-
Ωραιο κειμενακι. Απλα ο φιλος δεν εχει καποιες παραδοχες της πραγματικης οικονομικης καταστασης της χωρας και την προσπαθεια της να την ξαναδουν οι αγορες. Σκουπιδι ηταν το ομολογο μας. Μιλα γενικα και αοριστα. Ναι ετσι εχει απολυτο δικιο.
Το ιδιο θα ισχυει και για τον Κυριακο, δεν τον βγαζω απ εξω απο την προσπαθεια που θα κανει.
Ειπαμε ο αγωνας ειναι διπλος και υπερβολικα δυσκολος. Οικονομια που να οικανοποιει τους εξω και κοινωνια να κρατηθει για να μην φυγει και μεινουν οι παππουδες να μιλουν για τον Πολεμο και τη χουντα.Ως τοτε ποιος πιστευουμε θα διαχειριστει την καταστααη καλυτερα , και με ποιο επιτελειο.
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αλλά οι απαντήσεις - απαντήσεις...Να δούμε τι είναι αυτό το κόστος ζωής για ένα ζευγάρι στα 30 του που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ?
Νοίκι για ένα δυάρι-τριάρι 250-400 € . ΔΕΗ 80 , ΕΥΔΑΠ 10 , κοινόχρηστα 50 , τηλέφωνα 50 , εισιτήριο ΜΜΜ 70 και οι δύο , αμάξι μτχ 50 . Δηλαδή πάγια έξοδα 800 μηνιαίως . Αν μαζεύουν και οι δύο 1200-1500 , εύκολα μπορούν να προχωρήσουν ιδιαίτερα αν έχουν και βοήθεια από γονείς που συνήθως έχουν . Μην μου βάζεις άλλα έξοδα μιλάμε για τα βασικά .
Κύριε Μπεϊζανη , το θέμα δεν είναι το απόλυτο κόστος της διαβίωσης αλλά η εργασιακή ανασφάλεια που σου κόβει τα πόδια. Εγώ πχ έφυγα το '10 και παντρεύτηκα το '11, δλδ το χειρότερο διάστημα γιατί δεν είχαμε το περιβάλλον που διαμορφώθηκε από το '13 και μετά, όπου τα πράγματα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα -δλδ σκατα και αποσκατα-. Με τα μετά '13 δεδομένα ΔΕΝ θα έφευγα ή θα έκανα αναγκαστικά πολύ πιο minimised πράγματα -Χαλκιδεα , σωγαμπρος , και λοιπούς καταναγκασμους-
Πάμε μία γενιά πίσω . Φίλος και φίλη , παντρεύονται και με την βοήθεια των γονιών τους αγοράζουν ένα δυάρι . ΝΑΙ ΔΥΑΡΙ . Μένουν μέσα για 8 χρόνια , κάνουν τα παιδιά τους και το πουλάνε και αγοράζουν ένα τριάρι , όπου τα παιδιά τους περνάνε το δημοτικό μέχρι τα πρώτα χρόνια της εφηβείας . Μετά το πούλησαν και πήραν με 3 υπνοδωμάτια όπου μεγάλωσαν τα παιδιά τους .
Μααααστα. ΤΩΡΑ ποιος θα αγοράσει το αντίστοιχο σπίτι; Ο φουφουτοθ; Νοίκι στο διηνεκές και τρόμος μη χάσει τη δουλειά του ο ένας από τους 2 στο ζευγαρι. Στο μεταξύ οι γονείς του ζευγαριού είτε έχουν χαιρετίσει, είτε η σύνταξη τους δεν ζει καλα-καλα τους ίδιους...
Σήμερα μπορείς να βρεις δυάρι σε αποδεκτή περιοχή παλιό με 30-40000 . Δεν νομίζω ότι δεν βρίσκονται αυτά τα λεφτά . 10 χρόνια πριν τα ξόδευαν μόνο στην γαμήλια δεξίωση .
Πως αμέ. Σε κανένα Κολωνό (αν μιλάμε για Αθήνα) με λίγες εργασίες ανακαίνισης, ήτοι ανοίγεις την πόρτα, πετάς 2-3 αντιαρματικά μέσα και μπαίνεις. Η δε γαμίλια δεξίωση των 30-40Κ να υποθεσω θα περιλαμβάνει Παολα-Καρρα, Hardwell- Φουρεραϊ για τη νεολαία, stand up-κονφερανσιε τον Μουτσινα και πυροτεχνήματα από την Τετάρτη για το γάμο τη Κυριακή;
Πως ένας 30άρης-40άρης μπόρεσε να δημιουργήσει χρέη σε εφορία - ταμεία ? Και άντε ο 40άρης . Ο 30άρης ? Αλλά εδώ το παράδειγμα αφορά κατά 90 % τους άνω των 50 που πράγματι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα .
Ευκολακι. Αν είναι ΕΕ, τρώει την ψωλαρα των φόρων του μπασταρδοπιτσαδορου και πληρώνει 5 φορές πάνω από την προηγούμενη χρονιά με το ίδιο εισόδημα. Αυτό συνεχίζεται έως και τώρα, πακετακι με τον παλιό ΟΑΕΕ (εσύ τα έλεγες) οπότε...voila.
Τα περί ξεμυτίσματος με κάνουν και γελάω με τρανταχτά γέλια . Ρώτα τους δικούς σου μεγαλύτερους με τι αβάντες ξεμύτισαν εκείνοι και μην δικαιώνεις τα περί χλιδανεργίας ...
Με την αβάντα της σίγουρης δουλειάς και με την σχετική ευκολία της πιο απλοϊκης ζωής των 70s-80s σε σχέση με τώρα. Μια βδομαδουλα έκατσα το Πάσχα στη Σύρο μου και τα θυμήθηκα όλα. Η γειτονιά μου ίδια και απαράλλαχτη (και ο κωλοΠερρης επίσης)
Και επειδή ο tiger ζητά να σοβαρευτούμε, αν χρειάζεται κάποιος να κάνει 3 δουλειές και να μείνει με άλλους 10 απλά φεύγει μετανάστης. Και βέβαια θα μείνει με άλλους 10 όταν το δυάρι στο Βερολίνο έχει 850€ από το 2011 η πχ το δώμα στο Άμστερνταμ 1200€.
(Αεί κωλοκινητο, δεν ήθελα αυτά τα χρώματα)
-
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Ως τοτε ποιος πιστευουμε θα διαχειριστει την καταστααη καλυτερα , και με ποιο επιτελειο.Για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Κοινωνικός και συντηρητικός φιλελευθερισμός με εκφραστές που πιστεύουν σε αυτά και όχι από όσους το κάνουν με το ζόρι, βάζοντας συνεχώς προσκόμματα και παγίδες επειδή κατά βάθος πιστεύουν σε άλλα πράγματα.Δεν είναι κακό κάποιος να πιστεύει σε άλλα πράγματα. Κακό είναι να δέχεται να κάνει κάποια πράγματα, μόνο και μόνο για να τα σαμποτάρει στο τέλος, αλλά και για να παραμείνει στη θέση του επειδή του προσφέρει κάποια προνόμια.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό έκανε πριν το 2014 και μετά το 2014 και συνεχίζει να το κάνει ανελλιπώς.
Ελπίζω αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι να αντιληφθούν την πολιτική ανωμαλία της περίπτωσης ΣΥΡΙΖΑ. -
Johandelta ωραία τα γράφεις και σωστά, αλλά μεταξύ μας όποιος το 2011 πίστευε ότι τα πράγματα θα φτιάξουν τα επόμενα 5 - 10 χρόνια, ήταν λίγο υπεραισιόδοξος (για να το πω κομψά) ή στην καλύτερη είχε wishful thinking για να μην του γαμηθεί η ψυχολογία αν ήταν στα 30s.
Ωραίο πράγμα να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά υπάρχει και μια πραγματικότητα στη μέση, η όποια από την αρχή της ιστορίας το 2010 έλεγε ότι τα χρέος ήταν στο 145% του ΑΕΠ και μια χώρα πέρα για πέρα διεφθαρμένη....
-
Βρε δεν είπα τίποτα αλλά στα 30 λίγα που ήμουν τότε μπορούσα να απαντήσω στο τελεσίγραφο της συμβίας μου 'με ένα ναι ή ένα ναι'.
Διαφορετικά τώρα θα ήμουν στάνταρ μπακουρι και θα κατηγορούσα τις Ελλεϊνιδες. Παρόλες όμως τις απίστευτες καταστάσεις που έχω ζήσει και ζω πλαϊ σε μια ΔΥ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης απέκτησα τουλάχιστον τον έρωτα της ζωής μου και εύχομαι αυτός να κάνει όσα δεν πρόλαβα εγώ (δλδ κάτι διακρίσεις σε αγώνες αυτοκινήτου,-τυχερος αν το κάνει, θα έχει σύμμαχο και όχι εχθρό όπως εγω- μια πιο σίγουρη εργασιακή καθημερινότητα και γενικά στα 30s-40s του να μη ζήσει τον εφιάλτη που ζουν πολλοί από εμάς ώστε πρώτα ο Θεός να μου φέρει λιγο νωρίτερα κάνα εγγόνι απ' ο,τι εγώ γιατί δεν πρόλαβε η μια γιαγια).
Θυμάμαι να το ψάχνεις και εσύ το βήμα, ελπίζω να έπραξες το καλύτερο για σένα.
-
Δεν ξέρω πόσοι παρακολούθησαν την συζήτηση αυτή:
Youtube Video -
Γιοχαν με τις μ@@@ς που γραφεις γελουσα σε σοβαρο meeting (sic) >Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Πως αμέ. Σε κανένα Κολωνό (αν μιλάμε για Αθήνα) με λίγες εργασίες ανακαίνισης, ήτοι ανοίγεις την πόρτα, πετάς 2-3 αντιαρματικά μέσα και μπαίνεις. Η δε γαμίλια δεξίωση των 30-40Κ να υποθεσω θα περιλαμβάνει Παολα-Καρρα, Hardwell- Φουρεραϊ για τη νεολαία, stand up-κονφερανσιε τον Μουτσινα και πυροτεχνήματα από την Τετάρτη για το γάμο τη Κυριακή;
-
Δε θέλω να περιαυτολογησω, αλλά μπορώ και καλύτερα...
Ευτυχώς που έχεις μπει στη συζήτηση και έχουμε χαλαρώσει λιγάκι το πολύ βαρύ... (που θα ρθει σαν 'οδοστρωτήρας' σε ένα μηνα)*Όπως γελαγες εσύ χτυπιοταν ο DJ στο γάμο μου όταν στις 3 του λέω να κάνει στην άκρη μετά τα γνωστα παραδοσιακά των γάμων, συνδέω τα δικα μου laptop/κονσόλα και αμολαω φρεσκοτατες τοτε κομματαρες απο το κραταιό ολλανδικό τρίο της εποχής Chuckie-Afrojack-Hardwell. Συμπτωματικά είχε γκρουπ Ολλανδών το ξενοδοχείο οι οποίοι μπαίνουν πάραυτα στο γλέντι τρισχαρουμενοι... ( Μας ήπιανε και κατι κρασα τα λαμόγια, 'δικά τους δεν ήταν εξάλλου;' )
-This can't be happening, μια μικρή Ολλανδέζα.
+It is happening, just don't tell Dijsselbloem... -
Τρέλααααα
-
Αν αποτυχει η ΝΔ του μητσοτακη,θα βγει ψηφος τιμωριας ψηφιζοντας ξανα Τσιπρα?
-
Δυστυχώς ένα κρίσιμο όπως δείχνουν τα πράγματα κομμάτι του εκλογικού σώματος λειτουργεί κάπως έτσι:
( Κόλλησα με τους Ολλανδούς )
-
τωρα right right right.
Ασχετο σημερα ειχα 15 ωρες δουλειας. Απο το πρωι ειμαι και πριν λιγη ωρα τελειωσα και αραξα. Εχω υπερενταση ακομα...
Που ειναι ο περιστεριας (pgs) να ξεδωσω;
Τι εγινε που χαθηκε ξαφνικα; πηγε υποψηφιος με τον Κουτσουμπα και πλεον κρατα προφιλ;
-
-
Που τα ξετρυπωνεις αυτα;
Να ειμαστε αντικειμενικοι εγω οταν εξυπηρετω προτζεκτς ή πραξεις ενδιαφερομενου δουλευω μεχρι να βγει η δουλεια δηλαδη και 30 ωρες το 24 ωρο. Αλλο εγω, το επελεξα αυτο. Αλλα τα χρηματα που βγαζω. Αρα, βγαινω εκτος καδρου.
Η συμβια ομως ναι, ειναι υπαλληλος και πληρωνεται για 8 και δουλευει στην ουσια 11 ωρες. Ηθελε να ψηφησει για το μελλον της ως πολιτης μιας δημοκρατιας αλλα η εργοδοσια ειπε πως η αδεια που χρειαζεται θα την δουλεψει επιπελον. Δηλαδη θα δουλευει σαν μοτερακι επι 20 ωρες. Δεν ξερω τι μπορει να κανει δηλαδη;Τρωμε απο τα ετοιμα γευματα του βασιλοπουλου.
Ανοιγεις σπιτι ετσι; Δεν θελει να κατσει και σπιτι. Σπουδασε και θελει να δουλευει. -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αλλά οι απαντήσεις - απαντήσεις...Criuser επειδή σ'αρεσουν τα παραδείγματα:
Έχεις αναρωτηθεί πόσοι ~35-40ρηδες έχουν μείνει ανύπαντροι/ακληροι λόγω της κρίσης γιατί πολύ απλά δεν μπορουν (ειδικά αν έχουν νοίκι) να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής;
Έχεις αναρωτηθεί πόσοι ~30-40ρηδες (και μεγαλύτεροι βέβαια) μη ΔΥ έχουν 'τρυπες' στον εργασιακό τους βίο λόγω ανεργίας, διαστημικά χρέη σε εφορία/ταμεία (δεν μπαίνω καν στο θέμα τράπεζες); Είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα στην αντίστοιχη ηλικία οι γονείς τους ή μια αναπτυξη;
Έχεις αναρωτηθεί πόσοι ~25-30ρηδες δεν έχουν ΚΑΝ δικαίωμα να ονειρευτουν έστω το ξεμυτισμα από το πατρικό, ειδικά με 100% δικές τους δυνάμεις;
Έχεις αναρωτηθεί πόσοι ~20-25ρηδες ΔΕΝ πήγαν να σπουδάσουν αν και πέρασαν γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να γίνει λόγω των οικονομικών της οικογένειας τους με τις αντίστοιχες συνέπειες για το μέλλον τους;
Θα το χοντραινα και άλλο αλλά έχεις το ελαφρυντικο του 'μη δευτερα -ηντα' και κυρίως ότι δεν είσαι ακόμα συνταξιούχος. Κοίτα όμως να σοβαρευτεις στα παραδείγματα σου γιατί δεν ειμασταν όλοι ΔΑΠιτακια της Αράχωβας και κάναμε τα οποία γούστα μας αφού βγήκαμε στην δουλειά στην ηλικία που τελειώσαμε τις σπουδές μας, προκαλώντας την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στους δικούς μας.
Να δούμε τι είναι αυτό το κόστος ζωής για ένα ζευγάρι στα 30 του που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ?
Νοίκι για ένα δυάρι-τριάρι 250-400 € . ΔΕΗ 80 , ΕΥΔΑΠ 10 , κοινόχρηστα 50 , τηλέφωνα 50 , εισιτήριο ΜΜΜ 70 και οι δύο , αμάξι μτχ 50 . Δηλαδή πάγια έξοδα 800 μηνιαίως . Αν μαζεύουν και οι δύο 1200-1500 , εύκολα μπορούν να προχωρήσουν ιδιαίτερα αν έχουν και βοήθεια από γονείς που συνήθως έχουν . Μην μου βάζεις άλλα έξοδα μιλάμε για τα βασικά .
Πάμε μία γενιά πίσω . Φίλος και φίλη , παντρεύονται και με την βοήθεια των γονιών τους αγοράζουν ένα δυάρι . ΝΑΙ ΔΥΑΡΙ . Μένουν μέσα για 8 χρόνια , κάνουν τα παιδιά τους και το πουλάνε και αγοράζουν ένα τριάρι , όπου τα παιδιά τους περνάνε το δημοτικό μέχρι τα πρώτα χρόνια της εφηβείας . Μετά το πούλησαν και πήραν με 3 υπνοδωμάτια όπου μεγάλωσαν τα παιδιά τους .
Σήμερα μπορείς να βρεις δυάρι σε αποδεκτή περιοχή παλιό με 30-40000 . Δεν νομίζω ότι δεν βρίσκονται αυτά τα λεφτά . 10 χρόνια πριν τα ξόδευαν μόνο στην γαμήλια δεξίωση .
Πως ένας 30άρης-40άρης μπόρεσε να δημιουργήσει χρέη σε εφορία - ταμεία ? Και άντε ο 40άρης . Ο 30άρης ? Αλλά εδώ το παράδειγμα αφορά κατά 90 % τους άνω των 50 που πράγματι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα .
Τα περί ξεμυτίσματος με κάνουν και γελάω με τρανταχτά γέλια . Ρώτα τους δικούς σου μεγαλύτερους με τι αβάντες ξεμύτισαν εκείνοι και μην δικαιώνεις τα περί χλιδανεργίας ...
Ξέρεις πόσοι συμφοιτητές μου δούλευαν παράλληλα ως φοιτητές για βιοποριστικούς λόγους ? Και οι υπόλοιποι δούλευαν τα καλοκαίρια . Γιατί ήθελαν να σπουδάσουν πάση θυσία .
Και άντε να το δεχτώ για 4-5 σχολές με βαριά εργαστήρια . Για τις υπόλοιπες που δεν πατάνε στην σχολή παρά μόνο στις εξετάσεις τι να πούμε ? Απλά πολλές σχολές είναι σπουδές χωρίς προοπτική εργασίας .
Την εποχή μου , η ΔΑΠ αγωνιζόταν να αποφύγει τα γιαουρτώματα και το αριστερό ξύλο και δεν έπαιζαν Αράχωβες .
Αυτά είναι νεότερες ιστορίες ... [emoji38]Αν έχεις θυμό για τους μεγαλύτερους , σκέψου πόσο θυμό έχουν οι μεγαλύτεροι για τα λάθη τους και το ότι έκαναν με την μεγάλη τους αγάπη έτσι μαλθακούς τους νεότερους .
ξέχασες βέβαια το φάι, τη θέρμανση, τα έξοδα υγείας, το ρουχισμό, τους παιδιάτρους, βρεφικές τροφές & πάνες, κλπ. κλπ. το ότι η ανεργία στους νέους λογίζεται 30-50%, το ότι οι δουλειές δίνουν 4-5 κατοστάρικα και 800+€ πλέον βγάζουν μόνο απόφοιτοι πανεπιστημίων, πως δεν βρίσκουν ούτε πρώτη μόνιμη δουλειά, οπότε λίγο δύσκολο να βρουν δεύτερη και τρίτη, πως οι παππούδες τσοντάριζαν όταν έπαιρναν ολόκληρη τη σύνταξη κι όχι τη μισή, και πως έχουμε κρίση 10 χρόνια και πολλοί απ' αυτούς που τσοντάριζαν πήγαν στα θυμαράκια (κάποιοι αφήνοντας πίσω χρέη) αλλά τί σημασία έχουν αυτές οι λεπτομέρειες...
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
-
Πιλιουριτη, και μαλιστα η αναπτυξη του αεπ δεν σημαινει ταυτοχρονη αμεση αναπτυξη του κοινωνικού εισοδηματος. Καλες οικονομιες θελουν 10 ετη, αντε 7 πες.
Εμεις αλλα 15 στο νερο.Δηλαδη 50αριδες οι σημερινοι 35αριδες.
Και ασε τους σπουδαγμενους που πλεον ειναι λιγοι, οι περισσοτεροι που δεν εχουν παιδια στον ελευθερο χρονο τους ξερετε τι κανουν; Υπαρχουν πλατφορμες οπου επικοινωνουν και ψαχνουν εργασιες στο εξωτερικοΑρα, μενουμε με τους χαμηλοτερης εκπαιδευσης οπου απο αυτους το 60% αποτελει τους υπερφτωχους της χωρας.
Στην υγεια μας ρε....καλα τα καταφερατε. Εχετε και πνευμα ατιμουτσικα
Η λυση δυστυχως η αναδιανομη πλουτου. Εθνικος λογος. Και ας μην παρεις καλο αυτοκινητο να κοβεις βολτες. Αν δεν σ αρεσει μια εθνικη στρατηγικη για να σωθουν τα νιατα, μπορεις να φυγεις απο τη χωρα. Δεν σε χρειαζεται η χωρα οσο ισως φανταζεσαι. Τους νεους ομως, ναι.
Ασχετο καποτε ειχα παει στο καφε της Τσανακλιδου, (θεα), στα μερη σας.
Το χωριο δε, απιστευτο. Πως ειναι κατι παραδοσιακες πλατειες με τον πλατανο και τα καφεδακια διπλα στην εκκλησια που βλεπεις σε ταινιες της Βουγιουκλακη; Αυτο. -
Για εξήγησε τι εννοείς όταν λες 'αναδιανομή πλούτου'.
Όχι τίποτα άλλο αλλά για να καταλάβω τι ακριβώς θέλεις.
-
Στις ελευθερες οικονομιες παντα ανα κυκλους οικονομιας παρατηρείται το μπαταρισμα του πλουτου στους πιο δυνατους, οπως μεγαλες πολυεθνικες, πλουσιοι γεωκτημονες κτλ.
Αυτοι αρχιζουν να επηρεαζουν με την οικονομικη τους δυναμη κοινωνικα χαρακτηριστικα του κρατους, εργασιακα δικαιωματα κτλ και εν τελη ως εναν βαθμο επιβαλλουν την αποψη τους.
Το κρατος οταν το εντοπιζει αυτο εχει καποια εργαλεια.
Για παραδειγμα μεσω των εσοδω του απο τις φορολογικες κλιμακες, αναλαμβανει και πραγματοποιει δημοσιες επενδυσεις με σκοπο την τονωση της εργασιας αλλα επισης και της μειωσης του κοστους υπηρεσιων στους πολιτες. Βγαζει απο συγκεκριμενους τομεις τους ιδιωτες οντας πολυ ανταγωνιατικο (οταν δεν υπαρχουν λαμογιες απο τους ελληναραδες) (αν θελετε υπαρχουν τα μαθηματικα των δημοσιων επενδυσεων και την κοστολογικη αναπτυξη τους, να σας τα βρω και να τα βαλουμε) και προκαλει μειωση του κοστους δια ιωσης των πολιτων. Δηλαδη δεν επεμβαινει αμεσα στους παραγωγικους συ τελεστες αλλα εμμεσα στα αποτελεσματα τους.
Ξεκινα επισης, την επιδοματικη πολιτικη που υπαρχει σε οοοοοοοοολη την Ευρωπη εδω και μισο αιωνα
Παιρνει με σταθμισμένους συντελεστες απο τα εσοδα πωλητων και τα δινει σε πωλητες οι οποιοι αγγιζουν το οριο της φτωχιας αλλα επισης και σε αυτους που κρινει πως πρεπει να τους στηριξει για την αναπτυξη της χωρας και της κοινωνιας στο μελλον.
Ειναι αδικο αν το δεις διοτι η σταθμιση ειναι χαμηλη για τους φτωχους και σιγα σιγα αυξανεται υπερβολικα.
Το σκεπτικο ομως που εφαρμοζει η Ε.Ε (εως σημερα) ειναι η χρηση του δεικτη 'το καλαθι της νοικοκυρας' .
Αυτος ειναι οικονομικος δεικτης και συνεχως ελεγχεται καθε μηνα και κοστολογηται επι του πληθωρισμου.
Σου λεει η πολιτικη της Ευρωπης πως θελω οι πολιτες μου να πλησιαζουν το μεσο ορο του καλαθιου της νοικοκυρας.
Πολιτκες συγκλισης δεν λενε;;;; αυτοΟταν τωρα εχεις υπερβολικα υψηλα εισοδηματα ή και λιγοτερα υψηλα, σου βαζει υψηλο ή μετριο συντελεστη (αδικο αν το δεις απο προσωπικη αποψη) καθως σου λεει πως υπερκαλυπτεις 'το καλαθι της νοικοκυρας' και μαλιατα εχεις και καποιες εξτρα πολυτελειες (σπιτια, αυτοκινητα, ταξιδια κτλ) πλεον του δεικτη 'το καλαθι της νοικοκυρας'.
Θεωρει δηλαδη, πως το γεγονος οτι εχεις τοσα εσοδα ειναι διοτι λογω της ελευθερης οικονομιας, τα προηγουμενα πλουτη σου (αλλων λογιστικων χρησεων) λειτουργουν ως μπουσταρισμα για τα μελλοντικα σου εσοδα. Κατι δηλαδη που δεν το εχει ο πιο φτωχος και δημιουργει πολλες κατηγοριες ανθρωπων σε βαθος χρονου.
Υπαρχουν και αλλα πολλα εργαλεια. Αυτα ηταν δυο βασικα, και ευκολα για το κρατος. Αυτο ονομαζεται αναδιανομη του πλουτου μιας οικονομιας στους πωλητες του.
Εκφραστες η σοσιαλοδημοκρατια αλλα και η λεγομενη λαϊκη Δεξια, κεϋνσιανικου μοντελου.
Τα δυο αυτα πολιτικα κινηματα σε πολλες χωρες συγκεβερνουν καθως βρισκουν πολλα κοινα σημεια στις πολιτικες και στον στοχο τους.Δεν ειναι πανακια βεβαια, ειναι για συγκεκριμενες φασεις του οικονομικου κυκλου.
Αλλα ουτε οτι θα καταστραφουμε, αφου χωρες και οικονομιες που εφαρμοζουν τετοιες πολιτικες εδω και δεκαετιες, εχουν ύψιστο επιπεδο διαβιωσης και ειναι παγκοσμιες δυναμεις σε ολους μα ολους τους τομεις.Πολλες φορες μπορεις να τις πεις και ανοσοποιητικό σύστημα του καπιταλιστικού μοντέλου οικονομιας.
Το προβλημα του συριζα ηταν η μη σωστη κατα οηση του καλαθιου της νοικοκυρας. Αυτο οντως ειχε θεμα.
-
Ο χρήστης Lap έγραψε:
@ταξιδευτηhttps://countryeconomy.com/deficit/greece
@δεν θα μπω σε τεχνικες λεπτομερειες, να δουμε την σταμιση με δυναμικα στοιχεια να δεις το πραγματικο νουμερο, να σου πεσουν τα μαλλια για το 2008 και 2009. Εχει πολυ πιο κστω απο αυτο που βλεπειςΤο γραφιμα δες πιο κατω.
Οι διαχειρηστες του διαγραμματος που κανει σχηματακια κατω απο το μηδεν, ζητουν ξανα την καρεκλα τους. Δωστε την.
Αν εισασταν μανατζερς και ξαναπερνατε αυτους τους υπαλληλους, οι μετοχοι θα σας πετουσαν εξω πριν το μεσημερι.
Αλλα εδω υπαρχει ο φανατισμος στη μεση.Είπαμε μπετον αρμε οικονομια αλλα ταυτοχρονα με μια κοινωνια σε ενα επιπεδο διαβιωσης που δεν τους διωχνει να φυγουν εξω. Αυτο ειναι το στοιχημα αυτην την χρονικη στιγμη. Δεν ει αι για παντα ει αι για την σημερινη κατασταση. Σταδιακα παμε σε αλλαγες του οικομομικου μοντελου αλλα να υπαρχουν και πολιτες ετσι; μη φυγουν ολοι.
Η απαντηση περι γενιας, το ποστ του γιοχαν. Αυτα που γραφει δειχνουν να εχουν επαφη με την πραγματικοτητα της ζωης που μπορω και εγω να δω. 99% αυτο που λεει συμβαινει.
Και εμας οι δικοι μας τριτοβαθμια εκπαιδευση τελειωσαν και με πολυ σκληρους καθηγητες οπως και εμεις. Οι διαφορες μας ομως στην ιδια ηλικια ειναι κολοσσιαια, η νεα γενια 35αρηδων ειναι εξωγηινοι συγκριτικα με τους πολλα -ηντα ως ατομα με εγκυκλοπαιδικες και περιφερειακες γνωσεις. Αυτοι οι α θρωποι δεν εχουν ευκαιριες να αναπτυξουν τη χωρα.Οταν δεν σας πιανουν οι κρισεις ηλικιας το παραδεχεστε, οταν παλι σας πιανουν, κουνατε το κεφαλι πανω κατω
Ολοι ιδιο μοντελο ειστε, απο το ιδιο εργοστασιοΣας παραδεχομαστε ομως πως ως γενια επενδυσατε στην γνωση και φτιαξαττε μια γενια ελληνων με τη δημοσια παιδεια που αν ταξιδεψεις στο εξωτερικο θα δεις πως ειναι τοοοοοοσο μα τοοοοσο μπροστα που θα περιμενε κανεις πως η ελλαδα θα ηταν το κε τρο του πλανητη.
Αφηστε της χωρο, να δειτε και πως ξαφνικα θα γινει και εργατικη και θα πεταει σε καθε τομεα της οικονομιας
Εχουμε ενα μορφωμενο και καταρτισμενο ανθρωπινο δυναμικο ως χωρα που αν διαβασεις ξενες οικονομικες μελετες θα δεις πως σοκαρονται οι απ εξω.
Μακαρι να συνεχισει και τα δικα μας παιδια να ναι πολυ πιο μπροστα απο εμας.Fiverg, χανεις τη αξιοπιστια σου που εντοπισα στα γραφόμενα σου. Δεν εχεις καταλαβει ακομα το προβλημα της χωρας.
@ ταξιδευτη, και παλι χανεις τα δυναμικα που λενε. Τι στο καλο, μενεις σε καποιες στερεοτυπες εικονες.
Το θεμα ειναι ο εργασιακος μεσαιωνας. Να σου πω μισθους και δικαιωματα μηχανικων που δουλευουν σημερα σε γραφεια σαν σκλαβοι, ουτε να ψηφησουν δεν μπορουν .
Το τι τους λενε μηχανικοι της ηλικιας σου ως εργοδοτες και δεν ερχεται το κρατος να του δωσει δυο σφαλιαρες και να τους πει, αυτα να τα κανεις σε καμια ασιατικη χωρα. Εδω ειμαστε ευρωπη.
Που απευθυνεστε; σε αντικειμενα; στους νεοτερους ελληνες απευθυνεστε που θα σας γηροκομησουν και θα προστατεψουν τη χωρα( fivegr ξυπνααααα).Το επιδομα ερχεται ως δυχτι ααφαλειας πριν την καταρευση ενος ανθρωπου οικομομικη αλλα και ψυχολογικη. Η γενια σου ποτε δεν ενιωσε τοσο ανασφαλεις να παρει εστω ενα παπακι.
Δεν ξερει τι του ξημερωνει, ποσο θα ναι αυτον τον μηνα ο μιαθος κτλ.
Εσυ με τις δουλειες σου σημερα αγοραζεις μια μερσεντες ή το φοβασαι το βημα.
Ε βαλε αυτο το συναισθημα σε βασικες αναγκες και ενα παιδι.
Ολοι οι 35 αρηδες ζουν με το ενα ματι στο εξωτερικο. Φυσικα γνωριζουν πως οι αλλαγη αυτη ειναι αδυνατη με παιδια και κανενα σοβαρο εργασιακο υποβαθρο.Ωραία τα γραφήματα , αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν αν βλέπαμε πόσο ήταν το 80 και πόσο άρχισε να γίνεται από το 81 και μετά . Αν μάλιστα ξεκίναγε από το 70 θα μας έδειχνε ακόμα καλύτερη την κατάσταση .
Αν οι της ΝΔ ήταν σοβαροί και έπαιζαν με την προπαγάνδα όπως παίζουν οι πασόκοι και οι αριστεροί , θα μας έλεγαν για κάτι ομόλογα του Σημίτη των 10 δις για τις μίζες για τα μεγάλα έργα όταν πήραμε την ολυμπιάδα , που έσκασαν στα χέρια του Κωστάκη . Ακόμα η κρίση του 2008 ήταν διεθνής οπότε κάπως δικαιολογείται η αύξηση του ελλείμματος , αλλά μετά ήρθε το πασοκ του λεφτά υπάρχουν και έβαλε μέσα στο χρέος του 2009 , ακόμα και τα ελλείμματα του 2010 .
Επειδή όλοι εμείς των Ηντα έχουμε παιδιά , που πέρασαν από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης , κάποιοι από εμας ασχολούνται με την εκπαίδευση , άλλοι είναι μεγαλομάνατζερ τεράστιων επιχειρήσεων , άλλοι είναι καθηγητές στα μεγάλα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία , αυτοί οι αφορισμοί που γράφεις μας φαίνονται διασκεδαστικοί και ξεκαρδιστικοί .
Να πάμε πίσω στο 60-70 . Τα παιδιά που πήγαν σχολείο τότε , ήταν γύρω στα 220000 στην Α΄ δημοτικού . Σε ένα δημοτικό που είχε αξιολόγηση από την πρώτη τάξη , που τα παιδιά που δεν τα κατάφερναν έμεναν στην ίδια τάξη ή και μετεξεταστέα και που στην πέμπτη και έκτη τάξη , είχε κανονικές απολυτήριες εξετάσεις .
Επειδή η υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν μόνο το Δημοτικό , αυτό έδινε σφαιρικές γνώσεις υψηλού επιπέδου , ώστε ο κόσμος που μετά θα πήγαινε στην τεχνική εκπαίδευση να μπορούσε να σταθεί κοινωνικά . Για να συνεχίσεις στο γυμνάσιο ήθελες εισαγωγικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα . Οσοι δεν πέρναγαν , είτε πήγαιναν στις πολύ καλές τεχνικές σχολές που υπήρχαν , αρκετές από αυτές ήταν κληροδοτήματα και ήταν πολύ σοβαρά ιδρύματα , ή κάποιοι μαθήτευαν κάπου για να βγούν στην αγορά εργασίας στα 14-15 τους , ή σε οικογενειακές δουλειές .
Οσοι τελείωναν το Λύκειο ήταν περίπου 100.000 . Δηλαδή κάτι λιγότερο από τους μισούς από όσους είχαν ξεκινήσει στην πρώτη δημοτικού . Οι άλλοι είχαν ήδη στραφεί σε τεχνικούς τομείς . Αυτές οι 100.000 μαζί με άλλους 20-30000 απόφοιτους παρελθόντων ετών , έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση . Οι θέσεις ήταν 12000 για τα πανεπιστήμια , 5000 για τα ΚΑΤΕΕ και 1000 για τις παιδαγωγικές και γυμναστικές ακαδημίες . Σύνολο δηλαδή 18000 εισακτέοι . Δηλαδή λιγότεροι από 1 στους 10 έμπαινε στην τριτοβάθμια από κάθε γενιά και 1 στους 6 από όσους έδιναν εξετάσεις .
Να κάνουμε μία σύγκριση για όσους γεννήθηκαν μετά το 80-90 ? 150000 η γενιά , το δημοτικό το περνάς για πλάκα με μηδενική αξιολόγηση , το γυμνάσιο επίσης αστείο , αφού ό,τι και να κάνεις δεν μένεις μια και είναι υποχρεωτικό να το τελειώσεις και μετά προσπαθούν σε 3 χρόνια να εκπαιδεύσουν τον κόσμο . Αποτέλεσμα πάλι 100.000 με 20000 παρελθόντων ετών να δίνουν εξετάσεις για τα πανεπιστήμια αλλά πλέον οι εισακτέοι είναι 80-85000 . Δηλαδή λιγότερο από 1 στους 2 σε κάθε γενιά και κάπου 7 στους 10 από τους υποψηφίους .
Η σύγκριση είναι συντριπτική . Να δούμε τώρα και την ύλη ? Στην εποχή μου απλά δεν υπήρχε . Μπορούσαν να σε ρωτήσουν ό,τι ήθελαν από όλη την ύλη του λυκείου , είτε εντός , είτε εκτός ύλης . Τώρα μόνο σε ό,τι σε 'διδάσκουν' στην Γ' Λυκείου . Εχεις δει τι διδάσκουν στην Γ΄ Λυκείου ? Αποσπάσματα από Οπερες που λένε...
Κομματάκια από διάφορα τμήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής . Ολόκληρα κομμάτια της Φυσικής ΔΕΝ διδάσκονται ποτέ σε όλο το Λύκειο και γενικά η ύλη είναι αστεία σε σχέση με τα δικά μας . Οσο για την υπόλοιπη εκπαίδευση ακόμα χειρότερα , μια και ό,τι δεν είναι κατεύθυνσης , απλά είναι επιπέδου γυμναστικής .
Τα παιδιά μας λοιπόν φοιτούν ή έχουν τελειώσει πανεπιστήμια , μεγάλα και ονομαστά , έχουν κάνει μεταπτυχιακά , αλλά οι γνώσεις τους απέναντι μας είναι ελάχιστες . Και βέβαια συγκρινόμενες ανά επάγγελμα επίσης είναι λίγες , γιατί η δική μας η γενιά στην ηλικία τους , στα 30 , μπορεί να μην είχε μεταπτυχιακά , αλλά είχε 10 χρόνια εμπειρία , αφού δούλευε στο αντικείμενο του από φοιτητής . Ενώ εδώ από εμπειρία , φταίει και η κρίση βέβαια , είναι ζόρικα τα πράγματα .
Και αυτά που λέω δεν προκύπτουν από ελιτίστικες συζητήσεις συμμαθητών μου , που επειδή έχουμε τελειώσει ένα πολύ αξιόλογο σχολείο , το Βαρβάκειο , που έμπαινες με διπλές εξετάσεις και οι απόφοιτοι είναι παγκοσμίως γνωστοί , αλλά και φίλων που έχουν τελειώσει συνοικιακά ή και επαρχιακά σχολεία εκείνης της εποχής .
Χτες την ώρα που διάβαζα το πόνημα σου , ήμουν με ένα φίλο μου . Μεγαλοδιευθυντής μεγάλης επιχείρησης που βγήκε τώρα στην σύνταξη . Εχει 2 γιούς με πτυχία και μεταπτυχιακά στα οικονομικά . Δουλειές τους είχε βρει με τις δικές του γνωριμίες και τώρα που έφυγε τους έδωσε χρήματα και άνοιξαν μία τουριστική επιχείρηση , όχι μαγαζί , σε πολύ ονομαστό νησί . Είναι 31 και 32 χρονών και δεν μπορούν να διαχειριστούν την επιχείρηση και όλο τους τα χώνει . Αυτός στην ηλικία τους ήταν ήδη σε υπεύθυνη θέση . Ολοι έχουμε στενοχώρια με τα παιδιά μας . Γιατί τα αγαπάμε και θέλουμε να γίνουν ανεξάρτητα όσο πιο γρήγορα γίνεται . Και να είναι και ευτυχισμένα στην εργασία τους . Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο . Γιατί μπορείς να είσαι μίζερος από μόνος σου και να σου φταίνε όλα . Και να νομίζεις ότι ό,τι και να κάνεις πρέπει να είσαι 101 % σίγουρος , αλλιώς να γυρίσεις να κλάψεις στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά .
Οσο για τους κακούς μηχανικούς εργοδότες που αναφέρεις να σου πω ότι εγώ όταν πρωτοδούλεψα σε αρχιτεκτονικό γραφείο , ήμουν 19 χρονών στραβάδι και μάθαινα και προφανώς δεν έπαιρνα και τίποτα . Το επόμενο καλοκαίρι άρχισα να παίρνω ένα χαρτζηλίκι και να ξέρω περισσότερα . Τώρα αυτοί που έρχονται να δουλέψουν , είναι με γνώσεις 20άρη , αλλά σε ηλικία 26άρη τουλάχιστον . Τα βλέπω στα βιογραφικά που μου στέλνουν στην εταιρεία .
Να σε πάω λίγο πίσω. Στα τέλη του 90 είμαστε σύμβουλοι έργων σε ένα από τους πολύ μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους .
Αυτοί ήθελαν κάποιον εξωτερικό συνεργάτη με εμπειρία στην κατασκευή , που θα έλεγχε το κόστος κατασκευής των ξενοδοχείων και θα έκανε επιμετρήσεις και θα έκλεινε τους λογαριασμούς με τα διάφορα συνεργεία , γιατί υπήρχαν υπερβάσεις κόστους , αντισυμβατικές πρακτικές σε υλικά και τρόπο κατασκευής , καθυστερήσεις που είχαν ρήτρες και διάφορα άλλα .
Βάλαμε αγγελία στο περιοδικό του τεε και σε εφημερίδα και ζητάγαμε μηχανικό με σχετική εμπειρία εργοταξίου , που θα έμενε στις περιοχές των έργων και προσφέραμε 1.000.000 δρχ (3000 €) μισθό , διαμονή , αυτοκίνητο , βοηθό και 2 αεροπορικά εισιτήρια τον μήνα για να έλθει εδώ . Ηταν σε μεγάλο νησί το έργο . Δεν βρίσκαμε . Ακόμα και κάποιους γνωστούς που βρήκαμε , ο ένας είχε την , ο άλλος σκεφτόταν ΜΗΠΩΣ κάνει κανένα μεταπτυχιακό.. , ο άλλος μήπως πάει στο εξωτερικό ή διάφορα άλλα πράγματα . Την δουλειά τελικά την πήρε άτομο μη μηχανικός , αλλά με μεγάλη εμπειρία σε κατασκευαστική εταιρεία σε επιμετρήσεις , με οικογένεια και δύο παιδιά , ηλικίας περί τα 40 .
Ο άνθρωπος ήταν εξαιρετικός στην δουλειά του . Όταν πήγαινε κάποιος από εμάς για τις τελικές συζητήσεις , είχαν μαζί με τον βοηθό ετοιμάσει πλήρεις φακέλους και τελικά η εταιρεία ήταν πολύ ευχαριστημένη μαζί μας , αφού κέρδισε χρήματα και ποιότητα και χρόνο . Ολο το σκηνικό κράτησε 6 χρόνια σε 4 διαφορετικά μέρη της χώρας και ο ανθρωπάκος , αγόρασε με τα χρήματα που έβγαλε το καινούργιο σπίτι του .
Οι μηχανικάρες της χλιδανεργίας , θα γράφουν σήμερα σε κάποιο φόρουμ για το πόσο μηχανικάρες είναι σε σχέση με τους προηγούμενους... και πόσο άδικη είναι μαζί τους η κακούργα κενωνία ....
Οσο για το αν είμαστε ανασφαλείς να αγοράσουμε κάτι , να σου πω ότι έχουμε ζήσει τις εποχές που η αγορά τηλεόρασης και φορητών στερεοφωνικών , θεωρείτο είδος πολυτελείας , είχε ΦΠΑ 36 % και φόρο πολυτελείας στην εισαγωγή και τα αγοράζαμε με γραμμάτια με τόκο 3-4-5 % ΤΟΝ ΜΗΝΑ . Και λέγαμε ότι ήταν επιτυχία να πάρουμε βίντεο , έγχρωμη τηλεόραση και ήταν και αφορμή κοντρίτσας πόσο χρονών πήρε βίντεο ο καθένας μας από την παρέα των συνομηλίκων μας . Αυτά στα μέσα και τέλη του 80 .
Όταν σου λέω ότι είστε βαθειά νυχτωμένοι και υπερβολικά κακομαθημένοι από την υπερβολική αγάπη και προστασία των γονιών σας , σας κακοφαίνεται . Αλλά είναι η αλήθεια .
-
Ο χρήστης fiverg έγραψε:
Lap, ανεξαρτήτως του τι καταλαβαίνω εγώ ή όχι, το θέμα είναι τι αντιλαμβάνονται οι
ψηφοφόροι ως πλειοψηφία, αυτό γράφω. Για μένα το καλοκαίρι του '15 ήταν εν εξελίξει μια συλλογική αυτοκτονία
που δεν μπορούσα να εξηγήσω με όρους λογικής. Πιθανότατα συμβαίνει και για εσένα
το ίδιο τώρα αφού ο Αλέξης κινείται -κατά την άποψή σου - προς την σωστή κατεύθυνση
αλλά οι ψηφοφόροι δείχνουν έτοιμοι να τον κάνουν στην άκρη για λόγους που δεν
καταννοείς.Αλλά αν θέλεις να δεις τον υπεύθυνο για αυτές τις αλλοπρόσαλες στροφές
του εκλογικού σώματος μπορείς να δεις εύκολα ότι ήταν πάντα τα συνολικά πεπραγμένα του
προηγούμενου. Το '15 του Σαμαρά, τώρα του Αλέξη. Και μάλιστα φαίνεται ότι ο Αλέξης έθιξε
πολύ τον κόσμο αφού 10 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές δεν είχε φάει ούτε ο σαμαράς.
Αυτό ούτε κι εγώ το καταλαβαίνω για να πω την αλήθεια. Η απλοϊκή μου εξήγησε είναι ότι ο Αλέξης ψηφίστηκε για να είναι αριστερός στην οικονομία και αυτός ήταν δεξιός στην οικονομία και αριστερός σε θέματα ταμπού της ελληνικής
κοινωνίας (πατρις, θρησκεία, οικογένεια=λοατκι, μπάχαλοι, πρέσπες, στυλ διακυβέρνησης κ.λ.π.). Οπότε ο συνδυασμός των δύο έφερε την υπερβολή στην διαφορά.Τώρα αν θα έπρεπε να είμαστε πιο ψύχραιμοι και να βάζουμε μπροστά την ψυχρή λογική, ναι θα συμφωνήσω. Αλλά αν ήταν έτσι, αν είμασταν δηλαδή Ιρλανδοί ή έστω Κύπριοι στην νοοτροπία, από το 2009
θα είχαμε συννενοηθεί να κουκουλώσουμε κάπως το πρόβλημα και δεν θα είχαμε μπει καν σε μνημόνια.- 1000
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