δεκαετίες και δεν γίνεται να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα λάθη της ειδικά τη στιγμή που συνεχίζονται ακομα, δώσαμε χώρο στην Τουρκία και θα το πληρώσουμε, η Τουρκία δεν θέλει εμπλοκή και πόλεμο, πιέζει με όλο τον στόλο της και την αεροπορία της μέχρι να πάρει αυτό που θέλει, να μας καθίσει σε ένα τραπέζι σε δημερείς συζητήσεις με όλα τα θέματα που βάζει η ίδια και είναι πάρα πολλά για να τα δεχθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, μας προκαλεί να ξεκινήσουμε εμείς το επεισόδιο για να έχει το πάνω χέρι, να της νομιμοποιήσουμε με την πράξη μας την πειρατία της εδώ και στην Κύπρο.
Θέλει να πάρει ότι μπορεί χωρίς να πέσει ντουφεκιά, έτσι έκανε και έτσι κάνει πάντα, ακόμα και στη Χάγη να πάμε με συνυποσχετικό δεν θα αναγνωρίσει την όποια απόφαση αν θεωρήσει ότι μδεν την συμφέρει, θα κάνει αυτό που κάνει η Κίνα, δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Χάγης για δικά της θέματα γιατί θεωρεί ότι δεν πήρε αυτό που ήθελε, το ίδιο θα κάνει και η Τουρκία η οποία δεν θέλει διάλογο, δεν θέλει τίποτα, θέλει να ηγεμονεύει σε όλη την Αν.Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και στο Αιγαίο, αυτός είναι ο απότερος σκοπός της και αυτό θα κάνει μέχρι να το επιτύχει, τα δισέγγονα μας θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με τους Τούρκους, δεν θα απαλαγούμε ποτέ, μόνο αν είμαστε πολύ ισχυροί και μονιασμένοι θα καθήσουν ήσυχοι ψάχνοντας την επόμενη ευκαιρία για να διεκδικήσουν αυτά που νομίζουν ότι τους έχουμε στερήσει.
-
Από απόσταση, μπορούν να ηχοβολούν όσο θέλουν. Είναι το ίδιο με το να έχουν ραντάρ που σαρώνουν των ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν παραβιάζουν τίποτα. Αν ακουμπήσουν την υφαλοκρηπίδα θα παρανομήσουν και τότε μπορούμε να αναλάβουμε δράση.
-
Αν την έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα ...
Οσο για το τι κάνει η Τουρκία , την συμφωνία με τον Σάρατζ την δήλωσε στον ΟΗΕ , ανεξάρτητα αν έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας .
-
Από απόσταση, μπορούν να ηχοβολούν όσο θέλουν. Είναι το ίδιο με το να έχουν ραντάρ που σαρώνουν των ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν παραβιάζουν τίποτα. Αν ακουμπήσουν την υφαλοκρηπίδα θα παρανομήσουν και τότε μπορούμε να αναλάβουμε δράση.
Μόνο με γεώτρηση ακουμπάνω τον βυθό, η άλλη δουλειά γίνεται από την επιφάνεια, αυτός είναι και ο λόγος που απλώνονται τα καλώδια σε μήκος χλμ, για να μην υπάρχει θόρυβος που αλλοιώνει το σήμα, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η παραβίαση, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι πολιτική πράξη και όχι επιστημονική.
Αρχίζει να μαζεύεται από σήμερα για να πέσει στα μαλακά στο τέλος του Αυγούστου, ευκαιρία στη Γερμανία να μην επιτρέψει σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία που η οικονομία της βρίσκεται επί ξηρού ακμής, θυμίσου πως μας ειρωνευόταν ο Ερντογάν για την οικονομία μας στα χρόνια του Σύριζα που από συγκυρία η Τουρκία ήταν στα επάνω της, τώρα είμαστε και οι δύο ίσα βάρκα ίσα πανιά, μόνο που εμείς δεν έχουμε την υπερέκταση της Τουρκίας με πολεμικά μέτωπα που θα αναγκαστεί να τα κλείσει άρον - άρον με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και τον πρόεδρο της προσωπικά, ήρθε η ώρα να γελάσουμε λίγο με τον υπερφίαλο Τούρκο, αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να επαναπαυθούμε και να χαλαρώσουμε.
-
Μια ανάλυση , με την οποία συμφωνώ σε γενικές γραμμές...
Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσουμε με προσοχή και ψυχραιμία όλοι μας από το έγκυρο ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Το αναδημοσιεύω προκειμένου να ενημερωθούμε χωρίς άλλες μπουρδολογίες από τους προβοκάτορες του πληκτρολογίου.
Τι συμβαίνει με το Oruc Reis; Τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία και πως απαντά η Ελλάδα; Η πραγματική τακτική κατάσταση.
Από χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου από 10 ως 20 ναυτικά μίλια, και έχει απλώσει τα καλώδια με τα οποία διεξάγει σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από μια φρεγάτα MEKO200TN Track I, καθώς και 4 κορβέτες κλάσης Burak. To πλέον όμως αξιόλογο πλοίο στη συνοδεία του είναι ένα υποβρύχιο, το πιθανότερο κάποιο 209/1400 που είναι και το μόνο που θα μπορούσε να απειλήσει τις ελληνικές φρεγάτες που βρίσκονται στην περιοχή.
Δεν αποκαλύπτουμε κάποιο κρατικό μυστικό, γράφοντας πως στην περιοχή υπάρχει τοπική ελληνική υπεροπλία, με ελληνικές φρεγάτες να έχουν σε κάθε περίπτωση υπεροχή απέναντι στον τουρκικό στολίσκο. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως τα 5 τουρκικά πολεμικά δεν είναι μόνα τους, και λίγο πιο πίσω βρίσκονται ισχυρές μονάδες του τουρκικού ναυτικού. Φυσικά, ανάλογη “διαστρωμάτωση” υπάρχει και από πλευράς του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Τώρα, το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει όπως είπαμε καλώδια, και κινείται αργά, προσπαθώντας να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες. Ακόμη κι αν η Τουρκία είχε αποδεχτεί πως εκεί είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα (υποσύνολο της ΑΟΖ), πάλι θα μπορούσε να απλώσει δίχτυα ή καλώδια. Πολλοί από τους αναγνώστες μας φαντάζονται πως ένα ισχυρό κράτος, θα έπρεπε να επιτεθεί με βία στους “εισβολείς”, και να τους αναγκάσει να φύγουν πληγωμένοι, ή ακόμη και να τους στείλει στον βυθό που ψάχνουν. Θα ήταν αυτό το καλύτερο για τη χώρα μας;
Γνωρίζουμε πως εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα δεν θα ρίξει την πρώτη σφαίρα. Δηλαδή δεν θα καταρρίψει αεροσκάφος που πετά όχι μόνο στο FIR Αθηνών αλλά και πάνω από τα νησιά, αλλά θα τα αναχαιτίσει. Το ίδιο κάνει και με τις παραβιάσεις του Θαλασσίου Χώρου, είτε λέγεται Χωρικά Ύδατα, είτε -η μη ορισμένη- υφαλοκρηπίδα, είτε ΑΟΖ (που μόλις πριν λίγους μήνες αποκτήσαμε με Ιταλία και Αίγυπτο. Τι πρέπει να κάνουμε και τι κάνουμε όμως στην περίπτωση του Ορούκ Ρέις;
Το Ορούκ Ρέις δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθε. Είχε προηγηθεί το Νοέμβριο του 2018 το Μπάρμπαρος, και το Γενάρη του 2020 το Ορούκ Ρέις. Τότε, μια ελληνική φρεγάτα είχε γίνει κολλιτσίδα τους, η Νικηφόρος Φωκάς και στις δυο περιπτώσεις. Και ουσιαστικά, τα πλοία αποχώρησαν, ενώ το Τουρκικό ΠΝ παρακολουθούσε από απόσταση. Αυτή τη φορά, προηγήθηκε γενική κινητοποίηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και το ερευνητικό συνοδεύεται. Σε μια τέτοια τουρκική κίνηση, η απάντηση είναι γενική κινητοποίηση και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό που κάνει το ΠΝ είναι απλά να ακυρώνει τις όποιες έρευνες που κάνει το Ρέις. Είτε με πλήρη λειτουργία όλων των κινητήρων, είτε με τα σόναρ, είτε με τα Nixie, οι ελληνικές φρεγάτες σταματούν, ακυρώνουν τις όποιες τουρκικές σεισμικές έρευνες. Επίσης, τα τουρκικά πληρώματα στις τουρκικές μονάδες νοιώθουν τη ζεστή ανάσα των STIR αλλά και των αποστασιόμετρων, κάνοντας την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο μια ευχάριστη εμπειρία. Τέλος, τα τουρκικά υποβρύχια εκεί γύρω αποστασιομετρούνται ανελλιπώς. Εκεί σταματάμε.
Άντε κι ας υποθέσουμε πως εκεί δεν ήταν το ΠΝ. Και οι Τούρκοι, έκαναν ανενόχλητοι έρευνες, και συνέλεγαν σεισμικά δεδομένα, καθαρά και αμόλυντα από τους “γκιαούρηδες”. Τι θα τα έκαναν; δεν το επιτρέπει η ανατροφή μας να το γράψουμε. Χρειάζονται να κάνουν και αρκετές ερευνητικές γεωτρήσεις, μετά από περίπου 5 με 6 χρόνια μελετών, εκτός κι αν αρχίσουν να τρυπούν στα “κουτουρού” απλά και μόνο για να πετύχουν ένα τετελεσμένο από ελληνικής πλευράς. Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Γιατί είναι εκεί οι Τούρκοι, και γιατί είμαστε κι εμείς εκεί;
Οι Τούρκοι ξέρουν ότι το μόνο που κάνουν είναι να πλένουν τα καλώδια του ερευνητικού τους πλοίου. Δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε τις τεχνικές ικανότητες ανάλυσης για να βρουν κάτι. Ακόμη κι αν έβρισκαν, πιστεύει κανείς πως εμείς θα τους αφήναμε να το εξορύξουν; πως; αντιλαμβάνεται κανείς το κόστος και την τεχνολογική επάρκεια που χρειάζεται για να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο από τέτοιο βάθος; άντε και τους αφήναμε, που θα το πουλούσαν; όταν θα ήταν προϊόν κλοπής.
Φυσικά δεν φτάνουμε μέχρι εκεί. Όλα αυτά τα ξέρουμε εμείς, τα ξέρουν κι αυτοί. Στέλνουν όμως το πλοίο, με την ελπίδα να βγουν από το αδιέξοδό τους. Μια σύγκρουση, χαμηλής ή μεσαίας έντασης τους βολεύει αφάνταστα, ακόμη κι αν χάσουν. Θα αξιώνουν αποζημιώσεις δις, ενώ θα μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις κι εμείς θα είμαστε οι επιτιθέμενοι. Τι θα χάσουν; μερικές σαραντάχρονες φρεγάτες, με πληρώματα που κατά 50% είναι οπαδοί του Γκιουλέν;
Πως μπορούν να το πετύχουν όμως μια σύγκρουση; Εύκολα, αρκεί ένας λάθος χειρισμός, μια διαταγή που δεν θα μεταδοθεί σωστά, και ένα 76άρι βλήμα από ένα πυροβόλο μπορεί να ξεκινήσει τον πόλεμο. Άλλωστε, και οι δυο στόλοι έχουν παραταχθεί, και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα. Σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
Χτες γράψαμε πως οι περισσότερες παραβιάσεις του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου έγιναν από ελικόπτερα, μάλλον S-70B που πράγματι έψαχναν τα ελληνικά υποβρύχια και τις ΤΠΚ. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το να μην έχουμε παραβιάσεις από μαχητικά, εκτός ίσως από ένα ζεύγος ταλαίπωρων F-16 που πρέπει να είχαν μόνιμα κόκκινο το RWR τους… Γιατί; Διότι, τα τουρκικά μαχητικά, όπως και τα ελληνικά, είναι στα shelters τους φορτωμένα. Δεν παίζουμε εδώ, οι δυο χώρες ετοιμάζονται πράγματι για πολεμική αναμέτρηση. Ας σταματήσουν λοιπόν οι μαχητές του πληκτρολογίου, να ζητούν “δράση”, γιατί το μόνο που θα χάσουν θα είναι ίσως οι καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το ΠΝ κάνει αυτό που πρέπει. Διακόπτει τις έρευνες, διακόπτει πορείες, δεν στέλνει απλά “μηνύματα”. Κάνει και άλλα, που δεν χρειάζονται να τα πούμε εδώ. Είναι μια κανονική πολεμική επιχείρηση, που την κερδίζουμε. Ξέρουμε πως κάποιοι δεν πείθονται, και θέλουν αίμα, θέλουν Exocet να σκίζουν τον αέρα, SUT να τινάζουν στον αέρα τουρκικές ΜΕΚΟ, θέλουν SCALP να διαλύουν Shelters κοκ. Αν χρειαστεί θα γίνουν όλα αυτά, αλλά ακόμη δεν χρειάζεται. Γιατί απλά, οι Τούρκοι δεν μας έχουν απειλήσει, ούτε έχουμε δώσει κομμάτι της κυριαρχίας μας. Έχουν μπει σε ένα κομμάτι θάλασσας, που για τον πλανήτη όλο είναι διαφιλονικούμενο, δεν έχει κριθεί. Η περίφημη ελληνική ΑΟΖ είναι ένας χάρτης που κυκλοφορεί μόνο στα ελληνικά sites. Είναι εκεί oi Τούρκοι, με την ίδια νομιμοποίηση που είμαστε κι εμείς. Εμείς ξέρουμε ότι είναι δικό μας, το θέμα όμως είναι πως και αυτοί θεωρούν το ίδιο.
Αν θέλετε την άποψή μας, η τουρκική NAVTEX είναι μια απόδειξη της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Οι Τούρκοι ξεκινούν από το σημείο που τελειώνει το συμφωνημένο μέρος της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, και τελειώνει εκτός των κυπριακών οικοπέδων. Δηλαδή, ο Ερντογάν λέει, “κύριοι, αποδέχομαι την ΑΟΖ με Αίγυπτο, αποδέχομαι τα κυπριακά οικόπεδα, αλλά θέλω κι εγώ κάτι, και είναι αυτό (ο χάρτης της ΑΟΖ). Τώρα θα γράψουν κάτι “μα τι λέτε τώρα, “ο Κούλης έτσι”, “ο Δένδιας γιουβέτσι”, “ο Παναγιωτόπουλος κοκορέτσι”, είστε δεξιοί, είστε “φιλοκυβερνητικοί”, είστε ενδοτικοί, είστε “μπροδότες”. Και θα κλείσουν με το “όλοι έτσι είναι”.
Εμείς, όλοι μας, οι πολίτες, βλέπουμε ένα πράγμα, μια θαλάσσια διεκδίκηση, και το βλέπουμε μονόπλευρα. Η κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΘΑ βλέπουν πράγματα που εμείς αγνοούμε. Αντί λοιπόν για άναρθρες πολεμικές κραυγές, ειδικά από πρώην αντιμιλιταριστές, ας αφήσουμε την διπλωματία, με την βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, να κάνουν αυτό που πρέπει. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα κερδίζει. Και θα συνεχίσει. Αν πάμε σε πολεμική σύγκρουση θα κερδίσουμε. Αν πάμε σε διπλωματικό αγώνα θα κερδίσουμε. Το πιστεύουμε, και το υπογράφουμε. Και χαρακτηρίστε μας όπως θέλετε.
Πηγή : ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
-
Διάφορα σάιτ , γράφουν ότι χτες η Φ/Γ Λήμνος ακούμπησε αρκετούτσικα μία τούρκικη . Υλικές ζημίες εκατέρωθεν , μικρές στην δική μας σημαντικότερες στην δική τους που έφυγε με ρυμουλκό . Τα ναυτικά φόρουμ γράφουν ότι η δική μας μάζεψε κάτι ρέλια από την άλλη , αλλά το χτύπημα έκανε ζημιά στους άξονες των προπελών , οπότε θέλει ναυπηγική κλίνη το πλοίο για να ισιώσουν , για αυτό και το ρυμουλκό .
Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει , προφανώς για να κρατηθεί χαμηλά όλη η ιστορία , αλλά τελικά ίσως το διάγγελμα του Κυριάκου , να είχε αυτή την σημασία , γιατί μπορεί να φοβόντουσαν κάποια υπερβολική αντίδραση των Τούρκων .
Οπότε να ήθελε και να προετοιμάσει τον κόσμο , αλλά και να προειδοποιήσει τους ξένους , κυρίως την Μέρκελ που έχει βαλθεί να δείξει πόσο δίκιο είχε στην ανάλυση του ο Ιωάννης Μεταξάς , αλλά και πόση συνέχεια υπάρχει στην Γερμανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και σε σχέση με την Ελλάδα , από τα τέλη του 19ου αιώνα .
Τελικά ίσως έπρεπε αντί να ενοποιήσουν την γερμανία , να κάνουν ανεξάρτητα κράτη τα 4 κομμάτια των νικητών και να ησυχάσουμε .
-
-
Πως τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει ελληνική – Έτσι προέκυψε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Λυγερός Σταύρος
12 Αυγούστου 2020
Με απόπειρα εμβολισμού ελληνικής φρεγάτας που παρακολουθεί το Oruc Reis (μάλλον πρόκειται για την 'Λήμνος') από την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis (ή Yavuz) την Τετάρτη το μεσημέρι επιχείρησε η Άγκυρα να απαλλαγεί από τα εμπόδια που εγείρει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην προσπάθεια διεξαγωγής παράνομων τουρκικών ερευνών στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ νοτίως του Καστελλορίζου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα, απέφυγε τον εμβολισμό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημιά η τουρκική φρεγάτα. Το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια, αλλά κρίθηκε στην Αθήνα ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να στείλει ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα. Αυτό το νόημα είχε το έκτακτο διάγγελμά του, στο οποίο εμμέσως αναφέρθηκε στο επεισόδιο, λέγοντας πως όταν είναι συγκεντρωμένα τόσα πολεμικά πλοία μπορεί ουσιαστικά να χαθεί ο έλεγχος.
Το μήνυμα που ο Μητσοτάκης έστειλε στην Άγκυρα είναι πως η Ελλάδα είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις (όχι υπό καθεστώς απειλών), αλλά και πως θα χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το εμφανές άγχος του μάλλον οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε προηγηθεί το προαναφερθέν επεισόδιο, αλλά και στην απόφασή του να μην κάνει πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφεται και η έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Μητσοτάκη με τον Σίσι και τον Μακρόν δεν είχε σκοπό μόνο να τους ενημερώσει για το επεισόδιο και για τον ορατό κίνδυνο ανάφλεξης, αλλά και για να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Το επεισόδιο θα είναι –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– και στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια-Πομπέο.
Από τον τρόπο που εξελίχθηκε η τουρκική επιθετική κίνηση, η Ελλάδα βγαίνει διπλά ωφελημένη. Πρώτον, επειδή η ελληνική φρεγάτα κατάφερε να μετατρέψει σε μπούμεραγκ την τουρκική επιθετική κίνηση. Δεύτερον, επειδή –σύμφωνα με πληροφορίες– υπάρχει καταγραφή που καταδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι από αυτές εδώ τις στήλες είχαμε προβλέψει ότι σε περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρήσει να εμποδίσει τουρκικές έρευνες, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να εμβολίσουν ελληνικό πολεμικό πλοίο.
Το γεγονός ότι ο Oruc Reis αποχώρησε από την δυνάμει ελληνική ΑΟΖ και εισήλθε στην κυπριακή είναι μία ακόμα απόδειξη ότι ουσιαστικά η Άγκυρα έχασε στα σημεία σ' αυτόν τον γύρο. Αναγκάστηκε, έστω και προς το παρόν, να αποσύρει το σκάφος της, χωρίς να πραγματοποιήσει την εξαγγελθείσα έρευνα, γεγονός που συνιστά επιτυχία της ελληνικής πλευράς. Αντιστρόφως 'τσαλακώνει' το κύρος του Ερντογάν που στηρίζεται στην επίδειξη ισχύος. Είναι πολύ πιθανόν, ωστόσο, το Oruc Reis να επιστρέψει στην επίμαχη περιοχή, σε μία προσπάθεια για ρεβάνς...
Μία προαναγγελθείσα κρίση
Η τωρινή κρίση μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Η προ μηνών δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αίτησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ για σεισμικές έρευνες έξω από τα ελληνικά χωρικά στο τόξο Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη ήταν η κίνηση προετοιμασίας και η επιβεβαίωση ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης υπεγράφη για να εφαρμοσθεί, οπότε ήταν ζήτημα χρόνου 'ο κόμπος να φτάσει στο χτένι'.
Η υπογραφή της Συμφωνίας του Καΐρου απλώς επέσπευσε την κρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έπρεπε να υπογραφεί (οι όποιες ενστάσεις είναι άλλου είδους). Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις την κρίση είναι να μοιράσεις ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (σε πρώτη φάση ελληνική ΑΟΖ) με την Τουρκία. Αλλά κι αυτό είναι πολύ αμφίβολο εάν θα έκλεινε οριστικά το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Απλώς η Αθήνα θα αγόραζε ακριβά χρόνο.
Αυτό που μόλις τώρα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί το ελληνικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα είναι ότι η Άγκυρα έχει 'ανεβεί πίστα'. Δεν επιδιώκει μόνο να αποσπάσει ένα κομμάτι από την ΑΟΖ που με βάση το διεθνές δίκαιο ανήκει δυνητικά στην Ελλάδα. Ούτε διεκδικεί μόνο κάποιες ελληνικές βραχονησίδες που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές. Ούτε φοβάται ότι θα 'πνιγεί' εάν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Και βεβαίως δεν ζητάει την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή φοβάται πως οι εκεί στρατιωτικές δυνάμεις έχουν στόχο να κάνουν απόβαση στα μικρασιατικά παράλια!
Οι μονομερείς τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις ισχύουν μία προς μία, αλλά εγγράφονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπως είναι τα δένδρα και το δάσος. Το δάσος είναι η στρατηγική επιδίωξη των Τούρκων να κάμψουν την όποια αντίσταση της Ελλάδας, να την συρρικνώσουν και να την μετατρέψουν σε δορυφόρο τους στο πλαίσιο μίας νεοοθωμανικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή. Επί της ουσίας, να ακυρώσουν εμμέσως το αποτέλεσμα της Επανάστασης του 1821.
Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο μετακεμαλικό και στο νεοοθωμανικό καθεστώς. Η κεμαλική Τουρκία επεδίωκε από το 1973-74 να 'δαγκώσει' ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και από το 1996 να 'δαγκώσει' και έδαφος με τη θεωρία περί 'γκρίζων ζωνών'. Η νεοοθωμανική Τουρκία επιδιώκει όλα αυτά, αλλά επιδιώκει επιπροσθέτως να υποτάξει γεωστρατηγικά την Ελλάδα και βεβαίως την Κύπρο.
Οι προσπάθειες για συμφωνία με την Τουρκία
Από το 1974 μέχρι τώρα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προσπάθησαν να κλείσουν οριστικά το μέτωπο με την Τουρκία. Ορισμένες, μάλιστα, ήταν αποφασισμένες να προβούν και σε σημαντικές παραχωρήσεις προς την Άγκυρα για να το επιτύχουν. Το γεγονός ότι παρά την πρόθεση και τις ειλικρινείς προσπάθειές τους καμμία δεν κατάφερε να φθάσει σε μία οριστική συμφωνία με την Τουρκία κάτι αποδεικνύει.
Αποδεικνύει ότι η Άγκυρα ζητάει τόσα πολλά που καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει. Κι αν αυτό ίσχυε με την κεμαλική Τουρκία, ισχύει επί δύο με τη νεοοθωμανική Τουρκία. Παρόλα αυτά, Έλληνες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών συνεχίζουν να αναμηρυκάζουν τα ίδια στερεότυπα περί της ανάγκης 'να επιδείξουμε ευελιξία', 'να εγκαταλείψουμε τον μαξιμαλισμό' και 'να αποκτήσουμε πνεύμα συμβιβασμού'.
Πρόκειται για ρητορείες, χωρίς πολιτικό αντίκρισμα. Στο τιμόνι της Ελλάδας κατά κανόνα ήταν/είναι πολιτικοί που και 'ευελιξία' διαθέτουν και 'πνεύμα συμβιβασμού' και απεχθάνονται τον 'μαξιμαλισμό'. Οφείλουν, λοιπόν, όλοι αυτοί που χειρίστηκαν τα ελληνοτουρκικά να απαντήσουν γιατί δεν επέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία με τη συνταγή που σήμερα προτείνουν σαν σωτήρια, λες και δεν έχει επανειλημμένως δοκιμασθεί στο παρελθόν.
Στην πραγματικότητα, όλη αυτή η φιλολογία –πλούσια σε φλύαρα ευχολόγια, που προβάλλονται σαν αναμφισβήτητη πολιτική σοφία– είναι αλάνθαστο σημάδι της στρατηγικής αμηχανίας που χαρακτηρίζει τις ελληνικές άρχουσες ελίτ. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αδυνατούν να 'διαβάσουν' σωστά την Τουρκία. Έτσι, με τη γνωστή τάση ιδεολογικού μεταπρατισμού, δανείζονται όλα αυτά τα χρόνια ερμηνευτικά σχήματα Δυτικών, τα οποία, βεβαίως, ήταν πάντα επηρεασμένα –αν όχι υπαγορευμένα– από τα συμφέροντα των δυτικών μητροπολιτικών κρατών.
Η θαλπωρή των ψευδαισθήσεων
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το 'πρόβλημα Τουρκία' –στην τελευταία φάση του– από το 1973-74. Ως εκ τούτου, οι άρχουσες ελίτ δεν έχουν καμμία δικαιολογία για την κραυγαλέα στρατηγική αμηχανία τους. Για το γεγονός ότι δεν έχουν εκπονήσει μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη στρατηγική αποτροπής και ανάσχεσης του τουρκικού επεκτατισμού, η οποία να στηρίζεται σε επαρκώς εξοπλισμένες και προετοιμασμένες ένοπλες δυνάμεις.
Είναι αληθές πως για δεκαετίες οι ελληνικές άρχουσες ελίτ έχουν καταφύγει στη θαλπωρή της ψευδαίσθησης ότι η ένταξη στην ΕΕ λειτουργεί σαν ένα είδος ασπίδας. Ναι μεν καταλαβαίνουν πως οι εταίροι μας δεν θα πολεμήσουν για την Ελλάδα, αλλά υποσυνείδητα αρέσκονταν και αρέσκονται να πιστεύουν ότι με κάποιον τρόπο τελικώς η Ευρώπη θα παρέμβει για να προστατεύσει το μέλος της. Το γεγονός ότι η ΕΕ ανέχθηκε τον παρατεταμένο βιασμό της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία θα έπρεπε να έχει διδάξει κάποια πράγματα την Αθήνα.
Προφανώς και η ΕΕ δεν επιθυμεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, αλλά είναι σαφές πως δεν υπάρχει ενιαία πολιτική βούληση για κοινή δράση. Τα μεγάλα κράτη-μέλη έχουν τη δική τους ατζέντα, με αποτέλεσμα η ΕΕ να έχει μετατραπεί σε ένα φόρουμ, όπου οι αποφάσεις κατά κανόνα λαμβάνονται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Και κατά κανόνα ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής δεν είναι ικανός να επηρεάσει δραστικά διεθνείς καταστάσεις, με αποτέλεσμα η ΕΕ, ως ΕΕ, να έχει παραμείνει πολιτικός νάνος.
Η Τουρκία 'ανέβηκε πίστα'
Σ' αυτό το τοπίο εκδηλώθηκε η περαιτέρω ποιοτική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με 'ανέβασμα πίστας':
Η πρώτη κίνηση της Άγκυρας ήταν η υπογραφή του μνημονίου με την Τρίπολη (Νοέμβριος 2019), την οποία η Ελλάδα αντιμετώπισε με αμιγώς διπλωματικά μέσα και μάλιστα όχι δραστικά.
Η δεύτερη κίνηση ήταν η υβριδική επίθεση στον Έβρο με παράνομους μετανάστες, η οποία αποκρούστηκε με την πολιτική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επιτυχή κινητοποίηση του στρατού, της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς.
Η τρίτη κίνηση είναι η έναρξη εφαρμογής του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης. Όπως συνηθίζει και όπως έπραξε και στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προσπάθησε να προσεγγίσει σταδιακά τον στόχο της. Αρχικά να δημιουργήσει τετελεσμένο με έρευνες του Oruc Reis στην δυνάμει ελληνική ΑΟΖ, νοτίως και σε απόσταση από το Καστελλόριζο. Το επόμενο βήμα θα ήταν να σταλεί έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο τόξο Ρόδος-Κάσος-Κάρπαθος-Κρήτη, εκτός κι αν πριν πάνε εκεί έκαναν μία στάση με έρευνες έξω από το Καστελλόριζο.
Έχοντας τη θετική αύρα από την επιτυχή αντιμετώπιση της επίθεσης στον Έβρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να αποτρέψει τις παράνομες τουρκικές έρευνες, αφενός κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, αφετέρου αποδεχόμενη την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων με γερμανική μεσολάβηση. Έτσι επετεύχθη η αποκλιμάκωση. Έχοντας πάντα στο μυαλό της την κατά το δυνατόν εξουδετέρωση του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, η ελληνική πλευρά υπέγραψε –με πολλές εκπτώσεις– τη Συμφωνία του Καΐρου.
Όπως είναι γνωστόν, ο Ερντογάν θεώρησε πως αυτή η Συμφωνία παραβίασε το μορατόριουμ που είχε συζητήσει με τη Μέρκελ, αν και ο Μητσοτάκης ποτέ δεν δεσμεύθηκε πως παγώνει την ελληνική διπλωματία. Έτσι φθάσαμε στη δεύτερη δίδυμη κρίση με το Oruc Reis στη δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα να ρίχνει καλώδια, αλλά να μην μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω της παρουσίας σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων γύρω του. Έτσι φθάσαμε και στο επεισόδιο, το οποίο πλέον υποχρεώνει την κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα να εγκαταλείψει αυταπάτες και να προσγειωθεί στην δύσκολη πραγματικότητα.
https://slpress.gr/ethnika/pos-i-toyrkiki-fregata-yavuz-prospathise-simera-na-emvolisei-elliniki/
-
Μόνο με γεώτρηση ακουμπάνω τον βυθό, η άλλη δουλειά γίνεται από την επιφάνεια, αυτός είναι και ο λόγος που απλώνονται τα καλώδια σε μήκος χλμ, για να μην υπάρχει θόρυβος που αλλοιώνει το σήμα, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η παραβίαση, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι πολιτική πράξη και όχι επιστημονική.
Προφανώς και είναι πολιτική πράξη, αλλά είναι προσεχτική. Προς το παρόν μια χαρά το πάμε κι εμείς. Είναι αυτοί σε διεθνή ύδατα και εμείς τους παρακολουθούμε στενά. Δεν ακουμπάνε τον βυθό, άρα δεν υπάρχει παραβίαση και ακόμα και έρευνες να θέλουν να κάνουν, παρεμποδίζονται. Που και έρευνες να έκαναν δεν τρέχει τίποτα. Αν πάνε να κάνουν γεώτρηση, τότε αναλαμβάνουμε στρατιωτική δράση.
-
Επιμένεις Αλέξανδρε για τον βυθό. Αν δεν είχε απλώσει καλώδια και δεν έπλεε με ταχύτητα 5 κόμβων που είναι ταχύτητα έρευνας ας έκανε όσες βόλτες ήθελε, από τη στιγμή που έριξε καλώδια έρευνας είναι παραβίαση, είτε σου αρέσει είτε όχι.
Αν πήγαινε ο Τούρκος να κάνει το ίδιο σε Ρωσική υφαλοκρηπίδα τι θα έλεγες ? Ότι δεν πειράζει ? Δεν παρανομεί ?
-
Ο Σταύρος Γραφικός για τα κλικ γράφει μλκς και θα ήθελα να σε παρακαλέσω να πάψεις να μας ποστάρεις ότι γράφουν κάποιοι μλκες ολκης κονδυλοφόροι στα στρατόκαυλα σάιτ , τα οποία συνήθως είτε εξυπηρετούν συμφέροντα όπλων , είτε κομματικά .
Στο ζητάω επειδή ξέρω ότι είσαι Πατριώτης και νοιάζεσαι .
Το άρθρο του ηλίθιου για τα κλικ , είναι Υβρις μπροστά στα Παιδιά που χτες κατέβασαν τα βρακιά του έρντι και του θύμισαν ότι ο Διάκος θέλει ρεβάνς ...
Οι καπετανάρες του μάλτα γιοκ , δεν έχουν μάθει ότι το Ναυτικό μας δεν έχει υποστείλει Σημαία ποτέ και ότι από αυτούς δεν έχουμε χάσει ποτέ , ακόμα και τότε στην Αλωση , ο Φλαντανελάς τους ξέσκισε...
Ετσι χτες που πήγε ο μάλτα γιοκ να κάνει μαγκιές , υπ΄ όψη στο δεύτερο παλαιότερο πλοίο μας , του 1983 και βρέθηκε χωρίς άξονα , πρακτικά πλήρως ακυβέρνητος που σημαίνει ότι μπορούσαμε να τον βυθίσουμε με ψαροντούφεκο . Τον πήρε η οδική της θάλασσας δηλαδή το ρυμουλκό και έτσι λύσσαξε ο έρντι ... Γιατί βλέπεις ήταν και καινούργιο το πλοίο του .
Ο Σταύρος Γραφικός , έβαλε της φωτό της Τούρκικης στο άρθρο του , αντί να βάλει την δική μας , τόσο ξεφτίλας είναι .
Σήμερα πάντως όλο το Π.Ν. ήταν περήφανο και μαζί και εμείς οι Πατριώτες . Οι γραφικοί έπρεπε να γκρινιάξουν λίγο .
Με τις σημερινές πληροφορίες επιβεβαιώθηκε και η ανάλυση που είχα κάνει το πρωί για το διάγγελμα .
Τα έγραψε βέβαια αυτά και ο γραφικός . Προφανώς ήταν τόσο προφανές που το κατάλαβαν και οι γραφικοί .
-
Ο Σταύρος Γραφικός για τα κλικ γράφει μλκς και θα ήθελα να σε παρακαλέσω να πάψεις να μας ποστάρεις ότι γράφουν κάποιοι μλκες ολκης κονδυλοφόροι στα στρατόκαυλα σάιτ , τα οποία συνήθως είτε εξυπηρετούν συμφέροντα όπλων , είτε κομματικά .
Στο ζητάω επειδή ξέρω ότι είσαι Πατριώτης και νοιάζεσαι .
Το άρθρο του ηλίθιου για τα κλικ , είναι Υβρις μπροστά στα Παιδιά που χτες κατέβασαν τα βρακιά του έρντι και του θύμισαν ότι ο Διάκος θέλει ρεβάνς ...
Οι καπετανάρες του μάλτα γιοκ , δεν έχουν μάθει ότι το Ναυτικό μας δεν έχει υποστείλει Σημαία ποτέ και ότι από αυτούς δεν έχουμε χάσει ποτέ , ακόμα και τότε στην Αλωση , ο Φλαντανελάς τους ξέσκισε...
Ετσι χτες που πήγε ο μάλτα γιοκ να κάνει μαγκιές , υπ΄ όψη στο δεύτερο παλαιότερο πλοίο μας , του 1983 και βρέθηκε χωρίς άξονα , πρακτικά πλήρως ακυβέρνητος που σημαίνει ότι μπορούσαμε να τον βυθίσουμε με ψαροντούφεκο . Τον πήρε η οδική της θάλασσας δηλαδή το ρυμουλκό και έτσι λύσσαξε ο έρντι ... Γιατί βλέπεις ήταν και καινούργιο το πλοίο του .
Ο Σταύρος Γραφικός , έβαλε της φωτό της Τούρκικης στο άρθρο του , αντί να βάλει την δική μας , τόσο ξεφτίλας είναι .
Σήμερα πάντως όλο το Π.Ν. ήταν περήφανο και μαζί και εμείς οι Πατριώτες . Οι γραφικοί έπρεπε να γκρινιάξουν λίγο .
Με τις σημερινές πληροφορίες επιβεβαιώθηκε και η ανάλυση που είχα κάνει το πρωί για το διάγγελμα .
Τα έγραψε βέβαια αυτά και ο γραφικός . Προφανώς ήταν τόσο προφανές που το κατάλαβαν και οι γραφικοί .
Το άρθρο του Σ.Λυγερού τελειώνει έτσι ** Έτσι φθάσαμε και στο επεισόδιο, το οποίο πλέον υποχρεώνει την κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα να εγκαταλείψει αυταπάτες και να προσγειωθεί στην δύσκολη πραγματικότητα.** και ακυρώνει το όποιο σκεπτικό σου και τις ενστάσεις σου. πολλές φορές γράφονται πράγματα όχι για να γράφονται για τα κλίκ που λες, αλλά για να χτυπήσουν καμπανάκια εκεί που πρέπει, άσχετα αν θεωρηθούν υπερβολικά από εμάς, όσοι κινούνται στος διαδρόμους των υπουργείων, του ΥΠΕΘΕ και της βουλής έχουν άλλες παραστάσεις και ενημέρωση από ότι εμείς που είμαστε απέξω.
Θέλω να πω ότι αυτά τα άρθρα από τα ΜΜΕ που ασχολούνται με την άμυνα και το ΥΠΕΞ πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με διαφορετική ματιά από ότι μια απλή είδηση γιατί σχεδόν πάντα κρύβουν καταστάσεις πίσω από τις λέξεις, όποιος θέλει να διαβάζει τα αρθρά αυτά σαν μια συνταγή μαγειρικής είναι δική του η άποψη, κάποιοι άλλοι τα βλέπουν και τα αντιμετωπίζουν διαφορετικά.
Αφού δεν θέλεις να διαβάζεις SL και Militaire κανένα πρόβλημα, θεωρώ πως και αρκετοί άλλοι σαν εσένα δεν θέλουν , 5-10 είμαστε άλλωστε όλοι κι όλοι, οπότε κανένα πρόβλημα, υπάρχει και το site για την Μαγειρική και το Πλέξιμο για να περνάει η ώρα. Καλό καλοκαίρι και καλά να περάσετε.
-
Δεν ήταν καινούριο το καράβι τους, είναι μια MEKO 200 που έχει ανάλογη ηλικία με τις δικές μας ΜΕΚΟ (δεν ξέρω βέβαια αν είναι εξυγχρονισμένη...). Πιο καινούρια βέβαια από την δική μας που ήταν στο επεισόδιο.
Πάντως για να βγάζουν και τα πιο παλιά καράβια μας τέτοιες καταστάσεις που φαντάζομαι απαιτούν ελιγμούς, 'κράττει', 'πάσει δυνάμει' κ.λ.π. αλώβητα χωρίς να παίρνουν όλο το προωστήριο σύστημα στο χέρι βγάζω το καπέλο μου σε αυτούς που τα αγόρασαν, σε αυτούς που τα συντηρούν και σε αυτούς που τα χειρίζονται. Όσο και αν στο συγκεκριμένο επεισόδιο μπορεί να είμασταν εμείς οι 'τυχεροί' και οι άλλοι οι 'άτυχοι' και στο επόμενο να είναι ανάποδα.
Το θέμα με τους απέναντι έχει αρχίσει και αγγίζει τα όρια της επιθεώρησης. Η παντοδύναμη Τουρκία που μας έπρηζαν μέχρι και κανα εξάμηνο πριν έπαθε μια ζημιά σε ένα καράβι και μετά βγήκε σαν παιδάκι που έφαγε καρπαζιά να σκούξει και να φοβερίσει ότι 'είδατε τι πάθατε, έτσι καθαρίζω εγώ...'.
-
δεν μπορώ να αφήσω γελοίους κοντυλογραφους να ακυρώνουν τα παιδιά που είναι μέσα στην λαμαρίνα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Γιατί αν πετύχαινε ο εμβολιασμός θα κάναμε άλλη κουβέντα τώρα
Προσωπικά πιστεύω ότι ο sl (εν αντίθεση με τον militaire) είναι αξιόλογος και δεν βλέπω πως δείχνει έλλειψη σεβασμού στο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων με το άρθρο που παρέθεσε ο quadra.
-
Από απόσταση, μπορούν να ηχοβολούν όσο θέλουν. Είναι το ίδιο με το να έχουν ραντάρ που σαρώνουν των ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν παραβιάζουν τίποτα. Αν ακουμπήσουν την υφαλοκρηπίδα θα παρανομήσουν και τότε μπορούμε να αναλάβουμε δράση.
Στην παρούσα φάση οι Τούρκοι απλώς κάνουν καραγκιοζηλικια που απλώς χειροτερεύουν την εικόνα τους στην διεθνή κοινή γνωμη. Κατά την γνώμη η αντίδραση μας είναι σωστή, δεν έχουμε κανένα λόγω να κάνουμε κάτι πέρα της επίδειξης σημαίας. Ακόμη και να ακουμπήσουν την υφαλοκρηπίδα (που για μένα στην περιοχή της τωρινής τουρκικής navtex είναι αμφισβητούμενη και όχι ελληνική) δεν νομίζω ότι η ενδεδειγμένη δράση στην παρανομια της Τουρκίας ( γιατί δρουν σε αμφισβητούμενη και όχι τουρκική υφαλοκρηπίδα) είναι στρατιωτικής φύσης. Για μένα πράξη πολέμου θα ήταν μια ανάλογη δράση στο Αιγαίο η δυτικότερα του ορίου της ελληνο αιγυπτιακής ΑΟΖ.
-
Κάποιος τρολλαρε για λίγο τους γείτονες.
Στην Wikipedia στο barbarous class frigate την kemalreis την έβγαζε το μεσημέρι under repair. Τώρα την έχει in service παλι, δυστυχώς δεν τράβηξα screenshot.
Έκανα αναζήτηση το όνομα του Τούρκικου πλοίου εντύπωση μου κάνει πως στα αποτελέσματα βλέπω οτι ιστοσελίδες της ομογένειας, ΗΠΑ & Αυστραλία, περιγράφουν το συμβάν ως 'Ελληνική φρεγάτα εμβόλισε τουρκική...' και βάζουν ως πηγή το armyvoice.gr
Επίσης μπαίνοντας από υπολογιστή στη δουλειά, και καθώς το ίντερνετ εδώ λογοκρίνεται, εντύπωση μου κάνει πως δεν ανοίγουν τουρκικές σελίδες που υποτίθεται έχουν βίντεο και αναφέρονται στο γεγονός. Δηλαδή οι τουρκικές ειδήσεις έχουν μπει πλέον στη μάυρη λίστα των Σαουδαράβων, όπως π.χ. είχαν από καιρο το Αλ Τζαζίρα του Κατάρ...
-
Κάποιος τρολλαρε για λίγο τους γείτονες.
Στην Wikipedia στο barbaross class frigate την kemalreis την έβγαζε το μεσημέρι under repair. Τώρα την έχει in service παλι, δυστυχώς δεν τράβηξα screenshot.
-
REALZEUS wrote:
Από απόσταση, μπορούν να ηχοβολούν όσο θέλουν. Είναι το ίδιο με το να έχουν ραντάρ που σαρώνουν των ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν παραβιάζουν τίποτα. Αν ακουμπήσουν την υφαλοκρηπίδα θα παρανομήσουν και τότε μπορούμε να αναλάβουμε δράση.
Στην παρούσα φάση οι Τούρκοι απλώς κάνουν καραγκιοζηλικια που απλώς χειροτερεύουν την εικόνα τους στην διεθνή κοινή γνωμη. Κατά την γνώμη η αντίδραση μας είναι σωστή, δεν έχουμε κανένα λόγω να κάνουμε κάτι πέρα της επίδειξης σημαίας. Ακόμη και να ακουμπήσουν την υφαλοκρηπίδα (που για μένα στην περιοχή της τωρινής τουρκικής navtex είναι αμφισβητούμενη και όχι ελληνική) δεν νομίζω ότι η ενδεδειγμένη δράση στην παρανομια της Τουρκίας ( γιατί δρουν σε αμφισβητούμενη και όχι τουρκική υφαλοκρηπίδα) είναι στρατιωτικής φύσης. Για μένα πράξη πολέμου θα ήταν μια ανάλογη δράση στο Αιγαίο η δυτικότερα του ορίου της ελληνο αιγυπτιακής ΑΟΖ.
Συμφωνούμε ότι αυτοί κάνουν καραγκιοζιλίκια και ότι εμείς αντιδρούμε σωστά. Το πρώτο καλό που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ότι άφησε τις ΕΔ να κάνουν αυτό που ξέρουν και μπορούν, βάσει Συντάγματος, Νόμων και Παγίων Δτγων. Το δεύτερο καλό είναι ότι διπλωματικά κέρδισε την υποστήριξη της ΕΕ, ειδικά της Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, των ΗΠΑ, ακόμα και διακριτικά της Ρωσίας που μας είχε γυρίσει την πλάτη. Η ένταση είναι σε χαμηλό-μεσαίο επίπεδο, αλλά ως τώρα είμαι ευχαριστημένος από την αντίδρασή μας.
EλληνοΤουρκικά, μεταναστευτικό και Ανατολική Μεσόγειο - Κύπρος