-
[quote='dstou']Έχουν φέρει παράνομα και πουλάνε συμπιεστή φα, οικιακού τύπου για ανεφοδιασμό ΙΧ με φα. Πας στην γραμμή παροχής σου και συνδέεσαι, και τραβάς αέριο από εκεί.
Τα άσχημα είναι ότι με την πίεση που έχει το δίκτυο θα κάνεις 5 ώρες για να γεμίσεις το ρεζερβουάρ των 200 χλμ μόνο, καις ρεύμα, είναι εντελώς παράνομο, και κάνει 2.500 ευρά. Άνθρακες ο θησαυρός.[quote]
Ποιος νόμος λέει ότι ειναι παράνομο το παραπάνω;
-
Η τοτεε 2471/86 με την οποία διέποντο επί σειρά ετών οι εγκαταστάσεις καύσιμων σε κτήρια δεν αναγράφει πουθενά κάτι άλλο από μαγειρικές εστίες, λέβητες και θερμοσίφωνες.
Έκτοτε ο νόμος έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον άλλες δύο φορές, επιφυλάσσομαι για τον τελευταίο 6598/12 για να απαντήσω πλήρως. -
Ο χρήστης ibiza95 έγραψε:
Έχουν φέρει παράνομα και πουλάνε συμπιεστή φα, οικιακού τύπου για ανεφοδιασμό ΙΧ με φα. Πας στην γραμμή παροχής σου και συνδέεσαι, και τραβάς αέριο από εκεί.
Τα άσχημα είναι ότι με την πίεση που έχει το δίκτυο θα κάνεις 5 ώρες για να γεμίσεις το ρεζερβουάρ των 200 χλμ μόνο, καις ρεύμα, είναι εντελώς παράνομο, και κάνει 2.500 ευρά. Άνθρακες ο θησαυρός.Ποιος νόμος λέει ότι ειναι παράνομο το παραπάνω;
Παρόμοια αντλία έχω και γέμιζα το αμάξι κάποτε. Μέχρι και σκέτο προπάνιο είχα βάλει.
Παράνομο να υποθέσω ότι είναι διότι το αέριο που πρόκειται για χρήση «σπιτιού» είναι φτηνότερο διότι δεν έχει το φόρο κίνησης που έχει το άλλο. -
Παράνομο είναι διότι δεν προβλέπεται αυτή η χρήση από εγκαταστάσεις οικιών, τουλάχιστον με τον παλαιό νόμο που έμεινε σε ισχύ πολλά χρόνια, άσε τον κτιριοδομικό κανονισμό.
Με τη λογική ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου ή την πολυκατοικία σου σε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων αυτοκινήτων, χωρίς τις προδιαγραφές του τελευταίου. -
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Παρόμοια αντλία έχω και γέμιζα το αμάξι κάποτε. Μέχρι και σκέτο προπάνιο είχα βάλει.
Παράνομο να υποθέσω ότι είναι διότι το αέριο που πρόκειται για χρήση «σπιτιού» είναι φτηνότερο διότι δεν έχει το φόρο κίνησης που έχει το άλλο.Κι όμως αυτή τη στιγμή το οικιακό τιμολόγιο ειναι ακριβότερο από την υπάρχουσα τιμή στο πρατήριο (κάτω του 1€ το κιλό στο πρατήριο)
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Παράνομο είναι διότι δεν προβλέπεται αυτή η χρήση από εγκαταστάσεις οικιών, τουλάχιστον με τον παλαιό νόμο που έμεινε σε ισχύ πολλά χρόνια, άσε τον κτιριοδομικό κανονισμό.
Με τη λογική ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου ή την πολυκατοικία σου σε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων αυτοκινήτων, χωρίς τις προδιαγραφές του τελευταίου.Επίτρεψέ μου να αισιοδοξώ πως δεν απαγορεύεται χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω ευθεως.
Ότι δεν απαγορεύεται ρητώς, επιτρέπεται.
Για τον παλιό νόμο που λες προφανώς ο νομοθέτης να ειχε στο μυαλό του το 'φωταέριο' που υπήρχε στο τότε δίκτυο του δήμου Αθηνών προερχόμενο από το Γκάζι που μετά τη παύση της λειτουργίας του τροφοδοτήθηκε από τα διυλιστήρια. Ουσιαστικά επρόκειτο για lpg που συμπεριφέρεται πολύ πιο επικίνδυνα από το φ.α.
