-
Βρες κανένα βιβλίο και άρχισε από τα βασικά. Τα έχεις πολύ μπερδεμένα στο μυαλό σου.
Κανείς δεν λειτουργεί με φτωχά μείγματα στο lpg, cng, βενζίνη γιατί δεν θα λειτουργεί ο καταλύτης, το έχουμε πει 2-3 φορές, άσχετα τι μπορεί το καύσιμο.
Ούτε το αβάνς επηρεάζει το μείγμα. Κάθε καύσιμο θέλει το δικό του αβάνς, δεν είναι κάτι μυστικό που το ανακάλυψε μόνο η Renault.
-
37€ στα 1000λιτρα πετρελαίου είναι η νέα αύξηση.
Προφανώς επηρεάζει κυρίως επαγγελματίες, ειδικά μεγάλων οχημάτων και μεταφορών.
545€ στην ίδια ποσότητα οι συνολικοί φόροι.
-
Ενδιαφέρον συμπεράσματα με αφορμή την συγκριτική δοκιμή!
'Ποιος εξηλεκτρισμός; Η επαφή με δύο κορυφαία μικρά ντίζελ μας θυμίζει ότι το πετρέλαιο ακόμη συνδυάζει ιδανικά επιδόσεις και οικονομία.'
https://www.drive.gr/test-drives/dokimi/d-files-peugeot-208-15-bluehdi-renault-clio-15-blue-dci
-
Ενδιαφέρον συμπεράσματα με αφορμή την συγκριτική δοκιμή!
'Ποιος εξηλεκτρισμός; Η επαφή με δύο κορυφαία μικρά ντίζελ μας θυμίζει ότι το πετρέλαιο ακόμη συνδυάζει ιδανικά επιδόσεις και οικονομία.'
https://www.drive.gr/test-drives/dokimi/d-files-peugeot-208-15-bluehdi-renault-clio-15-blue-dci
'Χωρίς τύψεις
Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι για πολλούς και το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του ντίζελ. Ζούμε σε μια εποχή που η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το αν τα αυτοκίνητα πράγματι καίνε όσο ισχυρίζονταν τα εργοστάσια -η απάντηση είναι «όχι!», γι’ αυτό προέκυψε το WLTP- και από το τι συνδυασμό υπομονής και ψυχραιμίας πρέπει να επιδείξεις για να πλησιάσεις τη μέγιστη αυτονομία ενός ηλεκτρικού. Είναι μάλλον λυτρωτικό το να υπάρχει ένα είδος κινητήριου συνόλου που ουσιαστικά σου λέει «πάτα μωρέ όσο θέλεις, μην κακομοιριάζεις, εγώ 5-6 lt/100 km θα κάψω, όπως και να ’χει».'
-
Εγω με grandland x diesel βλεπω κατι 8,5αρια και 9αρια οταν το οδηγω ενθουσιωδώς και δυναμικα.
Στο mild hybrid μικρο πολης οταν το παταω τερμα βλεπω κατι 7αρια. Οταν λεω τερμα μιλαω για 0-400 μετρα με γεμισμα ταχυτητων ως τον κοφτη και μετα κινηση πολης μεχρι το σπιτι.
-
Είναι μάλλον λυτρωτικό το να υπάρχει ένα είδος κινητήριου συνόλου που ουσιαστικά σου λέει «πάτα μωρέ όσο θέλεις, μην κακομοιριάζεις, εγώ 5-6 lt/100 km θα κάψω, όπως και να ’χει».'
Αυτό που γράφει το άρθρο είναι μια μ@λ@κία εν τη ρύμη του λόγου ή για λόγους εντυπωσιασμού. Μιλάω ως κάτοχος diesel τα τελευταία 6,5 χρόνια και χρήστης γενικώς διαφόρων diesel εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
-
Dublin wrote:
Είναι μάλλον λυτρωτικό το να υπάρχει ένα είδος κινητήριου συνόλου που ουσιαστικά σου λέει «πάτα μωρέ όσο θέλεις, μην κακομοιριάζεις, εγώ 5-6 lt/100 km θα κάψω, όπως και να ’χει».'
Αυτό που γράφει το άρθρο είναι μια μ@λ@κία εν τη ρύμη του λόγου ή για λόγους εντυπωσιασμού. Μιλάω ως κάτοχος diesel τα τελευταία 6,5 χρόνια και χρήστης γενικώς διαφόρων diesel εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
εγώ 10 χρόνια, κάτοχος πολλαπλών diesel (4 αυτή τη στιγμή) σε κυβικά και ίππους, και συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο.
-
Νομίζω η φράση αναφέρεται στα συγκεκριμένα δύο μικρά της δοκιμής σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά ως προς την αυτονομία και τις άλλες εκδόσεις τους ως προς την κατανάλωση.
-
harisma23 wrote:
Dublin wrote:
Είναι μάλλον λυτρωτικό το να υπάρχει ένα είδος κινητήριου συνόλου που ουσιαστικά σου λέει «πάτα μωρέ όσο θέλεις, μην κακομοιριάζεις, εγώ 5-6 lt/100 km θα κάψω, όπως και να ’χει».
εγώ 10 χρόνια, κάτοχος πολλαπλών diesel (4 αυτή τη στιγμή) σε κυβικά και ίππους, και συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο.
Δηλαδή δεν έχεις δει ποτέ κατανάλωση πάνω από 6lt/100Km; Πώς οδηγείς; Βάζεις το αυγό στο πετάλι του γκαζιού;
-
Νομίζω η φράση αναφέρεται στα συγκεκριμένα δύο μικρά της δοκιμής σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά ως προς την αυτονομία και τις άλλες εκδόσεις τους ως προς την κατανάλωση.
Η διατύπωση του άρθρου δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, αλλά γενικώς στα diesel. Εκτός αν ο συντάκτης δεν ομιλεί απταίστως την ελληνική γλώσσα...
-
Dublin wrote:
harisma23 wrote:
Dublin wrote:
Είναι μάλλον λυτρωτικό το να υπάρχει ένα είδος κινητήριου συνόλου που ουσιαστικά σου λέει «πάτα μωρέ όσο θέλεις, μην κακομοιριάζεις, εγώ 5-6 lt/100 km θα κάψω, όπως και να ’χει».
Δηλαδή δεν έχεις δει ποτέ κατανάλωση πάνω από 6lt/100Km; Πώς οδηγείς; Βάζεις το αυγό στο πετάλι του γκαζιού;
Εσύ τι πετρέλαια έχεις οδηγήσει και τι μέσες καταναλώσεις έχεις δει; Μιλάμε για μέσες καταναλώσεις και πάντα σε σύγκριση με άλλα καύσιμα.
Εκτός από το αγροτικό που κάνει ειδική δουλειά τα άλλα αυτοκίνητα είναι όλα κάτω από 5.2 σε κατανάλωση αυτή τη στιγμή. Αυτό εννοεί ο άνθρωπος, ότι αν δεν προσέχεις, θα πας και 1 λίτρο πάνω, όχι όμως 2-3 όπως συνήθως γίνεται με βενζίνη. Ειδικά όσο μεγαλώνει το σκάφος/βάρος βλέπεις μεγάλες αποκλίσεις από τις ονομαστικές στην βενζίνη.
Δεν εννοεί ότι δεν φθάνει ποτέ παραπάνω. Στιγμιαία, και διψήφια νούμερα βλέπεις φυσικά, αλλά δεν μπορείς να το καις/πιέζεις στα όρια για χίλια χλμ συνεχόμενα.. κάνεις δεν οδηγάει έτσι και να θέλει να το καταστρέψει ένα όχημα, για λόγους ασφαλείας θα χρειαστεί να κόψει, να αλλάξει ταχύτητα, κ.λ.π
-
Παραδείγματα μέσων καταναλώσεων:
Σε BMW Ε90 320d που είχα κάνει κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα είχα 7,7 lt/100Km.
Στο Rapid 1.6 TDi και το Focus 1.5 TDCi είχα/έχω καταναλώσεις κοντά στα 7 lt/100Km, χειμώνα με αποκλειστική κίνηση εντός πόλης και μόνο (πολύ) μικρές διαδρομές. Επίσης στο ταξίδι ήμουν/είμαι στα 6 lt/100Km, μόνο εφόσον δεν ξεπερνούσα τα 140 Km/h. Παραπάνω ανεβαίνει ο λογαριασμός... Στα συγκεκριμένα αυτά αυτοκίνητα μου οι μέσες καταναλώσεις μου σε 48.500 και 46.000 Km ήταν/είναι 6,35 και 6,06 lt/100Km, μετρημένες στο πρατήριο.
Έχω και χειρότερα παραδείγματα με κάτι 5κύλινδρα και 6κύλινδρα, αλλά τα αφήνω εκτός συζήτησης, λόγω μεγέθους.
Γενικά αυτή η δήλωση του άρθρου περί εύρους κατανάλωσης των diesel γενικώς μεταξύ 5 και 6 lt/100Km αγγίζει τα όρια της γελοιότητας! Γιατί μιλάει γενικώς για το diesel ως καύσιμο και όχι ειδικώς για τα δύο αυτοκίνητα του άρθρου.
-
Παραδείγματα μέσων καταναλώσεων:
Σε BMW Ε90 320d που είχα κάνει κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα είχα 7,7 lt/100Km.
Στο Rapid 1.6 TDi και το Focus 1.5 TDCi είχα/έχω καταναλώσεις κοντά στα 7 lt/100Km, χειμώνα με αποκλειστική κίνηση εντός πόλης και μόνο (πολύ) μικρές διαδρομές. Επίσης στο ταξίδι ήμουν/είμαι στα 6 lt/100Km, μόνο εφόσον δεν ξεπερνούσα τα 140 Km/h. Παραπάνω ανεβαίνει ο λογαριασμός... Στα συγκεκριμένα αυτά αυτοκίνητα μου οι μέσες καταναλώσεις μου σε 48.500 και 46.000 Km ήταν/είναι 6,35 και 6,06 lt/100Km, μετρημένες στο πρατήριο.
Έχω και χειρότερα παραδείγματα με κάτι 5κύλινδρα και 6κύλινδρα, αλλά τα αφήνω εκτός συζήτησης, λόγω μεγέθους.
Γενικά αυτή η δήλωση του άρθρου περί εύρους κατανάλωσης των diesel γενικώς μεταξύ 5 και 6 lt/100Km αγγίζει τα όρια της γελοιότητας! Γιατί μιλάει γενικώς για το diesel ως καύσιμο και όχι ειδικώς για τα δύο αυτοκίνητα του άρθρου.
Για την κατηγορία B μιλάει βρε συ. Είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο SUV 1.800 κιλών να έχει ίδια κατανάλωση με ένα hatch 950κιλων; Μετά παίζουν πολλά ρόλο.
Επίσης και από τα παραδείγματά σου οι καταναλώσεις ήταν καλές, σκέφτεσαι αντίστοιχα βενζίνης;
Νομίζω δεν είναι μεγάλο θέμα, ας διαβάσει ο καθένας το αρθρακι κ ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
-
Όπως έγραψα και πιο πάνω, η ένσταση μου είναι ότι μιλάει γενικώς για τους diesel κινητήρες και δεν προσδιορίζει την δήλωση του ούτε στη συγκεκριμένη κατηγορία Β ούτε στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Οπότε ο συντάκτης του άρθρου ή δεν μπορεί να εκφραστεί σωστά στα ελληνικά ή κάνει 'ρεκλάμα' για το diesel ως καύσιμο.
Κατά τ' αλλά εγώ δεν έχω παράπονο από τις καταναλώσεις των diesel που έχουν περάσει από τα χέρια μου.
-
Θυμήθηκα τη σύγκριση (και τη 'κόντρα' με τον αγαπητό) ως προς τη σταδιακή απόσυρση ντίζελ και την αύξηση των mild hybrid, διαβάζοντας το τελευταίο σχετικό άρθρο των 4Τ.
Είχαμε πει ήδη πως η στατιστική τα μπουρδούκλωσε λίγο προσθέτοντας τα mild hybrid στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Φαντάζομαι τα πετρελαιοκίνητα mild hybrid των Κορεατών, δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλα, δεν είναι αρκετά για να αλλοιώσουν τα ποσοστά. Τα full hybrid επίσης μετρώνται ως 'ηλεκτρικά', αλλά ίσως να είναι πιο δικαιολογημένη αυτή η ένταξη, παρ' όλο που πηγή ενέργειας είναι και σε αυτά, ξεκάθαρα η βενζίνη.
Συγκρίνονται παραπάνω οι δύο χρονιές, το 2019 και το 2020. Αν και θα είναι μικρότερος ο συνολικός αριθμός πωλήσεων για το 2020 λόγω πανδημίας, τα ποσοστά ως προς την τεχνολογία καυσίμου δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.
-
Αν δεχτούμε την κατάταξη των mild & full hybrid στα 'ηλεκτροκίνητα', τότε προκύπτει **μείωση 5% για τα ντιζελοκίνητα **και μείωση 13% για τα αμιγώς βενζινοκίνητα! Δυόμιση φορές η διαφορά. Θα παρατηρήσουμε όμως πως το ποσοστό των mild hybrid διπλασιάστηκε απ' τη μια χρονιά στην άλλη...
-
Αν δεχτούμε το προφανές, πως mild hybrid είναι τις περισσότερες φορές απλά ένα βενζινοκίνητο με κάποια παθητική ανάκτηση ενέργειας, τότε έχουμε από περίπου 5% μείωση και για τα δύο καύσιμα.
-
Το **ποσοστό **των full hybrid επεσε στο μισό απ' ότι πέρυσι! (πρακτικά πρόκειται για βενζινοκίνητα οχήματα της ΤΟΥΟΤΑ, καθώς μόλις τώρα εμφανίστηκαν παραπλήσιες τεχνολογίες από άλλους). Σαν συνολικός αριθμός όμως, παραμένουν σχεδόν στα ίδια αν κάνουμε τις αναγωγές! Οπότε φαίνεται πως εδώ έχουμε μια 'ξεχωριστή κατηγορία' με περίπου σταθερές πωλήσεις.
-
Τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα plug-in, ανέβασαν από λίγο τα **ποσοστά **τους. Όμως πρέπει να έχουν διπλασιαστεί οι πωλήσεις τους, αν κάνουμε αναγωγη στο συνολικό μερίδιο αγοράς της χρονιάς.
Κάθομαι και τα κοιτάζω αυτά για να δω αν υπάρχουν κι άλλοι περίεργοι και εκτός τρεντ σαν κι εμένα, που αγόρασαν ντίζελ όχημα το 2020. Κι αν τα mild τραβάνε τόσο όσο υποστήριζε ο φίλος μου, και μάλιστα εις βάρος των ντίζελ...
Αυτό που βλέπω είναι πως πρόκειται για τη τεχνολογία καυσίμου με τη μικρότερη μείωση απ' τη μια χρονιά στην άλλη, παρ' όλη την εκστρατεία ανάδειξης των 'προβλημάτων' από τα οποία 'μαστίζεται'...
Οι μεγαλύτερες μεταβολές είναι πως full hybrid πωλήθηκαν τα μισά, πιστεύω πως έχασαν τις πωλήσεις τους προς τα πλήρως ηλεκτρικά και τα plug-in κυρίως, και κατά ένα μικρό ίσως ποσοστό προς τους 'αδαείς' που αγόρασαν mild, τους οποίους μπερδεύει το marketing και δεν αναγνωρίζουν τις διαφορές (ακόμη κι εδώ πολλές φορές πρέπει να εξηγήσουμε τη διαφορά σε αναγνώστες).
Το μεγάλο ποσοστό μείωσης των αμιγώς βενζινοκίνητων, είναι πολύ κοντά στο ποσοστό αύξησης των mild H. Νομίζω είναι ξεκάθαρο πως πλέον δεν συμφέρει καμία εταιρεία και κανένα αγοραστή να αγοράσει μη hybrid βενζινοκίνητο, κι από κει είναι που 'κλέβουν' πωλήσεις (στη πραγματικότητα τα ίδια ακριβώς αυτοκίνητα πωλούνται με τη προσθήκη ενός μηχανισμού).
Τους παραπάνω υπολογισμούς τους έκανα πρόχειρα με το ματί και στογγυλεύοντας τα νούμερα καθώς γράφω. Για μένα είναι ξεκάθαρο το 'μαρκετίστικο τέχνασμα' του να περιληφθούν τα mild hybrid ως ηλεκτρικά, απλά για να δείξουν πως 'τα ηλεκτρικά φτάνουν πλέον κοντά στο 30%', το οποίο είναι μπαρούφα, ενώ αντίστοιχα τα θερμικά μειώθηκαν κατά το 1/3!
Νομίζω αν καθίσει και κάνει κάποιος συστηματικά τις αναγωγές, θα βρει πως το ντίζελ και η βενζίνη (που περιλαμβάνει και τα mild hybrid) χάνουν από περίπου 5% μερίδιο αγοράς σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα ίσως το ντίζελ χάνει λιγότερο απ' ότι η βενζίνη, ενώ και πέρυσι και φέτος πωλήθηκαν τα μισά ντίζελ απ' ότι βενζινοκίνητα, τα φουλ υβριδικά παραμένουν μια ανεξάρτητη κατηγορία που έχει περίπου 5-6% μερίδιο αγοράς, ενώ ηλεκτρικά και plug-in **τριπλασίασαν **το μερίδιό τους φτάνοντας σχεδόν 15%.
Δηλαδή:
Βενζίνη (+ mild hybrid): 50-52% μερίδιο πωλήσεων (από 58% πέρυσι)
Ντίζελ: 26% μερίδιο πωλήσεων (από 31% πέρυσι)
Φουλ υβριδικά: 5-7% σταθερό μερίδιο
Πριζωμένα: 15% (από 4% πέρυσι)
-
-
Δες τα νούμερα της ACEA που μετρά τα mild μαζί με τα αντίστοιχα κανονικά, για τους 9 μήνες ως τώρα.
-
Aπ'ότι κατάλαβα το παιχνίδι παίζεται ανάλογα με το που βάζεις τα mild hybrid.
Αν τα βάζεις στα υβριδικά φαίνεται μια τεράστια μείωση των θερμικών -κυρίως βενζίνης- 18% σε σχέση με τα υβριδικά. Αν τα βάζεις με τα υπόλοιπα βενζινοκίνητα η μείωση είναι μονοψήφια ~7-8% και το άλλο 10-11% διαμοιράζεται μεταξύ PHEV,BEV και ΗΕV με αυτά τα τελευταία να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αύξησης.
Το θέμα είναι -όπως σωστά λέει κι ο piliourits- πως θα πλασάρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες (κι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θέσπισης ορίων) τα mildhybrid προκειμένου να δείξουν ότι πιάνουν τα ποσοστά της ηλεκτροκίνησης. Στη σούμα με τα θερμικά ή ως ηλεκτρικά για να μην ζορίζονται τόσο με τις νόρμες και τους στόχους των επόμενων ετών;
-
Ωραια ποστς με στοιχεια.
Δεν εξεταζετε ομως κατα την αποψη μου στοιχεια οπως η πληθωρα των mild hybrid στην αγορα, δηλαδη μικρη προσφορα καθως και την εισοδο ακομα της τεχνολογις στην αγορα.
Ποσα απο αυτα ειναι leasing με οριζοντα 3 ετων και ποσα ιδιωτικα με οριζοντα 10 -15ετιας.
Η ενημερωση ακομα και για το τι εστι mild hybrid χρηζει χρονου επωασης.
Αλλωστε ακομα και εδω στο forum που ασχολουμαστε με αυτοκινηρα δεν εχουμε καταλαβει τι εστι mild hybrid ο ενας το λεει πως ειναι απλα μια μίζα ο αλλος οτι εχει σε μικτο κυκλο 5% μειωμενη καταναλωση μη εξεταζοντας οτι σε αστικο περιβάλλον εχει εως και 18~22% μικροτερη καταναλωση αναλογως κατασκευαστη, που το ποσοστο αυτο καλυπτει την διαφορα με τα diesel κατα την αστικη μετακινηση.
Οποτε επιμενω στην αποψη μου οτι στο αμεσο μελλον θα ωριμασει και η ιδεα καθως και η ενημερωση για το τι ειναι αυτη η τεχνολογια και ετσι ολο και περισσότερο τα mild hybrids βενζινης θα αντικαθιστουν τα diesel.
Αλλωστε δεν εχουν adblue, δεν εχουν θεματα με τα κρυα dpf (τα gpf θερμαινονται γρηγορα) κτλ, ενω πρακτικα προσφερουν ροπη απο το ρελαντι.
Λυνουν πολλα θεματα και ευκολα.
Βαλτε αυτα συν το μεσο κοστος κατασκευης των μπαταριων, θα γινουν πολλα τα mild hybrids στο μελλον.
Υ.γ εβαλα πιο πριν δοκιμη του mild hybrid 48v. i20 οπου σε αστικη δοκιμη κατεγραψε 4,9λ/100χλμ. Οσο δηλαδη ενα diesel i20
-
Λαπ, εύχομαι να μη σου βγει το μάτι, αλλά το χούι, αντίθετα με ότι λέει η παροιμία
Ενώ θαυμάζεις τα στοιχεία που παραθέτουμε, ΤΑ ΑΓΝΟΕΙΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ
Τα συμβατικά βενζίνης μειώνονται ακριβώς όσο αυξάνονται τα mild hybrid, απ' τη μια χρονιά στην άλλη (κι ενώ αγνοούμε τα λίγα ντίζελ mild hybrid). Σε λίγο δεν θα υπάρχουν καθόλου συμβατικά βενζίνης, θα γίνουν ΟΛΑ m.h.
Τα ντίζελ μειώνονται ΠΟΛΥ λιγότερο απ' τα συμβατικά βενζίνης, και αυτό μάλλον γιατί μειώνεται η προσφορά κι όχι η ζήτηση...
Αλλά εντάξει, δεν περιμένω να συμφωνήσεις στο προφανές ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αριθμητικό συμπέρασμα, δεν θα ήσουν ο εαυτός σου
-
Ειπα απλα οτι ειναι ελλειπή στοιχεια. Δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασμα.
Δεν τα αγνοώ φυσικα. Απλα τα σχολιαζω.
Οτι το ποστ εχει στοιχεια ειναι κατι το θετικο, οτι ειναι γενικα και ελλειπή χωρις περισσοτερες λεπτομέρειες ειναι επισης μια πραγματικοτητα.
Διοτι το βλεπω και εγω ο ιδιος στο περιβαλλον μου. Σε μεγαλη εταιρια αγοραζονται diesel leasing για τον λογο οτι θα τα κρατησουν 4 ετη. Ουτε που νοιαζονται για το μελλον τους μετα τα 4 ετη. Αυτα λογιζονται στις μετρησεις, δεν δειχνει ομως την ταση των ιδιωτων, διοτι όταν μιλουμε για ιδιωτικες αγορες 10-15 ετιας υπαρχουν δευτερες σκεψεις.
Επισης στην αγορα εχουμε προσφορα απο κατασκευαστές με 3-4 μοντελα σε mild hybrid εκδοσεις και φυσικα περισσοτερα diesel.
Οποτε αυτο απο μονο του ειναι ενας συντελεστης βαρυτητας.
Τωρα θα ξεκινησουν οι πωλησεις των hyundai-kia-renault-nissan, vw, seat..κ.α mild hybrid και στο μελλον θα εγγραφουν οι πωλησεις τους.
Επισης, πολλα στελεχη κατασκευαστων σε συντεντευξεις τους λενε ακριβως το ιδιο που γραφω και εγω, δεν μυριζω τα νυχια μου. Διαβαζω τις τασεις των εποχων
Επισης, η πραγματικοτητα δείχνει οτι οι κατασκευαστες εγκαταλειπουν το diesel.
Πολλα επισης, δηλαδη.
Οποτε κατα την ταπεινη μου αποψη, το αμεσο μελλον ανήκει στα mild hybrids και φυσικα τα full hybrids.
Mild hybrid diesel στην Ευρωπαϊκη αγορα μονο η hyundai/Kia προσφερει, και μαλιστα η ιδια εταιρία σταματα το diesel απο το kona, Rio, i30, i20, tuscon κτλ και τα αντικαθιστά με βινζινης mild hybrids.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά