-
Αυτο που γνωριζω για το πρατηριο των Ιωαννινων ειναι οτι θα προμηθευτε με πλατφορμα που πανω σε αυτη θα εχει συστοιχιες δεξαμενων φυσικου αεριου. Δειτε φωτο στο λινκ.
Ετσι θα θερμανθει και ο τυρναβος και καποιες αλλες περιοχες εδω στη θεσσαλια.
Επειδη δεν υπαρχει αγωγος φυσικου αεριου στις περιοχες αυτες υπαρχει αυτη η λυση..Και δεν εχει ξεκινησει η λειτουργεια του πρατηριου στα ιωαννινα,,γιατι δεν εχει ψηφιστη ακομη ο νομος που να επιτρεπει τη μεταφορα του φυσικου αεριου με τη πλατφορμα και τις δεξαμενες πανω σε αυτη.
http://www.mabnaengco.com/en/cng.html
http://www.faber-italy.com/eng-systems-trailers.asp
Και ηθελα να ρωτησω,,στο ψαθοπυργο φτανει αγωγος φυσικου αεριου ? Ξερει κανεις ?
Γιατι αν δεν υπαρχει..και αυτο το πρατηριο με τον ιδιο τροπο θα δουλεψει.
Θα κουμπωνει στο πρατηριο η πλατφορμα και θα δινει αεριο.Μολις τελειωνει θα κουμπωνει αλλη πλατφορμα. -
Ο νόμος έχει ψηφιστεί καθώς ήδη ο Λαγκάδας (κι όχι μόνο) τροφοδοτείται με αυτόν τον τρόπο.
Η άδεια λειτουργίας έχει βγει στην διαύγεια, δεν ξέρω ποιο πρόβλημα μπορεί να καθυστερεί την έναρξη. Υποψιάζομαι εμπορικό θέμα ή logistics. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Θυμάσαι ημερομηνία που ψηφίστηκε ο νόμος; ;
Μπορείς να βάλεις το λινκ; ;
Πριν κανα 1 με 2 μήνες αυτό μου είπε ο βενζινας μου.
Να μου είπε ψέματα; ; -
Οι υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία πρατηρίων CNG είτε με σταθερή τροφοδοσία από αγωγό, είτε με φορτηγά υπάρχουν από το 2000.
Ο Λαγκαδάς και ο Τύρναβος τροδοφοτούνται ήδη με φορτηγά, και θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις. Ρώτησα την ΕΠΑ Θεσσαλίας αν μπορεί να γεμίσει και ιχ με φ.α. και μου είπαν ότι δεν προβλέπεται. Έκαναν εγκαίνια στον Τύρναβο πριν κανα δυο μήνες, έγινε σαματάς.
Αγωγός φ.α. στον Ψαθόπυργο δεν υπάρχει. Ένας αγωγός που φτιάχτηκε πρόσφατα στην Πελοπόννησο αφορά την τροφοδοσία των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, γιατί το κάρβουνο στερεύει σιγά σιγά, τίποτα άλλο. -
Τώρα το βλέπω..δε το πήρα είδηση...έχεις δίκιο
https://www.onlarissa.gr/2018/10/20/par ... navo-foto/
Άρα μακακιες μου λεει ο βενζινας μου.
Άρα κάτι άλλο συμβαίνει για τα Ιωάννινα..Όσον αφορά για το 2ο πρατηριο που είναι πίσω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο..και που δεν είναι τις fisikon..αλλά της ΕΠΑ Θεσσαλίας..είδη έχουν σκαψει να μπουν δεξαμενές για υγρά καύσιμα και θα ανοίξει ξανά.
Εσύ τι εννοείς..που δεν προβλέπεται να γεμίσουν; -
Ο Ψαθόπυργος τροφοδοτείται και θα τροφοδοτείται με βυτίο, όπως και τα μελλοντικά πρατήρια στην Δυτ.Ελλάδα. Έχει αναγγελθεί η κατασκευή σταθμού εκφόρτωσης LNG (από Ελευσίνα, με πλοίο) στην Πάτρα απ' όπου θα ανεφοδιάζονται οδικώς οι άλλοι σταθμοί της περιοχής.
-
Για να μην τα μπερδεύετε:
- Δεν υπάρχει πια ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, αλλά ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ και δεν της ανήκει το πρατήριο στο Νοσοκομείο. Ανήκει στην ΣΟΥΡΛΑΣ, όπως της ΣΙΝΔΟΥ ανήκει στην EDIL.
- Ο κανονισμός υπήρχε (όχι όμως από το 2000) αλλά έλειπαν κάποιοι νόμοι για το εμπορικό κομμάτι. Επισης και στο τεχνικό κομμάτι υπήρχαν ελλειψεις κι έγιναν κι αυτά.
- Στον Λαγκαδά και τα αλλά μέρη γίνεται χρήση τέτοιας τεχνολογίας αλλά διαφορετικής εφαρμογης. Γίνεται αποσυμπιεση.
- Θεωρώ ότι ίσως οι καθυστέρησσεις να οφείλονται και στην διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο Ψαθόπυργος τροφοδοτείται και θα τροφοδοτείται με βυτίο, όπως και τα μελλοντικά πρατήρια στην Δυτ.Ελλάδα. Έχει αναγγελθεί η κατασκευή σταθμού εκφόρτωσης LNG (από Ελευσίνα, με πλοίο) στην Πάτρα απ' όπου θα ανεφοδιάζονται οδικώς οι άλλοι σταθμοί της περιοχής.
τα λες σωστά, LNG γι'αυτό και η αναφορά μου σε Ηγουμενίτσα. Το LNG το στέλνει άλλος πάροχος-κουμπάρος και το δίνει και ποιο ακριβά. μη φάτε έρχεται το φθηνό Φ.Α. Μακάρι να παιχτεί αλλιώς το έργο αλλά ποιος νοιάζεται για τον- - φουκαρά τον Έλληνα...
-
Το έχω αναφέρει ξανά πριν κάποιες σελίδες, αφενός το βαπορίσιο LNG αφετέρου η οδική μεταφορά στα κατά τόπους μελλοντικά πρατήρια, νομίζω ότι η τιμή του αερίου στην Δυτική Ελλάδα δεν θα έχει καμία σχέση με την χαμηλή τιμή του στην Αθήνα.
-
Παίδες, στην Βουλγαρία και την Σερβία το φυσικό αέριο είναι πιο φθηνό.
Εκεί το κόστος εγκατάστασης είναι παρόμοιο ενώ όλοι ξέρουμε για το κόστος ζωής. Επίσης πολλά πρατηρία είναι με μεταφερόμενες μπουκάλες.
Απαντάω σε δυο ερωτήματα που έχουν τεθεί, το πρώτο αφορά στο γιατί κάποιος πρατηριούχος να βάλει CNG και αν στην δυτική Ελλάδα θα είναι ίδια η τιμή.
Περιθώριο υπάρχει μεγάλο, το θέμα είναι η κατανάλωση.
Στη Βουλγαρια σε ένα πρατήριο που δεν ειχα λέβα να πλήρωσω πήγα μέχρι την τράπεζα να κάνω συνάλλαγμα (δίπλα) και μέσα σε 5 λεπτά μαζεύτηκαν ουρά 5-6 αμάξια. Αν υπάρχει ροή αυτοκινήτων βγαίνουν μια χαρά τα νούμερα.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Αυτό που γράφεις είναι αυταπόδεικτα λάθος. Αν ήταν μεγάλο το περιθώριο στο φ.α. θα βλέπαμε περισσότερα πρατήρια, τουλάχιστον στις παρυφές των πόλεων, στην εθνική οδό, και στις βιομηχανικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν οι περιορισμοί τηρούμενων αποστάσεων και εμβαδών. Αντίθετα, δεν βλέπουμε.
Κάτι άλλο, γιατί το περιθώριο να είναι μεγάλο στο φ.α. και όχι και στα υπόλοιπα καύσιμα? Τα εκατοντάδες πρατήρια που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια τα έχουμε δει? Και φυσικά τα εκατοντάδες επίσης που έχουν περάσει στα χέρια των διυλιστηρίων? Γιατί έγινε αυτό και γιατί δεν θα ισχύει στο φ.α.? Δύο μέτρα και δύο χιλιόμετρα ισχύουν στην αγορά?http://www.eea.gr/gr/el/articles/se-adieksodo-ta-pratiria-kaysimon
cng στο Βέλγιο, αξίζει να δείτε το λινξ.
Περιληπτικά : 91 πρατήρια (1 μόνο στο κέντρο των Βρυξελλών ), 10.000 ιχ φ.α. συνολικά = 100 ιχ ανά πρατήριο. 400.000 ευρώ κόστος ανέγερσης του πρατηρίου, απόσβεση σε ...10 χρόνια, τεράστια τα κόστη (σελ 18-20 περισσότερα οικονομικά στοιχεία) -> παρά τις επιδοτήσεις ανέγερσης νέων πρατηρίων και αγοράς ιχ φ.α. (κάτι μου θυμίζουν αυτά ), περιμένουν πως και πως να μπούνε στο παίγνιο τα λεωφορεία και τα φορτηγά για να ανέβει η κατανάλωση, τώρα το μαγαζί απλά ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ .+_ (και που να μπουν στην εξίσωση και τα επερχόμενα ηλεκτρικά, τα οποία σε ποικιλία είναι ήδη περισσότερα από τα φ.α.).https://www.creg.be/sites/default/files/assets/Publications/Studies/F1736EN.pdf
-
Ο μαγαζάτορας δε βγαίνει με τόση λίγη πελατεία και 400 χιλιάρικα επένδυση, όχι ο γιωταχής. Ο τελευταίος βγάζει από την πρώτη μέρα αν επιλέξει φ.α..Το αγοράζει το ίδιο με το πετρέλαιο και καρπούται τη διαφορά στην κατανάλωση.
Και μιλάμε για Βέλγιο, όχι για τη φουνταρισμένη χώρα μας. Ποιός βενζινάς εδώ έχει να ακουμπήσει ένα τσουβάλι λεφτά για να βάλει φ.α. όταν έχει γίνει 'λιώμα' από το 2000 μέχρι τώρα με όλα τα αλλαξοπαιχνίδια που του έχουν τύχει (σμίκρυνση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, κρίση και μείωση διανυομένων χλμ., στροφή στο πετρέλαιο κίνησης=25% μείωση πωλήσεων καυσίμου κατ' όγκο σε σχέση με τη βενζίνα και τα ηλεκτρικά έρχονται και προμοτάρονται πανταχόθεν) ? -
Κάποιοι έβαλαν όμως και μάλιστα αρκετά χρόνια τώρα. Αυτοί, πριν μπουν κι άλλοι στην αγορά, ενδέχεται να πλησιάζουν στο τέλος της απόσβεσης και στην αρχή της κερδοφορίας. Αυτός της Λάρισας για παράδειγμα, που έχει και πολλούς εγκαταστάτες φυσικού αερίου. Ο της Λαμίας, που είναι μάλιστα έξω από τη Λαμία, προς τη Στυλίδα, δεν ξέρω σε τι φάση είναι.
Λες να πιάστηκαν τόσο κορόιδα; Δε θα παίζουν επιδοτήσεις από την Ευρώπη;
Και μένα μου φαίνεται εξωφρενικό το ποσό (ακόμα κι αν είναι 250 κι όχι 400 χιλιάρικα) αλλά να που μερικοί τα δίνουν. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Αυτό που γράφεις είναι αυταπόδεικτα λάθος. Αν ήταν μεγάλο το περιθώριο στο φ.α. θα βλέπαμε περισσότερα πρατήρια, τουλάχιστον στις παρυφές των πόλεων, στην εθνική οδό, και στις βιομηχανικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν οι περιορισμοί τηρούμενων αποστάσεων και εμβαδών. Αντίθετα, δεν βλέπουμε.
Κάτι άλλο, γιατί το περιθώριο να είναι μεγάλο στο φ.α. και όχι και στα υπόλοιπα καύσιμα? Τα εκατοντάδες πρατήρια που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια τα έχουμε δει? Και φυσικά τα εκατοντάδες επίσης που έχουν περάσει στα χέρια των διυλιστηρίων? Γιατί έγινε αυτό και γιατί δεν θα ισχύει στο φ.α.? Δύο μέτρα και δύο χιλιόμετρα ισχύουν στην αγορά?http://www.eea.gr/gr/el/articles/se-adieksodo-ta-pratiria-kaysimon
cng στο Βέλγιο, αξίζει να δείτε το λινξ.
Περιληπτικά : 91 πρατήρια (1 μόνο στο κέντρο των Βρυξελλών ), 10.000 ιχ φ.α. συνολικά = 100 ιχ ανά πρατήριο. 400.000 ευρώ κόστος ανέγερσης του πρατηρίου, απόσβεση σε ...10 χρόνια, τεράστια τα κόστη (σελ 18-20 περισσότερα οικονομικά στοιχεία) -> παρά τις επιδοτήσεις ανέγερσης νέων πρατηρίων και αγοράς ιχ φ.α. (κάτι μου θυμίζουν αυτά ), περιμένουν πως και πως να μπούνε στο παίγνιο τα λεωφορεία και τα φορτηγά για να ανέβει η κατανάλωση, τώρα το μαγαζί απλά ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ .+_ (και που να μπουν στην εξίσωση και τα επερχόμενα ηλεκτρικά, τα οποία σε ποικιλία είναι ήδη περισσότερα από τα φ.α.).https://www.creg.be/sites/default/files/assets/Publications/Studies/F1736EN.pdf
Εσύ μιλάς με στοιχεία που βρίσκεις στο internet ενώ εγώ με στοιχεία της αγοράς μιας και το συγκεκριμένο θέμα ακουμπάει από πολλές πλευρές στο επάγγελμα μου.
Αυτά τα πρατήρια θα μπορούσαν να είναι και τροφοδότες απομακρυσμένων πελατών.
Στο φυσικό αέριο υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πολλά πράγματα.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Εγώ θέλω να σας θυμίσω και εμάς τους νησιώτες που θα μπορούσαμε να κινούμαστε μόνο με ηλεκτρικά, καθώς οι αποστάσεις είναι γελοίες.
Σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες θα ήταν χρυσή λύση!
Τώρα βολευομαστε με υβριδικά!
Στάλθηκε από το Redmi Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Εσύ μιλάς με στοιχεία που βρίσκεις στο internet ενώ εγώ με στοιχεία της αγοράς
Mιλάς στον άνθρωπο που έχει ανοίξει το νήμα 'Αεριοκίνηση, CNG vehicles' στο φόρουμ αυτό πριν από χρόνια, έχει επισκεφτεί πρώτος το πρώτο (κρατικό) πρατήριο που φτιάχτηκε και που έγραψε εδώ τις εντυπώσεις του, που ρώτησε σε εγκαταστάτη για μετατροπή βενζινοκίνητου σε φ.α. και το έγραψε εδώ επίσης καθώς και για κατ' οίκον πλήρωση με ειδική συσκευή που είπε και το πόσο κάνει, και που, κυρίως, πρώτος και μόνος ανέφερε τα θέματα κόστους ανέγερσης πρατηρίου και περιορισμών της νομοθεσίας, ή και δυσαναλογίας της φορολόγησης μεταξύ του φ.α. και των υγρών καυσίμων , όταν η απάντηση εδώ μέσα στο γιατί δεν ανοίγουν κι άλλα πρατήρια ήταν και είναι απλά ανύπαρκτη παρά του, όπως υποστηρίζεις, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, και τον εγκαλείς ότι μιλάει με στοιχεία από το νετ?
Όχι αν τα στοιχεία αυτά, απ' όπου κι αν προέρχονται είναι σωστά ή λάθος, και που είναι το λάθος τους αν υπάρχει, αλλά ότι είναι ιντερνετικά?Για ρώτα τους ανθρώπους της πιάτσας που σου παρέχουν τα δικά σου στοιχεία, πόσο περίπου κάνει ένα πρατήριο φ.α. που να τροφοδοτείται από δίκτυο, αν μπορεί να βάλει ο οποιοσδήποτε, και αν σκέφτονται να ρισκάρουν μια τέτοια επένδυση τώρα και γιατί. Και γράψε μετά τι πραγματικά σου είπανε.
-
Να υποθέσω ότι και στον γιατρό, εσύ βγάζεις τη διάγνωση, σωστά;
Σου απάντησα ότι η επαγγελματική μου ενασχόληση ακουμπά αυτό το θέμα σε αρκετά επίπεδα. Σου ειπα επίσης ότι ένα πρατήριο θα μπορούσε να τροφοδοτεί και απομακρυσμένους πελάτες με mother - daughter σύστημα.
Σου αναφέρω κι ένα παράδειγμα κακής εφαρμογής - γιατί ο επιχειρηματίας ήξερε καλύτερα, από το internet - όπου αντί να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο μικτού καυσίμου βενζίνης - αερίου πήγε και πήρε καινούργιο πετρελαίου και μετά έκανε μετατροπή after market σε φυσικό αέριο.... τώρα αναρωτιέται γιατί δεν του βγαίνουν τα νούμερα!
Σου είπα τέλος και το παράδειγμα της Βουλγαρίας όπου ο πρατηριούχος «βγαίνει» και με 0,57€/kg.
Στη χώρα μας όμως ο επιχειρηματίας όταν ακούει επενδύσεις καταλαβαίνει ΕΣΠΑ κι όχι τρόπους να κάνει γρηγορότερα απόσβεση.
Επίσης, ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν θέλει να ανοίξει ο ίδιος την αγορά και προτιμά να το κάνει το δημόσιο (εδώ ΔΕΠΑ) κι αν αναπτυχθεί τότε να πάρει κι αυτός καμία επιδότηση (να το πάλι το ΕΣΠΑ) να χωθεί να κονομήσει.
Δεν προσπαθώ να σου κάνω τον έξυπνο αλλά καλό είναι να μην μπετονάρεις μια άποψη και μετά να μην αξιολογείς κάτι που σου εξηγεί κάποιος με επιχειρήματα.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης katsim έγραψε:
Εγώ θέλω να σας θυμίσω και εμάς τους νησιώτες που θα μπορούσαμε να κινούμαστε μόνο με ηλεκτρικά, καθώς οι αποστάσεις είναι γελοίες.Σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες θα ήταν χρυσή λύση!
Τώρα βολευομαστε με υβριδικά!
Στάλθηκε από το Redmi Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Τα ηλεκτρικά είναι λουκούμια για τα νησιά. Και δε χρειάζονται και σέρβις, πολύ σημαντικό κι αυτό. Αν όμως χαλάσει κάτι ηλεκτρολογικό, εκεί τραβάτε τα μαλλιά σας. Ενώ σε κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενδέχεται και να το έφτιαχνε ο ντόπιος μαστοράκος.
-
Και πάλι, καλύτερο είναι.
-
Alej, προσπάθησε να δώσεις μας απάντηση και σε αυτά για να κλείσουμε το θέμα :
α. κόστος ανέγερσης νέου πρατηρίου φ.α.
β. περιθώριο κέρδους του πρατηριούχου
γ. πιθανός χρόνος απόσβεσης με τα υφιστάμενα στοιχεία (1.000 κυκλοφορούντα ιχ φ.α. σε όλη τη χώρα)Και αμέσως θα γίνει αντιληπτός τοις πάσι ένας θεμελιώδης λόγος γιατί τα πρατήρια ανοίγουν με ρυθμό χελώνας.Όχι ο μόνος λόγος βέβαια, αλλά σίγουρα ένας που κανένας μέχρι τώρα δεν έχει αναφέρει.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά