Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Τι σου κάνει εντύπωση; Το CNG = Compressed natural gas = συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Άλλη ποσότητα θα ενέργειας θα αγοράσεις σε ένα λίτρο με πίεση 200 bar και άλλη με 250. Γι'αυτό και πωλείται με το κιλό. Από όσο έχω διαβάσει θα δημιουργηθούν πρατήρια πάνω στον άξονα του φυσικού αερίου. Το LNG = qiquified natural gas = υγροποιημένο ΦΑ. Επειδή υπάρχει μάλλον παρανόηση το CNG δεν έχει καμία σχέση με το LPG. Άλλο αέριο καύσιμο. Σαν να λέμε βενζίνη και πετρέλαιο.
Παρόμοια αντλία έχω και γέμιζα το αμάξι κάποτε. Μέχρι και σκέτο προπάνιο είχα βάλει.
Παράνομο να υποθέσω ότι είναι διότι το αέριο που πρόκειται για χρήση «σπιτιού» είναι φτηνότερο διότι δεν έχει το φόρο κίνησης που έχει το άλλο.
Κι όμως αυτή τη στιγμή το οικιακό τιμολόγιο ειναι ακριβότερο από την υπάρχουσα τιμή στο πρατήριο (κάτω του 1€ το κιλό στο πρατήριο)
Να υποθέσω ότι εννοείς λίτρο και όχι κιλό.
Η τιμή για το σπίτι μήπως είναι του δικτύου; Διότι εδώ (Κρήτη) το έχουμε σε δεξαμενές υπόγειες-υπέργειες και είναι σίγουρα φτηνότερο.
.
Κώστα μάλλον αναφέρεσαι στο υγραέριο που πωλείται χύμα είτε για βιομηχανική είτε για οικιακή χρήση και είναι φθηνότερο από το autogas λόγω κυρίως φορολογίας. Όπως είπα δεν είναι φυσικό αέριο
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω χωρίς να μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το πουλάνε με το κιλό. Έτσι που λες είναι πάντως.
Με το φτωχό μου το μυαλό –όσο υπάρχει- 1 λίτρο καυσίμου είναι 1 λίτρο ασχέτου πίεσης. Π.χ. το υγραέριο (μίγμα) αποθηκεύεται (και) σε φιάλες των 50 λίτρων ή 25 κιλών, στα 3 bar, ενώ το προπάνιο στις ίδιες φιάλες στα 8 bar.
Στην πράξη τώρα έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση αν και προσωπικά πιστεύω (με κάποιες δοκιμές που έχω κάνει) ότι διαφορά δεν υπάρχει.
πυκνότητα αέρα.
21,1C, 1bar = 1,2kg/m^3
21,1C 11bar= 13,5kg/m^3
Ο όγκος είναι ο ίδιος (1m^3) αλλά έχεις 11,2 φορές περισσότερη μάζα. Το ίδιο και με το Φ.Α.
πυκνότητα νερού.
20C, 1bar = 998,2kg/m^3
20C 100bar= 1002,7kg/m^3
Η μάζα νερού είναι μόλις 1,0045 φορές περισσότερη.