-
Απο τα αρθρα που διιαβασα και οπως τα καταλαβα η επιδοτηση για φορτιστη ειναι ξεχωριστο πακετο. Δεν χανεις να το ψαξεις λιγο.
A καλη φάση, δεν το ήξερα!!! ίσως το dc wallbox ειναι πιο κοντά από όσο νόμιζα!!! θα το ψαξω.
-
Η τιμή είναι παράλογα χαμηλή κι ως εκ τούτου, ύποπτη!
Σκέψου ότι το Leaf κόστιζε 33 χιλιάρικα στην απλή και 36 στην πλούσια έκδοση. Το δίνει ένα χρόνο μετά με φυσιολογικά χιλιόμετρα στα μισά λεφτά. Επίσης, μετά από ψάξιμο στο πανευρωπαϊκό site αγγελιών (Autoscout24), το φθηνότερο μοντέλο της γενιάς του είναι στα 19.950 για μοντέλο του 2019. Με περισσότερα χιλιόμετρα και με τη βαρβάτη επιδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης σε σχέση με το δικό μας, που αγοράστηκε χωρίς επιδότηση. Το δε αμέσως φθηνότερο είναι στα 21.990 στο Βέλγιο. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη βρωμάει το ζήτημα με τέτοια τιμή.
-
Μπορείς να βάλεις μετρητή ρεύματος στο γκαράζ σου, και να πληρώνεις ακριβώς την αναλογία σου στον λογαριασμό των κοινοχρήστων.
https://www.skroutz.gr/c/4114/organa-metrisis-pinaka.html?keyphrase=μετρητης+ρευματος+μονοφασικος
-
Η τιμή είναι παράλογα χαμηλή κι ως εκ τούτου, ύποπτη!
Σωστός, του έστειλα πάλι (στο email που δηλώνει κάτω) κ τον ρώτησα αν έχει τρακάρισμα κ επίσης αν δέχεται έλεγχο στην αντιπροσωπεία κυρίως για την κατάσταση της μπαταρίας...κ ως δια μαγείας η απάντηση ήταν..οτι πλέον δεν ειναι διαθέσιμο αλλά σύντομα θα έχει άλλο μοντέλο. Τον ευχαρίστησα κ του ειπα οτι θα παω σε καινούργιο.. Πολύ απλά απατεώνας, από την αρχή είχα πει οτι κάτι δεν μου κολούσε κ μου έκανε εντυπωση οτι στο τηλέφωνο σαν να σήκωνε κ παζάρι στην τιμή.
-
Η αγγελία πάντως είναι στη θέση της. Δες τα Leaf που πουλάει ο άλλος στη Ρόδο. Αυτός είναι σοβαρός πωλητής.
Επίσης, μπορείς να εισάγεις ένα μόνος σου ή με έμπορο. Τα ηλεκτρικά δεν πληρώνουν εκτελωνισμό και στα 20-21 βρίσκεις μοντέλο ενός έτους.
-
Η αγγελία πάντως είναι στη θέση της. Δες τα Leaf που πουλάει ο άλλος στη Ρόδο. Αυτός είναι σοβαρός πωλητής.
Φαντάζομαι θα παραμείνει, δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με τυχάρπαστους... http://en.protothema.gr/electric-mobility-norway-races-ahead-infographic/ Η Νορβηγία πολύ μπροστά στα ηλεκτρικά, βέβαια έχουν κ τα ανάλογα εισοδήματα. Διάβαζα πάντως ένα άρθρο το πρωί (επενδυτικό κ λόγω εργασίας) κ αναφέρει οτι ΔΕΗ, Μυτιλιναίος, NRG -Βαρδυνογιάννης, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κτλ βλέπουν την ηλεκτροκίνηση ως το next big thing της δεκαετίας κ ακονίζουν τα μαχαίρια τους για επενδύσεις. Βέβαια, το δίκτυο χρειάζεται αναβάθμιση, η παραγωγή αυξηση, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ένω εγώ δεν πιστεύω οτι πριν απο το 25 θα βλέπουμε συχνά ηλεκτρικά στους δρόμους. Επενδύσεις τέλος για δίκτυο σταθμών νομίζω οτι δεν έχουν νόημα καθώς θα αποφέρουν έσοδα μετά από πολλά χρόνια, εκτός βέβαια αν ακολουθεί την χρονοχρέωση της AVIN/SHEL κτλ που νομίζω πάει 18 ευρώ την ώρα σε σταθμούς 50KWh
-
dimsabas wrote:
Φαντάζομαι θα παραμείνει, δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με τυχάρπαστους... http://en.protothema.gr/electric-mobility-norway-races-ahead-infographic/ Η Νορβηγία πολύ μπροστά στα ηλεκτρικά, βέβαια έχουν κ τα ανάλογα εισοδήματα. Διάβαζα πάντως ένα άρθρο το πρωί (επενδυτικό κ λόγω εργασίας) κ αναφέρει οτι ΔΕΗ, Μυτιλιναίος, NRG -Βαρδυνογιάννης, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κτλ βλέπουν την ηλεκτροκίνηση ως το next big thing της δεκαετίας κ ακονίζουν τα μαχαίρια τους για επενδύσεις. Βέβαια, το δίκτυο χρειάζεται αναβάθμιση, η παραγωγή αυξηση, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ένω εγώ δεν πιστεύω οτι πριν απο το 25 θα βλέπουμε συχνά ηλεκτρικά στους δρόμους. Επενδύσεις τέλος για δίκτυο σταθμών νομίζω οτι δεν έχουν νόημα καθώς θα αποφέρουν έσοδα μετά από πολλά χρόνια, εκτός βέβαια αν ακολουθεί την χρονοχρέωση της AVIN/SHEL κτλ που νομίζω πάει 18 ευρώ την ώρα σε σταθμούς 50KWh
Το πόστ μου κίνησε το ενδιαφέρον κι έκανα μια αναζήτηση για τη Νορβηγία (ενδιαφέρομαι γενικά για τη χώρα, έχω καλούς φίλους εκεί και τη σκέφτομαι για τυχόν μετακίνηση στο μέλλον), και διαβάζω πως το 99% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από υδροηλεκτρικά έργα! Και απ' ότι κατάλαβα σαν back-up εχουν εργοστάσια φυσικού αερίου. Έτσι έχει νόημα η ηλεκτροκίνηση, αλλά στην Ελλάδα...;
-
...και διαβάζω πως το 99% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από υδροηλεκτρικά έργα! Και απ' ότι κατάλαβα σαν back-up εχουν εργοστάσια φυσικού αερίου. Έτσι έχει νόημα η ηλεκτροκίνηση, αλλά στην Ελλάδα...;
Πολύ σωστή παρατήρηση...επενδύσεις σε ΑΠΕ, φωτοβολταικά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, κτλ... Μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης με συμμετοχή ιδιωτών κ κράτους (ΔΕΗ). Αποκλείεται άμεσα να αυξηθούν τα ηλεκτρικά σε μεγάλο βαθμό, άρα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.
-
Την οποία όμως δεν θα την πληρώνουν οι ιδιώτες παραγωγοί του ρεύματος αφού το δίκτυο ανήκει στο κράτος. Σωστά; Από τη δική μας τσέπη θα πληρωθούν κι αυτά.
-
Και βέβαια θα σταματήσουμε τον βρώμικο κρατικό λιγνίτη για να εισάγουμε ρεύμα από το Κοσλοντούι. Σύντομα και από τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας. Έτσι για να λέμε ότι κάνουμε περιβαλλοντική πολιτική αυξάνοντας την εξάρτηση της χώρας.
-
Το πόστ μου κίνησε το ενδιαφέρον κι έκανα μια αναζήτηση για τη Νορβηγία (ενδιαφέρομαι γενικά για τη χώρα, έχω καλούς φίλους εκεί και τη σκέφτομαι για τυχόν μετακίνηση στο μέλλον), και διαβάζω πως το 99% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από υδροηλεκτρικά έργα! Και απ' ότι κατάλαβα σαν back-up εχουν εργοστάσια φυσικού αερίου. Έτσι έχει νόημα η ηλεκτροκίνηση, αλλά στην Ελλάδα...;
Και σε αυτά να προσθέσω ότι είναι και πετρεαλιοπαραγωγός χώρα!! Και όμως παράγουν ρεύμα από ΑΠΕ. Όταν είχα πάει για δουλειά, πέρσι τον Αύγουστο (το είχα γράψει νομίζω) έβλεπα τα Tesla όπως βλέπουμε εδώ τα Qashqai! ΤΠερίπου 1 στα 3 αυτοκίνητα ήταν ηλεκτρικά ή υβριδικά το λιγότερο. 2 φορές πήρα ταξί Tesla. Αλλά μιλάμε για τελείως άλλη χώρα από τν δικιά μας, τόσο σε επίπεδο πολιτείας, πολιτών και παραγωγής ενέργειας.
-
Και σε αυτά να προσθέσω ότι είναι και πετρεαλιοπαραγωγός χώρα!! Και όμως παράγουν ρεύμα από ΑΠΕ. Όταν είχα πάει για δουλειά, πέρσι τον Αύγουστο (το είχα γράψει νομίζω) έβλεπα τα Tesla όπως βλέπουμε εδώ τα Qashqai! ΤΠερίπου 1 στα 3 αυτοκίνητα ήταν ηλεκτρικά ή υβριδικά το λιγότερο. 2 φορές πήρα ταξί Tesla. Αλλά μιλάμε για τελείως άλλη χώρα από τν δικιά μας, τόσο σε επίπεδο πολιτείας, πολιτών και παραγωγής ενέργειας.
Είναι πλούσια χώρα, αυτό ειναι δεδομένο. Παρόλα αυτά φαίνεται να αγκαλιάζουν την ηλεκτροκίνηση, με τα μειονεκτήματα της... Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες καταστάσεις με τους μισθούς που έχουμε, ελπίζουμε απλά να είμαστε στο 20 με 30% (αρκετά φιλοδοξο) το 2030 που ειναι ο στόχος. Μου κίνησε την περιέργεια η φάση με τα tesla ταξί, δηλαδή με αυτονομία λιγότερο απο 500 χιλιόμετρα (κ με ιδανικές συνθήκες) ο ταξιτζής πως βγάζει μεροκάματο? εκτός αν έχει δύο tesla (κ κεφάλαιο στο θεό!!!)
-
Είναι πλούσια χώρα, αυτό ειναι δεδομένο. Παρόλα αυτά φαίνεται να αγκαλιάζουν την ηλεκτροκίνηση, με τα μειονεκτήματα της... Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες καταστάσεις με τους μισθούς που έχουμε, ελπίζουμε απλά να είμαστε στο 20 με 30% (αρκετά φιλοδοξο) το 2030 που ειναι ο στόχος. Μου κίνησε την περιέργεια η φάση με τα tesla ταξί, δηλαδή με αυτονομία λιγότερο απο 500 χιλιόμετρα (κ με ιδανικές συνθήκες) ο ταξιτζής πως βγάζει μεροκάματο? εκτός αν έχει δύο tesla (κ κεφάλαιο στο θεό!!!)
Δεν είναι μόνο θέμα μισθού, αλλά και υποδομών. Έχει φορτιστές όπως έχουμε εδώ τα περίπτερα, σε κάθε γωνία! Πάς στο γραφείο σου, το βάζεις στην πρίζα και όταν φύγεις το απόγευμα είναι 100% φορτισμένο. Το ίδιο και στο σπίτι. Το ίδιο και σε πολλούς χώρους στάθμευσης. Ο κουμπάρος μου ψήνεται για ηλεκτρικό (i3 θέλει) αλλά με τα 200+ χλμ που κάνει καθημερινά, δεν υπάρχει περίπτωση να τον καλύψει, λόγω ανεπαρκούς δικτύου φόρτιστης.
Τα ταξί δεν έχουν θέμα, γιατί α) οι αποστάσεις στο Όσλο δεν είναι τεράστιες (και μην ξεχνάμε ότι στην κίνηση το ηλεκτρικό ουσιαστικά έχει μηδενική κατανάλωση) και β) έχει παντού φορτιστές, τόσο στις 'πιάτσες' όσο και στο αεροδρόμιο. Περιμένεις 20', φορτίζεις εαν θές. Σταματάς για διάλειμμα (τουαλέτα, φαγητό, καφέ), φορτίζεις λίγη ώρα. Επίσης είναι τόσο ακριβά τα ταξί, που δεν χρειάζεται να δουλεύεις 12 ώρες για να βγει μεροκάματο.
Για αυτό λέω ότι είναι θέμα υποδομών. Για εμένα είναι το Α και το Ω στο να εξαπλωθεί η ηλεκτροκίνηση, να μπορεί ο απλός άνθρωπος να έχει την αυτονομία που έχει με ένα θερμικό χωρίς να χάνει 1-2 ώρες την ημέρα από την ζωή του για να το φορτίζει. Πήγα στα κεντρικά μιας μικρής τράπεζας, έξω από το Όσλο (30' περίπου, σαν να λέμε π.χ. Κορωπί ή Αγ. Στέφανος) και στο υπόγειο πάρκινγκ περίπου το 50% των θέσεων είχαν φορτιστή! Και προσθέτουν συνεχώς, αλλά το δίκτυό τους αντέχει την ζήτηση για ρεύμα.
-
Για αυτό λέω ότι είναι θέμα υποδομών. Για εμένα είναι το Α και το Ω στο να εξαπλωθεί η ηλεκτροκίνηση, να μπορεί ο απλός άνθρωπος να έχει την αυτονομία που έχει με ένα θερμικό χωρίς να χάνει 1-2 ώρες την ημέρα από την ζωή του για να το φορτίζει. Πήγα στα κεντρικά μιας μικρής τράπεζας, έξω από το Όσλο (30' περίπου, σαν να λέμε π.χ. Κορωπί ή Αγ. Στέφανος) και στο υπόγειο πάρκινγκ περίπου το 50% των θέσεων είχαν φορτιστή! Και προσθέτουν συνεχώς, αλλά το δίκτυό τους αντέχει την ζήτηση για ρεύμα.
Φάνη, αν υπάρξει αυξηση ηλεκτρικών, θα φτιαχτούν κ εδώ, εξάλλου, ποιος δεν θέλει κέρδος? ¨ηδη η ΔΕΗ μιλάει με AB βασιλόπουλο, Fraport κ Beat. Μην βιαζόμαστε, θα ωριμάσει η κατάσταση κ στην Ελλάδα, αλλά θέλει χρόνο, κ υπομονή. Τα ηλεκτρικά αυτή τη στιγμή ειναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα.
-
Η Νορβηγία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες διεθνώς. Είναι επίσης και εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται 'τζάμπα' , αθόρυβα και πεντακάθαρα κυρίως από υδροηλεκτρικά. Επίσης και πωλητής δικαιωμάτων ρύπων στο ομώνυμο χρηματιστήριο.
-
... ελπίζουμε απλά να είμαστε στο 20 με 30% (αρκετά φιλοδοξο) το 2030 που ειναι ο στόχος...
Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός, και θα είναι άθλος αν ξεπεραστεί το μονοψήφιο ποσοστό ηλεκτροκινήτων στην Ελλάδα, ακόμη κι αν οι πιο φραγκάτοι στραφούν μαζικά στα όμορφα ηλετροκίνητα που θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κάθε χρόνο!
-
Φάνη, αν υπάρξει αυξηση ηλεκτρικών, θα φτιαχτούν κ εδώ, εξάλλου, ποιος δεν θέλει κέρδος? ¨ηδη η ΔΕΗ μιλάει με AB βασιλόπουλο, Fraport κ Beat. Μην βιαζόμαστε, θα ωριμάσει η κατάσταση κ στην Ελλάδα, αλλά θέλει χρόνο, κ υπομονή. Τα ηλεκτρικά αυτή τη στιγμή ειναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα.
Προφανώς και θα φτιαχτούν (εξάλλου για αυτό προωθείται η ηλεκτροκίνηση), όμως το μεγάλο ερώτημα είναι τι κόστος φόρτισης θα έχουν? Μήπως όταν φτιαχτούν αυτές οι υποδομές, το κόστος φόρτισης θα είναι τέτοιο που το ακριβοπληρωμένο ηλεκτρικό θα έχει και αντίστοιχο κόστος μετακίνησης με το diesel? Τέλος, η παραγωγή ρεύματος (ειδικά το καλοκαίρι) θα επαρκεί για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή θα εισάγουμε ρεύμα πανάκριβα? Ερωτήματα για τα οποία δεν έχω απάντηση, αλλά μου έχουν δημιουργηθεί. Γιατί η λογική μου λέει ότι αποκλείεται οι μεγιστάνες των ορυκτών καυσίμων να δεχθούν τόσο μεγάλες απώλειες από το εισόδημά τους εαν δεν έχουν αντίστοιχα έσοδα από κάπου αλλού.
-
Ερωτήματα για τα οποία δεν έχω απάντηση, αλλά μου έχουν δημιουργηθεί. Γιατί η λογική μου λέει ότι αποκλείεται οι μεγιστάνες των ορυκτών καυσίμων να δεχθούν τόσο μεγάλες απώλειες από το εισόδημά τους εαν δεν έχουν αντίστοιχα έσοδα από κάπου αλλού.
Η τιμή του πετρελαίου κτλ ειναι κ τώρα χαμηλή, δεν είμαι σίγουρος οτι πλέον έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, σκέψου κ τις αρνητικές τιμές που είχε πριν από ένα μήνα στην Αμερική, καθώς δεν είχαν που να αποθηκεύσουν την παραγωγή. Αν η αγορά γυρίσει, δεν νομίζω οτι έχουν πολλά περιθώρια. Το ρεύμα κ το αέριο (ρωσία μεριά) πλέον έχουν υπολογίσιμη δύναμη, Τέλος, πέρα από το κόστος, μήπως πρέπει όλοι να σκεφτούμε κ λίγο το περιβάλλον? η παραγωγή ρεύματος είναι πιο καθαρή σε σχέση με τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, ενώ υπάρχει το θέμα με τις μπαταρίες που κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια...
-
Σκεφτόμουν μήπως έδινα το Golf της γυναίκας για να πάρω το Nissan Leaf εκμεταλλευόμενος τα κίνητρα.
Το Leaf είναι το μόνο που μου εμπνέει εμπιστοσύνη ως μικρό οικογενειακό-ηλεκτρικό-αξιοπιστία.
Κάθισα και το υπολόγισα.
29000 περίπου βγάζοντας την επιδότηση και χωρίς προσθήκη έξτρα. Επίσης δεν έχει υπολογιστεί τυχόν ανατίμηση που μπορεί να κάνουν οι αντιπροσωπίες ώστε να κερδίσουν περισσότερα με την επιδότηση...
Άρα 29.000 +50% επιπλεόν απόσβεση παγίου ως κίνητρο(θα το αγόραζα στην εταιρεία), άρα αποσβέσεις στα βιβλία 43.500.
Άρα θα γλιτώσω εταιρικό φόρο μελλοντικά 10.440 αν το υπολογίσω με 24%. Στο μέλλον ίσως πάει 20% και θα γλιτώσω λιγότερα.
Άρα χοντρικά θα μου κοστίσει 29.000-10.440= 18.500.
Χωρίς να υπολογίσω το κόστος χρήματος που το δίνω τώρα όλο μαζί για να ωφεληθώ στα επόμενα 5-10 χρόνια από την απόσβεση.
Το Golf 1.6tdi 2014 την γυναίκας αν το δώσω τώρα θα πάρω περίπου 11 χιλιάρικα.
Άρα θα πρέπει να σκεφτώ αν μετά από 5-10 χρόνια που θα πουλήσω το leaf, πόσα μπορεί να πάρω και επίσης τι κέρδος θα έχω στην χρήση με το ηλεκτρικό έναντι του πετρελαίου(που ήδη είναι οικονομικό).
Προς το παρόν κλίνω προς το όχι με βάση την λογική των αριθμών και πιο πολύ θα άξιζε για την καυλάντα του ηλεκτρικού, αυτόματου κτλπ.
Όμως σε 2-3-4 χρόνια το πολύ θα έχουν διπλασιαστεί οι αυτονομίες και θα έχει πέσει το κόστος των μπαταριών σύμφωνα με διάφορες μελέτες.
Άρα γιατί να βιαστώ τώρα; Δεν θα χρειάζεσαι την επιδότηση στο μέλλον.
-
Τέλος, πέρα από το κόστος, μήπως πρέπει όλοι να σκεφτούμε κ λίγο το περιβάλλον? η παραγωγή ρεύματος είναι πιο καθαρή σε σχέση με τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, ενώ υπάρχει το θέμα με τις μπαταρίες που κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια..
Συμφωνώ για το περιβάλλον. Το μόνο σίγουρο είναι οτι μειώνεται η μόλυσνση στις πόλεις, αλλά για την συνολική μόλυνση κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμα να το υπολογίσει και να απαντήσει με σιγουριά. Με τα σημερινά δεδομένα, σε χώρες όπως η Ελλάδα απλά μεταφέρεται η μόλυνση από τις πόλεις στις περιοχές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε χώρες που παράγουν ρεύμα με πυρηνικά, είναι ένα θέμα τόσο ενδεχόμενου ατυχήματος όσο και αποθήκευσης των αποβλήτων. Μόνο σε χώρες που παράγουν ρεύμα από ΑΠΕ μπορούμε να μιλάμε για μείωση μόλυνσης. Και δεν έχουμε αγγίξει καν το θέμα των μπαταριών και τις θα γίνει σε 10-20 χρόνια που θα είναι άχρηστες οι παλιές μπαταρίες. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα της μόλυνσης...
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης