-
Εάν θέλεις να αγοράσεις ηλεκτρικό ποδήλατο έχεις 2 επιλογές:
- Με αλουμινένιο σκελετό και μπαταρία λιθίου με βάρος από 20 έως 25 κιλά.
Αυτή την επιλογή θα σου την συνιστούσα ιδιαίτερα, διότι θα έχεις ένα ελαφρύ ηλεκτρικό ποδήλατο, με ωραία αίσθηση οδήγησης.
Επιπλέον η μπαταρία λιθίου διαρκεί σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τις μπαταρίες μολύβδου και ζυγίζει περίπου 4 κιλά (δηλαδή είναι σχεδόν 10 κιλά πιο ελαφριά από την μολύβδου). Η αλλαγή της μπαταρίας συνήθως γίνεται μετά από 3 περίπου χρόνια και κοστίζει 250 ευρώ.
Σε αυτή την επιλογή θα υπολογίζεις το κόστος
στα 750 ευρώ σε κάτι όπως αυτό: http://www.epb.gr/index.php?route=product/product&path=47_50&product_id=99
στα 820 ευρώ όπως αυτό: http://www.epb.gr/index.php?route=product/product&path=47_48&product_id=98
στα 850 ευρώ όπως αυτό: http://www.epb.gr/index.php?route=product/product&path=47_49&product_id=94
- Σαν δεύτερη επιλογή είναι να επιλέξεις κάτι πιο οικονομικό, δηλαδή ηλεκτρικό ποδήλατο με σιδερένιο σκελετό και μπαταρία μολύβδου. Το βάρος του ποδηλάτου εδώ φτάνει στα 37 - 38 κιλά.
Η αλλαγή της μπαταρίας συνήθως γίνεται μετά από 1,5 - 2 περίπου χρόνια και κοστίζει 120 ευρώ.
Εάν δεν σε ενοχλεί το επιπλέον βάρος μπορείς και με ένα τέτοιο ποδήλατο να κάνεις πολύ ικανοποιητικά τις διαδρομές σου.
Το κόστος εδώ πέφτει στα:
550 ευρώ δες αυτό: http://www.epb.gr/index.php?route=product/product&path=47_48&product_id=95
650 ευρώ δες αυτό: http://www.epb.gr/index.php?route=product/product&product_id=100
- Με αλουμινένιο σκελετό και μπαταρία λιθίου με βάρος από 20 έως 25 κιλά.
-
Ε όχι ρε παιδιά. Σιγά τις επιλογές. Εδώ λέμε για 2.5 κιλά, μπαίνει σε κάθε ποδήλατο (από ανθρακονημάτινο κουρσάκι των 6.5 κιλών μέχρι τον οδοστρωτήρα downhill των 20 κιλών και του περίεργου σκελετού), κοστίζει από 5 κατοστάρικα το βασικό και 6 παρά για το best value for money και πάει τον απόπατό του. Άσε που θα φέρει και τη σφραγίδα του ελληνικού.
Ποιος θα πάρει μετά τα θεόβαρα, πάναργα, κακάσχημα, με άθλια περιφερειακά υπάρχοντα ηλεκτρικά;
-
Ο χρήστης alektsapi έγραψε:
Εάν θέλεις να αγοράσεις ηλεκτρικό ποδήλατο έχεις 2 επιλογές:
.......Όλες οι επιλογές είναι απο το ίδιο site;
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Ε όχι ρε παιδιά. Σιγά τις επιλογές. Εδώ λέμε για 2.5 κιλά, μπαίνει σε κάθε ποδήλατο (από ανθρακονημάτινο κουρσάκι των 6.5 κιλών μέχρι τον οδοστρωτήρα downhill των 20 κιλών και του περίεργου σκελετού), κοστίζει από 5 κατοστάρικα το βασικό και 6 παρά για το best value for money και πάει τον απόπατό του. Άσε που θα φέρει και τη σφραγίδα του ελληνικού.Ποιος θα πάρει μετά τα θεόβαρα, πάναργα, κακάσχημα, με άθλια περιφερειακά υπάρχοντα ηλεκτρικά;
Μπας και αναφέρεσαι σε κάτι παρόμοιο??
http://www.gocar.gr/news/tech/10334,Rubbee_gia_hlektrikh_ypovoh8hsh_sto_podh.html -
Εδώ σου τάζω τον ουρανό με τα άστρα και συ με μπλέκεις με την αηδία...
6.5 κιλά και θα δίνει κίνηση στην πίσω ρόδα (σκέψου γλίστρημα που θα πέφτει αν δεν έχεις άριστο ελαστικό ή έχεις πολύ λεπτό, όπως οι κούρσες), με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χλμ/ώρα; Μα πουθενά δε συμφωνούμε. Α, και θέλει να το πουλάει 800 ευρώ. Αν δει το ελληνικό κιτ ο Αγγλάρας, θα βάλει τα κλάματα.
-
Μιλάμε για το Korres της ποδηλασίας δηλαδή
-
Με τη θεμελιώδη διαφορά ότι στην ποδηλατική βερσιόν, ο ΙΚΕ ξέρει τα πάντα για το πρότζεκτ...
-
Καλά όχι και τα πάντα, μην υπερβάλΩμε, μία γενική ιδέα ξέρω
ΥΓ. Δεν έχω καμία σχέση επίσης, για να προλάβω τυχόν εξυπνάκόπουλους :v
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Εδώ σου τάζω τον ουρανό με τα άστρα και συ με μπλέκεις με την αηδία...6.5 κιλά και θα δίνει κίνηση στην πίσω ρόδα (σκέψου γλίστρημα που θα πέφτει αν δεν έχεις άριστο ελαστικό ή έχεις πολύ λεπτό, όπως οι κούρσες), με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χλμ/ώρα; Μα πουθενά δε συμφωνούμε. Α, και θέλει να το πουλάει 800 ευρώ. Αν δει το ελληνικό κιτ ο Αγγλάρας, θα βάλει τα κλάματα.
Καλώς...αναμένουμε λοιπόν για περισσότερες (Τεχνικές) λεπτομέρειες,εκτός του βάρους, επί του προιόντος στο οποίο αναφέρεσαι.
Όπως : αυτονομία,max speed, χρόνος φόρτισης,κ.α. -
double post!
-
1 κιλό η κάθε μπαταρία και σου δίνει τόση αυτονομία? Πόσες Wh είναι?
-
Αναφέρω με φειδώ κάποια στοιχεία, διότι το προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην αγορά.
Αυτονομία: κάθε μπαταρία προσδίδει 25 λεπτά τέρμα γκάζι. Αυτό σημαίνει ότι σε φυσιολογική χρήση, με τις κατηφόρες, με τα σημεία που δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να πατήσεις τέρμα και πας με μικρότερη ταχύτητα από τη μέγιστη δυνατή, οπότε και κάνεις οικονομία ενέργειας, κάθε μπαταρία σε βγάζει για κάτι λιγότερο από ώρα. Εννοείται ότι ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει ο καθένας, μπορεί να βάλει και δεύτερη και τρίτη μπαταρία. Υπολόγισε 1 κιλό πάνω από τα 2.3-2.5 του κιτ για κάθε πρόσθετη μπαταρία.
Μέγιστη ταχύτητα: εξαρτάται από το γρανάζωμα που έχει το ποδήλατο. Στο δικό μου, με 53 μπροστά και 11 πίσω, η τελική στην ευθεία ξεπερνά τα 55 χλμ/ώρα. Μιλάμε για πολύ γκάζι από το εν λόγω κιτάκι. Και σκεφτείτε ότι είμαι και 105 κιλά, κάποιος 70κιλος θα βιώνει σουρεαλιστικές στιγμές.
Χρόνος φόρτισης: το κιτ προσφέρεται με διάφορους φορτιστές. Το γρηγορότερο που μπορεί να φορτιστεί μια μπαταρία είναι μισή ώρα, αν και καλό είναι αυτό να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, γιατί δεν είναι ό,τι καλύτερο για το μακροζωία της. Κάπου στη μιάμιση ώρα είναι το ιδανικό.Για να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά...
Τα διάφορα νούμερα που παρουσιάζονται συνήθως σε σχέση με τα ηλεκτρικά ποδήλατα (τελική, αυτονομία, ισχύς κτλ) είναι περίπου άχρηστα.
Ο βασικός λόγος που ισχύει αυτό σε αντίθεση πχ με τα αυτοκίνητα είναι ότι ο αναβάτης μπορεί με την ύπαρξη και την συμμετοχή του να μεταβάλει σε υπερβολικό βαθμό τις ικανότητες του συνόλου.
Και εξηγούμαι:
-Τελική ταχύτητα
Εάν δεν υπάρχει κόφτης είναι αδύνατο να προσδιοριστεί διότι εξαρτάται πρωτίστως από τον όγκο και τη θέση του αναβάτη.
Επιπλέον μπορεί 2 ποδήλατα με τον ίδιο αναβάτη να έχουν ίδια τελική στο ίσιωμα, (πχ 30Km/h) αλλά στην κατηφόρα το ένα να πιάνει 35 και το άλλο 50
Ειδικά δε όταν μιλάμε για κιτ μετατροπής, ο τύπος του ποδηλάτου στο οποίο έγινε η μετατροπή έχει πολύ μεγάλη σημασία, μια και το ίδιο κιτ μπορεί να δίνει τελική 30 σε χάρβαλο mountain bike και 60 σε ΤΤ, με τον ίδιο αναβάτη πάντα.
Τέλος υπάρχει και το θέμα της συμμετοχής του ποδηλάτη (εάν δεν συμμετέχει δεν είναι ποδήλατο), κάποιοι τύποι ηλεκτρικών ποδηλάτων ευνοούν την αρμονική συνεργασία, κάποιοι όχι.
Άρα στην πράξη η αναφερόμενη τελική είναι νούμερο χωρίς σημασία, αυτό που δείχνει πόσο γρήγορο είναι ένα ηλεκτρικό, είναι η αποδιδόμενη ισχύς και ο τρόπος χρήσης της
-Αυτονομία
Όπως και η τελική εξαρτάται πάρα πολύ από τον αναβάτη (όγκος και βάρος)
Επίσης εξαρτάται πάρα πολύ από τη συμμετοχή του αναβάτη
Χαοτική διαφορά προκαλεί και η ταχύτητα κίνησης, άλλη αυτονομία έχεις με μέση ωριαία 25 και άλλη με 50 όπως και η μορφολογία της διαδρομής.
Και ο τύπος του χρησιμοποιηθέντος ποδηλάτου όταν μιλάμε για κιτ είναι καθοριστικός
Οπότε και πάλι ένα νούμερο χιλιομέτρων δεν λέει τίποτα και δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο σύγκρισης, η χρήσιμη πληροφορία είναι οι Wh που έχει η μπαταρία (όχι Ah) και ο βαθμός απόδοσης της διάταξης, δηλαδή πόσο από αυτό γίνεται κινητική ενέργεια και πόσο θερμότητα.
-Ισχύς
Στο 99% των περιπτώσεων, η αναφερόμενη ισχύς είναι η μέγιστη κατανάλωση, δηλαδή το γινόμενο της τάσης λειτουργίας και του μέγιστου ρεύματος που επιτρέπει ο ελεγκτής να πάει στο μοτέρ. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα διότι μας λείπει ο βαθμός απόδοσης για να δούμε τι παίρνουμε σε ισχύ στην ρόδα, πέραν του ότι ο ελεγκτής δεν δίνει πάντα το μέγιστο ρεύμα. Χαρακτηριστικά, με 250 επιπλέον Watt στη ρόδα, ένας μέσος αναβάτης που πενταλάρει χαλαρά νιώθει ότι πετάει, κάτι που προφανώς δεν ισχύει στα κοινά ηλεκτρικά που δηλώνουν 250W ισχύ. (Ο γνωστός Lance Armstrong μπορούσε να βγάλει σχεδόν 400W για μια ώρα στα καλά του, δηλαδή μαζί με τα νίτρα).
Στην πράξη ένας μπούσουλας είναι ότι ένα hub motor αποδίδει χοντρικά τη μισή ισχύ σε σχέση με ένα bottom bracket motor … ίδιας ισχύος.
-Χρόνος φόρτισης
Υπάρχουν 3 καθοριστικοί παράγοντες
Η χωρητικότητα της μπαταρίας
Η ικανότητα της μπαταρίας να φορτίζεται γρήγορα χωρίς να ζορίζεται, και
Η ισχύς του φορτιστή
Ένας σκέτος χρόνος δεν λέει τίποτα ειδικά εάν δεν γνωρίζουμε πόσο ζορίζει την μπαταρίαΚαι κάτι ψιλοάσχετο αλλά πολύ σημαντικό, όπως και στα αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν μόνο καλύτερα και χειρότερα μοντέλα, υπάρχουν και περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλα για κάθε χρήση …
-
πως γινεται η μεταδοση?
-
Tι μπαταρίες χρησιμοποιεί το κιτ;
-
Επειδή το όλο πρότζεκτ απέχει περίπου ένα δίμηνο από την επίσημη παρουσίαση του, θα μου επιτρέψετε να μην απαντηθούν πιο τεχνικές απορίες. Ο μόνος λόγος που δημοσιοποίησα κάποια στοιχεία είναι για να περιμένουν αυτό το χρονικό διάστημα όσοι ενδιαφερόμενοι και να μην προβούν στην αγορά κάποιας άθλιας κινεζιάς, ώστε να αποκτήσουν κάτι πολύ πιο αποδοτικό και θεμιτό σε αίσθηση. Εγώ χαριστικά απολαμβάνω εδώ και 300 χλμ τις χάρες του κιτ στην κούρσα μου και ανυπομονώ να τοποθετηθεί και στο άλλο μου ποδήλατο και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, επειδή η διαφορά στην οδήγηση είναι χαοτική και η αίσθηση εξωπραγματική.
Λίγη υπομονή λοιπόν για κάτι που θα ζυγίζει ελάχιστα, θα πηγαίνει τάπα και θα σας ξελογιάσει. -
Σε ηλεκτρικό 250W φίλου που δοκίμασα, όταν έβαζα την ηλεκτρική κίνηση (η ηλεκτρική υποβοήθηση δεν γίνεται αυτόματα αλλά εξαρτάται πόσο γυρίζεις το γκριπ) το μοτέρ βούιζε στην εκκίνηση με το γκάζι στο τέρμα (και ο φίλος φώναζε) αλλά δεν χρειαζόταν πετάλι για να κινηθώ.
Βέβαια και η μπαταρία ζοριζόταν όταν δεν βοηθούσα καθόλου (τα λαμπάκια έσβηναν - αλλά μετά επανερχόταν).
Στην αυτόματη υποβοήθηση μόλις δυσκόλευε το πεντάλ μετά από λίγο με βοηθούσε το ηλεκτρικό και ποτέ δεν κουραζόμουν - τα λαμπάκια της μπαταρίας ποτέ δεν έσβηναν, δηλαδή η αυτόματη υποβοήθηση δεν ζόριζε την μπαταρία.Με το ηλεκτρικό ποδήλατο (αυτόματη υποβοήθηση) μπορείς να κάνεις μεγάλες αποστάσεις και να μην κουράζεσαι. Κάνεις ποδήλατο αλλά είναι ξεκούραστο.
Στην ηλεκτρική κίνηση και το μοτέρ και η μπαταρία ζοριζόταν στην εκκίνηση - σε μικρές ανηφόρες δεν ζοριζόταν τόσο όσο στην εκκίνηση.
Πάντως η μπαταρία έδειχνε να έχει διάρκεια παρά τα ζορίσματα - ήταν μολύβδου και δεν ξέρω πόσες επαναφορτίσεις θα αντέξει. -
Τελευταίο update για το παιχνίδι μου....
Εγκατέστησα ένα Βαττόμετρο που μου δείχνει volt, amp, watt, και 8 ακόμη εναλλασσόμενες ενδείξεις όπως Wh, Ah, Wpeak κτλ. Ξήλωσα το κοντέρ που έτσι και αλλιώς είχα βάλει κοντεράκι από δίπλα για να έχω οδόμετρο μερικό και ολικό και στη θέση του έβαλα το βαττόμετρο που το πήρα από το e-bay. Το μοτέρ είναι 1000 άρι τελικά.... Ούτε 500 ούτε 250 που λέγαμε.... Τραβάει 20 Α μέγιστο ρεύμα στα 50 βολτ. Επίσης επειδή η πίσω λάμπα που είναι διπλή (στοπ και πορείας ) καιγόταν πήρα led- ταινία και έφτιαξα φώτα πορείας και στοπ. Σε σειρά και με αντιστάσεις τους δίνω 35 βολτ στην πορείας και 45 στα στοπ. Δεν πιστεύω να ξανακαούν ποτέ.
Αγόρασα και 4άδα μπαταρίες έναντι 120ευρώ οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από ό,τι είχα μέχρι τώρα. Ενδεικτικά πρώτη φορά το παιχνίδι μου έβγαλε 53χλμ με ένα φόρτισμα. Είναι σίγουρα πάνω από 12Ah όπως μου έδειξε και το βαττόμετρο μου στο τέλος της βόλτας. Επίσης είναι σημαντικό στην φόρτιση να πάρει κάποιος ένα προγραμματιζόμενο φις . Να μην αφήνονται οι μπαταρίες να φορτίζουν συνεχόμενα για πολλές ώρες αλλά μια στάση στη μέση της φόρτισης βοηθά στην μακροζωία τους.Βρήκα την διάσταση ελαστικού που ταιριάζει από μηχανάκι και άλλαξα το πίσω λάστιχο. Το 16-3 γίνεται 12-3 από μηχανάκι. Είναι περίπου 1 εκ μεγαλύτερο σε διάμετρο και τώρα πιάνει τα 35χλμ/ώρα. Το σημαντικό είναι ότι το λάστιχο έχει και μεγάλο πέλμα οπότε δεν θα παθαίνει λάστιχο με το παραμικρό...
Νομίζω ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι που αγόρασα ποτέ. 3χρόνια τώρα έχει πάνω από 10000 χλμ και το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση ακόμη και δικάβαλο. Οι καινούργιες μπαταρίες έχουν ήδη 700 χλμ και έχω την εντύπωση ότι θα πιάσουν τα 5000 χλμ πριν την αλλαγή. Οι παλιές βγάζουν 10 χλμ μόνο, μετά από 2 χρόνια.
Επίσης θα ήθελα να μιλήσω και για την αγορά και κανονικού ηλεκτρικού ποδηλάτου, ότι είναι κάτι που δεν έχει τίποτα το καλύτερο από τις κινεζιές αλλά το πληρώνεις 3 φορές επάνω(κινέζικα είναι και εκείνα αλλά λέμε τώρα) . Δεν έχουν χώρους να βάλεις πράγματα, δεν κάνουν για τον δρόμο με κίνηση (δεν έχουν ούτε καθρέπτες, ούτε φλας ούτε στοπ για να σε προσέξουν οι άλλοι), τα μοτέρ και οι ελεγκτές τους είναι με μια λέξη ΕΛΕΕΙΝΑ αλλά στα πασάρουν σαν να είναι τεχνολογικά θαύματα.... Καλύτερα να πάρεις ένα τέτοιο αν θέλεις να κάνεις την δουλειά σου οπότε δεν θα το ακριβοπληρώσεις αλλά αν θέλεις να έχεις και ένα κανονικό ποδήλατό για να γυμναστείς παρά να στάξεις ένα 2χίλιαρο πρόχειρα και να το κλαις.
Όποιος θέλει βοήθεια σε κάποιο πρόβλημα με ηλεκτρικό ποδήλατο πολύ ευχαρίστως να τον βοηθήσω....
Αυτά....
-
Τελευταίο update και από το ηλεκτρικό ποδήλατο που πλήρωσα χρυσάφι.
Βρήκα τις επαφές στον ελεγκτή και αγόρασα ένα twist throttle με 3 καλώδια για να του βάλω. Στην δοκιμή που το έκανα με ποτενσιόμετρο και τον τροχό στον αέρα το κοντέρ έδειξε 35χλμ/ώρα. Περιμένω να φτάσει για να το βάλω πάνω στο τιμόνι. Βρήκα επίσης ότι είναι δυνατό να κάνεις έναν ελεγκτή να δουλεύει το μοτέρ σαν γεννήτρια όταν φρενάρεις αλλά δεν κατάφερα να βρω το πώς για τον συγκεκριμένο ελεγκτή που φοράει το ποδήλατο. Υπάρχει πολύ υλικό στο forum endless sphere. Επίσης υπάρχει δυνατότητα cruise control αυτόματου ή με κουμπί. Γενικά ο ελεγκτής έχει πολλές αναμονές για όμορφα πράγματα. Με 15Α στα 24βόλτ δίνει 360βαττ. Αν μπορώ να τα πάρω όλα με το γκάζι που θα βάλω θα είναι τέλειο....
-
Για να αναθερμάνω λίγο το κλίμα, αναφέρω πως ο Nidosan οδήγησε χτες την κούρσα μου, η οποία φοράει το εν λόγω κιτάκι. Βέβαια, καθώς δεν έχει συνηθίσει να αλλάζει ταχύτητες σε σύγχρονα κουρσιά, του είχα μια μέτρια ταχύτητα μέσα και μόνο με δαύτη έκανε βόλτα. Τι να καταλάβει ο δύσμοιρος...
-
Σε 2 μήνες δηλαδή θα είναι διαθέσιμο προς πώληση?
e-ποδήλατα