-
Oh, yes my dear unequivocally.
-
Πολύ Οξφόρδη γίναμε no doubt
-
Χαχαχα
Πολύ Οξφορδη γιναμε, doubtless
-
Γιατί είναι αγγλομαθής και μεταφράζει το cruiser...
Δηλαδή σίγουρα δεν πρόκειται περί cri-user !?
-
Χαχαχα οντως....cruiser
Εχει ή πρεσβυωπια ή δυσλεξια,..Μπορει και τα δυο
-
Πρεσβυωπία είχα πριν 10+ χρόνια που έγραψα το νικ . Αλλά τότε ήταν αρχή και δεν φόραγα γυαλιά
Με είχε ενοχλήσει που είχε αρχίσει νωρίς στα 42-43 και εκεί που έβλεπα αστέρι κοντά και μακρυά , έχασα τα κοντά ...
Οπότε έβαλα γρήγορα γυαλιά ώστε να μην πηγαίνω μακριά τα χαρτιά για να διαβάζω προς τα κάτω , καθότι όποιος διαβάζει με τα @@ , γ@....ει με τα μάτια...
-
Χαχαχαχα πολυ ωραιο.....
Θα το κλεψω μαι θα το λεω.... ολο τετοια λεω οπου παω.
Ταξιδευτη, ειχα συμφοιτητριες που αναβαν οταν οι αντρες φοραγαν αυτα τα γυαλλακια με τα κροδωνακια και ειχαν σηκωμενα τα μανηκια. Τους εβγαζε εναν δυναμισμο. Ενα ειμαι ο αρχηγος της παρεας....
Και αν τις εβλεπες....δεν θα πω κατι χυδαιο γιατι διαβαζουν και γυναικες.....
5 αστερα απο τη βασικη εκδοση και χωρις κολλαν.
Εμεις, κοκκαλιαρικα παιδακια τοτε καναμε το σταυρο μας, με τα γουστα τους. Τι κορδωνομασταν, τι βρομαγε ο τοπος axe, τιποτα....ταπετσαρια ειμασταν. Αυτες εκει...στα γυαλλακια τις πρεσβυωπιας με τα κορδωνακια, αν ειχες και γκριζους κροταφους, θσ σε ταϊζαν στο στομα μπουκια μπουκια. Τα ελεγαν μεταξυ τους και συμφωνουσαν
Αβυσσος η ψυχη της γυναικας.
-
Ήμουν για 2 ημέρες στο Όσλο (Νορβηγία). Αυτοκινητιστικά μου έκαναν εντύπωση τα εξής:
-
Ελάχιστα Qashqai!! Ζήτημα να είδα συνολικά 5 τις 2 ημέρς. Αφού προσπαθούσα να βρω τι δεν μου κάθεται καλά και ήταν ότι δεν βλέπω κάθε τρεις και λίγο ένα QQ
-
Πάρα πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά Tesla...όπως βλέπουμε Αθήνα τα QQ εκεί βλέπεις Tesla. 1 στα 5 αυτοκίνητα (περίπου) είναι Τέσλα. Επίσης πολλές BMW i3, Nissan Leaf, Renault Zoe και γενικά πολλά ηλεκτρικά. Σκεφτείτε ότι η Tesla για το 2019 έχει το μεγαλύτερο % αγοράς! Έχουν πουληθεί μέσα στο 2019 13.000 Tesla, όταν η 2η VW (όλα τα μοντέλα της) έχιε πουλήσει 11.500 αυτοκίνητα, σε μια χώρα 5εκατ. κατοίκων....για αυτό τα βλέπεις παντού! Μιλάμε για τεράστιο αριθμό πωλήσεων σε ηλεκτρικά!
-
Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων είναι υβριδικά (plug-in ή απλά), ειδικά σε BMW & Volvo το 90% ήταν υβριδικά.
-
Παντού φορτιστές (δεν γνωρίζω κόστος ή εαν ήταν δωρεάν), σε parking εταιρειών, δημόσια κλπ.
-
Πάρα πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν με ποδήλατα (ηλεκτρικά και μη) και ηλεκτρικά πατίνια και boards.
-
-
Μιλάς για μια χώρα μοντέλο και μας κάνεις να ζηλεύουμε, και από περιέργεια αναρωτιέμαι αν οι βόρειες αυτές χώρες είχαν δίπλα τους μια επιθετική Τουρκία που θα επουλευόνταν καθημερινά τα φιόρδ και τα δάση τους και από ανάγκη ξόδευαν για εξοπλισμούς τεράστια κονδύλια, θα είχαν αναπτυχθεί ως ο παράδεισος ?
Απορία εκφράζω και συνεχίζω, αν είχαν σοβαρούς πολιτικούς σαν σοβαροί λαοί που είναι η Τουρκία μάλλον δεν θα τους ενοχλούσε.
-
Ήμουν για 2 ημέρες στο Όσλο (Νορβηγία). Αυτοκινητιστικά μου έκαναν εντύπωση τα εξής:
-
Πάρα πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά Tesla...όπως βλέπουμε Αθήνα τα QQ εκεί βλέπεις Tesla. 1 στα 5 αυτοκίνητα (περίπου) είναι Τέσλα. Επίσης πολλές BMW i3, Nissan Leaf, Renault Zoe και γενικά πολλά ηλεκτρικά.
-
Παντού φορτιστές (δεν γνωρίζω κόστος ή εαν ήταν δωρεάν), σε parking εταιρειών, δημόσια κλπ.
Tα ίδια μου είπε και φίλη μου που είχε πάει 6 ημέρες Βέλγιο,Ολλανδία. Ειδικά και στην Ολλανδία,πολλά Tesla...
-
-
Πέρα από τους γείτονες, όπως σωστά αναφέρεις Πααναγιώτη, θα σταθω και σε άλλα 2 σημαντικά σημεία κατά την γνώμη μου, που βοήθησαν την τόσο μεγάλη ανάπτυξη της Νορβηγίας:
-
Το πετρέλαιο (προσφέρει τεράστιο εισόδημα στην οικονομία)
-
Την συνέχεια της κυβέρνησης, αφού πάντα (εδώ και 10ετίες) κυβερνάται από συνασπισμό κομμάτων και άρα υπάρχει συνέχεια στο τι γίνεται και δεν αλλάζουν τα πάντα (φορολογικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό κλπ.) κάθε 4 χρόνια που έχουν εκλογές.
ΥΓ: Έχουν απίστευτα πολλούς μετανάστες από Ινδία και Πακιστάν. Αφού κοροϊδευτικά ο Δανός συνάδελφος πείραζε τον Νορβηγό και του έλεγε ότι δεν ήρθαμε στη Νορβηγία άλλά στο Βόρειο Πακιστάν!!
-
-
Βόρειο Πακιστάν ??? Καλό !!!!!
Νομίζω ότι οι χώρες που ευημερούν είναι αυτές που έχουν σοβαρούς πολίτες και κατ΄πέκταση σοβαρούς πολιτικούς και ακολουθούν - όλοι - κατά γράμμα την όποια νομοθεσία έχουν χωρίς κόλπα και παραθυράκια, μια νομοθεσία που ισχύει για όλους οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις σε βιομηχάνους, πολιτικούς, κουμπάρους κλπ.
Αν είμαστε το ίδιο σοβαροί εδώ στην Ελλάδα θα είμαστε ο παράδεισος επί γής με το οικόπεδο που έχουμε με μπόνους τον ήλιο και τον καλό καιρό, αλλά φεύ, έχουμε τον κακό μας τον καιρό. Δεν θέλω να πολιτικολογώ αλλά δεν μπορώ να ξεφύγω και να μην γκρινιάζω γιατί έχω κουραστεί να βλέπω δίπλα μου στην Ευρώπη που ανήκουμε την κοινωνική πρόοδο, την ανάπτυξη, την ηρεμία και την ασφάλεια και να μην μπορώ να την ζήσω, sorry αν σου χάλασα το πόστ αλλά έτσι αισθάνομαι, γιατί και εγώ στα πολύ δημιουργικά μου χρόνια που γύριζα συνεχώς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου την ίδια πίκρα αισθανόμουν, γιατί να μην μπορούμε να ησυχάσουμε και να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας όπως μας αξίζει σαν άνθρωποι πολιτισμένοι που ενδιαφέρονται να γίνουν καλύτεροι και πιο χρήσιμοι.
-
Συμφωνώ σε όσα γράφεις. Απομονώνω το παρακάτω, για να πω κάτι:
γιατί να μην μπορούμε να ησυχάσουμε και να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας όπως μας αξίζει σαν άνθρωποι πολιτισμένοι που ενδιαφέρονται να γίνουν καλύτεροι και πιο χρήσιμοι.
Γιατί δυστυχώς ΔΕΝ μας αξίζει... η πλειοψηφία των πολιτών θέλει την ρεμούλα, την λαμογιά, το βόλεμα και όχι την σκληρή δουλειά. Οπότε εκλέγουμε τους πολιτικούς που θα κάνουν αυτά και ΟΧΙ αυτούς που θα κάνουν καλό στην χώρα. Άλλη μια φορά διαπίστωσα το επίπεδο (εξαιρετικά χαμηλό) των Ελλήνων στις τελευταίες διακοπές που πήγα φέτος...ντράπηκα εγώ (γιατί αυτοί που τα έκαναν δεν είχαν καμία ντροπή) που είμαι Έλληνας και μπαίνω στο ίδιο καλάθι με αυτούς. Είμαστε φυγόπονοι, τυχοδιόκτες και απαίδευτος λαός δυστυχώς.
-
Αν δεν υπήρχε η Τουρκία, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, όπως λένε και οι υπόλοιποι...
-
Oslo από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου . Αν κρίνω από την Κοπενγχάγη , λαοί με ακριβούς μισθούς και φτωχή ζωή , λόγω του υπερβολικού κόστους .
Την Ρωσία δεν την έχουν δίπλα τους . η Φινλανδία την έχει . Στον Β' ΠΠ είχαν κάτι θέματα αν θυμάμαι καλά , έχουν τεράστια έκταση και λίγο πληθυσμό και δεν βγήκαν από τον Μεσαίωνα οι μισοί μόλις πριν 200 χρόνια και οι άλλοι μισοί πριν 100 και με μεγάλες απώλειες πληθυσμού .
Εχουμε τα στραβά μας , πολλά στραβά , αλλά οι κριτική να αφορά όμοια πράγματα . Σιγά μην συγκριθούμε και με την Σουηδία που έχει 500 χρόνια να πολεμήσει .
-
Oslo από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου . Αν κρίνω από την Κοπενγχάγη , λαοί με ακριβούς μισθούς και φτωχή ζωή , λόγω του υπερβολικού κόστους .
Δεν ισχύει αυτό, μόνο τα σπίτια (και το αλκοόλ) είναι πολύ ακριβά, τα υπόλοιπα είναι σε λογικές τιμές, ιδιαίτερα εαν συγκρίνεις αναλογικά με τους μισθούς, τότε την λές και μέτρια προς φτηνή. Αλλά σε σοβαρές πόλεις, το σπίτι δεν είναι θέμα, γιατί μπορείς να μείνεις 30-40 χλμ. εκτός πόλης πολύ φτηνά και με το τρένο σε 20' είσαι στην δουλειά σου.
Στο Παρίσι είχα συνάδελφο που έμενε 300χλμ. μακριά από το γραφείο του (σαν να μένει κάποιος Βόλο και να δουλεύει Αθήνα!!!!) και με το TGV έκανε ακριβώς 1.05΄ να φτάσει από το σπίτι στην δουλειά, όσο θέλω εγώ από Αγ. Παρασκευή στη Ν. Σμύρνη.
-
Φάνη στην Κοπεγχάγη το φαγητό ήταν σε τιμές 2πλάσιες και 3πλάσιες αναλογικά από ό,τι στην Ελλάδα .
Τα ενοίκια είναι εξωπραγματικά . Δεν έχουν ΤGV . Ανηψιός έμενε Σουηδία 10 χρόνια και μόλις βρήκε άκρη στην Ελλάδα επέστρεψε . Στην αρχή είχαν θέματα που να μείνουν , γιατί υπάρχουν περίεργοι νόμοι για να νοικιάσεις σπίτι αν δεν είσαι 5 χρόνια στην χώρα και διάφορα κουφά που στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ισχύουν .
Εχω Φινλαδέζα παντρεμένη με Ελληνα στην πολυκατοικία μου . Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά . Πολλά παίρνεις σε μισθό , αλλά πάρα πολλά δίνεις σε δαπάνες διαβίωσης .
Το έχουμε αναλύσει παλιά με Λάπ και Ιωάννη . Με ανάλογη ζωή στην Ελλάδα με 500-600 τον μήνα την βγάζει άνετα ζευγάρι .
Ζωή του τύπου : Ζούμε για να Δουλεύουμε .
-
Την Ρωσία δεν την έχουν δίπλα τους . **η Φινλανδία την έχει **. Στον Β' ΠΠ είχαν κάτι θέματα αν θυμάμαι καλά , έχουν τεράστια έκταση και λίγο πληθυσμό και δεν βγήκαν από τον Μεσαίωνα οι μισοί μόλις πριν 200 χρόνια και οι άλλοι μισοί πριν 100 και με μεγάλες απώλειες πληθυσμού .
Εχουμε τα στραβά μας , πολλά στραβά , αλλά οι κριτική να αφορά όμοια πράγματα . Σιγά μην συγκριθούμε και με την Σουηδία που έχει 500 χρόνια να πολεμήσει .
Και η Νορβηγία. Πάντως και οι Σουηδοί έχουν κλάσει μέντες με την Ρωσία. Σημερινά νέα: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1510661/souidia-forologisi-ton-trapezon-gia-ti-xrimatodotisi-tou-amuntikou-proupologismou
Όχι ότι θα κάνει καμιά διαφορά αν αποφασίσει να επιτεθεί η Ρωσία, η οποία έχει 15.000 άρματα μάχης, όταν όλο το ΝΑΤΟ μαζί (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα κλπ) έχει 7.000...Εντελώς off topic πάντως...
-
Αναφέρθηκα στην Φινλανδία επειδή υπήρχε ο όρος της Φινλανδοποίησης .
Η Νορβηγία έχει σύνορα επάνω κοντά στον Βόρειο Πόλο μικρής έκτασης και δύσκολου κλίματος .
Απλά έπρεπε να ξεκαθαρίσω ότι η Νορβηγία δεν αισθάνθηκε φόβο από την ΣΕ , περισσότερο από ότι η Ολλανδία για παράδειγμα .
-
Φάνη στην Κοπεγχάγη το φαγητό ήταν σε τιμές 2πλάσιες και 3πλάσιες αναλογικά από ό,τι στην Ελλάδα .
Τα ενοίκια είναι εξωπραγματικά . Δεν έχουν ΤGV .
Δεν ξέρω για Κοπεγχάγη, δεν έμεινα καθόλου (απλά έμεινα 1 ώρα στο αεροδρόμιο). Στο Όσλο πάντως το φαγητό δεν ήταν τόσο ακριβό (τα ποτά είναι πανάκριβα), ήταν 1.5 φορά η Αθήνα ή και το ίδιο εαν συγκρίνεις με αντίστοιχα εστιατόρια.
TGV το ξέρω ότι δεν έχουν, αλλά έχουν γρήγορα τρένα (200χλμ περίπου πάνε) οπότε εγώ που έκανα μια απόσταση 40 χλμ. με ταξί το πρωί μας πήρε 40' και το απόγευμα που γύρισα με τρένο έκανε 25'. Άρα είναι εφικτό να δουλεύεις κέντρο και να μένεις σε μια μικρότερη και πολύ φτηνότερη πόλη. Εδώ εαν αποφασίσεις να μείνεις π.χ στην Βάρη θέλεις πάνω από 2 ώρες την ημέρα (και με αυτοκίνητο, τρένο ΔΕΝ υπάρχει) για να πάς στην δουλειά του στο κέντρο και να επιστρέψεις. Θέλω να πω ότι τα σπίτια είναι πανάκριβα, αλλά δεν χειάζεται να μένεις στο κέντρο, γιατί πολύ απλά είναι εύκολη η μετακίνηση.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]