-
Dublin wrote:
ποιο ηλεκτρικό έχεις; δεν έχω καταλάβει.
Κινούμε καθημερινά στην εργασία μου με εταιρικό Nissan leaf κ ανάμενω το νομοσχέδιο για να πάρω κ ένα δικό μου...
Ευχαριστώ.
-
[...] Αν κάποιος κάνει ταξίδια, απλά δεν παίρνει ηλεκτρικό.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ποιος και για ποιον λόγο θα ήθελε να δώσει έναν σκασμό χρήματα για μειωμένη δυνατότητα κίνησης και μειωμένη ελευθερία χρήσης; Δεν μπορώ να καταλάβω. Thread Closed.-
-
Στα μειονεκτήματα αναφέρεις ότι χρειάζεσαι πεντάλεπτο για να μπριζώσεις κι άλλα τόσα το πρωί. Είναι όντως τόσα; Από τα βίντεο που έχω παρακολουθήσει, μάλλον προς το μισό λεπτό θα έλεγα ότι διαρκεί.
-
Εγώ νομίζω τα πάμφθηνα ηλεκτρικά θα δημιουργήσουν την πρώτη 'επανάσταση', τα Amy και Spring αυτού του κόσμου, 6.000 το ένα, 11.000 το άλλο περίπου θα κάνουν Ευρώπη. Τέτοια αυτοκινητάκια για κίνηση μέσα στην πόλη θα είναι τέλεια και θα παίζει το ρόλο του δεύτερου αυτοκινήτου ή του αστικού μέσου μετακίνησης άριστα.
-
Στα μειονεκτήματα αναφέρεις ότι χρειάζεσαι πεντάλεπτο για να μπριζώσεις κι άλλα τόσα το πρωί. Είναι όντως τόσα; Από τα βίντεο που έχω παρακολουθήσει, μάλλον προς το μισό λεπτό θα έλεγα ότι διαρκεί.
Το πεντάλεπτο είναι σχήμα λόγου, επειδή δεν έχω κλειστό γκαράζ φορτίζω στο φράκτη του σπιτιού μου (μένω αρκετά ερημικά) κι έχω ένα κουτί αποθηκευσης με λουκετάκι όπου φτάνει η μπαλαντέζα και αποθηκεύω το καλώδιο φόρτισης.
Ανοιξε πορτάκι αυτοκινήτου φόρτισης, άνοιξε κουτί να βγάλεις καλώδιο, κλέιδωσε λουκέτο μετά κλπ κλπ μπορεί να είναι 2-3-4 λεπτά, δε το έχω μετρήσει
Αν έχεις κλειστό γκαράζ και το καλώδιο μόνιμα συνδεδεμένο το να μπριζώσεις/ξεμπροζώσεις είναι όντως κάτω από λεπτό
-
Χοντρικά με νυκτερινό που το φορτίζω κάθε βράδυ έρχεται γύρω στο 1.5 ευρώ/100 χλμ.
Η μπαταρία του είναι στο 86% στα 4.5 χρόνια, υπολογίζω με μιά μέση πτώση 2-2.5% κάθε χρόνο σε 5-6 χρόνια να είμαι ακόμη >70-75% οπότε θα με καλύπτει ακόμη η αυτονομία του αν και τότε φαντάζομαι θα μπορώ να βάλω καινούργια 24άρα η μεγαλύτερη με 2-3κ
-
Λάηκ το ηλεκτρικό Ληφ ΜΚ1, ένα πολύ ξεχωριστό όχημα, που ακόμη είναι φρέσκο παρά τη δεκαετία που έχει στην πλάτη του. Βλέπω ότι έχουν αρχίσει να τα φέρνουν αρκετοί ως μετάχειρα, αυτό είναι θετικό, γλιτώνεις ένα κάρο λεφτά, και χτίζεται και εδώ μια βάση πελατών ικανή για να μπορεί η αντιπροσωπεία, και γιατί όχι αύριο και κάποιοι ιδιώτες, να τα σερβίρουν σωστά.
-
Η μέση κατανάλωση του Ληφ είναι σύμφωνα με το έγκυρο spritmonitor 17 Kwh ανά 100 χλμ., και με μέση τιμή τριφασικού νυκτερινού Γ1 από ΔΕΗ πάμε περίπου στα 11 λεπτά το kwh μαζί με τις επιπλέον χρεώσεις , άρα πάμε στα 1,9 ευρώ στα 100 χλμ. Δεν ξέρω πως κατέβηκες στο 1,55 ευρώ, μπορεί να κινείσαι λίγο περιαστικά, ή με πολύ μαλακό πόδι, ή να έχεις ένα πολύ ευνοικό συμβόλαιο από τρίτο πάροχο, αλλά είναι μικρή έτσι κι αλλιώς η διαφορά, θα το δεχθώ λοιπόν.
3.Καινούργια 24άρα μπαταρία στο αμέρικα αυτή τη στιγμή κάνει περί τα 5. 750 δολ. μόνο το ανταλλακτικό, ενώ έχω ακούσει τιμή έως και 7.500 δολ. μαζί με την εγκατάστασή και όλες τις εγγυήσεις της σε εξουσιοδοτημένο. Βρήκα μετάχειρη από Αγγλία (από τρακαρισμένο, ότι σου βγει δηλαδή), τη δίνουν 5.690 λίρες, χώρια τα μεταφορικά. Για να σου δώσω και μια έξτρα ένδειξη κόστους, στο Πρίους MK2/3 η μπαταρία του η οποία είναι μόλις 1,1 khw, κάνει 3.000 ευρώ εδώ, κομπλέ. Χωρίς να έχω ρωτήσει, εκτιμώ ότι στο Ληφ ΜΚ1 μια νέα μπαταρία στα μέρη μας θα κάνει αυτή τη στιγμή κάτι σε 8-10 καφετιά, κομπλέ εγκατεστημένη. Πως φαντάζεσαι ότι σε λίγα χρονάκια θα αλλάξεις εδώ 24άρα ή και μεγαλύτερη μπαταρία με 2-3 χιλιάρικα! μόνο? Ειναι κρίσιμο αυτό το νούμερο για τον προσδιορισμό του κόστους χρήσης, αν π.χ. επαληθευτείς και δώσεις 3.000 ευρώ για μια νέα μπαταρία, η οποία με τη σειρά της θα σου βγάλει πες 150.000 χλμ., τότε έχεις κόστος ανά 100 χλμ κάτι σε 3,5 ευρώ (= 1,55 + 2), το οποίο είναι φυσικά πολύ χαμηλό και μπορεί να ισοφαριστεί, και αν, μόνο από ιχ cng.
Αν όμως πάει 8.000 ευρώ, που εγώ εκτιμώ αυτή τη στιγμή για μια 24άρα, σου βγαίνουν 6,9 ευρώ τα 100 χλμ ( = 1,55 + 5,33), όσο ένα πετρέλαιο δηλαδής, μπορεί και λιγότερο!, και χωρίς κανένα από τους περιορισμούς του ηλεκτρικού. Προφανώς για ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία (40kwh), θα θες ακόμη περισσότερα λεφτά, αν μπαίνει καν δηλαδή και δεν θέλει και άλλες μετατροπές ή είναι ασύμβατη με το ΜΚ1. Για πες.
https://enrg.io/how-much-does-a-nissan-leaf-battery-replacement-cost/
https://www.dei.gr/Documents2/TIMOLOGIA/ΤΙΜ-30-6-2020/TIMOK-XT-2020-G1N-JUN20(3πλο).pdf
-
-
- Η μέση κατανάλωση του Ληφ είναι σύμφωνα με το έγκυρο spritmonitor 17 Kwh ανά 100 χλμ., και με μέση τιμή τριφασικού νυκτερινού Γ1 από ΔΕΗ πάμε περίπου στα 11 λεπτά το kwh μαζί με τις επιπλέον χρεώσεις , άρα πάμε στα 1,9 ευρώ στα 100 χλμ. Δεν ξέρω πως κατέβηκες στο 1,55 ευρώ, μπορεί να κινείσαι λίγο περιαστικά, ή με πολύ μαλακό πόδι, ή να έχεις ένα πολύ ευνοικό συμβόλαιο από τρίτο πάροχο, αλλά είναι μικρή έτσι κι αλλιώς η διαφορά, θα το δεχθώ λοιπόν.
Στο περίπου μιλάμε πάντα, αρχικά δεν ξέρω αν στο συγκεκριμένο κόστος έχετε βάλει αναλογικά κ τις χρεώσεις δικτύου κτλ...γιατί ετσι βγαινει το πραγματικό κόστος... επίσης, για κάποιον που έχει ηλεκτρικό, συμφέρει να κοιτάξει εναλλακτικό πάροχο, που έχει χαμηλή Kwh στο νυχτερινό. Μακροπρόθεσμα κ το ένα λεπτό ακόμα του ευρώ, κάνει διαφορά... αν τα βάλεις δηλαδή σε ετήσιες καταναλώσεις...
-
Δεκτό, δεν το συζητάω άλλο αυτό το πόιντ. Το άλλο είναι το πρόβλημα, η μπαταρία.
-
https://dalasevrepair.fi/?fbclid=IwAR1ykbfUWd7usrJn1gyyNTGUBhj5cYFOcBqnJfOQ_OrCg6b5jjZ-htGrn2I
Κόστη μπαταριών, μετατροπών και αλλαγής module... με τιμές.
Approximate prices
24kWh->24kWh, 3000€
24kWh->30kWh, 5500€
24kWh->40kWh, ~5900€
30kWh->40kWh, ~4700€
##kWh->62kWh, ~9990€ (Not performed yet!)
70-90% State of health batteries, from a Nissan Leaf
One 0.5kWh 2S module, 100€/piece
One 1.25kWh 2S module, 200€/piece
Discounts for bulk buys over 10x modules! -
- Λάηκ το ηλεκτρικό Ληφ ΜΚ1, ένα πολύ ξεχωριστό όχημα, που ακόμη είναι φρέσκο παρά τη δεκαετία που έχει στην πλάτη του. Βλέπω ότι έχουν αρχίσει να τα φέρνουν αρκετοί ως μετάχειρα, αυτό είναι θετικό, γλιτώνεις ένα κάρο λεφτά, και χτίζεται και εδώ μια βάση πελατών ικανή για να μπορεί η αντιπροσωπεία, και γιατί όχι αύριο και κάποιοι ιδιώτες, να τα σερβίρουν σωστά.
- Η μέση κατανάλωση του Ληφ είναι σύμφωνα με το έγκυρο spritmonitor 17 Kwh ανά 100 χλμ., και με μέση τιμή τριφασικού νυκτερινού Γ1 από ΔΕΗ πάμε περίπου στα 11 λεπτά το kwh μαζί με τις επιπλέον χρεώσεις , άρα πάμε στα 1,9 ευρώ στα 100 χλμ. Δεν ξέρω πως κατέβηκες στο 1,55 ευρώ, μπορεί να κινείσαι λίγο περιαστικά, ή με πολύ μαλακό πόδι, ή να έχεις ένα πολύ ευνοικό συμβόλαιο από τρίτο πάροχο, αλλά είναι μικρή έτσι κι αλλιώς η διαφορά, θα το δεχθώ λοιπόν.
3.Καινούργια 24άρα μπαταρία στο αμέρικα αυτή τη στιγμή κάνει περί τα 5. 750 δολ. μόνο το ανταλλακτικό, ενώ έχω ακούσει τιμή έως και 7.500 δολ. μαζί με την εγκατάστασή και όλες τις εγγυήσεις της σε εξουσιοδοτημένο. Βρήκα μετάχειρη από Αγγλία (από τρακαρισμένο, ότι σου βγει δηλαδή), τη δίνουν 5.690 λίρες, χώρια τα μεταφορικά. Για να σου δώσω και μια έξτρα ένδειξη κόστους, στο Πρίους MK2/3 η μπαταρία του η οποία είναι μόλις 1,1 khw, κάνει 3.000 ευρώ εδώ, κομπλέ. Χωρίς να έχω ρωτήσει, εκτιμώ ότι στο Ληφ ΜΚ1 μια νέα μπαταρία στα μέρη μας θα κάνει αυτή τη στιγμή κάτι σε 8-10 καφετιά, κομπλέ εγκατεστημένη. Πως φαντάζεσαι ότι σε λίγα χρονάκια θα αλλάξεις εδώ 24άρα ή και μεγαλύτερη μπαταρία με 2-3 χιλιάρικα! μόνο? Ειναι κρίσιμο αυτό το νούμερο για τον προσδιορισμό του κόστους χρήσης, αν π.χ. επαληθευτείς και δώσεις 3.000 ευρώ για μια νέα μπαταρία, η οποία με τη σειρά της θα σου βγάλει πες 150.000 χλμ., τότε έχεις κόστος ανά 100 χλμ κάτι σε 3,5 ευρώ (= 1,55 + 2), το οποίο είναι φυσικά πολύ χαμηλό και μπορεί να ισοφαριστεί, και αν, μόνο από ιχ cng.
Αν όμως πάει 8.000 ευρώ, που εγώ εκτιμώ αυτή τη στιγμή για μια 24άρα, σου βγαίνουν 6,9 ευρώ τα 100 χλμ ( = 1,55 + 5,33), όσο ένα πετρέλαιο δηλαδής, μπορεί και λιγότερο!, και χωρίς κανένα από τους περιορισμούς του ηλεκτρικού. Προφανώς για ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία (40kwh), θα θες ακόμη περισσότερα λεφτά, αν μπαίνει καν δηλαδή και δεν θέλει και άλλες μετατροπές ή είναι ασύμβατη με το ΜΚ1. Για πες.
Οντως κινούμαι σχεδόν αποκλειστικά περιαστικά (ΒΑ προάστια) γι αυτό και βγαίνουν τα ημερήσια χλμ μου 60-70-80 σχετικά εύκολα - αν ψάχνεις ηλεκτρικό για να κάνεις 100-150 χλμ καθαρά αστικά και δεν είσαι ταξιτζής η διανομέας μάλλον χρειάζεσαι σκούτερ για να μη χρειαστείς ψυχολόγο. Και όντως έχω ελαφρό πόδι αλλά είναι και η οδήγηση του ηλεκτρικού που σε σπρώχνει να οδηγήσεις οικονομικά και χαλαρά. Εδω και χρόνια έχω ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ και είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το τρόπο οδήγησής τους Για να είμαι ειλικρινής έχω και Φ/Β στη στέγη οπότε έχοντας μονίμως επιστροφή απ τη ΔΕΗ δεν το χω ψειρίσω και πολύ με τη νυκτερινή χρέωση
Στο δια ταύτα, από Αμερική βρίσκεις καλές μπαταρίες (μεταξύ 80 και 90%) στα 4000-5500$ και με τοποθέτηση εδώ στο χιλιάρικο - προφανώς όχι στην επίσημη Nissan - μη ξεχνάμε ότι Αμερική και Ευρώπη έχουν πουληθεί πάνω από 400,000 leaf
Υπάρχουν και τώρα Ελλάδα εξειδικευμένα άτομα που επισκευάζουν τέτοιες μπαταρίες αντικαθιστώντας τα 'προβληματικά' στοιχεία μόνο - ενδεικτικό κόστος περίπου 100ε για κάθε 1%, δλδ μια μπαταρία από 70% μπορούν να τη πάνε πάλι στο 90% με περίπου 2000. Αυτός ο τομέας - επισκευή μπαταριών - θα ανέβει τρελά τα επόμενα χρόνια
Η εκτίμησή μου ότι σε 4-5 χρόνια (που ισοδυναμούν με αιώνα στην ηλεκτροκίνηση) θα βρίσκω καιν.μπαταρία με 2-3κ είναι καθαρά υποκειμενική βασιζόμενος στο ότι οι κινέζοι για μια τόσο τεράστια αγορά αποκλείεται να μη βγάλουν τη σούπερ ντούπερ μπαταρία ιμιτασιόν σ αυτά τα χρήματα
Ακόμη κι αν δε γίνει αυτό έχω την πολυτέλεια να περιμένω άλλα 2-3 χρονάκια με εμβέλεια 70-80 χλμ εφόσον πληρώ τις προυποθέσεις χρήσης ενος ηλεκτρικού
Κι όλα αυτά τα χρόνια θα έχω ένα αυτοκίνητο με πρακτικά 0 συντήρηση, 0 τέλη και λογικά 0 προβλήματα, φουλ εξοπλισμένο και πολύ άνετο στις καθημερινές μετακινήσεις
Το θέμα της εμβέλειας απο τη στιγμή που ξέρεις περίπου τι διαδρομές χρειάζεσαι μέσα στη μέρα και έχεις τσεκάρει την πραγματική σου κατανάλωση/range παύει στη πράξη να σε απασχολεί
Τα ηλεκτρικά δε κάνουν για όλους και τα προσιτά μτχ ηλεκτρικά σαν αυτό που επέλεξα κάνουν μάλλον σε λίγους η πολύ λίγους - γι αυτό είναι άδικο να τα κρίνουμε με το πρίσμα της πανάκειας
-
Δεν τα κρίνω ως πανάκεια για κάθε πρόβλημα, έχω υβρίδιο εδώ και χρόνια, το οποίο είναι πρακτικά ο προθάλαμος για την ηλεκτροκίνηση, και είμαι εξοικειωμένος με αρκετά θέματα που τα αφορούν.
Οι τιμές που παρέθεσε ο εβαν1969 απ΄ότι καταλαβαίνω αφορούν αγορά μετάχειρης μπαταρίας με παράλληλη επίδοση της παλιάς, ώστε να επισκευαστεί και αυτή με τη σειρά της και να την ξαναβγάλει ο τεχνικός προς πώληση. Δεν είναι καινούργια μπαταρία δηλαδής, και προφανώς έχει και αυτή την μείωση χωρητικότητας που η μέχρι στιγμής χρήση της συνεπάγεται.
Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι το πραγματικό κόστος χρήσης των ηλεκτρικών είναι το άθροισμα του ηλ ρεύματος που καταναλώνεις και του κόστους της μπαταρίας που χρειάζεσαι για να κάνεις τη δουλειά σου, με το δεύτερο να είναι και το μεγαλύτερο, ακόμη και αν κινείσαι με μετάχειρες μπαταρίες των 3.000 ευρώ αυτή τη στιγμή.
Προφανώς το κόστος αυτό παίζει πολύ, υπάρχουν ηλεκτρικά , αλλά και υβριδικά, που άλλαξαν μπαταρία στα 5 χρόνια, και άλλοι που είναι στα 10 με την ίδια. Εγώ φερειπείν περπατάω τα 13 με την ορίτζιναλ, αλλά δεν με βλέπω για πολύ ακόμη, πρέπει να έχω πρόχειρο κανά 3χίλιαρο.
-
Με την αξία των μετοχών της Tesla να έχει τριπλασιαστεί φέτος, οι short sellers (οι επενδυτές που ποντάρουν σε πτώση της μετοχής) έχουν χάσει 17,89 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την S3 Partners. Mόνο τον Ιούλιο είχαν απώλειες 4 δισ. δολαρίων. https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1617816/tesla-poso-exasan-osoi-pontaran-enantion-tis . Ο τολμων νικά... οι απανταχού υποστηρικτες της φούσκας της Tesla, βάλτε τώρα χρήματα για να shortαρετε... μην μείνετε μόνο στα λόγια!!!
-
Έχει κολλήσει η βελόνα, ε;
Σε κάθε περίπτωση, καλοφάγωτα, όσα έβγαλες! Ή ακόμη είναι θεωρητικά τα κέρδη σου; Γιατί αν δεν πούλησες ακόμη, δεν ξέρω τι περιμενεις.
Επίσης το παραπάνω άρθρο αναφέρει ότι 'Τώρα η κεφαλαιοποίησή της είναι περίπου ίση με την αθροιστική αξία των Toyota, General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler Automobiles'.
Παράλογο; Όπως θα αναρωτιόταν και η χήρα Μήτση...
-
Έχει κολλήσει η βελόνα, ε; Σε κάθε περίπτωση, καλοφάγωτα, όσα έβγαλες! Ή ακόμη είναι θεωρητικά τα κέρδη σου; Γιατί αν δεν πούλησες ακόμη, δεν ξέρω τι περιμενεις.
χαχα να σαι καλα!!! κολλημένος όντως, με τα κέρδη κ με αυτά που έρχονται. εσύ shortαρες ή ακόμα? έχουμε βάλει πλώρη για ψιλά, όποιος ξέρει από χρηματιστήριο, δεν πουλάει οταν πιστεύει σε κάτι. Κ επειδή από όσο καταλαβαίνω, είσαι από τους τύπους που γράφουν όμορφες ιστοριούλες πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου τους, χωρίς να ρισκάρουν ποτέ, αν η τέσλα δεν ξεπεράσει μέχρι τέλος ετους τα 2.000 δολάρια, σου δίνω όλα τα κέρδη μου... Τελικά ποιος ειναι ο κολλημένος?
-
Νομίζω ότι δεν μου αρέσει ο τρόπος που μιλάς! Σε έχω προσβάλλει σε κάτι για να με λες κολλημένο και να με χαρακτηρίζεις keyboard warrior;
Εξ' αρχής με/μας εγκαλείς να βάλω/βάλουμε τα λεφτά μας σε αυτό που πιστεύουμε (σορτάροντας τη φούσκα) λες και δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη αν δεν έχουμε προσωπική οικονομική επένδυση! Είναι λογική αυτή; Εσύ έχεις άποψη μόνο για τα προϊόντα / εταιρίες που έχεις επενδύσει;
Υ.Γ.: Εμείς που έχουμε ζήσει και άλλες εποχές του χρηματιστηρίου ξέρουμε ότι μέχρι να πουλήσεις, δεν έχεις απολύτως κανένα κέρδος! Επί παραδείγματι σίγουρα πολλοί θα είχαν αγοράσει Follie Follie θεωρώντας την μια σοβαρή εξαγωγική εταιρία με μεγάλη ανάπτυξη κερδών, παγκόσμιο δίκτυο και καλά προϊόντα. Μόλις όμως έσκασε η φούσκα, τι έγιναν όλα τα θεωρητικά κέρδη τους; Ούτε καν ταπετσαρία...
-
Νομίζω ότι δεν μου αρέσει ο τρόπος που μιλάς! Σε έχω προσβάλλει σε κάτι για να με λες κολλημένο και να με χαρακτηρίζεις keyboard warrior;
Συμφωνώ, εσύ ομως ειπες οτι εχει κολήσει η βελόνα...μηπως προκαλείς? Ολοι δικαιούμαστε να έχουμε άποψη...απλά επειδή ασχολούμε χρόνια με το χρηματιστήριο, έχω ακούσε άπειρες απόψεις... κάθε άποψη ειναι μια άποψη, από τις απόψεις όμως δεν έβγαλε λεφτά κανένας. Αυτό που λέω πάντα στον εαυτό μου, ειναι, το πιστεύεις, χώσε χρήμα, διαφορετικά, ίσως απλά δεν το πίστευες όσο νόμιζες. Οπότε πολύ απλά, μιλάμε σε διαφορετική βάση. Κ επί του πρακτέου, η Τεσλα δεν ειναι φούσκα, με μία μόνο μικρή επιφύλαξη λόγω του κορωνοιού, κ των εξελίξεων που αυτός μας επιφυλάσει, έχουμε δει κ θα δούμε νέα πράγματα, που η κλασσικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μας τα πρόσφεραν χρόνια. Τέλος, καμία φούσκα δεν επενδύει στην άνάπτυξη/καινοτομία/νέες τεχνολογίες.
-
Bekiari ρευστοποίησε τώρα τα κέρδη και πάρε ένα Tesla να το χαρείς να μας γράψεις εντυπώσεις, μη καθεσαι και μαλώνεις με τον harisma23, η ζωή είναι μικρή...
-
μη καθεσαι και μαλώνεις με τον harisma23, η ζωή είναι μικρή...
Πολύ σωστά τα λες φίλε μου. Εντάξει δεν μιλάμε για τέτοια κέρδη που επιτρέπουν την αγορά tesla, για να μην παρεξηγηθώ. Κ εξάλου, το έχω αναφέρει, έχει δρόμο η tesla, ο Musk ειναι απλά εγγύηση για το μέλλον.
-
harisma23 wrote:
Συμφωνώ, εσύ ομως ειπες οτι εχει κολήσει η βελόνα...μηπως προκαλείς?
Για να κλείσουμε την κουβέντα θα σου πω το εξής: Είναι άλλο πράγμα να σου πω ότι είπες μια βλακεία ή μ@λακία και άλλο πράγμα να σε πω βλάκα ή μ@λάκα... Αντιστοίχως είναι άλλο πράγμα να σου πω ότι κόλλησε η βελόνα σε ένα θέμα και άλλο να με πεις κολλημένο. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά και ποιο από τα δύο είναι προσωπική προσβολή.
-
Κάποιος σοφός γέροντας μου είπε κάποτε:
Μην ανησυχείς όταν πουλάς, να ανησυχείς όταν αγοράζεις.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης