-
-
Toyota Yaris 2006, με τον 1.0 ομως μου έκαιγε περίπου απ'τα 100.000χμ περίπου 1λτ/100χμ. Πλέον στα 145.000 έχει φτάσει κοντά στα 2 λίτρα.
-
τι λες τωρα, ειναι απιστευτη η καταναλωση που γραφεις, εδω γνωστος με 20ετιας 1400 κυβικα αυτοκινητο απο τα 130.000χλμ αρχισε να συμπληρωνει 200 γραμμαρια λαδι/1000χλμ και τωρα στα 245000χλμ εφτασε να συμπληρωνει 400 γραμμαρια λαδι/1000χλμ σε αγγλικο αυτοκινητο, το αστειο ειναι που θυμωσε οταν ξεκινησε να καιει αυτη τη μικρη ποσοτητα λαδιου, ενω πιστευω οτι λογικα ειναι μια φυσιολογικη φθορα
-
Ο χρήστης The flying dutchman έγραψε:
Toyota Yaris 2006, με τον 1.0 ομως μου έκαιγε περίπου απ'τα 100.000χμ περίπου 1λτ/100χμ. Πλέον στα 145.000 έχει φτάσει κοντά στα 2 λίτρα.2 λίτρα λάδι στα 1000χλμ; Δίχρονος θα καταντήσει στο τέλος ο κινητήρας....Δεν βγάζει ντουμάνι η εξάτμιση;
-
Ο χρήστης sarantism έγραψε:
2 λίτρα λάδι στα 1000χλμ; Δίχρονος θα καταντήσει στο τέλος ο κινητήρας....Δεν βγάζει ντουμάνι η εξάτμιση;Ελάχιστο. Και στάζει και ελάχιστα. Μου είπαν για ελατήρια εμβόλου και κάτι άλλα, γενική επισκεύη κτλ. Αλλά τα λεφτά είναι πολλά, προτιμώ να συμπληρώνω λάδι και σε λίγο καιρό να το δώσω ανταλλαγή για καινούριο που ψάχνω να πάρω.
Η 147 πάλι, 16 χρονών αμάξι, με 280.000χμ καίει απειροελάχιστα λάδια. -
Καλησπέρα!
Και γω με yaris 1,0 του 2008 με 105000 km μέχρι τα 15000 που αλλάζω τα λάδια έχω συμπληρώσει 2 λίτρα λαδάκι!!!! -
Το πρόβλημα με τον 1NR-FE 1.33 κινητήρα auris / yaris και την κατανάλωση λαδιού είναι γνωστό. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγει κάποιος είναι να αλλάζει εξαρχής λάδια / 7500χμ το μέγιστο και να βάζει εξαρχής 0-20 λάδια γιατί αυτά προτείνει ο κατασκευαστής ως μόνα κατάλληλα - το γράφει και στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου οδηγιών που έχουν οι κάτοχοι. Για αυτό αποφεύγετε να αγοράζετε αυτοκίνητα με αυτό τον κινητήρα (yaris - auris 2009-2012) γιατί το πρόβλημα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα εμφανιστεί.
Το σίγουρο είναι πως θα εμφανιστεί αν κάποιος βάζει 10-40 (ημισυνθετικά) ή κάνει αλλαγές / 15.000χμ όπως προτείνει για επικοινωνιακούς λόγους η αντιπροσωπεία.
