-
Το να μην πληρώνει ενοίκιο κάποιος ας πούμε ότι 'τρώγεται'...
Άντε να νοικιάσεις διαμέρισμα σε μετανάστες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις να δεις τι γίνεται. Χάος, σε σημείο να κινδυνεύει και η ζωή των ιδιοκτητών. -
Οταν φέρουν την χώρα και την οικοδομή στην κατάσταση που θέλουν , τότε θα υπάρξουν και οι τειρεσίες των ενοικιαστών και οι αυτόματες εξώσεις εντός ημερών από την μη πληρωμή του ενοικίου , όπως γίνεται έξω .
Ακόμα ζούμε την φάση εξαθλίωσης , ώστε οι αγορές στις τιμές να γίνουν σε αυτές που θέλουν οι αγοραστές που μετά θα γίνουν οι ίδιοι ακριβοί πωλητές και τα ακίνητα θα γίνουν για τα μμε η πιό καλή επένδυση ...
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
τα ακίνητα θα γίνουν για τα μμε η πιό καλή επένδυση ...και για πότε το βλέπεις cruiser ;
πάντως βλέπω καινόυργια σπίτια 120τμ σε καινούργιες πολυκατοικίες στο Π.Φάληρο με 350-400.000 (αφου βέβαια έχει ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ νεες πολυκατοικιες όπως ο κρουζερ είχε αναλύσει για τις άδειες όπως και λίγα διαθέσιμα οικόπεδα) και με τα ίδια χρήματα αγοράζεις μεζονέτα στη Κηφισιά (κατω) 150τμ..... λουξ... που κάποτε κάτι τετοιες μεζονέτες θα είχανε απο 700+
Παντως, επειδή κοιτάζω και ενοίκιο για μεγάλο διαμέρισμα που θα ειναι σπίτι-γραφέιο, βλέπω 120τμ σε περιοχες όπως Ακρόπολη, ερείπια (μπάνια λες και ειναι δημόσιο ουρητήρια) να ζητάνε 1.100 επειδή βλέπει απο το μπαλκόνι λίγο αέτωμα από παρθενώνα... θα ήθελα να ξέρω αν θα πιασουν ποτέ αυτες τις τιμές. Βασικά από ότι βλέπω στις κατηγορίες που κοιτάζω, τα 'νεοκτιστα' ειναι πολύ πιο 'φτηνα' αναλογικά με κάτι παλιά (απο '90 και πίσω) που ειναι σε μέτρια εως χάλια κατάσταση και ζητάνε απλά λίγο λιγότερο απο καινούργια.
Μεγάλη επιστήμη το ριαλ εστεϊτ... ζαλίστηκα -
Ζαλίστηκες πριν μπεις και σε κάποια διαδικασία αγοράς...
Κάτσε να δεις τι γίνεται όταν θα δώσεις προκαταβολή. Μετά ξεκινά το πανηγύρι...
Όσο αναζητάς είναι η όμορφη περίοδος, μετά ξεκινά το γέλιο...
-
H αγορά ακινήτων δεν είναι όπως την παρουσιάζουν τα μμε που εξυπηρετούν σκοπούς .
Η αγορά ακινήτων καθορίζεται από 3 παράγοντες .
Την ανάγκη και τον λόγο που το πουλάει ο ιδιοκτήτης .
Την τοποθεσία και
Την τιμή αντικατάστασης .Ο πρώτος λόγος σε εποχές κανονικές , θα είχε ελάχιστη σημασία και θα ήταν 6-7ος παράγων αξιολόγησης , γιατί θα ήταν εύκολο να πουλήσει κάποιος . Σήμερα είναι ο πρώτος λόγος .
Μέχρι το 2013 οι τιμές έπεφταν και όλα ήταν εναντίον των ιδιοκτητών . Το 2014 άρχισε να ανεβαίνει η οικονομία , μηδενίστηκαν τα επιτόκια των τραπεζών για τις καταθέσεις , οπότε υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον και άρχισαν να τσιμπάνε λίγο . Το 2015 είχαμε το κλείσιμο των τραπεζών που δημιούργησε μια εντελώς άλλη αγορά . Πλέον όσοι δεν έχουν ανάγκη , απλά δεν πουλάνε . Ετσι αποσύρθηκαν αρκετά καλά ακίνητα από την αγορά . Αυτοί που έχουν ανάγκη όμως είναι πολλοί και καλύπτουν άνετα την έτσι και αλλιώς χαμηλή ζήτηση . Την καλύπτουν όμως ΜΟΝΟ από πλευράς αριθμών . Δεν την καλύπτουν από πλευράς ποιότητας . Αυτό τελικά και επειδή οι προσδοκίες των αγοραστών είναι υπερβολικά υψηλές , καταλήγει να μην γίνονται παρά μόνο ελάχιστες πράξεις .Στις κανονικές εποχές , η τοποθεσία θα ήταν ο κύριος λόγος για την αξία ενός ακινήτου . Ετσι προφανώς συμβαίνει αυτό το οποίο λες για το Παλαιό Φάληρο . Εδώ έχουμε και το παραμύθι που τσιμπάει ο κόσμος .
Η κάτω Κηφισιά από πλευράς πραγματικής αξίας είναι Ανω Μενίδι . Δεν έχει καμία σχέση ούτε με Χαλάνδρι , Αγία Παρασκευή , ούτε με Παλαιό Φάληρο . Αυτό επειδή έχει πολύ βιομηχανία , πολύ υγρασία , κακή ρυμοτομία και άλλα αρνητικά . Ακόμα οι μεζονέτες είναι πλέον εντελώς κατεστραμένες . Εγώ δεν τις συμπάθησα ποτέ , ούτε έφτιαξα ποτέ για εμπορικούς σκοπούς , μόνο πελατών ιδιωτών σε δικά τους οικόπεδα . Τώρα με τα τεκμήρια , μια μεζονέτα που θα είναι τουλάχιστον 250 τμ , έχει πολύ μεγάλο τεκμήριο , σε αντίθεση με ένα διαμέρισμα , ενώ δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο .
Οι τιμές τους ήταν φούσκες , ενώ θα έχουν και θέμα στο μέλλον με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων , αφού είναι όλες Κατηγορία 5 που σημαίνει ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αγοράσουν από το κράτος το οικόπεδο που έχουν τυπικά καταπατήσει με τα επιπλέον τμ που έχουν χτίσει αυθαίρετα .
Ολα αυτά επαναφέρουν την τιμή στην πραγματικότητα και όχι εκεί που την είχαν πάει οι άσχετοι παραμυθιασμένοι γυφτοκυριλέ αγοραστές της εποχής της ευμάρειας , που τότε αγόραζαν ό,τι νάναι , ενώ τώρα δεν αγοράζουν τίποτα . Πάντα ακούγοντας τα άσχετα και πληρωμένα μμε . Οι μεζονέτες το μόνο LUX που είχαν πάνω τους , ήταν το ομώνυμο σαπούνι .
Για να μιλήσουμε για κάτι λούξ , θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 700 τμ αυτοτελές οικόπεδο και μεζονέτα εμβαδού το λιγότερο 100-120 τμ ανά όροφο με μεγάλο κλιμακοστάσιο με πλατύσκαλο και ανελκυστήρα . Αυτό δεν έκανε ποτέ κάτω από 7ψήφιο νούμερο , εκτός αν ήταν σε χωριό , ή εκτός σχεδίου .
Πάμε και στον τελευταίο λόγο . Την τιμή αντικατάστασης . Αυτός είναι βασικός λόγος που ορίζει το κατώφλι της τιμής πώλησης του ακινήτου . Αν το πουλήσεις σήμερα 100 , μπορείς να το ξαναγοράσεις αύριο , το ίδιο ή ένα ανάλογο με τα ίδια λεφτά ? Η να το ξαναχτίσεις υπολογίζοντας μόνο την μείωση της παλαιότητας ? Αν δεν μπορείς σημαίνει ότι χάνεις λεφτά , οπότε δεν σε συμφέρει να το πουλήσεις . Εκτός αν υπάρχει ο πρώτος λόγος της εποχής . Η ανάγκη .
Αν δεν υπάρχει και κάνεις μια εύκολη έρευνα αγοράς , θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι το άθροισμα , αξία γης , εργατικό κόστος , ασφαλιστικό κόστος , κόστος μελετών - επιβλέψεων -ελέγχων , κόστος υλικών , πίστωση και χρηματοδότηση και φορολογία , ενώ τα 3 πρώτα έχουν μειωθεί από λίγο έως αρκετά , τα άλλα έχουν αυξηθεί από λίγο έως αρκετά , με αποτέλεσμα το άθροισμα να έχει μείνει σε τιμές του 2008 , ενώ οι τιμές πώλησης είναι 30-40 % χαμηλότερα .
Αρα σήμερα ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΣ .
Στο ενοίκιο η αγορά είναι εντελώς διαφορετική . Αν και η διαδικασία εξώσεων έχει γίνει γρήγορη , κανείς δεν θέλει να μπλέξει . Οπότε προφανώς αν βλέπει Ακρόπολη , θέλει να έχει ενοικιαστή κάποιον που θα μπορεί να πληρώνει .
Οπως στις εκθέσεις . Το ακριβό αμάξι είναι κλειδωμένο και αν σε κόψουν σοβαρό , σου ανοίγουν να καθίσεις μέσα .
Τα ενοίκια κάθε μέρα θα ακριβαίνουν , στα καλά διαμερίσματα . Γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ανάγκη κατοικίας και αφού δεν αγοράζει , θα πρέπει να νοικιάζει και τα καλά σπίτια είναι λιγότερα από την ζήτηση .Πάντως μην ανησυχείς , τις τιμές μια χαρά τις πιάνουν .
Στο σημείο που μένω , που είναι όλο πλεονεκτήματα , σε κτίρια που έχω φτιάξει , νοικιάζονται ένα 65 τμ , ένα 82 τμ , ένα 100 τμ , 4 των 110 τμ και 2 των 165 τμ . Αυτά φτιάχτηκαν από το 2002 μέχρι το 2009 . Παλιότερα νοικιάζονταν και άλλα τρία , αλλά μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν οι ιδιοκτήτες τους και τα κατοικούν οι ίδιοι .
Ολα αυτά τα χρόνια , ελάχιστοι ενοικιαστές έχουν αλλάξει και κανένα σπίτι δεν έμεινε ξενοίκιαστο πάνω από ένα μήνα .
Τα ενοίκια τώρα είναι 20-25 % χαμηλότερα από το 2008 , αλλά κανένας δεν έχει διάθεση να φύγει .Οπότε επειδή και εσύ θέλεις να έχεις το γραφείο - σπίτι με θέα Ακρόπολη , θα τα ακουμπήσεις φίλε μου .....
Ετσι είναι σε όλο τον κόσμο . Και κάτι άλλο για να σε απογοητεύσω ακόμα .Οπως ίσως ξέρεις , υπάρχει μια εταιρεία που νοικιάζεις το σπίτι σου . Αυτό είναι συνήθης πρακτική εδώ και χρόνια .
Η εταιρεία αυτή που είναι τεράστια και παγκόσμια έβγαλε το Κουκάκι στη καλύτερη 5άδα του κόσμου πριν 15 μέρες .Αλλά ενώ υπήρχαν περιορισμοί στις τουριστικές μισθώσεις , όπου έπρεπε να είσαι μονοκατοικία και όχι διαμέρισμα για να νοικιάζεις για λιγότερο από 30 μέρες και οι περισσότεροι ήταν παράνομοι , με το μνημόνιο 4 του Σεπτεμβρίου , αυτό καταργήθηκε και πλέον ο καθένας μπορεί να νοικιάσει το σπίτι του όσο θέλει . Αλλωστε ήταν κάργα αντισυνταγματικός ο περιορισμός που υπήρχε , αφού το Σύνταγμα προστατεύει την ιδιοκτησία και την ελεύθερη χρήση της .
Επειδή λοιπόν , θα έχουμε έκρηξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια , τα σπίτια που είναι σε τουριστικές θέσεις , αλλά και τα υπόλοιπα , θα γίνουν μικρά ξενοδοχειάκια με ότι αυτό σημαίνει για την ενοικίαση .
Δηλαδή αν κάποιος νοικιάζει ένα σπίτι 100 τμ παλιό για 300 € τον μήνα και φοβάται αν θα πάρει τα λεφτά του , εύκολα μπορεί να το νοικιάζει για 25-40 € την ημέρα και να πάρει περισσότερα λεφτά , ενώ στην περιοχή που ψάχνεις οι τιμές είναι από 60-180 την ημέρα , οπότε ετοιμάσου να πληρώσεις .Και κάτι τελευταίο . Στα 33 χρόνια πλέον που κάνω αυτή την δουλειά , έχω ζήσει 4 κρίσεις . Η σημερινή είναι η μεγαλύτερη . Η επόμενη μεγαλύτερη ήταν από το 1990 μέχρι το 1995 , η τρίτη ήταν από το 1985 μέχρι το 1987 και υπήρξε και μια μικρή 2002-2004 . Το αποτέλεσμα σε κάθε κρίση ήταν ότι μειώνονταν δραματικά η ανέγερση νέων κατοικιών με αποτέλεσμα όταν άνοιγε η ζήτηση που άνοιγε εκρηκτικά να μην υπάρχουν ακίνητα σε προσφορά και οι τιμές να ανεβαίνουν . Δηλαδή είχαμε ένα ελατήριο συμπιεσμένο , που όταν απελευθερώθηκε εκτινάχθηκε .
Για να πάρεις μια ιδέα , μετά την κρίση του 1990-1995 , οι τιμές από το 1995 μέχρι το 1998 σχεδόν τριπλασιάστηκαν και μιλάμε για εποχές που δεν υπήρχε τραπεζικός δανεισμός , πέραν ενός μικρού από την Κτηματική τράπεζα και το Παρακαταθηκών και μόνο για πρώτη κατοικία , μόνο μέχρι το 40-50 % της αξίας του ακινήτου και μέχρι 15 χρόνια διάρκεια , ενώ το επιτόκιο ήταν πάνω από 10 %
Πότε λοιπόν θα την ανοίξουν την αγορά ? Οταν πάρουν θέσεις οι μεγάλοι τώρα που τελειώνουν οι δρόμοι και το ΕΣΠΑ .
Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να μονοπωλήσουν άλλη μια αγορά οι ντόπιοι μεγάλοι , σε συνεργασία με τους τραπεζικούς , επειδή οι τράπεζες δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν πλέον χωρίς κούρεμα των καταθέσεων , που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα ξαναγυρίσει σε αυτές , όπως δεν ξαναγύρισε στο χρηματιστήριο μετά το 1999 .
Ετσι επειδή έχουμε σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων , δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη άποψη .
Αυτά και συγνώμη για το σεντόνι . Αλλά το θέμα έχει τέτοια .
-
Εντυπωσιάζομαι φίλε criuser από τις απόψεις σου! Η εμπειρία σου δεν κρύβεται!
Συμφωνώ σε όλα και θεωρώ ότι οι απόψεις σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αφού είναι φανερό ότι εργάζεσαι στο χώρο του ακινήτου.Θα σου στείλω και ένα PM με μία προσωπική ερώτηση...
-
-
storm, ακριβώς! χεχε, το φαντάζομαι! Ευτυχώς που οι γονείς μου ειναι δικηγόροι και σε ένα μικρό ποσοστό της διαδικασίας θα με κατατοπίσουν (ελπιζω... χεχε)
-
cruiser, τι να πώ. Ευχαριστώ(-ουμε, φαντάζομαι) για τη τρομερά λεπτομερή ανάλυση. Πραγματικά μέσα απο αυτό το τοπικ με έχεις βοηθήσει πολύ στο να 'καταλάβω' λίγο τί γίνεται (οχι φυσικά να προβλέψω).
Οπως λές στις αγγελίες πανω/κατω ειναι τα ίδια σπίτια από 10 μεσίτες.
Τις μεζονέτες ούτε και εγω τις συμπαθώ για δεκάδες λόγους αλλά Κηφισιά για παράδειγμα στις αγγελίες σχεδόν 7/10 των αγγελιών ειναι για μεζονέτες. Πολλές μοιαζουν σα να μην έχουν κατοικηθέι ποτέ και ειναι προφανώς τα απομεινάρια των 'καλων εποχών'. Τα διαμερίσματα, τα έχει προφανώς κόσμος που μπορεί να τα κρατήσει ή ειναι σε τιμές που δε κοιτάζω καν. Και σα περιοχή η Κηφισιά δεν ειναι και η πρώτη προτίμησή μου αλλά δεν αποφασιζω και μόνος
Για το Κουκάκι, ξέρω την έρευνα που λες και ειναι κατανοητό. Ομως πραγματικά ερείπιο (μιλάμε κουζίνα/τουαλέτα σε άθλια κατάσταση) δε μπορώ να πιστέψω θα πιάσει 1100ε που ζητάνε. Τελος πάντων. Αλλωστε η περιοχή δεν έχει και πολλά ακίνητα (ειναι και μικρή γεωγραφικά).
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου για τους μικρο-ξενοδόχους. Υπάρχει και σχετική σταρτ-απ που αναλαμβάνει τα πάντα στην Ελλάδα. Γνωστοί μου καλοβλέπουν τη λύση αυτή αν και τα ακίνητα τους δεν ειναι σε περιοχές 'φιλέτα' για τουρισμό.
Οσο για τους ξένους και το άνοιγμα της αγοράς, αυτό πόσο θα επηρεάσει τα 'νορμαλ' ακίνητα; Ή εννοείς οτι ξένες καατσκευαστηκές θα κατασκευάσουν κατοικίες εδώ; Ή οτι θα έρθουν ξένοι αγοραστές να αγοράσουν διαμερίσματα σε περιοχές της Αθήνας;
Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο που διέθεσες.
-
-
Αυτό πάντως σχετικά με το airbnb δεν το κατάλαβα. Δεν θέλει πια άδεια από ΕΟΤ;
-
Λεπτομερέστατη και εξαιρετική η ανάλυση του criuser, αλλά φαίνεται να παραβλέπει δυο κρίσιμα στοιχεία:
α) Η εκρηκτική άνοδος των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2000 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εύκολο τραπεζικό δανεισμό, η ευκολία του οποίου οφείλεται εν μέρει και στις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η είσοδος στην ΟΝΕ.
Αυτές οι συνθήκες ΔΕΝ θα επαναληφθούν ποτέ.
β) Η αναμενόμενη έκρηξη του τουρισμού είναι ευχή, όχι δεδομένο. Πολλά, πάρα πολλά θα μπορούσαν ακόμα και να ανατρέψουν τη σημερινή θετική εικόνα του τουρισμού. Ένα από αυτά είναι η πολιτική ή / και η πολιτειακή αστάθεια.
Τοιούτων ληφθέντων, αρκετοί παράγοντες της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω πτώση της αγοράς πριν αυτή πιάσει πάτο (τι πάτο δηλαδή, απόπατος θα είναι αλλά τέλως πάντων).
Το βέβαιο είναι πως η αγορά θα ακολουθήσει την γενικότερη πορεία της οικονομίας.
Και μια ερώτηση προς τον criuser: ας υποθέσουμε πως την ανοίγουν την αγορά οι 'μεγάλοι', και παίρνουν οι τιμές τα πάνω τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε αναντιστοιχία με την πραγματική οικονομία. Αντιλαμβανόμαστε τι πολιτικές προεκτάσεις και αναταράξεις θα σημάνει αυτό;
Λόγω των ανισοροπιών που θα προκύψουν, έτσι;
-
Ο χρήστης P@ulet@ έγραψε:
Αυτό πάντως σχετικά με το airbnb δεν το κατάλαβα. Δεν θέλει πια άδεια από ΕΟΤ;δε χρειαζεται πια αδεια απο τον ΕΟΤ για να ενοικιαζεις στην airbnp
http://www.difernews.gr/articles/14/oik ... a-tou-eot/βεβαια λεει:
Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και ενδιαφέρονται να εκμισθώσουν το ακίνητο τους, έχουν την ελάχιστη υποχρέωση σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, να προχωρήσουν στην εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στο δικτυακό τόπο http://www.gsis.gr και την εντεύθεν λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης.
Μήπως πρεπει να το δηλωσεις στην εφορια με το που θα το ανεβασεις στο airbnp και πριν να ελθει ο πρωτος ενοικιαστης;
Αλλου λενε η ελειψη νομοθεσιας μπορει εξ ορισμου να σε κανει παρανομο. Αλλα αφου αδεια απο ΕΟΤ δεν χρειάζεται και δηλωνεις και τα εισοδηματα σου απο airbnp στην εφορια, γιατι να εισαι παρανομος; -
Πολλά ερωτήματα . Απαντώ ξεχωριστά .
Για την ενοικίαση σε τουρίστες . Υπάρχει ακόμα ένα θέμα με την δήλωση στο τάξις . Διότι αφ΄ ενός σε πληρώνει η εταιρεία , ενώ ο ενοικιαστής είναι ξένος . Σε κάθε περίπτωση , έχεις 1 μήνα να δηλώσεις την μίσθωση από την έναρξη της , οπότε πρώτα μένουν και μετά δηλώνεις . Αν δηλώνεις τα εισοδήματα σου , είσαι απόλυτα νόμιμος ,οπότε δεν έχεις κάτι να φοβηθείς .
Για την 'άνοδο' των ακινήτων το διάστημα 2002-2008 υπάρχει ένας μεγάλος μύθος . Εχει κάνει η Αλφα Τράπεζα μια μελέτη ,
http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/ ... 092014.pdf
Θα ανεβάσω 1 η 2 ξεχωριστά σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα που το έχω αναλύσει , σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθούνται και τους μύθους και τα σχέδια που υπάρχουν .Ο τουρισμός που έχουμε , δεν είναι ούτε το 20 % αυτού που μπορούμε ΧΑΛΑΡΑ να έχουμε . Αλλά θέλουμε άλλη αντίληψη των πραγμάτων και φιλοπατρία και όχι τον ατομισμό που μας διακρίνει .
Αρκεί να σας πω ότι φέτος οι εταιρείες κρουαζιέρες δεν πάνε στην Πόλη και στο Κουσάντασι και έβαλαν και άλλα ελληνικά λιμάνια . Μιλάμε για αρκετά λεφτά σε σχέση με πέρσι .Εχω πάει σαν τουρίστας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και οι ξένοι βγάζουν από την μύγα ξύγκι .
Για το σπίτι-ερείπιο που ζητάει 1100 ενοίκιο , η απάντηση είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να ρισκάρει να μην του πληρώνουν τα νοίκια . Ετσι ψάχνει κάποιον μακροχρόνιο ενοικιαστή με επιφάνεια . Αν υπάρχει κάποιος τέτοιος , εύκολα θα του χάριζε 6 νοίκια για να του ανακαινίσει το μπάνιο και την κουζίνα .
Για το ποιοί θα χτίσουν έχω ολόκληρη ανάλυση . Εδώ απλά θα πω ότι η Αθήνα είναι Η ΜΟΝΗ πρωτεύουσα ή μεγάλη πόλη της Δύσης , που το κέντρο της είναι πολύ φτηνότερο από τα προάστια της . Αυτό θα αλλάξει . Αλλά τα κέρδη πρέπει να πάνε σε άλλα χέρια και όχι στους σημερινούς κατόχους τους . Οι σημερινοί πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τους μένουν ξενοίκιαστα και φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην περιοχή , οπότε είναι έτοιμοι σιγά-σιγά να τα δώσουν για κάτι εγγυημένα καλύτερο . Αλλά ακόμα τους ετοιμάζουν 2 χαστούκια για να τους πάνε στο σημείο που θέλουν , επειδή το κύριο πρόβλημα είναι η μικροιδιοκτησία και η ανέγερση θα γίνεται σε μέγεθος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οικοδομικού τετραγώνου , που μπορεί να έχει και 300-400 ιδιοκτήτες . Τα χαστούκια όμως είναι πολύ δυνατά και θα τους εξοντώσουν .
Παράγων της αγοράς είμαι εγώ που είμαι πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής και έχω βάλει ΔΙΚΑ ΜΟΥ λεφτά στην αγορά και ξέρω κόστη , κέρδη και ζημίες ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ .
Αντίθετα σε αυτή την μπουρδελλοχώρα , ως παράγοντες της αγοράς που έχουν γνώση περιλαμβάνονται οι τραπεζουπαλληλίσκοι , οι μεσίτες , οι οικονομολόγοι και διάφοροι άλλοι τυχαίοι τύποι που δεν έχουν μπεί σε γιαπί σχεδόν ποτέ , εκτός αν έφτιαχναν το σπίτι τους .Ξέρετε τι τύποι είναι οι μεσίτες ? Εγώ 33 χρόνια τώρα , ένα σπίτι έχω πουλήσει από μεσίτη . Είναι ζωντοχήρες , χήρες , συνταξιούχοι 50άρηδες του δημοσίου και δεκο , αλλά και εν ενεργεία και άλλοι αστείοι τύποι . Εχω ιστορίες για να διασκεδάσουμε . Δύο χαρακτηριστικές . Ηρθε ως μεσίτης με πελάτη , υπάλληλος της ΔΕΗ με την φόρμα εργασίας , σε ωράριο εργασίας . Τυχαίος βέβαια . Ηρθε άλλος τύπος , ο οποίος με του που με βλέπει μου λέει : Εγώ είμαι Στρατηγός . Με ένα συγγενή μου που είναι Πτέραρχος , είμαστε μεσίτες Του απαντάω : Και τι μου το λες ? Εγώ έχω απολυθεί εδώ και 25 χρόνια και ήμουνα στο ΠΝ . Μα πως μου λέει , εμείς είμαστε σοβαροί και πρέπει να μας κάνετε καλύτερες τιμές . Είπε και άλλες μλκιες και τελικά πρόλαβε και έφυγε από την πόρτα της οικοδομής , γιατί τον ετοίμαζα να τον κατεβάσω με το αναβατόριο στον ασβέστη
Αυτοί οι γελοίοι τύποι κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις για την πορεία της οικοδομής .
Είναι σαν η Apple και η lenovo να ρωτάει την Ηλεκτρονική Αθηνών και τον Κωτσόβολο για τα επόμενα μοντέλα της .Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν . Αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΟΡΑ . Αλλά δεν υπάρχουν τιμές και στα ακίνητα . Γιατί δεν γίνονται πράξεις . Αυτή την στιγμή έχουμε διαφορά προσδοκιών μεταξύ πωλητών και αγοραστών και όσο οι προσδοκίες τους δεν συναντώνται οι πράξεις δεν θα γίνονται .
Μου ήρθε ένας πελάτης προχτές που έχει χρήμα . Ψάχνει να αγοράσει φτηνά . Δεν βρίσκει . Μου λέει με ζόρι . Τι κρίση λέει , αφού αυτοί που έχουν τα καλά ακίνητα δεν τα σκοτώνουν . Αυτή είναι η νοοτροπία σήμερα . Οσοι έχουν χρήμα ,νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν τουλάχιστον διπλάσιας αξίας ακίνητο από το χρήμα που έχουν . Αλλά δεν βρίσκουν . Και όσο το χρηματιστήριο πέφτει και το κούρεμα των καταθέσεων γίνεται πιθανότερο και το περιουσιολόγιο και οι λίστες ανοίγουν , αυτοί θα έχουν θέμα.
Ο πάτος το είπα ήταν το 13 . Τώρα ξύνουμε τον πάτο , θα περάσουμε και το παραμύθι των πλειστηριασμών , που οι τράπεζες δεν θέλουν να ανοίξουν , πέρα από προκλητικές περιπτώσεις , γιατί τα ακίνητα που θα πάρουν , θα τα έχουν κάνει ερείπια οι δανειολήπτες και κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να βρίσκουμε ισορροπίες .
Και για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα . Εμείς που είμαστε οι παράγοντες της αγοράς δεν είμαστε υπέρ των ακριβών τιμών . Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους , που είναι από 15-20 % . Οσο ψηλότερα πηγαίνει η τιμή πώλησης τόσο λιγότερο πελάτες έχουμε . Δεν θέλουμε λοιπόν να ξαναπάει στις 3000 η Κυψέλη και το Περιστέρι ή στις 4000 τα ΒΠ και ΝΠ . Γιατί τότε δεν βγάζαμε περισσότερα λεφτά .
Αν το οικόπεδο κάνει 1000 € και έχεις και 1200 € κόστος κατασκευής , πας για 2500-2600 τιμή πώλησης . Το ότι είχαν πάει τα οικόπεδα 2000 και το κόστος επειδή έπρεπε να κάνεις διπλά γκαράζ στον καθένα είχε πάει στα 1300 και ήθελες και κόστος χρήματος 50 % παραπάνω , δεν κέρδιζες περισσότερα επειδή πούλαγες 4000 . Διότι στην μία περίπτωση έβγαζες 400 €/τμ με μικρότερο κόστος χρήματος και μικρότερη εφορία , ενώ στην άλλη έβγαζες 700 €/τμ , αλλά η διαφορά στο κόστος χρήματος (τόκοι αναγκαίου κεφαλαίου) , η μεγαλύτερη εφορία και η δυσκολία εύρεσης αγοραστών λόγω ποσού που σήμαινε ότι αργούσες να εισπράξεις , μείωνε το τελικό πραγματικό κέρδος στα επίπεδα των φτηνών τιμών .
Γιατί για τον πωλητή αξία έχει η τιμή αντικατάστασης . Αν μπορώ πουλώντας το να το ξαναγοράσω , ελάχιστη σημασία έχει η τιμή πώλησης . Ακόμα και σήμερα , τα απούλητα που θα πουληθούν φτηνότερα από το κόστος τους , αν αγοράσεις φτηνό οικόπεδο , θα μεταφέρεις την ζημία στην νέα αγορά .
Αυτά ως απαντήσεις . Θα ακολουθήσουν τα σεντόνια της ανάλυσης .
-
α σημαντικά στοιχεία της ανάλυσης και των στατιστικών στοιχείων της Αλφα:
Το σύνολο των κανονικών κατοικιών στην Ελλάδα ανήλθε στα 6,37 εκατ. το 2011, από 5,48 εκατ . το 2001 και από 4,64 εκατ. το 1991 και 3,97 εκατ . το 1981. Αυτό σημαίνει ότι στη 10ετία του 2000 χτίστηκαν 896 χιλ. νέες κανονικές κατοικίες, έναντι 833 χιλ. νέων κατοικιών που είχαν χτιστεί στη 10ετία του 1990 και 674 χιλ. κατοικιών που είχαν χτιστεί στη 10ετία του 1980.
Ας δούμε λίγο τα στοιχεία . 1981 3,97 εκ κατοικίες. Αύξηση 1981-1991 674000 η ποσοστό 17 % σε 4,64 εκ κατοικίες .
2001 5,48 εκ κατοικίες . Αύξηση της δεκαετίας 833000 η 18 % σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία , αλλά και ποσοστό 23 % μεταξύ των νέων οικοδομών της δεκαετίας του 1990 και αυτών της δεκαετίας του 1980 .
2011 6,37 εκ κατοικίες . Αύξηση της δεκαετίας 896000 η 16 % σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία , αλλά και ποσοστό 7 % μεταξύ των νέων οικοδομών της δεκαετίας του 2000 και αυτών της δεκαετίας του 1990 .
Τι έχουμε εδώ ?
Το πρώτο ψέμμα που μας είπαν οι αγράμματοι και τα τσιράκια που θέλουν να μας πουν ότι καλά μας κάνουν με τον ΕΝΦΙΑ .
ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ φούσκα την δεκαετία του 2000 με τον εύκολο δανεισμό , αφού η αύξηση των οικοδομών ήταν χαμηλότερη από την προηγούμενη δεκαετία αναλογικά με τον αριθμό των των υπαρχουσών κατοικιών , αλλά και μόλις 7 % σε απόλυτα νούμερα .
Το σύνολο των κατοικούμενων κανονικών κατοικιών στην Ελλάδα εκτιμάται από την ΕΛΣΤΑΤ στα 4,12 εκατ. το 2011, έναντι 3,53 εκατ. το 2001 και από 3,17 εκατ. το 1991 και 2,9 εκατ. το 1981. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 597 χιλ. κατοικίες στη 10 ετία του 2000, από αύξησή τους κατά 358 χιλ. στη 10ετία του 1990 και κατά 271 χιλ. στη 10ετία του 1980
Εδώ τα ποσοστά είναι γιά το 80 , 9% αύξηση του αριθμού των κατοικιών , ενώ γιά το 90 , 11 % και 32 % η αύξηση του 90 σε σχέση με την αύξηση του 80 και γιά το 2000 , 17 % η αύξηση και 67 % σε απόλυτα νούμερα .
Τα στοιχεία εδώ μας δείχνουν αύξηση του ποσοστού των κατοικιών που βελτίωσαν τις υποδομές τους .
Τα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι έχουμε βελτίωση άλλων στοιχείων , όπως την αύξηση της ιδιοκατοίκησης , η οποία σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει και κατοικίες που δημιουργήθηκαν γιά να ζήσουν εκεί είτε οικογένειες που ζούσαν μαζί με τους παππούδες , είτε το αντίστροφο , αλλά ακόμη και διαχωρισμένες οικογένειες λόγω διαζυγίων .
Μετά πάμε στο σημείο που πονάει κάποιους .
Μόλις το 18,2 % ζεί στο ενοίκιο και μόλις το 15,2 % έχει στεγαστικό δάνειο .
Δηλαδή τα 2/3 των Ελλήνων ζούν σε ιδιόκτητη κατοικία που δεν έχει κανένα βάρος .
Που είναι λοιπόν τα περί φούσκας στεγαστικών και άλλες ηλιθιότητες ?
Γιά να έχουμε μιά σύγκριση το 67 % των Γερμανών και το 88 % των Δανών που ήθελε να μας κάνει ο ΓΑΠ χρωστάνε το σπίτι τους , ενώ στην περί πολλού γιά κάποιους Σουηδία των πολλών φόρων και αυτοκτονιών , το 100 % σχεδόν χρωστάει και όποιος δεν χρωστάει τον βγάζουν στα κανάλια , μαζί με αυτούς που κερδίζουν το Λόττο .
Ας σκεφτούμε τι θα πάθουν όλοι αυτοί μόλις χάσουν την δουλειά τους . Πόσες μέρες έχουν μέχρι να μείνουν άστεγοι .
Τα σχόλια βέβαια των τραπεζουπαλλήλων είναι λίγο διαφορετικά αφού θέλουν να εξυπηρετήσουν και τα συμφέροντα τους .
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 1/3 των κατοικιών είναι κενές .
Εδώ προφανώς οι της τράπεζας μπερδεύονται , αφού ο κύριος αριθμός αφορά σπίτια σε χωριά η κατοικίες που η ενοικίαση τους δεν είναι συμφέρουσα .
Ας πάμε τώρα στα συμπεράσματα της τράπεζας .
Με δεδομένη την μη διαθεσιμότητα στεγαστικής χρηματοδότησης έως το 1997, η βασική μέθοδος χρηματοδότησης της αγοράς κάποιου διαμερίσματος (ή διαμερισμάτων) ήταν αφενός η μέθοδος της αντιπαροχής και αφετέρου η χρησιμοποίηση συγκεντρωθέντων αποταμιεύσεων στις τράπεζες σε συνδυασμό με υψηλότοκα δάνεια από τους κατασκευαστές (με την υπογραφή γραμματίων εις διαταγή). Το υψηλό επιτόκιο στα γραμμάτια εξανεμιζόταν στα επόμενα χρόνια μέσω του πληθωρισμού και της συνεχούς αύξησης των τιμών των ακινήτων . Στη συνέχεια, η επένδυση σε ακίνητα θεωρήθηκε στην Ελλάδα ως το τέλειο καταφύγιο για την αποφυγή από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και για την εξασφάλιση κεφαλαιακών κερδών από την προσδοκώμενη με σχετική βεβαιότητα συνεχή αύξηση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό πολύ υψηλότερο από το ρυθμό του πληθωρισμού . Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για ακίνητα δεν έπαψε να αυξάνεται ούτε και στη 10ετία του 1990, παρά τη σημαντική τότε αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων σε ονομαστικές αλλά και σε πραγματικές τομές. Η υψηλή ζήτηση για ακίνητα συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και δικαιολογούσε στη συνέχεια τις ήδη υψηλές τιμές αγοράς των ακινήτων. Στη 10ετία του 2000 η ζήτηση και οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται με την συμβολή για πρώτη φορά και της τραπεζικής
χρηματοδότησης, αφού η παροχή στεγαστικών δανείων από τις εμπορικές τράπεζες έγινε δυνατή μετά το 1997 και διευκολύνθηκε περαιτέρω στη 10ετία του 2000 από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και την μεγάλη αύξηση των εγχώριων εισοδημάτων έως το 2009 με στήριγμα το δανεισμό από το εξωτερικόΕδὠ έχουμε την παραδοχή ότι τραπεζικός δανεισμός υπήρξε μόλις γιά 10 χρόνια , από το 1997-2007 , αφού από το 2008 άρχισε η κρίση και ο περιορισμός της χρηματοδότησης .
Προφανώς επειδή είναι πολλά χρόνια πίσω και επειδή δεν αφορούσε τις εμπορικές τράπεζες . αλλά γιά την ιστορία να θυμίσω ότι υπήρξε δανεισμός με πολύ καλό γιά την εποχή εκείνη επιτόκιο , την περίοδο 1987-1989 από την Κτηματική Τράπεζα , αλλά μόνο γιά το 40-50 % της αξίας του ακινήτου και γιά 15 χρόνια διάρκεια δανείου .
Οσο γιά τα γραμμάτια , αυτά πρακτικά δεν είχαν τα επιτόκια που λένε , αφού ο αγοραστής αγόραζε στις εκσκαφές και στα μπετά και έτσι έκλεινε τιμή και μέχρι την αποπεράτωση του ακινήτου , συνήθως 2 χρόνια , το εξοφλούσε αφού το ακίνητο του άξιζε ήδη τότε 40-50 % περισσότερο από όσο το είχε αγοράσει .
Τόκοι έμπαιναν μόνο στα γραμμάτια που έληγαν τουλάχιστον 6 μήνες με 1 χρόνο από την ημερομηνία παράδοσης και αυτά δεν ήταν πολύ συχνἀ , αφού ο κόσμος δεν αγόραζε περισσότερα τμ από όσα του χρειάζονταν στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή , θεωρώντας ότι σε 5-10 χρόνια θα μπορούσε να πάει σε μεγαλύτερο σπίτι , αν το απαιτούσαν οι ανάγκες του .
Φούσκα στα τμ υπήρξε μόνο την δεκαετία του δανεισμού .
-
β' συνέχεια σχολιασμού
Γενικά έως το 2009 οι επενδύσεις σε ακίνητα χρηματοδοτήθηκαν και από την διόγκωση της φοροδιαφυγής , αλλά και από την αδυναμία
επιβολής ενός αποτελεσματικού φόρου ακινήτων . Πολλά νοικοκυριά θεώρησαν τότε ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μεγάλες
περιουσίες σε ακίνητα χωρίς ουσιαστική φορολογική επιβάρυνση και με τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσαν εύκολα να ρευστοποιήσουν την
επένδυσή τους στο μέλλον με σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη Έτσι, συγκεντρώθηκε το σημαντικό πραγματικά απόθεμα κατοικιών στη χώρα
που αποκάλυψε η απογραφή του 2011. Κυρίαρχο στοιχείο έως το 2009 ήταν η σχεδόν παντελής απουσία της πρακτικής της οικονομικής διαχείρισης των ακινήτων. Πολλές οικογένειες διέθεταν ακίνητα από τα οποία υφίσταντο σημαντικό κόστος ετησίως (από δαπάνες συντήρησης και από πάγια εταιρειών ύδρευσης , ηλεκτρισμού και κοινοχρήστων), χωρίς αντίστοιχη απόδοση - αφού προτιμούσαν να τα διατηρούν ξενοίκιαστα
(λόγω και της υψηλής πολλές φορές επιβάρυνσής τους από την φορολογία των ενοικίων). Θεωρούσαν κυρίως ότι τα κεφαλαιακά
κέρδη που θα αποκόμιζαν από την αύξηση των τιμών των ακινήτων θα αντιστάθμιζαν τις ανωτέρω ετήσιες δαπάνεςΕδώ τα σχόλια , είναι μιά φτηνή και χαζή προπαγάνδα προκειμένου να δώσουν αβάντες στους πολιτικούς .
Αναμασούν τα περί φοροδιαφυγής που προφανώς δεν ήταν τουλάχιστον γιά το 95 % του πληθυσμού , παρά ψίχουλα μπροστά στα δισ που έφαγαν οι πολιτικοί και οι νταβατζήδες , αλλά θεωρούν ότι ο άλλος έφτιαχνε το σπίτι του σκεφτόμενος σύνθετες οικονομικές θεωρίες και άλλα τέτοια φληναφήματα .
Φόροι στα ακίνητα υπήρχαν πάντα . 20-40 διαφορετικοί φόροι και οι περισσότεροι μάλιστα περιουσίας και όχι εισοδήματος .
Κάτι που δεν έγινε στις καταθέσεις , όπου φόρος και ΜΟΝΟ στο εισόδημα (ΤΟΚΟΙ) εφαρμόστηκαν εσχάτως .
Ούτε που το διανοούνται βέβαια στην τράπεζα να μπεί φόρος περιουσίας στις καταθέσεις που λυμαίνονται .Ακόμη αποκρύπτουν το γεγονός ότι από το 1945 υπάρχει ένα με διάφορες μορφές ενοικιοστάσιο στην χώρα που μόλις τώρα εγκαταλείπεται που σε κάποιες εποχές περιόριζε τόσο την χρήση της περιουσίας , ώστε αυτή καθίστατο ασύμφορη να εκμισθωθεί σε συνδυασμό με την τρομακτική φορολόγηση των εισοδημάτων .
Χαρακτηριστική περίοδος , η αλήστου μνήμης δεκαετία του 1980 , όπου η προστασία του ενοικιαστή ήταν απόλυτη , ενώ το μίσθωμα και οι αυξήσεις του καθοριζόταν από το κράτος και όλα αυτά σε περίοδο με επίσημο πληθωρισμό 20-25 % .
Το σχόλιο αυτό στερείται κάθε ανάγκης σοβαρής κριτικής και έτσι δεν θα το σχολιάσω επί της ουσίας .
Γιά τα υπόλοιπα που αναφέρουν στο άρθρο , το μόνο που έχω να πω είναι ότι λόγω της ανυπαρξίας νέων κατοικιών από το 2010 και μετά , σημαίνει ότι πλέον με τον όρο καινούργια - νεόδμητα- σπίτια θεωρούμε ότι είναι ηλικίας 0-8 ετών , μιά και όσα ξεκίνησαν να χτίζονται από το 2008 και μετά είναι σχεδόν όλα αδιάθετα , ανεξάρτητα αν είναι αποπερατωμένα η όχι .
Και για να έχουμε και κάποια σύγκριση των τιμών των ακινήτων σε όλη αυτή την περίοδο που εξετάζουμε .
Αφορούν περιοχές των προαστίων της Αθήνας , στο κομμάτι από Νέο Ψυχικό μέχρι Μαρούσι και είναι οι εξής .
1980 : 15-20000 δρχ δηλαδή 45-60 €/τμ
1985 : 40-60000 δρχ δηλαδή 120-180 €/τμ
1990 : 150-200000 δρχ δηλαδή 450-600 €/τμ
1995 : 300-400000 δρχ δηλαδή 900-1200 €/τμ
2000 : 600-700000 δρχ δηλαδή 1600-2000 €/τμ
2005 : 2500-3000 €/τμ
2008: 3200-3700 €/τμΟι τιμές ποικίλουν , ανάλογα με την τοποθεσία και τον όροφο και αφορούν καινούργια σπίτια των συνηθισμένων εμβαδών 70-140 τμ .
Από το 1980 μέχρι το 1995 , ο πληθωρισμός ήταν από 20-25 % ετησίως , ενώ από το 1995-2000 από 10-15 % και μειωνόταν ραγδαία .
-
Ο χρήστης antonn έγραψε:
Αυτό πάντως σχετικά με το airbnb δεν το κατάλαβα. Δεν θέλει πια άδεια από ΕΟΤ;
δε χρειαζεται πια αδεια απο τον ΕΟΤ για να ενοικιαζεις στην airbnp
http://www.difernews.gr/articles/14/oik ... a-tou-eot/βεβαια λεει:
Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και ενδιαφέρονται να εκμισθώσουν το ακίνητο τους, έχουν την ελάχιστη υποχρέωση σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, να προχωρήσουν στην εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στο δικτυακό τόπο http://www.gsis.gr και την εντεύθεν λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης.
Μήπως πρεπει να το δηλωσεις στην εφορια με το που θα το ανεβασεις στο airbnp και πριν να ελθει ο πρωτος ενοικιαστης;
Αλλου λενε η ελειψη νομοθεσιας μπορει εξ ορισμου να σε κανει παρανομο. Αλλα αφου αδεια απο ΕΟΤ δεν χρειάζεται και δηλωνεις και τα εισοδηματα σου απο airbnp στην εφορια, γιατι να εισαι παρανομος;Thanks! Κλασσικό ελληνικό μπάχαλο βλέπω...
Πάντως για το θέμα του τουρισμού εγώ παρόλο που είμαι απαισιόδοξος γενικά βλέπω καλά πράγματα για το μέλλον. Εδώ ανεκαμψε ο τουρισμός στην Αίγυπτο που έπεφταν βόμβες και οι τρομοκρατικες επιθέσεις ακόμα συμβαίνουν, πόσο χάλια μπορεί να πάει στη χώρα μας ο τουρισμός;
Έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον κόσμο και αυτό δυστυχώς το έχουν καταλάβει τα λαμόγια που βρίσκονται στον χώρο του τουρισμού και κάνουν ότι τους καπνίσει. Και φυσικά το κράτος απέχει του ελέγχου, αρκεί που τα παίρνουν οι κριτικοί λειτουργοί...
-
Φουσκα είναι η υπεβολικη αυξηση της τιμης όχι η αυξηση του αριθμου των σπιτιων.
Γενικα οσο η οικονομια εχει προβλήματα λογω της πολιτικης κρισης (αλλα και αλλων θεματων όπως της παράνομης μετανάστευσης) δεν υπαρχει ενδιαφερον για ακινητα και οι τιμες που ζητιωντε θα καταρευσουν όπως και η οικονομια.
-
Από σχετικό άρθρο της έγκριτης Καθημερινής:
'Σημαντικό περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών διαθέτει η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν υποχωρήσει ήδη σημαντικά. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και της εταιρείας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών SNL Financial, στην ελληνική αγορά κατοικίας, η μείωση των τιμών, σε σχέση με τη συρρίκνωση που έχει υποστεί το ΑΕΠ, είναι η μικρότερη, συγκριτικά με χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια οικονομικά προβλήματα με εκείνα της Ελλάδας, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος.
.....
Η σύγκριση αυτή δικαιώνει όσα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ο κύκλος υποχώρησης των τιμών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας και ότι οι τιμές παραμένουν υψηλά, ιδίως σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανέφερε ότι η συνολική πτώση των τιμών πώλησης κατοικιών από το 2008 έως το τρίτο τρίμηνο του 2015 αγγίζει πλέον το 41% (και πάνω από 43% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), χωρίς μάλιστα να αναμένεται ανάσχεση της πτωτικής αυτής πορείας. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ΤτΕ, η πορεία μείωσης των τιμών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς οποιαδήποτε σταθεροποίηση της αγοράς, συνδέεται κυρίως με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
.....
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, οι αξίες των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν έως 18% σε σχέση με το σημερινό τους επίπεδο. Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, «τότε η συνολική κάμψη στην αγορά κατοικίας, έπειτα από τρία διαδοχικά μνημόνια αναμένεται να προσεγγίσει το 60%». Αυτό επισήμανε σε σχετική έκθεσή της, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων του τρίτου μνημονίου στην ελληνική κτηματαγορά. Οι αναλυτές της GLP Values είχαν επισημάνει ότι ήδη η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά πτώσης, ως αποτέλεσμα και της αδράνειας που έχει καταγραφεί στις συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 και της αβεβαιότητας που κυριάρχησε εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Ως εκ τούτου, μετά και την εξειδίκευση των νέων μέτρων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι υφεσιακό, κρίνεται λογική μια περαιτέρω μέση υποχώρηση των τιμών από 12% έως 18%, ανάλογα με την κατηγορία και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.'
Χω χω χω, ακόμα ένα μείον 18%...
Γιατί να βιαστώ να αγοράσω;
Και ένα ερώτημα, ή επισήμανση: ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων, αλλά συνέπεια της άρνησης των κυβερνήσεων εδώ να κόψουν κράτος.
-
Η Καθημερινή και οι τύποι αυτοί είναι ΟΛΟΙ τυχαίοι και θεωρητικοί .
Εχω προσωπική γνώση .....
Προφανώς ο καθένας μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του .
Αν καταρρεύσει η οικονομία προφανώς θα κουρευτούν οι καταθέσεις και τότε πάλι τα ακίνητα θα έχουν αξία για φαγητό
-
Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Προσπαθώ να κάνω μία μεταβίβαση διαμερίσματος από τον προηγούμενο Μάιο και όλο κάποιοι βάζουν εμπόδια.
Την μία οι δικηγόροι, την άλλη οι ηλίθιοι αριστεροί με τις αποφάσεις τους να διαλυθεί το κράτος, την άλλη η τράπεζα που με τα capital control ακολουθεί πλέον άλλες οδηγίες, την άλλη η ηλίθια μηχανικός της τράπεζας που ήθελε να το παίξει επιστήμονας και καθυστερούσε επίτηδες την δεύτερη επανεκτίμηση του διαμερίσματος και τώρα οι συμβολαιογράφοι.
Από την προηγούμενη Δευτέρα περιμένουμε πότε οι συμβολαιογράφοι θα κάτσουν να δουλέψουν.
Και τώρα πριν λίγο, αποφάσισαν και την επόμενη βδομάδα αποχή. Δύο βδομάδες αποχή (όχι απεργία!).Και με τα capital control οι εγκρίσεις των δανείων ισχύουν μόλις για ένα μήνα, από τρεις που ήταν.
Και μετά πάλι ξανά τα ίδια.Και όλοι οι παραπάνω θα πληρωθούν από μένα...
Σκάω τα φράγκα μου, για να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι.Και υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το τόπο που τους αρέσει αυτό το περιβάλλον που ζούνε τον τελευταίο χρόνο.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου.Προσπαθώ να κάνω μία μεταβίβαση διαμερίσματος από τον προηγούμενο Μάιο και όλο κάποιοι βάζουν εμπόδια.
Την μία οι δικηγόροι, την άλλη οι ηλίθιοι αριστεροί με τις αποφάσεις τους να διαλυθεί το κράτος, την άλλη η τράπεζα που με τα capital control ακολουθεί πλέον άλλες οδηγίες, την άλλη η ηλίθια μηχανικός της τράπεζας που ήθελε να το παίξει επιστήμονας και καθυστερούσε επίτηδες την δεύτερη επανεκτίμηση του διαμερίσματος και τώρα οι συμβολαιογράφοι.
Από την προηγούμενη Δευτέρα περιμένουμε πότε οι συμβολαιογράφοι θα κάτσουν να δουλέψουν.
Και τώρα πριν λίγο, αποφάσισαν και την επόμενη βδομάδα αποχή. Δύο βδομάδες αποχή (όχι απεργία!).Και με τα capital control οι εγκρίσεις των δανείων ισχύουν μόλις για ένα μήνα, από τρεις που ήταν.
Και μετά πάλι ξανά τα ίδια.Και όλοι οι παραπάνω θα πληρωθούν από μένα...
Σκάω τα φράγκα μου, για να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι.Και υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το τόπο που τους αρέσει αυτό το περιβάλλον που ζούνε τον τελευταίο χρόνο.
Πόσο δίκιο έχεις...
-
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 120 Τ.Μ. ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ
Θέλουν ιδιόκτητο σπίτι, πάνω από 90 τετραγωνικά μέτρα, κατά προτίμηση 120 τ.μ. με 3-4 δωμάτια, να βρίσκεται κοντά σε μέσα μεταφοράς, να έχει μπαλκόνι και πάρκινγκ, πράσινο και πάρκα σε κοντινή απόσταση...Αυτό είναι το προφίλ του Ελληνα σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του στην αγορά ακινήτου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX που έγινε σε 16 χώρες της Ευρώπης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η ιδιοκατοίκηση έχει πέσει πλέον στο 70%, όταν πριν από την κρίση ήταν πάνω από 80%. Επίσης, όπως απαντούν οι ιδιοκτήτες, σε ποσοστό 33% διαθέτουν και εξοχική κατοικία. Η έρευνα εστιάζει αφενός στα σπίτια που διαθέτουν σήμερα οι Ελληνες και αφετέρου στα όνειρα που κάνουν για την αγορά ή μίσθωση της ιδανικής κατοικίας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Έλληνες μαζί με Βρετανούς και Ολλανδούς είναι πρωταθλητές σε ιδιόκτητες μονοκατοικίες/μεζονέτες.
Στο ερώτημα ποιες είναι οι τρέχουσες συνθήκες στέγασης, οι απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ήταν οι εξής:
• Το 41,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κατοικεί σε ιδιόκτητη μονοκατοικία ή μεζονέτα και μόνο το 28,2% σε δικό του διαμέρισμα. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη -όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων συγκεντρώνουν επίσης το αξιοσημείωτο ποσοστό ιδιοκατοίκησης του 61%- είναι χαρακτηριστικό πως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών κρατούν τα σκήπτρα σε ιδιοκτησίες μονοκατοικιών και μεζονετών, ενώ από την άλλη πλευρά Ισπανοί και Τούρκοι είναι πρωταθλητές όσον αφορά το ποσοστό ιδιόκτητων διαμερισμάτων.
• Το αν κάποιος ζει σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα έχει να κάνει και με τον τόπο διαμονής. Το 70% αυτών που τώρα ζουν σε μονοκατοικία ή μεζονέτα εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ενοικιαστές ακινήτων είναι μόλις 15%.
• Σε ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων, με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, θα ήθελε να διαμένει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα.
• Επτά στους δέκα Έλληνες ζουν σε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, ενώ το 33% αυτών διαθέτει και ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από εκείνους που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, η πλειοψηφία δηλώνει ότι ζει σε μονοκατοικία ή μεζονέτα και η μειοψηφία σε διαμέρισμα.
• Μοιρασμένοι ανάμεσα σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα είναι όσοι δηλώνουν ότι για τη στέγασή τους μισθώνουν ένα ακίνητο. Oι μισοί μένουν σε μονοκατοικία και οι άλλοι μισοί σε διαμέρισμα.Εξοχικά
Μύθος είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει και εξοχική ή δεύτερη κατοικία. Όσοι διαθέτουν δεύτερη κατοικία δηλώνουν ότι αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια και καλύπτει κυρίως τις ανάγκες τους για διακοπές. Στο ερώτημα για την κατοχή δεύτερης κατοικίας, το 67,2% απάντησε ότι δεν διαθέτει και μόλις το 32,8% ότι διαθέτει. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα. Ακολουθούν με λίγο χαμηλότερα ποσοστά η Πολωνία, όπου το 25,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει στην κατοχή του δεύτερη κατοικία, όπως επίσης και η Τουρκία με τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να φτάνουν το 24,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία όπου μόνο ένα 5,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έχουν δεύτερο σπίτι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η πλειοψηφία αυτών που δεν κατέχουν δεύτερη κατοικία, δεν διαθέτουν ούτε κύρια. Συγκριτικά, οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας είναι ήδη ιδιοκτήτες και κύριας κατοικίας, κατά ποσοστό σχεδόν 40%. Βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας, το μεγαλύτερο ποσοστό (53,7%) των δεύτερων κατοικιών βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό δεύτερων κατοικιών που βρίσκονται στο εξωτερικό (1,2% σε πόλη και 1,8% σε κωμόπολη άλλης χώρας). Το 53,7% των ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας στην περιφέρεια, διαμένει μόνιμα σε αστικά κέντρα είτε σε ιδιόκτητη είτε σε μισθωμένη κατοικία.Νέοι ηλικίας από 30 έως 39 ετών δεν διαθέτουν δεύτερο ακίνητο σε ποσοστό 72,8%. Αντίθετα, σχεδόν ένας στους δύο από εκείνους που απάντησαν ότι έχουν στην κατοχή τους και δεύτερη κατοικία, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών. Επίσης, το 83,3% αυτών που δήλωσαν πως δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη.
Τέλος, όσον αφορά στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και τη σχέση του με την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, στο 32,8% των θετικών απαντήσεων για την ύπαρξη δεύτερης κατοικίας επικρατούν τα υψηλά μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 3.000 • 4.000 ευρώ κατά 58,8% και πάνω από 4.000 ευρώ κατά 44,4%. Διαφορετική είναι η εικόνα για εκείνους που απάντησαν αρνητικά, καθώς το 73,1% λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ.
Θέλουν τρία με τέσσερα δωμάτια
Το μεγάλο, άνετο και ασφαλές σπίτι σε κάποιο καλό προάστιο αποτελεί πάντα όνειρο για τους Ελληνες. Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι να ζήσουν σε σπίτι με 3-4 δωμάτια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολύ μικρό ποσοστό πολιτών θα ήθελε να μένει σε ένα σπίτι με λίγα δωμάτια, δηλαδή κάτω από 2 αλλά και σε ένα σπίτι με πολλά δωμάτια, δηλαδή πάνω από 5.Άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το πόσα δωμάτια θα έπρεπε να διαθέτει η ιδανική μονοκατοικία ή το διαμέρισμα που θα επέλεγαν για να ζήσουν, μόλις το 7,2% απάντησε από 6 έως 10 δωμάτια και μόλις το 8% απάντησε έως 2 δωμάτια.
Η πλειοψηφία (34,2%) απάντησε 4 δωμάτια και ακολούθησε ένα 33,6% με 3 δωμάτια και ένα 16,2% με 5 δωμάτια. Πάνω από 10 δωμάτια απάντησε ότι θα επιθυμούσε να διαθέτει το σπίτι τους μόλις 0,8% των ερωτηθέντων. Αυτό σημαίνει ότι το ιδανικό σπίτι είναι κάτω από 150 τ.μ. και πάνω από 100 τ.μ. Να είναι δηλαδή διαχειρίσιμο και ως προς το κόστος συντήρησης και ως προς τους φόρους που βαραίνουν την ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, η επιφάνεια που θα ήθελε ο Έλληνας πολίτης κατά μέσο όρο είναι 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 131 τετραγωνικά και 5 δωμάτια αντί για 4 που δηλώνουν οι Έλληνες. Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι που δηλώνουν ότι το ιδανικό σπίτι για αυτούς θα έπρεπε σε εμβαδόν να είναι 211 τετραγωνικά μέτρα (για να νιώσουν άνετοι και ασφαλείς), ενώ στην αντίπερα όχθη, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμβιβάζονταν μία χαρά και με ένα ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων.
Πηγή : imerisia.gr & http://fimotro.blogspot.gr/2016/02/120.html
Ιδιοκατοικηση ή ενοικιο?