Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Ελληνική Ναυτιλία
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Ελληνική Ναυτιλία
    • 1
    • 2
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 18
    • 19
    • 10 / 19
    Αντίλογος
    53
    365
    1452
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M
      mad-max-13 last edited by

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • D
        dimitris_f last edited by

Ο χρήστης Hannibal έγραψε:

@volvozeus
        Μ΄αρεσε η ιστοριουλα που δειχνει οτι ο κοσμος ,γενικα , δεν ξερει τι ειναι η ναυτιλια. Συμφωνω οτι δεν ξερει (ουτε εγω ξερω) . Αυτο βεβαια δεν τον εμποδιζει να θετει ερωτηματα για τα οποια δεν χρειαζεται να ξερει ακριβως πως λειτουργουν οι ναυτιλιακες και πλοιοκτητριες εταιρειες. Ουτε τον εμποδιζει να διατηρει την αποψη του (η οποια ειναι 'δεν ξερω') οταν δεν παιρνει ικανοποιητικες (με στοιχεια) απαντησεις.

Δεν ειπα οτι ειναι κακο να ρωτας.. Ουτε νομιζω εδειξα εγω ή ο Hannibal οτι δεν θελουμε να απαντησουμε σε ερωτηματα...Αν αυτος που ρωταει δεν καλυπτεται απο τις -αρκετα σαφεις- απαντησεις, δεν ειναι προβλημα δικο μου.

Το μονο στοιχειο (οπως το καταλαβαινω εγω) που μπορει να δειξει τις απωλειες της ελληνικες οικονομιας λογω αλλαγης σημαιας ειναι η αναλυση των εισοδηματων που δημιουργει η ναυτιλια. Και να μου πεις οτι απο το Χ εισοδημα των ναυλομεσιτων θα χαθει αυτο το ποσοστο γιατι θα σταματησουν να συνεργαζονται με ελληνες ναυλομεσιτες (θα σταματησουν ?) ή απο το Ψ εισοδημα απο προμηθειες/ανταλλακτικα των εμπορων/αντιπροσωπων θα χαθει αυτο το ποσοστο γιατι θα σταματησουν να συνεργαζονται με ελληνες εμπορους/αντιπροσωπους , ή απο το Ζ εισοδημα των ελληνων ναυτικων θα χαθει αυτο το ποσοστο γιατι θα απολυσουν ενα αριθμο ελληνων ναυτικων (θα απολυσουν ?) , κτλ (για ολων των ειδων τα εισοδηματα) .

Θα χαθουν καποια προνομια της ελληνικης ναυτιλιας λογω μειωσης της υπο ελληνικη σημαια χωρητικοτητας ? Θα εχει συνεπειες αυτο και ποιες ? Για να δουμε και ποια ειναι τα περιθωρια διαπραγματευσης της (οποιας ) κυβερνησης .

Σε αυτα δεν νομιζω οτι πηρα καποια απαντηση.

Και χωρις να ξερει κανεις ποια θα ειναι η αυξηση της φορολογησης.

Δημητρη μου συγνωμη. Δεν σου εβαλα την θεση του συριζα? Δεν ειδες ποσο προχειρα πεταξανε μια μαλακια? θα φορολογισουνε λεει το καθε πλοιο 500κ ευρο.... Και νομιζουν οτι μπορουν να φορολογουν καθε πλοιο, και οτι τα πλοια ειναι 4,000.... Και μου το γυρισες, τι τα λες σε μενα, ειπα εγω για συριζα κλπ.
        Αρα σου απαντησα. Και σου ξανα απαναταω. Οσο δεν υπαρχει σωστος ανθρωπος, (που να ξερει τα παντα για την ναυτιλια) αν παει να πειραξει την νομοθεσια ολων αυτων των εταιρειων , το μονο που θα καταφερει ειναι να τα κανει μπαχαλο και να χαθουν πααααααρα μα παρα πολλα λεφτα.

Απο την μια μας λες να σου πουμε ποσο. Σου λεω για φορολογια λιγο μπακαλιστικα αλλα σου δειχνι ενα μεγεθος. Δεν σχολιαζεις.
        Εσυ θες να σου κανουμε ολοκληρη οικονμικη αναλυση σε καθε μια απο τις εταιρειες που εχουν πλοια με ελληνικη σημαια, με τις εγκαταστασεις της στην Ελλαδα, αναλογα τι προσωπικο εχει, με ποιους συνεργαζεται κλπ κλπ. Ε δεν γινεται ρε μεγαλε... Και εγω θελω την Jolie αλλα την πηδαει ο Brad....(λες και αμα δεν την πηδαγε ο Βραδ θα το εγω αλλα λεμε και καμμια μαακια να περναει η ωρα )
        Ε τι να κανουμε... Καποια πραγματα ειναι αυτα που ειναι και το συγκεκριμενο (οχι η Jolie) καλυτερη να μεινει ως εχει γιατι ειναι ευερεθιστο και αα φυγει να χασουε πολλα.
        Παρε παραδειγμα βιοτεχνιες και βιομηχανιες που εδιωξε ο Αντρικος την δεκαετια του 80.....

Για τον συριζα τα επαμε, πες τα στον συριζα (και χωρις να εχω δει αν αυτη ειναι η επισημη θεση του συριζα ή κατι που πεταξε καποιος υποψηφιος).

Τον υπολογισμο που εκανες δεν μπορω να τον αμφισβητησω (με την εννοια του να σου πω 'εδω κανειςλαθος'), αλλα ειμαι πολυ επιφυλακτικος για το νουμερο που εβγαλες γιατι αφενος εχω διαβασει σε διαφορες μεριες οτι τα εσοδα απο τη φορολογηση του ναυτιλιακου κεφαλαιου ειναι 12-15 εκατομμυρια ετησιως(και υποθετω οτι τα νουμερα ειναι απο τον προυπολογισμο του κρατους) και αφετερου εχω διαβασει διαφορες φοροαπαλλαγες στη φορολογηση των ναυτιλιακων/πλοιοκτητριων εταιρειων και δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστος ο υπολογισμος που κανεις.

Τα υπολοιπα τα εχουμε πει (δυο μερες τα συζηταμε )

• H
          hannibal last edited by

Ο χρήστης wannabe έγραψε:
          ρε συ Hannibal, συγγνώμη κιόλας, αλλά εμένα δεν με νοιάζει και τόσο πολύ αν φύγει η ναυτιλία.
          ειδικά τώρα. και συμπεριλαμβάνω και το όποιο κόστος στη θέση μου αυτή.

η φύση της είναι φυγόμαχη και οι δυνατότητες της επ'αυτού πολλές. αν λοιπόν, τώρα που τα λεφτά είναι λίγα, δεν ελαφρύνουμε/ενισχύσουμε αυτούς που είναι αναγκασμένοι να μείνουν (πχ ξενοδόχοι) πότε θα το κάνουμε?

είναι τυχαίο οτι οι Έλληνες εφοπλιστές και πλοιοκτήτες επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν τα λεφτά ήταν τσάμπα και τα δάνεια έρεαν και απειλούν να φύγουν τώρα που έκλεισε η κάνουλα?
          φέρνεις και παράδειγμα τα δάνεια των Κινέζων για ναυπήγηση στη Κίνα σαν ψήφο εμπιστοσύνης, όταν στη πραγματικότητα είναι ένα απο τα πιο σίγουρα στοιχήματα που μπορεί να πάρει ένας Κινέζος τραπεζίτης.
          Σαν να δίνει η Deutsche Bank δάνειο στον ΟΤΕ να αγοράσει Siemens και οι Οτετζήδες να λένε οτι είναι πρωτοπόροι της τεχνολογίας μιας και τους χρηματοδοτεί το γερμανικό κεφάλαιο για έρευνα και ανάπτυξη...
          είδαμε όλοι πως κατέληξε αυτό το σενάριο.

τα παραδείγματα με κρουαζιερόπλοια, και το πολυπληθές προσωπικό τους που αποκλίνει απο το μέσο όρο επάνδρωσης, έγιναν η νόρμα που προεκτάθηκε για να υποστηρίξεις μια συνεισφορά στην ελληνική οικονομία που δεν υφίσταται στο βαθμό που το παρουσιάζεις. και αυτό είναι αυταπόδεικτο διότι αν υφίστατο θα είχαμε ήδη τη λύση στα πολλά μας οικονομικά προβλήματα.

δεν ξέρω τι άλλο ειπώθηκε γιατί δεν μπορώ να διαβάσω 2-3 σελίδες walls of text. αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση, ο κόσμος μας δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος.

να συνοψίσω οτι προφανώς δεν είναι καλό να διώχνουμε οικονομική δραστηριότητα όποια και αν είναι αυτή. αλλά δεν θα κατεβάσουμε, και άλλο, τα βρακιά μας. στη τελική σαν χώρα δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά ακόμα.

Δεν θα σε νοιαξει οπως τοτε που διωξανε τις βιομηχνιες αλλα τωρα χτυπαμε το κεφαλι μας.
          Δεν θα σε νοιαξει οπως δεν σε ενοιαξε τοτε που διωξανε τις βιοτεχνιες αλλα τωρα χτυπαμε το κεφαλι μας.
          Ε οκ.... Οτι μας φερνει συναλαγμα στην χωρα και αφηνει εκατονταδες εκατομυρια ευρο στα κρατικα οχι μονο απο την φορολογια αλλα απο παρα πολλες δραστηριοτητες, η το πηδαμε στην φορολογια μεχρι να ψοφισει, η να σηκωθει να φυγει και να χασουμε αλο ενα εσοδο.

Τα βρακια που τα κατεβαζουμε ακριβως με την ναυτιλια? Εδωσε καμμια κρατικη επιχορηγια σε ρευστο και δεν το ξεραμε? Σαν ολες αυτες που περνανε οι αγροτες με τα χωραφια στους γκρεμους και τα φαραγκια. Τις επιχορηγιες των κομματων για εκλογες (40 μυρια πηρανε ηδη και παε για δευετερες. και κατα τα αλλα δεν εχουν να δωσουν φαρακα στους καρκινοπαθις). Τις μιζες στους διεφθαρμνους πολιτικους.... Ολα αυτα.....
          Για αυτο γυρισανε? Ειμαι σιγουρος. Καταρχας ξερετε ποιες ειναι οι φορο απαλλαγες? Που απλα πετατε κατι ετσι στον αερα εειδη ετσι ακουσατε. Σαν τα 10-15 εκατομμυρια ευρο που ελεγε ο Δημητρης ενα πραγμα....

Διωχτε τους.... Θα γελασει μεχρι και το παρδαλο κατσικι.....

Οσο για την Κινα. Καποιος επενδυει κατι για να φερει περισσοτερα λεφτα απο ενα καδο. Ε οι κινεζοι επενδυσανα στον ΕΛΛΗΝΑ πλοιοκτητη οταν η ιδια του η χωρα κοιταει πως να τον υπερφορολογισει. Καταλαβες τωρα. (και μιλαω παντα για την ποντοπορο ναυτηλια και οχι την ακτοπλοια) οπου εκει γινεται της πουτανας το καγγελο.

• V
            volvozeus last edited by

Και sorry αλλα τι σχεση εχουν οι ελληνικες τραπεζες και η εισοδος της χωρας στο ευρω με τα δανεια που πηραν οι εφοπλιστες? Ποιος σου ειπε οτι η κανουλα εκλεισε?
            http://www.lloydslist.com/ll/sector/fin ... 399780.ece
            Και για οσους δεν δουν το λινκ..$1.3bn, 65% χρηματοδοτηση για 9 LNG....

• H
              hannibal last edited by

Ο χρήστης dimitris_f έγραψε:
              Για τον συριζα τα επαμε, πες τα στον συριζα (και χωρις να εχω δει αν αυτη ειναι η επισημη θεση του συριζα ή κατι που πεταξε καποιος υποψηφιος).

Τον υπολογισμο που εκανες δεν μπορω να τον αμφισβητησω (με την εννοια του να σου πω 'εδω κανεις λαθος'), αλλα ειμαι πολυ επιφυλακτικος για το νουμερο που εβγαλες γιατι αφενος εχω διαβασει σε διαφορες μεριες οτι τα εσοδα απο τη φορολογηση του ναυτιλιακου κεφαλαιου ειναι 12-15 εκατομμυρια ετησιως(και υποθετω οτι τα νουμερα ειναι απο τον προυπολογισμο του κρατους) και αφετερου εχω διαβασει διαφορες φοροαπαλλαγες στη φορολογηση των ναυτιλιακων/πλοιοκτητριων εταιρειων και δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστος ο υπολογισμος που κανεις.

Τα υπολοιπα τα εχουμε πει (δυο μερες τα συζηταμε )

Οκ. μηπως καπου εχεις διαβασει λαθος οι ειναι 10-15 εκκατομυρια ευρο. Γιατι δεν βγαινει ρε αδερφε. Πραγατικα. Τα νουμερα αυτα δεν βγαινουν..... Αν θες και εχεις ορεξη μπορω να σου στειλω πως ακριβως γινοντε τα λογιστικα για μια ναυτηλιακη εταιρεια. Αλλα παιζει να χασεις τον μπουσουλα, εδω κανουν λαθος ναυτιλιακοι λογιστες με χρονια προυπηρεσιας. Και ο προυπολογισμος του κρατος νομιζεις οτι παντα ειναι σωστος? Δες ποσο ωραια τα μαγειρευανε τοσα χρονια μεχρι που μας φερανε τον λογαριασμο και πρεπει να πληρωσουμε.....

Και το ξαναρωταω.....
              Οταν λετε υποφορολουγουντε η κατεβαζουνε και αλλο τα βρακια του Ελληνα πολιτη/φορολογουμενου/κρατους σημαινει οτι κανεις συγκριση με καποιον που φορολογειται σωστα και ειναι καθολα σωστος.... Με τι συγκρινεις τον τομεα της ναυτηλιας και θεωρειται εσεις (σαν οτι υποφορολογυνται? Με αλλα κρατη? Με αλλου ειδους ελληνικες επιχειρησεις? Με τι ακριβως?

• M
                mercyful_fate last edited by

Ο χρήστης Tiger έγραψε:
                Οι Κινεζοι δανειζουν τους εφοπλιστες για να κατασκευαζουν τα πλοια τους στην Κινα και να τονωσουν την εγχωρια αγορα.
                Αυτα κανει οποιος εχει δικο του νομισμα,τονωνει την εγχωρια ζητηση του αντι να παρακαλαει την Μερκελ

Σε λίγο θα μας πεις και ότι γαμάει καλύτερα στο κρεβάτι όποιος έχει δικό του νόμισμα, προκειμένου να μας πείσεις ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη δραχμή.

• V
                  volvozeus last edited by

Το μονο στοιχειο (οπως το καταλαβαινω εγω) που μπορει να δειξει τις απωλειες της ελληνικες οικονομιας λογω αλλαγης σημαιας ειναι η αναλυση των εισοδηματων που δημιουργει η ναυτιλια. Και να μου πεις οτι απο το Χ εισοδημα των ναυλομεσιτων θα χαθει αυτο το ποσοστο γιατι θα σταματησουν να συνεργαζονται με ελληνες ναυλομεσιτες (θα σταματησουν ?) ή απο το Ψ εισοδημα απο προμηθειες/ανταλλακτικα των εμπορων/αντιπροσωπων θα χαθει αυτο το ποσοστο γιατι θα σταματησουν να συνεργαζονται με ελληνες εμπορους/αντιπροσωπους , ή απο το Ζ εισοδημα των ελληνων ναυτικων θα χαθει αυτο το ποσοστο γιατι θα απολυσουν ενα αριθμο ελληνων ναυτικων (θα απολυσουν ?) , κτλ (για ολων των ειδων τα εισοδηματα) .

Θα χαθουν καποια προνομια της ελληνικης ναυτιλιας λογω μειωσης της υπο ελληνικη σημαια χωρητικοτητας ? Θα εχει συνεπειες αυτο και ποιες ? Για να δουμε και ποια ειναι τα περιθωρια διαπραγματευσης της (οποιας ) κυβερνησης .

Με μπερδεψες...οι ναυλομεσιτες που κολλανε στην κουβεντα που κανουμε τοση ωρα? Να το δουμε λιγο απλα και γενικα πως λειτουργει το πραγμα...
                  Υπαρχει καποιος Shipper ο οποιος εχει το φορτιο. Ενας ναυλωτης ο οποιος αναλαμβανει να προωθησει το φορτιο αυτο. Πολλοι εχουν και δικα τους φορτια (Glencore, Canfornav κα). Μεσολαβει ενας broker (ναυλομεσιτης), ο οποιος με μια προμηθεια (1-2% απο καθε μερια) αναλαμβανει να βρει πλοιο να μεταφερει το φορτιο αυτο. Η ιστορια μπορει να γινει πολυ πολλυπλοκη με υποναυλωσεις κτλ και πολυ πιο απλη αν αυτος που εχει τα φορτια εχει και δικα του πλοια (Clipper). Παρολα αυτα formally ο συσχετισμος υπαρχει, και απλα γινετε μεταφορα κεφαλαιων απο τη μια τσεπη στην αλλη. Ολες οι εταιρειες ειναι offshore...

Οσο για τα προνομια, δεν θα χαθει τιποτα. Αυτο που καθιστα ισχυρη την ελληνικη ναυτιλια δεν ειναι η σημαια, αλλα το υψηλο ποσοστο των ελληνικων συμφεροντων πλοιων. Καπου πιο πριν εγραψα οτι το σημαντικο για μια σημαια ειναι να μην ειναι black/grey listed. Δες εδω παραμετρους που καθοριζουν το ρισκο για expanded inspection σε ParisMOU λιμανια (Recognized Organisation ειναι η κλαση/νηογνωμονας, αν ειναι ΙACS ή οχι).

• M
                    mercyful_fate last edited by

• C
                      cabala10 last edited by

Ο χρήστης wannabe έγραψε:
                      ρε συ Hannibal, συγγνώμη κιόλας, αλλά εμένα δεν με νοιάζει και τόσο πολύ αν φύγει η ναυτιλία.
                      ειδικά τώρα. και συμπεριλαμβάνω και το όποιο κόστος στη θέση μου αυτή.

η φύση της είναι φυγόμαχη και οι δυνατότητες της επ'αυτού πολλές. αν λοιπόν, τώρα που τα λεφτά είναι λίγα, δεν ελαφρύνουμε/ενισχύσουμε αυτούς που είναι αναγκασμένοι να μείνουν (πχ ξενοδόχοι) πότε θα το κάνουμε?

είναι τυχαίο οτι οι Έλληνες εφοπλιστές και πλοιοκτήτες επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν τα λεφτά ήταν τσάμπα και τα δάνεια έρεαν και απειλούν να φύγουν τώρα που έκλεισε η κάνουλα?
                      φέρνεις και παράδειγμα τα δάνεια των Κινέζων για ναυπήγηση στη Κίνα σαν ψήφο εμπιστοσύνης, όταν στη πραγματικότητα είναι ένα απο τα πιο σίγουρα στοιχήματα που μπορεί να πάρει ένας Κινέζος τραπεζίτης.
                      Σαν να δίνει η Deutsche Bank δάνειο στον ΟΤΕ να αγοράσει Siemens και οι Οτετζήδες να λένε οτι είναι πρωτοπόροι της τεχνολογίας μιας και τους χρηματοδοτεί το γερμανικό κεφάλαιο για έρευνα και ανάπτυξη...
                      είδαμε όλοι πως κατέληξε αυτό το σενάριο.

τα παραδείγματα με κρουαζιερόπλοια, και το πολυπληθές προσωπικό τους που αποκλίνει απο το μέσο όρο επάνδρωσης, έγιναν η νόρμα που προεκτάθηκε για να υποστηρίξεις μια συνεισφορά στην ελληνική οικονομία που δεν υφίσταται στο βαθμό που το παρουσιάζεις. και αυτό είναι αυταπόδεικτο διότι αν υφίστατο θα είχαμε ήδη τη λύση στα πολλά μας οικονομικά προβλήματα.

δεν ξέρω τι άλλο ειπώθηκε γιατί δεν μπορώ να διαβάσω 2-3 σελίδες walls of text. αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση, ο κόσμος μας δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος.

να συνοψίσω οτι προφανώς δεν είναι καλό να διώχνουμε οικονομική δραστηριότητα όποια και αν είναι αυτή. αλλά δεν θα κατεβάσουμε, και άλλο, τα βρακιά μας. στη τελική σαν χώρα δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά ακόμα.

σε μια ναυτικη χωρα δεν σε πειραζει να φυγει η ναυτιλια?

• M
                        manosk last edited by

Στη χώρα ακόμα κι αυτοί που έχουν χρήματα έχουν πάψει να επενδύουν. Δεν γίνεται να ακούς κάθε μέρα ότι τα λεφτά σου θα γίνουν πετσετάκια και να ξεκινάς ή να συνεχίζεις να επενδύεις οπουδήποτε.

Πρέπει ν' αλλάξει το κλίμα, 6 μήνες προεκλογική περίοδος είναι από μόνη της καταστροφική.

• D
                          dimitris_f last edited by

Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:

Με μπερδεψες...οι ναυλομεσιτες που κολλανε στην κουβεντα που κανουμε τοση ωρα? Να το δουμε λιγο απλα και γενικα πως λειτουργει το πραγμα...
                          Υπαρχει καποιος Shipper ο οποιος εχει το φορτιο. Ενας ναυλωτης ο οποιος αναλαμβανει να προωθησει το φορτιο αυτο. Πολλοι εχουν και δικα τους φορτια (Glencore, Canfornav κα). Μεσολαβει ενας broker (ναυλομεσιτης), ο οποιος με μια προμηθεια (1-2% απο καθε μερια) αναλαμβανει να βρει πλοιο να μεταφερει το φορτιο αυτο. Η ιστορια μπορει να γινει πολυ πολλυπλοκη με υποναυλωσεις κτλ και πολυ πιο απλη αν αυτος που εχει τα φορτια εχει και δικα του πλοια (Clipper). Παρολα αυτα formally ο συσχετισμος υπαρχει, και απλα γινετε μεταφορα κεφαλαιων απο τη μια τσεπη στην αλλη. Ολες οι εταιρειες ειναι offshore...

Ενταξει , δεν κολλανε οι ναυλομεσιτες. Αλλα το θεμα δεν ειναι αυτο.Το θεμα ειναι οτι για να υπολογισθουν οι απωλειες της ελληνικης οικονομιας λογω αλλαγης σημαιας πρεπει να αναλυθουν ανα ομαδα τα εισοδηματα που δημιουργει η ναυτιλια στην οικονομια και μετα να υπολογισθουν οι απωλειες σε καθε ομαδα.
                          Αν δεν γινει αυτο, δεν μπορουμε να μιλαμε για μικρες ή μεγαλες απωλειες. Μιλαμε , απλως , για την 'αισθηση' που εχει ο καθενας μας.

Οσο για τα προνομια, δεν θα χαθει τιποτα. Αυτο που καθιστα ισχυρη την ελληνικη ναυτιλια δεν ειναι η σημαια, αλλα το υψηλο ποσοστο των ελληνικων συμφεροντων πλοιων. Καπου πιο πριν εγραψα οτι το σημαντικο για μια σημαια ειναι να μην ειναι black/grey listed. Δες εδω παραμετρους που καθοριζουν το ρισκο για expanded inspection σε ParisMOU λιμανια (Recognized Organisation ειναι η κλαση/νηογνωμονας, αν ειναι ΙACS ή οχι).

Πριν απο 3-4 χρονια ειχα διαβασει (σε ειδικη εκδοση καποιας εφημεριδας για την ναυτιλια) οτι διατηρωντας η ελληνικη ναυτιλια (ελληνικη σημαια) μια απο τις πρωτες θεσεις στη παγκοσμια ναυτιλιακη οικονομια , δινεται η δυνατοτητα στο ελληνικο ναυτιλιακο κεφαλαιο να επηρεαζει το διεθνες καθεστως που ισχυει για τις παγκοσμιες θαλασσιες μεταφορες (νομικο πλαισιο, συμβασεις, προδιαγραφες, προστασια της ακτοπλοιας , και-τα-λοιπα , και-τα-λοιπα). Για να μπορει , λοιπον , το ελληνικο ναυτιλιακο κεφαλαιο να επηρεαζει τη διεθνη ναυτιλιακη πολιτικη , πρεπει η χωρητικοτητα της υπο ελληνικη σημαια ναυτιλιας να ειναι σημαντικη.
                          Σε αυτο αναφερομαι.Δεν ισχυει αυτο ? Δεχομαι ομως αυτο που γραφεις (το οποιο φαινεται να εχει σχεση με επιθεωρησεις και ελεγχους πλοιων , καθυστερησεις στα λιμανια κα τετοιου ειδους προνομια).

• H
                            hannibal last edited by

Το θεμα ειναι οτι για να υπολογισθουν οι απωλειες της ελληνικης οικονομιας λογω αλλαγης σημαιας πρεπει να αναλυθουν ανα ομαδα τα εισοδηματα που δημιουργει η ναυτιλια στην οικονομια και μετα να υπολογισθουν οι απωλειες σε καθε ομαδα.
                            Αν δεν γινει αυτο, δεν μπορουμε να μιλαμε για μικρες ή μεγαλες απωλειες. Μιλαμε , απλως , για την 'αισθηση' που εχει ο καθενας μας.

Δημητρη επειδη φαινεται να ασχολησαι με οικονομικα εφ οσον σε νοιαζουν τοσο πολυ τα νουμερα συγκεκριμενα.
                            Απο μια ερευνα που εκανα προκειπτουν τα εξης.

Απο το 2000 μεχρι το 2011 η ναυτηλια βαση του κ.Πικραμενου προσέφερε 154 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών μεταφορών, ωστόσο, προσέθεσε, το 40% του ποσού αυτού επανεξήχθη στο εξωτερικό, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες πληρώνουν για υπηρεσίες παρεχόμενες από άλλες χώρες. Δηλαδη μεινανε στην Ελλαδα 61,6δις ευρο.

Σύμφωνα με την Ernst & Young. Το 2011 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην Ελλάδα ήταν 14 δισ. ευρώ καλύπτοντας το 51% του εμπορικού της ελλείμματος.

Αυτη την στιγμη βαση την Ενωση Ελληνων Εφοπλιστων μονο στο στο λεγομενο cluster του Πειραια δραστηριοποιουντε 200,000 υπαλληλοι και υψηλοβαθμα στελεχη (χωρις να μετραμε τα πληρωματα) χωρις να μετραμε Ελληνες που δουλευουνε σε παραρτηματα ελληνικων εταιρειων στο εξωτερικο. Ενω πανω στα πλοια οι ελληνες ναυτικοι ειναι γυρω στις 15,700.

Ο υπουργος αναπτυξης υποστυριζει οτι

«Με δεδομένο τον ρόλο που διαδραματίζει στις θαλάσσιες μεταφορές, η πρόοδος και η βελτίωση της ελληνικής ναυτιλίας είναι εθνικής σημασίας. Το μέγεθος και η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία επιτρέπουν την καθοριστική συμβολή στην απασχόληση, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα. Η ιδιαιτερότητα της εποχής υπενθυμίζει ότι η αποδεδειγμένα ανταγωνιστική και πρωτοπόρος ελληνική ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην αναζήτηση εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση, μπορεί να μειώσει την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.
                            Σύμφωνα με αποτελέσματα αδημοσίευτης μελέτης του ΙΟΒΕ η προσέλκυση όλων των δραστηριοτήτων των ελλήνων εφοπλιστών στη Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία 26 δισ. ευρώ (έναντι του περίπου 10 δις ευρώ ετησίος σήμερα), ενώ με τις άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες που θα αναπτύσσονταν ως συνέπεια, γύρω από τον κόμβο της ναυτιλίας η ανεργία στον τόπο μας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 35%!

Απο τα λεγομενα του κ.Μαρτινου

Η ναυτιλία απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους, επιστρέφοντας μάλιστα το 2010 στην οικονομία 13 δισ. ευρώ σε ξένο συνάλλαγμα.
                            Εκτός από το φιλανθρωπικό έργο , ο κ.Μαρτίνος επισημαίνει την ανάγκη συνεισφοράς των πλούσιων Ελλήνων μέσω της παροχής θέσεων εργασίας στους νέους.
                            Το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου ανακοίνωσε πρόσφατα τη δωρεά 100 εκατ.ευρώ.

Και αλλα πολλα. Αν ακομα συνεχιζεις να πιστευεις οτι ενα τετοιο τομεα πρεπει να τον κανουμε να φυγει τοτε τι να σου πω.

Απο την αλλη (για να κανω την χαρη του manok νομιζω)παρατηρησα και τι ειναι αυτο που εχει κατακρεουργησει το ΝΑΤ και δεν ειναι οι ελληνες εφοπλιστες/πλοιοκτητες.
                            Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (-1 εκατ. ευρώ, με έσοδα 1,6 εκατ. ευρώ και έξοδα 2,6 εκατ. ευρώ). Κοινως ολα το κομματοσκυλα που εχουν μπει με δοντι σε διαφορες υπηρεσιας της στεριας (βλεπε σχολες) γραφοντας συγχρονος υπηρεσια για συνταξιμα χρονια στο φυλλαδιο τους

Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (- 40.198 ευρώ, με έσοδα 11,963 εκατ. ευρώ και έξοδα 12 εκατ. ευρώ) και

Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (-11.210 ευρώ ή έσοδα 10,681 εκατ. ευρώ και έξοδα 10,692 εκατ. ευρώ).

Οπως πολυ μεγαλο πληγμα εφαγε απο το κουρεμα των ομολογων οπου εσκισε το αποθεματικο του ταμειο κατα 69,42%. Δηλαδη απο 15.339.828 ευρω επεσε στα 4,6 εκατ. ευρο

• M
                              mirage last edited by

Σε συνέχεια της συζήτησης
                              http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231199606

• H
                                hannibal last edited by

Ο χρήστης mirage έγραψε:
                                Σε συνέχεια της συζήτησης
                                http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231199606

Επιπλέον, ο κ. Βενιάμης δήλωσε ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η ΕΕΕ θα πορευθεί με τη νέα κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτικός που θα αγνοήσει το συμφέρον του τόπου.

Reading between the lines εννοει οτι εφ οσον δεν θα υπαρξει πολιτικος που να εξωθησει τους εφοπλιστες να τα μαζεψουν και να φυγουν....

Γνωριζοντας αυτο

Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια στην Ακτή Μιαούλη για επικείμενη αποχώρηση ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα με προορισμό τις ΗΠΑ, το City του Λονδίνου, τη Μέση Ανατολή και τη Σιγκαπούρη.

Όμως το θέμα προχώρησε ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με έγκυρα πληροφορημένες πηγές του Πρώτου ΘΕΜΑατος σε συνάντηση εφοπλιστών την περασμένη εβδομάδα, σε γνωστό παραδοσιακό και γκλαμουράτο-high society- στέκι του Πειραιά, με όνομα βαρύ σαν ιστορία και θεά τον Αργοσαρωνικό, το αντικείμενο συζήτησης ήταν ένα γκάλοπ.
                                Όχι όμως πολιτικό όπως συνηθίζεται την προεκλογική περίοδο αλλά ένα γκάλοπ ενδοεταιρικό.

Πιο συγκεκριμένα, σε 15 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εκ των οποίων οι μισές είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά τέθηκε στο προσωπικό το ερώτημα εάν σε περίπτωση μετεγκατάστασης της εταιρείας στο εξωτερικό θα ακολουθούσαν.
                                Το ποσοστό όσων απάντησαν θετικά έφθασε το εκπληκτικό ποσοστό του 80%!

«Περιμέναμε ένα 40% όχι όμως και 80%» έλεγε στο τραπέζι ένας από τους εφοπλιστές. Ακόμη και τα 20% που απάντησε αρνητικά ο λόγος ήταν οικογενειακός αφού για διάφορες αιτίες δεν μπορούν να πάρουν την οικογένεια μαζί τους σε ξένη χώρα.
                                Οι υπάλληλοι των ναυτιλιακών εταιρειών θεωρούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό είναι καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα του άμεσου μέλλοντος ενώ θα έχουν και εξασφαλισμένη εργασία σε γνώριμο εργασιακό περιβάλλον.

Πολύ γνωστός εφοπλιστής και προβεβλημένος με εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία, που παρακολουθούσε τη συζήτηση, χωρίς να έχει συμμετάσχει στο γκάλοπ αυτό μονολόγησε: «Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει έτσι και φορολογηθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες».

Οι 15 αυτές εταιρείες ελέγχουν στόλους που αποτελούνται από 15 έως 40 πλοία και απασχολούν περί τα 100 άτομα η κάθε μία.

Πρόσφατα ένας άλλος Έλληνας εφοπλιστής είχε εκμυστηρευτεί στο «Πρώτο ΘΕΜΑ»: «Εάν το αποφασίσουμε θα φύγουμε οι περισσότεροι οικογενειακώς και μαζί μας θα πάρουμε κάποια από τα κορυφαία μας στελέχη. Εδώ στην Ελλάδα θα αφήσουμε κάποιους υπαλλήλους.»

Το ιδιο ειπε και πριν λιγες ημερες ο Χαρης Βαφειας της Stealth Gas, δηλαδη οτι

ήδη ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες -κυρίως εισηγμένες- ρωτούν από τώρα τα στελέχη τους αν θα τις ακολουθήσουν σε τυχόν μετακίνησή τους στο Ντουμπάι ή τη Σιγκαπούρη και έχουν λάβει θετική απάντηση.

Εντυπωση απο αυτα που ειπε ο κ. Βενιαμης, μου κανει αυτο....

Όταν πρωτοπήγα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πριν απο 27 χρόνια, θυμάμαι τον αείμνηστο Σταύρο Γουρδομιχάλη, που μου έφερε ένα γράμμα του 1932 με τα αιτήματα της ελληνικής ναυτιλίας, τα οποία ήταν τα ίδια που έχουμε και σήμερα

• V
                                  vrax last edited by

καλα και ο βενιαμης δεν ειναι και κανενας βαρεων βαρων, δυστυχως

• M
                                    megane98hp last edited by

Ψιλοάσχετο αλλά αυτό το πλοίο ήταν στο Ηράκλειο προχθες.
                                    http://www.google.com/search?q=mein+sch ... d=0CGsQsAQ

• V
                                      volvozeus last edited by

Ο χρήστης vrax έγραψε:
                                      καλα και ο βενιαμης δεν ειναι και κανενας βαρεων βαρων, δυστυχως

+1...αλλα ετσι κι αλλιως πρωτα μαζευονται οι δυνατοι, αποφασιζουν και μετα γινετε και καμια γενικη της ΕΕΕ
                                      Παντως τα circular της ενωσης ειναι πιο on time απο της σημαιας..

Παντως σε σχεση και με το αρθρο του mirage πιο πανω, το θεμα παιχτηκε μεχρι και σε τηλεοπτικες ειδησεις, με αφορμη και τα Posidonia..ο ΑΝΤ1 ειχε εκτενες ρεπορταζ απο τη δεξιωση της Εθνικης Τραπεζας (ηταν κι ο Μινως βεβαια εκει), με πολυ νοημα ομως!

Σχετικα με αυτους που τα μαζευουν/σκεφτονται να τα μαζεψουν, εδω και ενα μηνα το προσωπικο των μεγαλων ναυτιλιακων εχει ενημερωθει να εχει διαβατηριο και να ενημερωσει τη διοικηση αν δεν θελουν να πανε εξωτερικο. Τεσσερις μαλιστα εταιρειες εχουν ηδη αποχωρησει, ενω για μερικους με γραφεια και στο εξωτερικο, ειναι καθαρα διαδικαστικη υποθεση.

• W
                                        wantone last edited by

Οταν λεμε εξωτερικο που ακριβως αναφερομαστε;

• H
                                          hannibal last edited by

Ο χρήστης wantone έγραψε:
                                          Οταν λεμε εξωτερικο που ακριβως αναφερομαστε;

Singapore, UAE, China.
                                          UK, USA.

• P
                                            pathos last edited by

Σε όσους έχουν στενή σχέση με τα ναυτιλιακά:

Πιστεύετε ότι ο Πειραιάς θα μπορούσε να γίνει το City/Wall Str./Hong Kong της παγκοσμιας ναυτιλίας? Πέρα δλδ από σημαντικό ας πουμε λιμάνι να γίνει πχ ένα οργανωμένο financial hub της ναυτιλίας με χρηματιστήριο ειδικα για ναυτιλιακές, χρηματηστίριο παραγώγων ναύλων (όπως το IMAREX στο Oslo) φαίρνοντας εδώ επενδυτικές τράπεζες/συμβουλευτικές εταιρείες/funds κοκ. Όλες αυτές οι υπηρεσίες απασχολούν κόσμο και μάλιστα με πολύ καλές αμοιβες (αρα φορολογικά εσοδα στο κράτος).

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 8
                                            • 9
                                            • 10
                                            • 11
                                            • 12
                                            • 18
                                            • 19