-
θείο dino όπως και να το κανεις τι lag μπορεί να εχει ενας τουρμπο κινητηρας που ροπιάζει τοσο χαμηλά. Και μαλιστα με 200 κυβικα παραπάνω απο ενα αλλο τουρμπο οπως το abarth και σίγουρα διαφορετική χαρτογραφηση. Δεν ειναι αποκλειστικά θεμα τουρμπίνας.
Ροπιάζουν χαμηλά τα άτιμα αν και λίγα κυβικά για δυναμη ψηλά. Αν είχα ενα απο αυτα θα πήγαινα συνεργειο συνεχεια. .......Γκαζοφονιάς.... -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Τελικά σύμφωνα με το press kit της BMW τα John Cooper Works έχουν valvetronic όπως και οι κινητήρες της υπόλοιπης γκάμας (για τα MINI mk2 μιλάμε πάντα, με τους κινητήρες prince).Το press kit της BMW δεν είναι και πολύ σαφές σε αυτό το σημείο. Η δική μου εντύπωση εξακολουθεί να είναι ότι το Works δεν έχει valvetronic και ότι είναι εργοστασιακή έκδοση του Mini MK2, όχι κιτ. Επειδή δεν έχω σκαλίσει αρκετά το θέμα Mini, δεν επιμένω.
Πάντως, αν δεν έχει κάποια ΣΟΒΑΡΗ διαφορά σε σχέση με το μοτέρ του RCZ, τότε η διαφορά στο δυναμόμετρο (την ίδια μέρα, 100άρα βενζίνη και τα 2) δε δικαιολογείται εύκολα. Όχι τόσο σε απόλυτα νούμερα (που κι εκεί έβγαλε διαφορά), όσο στο σχήμα των καμπυλών. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και στην πράξη, αφού το JCW είναι τέρας ροπής στις χαμηλομεσαίες, αλλά δεν αγαπάει ιδιαίτερα το στροφάρισμα πάνω από τις 5.500 (μοιάζει με του Abarth SS σε αυτό, αρκετά). Αντίθετα, το 200άρι ΤΗΡ, σε DS4 και RCZ που το έχω οδηγήσει λυσσάει μέχρι τον κόφτη. Αναβοσβήνει το shift light και δεν σου κάνει καρδιά ν' αλλάξεις σχέση
-
Με ενα τηλ θα το μαθουμε αν εχει!...(Betsis Service )
Λοιπόν.... Ολα τα μινι απο 07 εχουν συστημα valvotrinic στην εισαγωγή με μεταβλητο χρονισμό σε εκκεντρα κτλ.
To rcz εχει κορμο ,καπάκι ιδιο με του μινι. Τουρμπίνα σωληνωσεις κιβωτιο ειναι διαφορετικά.
Επίσης το κιβωτιο του works ειναι διαφορετικό απο του s όπως και με του rcz. -
Εγώ προτιμώ το δικό μου. Κι ας του ρίχνουν τα σύγχρονα τούρμπα 3 Τ.Κ.
Πριν κάνα μήνα, κατά σύμπτωση, στο ίδιο μέρος:
-
Με μια coilover και quick (short) shift εισαι άρχοντας σε πίστα.
-
Τα 'χει.
-
Σωστό σε βρίσκω! Καλή διάθεση και χέρια και άσε να λενε ...
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Τελικά σύμφωνα με το press kit της BMW τα John Cooper Works έχουν valvetronic όπως και οι κινητήρες της υπόλοιπης γκάμας (για τα MINI mk2 μιλάμε πάντα, με τους κινητήρες prince).
Το press kit της BMW δεν είναι και πολύ σαφές σε αυτό το σημείο. Η δική μου εντύπωση εξακολουθεί να είναι ότι το Works δεν έχει valvetronic και ότι είναι εργοστασιακή έκδοση του Mini MK2, όχι κιτ. Επειδή δεν έχω σκαλίσει αρκετά το θέμα Mini, δεν επιμένω.
Επειδή το έψαξα και εγώ αρκετά (όσο μπόρεσα έστω) όντως τα press kit είναι λίγο ασαφή. Δεν είδα πουθενά επίσημα να λέει πως το Works με κινητήρα prince (όλα τα mk2) δηλαδή ΔΕΝ έχει valvetronic. Απεναντίας είδα σε διάφορα σημεία να αναφέρεται γενικά πως όλοι οι prince έχουν valvetronic (το αναμμενόμενο).
Νομίζω η σύνχιση έγινε επειδή κάποιες τελευταίες εκδόσεις mk1 του Works (ή GP) για ένα διάστημα πωλούνταν παράλληλα με το mk2. Φυσικά τα MINI πρώτης γενιάς δεν έχουν valvetronic.
Η ύπαρξη ή μη του τελευταίου είναι σημαντικότατη αλλαγή και θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση να απουσίαζε σε κάποιες εκδόσεις του. Πλέον πάντως όλα τα Works έχουν valvetronic (από τσεκαρισμένη επίσημη πηγή), ίσως κάποια αρχικά mk2 να μην είχαν αλλά πολύ αμφιβάλλω.
Για το κιτ έχεις απόλυτο δίκιο, της πρώτης γενιάς ήταν κιτ αλλά της δέυτερης είναι μόνο εργοστασιακή έκδοση. Το είχα δεί σε διάφορα site λανθασμένα και προφανώς πάλι μπερδεύουν πρωτη με δεύτερη γενιά.
ΥΓ. Το περίεργο είναι πως σε κάποιες επίσημες φωτογραφίες του turbo prince υπάρχει μία πλαστική πεταλούδα στην εισαγωγή, πιθανότατα σαν fail safe.
-
Ο χρήστης makinen έγραψε:
@Krusenstern
Και ακριβώς γι'αυτό είσαι ο πρώτος που γράφει κάτι εμπεριστατωμένα. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.την μια μιλάς για οδήγηση με γραμμές και την άλλη για μη απεν εσπ... αν οδηγάς με καθαρές γραμμές (που το οπς δεν γίνεται αλλιώς) το εσπ δεν μπαίνει...
στην τελική θέμα γούστου είναι... στα μάτια μου το οπς είναι ένα παραφουσκωμένο κιτς οπελ με ένα πανίσχυρο μοτέρ που τα επισκιάζει όλα...
οι καθισματάρες καθισματάρες βέβαια...
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Καλή διάθεση και χέρια και άσε να λενε ...Τα 'χει!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Αντίθετα, το 200άρι ΤΗΡ, σε DS4 και RCZ που το έχω οδηγήσει λυσσάει μέχρι τον κόφτη. Αναβοσβήνει το shift light και δεν σου κάνει καρδιά ν' αλλάξεις σχέσηΛιγο off-topic:
Σε καποιους 4Τ (αν θυμαμαι καλα) υπηρχε δοκιμη/γνωριμια του RCZ 200 και η αντιστοιχη δυναμομετρηση του. Υπαρχει ηλεκτρονικα αυτο το γραφημα;ΥΓ. Μην αρχισω να κατεβαζω απο το ραφι ολα τα τευχη των τελευταιων 2 ετων ψαχνωντας δηλαδη...
-
Παραθετω εδω το συγκριτικο μεταξυ RCZ 200ps vs JCW 211ps, των 4τροχων απο την ηλεκτρονικη βιβλιοθηκη:
http://library.techlink.gr/4t/article.a ... icle=13406
Αναφερεται παντως χαρακτηριστικα, οτι το JCW ΔΕΝ διαθετει valvetronic, σε αντιθεση με το 'απλο' cooper S των 184ιππων.
Παραθετω και το διαγραμμα δυναμομετρησης των δυο:
Διπλα στο διαγραμμα, εξηγειται και ο λογος απουσιας του valvetronic, στο JCW:
(κατι που ειχε ξανασυζητηθει λιγο παλαιοτερα, θυμαμαι οτι ειχα αναφερθει στο ιδιο αρθρο...) -
Μπορείτε να τσεκάρετε εδώ αν έχει ή όχι το Works valvetronic: http://www.realoem.com/bmw/select.do
-
Το ξέρουμε πως το αναφέρουν οι 4Τ, το θέμα είναι αν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε όλα τα press kit της BMW αναφέρεται πως οι κινητήρες Prince έχουν valvetronic (χωρίς να αναφέρονται εξαιρέσεις) και στο press kit του JCW δεν αναφέρεται μία τόσο σημαντική διαφορά (με δεδομένο πως όλα τα mk2 S έχουν valvetronic). Επι πρόσθετα τα JCW coupe/roadster έχουν valvetronic (αναφέρεται ξεκάθαρα στο επίσημο press kit).
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Μπορείτε να τσεκάρετε εδώ αν έχει ή όχι το Works valvetronic: http://www.realoem.com/bmw/select.doΑυτό είναι πολύ ενδιαφέρον λινκ. Το κουφό (?) είναι πως οι κινητήρες με valvetronic έχουν πεταλούδα και σύμφωνα με τη σελίδα αυτή ο μηχανισμός του valvetronic δεν αναφέρεται στα ανταλλακτικά του JCW :
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=11&fg=25
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=11&fg=25Οπότε το ερώτημα είναι αν η πεταλούδα χρησιμοποιείται σαν στραγγαλιστής και όχι απλά σαν fail safe στα μοντέλα με valvetronic. Αν ισχύει αυτό τότε το σύστημα αυτό είναι στη πράξη υβριδικό, χρησιμοποιεί και την πεταλούδα και τη μεταβλητή βύθιση των βαλβίδων για τον στραγγαλισμό της ροής και αν απ'όσο φαίνεται απουσιάζει το valvetronic από κάποιες εκδόσεις του JCW η πεταλούδα από μόνη της αρκεί.
Ενδιαφέρον αν ισχύει, δε το γνώριζα, είχα την εντύπωση πως η πεταλούδα (που φαίνεται ξεκάθαρα ακόμα και στις πρώτες φωτογραφίες του Prince που έδωσε η PSA/BMW) υπάρχει σαν μέτρο ανάγκης (όπως πχ στο drive by wire της Yamaha).
Το ερώτημα γιατί να αφαιρεθεί ο μηχανισμός αυτός από το JCW (ξαναλέω βασικό στοιχείο γιατί εξαρχής ο κινητήρας έχει valvetronic) ίσως να απαντιέται από την συγγένειά του με τους αγωνιστικούς κινητήρες του αντίστοιχου ενιαίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της BMW (το έψαξα αρκετά από περιέργεια ) ο κινητήρας του JCW έχει μεγάλη συγγένεια με τον αγωνιστικό (και πολλές αλλαγές σε κεφαλή, έμβολα, τουρμπίνα κλπ.
-
Οι κινητήρες με valvetronic έχουν πεταλούδα για failsafe όπως πολύ σωστά λες.
Όταν δουλεύει σωστά το valvetronic η πεταλούδα είναι μονίμως ανοιχτή.
Όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα, τότε δουλεύει η πεταλούδα ηλεκτρονικά (χωρίς ντίζα ).
Δεν το έχω ψάξει ούτε κι εγώ και υποθέτω ότι λογικά στα parts του Mini στο site που έβαλα παραπάνω κάπου θα βρεις το μοτεράκι που βυθίζει τις βαλβίδες, όπως είναι πχ στις BMW:
Από εδώ: http://bmwfans.info/parts/catalog/E90/S ... _on_parts/
-
Μου φαίνεται πολύ περίεργο πάντως η πεταλούδα που είναι σχεδιασμένη για fail safe να λειτουργεί ικανοποιητικά μόνη της σε όλο το φάσμα λειτουργίας. Μην κουράζουμε με το ημι-offtopic, προσωπικά το ανέλυσα από περιέργεια όσο μπορούσα, αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Το ερώτημα γιατί να αφαιρεθεί ο μηχανισμός αυτός από το JCW (ξαναλέω βασικό στοιχείο γιατί εξαρχής ο κινητήρας έχει valvetronic) ίσως να απαντιέται από την συγγένειά του με τους αγωνιστικούς κινητήρες του αντίστοιχου ενιαίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της BMW (το έψαξα αρκετά από περιέργεια ) ο κινητήρας του JCW έχει μεγάλη συγγένεια με τον αγωνιστικό (και πολλές αλλαγές σε κεφαλή, έμβολα, τουρμπίνα κλπ.
Μα δεν τιθεται θεμα αφαιρεσης...Απλα (κατα τις δημοσιευσεις των 4τροχων, που ανεβασα πριν)
αντι να τοποθετηθει ο εξελιγμενος κινητηρας του S fl με τα 184αλογα που εχει valvetronic, (απο 8ος του 2010 αι επειτα)
στο JCW, χρησιμοποιηθηκε ο κινητηρας των 175ιππων ΧΩΡΙΣ valvetronic, απλα με αλλες ρυθμισεις στην ηλεκτρονικη διαχειριση, πιθανον και αυξημενη πιεση στο turbo.
Το γιατι συμβαινει αυτο, στην πραγματικοτητα ισως δεν το μαθουμε ποτε.
Μπορει ενδεχομενως να εχει να κανει με την διαθεσιμοτητα παλαιων/νεων κινητηρων, με την εννοια πχ οτι απο την στιγμη που τα μοντελα JCW αποτελουν σαφως πολυ μικροτερο ποσοστο στην γραμμη παραγωγης, πιθανον να υπηρχε μειωμενο κοστος, και καλυτερη αξιοποιηση του διαθεσιμου 'εξοπλισμου' με το να μπει ο παλαιοτερος στο μικροτερης παραγωγης μοντελο JCW, απλως με μια διαφορετικη ηλεκτρονικη διαχειριση ωστε να αποδιδει μεν περισσοτερο, αλλα με φθηνοτερο κοστος, χωρις φυσικα να υπαρχει οφελος πχ σε λιγοτερους ρυπους και καταναλωση, στον βαθμο που αυτο μπορει να επιτυχει αντιστοιχα το συστημα valvetronic...
Επιπλεον, κατι που αποτελει δικη μου εικασια, ειναι οτι ισως παραλληλα με ολα τα παραπανω, με την ελλειψη του συστηματος Valvetronic, η παροχη της δυναμης ισως να ειναι πιο αμεση-αποτομη απο το πενταλ του γκαζιου, ικανοποιωντας ετσι τους πιο απαιτητικους, που θα επιλεξουν μια πιο αγρια εκδοση του ηδη γρηγορου S. -
clio vs corsa sto ring http://www.youtube.com/watch?v=E4V9yxYJ8sM
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
ΥΓ. Το περίεργο είναι πως σε κάποιες επίσημες φωτογραφίες του turbo prince υπάρχει μία πλαστική πεταλούδα στην εισαγωγή, πιθανότατα σαν fail safe.
Nαι, το έχουμε ξαναπει αυτό, η πεταλούδα υπάρχει κανονικά για τον λόγο που λες αλλά και για την εκκίνηση του κινητήρα.
Άραγε αν συνδέσω το obd πάνω, στο άνοιγμα πεταλούδας θα βλέπω τις μοίρες αυτής η κάποια τιμή του valvetronic?
-
Κάτι μου λέει πως αν η πεταλούδα αυτή είναι η ίδια με αυτή του κινητήρα χωρίς valvetronic τότε στον κινητήρα ΜΕ valvetronic δε θα είναι συνέχεια ανοιχτή. Αν μπορείς να το τσεκάρεις (τι έχεις, 207?) θα είχε ενδιαφέρον.
Τα μικρά GTi