-
Και τα 2 εχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις, κρατήματα, χώρους. Οπότε η μόνη πραγματική διαφορά είναι στην τιμή. Το 1.2tsi κοστίζει 14.000ε και το 1.6tdi 17.000e. Καθε χρόνο κανω 15.000χμ. Η πραγματική κατανάλωση των 2 αυτοκινήτων ποια είναι;
-
Και τα 2 εχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις, κρατήματα, χώρους. Οπότε η μόνη πραγματική διαφορά είναι στην τιμή. Το 1.2tsi κοστίζει 14.000ε και το 1.6tdi 17.000e. Καθε χρόνο κανω 15.000χμ. Η πραγματική κατανάλωση των 2 αυτοκινήτων ποια είναι;
-
-
Δεν υπάρχει λόγος να φορτωθείς τεκμήρια και να έχεις και παραπάνω θόρυβο από το ντιζελομοτέρ για να κάνεις απόσβεση 'κάποτε'...
-
Αν το κοιτάξει αυστηρά με τους αριθμούς πιθανότατα θα καταλήξει στη βενζίνη.
Η διαφορά για το πετρέλαιο όμως είναι εφάπαξ...
Τη χαμηλή κατανάλωση θα την απολαμβάνει καθημερινά, και δε θα σκέφτεται να κάνει περισσότερα χλμ... -
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Αν το κοιτάξει αυστηρά με τους αριθμούς πιθανότατα θα καταλήξει στη βενζίνη.
Η διαφορά για το πετρέλαιο όμως είναι εφάπαξ...
Τη χαμηλή κατανάλωση θα την απολαμβάνει καθημερινά, και δε θα σκέφτεται να κάνει περισσότερα χλμ...Όπως λένε και οι Αμερικανοί: 'Ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει πολύ ακριβά για να κάνει οικονομία'.
Το ότι ένα έξοδο είναι εφάπαξ, εγώ σαν μειονέκτημα το βλέπω. Είναι χρήματα που έχεις δεσμεύσει.
-
Σύμφωνα με το spritmonitor το 1,2 tsi 105 καίει 6,25 l/100km και το 1,6 tdi 105 5,34 l/100km. Αν υπολογιστεί και η διαφορά στην τιμή των καυσίμων τότε το βενζινοκίνητο επιβαρύνει την τσέπη κατά 40% επιπλέον. Επίσης δεν πληρώνει τέλη (γύρω στα 100 ευρώ για το βενζινοκίνητο).
Εντυπωσιακά όλα αυτά αλλά για κάποιον ο οποίος δεν κάνει πάρα πολλά χλμ δεν αξίζει να δώσει τα επιπλέον χρήματα για να το αγοράσει. Το ντίζελ δεν είναι στην πράξη ούτε το ίδιο γρήγορο ούτε συμπεριφέρεται το ίδιο καλά στο δρόμο...
Για τα 15.000 χλμ δεν ξέρω πότε κάνεις απόσβεση αλλά εγώ θα προτιμούσα βενζίνη.
Για όποιον ενδιαφέρεται να πληρώσει ακόμη περισσότερο για να κάνει οικονομία υπάρχει και το 1,6 tdi 'Ecomotive' με 110 άλογα, εξατάχυτο κιβώτιο και διάφορα άλλα κόλπα (αεροδυναμικά, κλπ). Επιπλέον 1200 ευρώ από το απλό ντίζελ. -
η ετήσια διαφορά λόγω διαφορετικού καυσίμου είναι χοντρά χοντρά 700 ευρά το έτος υπέρ του ντίζελ... σκέφτεσαι και ενεργείς...
-
Υπάρχει και η διαφορά στην αξία μεταπώλησης. Αν μιλάμε αυστηρά για αριθμούς.
-
πάντως εγώ σε 2 χρόνια χρήσης diesel έχω κερδίσει από διαφορά σε καύσιμα ( βενζινοκίνητο 9λτ/100 => 15.3 λεπτα/χλμ) vs 6lt/100 diesel =>7.8 λεπτά => 7.5 λεπτά επί 30 χιλιάδες χιλιομετρα 2.250 ευρω + 3 χρόνια (2012,1013,2014) τέλη κυκλοφορίας = 3*150=450 + οριακά χαμηλότερο κόστος συντήρησης = 100 ευρω => Συνολικό όφελος = 2.800 ευρώ.
Τιμή αγοράς 18.100 vs το πιο κοντινό βενζινοκίνητο τότε (Seat Leon 1.2 TSI) 16.500
Τον 3ο χρόνο ήδη είμαι κερδισμένος και κατευχαριστημένος.
Να σημειώσω ότι τα 6 λίτρα στο δικό μου είναι μάλλον κοντύτερα στα 10 λίτρα βενζίνης ( εννοώ από άποψη τρόπου οδήγησης).
Αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα του diesel , ότι η οικονομία έρχεται αβίαστα και χωρίς καμία προσπάθεια. Επίσης να πω ότι και τις 23 φορές που έβαλα πετρέλαιο ήταν με την προσφορά της V-power που στο εταιρικό πρατήριο σχεδόν ποτέ δεν ξεπέρασε τα 1.31 λεπτά. -
Δε νομίζω ότι ο 1.2 tsi σε μεικτές συνθήκες και με φυσιολογική οδήγηση θα καίει εύκολα κάτω από 7 (με αρκετά αυξητικές τάσεις όσο σε τρώει το δεξί πόδι). Γενικά υπολόγιζε περίπου 2 λίτρα υπέρ του tdi. Το ερώτημα είναι πόσα χρόνια σκοπεύεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο. Αν αγοράσεις με ορίζοντα μεγαλύτερο της πενταετίας νομίζω πως αξίζει η υπέρβαση, θα έχεις κάνει απόσβεση της αρχικής διαφοράς στην τιμή περίπου στα 4 χρόνια και μετά θα έχεις καθαρό κέρδος. Βέβαια αν τα 3 χιλιάρικα της διαφοράς στην τιμή δεν τα έχεις στο χέρι και βάλουμε στην εξίσωση και τυχόν κόστος δανεισμού αλλάζουν τα δεδομένα. Πάντως πολύ σωστή και η παρατήρηση όσον αφορά την αξία μεταπώλησης που στους diesel είναι σαφώς καλύτερη.
-
Ο χρήστης Dasimo έγραψε:
Αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα του diesel , ότι η οικονομία έρχεται αβίαστα και χωρίς καμία προσπάθεια.Συμφωνό και εγώ με το παραπάνω...
Οι αριθμοί που δίνουν οι εταιρίες σχετικά με τις βενζίνες δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα...Πήγα να δοκμάσω το Ford Fiesta ecoboost και έτσι όπως έπαιζα με τον υπολογιστή ταξιδιού έγραφε γύρο στα 8,5Λ/100!!! το λέω στο πωλητή και μου τα μάσαγε...
Πλάκα μας κάνουν??? από τα 4,3 στα 8,5???
και έτσι αποφάσισα να ψάξω μόνο για diesel μιας και μόνο καλά λόγια ακούω σχετικά με τη κατανάλωση...
Η απόσβεση και εμένα μου φαίνεται πιο ρεαλιστική στα 3 χρόνια...Το μόνο που με προβληματίζει σχετικά με diesel vs βενζίνη είναι η ποιότητα diesel στην Ελλάδα και το φίλτρο DPF...
-
Ο χρήστης mcduck έγραψε:
Υπάρχει και η διαφορά στην αξία μεταπώλησης. Αν μιλάμε αυστηρά για αριθμούς.Πολύ σωστή παρατήρηση!
-
για μένα ντιζελ από 20000χλμ και μετά διαφορετικά η απόσβεση αργεί.στην ουσία με το ντίζελ έχεις ήδη προπληρώσει τα κάυσιμα σου και ανάλογα τα χλμ που γράφεις αρχίζεις να μαζεύεις.
-
Πέρα πάντως από τους υπολογισμούς, οι οποίοι αναμφίβολα πρέπει να γίνουν, πρέπει απαραιτήτως να γίνει ένα test drive και στα δύο για να δει ο φίλος πως συμπεριφέρονται στο δρόμο. Μπορεί σ' αυτή τη δοκιμή το ένα από τα δύο να απογοητεύσει ή και να ενθουσιάσει αντίστοιχα. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν και τα δύο διαθέσιμα, το αρνητικό ότι υπάρχουν μόνο αυτά!
-
Πλέον στην αγορά υπάρχουν αρκετά μοντέλα diesel που οι τιμές τους είναι πολύ κοντά με αυτές της βενζίνης (μέχρι 1500 ευρώ). Η τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή παρατηρείται στα αυτοκίνητα του group vag μεταξύ του 1.2 tsi (ευνοούνται φορολογικά λόγω κυβισμού) και του 1.6 tdi. Οι τιμές των 1.4 tsi είναι πιο κοντά σε αυτή του 1.6 tdi. Επίσης παίζει ρόλο και πού κάνει κάποιος τα χιλιόμετρα γιατί στην εθνική και με νορμάλ ρυθμούς κλείνει η ψαλίδα (μιλάω για ταχύτητες μέχρι 120) ενώ στην πόλη οι διαφορές είναι μεγάλες.
-
Ο χρήστης mcduck έγραψε:
Υπάρχει και η διαφορά στην αξία μεταπώλησης. Αν μιλάμε αυστηρά για αριθμούς.υπάρχουν και το επιτόκιο αναγωγής αν λειτουργήσεις κάτω από ειδικό καθεστώς, και τα τέλη, και τα σέρβις, και η εναπομένουσα αξία στο τέλος κάθε έτους κλπ κλπ, απλά επικεντρώθηκα σε αυτό που ρώτησε...
αν θες να το δεις καθαρά οικονομοτεχνικά οφείλεις να κάνεις μια μινι αξιολόγηση αγοράς/επένδυσης συγκρίνοντας τον ΙΡΡ στα 2 σενάρια
-
Ο χρήστης Lapin έγραψε:
Πέρα πάντως από τους υπολογισμούς, οι οποίοι αναμφίβολα πρέπει να γίνουν, πρέπει απαραιτήτως να γίνει ένα test drive και στα δύο για να δει ο φίλος πως συμπεριφέρονται στο δρόμο. Μπορεί σ' αυτή τη δοκιμή το ένα από τα δύο να απογοητεύσει ή και να ενθουσιάσει αντίστοιχα.έχεις δίκιο.προσωπικά πριν καταλήξω στην επιλογή έιχα πάρει σβάρνα τις αντιπροσωπείες για τεστ ντραιβ και λογω χιλιομέτρων ετησίως κοιτούσα ντιζελ.Δεν μπορούσα να χωνέψω ότι μια πολύ δόση ροπής καταλήγει σε ξεφούσκωμα και ξενέρωμα.Ενας βενζινοκινητήρας είναι πάντα πιο δυνατός από ένα ντιζελ αλλά στις μέρες μας η οικονομία ορίζει τα πάντα σχεδόν.
-
Πιθανόν σε αυτά τα 2 που συγκρίνεις το diesel να είναι καλύτερο και στην οδήγηση εκτός από οικονομία. Με τον 1.4 tsi θα ήταν διαφορετικά.
Σίγουρα το καλύτερο είναι ένα test drive για να αποφασίσεις.
-
Ο χρήστης mrclouzo έγραψε:
Πλέον στην αγορά υπάρχουν αρκετά μοντέλα diesel που οι τιμές τους είναι πολύ κοντά με αυτές της βενζίνης (μέχρι 1500 ευρώ). Η τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή παρατηρείται στα αυτοκίνητα του group vag μεταξύ του 1.2 tsi (ευνοούνται φορολογικά λόγω κυβισμού) και του 1.6 tdi. Οι τιμές των 1.4 tsi είναι πιο κοντά σε αυτή του 1.6 tdi. Επίσης παίζει ρόλο και πού κάνει κάποιος τα χιλιόμετρα γιατί στην εθνική και με νορμάλ ρυθμούς κλείνει η ψαλίδα (μιλάω για ταχύτητες μέχρι 120) ενώ στην πόλη οι διαφορές είναι μεγάλες.Μεχρι τα 120 χιλιομετρα την ωρα με μεση γυρω στα 90 εχω καψει 3.7 πηγαινε , ελα σε ταξιδι στην Θηβα.....αμα αποφασισεις να πας με το diesel ροπη.......δεν παιζεται. Απο εκει και περα τα πετρελαια 2 χρονια που βαζω απο εταιρικα της Shell ειναι αψογα, ανα 5 γεμισματα πεταω και ενα καθαριστικο μεσα και ολα ειναι ρολοι. Αντιμετωπισα σοβαροτερα προβληματα στα βενζινοκινητα μου απο τις ποιοτητες βενζινης , παρα απο το ντιζελ μου που χτυπα ξυλο , ολα δουλευουν ρολοι. Θα σου προτεινα επισης να κανεις μια βολτα σε ολες τις αντιπροσωπειες να ριξεις μια ματια καθως εχει ενδιαφεροντες συνδυασμους ποιοτητας/τιμης/προσφορας. Συμφωνω ομως παροτι στην αρχη δεν με ενθουσιασε οτι το Leon ειναι πανεμορφο και ποιοτικοτατο, επιςης στο ματι μου δειχνει πιο συμμαζεμενο και απο αποψη σχεδιου κουκλα, κδιαιτερα ποσω που πλεον ολα τα αυτοκινητα ειναι λιγο πολυ προβληματικα.Επισης για το θεμα της οδηγησης εγω ειχα συγκρινει το Golf VI 122 ps απεναντι στο C4 1.6 e-hdi και μου φανηκε η διαφορα στην ροπη χαοτικη . Το αποτελεσμα για εμενα ειναι να πιστευω οτι τα ντιζελ ειναι απιστευτα ξεκουραστα αυτοκινητα και για αυτο ταιριαζουν εξαιρετικα με αυτοματα η ημιαυτοματα κιβωτια ( ακομη και τεμπελικα , οπως της C4 μιας και ο σφονδυλος του ντιζελ νιωθεις οτι ειναι πιο βαρυς και κατα συνεπεια ακομη και η χειροκινητη αλλαγη ειναι πιο 'αργη' σε σχεση με την βενζινη). Εγω θα σου ελεγα να ριξεις μια ματια επισης το 92αρι 308 αλλα και στο 105αρι Megane . Για το C4 δεν μπορω να πω τιποτε , οπως πχ οτι ειναι το best value for money 92αρι, περα του αυταποδεικτου οτι ειναι εξαιρετικα αξιοπιστο. Καλη επιλογη , νομιζω οτι η επιλογη ντιζελ ειναι παραπανω απο μια επιλογη οικονομιας ....ειναι επιλογη ξεκουραστης και stress free οδηγησης ( hint: δες τα αυτοματα!)
Seat leon 1.2tsi vs 1.6tdi