-
Ειδικά για την F1 η μεταφορά τεχνολογίας προς τα κανονικά αυτοκίνητα δεν ισχύει πλην εξαιρέσεων, διότι απλά τα αυτοκίνητα F1 είναι περισσότερο αεροπλάνα παρά αυτοκίνητα. Ακόμα και πράγματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, είναι θεμελιωδώς διαφορετικά (πχ. τα λάστιχα, τα 'μπαλόνια' 13'' της F1 δεν έχουν καμία σχέση με τα λάστιχα δρόμου).
Ενα που σκέφτομαι είναι το KERS απλά, πέρα από τη χρήση του σε halo cars στυλ LaFerrari, δεν έχει βρει ακόμα δρόμο για κανονικά αυτοκίνητα (και εξάλλου και στην F1 είναι περισσότερο marketing 'να δείτε η F1 είναι οικολογική' παρά τεχνολογία ουσίας και δεν κάνει διαφορά στον ανταγωνισμό εκτός και αν χαλάει -περίπτωση Webber )
Ενα άλλο είναι τα πλαίσια από ανθρακονήματα, όπως αυτό της Alfa 4C (για να μαστε και εντός θέματος, που είμαστε εκτός ) αλλά και πάλι όχι σε μαζική παραγωγή.
H παρατήρηση του ΙΚΕ παραπάνω ότι όλα τα καλά απαγορεύονται λόγω κανονισμών είναι σωστή, παράδειγμα οι ενεργητικές αναρτήσεις της Williams του 93, διάφορα ηλεκτρονικά ESP/TCS κτλ. και δείχνει τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ σπορ και R&D αυτοκινητοβιομηχανίας. Μόνος κοινός παρονομαστής το κόστος τελικά...
Σε πιό χαμηλές κατηγορίες, ακριβώς επειδή είναι αυτοκίνητα και όχι ημιαεροπλάνα, υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα όπως τα διπλοσύμπλεκτα κιβώτια (Porsche 962, Audi S1), η ευρεία χρήση 4κίνησης (Audi Quattro, το Jensen FF ήταν φυσικά πρωτοπόρο αλλά περιθωριακό, το Quattro είναι που έκανε την 4κίνηση mainstream χαρακτηριστικό αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων)
-
Ενα που σκέφτομαι είναι το KERS
Δεν είναι. Στην μηχανική του μορφή, αυτή με στρεφόμενη τροχαλία αλά Ουίλιαμς, χρησιμοποιείτο έστω και πειραματικά από τη Βόλβο σε ...λεωφορεία ήδη από τη δεκαετία του '80. Παρά τις διαφορές, είχαν αρκετά κοινά στοιχεία.
Αντίθετα τα φρένα καρμπόν είναι παράδειγμα τεχνολογίας από την Φ1 στα ΙΧ, αν και η απαρχή τους δεν ήταν η Φ1 αλλά η αεροδιαστημική. -
Υπάρχει και το 'μανετίνο' στις Ferrari και στη συνέχεια το DNA σε Mito, Giulietta και 4C που προήλθε από τα μοχλουδάκια στο τιμόνι των μονοθεσίων.
Το pedigree φαίνεται ξεκάθαρα.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ενα που σκέφτομαι είναι το KERS
Δεν είναι. Στην μηχανική του μορφή, αυτή με στρεφόμενη τροχαλία αλά Ουίλιαμς, χρησιμοποιείτο έστω και πειραματικά από τη Βόλβο σε ...λεωφορεία ήδη από τη δεκαετία του '80. Παρά τις διαφορές, είχαν αρκετά κοινά στοιχεία.
Α μάλιστα, δεν το 'ξερα αυτό
(Γενικά η αποθήκευση ενέργειας είναι μια καλή ιδέα απλά μάλλον είναι πολύ ακριβή για καθημερινά αυτοκίνητα αλλά ίσως σε βαριά οχήματα να έχει περισσότερο νόημα)Αντίθετα τα φρένα καρμπόν είναι παράδειγμα τεχνολογίας από την Φ1 στα ΙΧ, αν και η απαρχή τους δεν ήταν η Φ1 αλλά η αεροδιαστημική.
Γενικά δε θεωρώ (προσωπική άποψη) τη χρήση διαφόρων υλικών πχ. φρένα κάρμπον αντί σιδερένιων ως μεταφορά τεχνολογίας επειδή είναι αυτονόητη και προφανής σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση ενός ελαφρύτερου-ανθεκτικότερου-(συμπληρώστε ιδιότητα) υλικού. Χώρια που πολλές φορές είναι καθαρά διαφημιστικού τύπου (πχ. το πλαίσιο της 4C ΟΚ ωραίο που είναι κάρμπον αλλά όταν το ίδιων διαστάσεων αλουμινένιο πλαίσιο της Elise ζυγίζει 68 κιλά, πόσα κιλά εξοικονομούνται με το κάρμπον, για να είναι κρίσιμη και σημαντική η χρήση του). Με άλλα λόγια, και να μην υπήρχε η F1 (ή άλλοι αγώνες), αν υπήρχε η τεχνολογική απαίτηση, θα γινόταν έτσι και αλλιώς. Περισσότερο με ενδιαφέρουν original τεχνολογίες που δεν υπήρχαν πριν και πέρασαν από τους αγώνες στα καθημερινά αυτοκίνητα, όπως τα διπλοσύμπλεκτα κιβώτια.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Υπάρχει και το 'μανετίνο' στις Ferrari και στη συνέχεια το DNA σε Mito, Giulietta και 4C που προήλθε από τα μοχλουδάκια στο τιμόνι των μονοθεσίων.Το pedigree φαίνεται ξεκάθαρα.
να τα λέμε αυτά...
-
Eδώ το Βόλβο
Μηχανική τροχαλία σε θάλαμο υποπίεσης αέρα για μικρές απώλειες, ότι ακριβώς κάνει η Ουίλιαμς αλλά με πιο σύγχρονα υλικά.Και εδώ κάτι πολύ παλιότερο, το Gyrobus του 1955, το οποίο έπαιζε πραγματικά και όχι πειραματικά.
Και εδώ τροχαλία, αλλά ηλεκτρική.Φορτιζόταν με κεραίες από εναέριο δίκτυο σαν τα τρόλλευ και επαρκούσε για 6 χλμ. πορεία.
Η πρωτοτυπία ήταν ότι τα φρένα ήταν ηλεκτρικά, αλλά όχι με ανάκτηση ενέργειας. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ενα που σκέφτομαι είναι το KERS απλά, πέρα από τη χρήση του σε halo cars στυλ LaFerrari, δεν έχει βρει ακόμα δρόμο για κανονικά αυτοκίνητα (και εξάλλου και στην F1 είναι περισσότερο marketing 'να δείτε η F1 είναι οικολογική' παρά τεχνολογία ουσίας και δεν κάνει διαφορά στον ανταγωνισμό εκτός και αν χαλάει -περίπτωση Webber )
ΣΟΚ 1:
ΣΟΚ 2:
φυσικά αυτά είναι υβριδικά, δεν έχουν KERS, not.
Στην πράξη το KERS είναι ακριβώς το ίδιο σαν λειτουργία με το απλό σύστημα του insight. Μία αρκετά πιο εξελιγμένη έκδοση του χρησιμοποιεί η toyota εδώ και 15+ χρόνια..
Ενα άλλο είναι τα πλαίσια από ανθρακονήματα, όπως αυτό της Alfa 4C (για να μαστε και εντός θέματος, που είμαστε εκτός ) αλλά και πάλι όχι σε μαζική παραγωγή.
Τα 'ανθρακονήματα' ήταν καινοτομία για την Formula 1, στην πράξη τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια πριν. Το ότι σήμερα έχουν -σχετικά- ευρεία παραγωγή ωφείλεται κατά 99.99% σε άλλους παράγοντες. Πιο πολλά οφείλει το πλαίσιο της 4C στην βιομηχανία κατασκευής ΡΑΚΕΤΩΝ για ΤΕΝΝΙΣ παρά στην F1.
Ομοίως για τα carbon φρένα (εφαρμογή των αντίστοιχων αεροπορικών υλικών).
Γενικά οι αγώνες αυτοκινήτου όσο είναι ασήμαντης τηλεθέασης δεν έχουν budget για να αναπτύξουν ουσιαστική τεχνολογία και όταν η τηλεθέαση ανέβει νομοτελιακά η τεχνολογία απαγορεύεται δια νόμου και ροπάλου.
ΥΓ1. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας στα λεωφορεία που αναφέρετε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε formula 1, μόνο μπαταρίες έχουν χρησιμοποιηθεί. Το σύστημα της Williams με τον υβριδικό σφόνδυλο/ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια ανήκει σε θυγατρική της Williams, με άλλο όνομα (WHP), επίσης άσχετο με F1 (αν και εφαρμόζεται σε άλλους αγώνες σε R18 / 911). Προσέξτε, εφαρμόζεται, δεν αναπτύχθηκε για αυτούς.
ΥΓ2.Κατά τα αλλα θεωρείτε τα ΚΟΥΜΠΑΚΙΑ τεχνολογία F1, από την ΦΟΡΜΟΥΛΑ στο ΜΙΤΟ σας.
ΥΓ3. Ας απολαύσωμε για άλλη φορά ύφος nass, ενώ αραδιάζει 3073107 ανακρίβειες, επικυρώνει (πάλι καλά) τα προηγούμενα ποστς
-
Χρυσέ μου, μπήκες στις 04:35 για να ασχοληθείς με τις 'ανακρίβειές μου' γράφοντας ως συνήθως εξυπνάδες 'δείτε τι γαμάτος είμαι' άνευ ουσίας (καμιά κωλοτούμπα για το βάρος του πλαισίου της 4C θα ξανακάνεις ? ) ? Τιμή μου αλλά πρέπει να τραβάς μεγάλο ζόρι. Ξυδάκι (και καμιά γυναίκα θα βοηθούσε ).
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Χρυσέ μου, μπήκες στις 04:35 για να ασχοληθείς με τις 'ανακρίβειές μου' γράφοντας ως συνήθως εξυπνάδες 'δείτε τι γαμάτος είμαι' άνευ ουσίας (καμιά κωλοτούμπα για το βάρος του πλαισίου της 4C θα ξανακάνεις ? ) ? Τιμή μου αλλά πρέπει να τραβάς μεγάλο ζόρι. Ξυδάκι (και καμιά γυναίκα θα βοηθούσε ).^το έκανα report, απάντησα σε ένα τεχνικό θέμα και με κουράζεις με τη συνεχή σου γκρίνια.
(καμιά κωλοτούμπα για το βάρος του πλαισίου της 4C θα ξανακάνεις ? )
Ποιος ήρθε?
Μάλλον θα είναι κλασσική περίπτωση nass, πάλι μάλλον θα με διορθώνεις για τα λάθη ΣΟΥ, ή έστω για κάτι που έγραψα και ΔΕΝ είναι λάθος. Συμβαίνει!
-
http://www.autoblog.it/post/292957/alfa ... -foto-spia
και décapotable
-
Τουμπεκί ο nass για το βάρος του πλαισίου, πέταξε την παπάτζα του και κρύφτηκε στη φωλιά του σαν τρομαγμένο κουνάβι
τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου
-
Source:drive.gr -
Για εδώ είμαστε, την κλειστή με τα άσχημα φανάρια ας την πάρει η πλέμπα
-
Source: motorauthority.com -
Tη θέλω!!!
-
-
απο Γαλλια
-
http://www.autoblog.gr/2014/03/18/alfa- ... eadlights/