Δεν πρόκειται περι μετατροπής κτιρίου σε σταθμό ανεφοδιασμού καθώς ανεφοδιάζω το δικό μου και μόνο ΙΧ δηλ πρόκειται για οικιακή χρήση με την ευρεια έννοια. Όπως ακριβώς έχω θέση στάθμευσης για το ΙΧ μου, δεν σημαίνει ότι ειμαι σταθμός αυτοκινήτων (δημόσιο πάρκινγκ). Με την ίδια λογική δεν θα μπορούσα να έχω λεβητοστάσιο για θέρμανση γιατί θα ειχα μετατρέψει σε βιοτεχνια-βιομηχανία το σπίτι μου!
Προφανώς αν αρχίσω να ανεφοδιάζω διερχόμενους ναι θα ειμαι παράνομος, οπως παράνομος θα ειμαι αν πετάξω μια μπαλατέζα και δώσω ρεύμα στο γείτονα.
Ομοιως με τη λογική σου δεν θα μπορώ να φορτίζω το ηλ. αυτοκίνητο στο σπίτι μου! -
Παράνομο να υποθέσω ότι είναι διότι το αέριο που πρόκειται για χρήση «σπιτιού» είναι φτηνότερο διότι δεν έχει το φόρο κίνησης που έχει το άλλο.Κι όμως αυτή τη στιγμή το οικιακό τιμολόγιο ειναι ακριβότερο από την υπάρχουσα τιμή στο πρατήριο (κάτω του 1€ το κιλό στο πρατήριο)
Να υποθέσω ότι εννοείς λίτρο και όχι κιλό.
Η τιμή για το σπίτι μήπως είναι του δικτύου; Διότι εδώ (Κρήτη) το έχουμε σε δεξαμενές υπόγειες-υπέργειες και είναι σίγουρα φτηνότερο. -
Παρόμοια αντλία έχω και γέμιζα το αμάξι κάποτε. Μέχρι και
Η τιμή για το σπίτι μήπως είναι του δικτύου; Διότι εδώ (Κρήτη) το έχουμε σε δεξαμενές υπόγειες-υπέργειες και είναι σίγουρα φτηνότερο.'Λύσσαξα' χτες και πήγα για επιτόπιο 'ρεπορτάζ' στο πρατήριο 'fisikon' στη Κηφισιά.
Το φ.α. πωλείται σε εντελώς άλλο χώρο με χρέωση ανά κιλό όπως έγραψα (το ξέρω ότι ειναι περίεργο αλλά έτσι ειναι).
Το υγραέριο ειναι επισης σε άλλο χώρο και πωλειται με χρέωση ανά λιτρο.
Αυτό που έχετε και έχω δει σε ξενοδοχεία -εστιατόρια και εδώ ειναι υγραέριο που διακινείται 'χύμα' με τα ανάλογα βυτία.
Το φ.α. διακινείται μέσω αγωγών πλην των περιπτώσεων μεταφοράς με ποντοπόρα πλοία. -
Τι σου κάνει εντύπωση; Το CNG = Compressed natural gas = συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Άλλη ποσότητα θα ενέργειας θα αγοράσεις σε ένα λίτρο με πίεση 200 bar και άλλη με 250. Γι'αυτό και πωλείται με το κιλό. Από όσο έχω διαβάσει θα δημιουργηθούν πρατήρια πάνω στον άξονα του φυσικού αερίου. Το LNG = qiquified natural gas = υγροποιημένο ΦΑ. Επειδή υπάρχει μάλλον παρανόηση το CNG δεν έχει καμία σχέση με το LPG. Άλλο αέριο καύσιμο. Σαν να λέμε βενζίνη και πετρέλαιο.
Η τιμή για το σπίτι μήπως είναι του δικτύου; Διότι εδώ (Κρήτη) το έχουμε σε δεξαμενές υπόγειες-υπέργειες και είναι σίγουρα φτηνότερο..
Κώστα μάλλον αναφέρεσαι στο υγραέριο που πωλείται χύμα είτε για βιομηχανική είτε για οικιακή χρήση και είναι φθηνότερο από το autogas λόγω κυρίως φορολογίας. Όπως είπα δεν είναι φυσικό αέριο
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
Τι σου κάνει εντύπωση; Το CNG = Compressed natural gas = συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Άλλη ποσότητα θα ενέργειας θα αγοράσεις σε ένα λίτρο με πίεση 200 bar και άλλη με 250. Γι'αυτό και πωλείται με το κιλό. Από όσο έχω διαβάσει θα δημιουργηθούν πρατήρια πάνω στον άξονα του φυσικού αερίου. Το LNG = qiquified natural gas = υγροποιημένο ΦΑ. Επειδή υπάρχει μάλλον παρανόηση το CNG δεν έχει καμία σχέση με το LPG. Άλλο αέριο καύσιμο. Σαν να λέμε βενζίνη και πετρέλαιο.Παρόμοια αντλία έχω και γέμιζα το αμάξι κάποτε. Μέχρι και σκέτο προπάνιο είχα βάλει.
Η τιμή για το σπίτι μήπως είναι του δικτύου; Διότι εδώ (Κρήτη) το έχουμε σε δεξαμενές υπόγειες-υπέργειες και είναι σίγουρα φτηνότερο..
Κώστα μάλλον αναφέρεσαι στο υγραέριο που πωλείται χύμα είτε για βιομηχανική είτε για οικιακή χρήση και είναι φθηνότερο από το autogas λόγω κυρίως φορολογίας. Όπως είπα δεν είναι φυσικό αέριο
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω χωρίς να μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το πουλάνε με το κιλό. Έτσι που λες είναι πάντως.
Με το φτωχό μου το μυαλό –όσο υπάρχει- 1 λίτρο καυσίμου είναι 1 λίτρο ασχέτου πίεσης. Π.χ. το υγραέριο (μίγμα) αποθηκεύεται (και) σε φιάλες των 50 λίτρων ή 25 κιλών, στα 3 bar, ενώ το προπάνιο στις ίδιες φιάλες στα 8 bar.
Στην πράξη τώρα έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση αν και προσωπικά πιστεύω (με κάποιες δοκιμές που έχω κάνει) ότι διαφορά δεν υπάρχει. -
Να το ξαναγράψω κι εγώ.
Το φυσικό αέριο είναι συμπιεσμένο ΑΕΡΙΟ και το πουλάνε με το κιλό γιατί ανάλογα με την πίεση της δεξαμενής αλλάζει το βάρος.
Το υγραέριο είναι ΥΓΡΟ και μπορούν να το πουλάνε με λίτρα γιατί η ποσότητα του υγρού δεν αλλάζει με την πίεση.
Η φιάλη είτε έχει βουτάνιο ή προπάνιο έχει τον ίδιο όγκο ΥΓΡΟΥ - η πίεση αλλάζει γιατί το προπάνιο είναι διαφορετικό από το βουτάνιο αλλά ο όγκος του υγρού είναι ίδιος. -
Τι σου κάνει εντύπωση; Το CNG = Compressed natural gas = συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Άλλη ποσότητα θα ενέργειας θα αγοράσεις σε ένα λίτρο με πίεση 200 bar και άλλη με 250. Γι'αυτό και πωλείται με το κιλό. Από όσο έχω διαβάσει θα δημιουργηθούν πρατήρια πάνω στον άξονα του φυσικού αερίου. Το LNG = qiquified natural gas = υγροποιημένο ΦΑ. Επειδή υπάρχει μάλλον παρανόηση το CNG δεν έχει καμία σχέση με το LPG. Άλλο αέριο καύσιμο. Σαν να λέμε βενζίνη και πετρέλαιο.
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω χωρίς να μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το πουλάνε με το κιλό. Έτσι που λες είναι πάντως.
Με το φτωχό μου το μυαλό –όσο υπάρχει- 1 λίτρο καυσίμου είναι 1 λίτρο ασχέτου πίεσης. Π.χ. το υγραέριο (μίγμα) αποθηκεύεται (και) σε φιάλες των 50 λίτρων ή 25 κιλών, στα 3 bar, ενώ το προπάνιο στις ίδιες φιάλες στα 8 bar.
Στην πράξη τώρα έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση αν και προσωπικά πιστεύω (με κάποιες δοκιμές που έχω κάνει) ότι διαφορά δεν υπάρχει.πυκνότητα αέρα.
21,1C, 1bar = 1,2kg/m^3
21,1C 11bar= 13,5kg/m^3Ο όγκος είναι ο ίδιος (1m^3) αλλά έχεις 11,2 φορές περισσότερη μάζα. Το ίδιο και με το Φ.Α.
πυκνότητα νερού.
20C, 1bar = 998,2kg/m^3
20C 100bar= 1002,7kg/m^3Η μάζα νερού είναι μόλις 1,0045 φορές περισσότερη.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Να το ξαναγράψω κι εγώ.Το φυσικό αέριο είναι συμπιεσμένο ΑΕΡΙΟ και το πουλάνε με το κιλό γιατί ανάλογα με την πίεση της δεξαμενής αλλάζει το βάρος.
Το υγραέριο είναι ΥΓΡΟ και μπορούν να το πουλάνε με λίτρα γιατί η ποσότητα του υγρού δεν αλλάζει με την πίεση.
Η φιάλη είτε έχει βουτάνιο ή προπάνιο έχει τον ίδιο όγκο ΥΓΡΟΥ - η πίεση αλλάζει γιατί το προπάνιο είναι διαφορετικό από το βουτάνιο αλλά ο όγκος του υγρού είναι ίδιος.Μα αφού ρε συ και τα δυο υγροποιημένα είναι μέσα στις φιάλες και το μόνο που αλλάζει είναι η πίεση. Δηλ σε φιάλη 100 λίτρων π.χ. (-20% λόγου ασφαλείας) 80 λίτρα θα βάλει είτε υγραέριο είτε Φ.Α. γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός;
-
αυτό δεν κατάλαβες το CNG ΔΕΝ είναι υγρό αλλά συμπιεσμένο αέριο το LNG είναι υγρό
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
αυτό δεν κατάλαβες το CNG ΔΕΝ είναι υγρό αλλά συμπιεσμένο αέριο το LNG είναι υγρόΗ λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
-
Με τη λογική ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου ή την πολυκατοικία σου σε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων αυτοκινήτων, χωρίς τις προδιαγραφές του τελευταίου.Επίτρεψέ μου να αισιοδοξώ πως δεν απαγορεύεται χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω ευθεως.
Ότι δεν απαγορεύεται ρητώς, επιτρέπεται.Ετσι ειναι, οτι δεν απαγορευεται ρητα απο νομο, επιτρεπεται (χωρις να εχω γνωση πανω στο συγκεκριμενο θεμα).
Στο συγκεκριμενο: αν δεν απαγορευεται ρητως το συγκεκριμενο πραγμα ή αν δεν υπαρχει μια διαταξη του τυπου 'επιτρεπεται το Α το Β το Γ και απαγορευεται καθε αλλη χρηση', τοτε δεν απαγορευεται. Δηλαδη αν ο νομος ελεγα απλα οτι 'επιτρεπεται το α β γ' και μετα τελεία, επειδη αυτα σκεφτηκαν τοτε/αυτα γνωριζαν/αυτα υπηρχαν ως τεχνολογια, δεν απαγορευονται τα υπολοιπα. Μονο αν υπαρχει η απαγορευση του συγκεκριμενου ταδε πραγματος σε ενα νομο (ή αν λέει επιτρεπω αυτα τα 2-3-5-10 πραγματα ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ), θα απαγορευοταν.
-
Μίλησα με ΕΠΑ σήμερα, και στο άκουσμα της πρότασης φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο με χρήση της εσωτερικής εγκατάστασης του κτιρίου, με παρέπεμψαν ως αναρμόδιοι κατευθείαν στη ΔΕΠΑ.
Η οποία ήταν σαφέστατη, δεν προβλέπεται τέτοια χρήση, άρα δεν επιτρέπεται. Με κίντερ έκπληξη ότι υπάρχει και θέμα με τους δασμούς, άρα είναι και φορολογική η παράβαση. Και δεν έχει σχέση ότι οι δασμοί στο μεν είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από το δεν, αλλά ότι αποδίδονται σε διαφορετικά ταμεία.
Δήλωσαν ότι γνωρίζουν το σύστημα λόγω της ευρείας του χρήσης με Ούσα και Ιταλία, αλλά εδώ, κατά την άποψή τους, δεν επιτρέπεται για τους προαναφερθέντες σοβαρότατους λόγους.
Δεν εξεπλάγην.
Τέλος από εμένα, ας πάρει άλλος την σκυτάλη. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Μίλησα με ΕΠΑ σήμερα, και στο άκουσμα της πρότασης φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο με χρήση της εσωτερικής εγκατάστασης του κτιρίου, με παρέπεμψαν ως αναρμόδιοι κατευθείαν στη ΔΕΠΑ.
Η οποία ήταν σαφέστατη, δεν προβλέπεται τέτοια χρήση, άρα δεν επιτρέπεται. Με κίντερ έκπληξη ότι υπάρχει και θέμα με τους δασμούς, άρα είναι και φορολογική η παράβαση. Και δεν έχει σχέση ότι οι δασμοί στο μεν είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από το δεν, αλλά ότι αποδίδονται σε διαφορετικά ταμεία.
Δήλωσαν ότι γνωρίζουν το σύστημα λόγω της ευρείας του χρήσης με Ούσα και Ιταλία, αλλά εδώ, κατά την άποψή τους, δεν επιτρέπεται για τους προαναφερθέντες σοβαρότατους λόγους.
Δεν εξεπλάγην.
Τέλος από εμένα, ας πάρει άλλος την σκυτάλη.Ευχαριστούμε για τον κόπο σου να μας ενημερώσεις.
Δεν παύουμε όμως να ειμαστε κράτος-απόλαυση!
Προσωπικά αν δω ότι ειναι προσιτό το κόστος και ότι με συμφέρει θα το βάλω και ας με 'πιάσουν'!
Θα με δικαιώσει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο! -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
...
Τέλος από εμένα, ας πάρει άλλος την σκυτάλη.Άσε να τη πάρω εγώ.
Από ότι προανάφερες κατά την άποψή τους δεν επιτρέπεται, κάτι που σημαίνει ότι και οι ίδιοι δεν ξέρουν. Δεν είναι πρωτάκουστο αυτοί που πρέπει να ξέρουν να μη ξέρουν.
Πριν από 5-6 χρόνια που πήγα να περάσω στο κρατικό κτέο στα Χανιά (διότι μόνο εκεί μπορούσα τότε) το αυτοκίνητό μου για το υγραέριο, ξέρετε τι μου είπε ο ΞΕΚΟΛΙΑΡΗΣ ο προϊστάμενος;
«Ξήλωσέ τα όλα».
Βαριότανε ο καρκινιάρης να διαβάσει την εγκύκλιο που ήταν υποχρεωμένος. Ήμουν στα όρια του ξυλοδαρμού ή της καταγγελίας αλλά κώλωσα διότι μπήκαν στη μέση κοινοί γνωστοί.
Είναι ακριβός ότι συμβαίνει με το βιοντήζελ που παράγουν μερικοί, ενώ νομοθεσία να το απαγορεύει δεν υπάρχει. Προσωπικά εάν τα αυτοκίνητό μου έκαιγε φ.α. και είχα δίκτυο στο σπίτι μου, θα το αντλούσα αλλά δε θα έκανα και διαφήμιση. -
Η χρήση αυτή δεν προβλέπεται, ο νόμος είναι σαφής ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις και το λόγο ύπαρξης των εσωτερικών εγκαταστάσεων καυσίμων αερίων και τις ασφαλιστικές τους διατάξεις, ήδη από το 1986. Έχουμε και λέμε θέρμανση, κλιματισμός (αργότερα, με νεώτερη διάταξη), ζεστά νερά χρήσης και μαγειρικές εστίες._
Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν απαγορεύεται ρητώς, αλλά άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι ούτε επιτρέπεται ρητώς, ούτε είναι κάτι από τα προαναφερθέντα, έστω κατά προσσέγγιση.
Και υπάρχει και η επιπλοκή με τα δασμολογικά, εκεί δεν παίρνει δικαιολογίες. Αυτό βλέπω το προσπερνάτε με περισσή ευκολία ενώ εν τοις πράγμασι αναδεικνύεται στο πλέον χοτ θεματάκι.
Αεριοκίνηση , CNG vehicles