-
Για να διευκρινίσω γιατί δεν έγινα κατανοητός, προφανώς. όπως τα υπολογίζω εγώ, σήμερα το ηλεκτρικό, ακόμη και με αλλαγή με κόστος 8000€ σε 10 χρόνια είναι πιο οικονομικό από ένα βενζινοκίνητο (για άλλα ας πουν όσοι έχουν ντιζελ κ.λ.π.).
Η ένστασή μου αφορά, και νομίζω ότι ήμουν σαφής αλλά τεσπα, ότι σε 10 χρόνια πρέπει να δώσει κανείς ένα μεγάλο ποσό (όπως το ξέρουμε σήμερα, αν θα πάει στις 2000 ή στις 20000 θα το δούμε σε 10 χρόνια, λογικά θα πέσει αλλά αν πέσει κανένας αναλογικός ΕΦΚ σε μπαταρίες θα κλάψουμε, μην ξεχνάτε πόσο βαριά φορολογούνται τα καύσιμα). Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν ζεστό χρήμα για να δώσουν μετρητά. Και ακόμη λιγότεροι όσοι τις οικονομίες θα τις βάλουν στην άκρη. Το ίδιο, και μεγαλύτερο ποσό δίνω σε βενζίνες τα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά επειδή πάει 50ρικό κάθε βδομάδα κλπ δεν φαίνεται τόσο. Αν σας έλεγαν δλδ ότι θα πληρώνετε τη βενζίνη της δεκαετίας προκαταβολικά, τι θα λέγατε ; Γιατί εκεί είναι η αναλογία, και όχι στο ρεύμα που, για την ώρα, είναι φθηνό,( αλλά με κάτι μύρια ΙΧ θα δούμε πόσο θα ανέβει...)
Να χαλάσει στην εγγύηση εκ πείρας ελάχιστα χαλάνε εντός εγγύησης, τα περισσότερα 1 μέρα μετα
Δεν νομίζω ότι τα προηγούμενα 2 posts από το δικό μου απαντούν σε αυτόν τον προβληματισμό. Αλλά ο καθένας με τις απόψεις του, δεν θα μαλώσουμε για αυτό τώρα -
Ο χρήστης polo2002 έγραψε:
Η ένστασή μου αφορά, και νομίζω ότι ήμουν σαφής αλλά τεσπα, ότι σε 10 χρόνια πρέπει να δώσει κανείς ένα μεγάλο ποσό (όπως το ξέρουμε σήμερα, αν θα πάει στις 2000 ή στις 20000 θα το δούμε σε 10 χρόνια, λογικά θα πέσει αλλά αν πέσει κανένας αναλογικός ΕΦΚ σε μπαταρίες θα κλάψουμε, μην ξεχνάτε πόσο βαριά φορολογούνται τα καύσιμα). Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν ζεστό χρήμα για να δώσουν μετρητά. Και ακόμη λιγότεροι όσοι τις οικονομίες θα τις βάλουν στην άκρη. Το ίδιο, και μεγαλύτερο ποσό δίνω σε βενζίνες τα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά επειδή πάει 50ρικό κάθε βδομάδα κλπ δεν φαίνεται τόσο. Αν σας έλεγαν δλδ ότι θα πληρώνετε τη βενζίνη της δεκαετίας προκαταβολικά, τι θα λέγατε ;Συμφωνώ σε αυτό...αλλά είναι αντίστοιχο της λογικής του diesel, δηλαδή πλήρωσε σήμερα (προκαταβολικά) την διαφορά που θα έχεις από την οικονομία στα καύσιμα.
Τώρα, για το καθαρά πρακτικό που έχεις δίκιο, δηλαδή εάν κάποιος θα έχει τόσα πολλά μετρητά, θέλω να πιστεύω ότι η εκάστοτε εταιρεία θα έχει κάποιο πρόγραμμα διευκόλυνσης ή κάτι τέτοιο.
-
Κι όμως, μια χαρά απαντάνε, τόσο η δική μου δημοσίευση, όσο κι η αμέσως προηγούμενη.
Αυτές λοιπόν αναιρούν εκ θεμελίων το 'δίνω 8 χιλιάρικα στη δεκαετία'.
Γιατί:- δε σημαίνει ότι στη δεκαετία, η μπαταρία έχει πέσει στο μηδέν. Αν μετά από 200Κ χιλιόμετρα, έχει χάσει ένα 30%, τότε το Kia Niro θα βγάζει 350 χιλιόμετρα αντί για 500. Δε σημαίνει ότι το αμάξι είναι για πέταμα. Επίσης, σε δέκα χρόνια, το λογικό είναι οι φορτιστές να είναι περισσότεροι από τα ραπανάκια. Δες πώς η Tesla διπλασίασε τους φορτιστές της μέσα σε μια χρονιά:
https://youtu.be/H8imgm4aWk0
Επίσης, το να χάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 30% της μπαταρίας του σε 200Κ χιλιόμετρα δεν προκύπτει από πουθενά. Δοκιμές σε Tesla έδειξαν πτώση 5% σε 150Κ, ενώ ο γνωστός Νορβηγός, έφαγε 6% σε 75Κ χιλιόμετρα αλλά τραβώντας συνέχεια τρέιλερ και με μόνιμη χρήση ταχυφορτιστή. Με φυσιολογική χρήση και φορτίζοντας κυρίως με χαμηλή παροχή (νυχτερινό ρεύμα, σε οικιακή πρίζα), η πτώση θα είναι μικρότερη:
Youtube Video-
δε χρειάζεται να το πετάξεις ή να το χαρίσεις ή να σκάσεις 8 χιλιάρικα. Έτσι κι αλλιώς, για τους περισσότερους από εμάς, το ένα στα δύο οχήματα της οικογένειας αλλάζει κάθε 10 χρόνια. Καλά, πολλοί τα αλλάζετε πολύ νωρίτερα αλλά επίτηδες παίρνω τα χειρότερα σενάρια. Ε, όταν θα έχεις δύο ηλεκτρικά, αυτό που έχει μια δεκαετία στην καμπούρα του, θα αναλάβει το αστικό φορτίο και θα αφήσει τα ταξίδια για το καινούριο. Όπως κάνουμε δηλαδή και σήμερα, στα εσωτερικής καύσης.
-
δε σημαίνει ότι θα χρειαστείς 8 χιλιάρικα ντε και καλά. Ορίστε, η BMW (που είναι φαρμακείο, όχι Kia) σου αλλάζει μόνο τις κυψέλες που πρέπει και μάλιστα στη μισή τιμή.
Αυτά λοιπόν είχαν γραφτεί πριν το σχόλιό σου.
- δε σημαίνει ότι στη δεκαετία, η μπαταρία έχει πέσει στο μηδέν. Αν μετά από 200Κ χιλιόμετρα, έχει χάσει ένα 30%, τότε το Kia Niro θα βγάζει 350 χιλιόμετρα αντί για 500. Δε σημαίνει ότι το αμάξι είναι για πέταμα. Επίσης, σε δέκα χρόνια, το λογικό είναι οι φορτιστές να είναι περισσότεροι από τα ραπανάκια. Δες πώς η Tesla διπλασίασε τους φορτιστές της μέσα σε μια χρονιά:
-
Πάντως το κίνητρό μου δεν είναι η οικονομία για να αγοράσω τέτοιο όχημα, αλλά μάλλον η gadgetιά του θέματος και η νέα τεχνολογία.
Σε σχέση με το σέρβις, στο youtube οι σχετικοί bloggers αναφέρουν ότι τα υλικά τριβής κρατάνε πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από τα συμβατικά αυτοκίνητα, λόγω regeneration braking.Επίσης, στα θέματα αξιοπιστίας, τα S είχαν θέμα με το μοτέρ τους και τα άλλαζε η τέσλα εντός εγγύησης με 30 και 40 χιλ μίλια. Εδώ στο Ελλάντα αν συμβεί κάτι τέτοιο τί κάνεις; το στέλνεις φορτωτική στο κοντινότερο σέρβις σέντερ στην Κεντρική Ευρώπη;
Μερικοί vloggers που ασχολούνται με τα Τεσλα και νομίζω ότι αξίζει να τους δείτε:
Rich Rebuilds. Ο τύπος ξεκίνησε αγοράζοντας 2 χαλασμένα τεσλα και φτιάχνοντας με τα χέρια του ένα. Παρακολουθώντας τα vlogs του μπορείς να καταλάβεις πολλά για τα συστήματα των Τεσλα καθώς και τις μπαταρίες του. Μιλάει πολύ γενικά, αλλά έχει πολύ υλικό.
https://www.youtube.com/channel/UCfV0_w ... DuZT2ct4SABjørn Nyland. Ο γνωστός Νορβηγός (που έχει και λίγο Φιλιπίνο μέσα του ). Και αυτός πολύ υλικό, λιγότερα όμως μηχανολογικά. Ασχολείται κυρίως με θέματα χρήσης. Ξελιγώνει την μπαταρία του Χ του τραβώντας trailer στη Νορβηγία αδειάζοντάς την αρκετές φορές είτε εν κινήσει ή σταματημένος (π.χ. αφήνει το κλίμα στο μαξ, στο γκαραζ και πάει για ύπνο σπίτι του. Την επόμενη μέρα το αμάξι δεν ανοίγει καν, φωνάζει οδική κτλ). Δείχνει επίσης πως λειτουργούν τα service centers στη Νορβηγία. https://www.youtube.com/channel/UCG1QcV ... 4rE8avQL4A
WHAT'S INSIDE? FAMILY. Κάποια από τα βίντεο ασχολούνται με το Τεσλα και γενικά έχει κάποια μηχανολογικά στοιχεία. https://www.youtube.com/channel/UCXgoUR ... A7CG55xpkA
-
Αναφορικά με την αξιοπιστία, το πλέον αξιόπιστο μοντέλο στη γκάμα της Chevrolet είναι το ηλεκτρικό της. Κατά δήλωση της ίδιας.
Σχετικά με την γκατζετιά, στο δίπλα φόρουμ υπάρχει ένας ωραίος τύπος που κατέχει 911, 320d στέισον αυτόματο (εταιρικό) και πρόσφατα αγόρασε μεταχειρισμένη i3. Στην αρχή είχε ενδοιασμούς αλλά πλέον την έχει καταευχαριστηθεί.
Το σημαντικό είναι ότι η απουσία θορύβων και κραδασμών προσφέρει μετακίνηση από το μέλλον. Μπαίνει στην 320 και ξενερώνει!
Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ηλεκτρικού και φυσικού αερίου. Το ένα έχει μόνο μειονεκτήματα και φοβερή οικονομία, το άλλο ακόμα μεγαλύτερη οικονομία με πλεονεκτήματα που απλώς δεν υφίστανται σε μοντέλα εσωτερικής καύσης, όσο ακριβά κι αν είναι. -
Ναι, αυτά που περιγράφεις είναι στη δική μου σφαίρα της 'νέας τεχνολογίας' που ανέφερα πιο πάνω.
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Σε σχέση με το σέρβις, στο youtube οι σχετικοί bloggers αναφέρουν ότι τα υλικά τριβής κρατάνε πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από τα συμβατικά αυτοκίνητα, λόγω regeneration braking.Αλήθεια είναι. Στο i3 που είχα για 2 ημέρες, μόλις το έμαθα (δεν είναι δύσκολο) κατάφερα να κάνω την διαδρομή Βριλήσσια-Αμπελόκηποι από Μεσογείων και πάτησα φρένο 3-4 φορές μόνο. Μάλιστα στην Μεσογείων δεν πάτησα ποτέ φρένο, πάντα σταμάταγα με το regeneration του κινητήρα.
-
Έχεις γράψει κάπου την πλήρη οδηγική εμπειρία;
-
Tα κόστη των ηλεκτρικών δεν είναι η φόρτισή τους, εφόσον αυτή γίνεται σε οικιακό ιδιόκτητο γκαράζ, ούτε το σέρβις τους το οποίο είναι πιο λάιτ από των συμβατικών ιχ.
Είναι η αρχική τιμή αγοράς, η τεράστια απαξίωση που έχουν συν τω χρόνω και το σοβαρότατο κόστος των συσσωρευτών όταν αυτοί θα χρειαστούν αντικατάσταση.
Ενδεικτικά θα πω τα εξής :
-Ένα Ληφ ΜΚ2 κάνει 34-40 χιλιάρικα, τα διπλά από ένα συμβατικό ιχ ιδίων διαστάσεων. Ας σημειωθεί ότι τώρα κάνει τόσα, που η ηλεκτροκίνηση επιδοτείται, αύριο θα φάνε κατακέφαλα και τέλος ταξινόμησης και τέλια (και ΙΜΟ ορθώς )
-στο τοπ τεν της απαξίωσης στις ΗΠΑ φιγουράρουν στις πρώτες 4 θέσεις το Ληφ, το i3, ένα Τέζλα και το Βολτ και μετά ξεκινάνε τα συμβατικά.
-το κόστος για αντικατάσταση των μπαταριών σε Ληφ ΜΚ1 είναι 7.500 δολλάρια σε ΗΠΑΚάτι άλλο, μπαταρία φαληρισμένη σημαίνει ότι σου σπάει τα νεύρα με την ωφέλιμη αυτονομία της, και κάποια στιγμή δεν θα φορτίζει καν. Για να την αλλάξεις ολόκληρη θα πρέπει να πληρώσεις ένα γενναίο ποσό, ποιός θα το κάνει αυτό για ένα ιχ κάμποσων Μαίων? Και αν δεν το κάνει και επιχειρήσει να το πουλήσει, ποιός θα το φορτωθεί πρόθυμα?
Ποιός θα πάρει ένα π.χ. i3 15 ετών με την ορίτζιναλ μπαταρία επάνω και πόσα θα δώσει γι' αυτό το λείψανο της τεχνολογίας το 2035? Δε νομίζω πάνω από 3-5 χιλιάρικα. -
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Έχεις γράψει κάπου την πλήρη οδηγική εμπειρία;Ναι εδώ: https://www.4troxoi.gr/phpBB3/viewtopic ... 0#p3153723
Και εδώ αναλυτικά από έναν κάτοχο: https://www.4troxoi.gr/phpBB3/viewtopic ... 0#p3183686
Ποιός θα πάρει ένα π.χ. i3 15 ετών με την ορίτζιναλ μπαταρία επάνω και πόσα θα δώσει γι' αυτό το λείψανο της τεχνολογίας το 2035? Δε νομίζω πάνω από 3-5 χιλιάρικα.
Κανείς! Θα πάει για ανακύκλωση στην 15ετια. Εκεί οδηγείται η αυτοκίνηση και σε sharing αυτοκινήτων (πριν έρθει η τελείως αυτόνομη οδήγηση και η κατάργηση των ΙΧ). Τα επόμενα χρόνια η αυτοκίνηση θα αλλάξει δραματικά από όπως την έχουμε συνηθίσει, πάμε σε νέα συστήματα!
-
Αν η i3 θα είναι λείψανο της τεχνολογίας το 2035, φανταστείτε πώς θα μοιάζει τότε ένα σημερινό Golf.
Όσο για την τιμή αγοράς, τα έχουμε γράψει ξανά και ξανά. Δεν είναι ίδια η τιμή αλλά όχι και τραγική διαφορά. Στα Kona υπολογίζεις 10 χιλιάρικα πάνω από τα 27 που κοστίζει το βενζινοκίνητο των 177 ίππων. Παίρνεις όμως κάτι πολύ ανώτερο σε ποιότητα οδηγικών χαρακτηριστικών, πιο γρήγορο (200 άλογα, 40 κιλά ροπής από το μηδέν) και με χαοτική διαφορά στο κόστος κίνησης. Ε, όλα αυτά ΔΕ θα είναι τσάμπα.Όσο για την απαξίωση, αυτή είναι υπέρ μας, εφόσον ψωνίσουμε έξυπνα σε 2-3 χρόνια από τώρα.
-
Η Γκόλφω θα είναι vintage τότε, μπορεί να κάνει και περισσότερα.
-
Nearly half of the world’s electric vehicles are in 25 cities, according to a new briefing by the International Council on Clean Transportation. As of the end of 2017, these 25 cities were home to nearly 1.4 million of the world’s 3.1 million passenger electric vehicles. These 25 cities, representing just 12% of world passenger vehicle sales, account for 44% of the world’s cumulative electric vehicle sales through 2017.
Και οι 15 από αυτές στην Κίνα.
-
Χτες βράδυ, tesla model S P80d στην Κηφισιά. Είναι το 2ο που έχω δει στην Ελλάδα. Το άλλο, με ελληνικές πινακίδες.
https://ibb.co/csyxv0 -
Τι γνώμη έχετε για το Opel Ampera, μοντέλο 2012-2015;
Έχω απορία σε τι κατάσταση θα είναι η μπαταρία του. Είναι μικρή αλλά ακριβώς επειδή έχει τον βενζινοκινητήρα για να τη φορτίζει, πολλοί το έχουν για μοναδικό αυτοκίνητο και το έχουν φορτώσει με χιλιόμετρα.
-
Σε όσους αναφέρονται σε αντικατάσταση μπαταριών να θυμίσουμε ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες αντικαθιστούν το αυτοκίνητο πολύ πριν την προβλεπόμενη διάρκεια ακόμα και των σημερινών μπαταριών.
Το ότι έχουμε φτάσει εμείς να οδηγούμε σάπια γερασμένα αυτοκίνητα λόγω τριτοκοσμικής κατάστασης, δεν σημαίνει ότι η δύση θα αλλάξει τη φιλοσοφία σχεδιασμού της αυτοκίνησης. Είτε μάς αρέσει είτε όχι, είμαστε μια χώρα τελευταία τρύπα στη φλογέρα, και αριθμητικά και βιομηχανικά και χρηματοοικονομικά.
Ομοίως, είτε μάς αρέσει είτε όχι, το αυτοκίνητο γίνεται όλο και πιο αναλώσιμο προϊόν από ποτέ.
Άρα, το θέμα των μπαταριών θα πάει περίπατο ως προβληματισμός, μόλις ωριμάσει λίγο η τεχνολογία αυτή.
Επίσης, έχουμε μια σημαντική μετατόπιση στις καταναλωτικές τάσεις σε σχέση με το παρελθόν και δεν είναι μακριά οι μέρες που το μεγάλο στοίχημα της αυτοκίνησης θα είναι το zero impact στο περιβάλλον και όχι η οδηγητική ευχαρίστηση.
-
Πάντως, όσα διάβασα σε ξένο φόρουμ για το Ampera, όλοι λένε ότι η μπαταρία είναι over-engineered κι ότι υπάρχει μοντέλο με 300Κ μίλια = 500Κ χιλιόμετρα χωρίς έντονη πτώση της μπαταρίας.
-
Άκυρο στον Ζήκο: τα πραγματικά χιλιόμετρα είναι πάνω από 715.000!!!
-
Έχετε πετύχει καινούριους δημόσιους φορτιστές στην περιοχή σας;
-
Α ναι, όλοι οι γείτονες είμαστε με γύψο στα χέρια και στα πόδια. Σκοντάφτουμε στα καλώδια συνέχεια.
Για αυτό μού αρέσει το Ampera. Παρουσιάστηκε το 2012 για μια Ευρώπη που ήταν ακόμα ανέτοιμη για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως είμαστε εμείς σήμερα. (Καλά, εμείς είμαστε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση...)
Έχει το καλό ότι φορτίζεις κάθε βράδυ σπίτι ή στη δουλειά σου, φορτίζει γρήγορα στην οικιακή πρίζα (4 ώρες), κάνεις τα καθημερινά χιλιόμετρα με ρεύμα (αυτά είναι τα πολλά χιλιόμετρα ετησίως) και τις 2-3 φορές το χρόνο που θα πας ταξίδι, καις βενζίνη όπως θα έκανες έτσι κι αλλιώς. Είναι δηλαδή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είναι συμβατό με την Ελλάδα του 2018. Μπορείς να το αγοράσεις στο 1/3 της τιμής του καινούριου, λέγεται ότι έχει φοβερά αξιόπιστες μπαταρίες.
Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν κάποιος το έχει κάνει μετατροπή σε υγραέριο, ώστε να είναι σούπερ οικονομικό και στα ταξίδια.
Edit:
Φαίνεται πως κάποιος είχε την ίδια ιδέα με μένα:
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης