-
@dettol said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
ζηλευω παρα πολυ τους βορειο ελλαδιτες που μπορειτε να κανετε τετοιες οδικες εκδρομες. Δεν ζηλευω ιδιαιτερα τις καφριλες με το λαδωμα στα διοδια, αλλα υποθετω ειναι κατι που το μαθαινεις
Απο αθηνα μονο εντος ελλαδας μπορουμε να κινηθουμε καθως οτιδηποτε αλλο ειναι υπερβολικα χρονοβορο.
Συντομα και αλλες εκδρομες να κανετε!
Έχει κάπου δύο τρία χρόνια που οι Σκοπιανοί ή δε ζητάνε καθόλου λάδωμα ή που δεν είναι ιδιαίτερα επίμονοι όπως στην περίπτωση μου .
Είναι ένα ρίσκο γιατί μπορεί να σε βγάλει από την ουρά και να σε ψάχνει χάνοντας μισή ώρα, αλλά επιμένω έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο.
Επίσης τα παλιά που άφηνες το χρήμα στο χαντάκι με τρόπο στα τυχόν αστυνομικά μπλόκα, πλέον ούτε κατά διάνοια μη το σκεφτεί κανείς .
Τις ευχές μου και από εμένα για καλά και πολλά ταξίδια...
-
Χειμερινό ταξίδι στην Ευρώπη (Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία)
[Ακολουθεί σεντόνι]Με αφορμή μία 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο που θα πήγαινε η μικρή με το Λύκειο στο Στρασβούργο, καταφέραμε να διοργανώσουμε ένα παράλληλο ταξίδι και να πάμε και η υπόλοιπη οικογένεια (εγώ η γυναίκα και ο μικρός). Κλείσαμε λοιπόν ίδιες πτήσεις με της κόρης μου, αλλά διαφορετικό ξενοδοχείο εννοείται μιας και δεν θέλαμε να μπλέκουμε στα πόδια του Λυκείου και του παιδιού ούτε στο ελάχιστο και βγάλαμε ένα αντίστοιχο παράλληλο πρόγραμμα με αυτό που θα είχε το παιδί.
Στην πορεία φάνηκε καλή ιδέα και στον κουνιάδο μου, οπότε αποφάσισε να έρθει και αυτός και τέλος στην παρέα προστέθηκε και η αδερφή μου με τον ανηψιό μου, οπότε γίναμε ολόκληρο τσούρμο.Αναχώρηση στις 14/02 πρωί πρωί από Ελ. Βενιζέλος με προορισμό τη Ζυρίχη.
Ξεκίνημα πουρνό πουρνό για Ελ. Βενιζέλος. Δεν πήραμε ταξί. Είχαμε κλείσει σε ιδιωτικό πάρκινγκ κοντά στο αεροδρόμιο με φύλαξη όλο το 24ωρο (ήταν και σκεπαστό με τέντες) 30€ το κάθε αυτοκίνητο για 5 ημέρες. Σε πάει μετά με βανάκι στο αεροδρόμιο. Πέντε λεπτά απόσταση. Τα ταξί ερχόντουσαν ακριβότερα.
Ο κυρίως προορισμός βέβαια όπως έγραψα ήταν το Στρασβούργο, αλλά επειδή θέλαμε να πάμε να δούμε τους Καταράκτες του Ρήνου και το Σαφχάουζεν και αυτό δε γινόταν με τρένα, βαλίτσες και μπαγκάζια στον ώμο, είχα κλείσει 9θέσιο μίνι βαν από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης (Europcar) το οποίο θα παρέδιδα το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Βασιλείας από όπου και θα παίρναμε το τρένο για Στρασβούργο.
Αν με ρωτήσετε γιατί 9θέσιο αφού ήμασταν έξι άτομα, ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα χωρέσει έξι βαλίτσες και έξι σακίδια.
Επίσης σε πιθανή ερώτηση γιατί το παρέδωσα στη Βασιλεία και όχι στο Στρασβούργο έτσι ώστε να γλιτώσω το τρένο, η απάντηση είναι ότι αν το παραδώσεις σε άλλη χώρα τετραπλασιάζεται σχεδόν το μίσθωμα οπότε από τα 340€ θα πήγαινε κοντά στα 1400€.
Να αναφέρω εδώ, ότι παρόλο που έχω ταξιδέψει εξωτερικό τρεις τέσσερις φορές, είναι η πρώτη φορά που θα οδηγούσα στους δρόμους της Ευρώπης.
Παραλαμβάνω λοιπόν ένα λευκό VW T9/αυτόματο/πετρέλαιο, φορτώνουμε όλα τα μπαγκάζια στο χώρο αποσκευών (τα χώρεσε όλα άνετα και έμεινε και κενό) και ξεκινάμε για μια σύντομη πρώτη στάση την πόλη της Ζυρίχης.
Κόψαμε μια βόλτα σε κάποια αξιοθέατα (Όπερα, λίμνη, κτλ) αλλά δυστυχώς μέσα από το βαν γιατί δεν υπήρχε πάρκινγκ ούτε για δείγμα (ήταν όλα γεμάτα και έπρεπε να περιμένεις για να μπεις) και δεν είχαμε και πολύ ώρα στη διάθεση μας.
Ήμουν και λίγο ψαρωμένος μιας και πρώτη φορά οδηγούσα ο ίδιος σε Ευρωπαϊκή χώρα. Έβγαζα φλας με το παραμικρό, πήγαινα σαν κότα και ήμουν και λίγο στην τσίτα με τη σήμανση και τους δρόμους μην κάνω καμιά μλκία.Αφήνουμε τη Ζυρίχη και βάζουμε πλώρη για Σαφχάουζεν.
Εντυπωσιασμένος με τους δρόμους και το οδικό δίκτυο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πικακίδες στα αγγλικά πουθενά. Έτσι και δεν ξέρεις Γερμανικά, απλά προσπαθείς να μαντέψεις τι λέει η κάθε πινακίδα (εντάξει τα ονόματα τα καταλαβαίνεις). Το Τ6 βέβαια είχε GPS οπότε όλα καλά. Στη χειρότερη θα βάζαμε τη διαδρομή στο google maps του κινητού.
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι στην Ελβετία τρως τρελή χρέωση στο κινητό αν θες να έχεις roaming. Η δική μου εταιρεία κινητής χρεώνει το πακέτο Roaming Pass για χώρες εκτός ΕΕ, 15€ την ημέρα.
Για το Τ6 δεν ξέρω τι κριτική να κάνω. Πολύ άνετο. Για την δουλειά που προορίζεται νομίζω ότι είναι μια χαρά και είχε και σχετικά καλές επιδόσεις αν και στην περισσότερη διαδρομή πήγαινα με 120 και στο τσακίρ κέφι μέχρι 140. Ανταποκρίθηκε όμως μια χαρά. Είχε και αισθητήρες παρακαρίσματος.
Επίσης δεν συνάντησα πουθενά το φαινόμενο σε Εθνική οδό να πηγαίνει κάποιος με 80 και 100 χλμ. Εγώ επί το πλείστον κινούμουν στην δεξιά λωρίδα και πηγαίναμε με 120χλμ.
Ξέχασα να αναφέρω ότι το αυτοκίνητο είχε ενσωματωμένη βινιέτα για τα διόδια η οποία περιελαμβάνονταν μέσα στο μίσθωμα.Έπειτα από σαράντα λεπτά περίπου, άφιξη στο Σαφχάουζεν και τους καταράκτες του Ρήνου.
Πολύ όμορφο μέρος με πολλά ωραία τοπία.
Παρκάρω το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινκγ που είχε για τους καταράκτες και κατεβαίνουμε για βόλτες και φωτογραφίες.Κάτσαμε και φάγαμε σε ένα τύπου φαστ φουντ που είχε εκεί στην όλη εγκατάσταση γιατί η πείνα είχε χτυπήσει κόκκινα.
Πανάκριβα όλα. 5€ το μπουκαλάκι το νερό καθώς και οποιοδήποτε αναψυκτικό, τσάι, κτλ.
Τρεις μερίδες λουκάνικα με πατάτες, δύο coca cola και μία sprite 60€.Αφήνουμε σιγά σιγά το Σαφχάουζεν μιας και είχε αρχίσει να απογευματιάζει και παίρνουμε το δρόμο για το αεροδρόμιο της Βασιλείας όπου θα παραδίδαμε το αυτοκίνητο και θα πέρναμε το τρένο για Στρασβούργο.
Η διαδρομή πολύ όμορφη (το μισό κομμάτι ήταν το ίδιο με το πήγαινε). Παντού λιβάδια και δάση.
Φτάνοντας όμως Βασιλεία και μέχρι το αεροδρόμιο η κίνηση ήταν απίστευτη. Φάγαμε μισή ώρα παραπάνω.
Εδώ να πούμε ότι το αεροδρόμιο δεν βρίσκεται στην Ελβετία αλλά στη μεριά της Γαλλίας και εξυπηρετεί ταυτόχρονα Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία με τις μεγαλύτερες πόλεις κοντά του να είναι η Βασιλεία, η Μυλούζη και το Φράιμπουργκ.
Παρέδωσα το αυτοκίνητο στην Ελβετική πλευρά και πήραμε το λεωφορείο όπου σε πάει στο σταθμό των τρένων (πέντε λεπτά διαδρομή). Επειδή είχε βραδιάσει και ήταν όλα κλειστά, καταφέραμε με τη βοήθεια μιας πολύ ευγενικής Γαλλιδούλας να βγάλουμε εισιτήρια από το μηχάνημα.Φτάσαμε Στρασβούργο κατά τις 20:30 ψιλοκομμάτια. Ευτυχώς το ξενοδοχείο ήταν γύρω στα 7 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό.
Κάνουμε check in, παρατάμε τα πάντα στα δωμάτια όπως είναι και βγαίνουμε γρήγορα κουρασμένοι και λυσασσμένοι για φαγητό.
Τέτοια ώρα τέτοια λόγια βέβαια (είχε πάει 21:00+ ) και με την κούραση να μεγαλώνει, μπαίνουμε στο πρώτο μαγαζί που βρήκαμε ανοιχτό. Ήταν ένα μπεργκεράδικο που είχε κάτι μεγάλες οθόνες αφής όπου παράγγελνες αυτά που ήθελες, σου έδινε αριθμό προταιρεότητας και όταν ήταν έτοιμα πήγαινες και παραλάμβανες.
Τιμές σαφώς χαμηλότερες από Ελβετίας αλλά ακριβότερες από Ελλάδας.
Αγοράσαμε και μια εξάδα νερά του 1,5 λίτρου από ένα σούπερ μάρκετ με 3,40€. 1,50€ φθηνότερα από το ένα μικρό μπουκαλάκι νερό στην Ελβετία.
Φάγαμε και πίσω στο ξενοδοχείο για ντους και ύπνο.Επόμενο πρωί 15/02 ξύπνημα και αρχικά πρωινό και καφέ στην boulangerie Paul σε ένα εμπορικό κέντρο που υπήρχε δίπλα στο ξενοδοχείο.
Έπειτα ξεκινήσαμε για τα αξιοθέατα της πόλης.
Πρώτη στάση ο καθεδρικός ναός. Πολύ μεγάλος, πολύ ψηλός και επιβλητικός. Κάποιοι τολμηροί ανέβηκαν και τα 330 στενά σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του, για να απολαύσουν τη θέα από ψηλά. Κάποιοι προτιμήσαμε να αράξουμε στην πλατεία και να χαζεύουμε τριγύρω.
Ο τολμηροί κατέβηκαν και δεν μπορούσαν να περπατήσουν.Έπειτα, περιήγηση στην παλιά πόλη.
Τέλος, επίσκεψη στη μικρή Γαλλία. Πολύ γραφική με τα διάφορα κανάλια του ποταμού Ιλλ να τη διατρέχουν και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Καθήσαμε για φαγητό στο Au Pont St. Martin, ένα εστιατόριο πάνω στο ποτάμι.
Έξι κυρίως πιάτα (παραδοσιακής Αλσατικής κουζίνας), μία Ταρτ Φλαμπέ (είναι κάτι σαν πίτσα αλλά παραδοσιακό της περιοχής), μία σαλάτα, δύο μπύρες ποτήρι 500ml, δύο ποτήρια κρασί, δύο αναψυκτικά και γλυκό στο τέλος, 170€.
Καλή η Αλσατική κουζίνα αλλά για εμένα όχι κάτι ιδαίτερο. Απλά ΟΚ.Περάσαμε και μία τον Ρήνο προς την πλευρά της Γερμανίας για μια σύντομη βόλτα στην Κελ και επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.
Το βράδυ απλά βγήκαμε για φαγητό σε ένα Ιταλικό (L'Italien du Coin) δίπλα σχεδόν στο ξενοδοχείο.
Μας άρεσε πάρα πολύ. Τιμές γύρω στα 20-25€ το άτομο αλλά τρώγοντας καλά και με γλυκά στο τέλος. Ο σεφ μάλιστα ήταν 'Ελληνας.Ααα, είδα και ένα Lynk & Co 01.
Την άλλη ημέρα 16/02 πήραμε το τρένο για να πάμε στην Κολμάρ.
Μισή ώρα απόσταση. Είναι στο μέσο της διαδρομής που είχαμε κάνει για να έρθουμε από Βασιλεία προς Στρασβούργο.
Απίστευτη κωμόπολη. Τρομερά γραφική. Σου έβγαζε ηρεμία και χαλαρότητα. Νομίζω θα μπορούσα να ζήσω εκεί.Δυστυχώς φαγητό δεν φάγαμε και τόσο καλό γιατί λόγο εποχής, το μεσημέρι η πλειοψηφία των εστιατορίων έκλειναν και ξανά άνοιγαν το απόγευμα.
Φάγαμε σε ένα bistro (Le Bistrot) το οποίο έμενε ανοιχτό αλλά όχι κάτι σπουδαίο. Πολύ μέτριο.
Κάναμε και μια βόλτα στο ποτάμι με βαρκάκι και σιγά σιγά επιστροφή στο Στραβούργο.
Ξενοδοχείο για ξεκούραση και αργότερα πάλι στο Ιταλικό για βραδινό.Είδα και ένα MG ηλεκτρικό στην Κολμάρ.
Η επόμενη ημέρα 17/02 ήταν η τελευταία.
Πετούσαμε το βράδι στις 21:00 από Φρανκφούρτη.
Αφού κάναμε check out στο ξενοδοχείο πήραμε τρένο για Καρλσρούη.
Εκεί είχα κανονίσει για δεύτερο μίνι βαν από Enterprise.Είχα κλείσει ένα Ford Tourneo 9θέσιο αλλά τελικά μας είχαν ετοιμάσει ένα Mercedes Vito. Αυτόματο/πετρέλαιο/navigation. Χώρεσε το ίδιο όλα τα μπαγκάζια στο χώρο αποσκευών. Επίσης αυτό εκτός από αισθητήρες παρακαρίσματος είχε και κάμερα. Εδώ λοιπόν κατάλαβα πόσο χάλια κάμερα έχει το 3008.
Μιλάμε για διαφορά σα να βλέπεις 4Κ και 720p ανάλυση.
Η τιμή ενοικίασης στη Γερμανία 100€ φθηνότερα από την Ελβετία. Το νοικιάσαμε στα 227€.
Φωτογραφία το Vito δυστυχώς ξεχάστηκα και δεν το έβγαλα, αλλά ήταν ακριβώς όπως αυτό στην παρακάτω φωτογραφία.Το καβαλάμε και ξεκινάμε για Χαϊδελβέργη. Λέγαμε μήπως μπορούσαμε να σταματήσουμε και Μπάντεν Μπάντεν αλλά δυστυχώς δεν μας έπαιρνε η ώρα.
Εγώ έχω ξανά πάει Χαϊδελβέργη αλλά όλοι οι υπόλοιποι όχι, οπότε έκανα και τον ξεναγό.
Διαδρομή επίσης πάρα πολύ ωραία με δάση, λιβάδια και τέτοια.
Εθνική οδό τα ίδια. Η δεξιά λωρίδα πήγαινε με 120χλμ. Το Vito σούπερ άνετο.
Η Χαϊδελβέργη νομίζω ένα από τα πιο ωραία μέρη που έχει η Γερμανία.
Βρίσκω πάρκινγκ και βάζω το αυτοκίνητο και ξεκινάμε τη βόλτα. Λόγω του ότι ήταν Σάββατο γινόταν χαμός από κόσμο. Πανηγύρι κανονικό.Φάγαμε σε ένα εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα (Palmbräu Gasse).
Ακριβό για τα περισσότερα ελληνικά βαλάντια και για το δικό μας, όμως το φαγητό ήταν πολύ καλό και πλούσιο και σου σέρβιραν και ατομική σαλάτα σε ξεχωριστό μπώλ μαζί με κάθε κυρίως πιάτο.
Έξι κυρίως πιάτα (Σνίτσελ, λουκάνικα, κτλ) κάνα δύο πιάτα τύπου ορντέφ, μπύρες, κρασία και αναψυκτικά 190€.Κατά τις 17:00 ξεκινάμε και παίρνουμε το δρόμο για το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Σε μία ωρίτσα ήμασταν εκεί.
Παρκάρω το Vito στο πάρκινγκ για τα νοικιάρικα, πετάω το κλειδί σε κάτι ειδικά κουτιά που έχουν οι εταιρείες ενοικίασης και προχωράμε για να αφήσουμε βαλίτσες, να πάρουμε καμία σοκολάτα από τα duty free (τα οποία είναι ακριβά ) και να επιβιβαστούμε όταν έρθει η ώρα για την επιστροφή.Άφιξη στην Αθήνα στις 01:00 το βράδι.
Καλούμε το πάρκινγκ και έρχεται με το βανάκι και μας παίρνει.
Παίρνουμε και την μικρή μιας και το λύκειο γύρναγε με την ίδια πτήση και φτάνουμε σπίτι κατά τις 02:00. Όλο το τσούρμο φυσικά πείναγε και παραγγείλαμε σουβλακάρες, πατάτες, πίττες, αλοιφές και αναψυκτικά για επτά άτομα με 36 ευρουλάκια.Κλείνοντας να πούμε ότι είναι ακριβές οι διακοπές για τον μέσο Έλληνα σε αυτές τις χώρες. Καλά για την Ελβετία δεν το συζητάμε.
Επίσης σε αυτοκίνητα και ξενοδοχεία πέραν του μισθώματος σου κρατάνε και εγγύηση την οποία επιστρέφουν όταν παραδίδεις τα αυτοκίνητα και όταν αφήνει το δωμάτιο.
Τα τρένα αναλόγως τη διαδρομή κόστισαν από 15 έως 25 ευρώ το άτομο και κάτι λιγότερο για τα παιδιά.
Ξέχασα να πω ότι ούτε στη Γαλλία, ούτε στη Γερμανία υπήρχαν πινακίδες στα αγγλικά.
Επίσης κάτι που πιθανόν πολλοί γνωρίζετε, σταματάνε παντού προκειμένου να περάσουν οι πεζοί.
Αυτά. Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω γιατί το post έχει γίνει ήδη τεράστιο.
Να 'μαστε καλά και για επόμενα ταξίδια. -
Να είστε καλά και να κάνετε και άλλα τέτοια! Βαρκάδα στην Κολμάρ δεν κάναμε?
-
Ωραίο ταξιδάκι κι όμορφες φώτο!
Να'σαι καλά κι εσύ κι η οικογένεια να χαρείτε κι άλλα μέρη!
-
@kkostask said in Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές):
Να είστε καλά και να κάνετε και άλλα τέτοια! Βαρκάδα στην Κολμάρ δεν κάναμε?
Κάναμε.
-
Πολύ ωραίο ταξίδι κάνατε. Μπράβο.
Να είστε καλά να κάνετε περισσότερα!!Επειδή φέτος (καλά να είμαστε) το Πάσχα κανονίζουμε απόβαση στην Ζυρίχη (θα είναι η βάση μας) οδικώς από Ελλάδα (μέσω Μπάρι )και μέσα στα μέρη που θα επισκεφθούμε είναι και το Κολμάρ, τώρα με έβαλες σε σκέψεις να ανέβουμε και Στρασβούργο.
Πολύ ωραίες φωτό...
-
Πολύ ωραία μέρη και καλές φωτογραφίες. Στο καθεδρικό μπροστά είχε τόσο κόσμο με προτεταμένα όπλα και στολές ευρωπαϊκής παραλλαγής. Ευτυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο.
-
Συγχαρητήρια για την αναλυτικότατη περιγραφή και τις φωτογραφίες!
Διακοπές (καλοκαιρινές-χειμερινές)