-
Τα ηλεκτρικά λένε μέχρι το 2025 θα είναι ανταγωνιστικότατα σε τιμές. Αυτό δίνουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές. Υπάρχουν άρθρα (ένα που διάβασα πρόσφατα λέει 2024).
...Δηλαδή δώσαμε 660-840.000.000 για τη γέφυρα Ρίου και κάποιος θα παίρνει το φέρρυ για να φορτίζει για τα 20λεπτα που θα μείνει μέσα ώστε να φτάσει Άρτα από Αθήνα;! ...
Φίλε, έχεις καταλάβει τι πόροση έχω με τα ηλεκτρικά!!! για μένα εινα ιτο παρόν κ το μέλλον. Ωστόσο, δεν εθελοτυφλώ. Ανταγωνιστικότατες τιμές αν πέσει πχ το id.3 από 40 στα 35, για τους περισσότερους δεν λέει τίποτα... η κρατική επιδότητηση δεν θα υπάρχει. Μέχρι να αποσβέσουν το κόστος ανάπτυξης ηλεκτρικών κ μπαταριών, όταν έχουν πέσει πολλά χρήματα για ανάπτυξη του πετρελαίου πρόσφατα, έχουμε ακόμα πολλά χρόνια... δεν πιστεύω σε τρομερές αλλαγές σε τιμές άμεσα, προσωπική άποψη πάντα, αν κ επιμένω οτι με συγκεκριμένες προυποθέσεις γίνεται απόσβεση. Επίσης, λέμε για το δίκτυο των φορτιστών... έχετε δει τις τιμές που βάζει η Ionity? αν ειναι να φορτίζω με 20 ευρώ το αυτοκίνητο μου, άστο... δεν έχει νοήμα, κάθομαι στο πετρελαιάκι που γεμίζει σε 1 λεπτό το ντεπόζιτο με 45 ευρώ κ κάνω 700+ χιλιόμετρα. Το θέμα με τους φορτιστές στην Ελλάδα, κ επειδή το γνωστό πλιάτσικο είναι αντε πορτας (η NRG με τους φορτιστές σε avin shell κτλ) χωράει μεγάλη κουβέντα κ περιμένω να δω αν θα δώσουν τιμές με Kwh, προσωπικά κρατάω μικρό καλάθι κ ενδέχεται να καταστήσει την ηλεκτροκίνηση ασύμφορη για αυτούς που δεν μπορούν να φορτίζουν φθηνά στο σπίτι τους πχ με νυχτερινό. Τελος, επειδή είμαι από Αμφιλοχία, με έφτιαξες πολύ με το φερρυ, λές να βάλουν φορτιστές κ να φορτίζεις ενώ περνάς απέναντι? φοβερή ιδέα μεγάλε, δεν το είχα σκεφτεί, θα κάνω στάσουλα κ θα φορτίζω... τα χρήματα της η γέφυρα τα έχει βγάλει, δεν πειράζει να μειωθεί λίγο η κίνηση, ας δουλέψουν κ τα καραβάκια, το βλέπω λίγο κουμουνιστικα....
-
Όπως τα λέτε και τα έχουμε ξαναγράψει.
Τα ηλεκτρικά βγήκαν μόνο και μόνο για να τονωθεί η οικονομία,αφού με τα θερμικά είχε έρθει τέλμα. Τώρα άντε πάλι από την αρχή 'ηλεκτράδικα' (κατ' αντιστοιχία με τα βενζινάδικα), νέες υποδομές, πολύ νέο χρήμα, νέα αυτοκίνητα κλπ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της 'νέας' τεχνολογίας, κανένας άλλος, μην εθελοτυφλούμε.
Όσο για την χρηστικότητα, θα είναι πάντα πίσω από τα θερμικά (και άρα αντί για πρόοδο θα έχουμε οπισθοδρόμηση, σε λίγο με ταχύτητες άμαξας!) εκτός εαν α) βρούν μπαταρίες και τρόπο να γεμίζουν σε 1-2' όπως τα υγρά καύσιμα ή β) φορτίζουν επαγωγικά από τον δρόμο ή γ) με κυψέλες υδρογόνου ώστε να παράγουν συνεχώς το δικό τους ρεύμα. Ειδάλλως θα παραμείνουν εξαιρετική λύση μόνο για μετακίνηση εντός πόλης, όπου και υπερτερούν των θερμικών.
-
α) βρούν μπαταρίες και τρόπο να γεμίζουν σε 1-2' όπως τα υγρά καύσιμα ή β) φορτίζουν επαγωγικά από τον δρόμο ή γ) με κυψέλες υδρογόνου ώστε να παράγουν συνεχώς το δικό τους ρεύμα. Ειδάλλως θα παραμείνουν εξαιρετική λύση μόνο για μετακίνηση εντός πόλης, όπου και υπερτερούν των θερμικών.
μπαταρίες να φορτίζουν τόσο γρήγορα, ίσως να μην υπάρξουν κ ποτε.... μακάρι να κάνω λάθος. Να μειωθεί ο χρόνος ναι, αλλα ... Η επαγωγική φόρτιση προυποθέτει επενδύσεις σε όλο το δίκτυο που για Ελλάδα, το ξεχνάμε... ασε που η επαγωγική φόρτιση δεν ξέρω πόσο χαλάει κ την ζωή της μπαταρίας, από την μία φορτίζεις κ από την αλλη καταναλώνεις? Για το υδρογόνο, θυμάμαι διάβαζα από μικρός σε περιοδικά, κ έφθασα 35, μην ασπρίσουν κ αλλο τα μαλλιά μου, όσο εχω ακόμα φυσικα... Για αστικές μετακινήσεις είναι τρομερά τα ηλεκτρικά, δεν το συζητώ, ουσιαστικπά εκεί αποσκοπούν νομίζω...
-
Άνθρακες η οικονομία των ηλεκτρικών?
Έκανα ένα (όχι και τόσο) πρόχειρο συγκριτικό σήμερα που καθόμαστε. Έστω ότι κάποιος αγοράζει ένα καινούργιο ιχ, ότι σκοπεύει να το κρατήσει 20 χρόνια, ότι κάνει π.χ. 15.000 το χρόνο μικτή χρήση, και ότι μετά θα το δώσει (όσο πιάνει, τρίχες δηλαδή, 1.400 ευρώ ζητάνε αυτή τη στιγμή για ένα Κλιό 1.400 20ετίας στο car.gr) για να πάρει ένα άλλο καινούργιο.
Οι διαγωνιζόμενοι καλύπτουν όλες τις λογικές/πιθανές κατηγορίες, και αναλυτικά έχουν ως εξής :
Renault Clio 100tce cvt, για συμβατικό βενζινοκίνητο με 6,3 λ/100 χλμ. κατανάλωση*
Renault Clio 100tce LPG για υγραεριοκίνητο (δυστυχώς εδώ μόνο χειροκίνητο κιβώτιο) με 8,17λ/100χλμ. καταν.
Renault Clio 1.5dci 115hp πετρέλαιο αυτόματο για πετρελαιοκίνητο με 5,2 λ/100 χλμ. κατανάλωση
Seat Ibiza CNG DSG για φυσικό αέριο με αυτόματο σαζμάν με 4,13 κιλά/100 χλμ. κατανάλωση
Τουότα Γιάρις 1.5 υβριδικό βενζίνης με 4,68 λ/100 χλμ. κατανάλωση
Peugeot e-208 για αυτόματο ηλεκτρικό με 16,66 kwh/100χλμ. κατανάλωση
Με τις παρούσες τιμές καυσίμων, ήτοι 1,29 η βενζίνη, 1 το πετρέλαιο, 0,7 το υγραέριο, 0,9 το φ,.α., και 0,223** το kwh, και 0,17** δεύτερη εναλλακτική, καθώς και απόσβεση του επιπλέον κόστους για κάποια εξ' αυτών*** έλαβον τελικά**** :
Renault Clio 100tce cvt : 8,46 ευρώ/100 χλμ.
Peugeot e-208 : 7,7 ευρώ/100 χλμ. (ακριβή κιλοβατώρα, χρέωση οικιακή 75% μέρα, 25% νύχτα)
Τουότα Γιάρις 1.5 υβριδικό : 7,07 ευρώ/100χλμ.
Peugeot e-208 : 6,83 ευρώ/100 χλμ. (φθηνή κιλοβατώρα, χρέωση 90% νυχτερινό)
Renault Clio 1.5dci 115hp : 6,72 ευρώ/100 χλμ.
Renault Clio 100tce LPG : 5,72 ευρώ/100 χλμ.
Seat Ibiza CNG DSG : 4,4 ευρώ/100χλμ.
- Όλες οι μέσες καταναλώσεις από το spritmonitor, οι τιμές καυσίμων οι επικρατούσες μέσες τιμές σήμερα 28/10/2020
**Με ανάλυση του δικού μου λογαριασμού ΔΕΗ 2019-2020, τιμολόγιο Γ1Ν νυχτερινό, 75% κατανάλωση την μέρα και 25% κατανάλωση την νύχτα έχω 0,223 ευρώ/kwh με όλες τις λοιπές χρεώσεις μέσα. Με φόρτιση περίπου 90% με νυχτερινό έκανα μια προσέγγιση στα 0,17 λεπτά/kwh, όχι 100% ακριβής, αλλά σχετικά καλή. Ούτε συζήτηση για φόρτιση επί πληρωμή σε φορτιστές δ.χ., αλλά ούτε και δωρεάν φυσικά ή ιδιοπαραγωγή ρεύματος (net metering), εκεί πάμε σε άλλη παράγραφο. Επίσης, δεν εξέτασα τα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων, όποιος ξέρει ας σχολιάσει επ' αυτού, αν συμφέρει περισσότερο κάποιος από δαύτους.
***'Ελαβα σαν βάση για την τιμή αγοράς το Κλιό με υγραέριο ή αυτό με τη βενζίνα. Πολύ κοντά το Ίμπιζα με το φ.α. Το πετρελαιοκίνητο Κλιό όμως με αυτόματο σαζμάν έχει περί τα 4χιλιάρικα περισσότερα ως αγορά, το Γιάρις περί τα 2,5 και το ηλεκτρικό Πεζώ περί τα 8.000 (με την επιδότηση μάλιστα και τους μηδενικούς δασμούς). Αυτά τα έξτρα χρήματα πρέπει να συνυπολογιστούν στο κόστος και μάλιστα με τόκο. Έχουμε δηλαδή π.χ. για το ηλεκτρικό τα έξτρα 8.000 για 20 χρόνια = 12.000 ευρώ, άρα για 300.000 διανυθέντα χλμ. είναι επιβάρυνση ...4ευρώ/100χλμ. Ήτοι το ηλεκτρικό Πεζώ με την χαμηλή χρέωση κιλοβατώρας μπορεί να καίει 2,83 ευρώ/100χλμ, αλλά συνολικά θα σου πάει 2,83+4 = 6,83 ευρώ/100χλμ. Χώρια που μετά από 20 χρόνια και 300.000 χλμ. δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο στην μπαταρία του, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να πωληθεί κιόλας, εκτός αν αποφασίσει ο πιθανός αγοραστής να βάλει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη. Δεν το μετράμε αυτό (παρόλο που κάνει την συνολική πρόταση του ηλεκτρικού ακόμη πιο ανίσχυρη στην τελική). Ούτε και συνυπολογίζουμε την τρομοκρατική πιθανότητα η μπαταρία να μην βγάλει τελικά 20 χρονάκια, αλλά να χρειαστεί νωρίτερα αντικατάσταση , το οποίο είναι και το λογικότερο.
****Λοιπές χρεώσεις όπως σέρβις,λάστιχα,κ.ο.κ. έστω κοινά σε όλα. Υπάρχουν και τα τέλη κυκλοφορίας βέβαια, ας τα κρατήσουμε έξω προς το παρόν.
Μήπως έγινε αντιληπτό γιατί το Λαικό κόβει τα cng για να προχωρήσουν τα ηλεκτρικά του? Μήπως κάποια συμβατικά καύσιμα συμφέρουν τελικά? Και έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο με τους ανεφοδιασμούς. Oι αυτόκλητοι υπερασπιστές της ηλεκτροκίνησης, παρακαλώ να σχολιάσουν. Παρακαλώ όχι φαιδρότητες του στυλ το kwh κάνει 7 λεπτά και όχι 17.
-
Παρατηρηση, επι των τεχνικων.
Σχετικα δυσκολα ενα cvt να πιασει τα 300.000 χλμ χωρις κανενα απολυτως προβλημα...και αντε πες πλεον τα συγχρινα εχουν βετιωθεο και τα πιανουν, ομως εχουν επιπελον εξτρα μεγαλο κοστος στα σερβις τους διοτι θελουν πλυση του σαζμαν με λαδι, πριν βαλεις το νεο κατα τη συντηρηση.
-
Άμα δεν κάνεις και μερικές τέτοιες απλοποιητικές παραδοχές, μετά θα θέλει σειρές Φουριέ και ανάδελτα για να βγάλεις συμπέρασμα.
-
Άμα δεν κάνεις και μερικές τέτοιες απλοποιητικές παραδοχές, μετά θα θέλει σειρές Φουριέ και ανάδελτα για να βγάλεις συμπέρασμα.
Ετσι είναι και μπράβο που κάθησες κι έβαλες τόσες παραμέτρους, αλλά θα σταθώ σε δύο σημεία που νομίζω πρέπει να τονιστούν:
- Δεν υπάρχει περίπτωση οι μπαταρίες να αντέξουν 20 χρόνια. Θα χρειαστούν μερική επισκευή αν όχι ολική αντικατάσταση. Μπορεί αυτό το ποσό να ισοφαριστεί από το κόστος προγραμματισμένης συντήρησης και κάποιες βλάβες κινητήρα ή ακριβά αναλώσιμα που θα χρειαστεί και το συμβατικό; Λέω όχι, αλλά ας κάνουμε μία ακόμη παραδοχή εις βάρος των συμβατικών.
2α. Εφόσον μιλάμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλείεται να μην κοστίζει περισσότερο το ρεύμα μετά από 10 ή 15 χρόνια, είναι συστηματικές οι αυξήσεις ακόμη και στο ρεύμα φωτισμού, προβλέπεται εκτίναξη του κόστους φόρτισης. Αλλά ας κάνουμε ακόμη μία παραδοχή εις βάρος των συμβατικών.
2β. Εφόσον μιλάμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλείεται να είναι ορθός ο υπολογισμός αν δεν προβλέπει κόστος σοβαρής επισκευής ή έστω μίας μικροσύγκρουσης. Είναι στατιστικά αν όχι 'απίθανο', με πολύ μικρές πιθανότητες να βγάλει ένα όχημα 'πόλης' όπως η κατηγορία που κοιτάμε, 20 χρόνια αλώβητο. Οπότε εδώ είναι πολύ σημαντικός παράγοντας το αρχικό κόστος αγοράς και κόστος/δυνατότητες επισκευής. Αυτός που θα αγοράσει το ντήζελ, βενζίνη, CNG, έχει ξοδέψει το μισό σχεδόν αρχικό κεφάλαιο, οπότε έχει 'περιθώριο' να πληρώσει ακόμη ένα αμάξι καινούριο, για να φτάσει στα λεφτά που κοστίζει το 'ίδιο' αμάξι σε ηλεκτρικό.
Επίσης τα πλήρως ηλεκτρικά δεν έχουν πλέον συμβατική δομή αμαξώματος και ηλεκτρολογικών, στη πράξη η επισκευή τους θα είναι δυνατή μόνο σε επίσημες αντιπροσωπείες, για μεγάλα τμήματα του οχήματος μόνο αντικατάσταση με καινούρια τμήματα θα είναι δυνατή (καθώς χρησιμοποιούνται περίεργα συνθετικά υλικά, οι μπαταρίες αποτελούν τμήμα του δαπέδου κλπ) με ότι συνεπαγέται αυτό για το κόστος, απουσία εναλλακτικών καναλιών συντήρησης κι επισκευής ή ιμιτασιόν ανταλλακτικών και άλλα τέτοια που έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Γι αυτό δεν αποδέχομαι ακόμη μία παραδοχή εις βάρος των συμβατικών, θα πρέπει στο κεφάλαιο και τον υπολογισμό απόσβεσης για το ηλεκτρικό να προστεθεί και μικτή full casco ασφάλιση για το ποσό των 30,000+ ευρώ, για να έχει λογική η σύγκριση με π.χ. ένα Ibiza CNG ή κάτι παρόμοιο.
-
Peugeot e-208 : 7,7 ευρώ/100 χλμ. (ακριβή κιλοβατώρα, χρέωση οικιακή 75% μέρα, 25% νύχτα)
Βασικά στην 20ετία θα χρειαστείς σίγουρα αντικατάσταση μπαταριών, αλλά κ πάλι δνε έχεις υπολογίσει κ στις δύο περιπτώσεις το κόστος συντήρηση το οποίο νομίζω σε ηλεκτρικό είναι άγνωστο σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν ξέρω αν έχει νόημα να συζητάμε για 20ετία, τα αυτοκίνητα ειναι για 10ετία max, μετά απλά ειναι αλλης εποχής, φυσικά στην Ελλάδα με τους μισθούς που έχουμε χωράει μεγάλει κουβέντα αυτή η υπόθεση. Βασικά μιά ερώτηση, το κόστος 7.7 /100 χιλιόμετρα πως βγαίνει? τι βάζεις μέσα? γιατί αν εννοείς καθαρά το ρεύμα οι τιμές ειναι πολύ πιο χαμηλά, με νυχτερινό (με τις παράπλευρες χρεώσεις πέφτεις κάτω απο δύο ευρώ). Κ να θυμήσω κάτι που έχω αναφέρει ο ΗΡΩΝ δίνει τώρα την νυχτερινή κιλωβατώρα στα ηλεκτρικά 0.011, απλά τζάμπα... στο πρόγραμμα eco drive. Κ τέλος έχεις κάνει ένα μεγάλο λάθος σε όλες τις παραδοχές, οι τιμές της βενζίνης /πετρελαίου είναι σήμερα αυτές λόγω κορωνοιού, πριν λίγους μήνες δεν ήταν οι ίδιες ουτε θα παραμείνουν. Το αν θα ανέβει το κόστος ρεύματος στο μέλλον στην Ελλάδα, μπορεί να το επιβεβαιώσει κάποιος αντικειμενικά, ή είναι προσωπικές απόψεις?
-
Το αν θα ανέβει το κόστος ρεύματος στο μέλλον στην Ελλάδα, μπορεί να το επιβεβαιώσει κάποιος αντικειμενικά, ή είναι προσωπικές απόψεις?
Πόσο ήταν πριν 10 χρόνια η τιμή του ρεύματος και πόσο είναι σήμερα, θυμάται κανείς; Και μπορεί να το ανάγει σε σημερινές τιμές;
Και αντίστοιχα η τιμή της βενζίνης πόσο ήταν το 2010 και πόσο πέρυσι τέτοιο καιρό πριν τη Πανδημία;
(αν μπορούσα να βρω στατιστικά θα τα έβαζα)
-
το κόστος 7.7 /100 χιλιόμετρα πως βγαίνει? τι βάζεις μέσα?
Δεν διάβασες καλά το αρχικό ποστ μου. Πάμε άλλη μία:
16,66 kwh/100χλμ κατανάλωση με 0,223 ευρώ τελική τιμή το κάθε κιλοβατώριο με βάση πραγματικά νούμερα ΔΕΗ τιμολογίου Γ1Ν = 3,7 ευρώ.
Πάμε τώρα για τα υπόλοιπα κόστη :
Το ηλεκτρικό έχει καπέλο 8.000 ευρώ σε σχέση με την τιμή βάσης. Αν κάποιος πάρει π.χ. ένα Ίμπιζα CNG θα δώσει 16.000 ευρώ, αν πάρει το ηλεκτρικό θα δώσει 24.000 (24-26 = 8Κ). Συν 1.000 ευρώ για να κατεβάσεις μπρίζες και φορτιστές στο γκαράζ του ή και να βάλεις νυχτερινό. Στα 20 χρόνια το επιπλέον αρχικό κόστος των 9.000 ευρώ θα έχει γίνει κάτι σε 12.000 ευρώ (και βάλε).
Τι θα έχεις στα χέρια σου στα 20 χρόνια? Στην πρώτη περίπτωση με το Ίμπιζα θα έχεις ένα χρέπι που θα αξίζει πες 1,5 χιλιάρικο, αλλά και συν 12.000 ευρώ προίκα στην τράπεζα τα οποία δεν ξόδεψες όταν αγόρασες ιχ πριν 20 χρονάκια αφού διάλεξες το συμβατικό.
Στη δεύτερη περίπτωση θα έχεις ένα ηλεκτρικό χρέπι που η αρχική αυτονομία των 300χλμ. θα έχει γίνει πλέον κάτι σε ...60 χλμ. και τίποτε άλλο. Ποιά η εναπομείνουσα αξία αυτού του χρεπιού? Έστω 1,5 χιλιάρικο και αυτή (πίπες έτσι για να καίμε πίξελς, 13.000 ευρώ πωλούνται αυτή τη στιγμή Ληφ ΜΚ1 6-7ετίας με 80% μπαταρία, φανταστείτε 20 ετών με 10% μπαταρία πόσο θα κάνουν όταν η μπαταρία κάνει 7.500$ στην αμερική για αντικατάσταση).
Άρα, τα 12.000 ευρώ της διαφοράς είναι κρυφό κόστος για το ηλεκτρικό και μπορούν να επιμεριστούν στα 300.000 που διένυσε. 12.000/300.000 = 4 λεπτά το χλμ. -> 4 ευρώ τα 100 χλμ. (πιο πολύ από την ηλεκτρική του κατανάλωση!)
Σύνολο τελικού κόστους 3,7 + 4 = 7,7 ευρώ /100χλμ.
Κεντρική ιδέα Νο1 : όσοι περιμένετε φθηνή μετακίνηση με τα ηλεκτρικά ιχ, αλλάξτε πλευρό.
Κεντρική ιδέα Νο2: θέλετε οικονομία τώρα? Ο.Κ., ουδέν το μεμπτό. Ξεκινήστε ψάχνοντας για κάτι σε υγραέριο ή φυσικό αέριο, και αν δεν σας κάνει προχωρήστε σε πετρέλαιο, και αν δεν τα βρείτε ούτε εκεί πάρτε ένα υβριδικό, και αφήστε τα ηλεκτρικά και τα απλά βενζινοκίνητα για τους έχοντας και κατέχοντας και τους σκορποχέρηδες.
Κεντρική ιδέα Νο3. Η αριθμητική προσέγγιση που έκανα βρίθει αβανταδόρικης διάθεσης για τα ηλεκτρικά. Π.χ. βάζω κατανάλωση ότι λέει το ντισπλέι τους, ενώ είναι 10-20% μεγαλύτερη αφού οι μετασχηματιστές φόρτισης, τα καλώδια και τα ηλεκτρονικά ισχύος από τα οποία απαρτίζονται έχουν απώλειες, το δε ρεύμα φεύγει από τις μπαταρίες προς το περιβάλλον και στην καθησιά. Επίσης, δέχθηκα ότι η κατανάλωση αυτή θα είναι ίδια εσαεί, λες και οι ηλεκτροκινητήρες δεν έχουν εφέδρανα και ρουλμάν, ότι οι μαγνήτες και οι ρότορες/στάτορες και τα πηνία διατηρούν αναλλοίωτες τις ηλεκτρομαγνητικές τους ιδιότητες, κ.α. Επίσης δέχθηκα ότι το ιχ θα είναι υπηρεσιακά αξιόπλοο ακόμη και όταν οι μπαταρίες του έχουν ψοφήσει τελείως στα 20 χρόνια, δηλαδή τα αρχικά π.χ. 300 χλμ. αυτονομίας ενώ θα έχουν γίνει κάτι σε 60, παρόλα αυτά θα είναι όσα χρειάζεται ο οδηγός του, απλά αντί να το φορτίζει μία φορά τη βδομάδα θα το φορτίζει κάθε βράδυ πλέον (μπούρδες, θα το βάλει φωτιά ή θα το ρίξει στη θάλασσα, είναι αβίωτο αυτό το αυτοκίνητο), φυσικά ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει σετ μπαταριών νωρίτερα,κ.ο.κ., παρόλο που γνωρίζουμε ότι το πιθανότερο είναι τίποτα από αυτά να μην επαληθευτεί στην πράξη.
Περί τιμολογίου Γ1Ν
Αρχική τιμή 11 λεπτά / kwh τη μέρα, και 7,89 λεπτά το νυχτερινό. Υπάρχουν και ένα σκασμό έξτρα χρεώσεις φυσικά, και κάπως έτσι φτάνουμε στα 22,3 λεπτά/kwh σε μένα με το προφίλ χρήσης που προανέφερα. Περισσότερα στο λυνξ:
-
Κεντρική ιδέα Νο1 : όσοι περιμένετε φθηνή μετακίνηση με τα ηλεκτρικά ιχ, αλλάξτε πλευρό.
Φοβερή ανάλυση...κ πάμε πάλι κάτι σελίδες πίσω ...τέλη κυκλοφορίας που έχει το ibiza καθώς κ τα κόστος συντήρησης έβαλες?
-
το κόστος συντήρησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ειναι πολύ κατώτερο ενός κανονικού
-
δεν έχει τέλη κυκλοφορίας
-
στο νυχτερινό ρεύμα η κατανάλωση βγαίνει κάτω από 2 ευρώ μαζί με τα έξτρα κόστη του ρεύματος. επίσης οπως σου ανέφερα υπάρχουν προγραμματα οπως ο ΗΡΩΝ ecod drive εναλλακτικών ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πολυ χαμηλότερο κόστος από την ΔΕΗ, ακόμα κ με ΟΤΣ που δεν ξέρω αν γνωρίζεις οτι πληρώνεις σε εναλλακτικούς πλην ΔΕΗ /ΕΛΙΝ.
-
δεν σύγκρινα τα ηλεκτρικά με το αέριο το οποίο ειναι όντως αρκετά φθηνό-- cng πόσα πρατήρια υπάρχουν στην Αττική? ενημερωτικά ενα ειναι στην γειτονιά μου.
-
στην δική μου περίπτωση είχα ήδη ρεύμα στο παρκινγκ οπότε το εξτρα χιλιάρικο δεν ισχύει κ το wallbox το πείρα από την NRG 300 ευρώ δ (500 ευρώ επιδότηση κράτους +300 nrg επιδότηση) . Βέβαια αυτό ειανι κάτι προσωπικό αλλλά αναφέρομαι καθαρά σε μένα, που φορτίζω επίσης τσαμπέ στην δουλειά καθώς κ στο δίκτυο στην blink που ειανι ακόμα τσάμπα σε διαφορα σημεία οπως πχ στον Θανόπουλο στην κατω κηφησια. Κοινώς αυτή την στιγμή εγώ δεν πληρώνω καθόλου ρεύμα πλην της αγοράς του αυτοκινήτου που ήταν οντως ακριβή, αρά την δεδομένη στιγμή κ εφόσον είμαι στην ίδια δουλεια στο μέλλον, θα κινούμε τζάμπα κατόπιν συνεννοήσης με τον εργοδότη, οπότε δεν δίνω τα 250 ευρώ κ βάλε το μήνα βενζίνη, βάλε κ τα έξοδα συντήρησης βενζινοκίνητου που είχα, οποτε αυτή την στιγμή ειμαι καταχαρούμενος κ δεν βάζω καθόλου το χέρι στην τσέπη. ΤΟ αναφέρω κ πάλι, προσωπική περίπτωση. Αντιλαμβάνομαι οτι η ηλεκτροκίνηση δεν βολεύει τους πάντες αλλά στην δική μου περίπτωση, με καρασυμφέρει κ την γουστάρω, κ να στο πω διαφορετικά, οταν κάτι σου αρέσει, κ ταυτόχρονα κινήσε καθε μήνα χωρίς να πληρώνεις χρυσάφι τον βενζινά, τα βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα.
-
-
Τα ηλεκτρικά έχουν ετήσια συντήρηση, η οποία δεν ξέρω ούτε τι περιλαμβάνει ούτε πόσο είναι. Αλλά σε όσα έχω δει, αναφέρουν συντήρηση κάθε έτος ή 15.000χλμ. Οπότε υπάρχει κόστος, αλλά δεν γνωρίζω πόσο είναι.
-
Τα ηλεκτρικά έχουν ετήσια συντήρηση, η οποία δεν ξέρω ούτε τι περιλαμβάνει ούτε πόσο είναι. Αλλά σε όσα έχω δει, αναφέρουν συντήρηση κάθε έτος ή 15.000χλμ. Οπότε υπάρχει κόστος, αλλά δεν γνωρίζω πόσο είναι.
Προφανώς κ υπάρχει, πχ λάστικα, φίλτρο καμπίνας κ άλλα αναλώσιμα του αυτοκινήτου χρειάζονται αλλαγή. Τα κινητά μέρη ενός ηλεκτρικού ειναι στο 1/3 του αντίστοιχου θερμικού, ενώ πχ τακάκια χρειάζονται πολυ πιο σπάνια αλλαγή (εγώ δυστυχώς αλλάζω μπρος πισω κάθε δυο χρόνια, πολύ συχνά), δεν έχουν μπουζί, δισκο πλατω, λάδια κ πόσα αλλα που δεν μου πάνε αυτή την στιγμή στο μυαλό. Το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού ειναι σίγουρα μικρότερο, το ουσιαστικό πρόβλημα ειναι οι μπαταρίες που εχουν εγγυήση 8ετίας/150.000 χιλιομέτρων.
-
Έβαλα το πακέτο σέρβις-λάστιχα-τέλη κυκλοφορίας-ασφάλιση το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις για απλοποίηση υπολογισμών. Προφανώς θέλει περισσότερο ψάξιμο, αλλά δεν βοηθάει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τα καινοφανή ηλεκτρικά αυτή τη στιγμή είναι λιγοστά. Σε επόμενη αργία θα εξελάρω όλες τις παραμέτρους, θα προσθέσω και ότι άλλο μπορώ, έτσι ώστε και να είναι αναλυτικά και να επικαιροποιούνται με μερικά κλικ.
Το αβίαστο συμπέρασμα παραμένει: για το Φίτσουλα της διπλανής πόρτας τα ηλεκτρικά τώρα είναι αυτοκτονική επιλογή. Προφανώς για κάποιους έχοντας, που παίζουν σε άλλα κυβικά, που κάνουν ίσως πιο πολλά χλμ το χρόνο, και που, εξόχως, έχουν δυνατότητα ιδιοπαραγωγής ρεύματος, οι συσχετισμοί είναι πιο ευνοικοί, και εν τέλει διαφορετικοί. Δε μίλησα γι' αυτούς, ούτε και για τους ταρίφες που κάνουν πολλά χλμ. κάθε μέρα και καίγονται για την παραμικρή διαφορά στην κατανάλωση.
Κάτι άλλο, η τιμή ρεύματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά λίγο. Όχι κάτι το ανησυχητικό μέχρι στιγμής.
-
για το Φίτσουλα της διπλανής πόρτας τα ηλεκτρικά τώρα είναι αυτοκτονική επιλογή. Προφανώς για κάποιους έχοντας, που παίζουν σε άλλα κυβικά, που κάνουν ίσως πιο πολλά χλμ το χρόνο, και που, εξόχως, έχουν δυνατότητα ιδιοπαραγωγής ρεύματος, οι συσχετισμοί είναι πιο ευνοικοί, και εν τέλει διαφορετικοί.
Κάτι άλλο, η τιμή ρεύματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά λίγο. Όχι κάτι το ανησυχητικό μέχρι στιγμής.
Το δέχομαι, υπάρχουν περιπτώσεις κ περιπτώσεις που δεν μπορούν να κριθούν ολες από τον ίδιο γνώμονα. Επίσης, νομίζω προσπαθείς άδικα κ ο λόγος ειναι απλός. Πως αγοράζεις κ πως συντηρείς το αυτοκίνητο. Γνωστός πχ αγοράζει μεταχειρισμένα πετρέλαια κάθε δυο χρόνια, τα πουλάει σε κοντινές τιμές κ δεν δίνει φράγκο για συντήρηση...ο καθένας οπως τη βρήσκει, εγώ αν κ αναγνωρίζω οτι γίνεται, δεν μπορώ να μπω σε αυτή την νοοτροποία. Επίσης δνε μπορείς να βγάλεις κόστος συντήρησης ηλεκτρικού γιατί ελάχιστοι έχουν τέτοια εμπειρία. Αντίστοιχα, σε ένα θερμικό, μπορείς να προβλέψεις μία βλάβη πχ τρόμπα πετρελαίου που κάνει πολλά χρήματα? αρα πραγματικά θεωρώ άσκοπη την σύγκριση από την άποψη οτι κάθε περιπτωση ειναι διαφορετική κ δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς το κόστος συντήρησης ενός οχήματος σε ορίζοντα 10ετίας κ βάλε, πέρα από τα τυπικά, που στην πραγματική ζωή αποκλείνουν. Κ που καταλήγουμε, οτι ο καθένας αγοράζει οτι γουστάρει κ οτι θεωρεί οτι ειναι κοντά στα οικονομικά του δεδομένα...κ οτι προκύψει
-
Υπό προϋποθέσεις ίσως και να μη θες να μάθεις... στις πόσες rpm δουλεύουν οι κινητήρες των ηλεκτρικών; δεν είναι αυτός ο τομέας μου και ίσως να μη τα σκέφτομαι σωστά, αλλά στη βιομηχανία που πακτωμένοι ευθυγραμμισμένοι κινητήρες αντλιών γράφουν πολλές ώρες, είναι συχνό το προγραμματισμένο λύσιμο και αντικατάσταση των ρουλεμάν. Θα υπάρχει τέτοια συντήρηση στα ηλεκτρικά; Αυτά τα μοτέρ είναι maintenance free για πάντα;
-
Τέτοιες προβολές σε βάθος χρόνου είναι επισφαλείς . Γιατί έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων , των τελών κυκλοφορίας και για τα ηλεκτρικά το γεγονός ότι η τεχνολογία τους θα εξελίσσεται τόσο που μπορεί σε 5 χρόνια τα σημερινά ηλεκτρικά να μοιάζουν σαν βενζινοκίνητα του 80 .
-
Τέτοιες προβολές σε βάθος χρόνου είναι επισφαλείς . Γιατί έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων , των τελών κυκλοφορίας και για τα ηλεκτρικά το γεγονός ότι η τεχνολογία τους θα εξελίσσεται τόσο που μπορεί σε 5 χρόνια τα σημερινά ηλεκτρικά να μοιάζουν σαν βενζινοκίνητα του 80 .
Σίγουρα, όλα ειναι ευμετάβλητα. Βέβαια στα ηλεκτρικά η τεχνολογία των κινητήρων δεν νομιζω να αλλαξει, οι μπαταρίες σίγουρα θα βελτιωθούν. Η βελίτωση όμως των μπαταριών δεν σημαίνει οτι πχ σε ένα Leaf/id.3 που το αγοράζω τώρα, δνε μπορώ σε 7 χρόνια να βάλω καινούργιες μπαταρίες ποιο πρόσφατης τεχνολογίας....
-
Ωραίο άρθρο https://traction.gr/se-posa-chronia-ta-ilektrika-tha-kostizoun-oso-ta-symvatika/ Αρα θεωρητικά μιλάμε για κόστος 100 $ ανα kwh το 22, ενώ το 25 θα κυριαρχήσουν τα ηλεκτρικά λόγω σύγκλισης κόστους... για να δούμε, φιλόδοξο το βλέπω...
-
Ωραίο άρθρο https://traction.gr/se-posa-chronia-ta-ilektrika-tha-kostizoun-oso-ta-symvatika/ Αρα θεωρητικά μιλάμε για κόστος 100 $ ανα kwh το 22, ενώ το 25 θα κυριαρχήσουν τα ηλεκτρικά λόγω σύγκλισης κόστους... για να δούμε, φιλόδοξο το βλέπω...
και η λογική λέει ότι όταν ήδη κυκλοφορούν πάνω από 400,000 Leaf παγκοσμίως προφανώς εκεί γύρω στο '23-24-25 θα βρίσκεις μια καινούργια 24άρα μπαταρία για το ΜΚ1 με 2000 USD...
καλά πάει ο προγραμματισμός μου
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης