-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
κοίτα τώρα να μας βγάλεις ασπροπρόσωπους με τα 0-100 γιατί θα μας το βαράει μια ζωή μετά ο Γρηγόρης... τουλάχιστον 6δεύτερα πρέπει να πετύχεις... αλλιώς δεν σε βλέπω καλά... ευτυχώς εγώ την γλίτωσα αφού φοράω πρόγραμμα και θα είναι άλλα αντί άλλων η μέτρηση...
βέβαια στην αρχή ο βελτιωτής μου έγραφε 5.7 στα charts για μετά την βελτίωση...
τώρα γράφει 5.5... δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό....Mε δυο ατομα και μισο ρεζερβουαρ...
Σε ευθεια, qsis, δεν θελω 'λαμογιες'... -
δεύτερον: ΝΑΙ, η συμμετοχή στο όλο έργο της οδήγησης είναι πολύ σημαντική και, ΕΙΜΑΙ απόλυτος σε αυτό, εμπεριέχει την απαίτηση της ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, της δεξιότητας χειρισμού ενός ακόμη πράγματος, του κιβωτίου... άρα αφαιρώντας έναν παράγοντα σημαίνει μεν ότι συγκεντρώνεσαι σε άλλους περισσότερο αλλά επίσης το κάνει πιο βατό σε αυτούς που δεν είχαν το mental capacity & τα body kinetics να τα κάνουν ΟΛΑ καλά, συγχρόνως!
Αν αλλάξεις την λέξη 'κιβώτιο' με την λέξη 'πισωκίνηση' θα έχεις μια πολύ ωραία απάντηση για την τοποθέτηση σου σε άλλο τοπικό...
Νομίζω πως φάσκεις και αντιφάσκεις λίγο...καθόλου... προτιμάω την ουδετερότητα της τετρακίνησης ακόμη και με DSG....
Εντελώς όμως...
Απο τη μία εξυψώνεις την αίσθηση/συμετοχικότητα και ικανότητα, καταδικάζοντας την αποτελεσματικότητα (γιατί ένα διπλοσύμπλεκτο ΕΙΝΑΙ πιο αποτελεσματικό απο οποιοδήποτε manual, χωρίς να απαιτεί αντίστοιχα skills)...
Και απο την άλλη εξυψώνεις την αποτελεσματικότητα καταδικάζοντας την αίσθηση/συμετοχικότητα και ικανότητα (γιατί ένα τετρακίνητο ΕΙΝΑΙ πιο αποτελεσματικό απο ένα αντίστοιχο πισωκίνητο, χωρίς να απαιτεί αντίστοιχα skills).
Mε δυο ατομα και μισο ρεζερβουαρ...
Σε ευθεια, qsis, δεν θελω 'λαμογιες'...Αν γράψει εξαράκι θα είναι και ικανοποιημένος...
-
και για να επανέλθω on topic πιστεύω ότι το Scirocco R έχει πολύ καλά βασικά στοιχεία που θα το κάνουν πολύ ενδιαφέρον αν καταφέρει κάποιος να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά βοηθήματά του...
το σιρόκο εξελίχθηκε με βάση τα ηλ/κα συστηματα ...
Δεν νομίζω να μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά, όπως και κανένα συγχρονο και στημένο γύρο Απο αυτά αυτοκίνητο ... -
να πω κ εγω την αποψη μου, σε vag οπωσδηποτε dsg γιατι η συμμετοχικοτητα στην αλλαγη σχεσεων κατ εμε προυποθετει μυτη τακουνι στο φρεναρισμα κατι που δεν μπορουν να κανουν τα αυτοκινητα του group γιατι οταν πατιεται το πενταλ του φρενου δεν δινει γκαζι.
καλα τα συστηματα fail safe αλλα αν η επιχειρηματολογια μας για την ασφαλεια ειχε την ισχυ να παραγει νομους τοτε 3,4 post μετα το σεναριο του μεγαλου αδερφου θα ηταν παιδικο βιβλιο συνεκρινομενο της πραγματικοτητας.
-
Για το θεμα manual vs διπλοσυμπλεκτου, θα συμφωνησω ΑΠΟΛΥΤΩΣ
με vellerefonti.
Προσωπικα υποκλινομαι στην τεχνολογια του, ναι ειναι πιο πρακτικο, ευχρηστο, ασφαλεστατο (προστατευει κινοουμενα μερη), αλλα οταν μιλαμε για πραγματικη ευχαριστηση-διασκεδαση στην οδηγηση, το πραγμα αλλαζει.
Σιγουρα το DSG, Μ DCT, S-tronic , ή οπως αλλιως λεγεται αντιστοιχα απο καθε κατασκευαστη, μειωνει οχι μονο την ψαλιδα σε εναν σχετικα καλο απο εναν πολυ καλο οδηγο, αλλα σε κανει να χανεις ΚΑΙ σε αισθηση, οπως και χανεις ΚΑΙ τον ΑΠΟΛΥΤΟ ελεγχο της επιλογης συγκεκριμενης σχεσης, τουλαχιστον στα προσιτα αυτοκινητα παραγωγης (η Ferrari δεν θυμαμαι αν κραταει την σχεση στον κοφτη... ).
Δεν ξεχωριζει ΜΟΝΟ αυτη η επιλογη εναν πολυ καλο οδηγο απο εναν πιο μετριο, και φυσικα δεν σημαινει οτι επειδη καποιος επελεξε την πρακτικοτερη λυση του διπλοσυμπλεκτου, ειναι αυτοματως λιγοτερο καλος απο αυτον που εχει χειροκινητο, παρολα αυτα ειναι μια επιλογη
που ΣΤΕΡΕΙ την συνολικη ευχαριστηση που μπορει να λαβει ενας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ οδηγος
απο ενα ευχαριστο, γρηγορο, συμμετοχικο και καλοστημενο αυτοκινητο, σε καθε περιπτωση, εκτος αν μιλαμε για συνθηκες αγωνα απ' οπου και προερχεται η διαδικασια αλλαγων (με paddles και/ή σειριακες αλλαγες), με αποκλειστικο στοχο την ΠΛΗΡΗ αυτοσυγκεντρωση στις ΙΔΑΝΙΚΕΣ τοποθετησεις-γωνιες του αγωνιστικου, διατηροντας ομως παραλληλα ΠΛΗΡΩΣ τον ελεγχο στο θεμα της επιλογης μιας σχεσης, κατι που δεν ισχυει στην πλειοψηφια των διπλοσυμπλεκτων παραγωγης.
Κατανοω σιγουρα την προτιμηση αρκετων, ακομα και πολυ ικανοι χειριστες μπορει να το προτιμησουν, θεωρω ομως οτι αυτοι (οι πολυ ικανοι) ειναι μειοψηφια ανθρωπων που ειναι σε μεγαλη ηλικια κυριως και ξεπερασαν-βαρεθηκαν την διαδικασια αυτη, εχοντας
ομως ζησει για πολλα χρονια την ευχαριστηση πολυ γρηγορων αλλαγων, και μαθαινοντας
την χρυση συνταγη του σωστου συγχρονισμου που χρειαζεται πχ για καθε κατεβασμα πριν απο στροφη σε συνδυασμο με την ιδανικη τοποθετηση και φρεναρισμα ακριβως στο σημειο που πρεπει, και αν μιλαμε για πραγματικα εμπειρο οδηγο, δεν ξεχναμε ταυτοχρονα
και την διαδικασια heel and toe (μυτη-τακουνι) για τον βελτιστο συγχρονισμο (παλι )
κινητηρα-κιβωτιου-μεταδοσης, ωστε να ειναι ομαλοτερη η μεταβαση της δυναμης στους κινητηριους τροχους απο την επιλογη μικροτερης σχεσης.@Realzeus
Tα περι Lauda δεν τα εχω ακουσει, δεν τα αμφισβητω απαραιτητα -οτι δεν εχουν ειπωθει δηλαδη-, αλλα θεωρω οτι ειναι για καταναλωση...
Δυστυχως δεν ζει ο Senna, να τον ρωτουσαν, για την περιφημη εκεινη στιγμη που το μονοθεσιο του διπλωσε (και εσβησε ταυτοχρονα?) και προλαβε ( ) να κουμπωσει
οπισθεν σε δεκατα του δευτερολεπτου, στο χειροκινητο κιβωτιο φυσικα, και να 'βγαλει'
το μονοθεσιο του απο την πιστα, ωστε να μην ερθουν πανω του αυτοι που ακολουθουσαν...
Ενα απλο παραδειγμα (πολυ μικρο μερος) των απιστευτων δυνατοτητων-ικανοτητων
ενος ημιθεου... -
Το να σου αλλάζει σχέση μόνο του, έστω και πάνω στον κόφτη (βασικά, ακόμα πιο ενοχλητικό, όχι στον κόφτη αλλά στο redline του στροφόμετρου), ξεπερνάει την 'κόκκινη γραμμή' που έθεσα προηγουμένως, γιατί αφαιρεί (έστω και μερικώς) την επιλογή σχέσης από τα χέρια του οδηγού
BMW, Porsche, Mitsubishi και υποθέτω και Ferrari, όλων αυτών τα διπλοσύμπλεκτα κρατάνε την ταχύτητα στον κόφτη.
Τέλος πάντων, περί ορέξεως
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
(η Ferrari δεν θυμαμαι αν κραταει την σχεση στον κοφτη... ).
Την κρατάει με την επιλογή των ηλεκτρονικών στις θέσεις race και CST off αλλά δεν βρίσκω κάτι θετικό σ΄αυτό.Ισα ισα που ξεμένεις από ισχύ στις 8.700.....Πολύ καλύτερα να αλλάζει αυτόματα σχέση στον κόφτη.
Σιγουρα εδω εχουμε αλλες μεσες ταχυτητες, ψυχολογια, ρισκο κοστους-εξωτικοτητας κατασκευης κ.ο.κ
Ειναι θετικο ομως (και αναγκαιο για οσους εχουν βρεθει ενιοτε στην δυσκολη θεση)
αν βρισκεται καποιος σε συνεχομενα ανοιχτα s πχ, σε ρυθμους πιεσης, να σου κραταει την σχεση αν εισαι κοντα στο οριο στροφων κινητηρα, ακριβως στο ζυγισμα σου πριν την εισοδο σε στροφη, αλλιως αν σου περασει την επομενη σχεση το κιβωτιο, στην καλυτερη περιπτωση, θα σου 'χαλασει' την γραμμη σου για την σωστη διαγραφη της στροφης, στην χειροτερη, με την μικρη στιγμιαια αδρανεια λογω αυτοματης επιλογης επομενης σχεσης, θα φυγεις ευθεια 'αγοραζοντας' οτι βρεις μπροστα σου... -
Ο χρήστης bab2112 έγραψε:
να πω κ εγω την αποψη μου, σε vag οπωσδηποτε dsg γιατι η συμμετοχικοτητα στην αλλαγη σχεσεων κατ εμε προυποθετει μυτη τακουνι στο φρεναρισμα κατι που δεν μπορουν να κανουν τα αυτοκινητα του group γιατι οταν πατιεται το πενταλ του φρενου δεν δινει γκαζι.καλα τα συστηματα fail safe αλλα αν η επιχειρηματολογια μας για την ασφαλεια ειχε την ισχυ να παραγει νομους τοτε 3,4 post μετα το σεναριο του μεγαλου αδερφου θα ηταν παιδικο βιβλιο συνεκρινομενο της πραγματικοτητας.
τα fail safe συστηματα εχουν σωσει τα 50Κ που εδωσα για να παρω το αυτοκινητο μου ή τελοσπαντων δε χρειαστηκε να προσπαθησω να το σωσω
οποτε λιγο με νοιαζουν η αισθηση και η συμμετοχικοτητα της μυτης τακουνι , οταν μιλαμε για περιουσιες
ενα αυτοματο συστημα μυτη τακουνι σαν αυτο του 370 (το οποιο σου κραταει ψηλα τις στροφες απο μονο του, οταν ενεργοποιηθει) ειναι το ιδανικο
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
τα fail safe συστηματα εχουν σωσει τα 50Κ που εδωσα για να παρω το αυτοκινητο μου ή τελοσπαντων δε χρειαστηκε να προσπαθησω να το σωσωοποτε** λιγο με νοιαζουν η αισθηση και η συμμετοχικοτητα της μυτης τακουνι , οταν μιλαμε για περιουσιες **
ενα αυτοματο συστημα μυτη τακουνι σαν αυτο του 370 (το οποιο σου κραταει ψηλα τις στροφες απο μονο του, οταν ενεργοποιηθει) ειναι το ιδανικο
Ε, ενταξει σεβαστο, αλλα ετσι οπως το απλοποιεις και το φτανεις κατευθειαν εκει, για αυτο εχουν βγει και οι μικτες ασφαλειες...
Απο την αλλη υπαρχουν και καποιοι που μπορουν/εχουν εξοικειωθει σε τετοιο βαθμο που να μπορουν να ξεπερνουν ανα πασα στιγμη τα ορια του οποιου ισχυρου αυτοκινητου τους, με πολυ υψηλα ποσοστα ασφαλειας...
Για το 370 συμφωνω, οπως και για οτιδηποτε σου δινει την δυνατοτητα ΠΛΗΡΟΥΣ
ελεγχου, ή ενισχυσης-υποβοηθησης στην μεγαλυτερη ευχαριστηση. 'Ναι' σε ολα τα ηλεκτρονικα συστηματα ευκολιας-πρακτικοτητας και κυριως ασφαλειας, αλλα να υπαρχει δυνατοτητα (επιλογης ουσιαστικα) απενεργοποιησης-παρεμβασης-ελεγχου απο αυτον που ξερει-θελει-μπορει... -
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
ΚΑΙ τον ΑΠΟΛΥΤΟ ελεγχο της επιλογης συγκεκριμενης σχεσης, τουλαχιστον στα προσιτα αυτοκινητα παραγωγης (η Ferrari δεν θυμαμαι αν κραταει την σχεση στον κοφτη... ).Και το EVO 10 το κάνει αυτό, όπως και το dsg με πρόγραμμα στο κιβώτιο από τη revo
-
Ο χρήστης dimgster έγραψε:
ΚΑΙ τον ΑΠΟΛΥΤΟ ελεγχο της επιλογης συγκεκριμενης σχεσης, τουλαχιστον στα προσιτα αυτοκινητα παραγωγης (η Ferrari δεν θυμαμαι αν κραταει την σχεση στον κοφτη... ).
Και το EVO 10 το κάνει αυτό, όπως και το dsg με πρόγραμμα στο κιβώτιο από τη revo
Για το Evo Χ με διπλοσυμπλεκτο το διαβασα πριν, για το dsg το εχω ακουστα, οτι εχουν βγει καποια προγραμματα που το κανουν αυτο, αλλα προσωπικα δεν θα εβαζα
'χερι' σε DSG κιβωτιο σε καμμια περιπτωση...Εκτος αμα αναλαμβανει αλλος να πληρωσει
το...'μαρμαρο' σε περιπτωση που προκυψει κατι...
Το θεμα ειναι τι γινεται σε εργοστασιακη μορφη. Αμα αρχιζεις να βαζει 'χερι' γενικως
στο αυτοκινητο, μπορει να κανεις και παππαδες, το θεμα ειναι τι επιπεδα αξιοπιστιας, και κυριως εγγυηση(?) θα εχεις μετα... -
Γρηγόρη, όπως ειπώθηκε παραπάνω, Ferrari, Lamborghini, Porsche και Mitsubishi κρατάνε τη σχέση στον κόφτη οπότε έχεις τον απόλυτο έλεγχο.
Το περιστατικό με τον Lauda έγινε πριν 4-5 χρόνια όταν ήταν αγωνιστικός διευθυντής της Jaguar. Όταν προσπάθησε όμως να οδηγήσει το μονοθέσιο, αναγκάστηκε να 'φάει τα μεγάλα λόγια του'...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Γρηγόρη, όπως ειπώθηκε παραπάνω, Ferrari, Lamborghini, Porsche και Mitsubishi κρατάνε τη σχέση στον κόφτη οπότε έχεις τον απόλυτο έλεγχο.αν κατάλαβα καλά, κρατάει την σχέση στον κόφτη μόνο στο race mode, δηλαδή σε mode πίστας.
Νομίζω ότι αυτό κάτι σημαίνει.Τέλοσπάντων.Γενικά είναι κάτι που το μαθαίνεις και που στην τελική δεν είναι κακό αφού είναι λάθος να κινείσαι μέσα στη στροφή 100-200rpm πριν τον κόφτη (για να πεις ότι υπάρχει ο φόβος να πατήσεις λίγο παραπάνω το γκάζι και να βάλει την επόμενη σχέση) και δη σε **ΔΗΜΟΣΙΟ **δρόμο, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι πας 'δίχως αύριο'.
Από μία άποψη μου αρέσει που υπάρχει αυτή η επιλογή της επόμενης ταχύτητας γιατί οδηγώντας το ('απλό') αυτόματο κιβώτιο του πατέρα μου αν δεν βάλεις εσύ την επόμενη ταχύτητα παραμένει στον κόφτη οπότε χάνεις πολύτιμο χρόνο. (έχει τύχει να ξεχαστώ και να μην ανεβάσω - και όταν συνέβη δεν είχα πάρει το Α3 ακόμα )
Επιπλέον (έχοντας ασυναίσθητα-?- κατά νου αυτό το 'αυτόματο' ανέβασμα), δε μου έχει τύχει ΠΟΤΕ να είμαι κοντά στον κόφτη σε μία στροφή.Όποτε το χρειάστηκα το αυτόματο ανέβασμα ήταν εκεί την ώρα που έπρεπε (βγαίνοντας από τη στροφή με full γκάζι που ούτως ή άλλως θα ανέβαζα και μόνος μου )Είναι ένα σκεπτικό στο οποίο πρέπει να προσαρμοστείς.Δεν είναι τίποτα.Απλά πρέπει να το έχεις κατά νου και τίποτα παραπάνω όταν (κακώς για μένα) μπαίνεις τόσο οριακά σε στροφή που αναγκάζεσαι κινείσαι κοντά στον κόφτη για να σε κρατήσει (το αμάξι) μέσα στη στροφή.
Τέλοσπάντων.
Ίσως είμαστε οριακά offtopic. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Γρηγόρη, όπως ειπώθηκε παραπάνω, Ferrari, Lamborghini, Porsche και Mitsubishi κρατάνε τη σχέση στον κόφτη οπότε έχεις τον απόλυτο έλεγχο.
αν κατάλαβα καλά, κρατάει την σχέση στον κόφτη μόνο στο race mode, δηλαδή σε mode πίστας.
Νομίζω ότι αυτό κάτι σημαίνει.Τέλοσπάντων.Γενικά είναι κάτι που το μαθαίνεις και που στην τελική δεν είναι κακό αφού είναι λάθος να κινείσαι μέσα στη στροφή 100-200rpm πριν τον κόφτη (για να πεις ότι υπάρχει ο φόβος να πατήσεις λίγο παραπάνω το γκάζι και να βάλει την επόμενη σχέση) και δη σε **ΔΗΜΟΣΙΟ **δρόμο, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι πας 'δίχως αύριο'.
Από μία άποψη μου αρέσει που υπάρχει αυτή η επιλογή της επόμενης ταχύτητας γιατί οδηγώντας το ('απλό') αυτόματο κιβώτιο του πατέρα μου αν δεν βάλεις εσύ την επόμενη ταχύτητα παραμένει στον κόφτη οπότε χάνεις πολύτιμο χρόνο. (έχει τύχει να ξεχαστώ και να μην ανεβάσω - και όταν συνέβη δεν είχα πάρει το Α3 ακόμα )
Επιπλέον (έχοντας ασυναίσθητα-?- κατά νου αυτό το 'αυτόματο' ανέβασμα), δε μου έχει τύχει ΠΟΤΕ να είμαι κοντά στον κόφτη σε μία στροφή.Όποτε το χρειάστηκα το αυτόματο ανέβασμα ήταν εκεί την ώρα που έπρεπε (βγαίνοντας από τη στροφή με full γκάζι που ούτως ή άλλως θα ανέβαζα και μόνος μου )Είναι ένα σκεπτικό στο οποίο πρέπει να προσαρμοστείς.Δεν είναι τίποτα.Απλά πρέπει να το έχεις κατά νου και τίποτα παραπάνω όταν (κακώς για μένα) μπαίνεις τόσο οριακά σε στροφή που αναγκάζεσαι κινείσαι κοντά στον κόφτη για να σε κρατήσει (το αμάξι) μέσα στη στροφή.
Τέλοσπάντων.
Ίσως είμαστε οριακά offtopic.Γιωργο δεν ειναι ετσι ακριβως, του στυλ ασπρο/μαυρο οπως τα λες. Καταρχας, η 430 κραταει στροφες κινητηρα στις δυο τελευταιες πιο 'αγριες' επιλογες, την race οπου επιτρεπει μεχρι ενα (ιδανικο σημειο για τον καλυτερο δυνατο χρονο) σημειο το γλυστρημα, και στην CST off, οπου ΟΛΑ ειναι απενεργοποιημενα εκτος απο το ABS. (o SV2 ας με διορθωσει αν καπου εχω κανει λαθος ή δεν θυμαμαι σωστα...)
Επιπλεον, οταν κινεισαι αρκετα γρηγορα (οχι αγωνιστικα), οι 100-200rpm διαφορα, ειναι τρομακτικα λιγες, πρεπει να εχεις 'αγωνιστικο αυτι' για να προλαβαινεις να αλλαζεις
οταν κινεισαι πολυ κοντα στα ορια περιστροφης, ποσο μαλλον οταν στα VAG με DSG τουλαχιστον που ειχα οδηγησει, η επομενη σχεση απ' οσο θυμαμαι τουλαχιστον, περναει κοντα στις 6,000σαλ και οχι υψηλοτερα στις 7,000σαλ πχ ωστε να εχεις μεγαλυτερο ευρος, και κυριως με την επιλογης της επομενης σχεσης, οπου πεφτουν οι στροφες σχεδον 2,000σαλ, να μην βρισκεται ο κινητηρας εκτος ιδανικου ευρους στροφων.
Τελος ειναι αντιφατικο να λες στην αρχη οτι πας διχως αυριο, οταν απλα θες να σου κραταει την σχεση, και στην συνεχεια να αναφερεις οτι αν δεν υπηρχε η προεπιλογη της επομενης σχεσης, θα εχανες χρονο.
Τελοσπαντων θεωρω πολυ πιθανο, οτι δεν εχεις κινηθει σε αρκετα γρηγορους ρυθμους, -(με ασφαλεια ομως) ή δεν σε εχει παει καποιος αρκετα γρηγορα- σε διαδρομη με συνεχομενες στροφες, ωστε να διαπιστωσεις ακριβως που εγκειται η δυσκολια-ενοχληση στο θεμα που συζηταμε.
Ειναι εξαλλου κατι που εχει τεθει απο αρκετους χρηστες, δοκιμαστες περιοδικων, κατοχους, δεν το αναφερω μονο εγω, ουτε σημαινει οτι πρεπει να κινειται καποιος σε αγωνιστικους ρυθμους απαραιτητα για να διαπιστωσει, την 'ενοχλητικη' λειτουργια.
Ισως εχουμε διαφορετικη αντιληψη του 'αρκετα γρηγορα με ασφαλεια' και των 'αγωνιστικων ρυθμων'...
Anyway, καποια στιγμη ελπιζω να βρεθουμε απο κοντα να τα αναλυσουμε καλυτερα, γιατι απο εδω χρειαζομαστε σελιδες ολοκληρες για να καταλαβουμε καλυτερα ο ενας , τι ακριβως εννοει ο αλλος... -
Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη. Ένα απλο track day είναι ικανό να κάνει αμέσως αντιλληπτό το ότι ένα ανεπιθύμητο ανέβασμα (στην έξοδο μιας στροφής πχ) μπορεί να χαλάσει όλη την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου και να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο. Σε πολύ γρήγορη οδήγηση, ο έλεγχος πρέπει να είναι πάντα στα χέρια του οδηγού!
-
Γρηγόρη, ξεχνάς όμως το πιο βασικό σημείο σε αυτά που έγραψα...ότι κάνεις δηλαδή όλα αυτά σε δημόσιο δρόμο.
Και ναι...μου έχει τύχει με το προηγούμενο αμάξι μου που κυριολετικά κυνηγούσα πολύ 'τα στροφιλίκια' ότι έτυχε να είμαι μέσα σε στροφή και με ταχύτητα όπου μου κρατάει τις στροφές του κινητήρα επικίνδυνα κοντά στον κόφτη.
Δεν ξέρω πώς έχει τύχει με το τωρινό μου αμάξι αλλά τώρα με εξυπηρετεί που μπαίνει η επόμενη ταχύτητα.Θέμα συνήθειας είναι?Δεν ξέρω...Πάντως δεν μπορώ να πω ότι μπήκα σε στροφή και κατάσταση τέτοια που...έπρεπε να σηκώσω λίγο το πόδι μου από το γκάζι για να μην ανέβουν παραπάνω οι rpm και βάλει την επόμενη ταχύτητα.Ε...στην τελική αν σε ενοχλεί τόσο το 'αυτόματο' ανέβασμα, βάλε ένα πρόγραμμα στο dsg να στο απενεργοποιήσει ή αν δε θες ούτε αυτό, μην το αγοράσεις.
μην ξεχνάμε ότι το dsg πρώτα από όλα είναι ένα αυτόματο κιβώτιο που σκέφτεται και σχεδιάστηκε με βάση μία συγκεκριμένη λογική (που προσωπικά ειδικά στα 'αυτόματα' modes απέχουν αρκετά από το δικό μου στυλ οδήγησης).Το ότι ανεβάζει αυτόματα στηρίζεται σε μία χ-ψ λογική και προσωπική μου άποψη είναι πως από τη στιγμή που κινείσαι μέσα σε δημόσιο δρόμο, αυτό που λέμε είναι τρίχα της τρίχας ω τρίχα, όπως πχ για το 'αναίσθητο' τιμόνι του vag ή για την μη-αποτελεσματικότητα των κεραμικών φρένων όταν αυτά είναι κρύα κτλ...
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
@Realzeus
Tα περι Lauda δεν τα εχω ακουσει, δεν τα αμφισβητω απαραιτητα -οτι δεν εχουν ειπωθει δηλαδη-, αλλα θεωρω οτι ειναι για καταναλωση...
: -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη. Ένα απλο track day είναι ικανό να κάνει αμέσως αντιλληπτό το ότι ένα ανεπιθύμητο ανέβασμα (στην έξοδο μιας στροφής πχ) μπορεί να χαλάσει όλη την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου και να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο. Σε πολύ γρήγορη οδήγηση, ο έλεγχος πρέπει να είναι πάντα στα χέρια του οδηγού!Σκέψου λίγο αυτό που λες...
Αυτό θα γίνει όταν -εαν και εφόσον- τύχει να σε βολέψουν οι στροφές (αν και τελικά αυτό μάλλον μας 'βολεύει' περισσότερο συχνά απ'οτι πραγματικά χρειάζεται, γιατί αισθανόμαστε safe παγώνοντας την επιτάχυνση για λιγο -ω τι θαύμα, συνέπεσε ο κόφτης με την ταχύτητα που ήθελα να κρατήσω- αλλά την ίδια στιγμή και γρήγοροι αφού είμαστε στους κόφτες) και η ταχύτητα που συνάμα έχει το αυτοκίνητο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή... και απλά μένεις τσαρουχωμένος.
Το τσάρούχωμα όμως δεν δείχνει έλεγχο αλλά τσολιά, άσχετα αν έχουμε συνηθίσει έτσι... αν πρέπει να κοντρολάρεις την ταχύτητα σου κάντο με το πόδι, όχι με τον κόφτη...Επίσης, τα περισσότερα διπλοσύμπλεκτα, έχουν τέτοια κλιμάκωση και συγχρονισμό ώστε η μεταφορά απο την μία σχέση στην επόμενη να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, σχεδόν ηλεκτρική (όπως πολύ σωστά έφερε σαν παράδειγμα ο nass)... δεν έχει καμία σχέση με το ρόπιασμα που τρώς όταν αλλάζεις γρήγορα με συμπλέκτη... ουσιαστικά αυτή τη κλωτσιά θέλεις να αποφύγεις.
ΥΓ: Βρε Γρηγόρη ποιός είναι τελικά αυτός ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ οδηγός...?
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη. Ένα απλο track day είναι ικανό να κάνει αμέσως αντιλληπτό το ότι ένα ανεπιθύμητο ανέβασμα (στην έξοδο μιας στροφής πχ) μπορεί να χαλάσει όλη την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου και να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο. Σε πολύ γρήγορη οδήγηση, ο έλεγχος πρέπει να είναι πάντα στα χέρια του οδηγού!
Σκέψου λίγο αυτό που λες...
Αυτό θα γίνει όταν (εαν και εφόσον) τύχει να σε βολέψουν οι στροφές και η ταχύτητα που συνάμα έχει το αυτοκίνητο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή... και απλά μένεις τσαρουχωμένος.
Το τσάρούχωμα όμως δεν δείχνει έλεγχο αλλά τσολιά, άσχετα αν έχουμε συνηθίσει έτσι... αν πρέπει να κοντρολάρεις την ταχύτητα σου κάντο με το πόδι, όχι με τον κόφτη...Επίσης, τα περισσότερα διπλοσύμπλεκτα, έχουν τέτοια κλιμάκωση και συγχρονισμό ώστε η μεταφορά απο την μία σχέση στην επόμενη να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, σχεδόν ηλεκτρική (όπως πολύ σωστά έφερε σαν παράδειγμα ο nass)... δεν έχει καμία σχέση με το ρόπιασμα που τρώς όταν αλλάζεις γρήγορα με συμπλέκτη... ουσιαστικά αυτή τη κλωτσιά θέλεις να αποφύγεις.
ΥΓ: Ποιός είναι τελικά αυτός ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ οδηγός...?
Τι λες παλικάριμ; Υπάρχουν στροφές που δεν θέλεις ανέβασμα midway αλλά στην έξοδο είσαι στον κόφτη.
-
Και αυτό που ακριβώς αναιρεί αυτά που γράφω...?
Κιβώτια διπλού συμπλέκτη [Διάσπαση]