Έχει βγει απο την TOYOTA TSB (Technical Service Bulletin) που περιγράφει το serial number του κινητήρα και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να διορθωθεί. Οι αλλαγές μαζί με την εργασία πάνε 2500€ και **ίσως **διορθώσουν το πρόβλημα. Ο αριθμός του TSB για όποιον το ψάχνει είναι EG-0095Τ-1112. TSB είναι τεχνική οδηγία. Δεν είναι ανάκληση. Ανακλήσεις γίνονται μόνο σε προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του επιβάτη. Η οικονομική ζημία λόγω λανθασμένου σχεδιασμού, δεν εμπίπτει στις ανακλήσεις. Εντός εγγύησης και εφόσον η κατανάλωση είναι >1l/1000km φυσικά γίνεται. Στην πληθώρα των περιπτώσεων όμως το πρόβλημα εμφανίζεται μετά το τέλος της εγγύησης και το 1l/1000km αργεί να έρθει. Συνήθως έχει πεθάνει πιο νωρίς το μοτέρ.
Μοναδικός προκαταβολικός έλεγχος είναι αν είναι λαδωμένα τα μπουζί και η μέτρηση συμπίεσης των κυλίνδρων.
Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί βουλώνουν οι τρύπες επιστροφής λαδιού και τα ελατήρια των πιστονιών απο άνθρακα απο το θάλαμο καύσης, το λάδι δεν μπορεί να επιστραφεί στο κάρτερ και καίγεται στα τοιχώματα των κυλίνδρων. Απο τη στιγμή που ξεκινήσει η κατανάλωση λαδιού ο κινητήρας έχει περίπου 40.000χμ ζωής.
Η επισκευή σύμφωνα με την ΤΟΥΟΤΑ περιλαμβάνει ψευτοκάπακο, πιστόνια, ελατήρια και σε ορισμένες περιπτώσεις αντλία λαδιού.
Η αντικατάσταση με άλλον κινητήρα πάλι μελλοντικά θα έχει πρόβλημα, εφόσον ανήκει στην προβληματική παρτίδα.
Πρόβλημα έχει ο 1NR-FE - Euro 5. Ο Euro 6 κινητήρας 1NRF- FE 1.329cc δεν μπαίνει γιατί είναι διαφορετικός (διαφορετική κεφαλή).
Μοναδική φθηνή λύση με 50/50 πιθανότητες, άνοιγμα και πλήρες καθάρισμα κινητήρα με αντικατάσταση ελατηρίων απο κάποιον που έχει ασχοληθεί με αυτό τον κινητήρα και όχι απο κάποιον που κάνει γενικές επισκευές σε κινητήρες.
Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνονται οι αριθμοί του κινητήρα που έχουν πρόβλημα. Χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το πρόβλημα που έχουν. Ελαττωματική σχεδίαση έχουν όλοι οι 1nr-fe κινητήρες με σειριακό μοναδικό αριθμό έως 0572345 ή 8279827 ανάλογα με το εργοστάσιο παραγωγής. Περιγράφονται όλα αυτά αναλυτικά στο σχετικό TSB. Το σειριακό αριθμό δεν τον γράφει η άδεια. Το βρίσκεται χτυπημένο στον κορμό του μοτέρ ή σας τον δίνει η αντιπροσωπεία που κάνετε service ή τον ζητάτε με mail στην ΤΟΥΟΤΑ αφού στείλετε την άδεια του οχήματος customer@toyota.gr
Και το πλήρες TSB στα Ρώσικα
-
Ο χρήστης bill971 έγραψε:
Καλησπέρα!
Και γω με yaris 1,0 του 2008 με 105000 km μέχρι τα 15000 που αλλάζω τα λάδια έχω συμπληρώσει 2 λίτρα λαδάκι!!!!Γιατί δε κανεις μια αλλαγή στα 7500 μιας που πληρώνεις 2 λ μέχρι τα 15000?
-
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Καλησπέρα!
Και γω με yaris 1,0 του 2008 με 105000 km μέχρι τα 15000 που αλλάζω τα λάδια έχω συμπληρώσει 2 λίτρα λαδάκι!!!!Γιατί δε κανεις μια αλλαγή στα 7500 μιας που πληρώνεις 2 λ μέχρι τα 15000?
Ο λόγος που ξεκίνησε εξαρχής να καίει λάδια είναι ότι οι αλλαγές γίνονταν / 15000. Είναι γενικά απαράδεκτο να κρατάει κάποιος τα λάδια σε τόσα χμ, εκτός και αν κάνει όλα τα χμ σε ταξίδια.
Αλλαγές το μέγιστο σε 7500χμ με 5-30 και σε 5000 σε 10-40.
-
Μιλαμε για το yaris 2?η ακομα και στο τελευταίο yaris 2012?
-
Ο χρήστης katsim έγραψε:
Μιλαμε για το yaris 2?η ακομα και στο τελευταίο yaris 2012?Yaris με 1329cc κινητήρα και 99 ή 101 άλογα Euro 5. Όχι το 86άρι. Δηλαδή 2008-2012
-
Μάλιστα, πρέπει να τσεκάρω λοιπον το αριθμό κινητήρα!
-
Σου καταναλώνει λάδια? (πόσα / 1000km?)
-
Καθόλου, προς το παρόν με 60.000χμ
-
Ένα αυτοκόλλητο στον κινητήρα γράφει
R1N P12
Οπότε λογικά είναι ο προβληματικος?*και ο αριθμός του κινητήρα ειναι μεσα στους προβληματικους!
Τζόκερ λοιπον!
Ξέρουμε περιπου στις ποσες χιλιαδες χιλιόμετρα ξεκινάει το πρόβλημα? -
Ο χρήστης katsim έγραψε:
Ένα αυτοκόλλητο στον κινητήρα γράφει
R1N P12
Οπότε λογικά είναι ο προβληματικος?*και ο αριθμός του κινητήρα ειναι μεσα στους προβληματικους!
Τζόκερ λοιπον!
Ξέρουμε περιπου στις ποσες χιλιαδες χιλιόμετρα ξεκινάει το πρόβλημα?Γύρω στις 110000χλμ
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
-
Ανεβάζω και και στο σχετικό Technical Service Bulletin - EG-0095T-1112 για το πρόβλημα των κινητήρων 1NR-FE , στα Αγγλικά:
-
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καθαριστούν τα ελατήρια απο το βούλωμα τους με άνθρακα χωρίς να ανοιχτεί το μοτέρ οι οποίοι όμως δεν λειτουργούν.
Ένας πιθανός τρόπος ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει και το αναφέρω για μελλοντική χρήση αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει, είναι να βγουν τα μπουζί και σε κάθε κύλινδρο να ρίξουμε μια μικρή ποσότητα υγρού φρένων dot 3/4. Το υγρό φρένων δεν καταστρέφει τις τσιμούχες / O rings ενώ παράλληλα καθαρίζει τα μέταλλα.
Μια μικρή ποσότητα στους κυλίνδρους ώστε να καλυφθεί το πάνω μέρος του πιστονιού για 18 ώρες ώστε να περάσει και στα ελατήρια και να τα καθαρίσει. Στις 18 ώρες χωρίς να έχουν τοποθετηθεί τα μπουζί για να μην γίνει υδραυλική συμπίεση, και αφού έχει αποσυνδεθεί μπεκ και πολλαπλασιαστες κάνουμε 2-3 μιζαρίσματα να γυρίσει ο στροφαλος και να κινήσει τα πιστόνια. Σε 18 ώρες πάλι τι ίδιο. Έπειτα τραβάμε με κάποια ρουφήχτρα ότι υγρό υπάρχει στους στα πιστόνια μέσω της τρύπας των μπουζί.
Μετά αλλαγή λαδιών με νέα και σε 1000χμ πάλι αλλαγή λαδιών. Θεωρητικά το προβλημα δεν θα υπάρχει πλέον. Σε τι βαθμό και για πόσο, είναι άγνωστο.
Για όποιον θέλει να ψάξει η τεχνική ονομάζεται piston soak
Κάποιοι άλλοι κατασκευαστές το έχουν βγάλει και σαν οδηγία για το ίδιο πρόβλημα σε δικά τους οχήματα https://www.bobistheoilguy.com/forums/u ... ost3485895
-
Ισως το μυστικο με το υγρο φρενων να είναι ο χρονος παραμονης,αλλα όταν πηγα να ξεβαψω την νικελ μασκα μου που ειχα βαψει μαυρη με απλο σπρει(χωρις καθολου ξυσιμο),χρησιμοποιησα και υγρο φρενων+τριψιμο.....Καλα καλα δεν εβγαζε ιχνος μαυριλας στο πανι.Απογοητευση μιλαμε.Με το ασετον βγηκε ευκολα
Στο λινκ που εστειλες λενε για ATF,ισχυει οτι εχει πολυ καλες καθαριστικες ιδιοτητες.Δεν ξερω αν εννοει μαζι με πετρελαιο ή λαδι 50/50 να το ριξεις αντι για λαδι στο καρτερ. -
Καλησπέρα,
Yaris 2010 1.33 5D Dynamic κωδ. μοντέλου NSP90 (στα 94500Km). Και εγώ σήμερα αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα με αυξημένη κατανάλωση λαδιού στον κινητήρα (σε 5500 km κατανάλωσε 2 λίτρα λάδι) παρόλο που μου έβαζαν λάδι 5/30 στα service όμως ανά 15000km (ή έτος) και όχι ανά 7500km. Έχω κάνει όλα τα service του αυτοκινήτου κάθε χρόνο στην αντιπροσωπεία.Μου είπαν ότι θα ελέγξουμε την κατανάλωση του λαδιού τα επόμενα 3000km (κάθε 1000-1500km) και εάν συνεχιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να σκάσω τα 2500 ευρώ που αναφέρεται στις παραπάνω συζητήσεις του forum. Το αστείο είναι ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε μια κοπελιά πριν από μένα στην ίδια αντιπροσωπία της ΤΟΥΟΤΑ. Άσε που επειδή αυτή τα πήρε και άρχισε να κράζει της τα κέρασαν τα λάδια ενώ εγώ τα πλήρωσα κανονικά (25 ευρώ 2 λίτρα). Υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα αφορά πολύ περισσότερους καταναλωτές/οδηγούς από όσο φανταζόμαστε όλοι μας.
Από όσο καταλαβαίνω με βάσει τα όσα αναφέρονται στο φόρουμ ακόμη και να προχωρήσω στην διορθωτικές εργασίες κανείς δεν μου εγγυάται ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Άρα διερωτώμαι από την στιγμή που υπάρχουν πολλές πιθανότητες ακόμη και να σκάσω τα 2500 ευρώ να ενδέχεται σε 40.000km από σήμερα να πάρω το μοτέρ στο χέρι γιατί να μην κάνω συχνές πλέον αλλαγές λαδιού ανά 5000-7500Km με λάδι 5/30 και ότι λεφτά περισσέψουν μέχρι τα 2500 ευρώ να τα ξοδέψω σε δικηγόρους και μηνύσεις (από να τα σκάσω στην toyota χωρίς σίγουρα αποτελέσματα).
Τέλος, τις επόμενες ημέρες θα έρθω σε επαφή με τον συνήγορο του πολίτη, το ινστιτούτο καταναλωτή και δικηγόρο. Όταν θα έχω νεότερα θα μεταφέρω τα νέα.
Παιδιά προσωπική άποψη: Δεν αγόρασα ένα λάπτοπ 1500 ευρώ που στα 5 χρόνια μου χάλασε, αγόρασα αυτοκίνητο toyota 15.000 ευρώ (και καλά για αξιοπιστία) και πριν καλά καλά κλείσει 8 χρόνια μου έβγαλε μη αναστρέψιμη βλάβη (το πολύ να αντέξει 12 χρόνια).
Yaris / Auris κινητήρας 1NR-FE 1,33 και κατανάλωση λαδιού