-
Φοβομουν πως επειδη δεν ηταν κανονικος αγωνας και επειδη ηταν στελεχωμενος απο 'την αφροκρεμα' θα γινοταν ο,τι ειναι δυνατον για να την βγαλουν αυτοι καθαρη και τον οδηγο 'να τον φαει το χωμα', αλλα ευτυχως για τον οδηγο αποφευγει τα πολυ χειροτερα...
Δυστυχως σε αυτη τη χωρα σε ολους τους τομεις της ζωης (και μιλαω απο τραγικη προσωπικη εμπειρια) **παρα πολλοι ανθρωποι 'οχυρωνονται' πισω απο ενα τιτλο και χρησιμοποιουν μονο τα δικαιωματα και οχι τις υποχρεωσεις.**Κατι τετοιο εγινε και εδω. Εγινε ενα εγκλημα με homologation. Πρεπει η εννοια της αμελειας να αξιολογειται σοβαροτερα στα δικαστηρια. Ευχομαι οι ευθυνες να καταλογιστουν δικαια και αυτη η ιστορια να αποδωσει πραγματικα τα τω καισαρος τω καισαρι. Δυστυχως motorsport can be dangerous, αλλα σε καμια περιπτωση συνειδητα δεν πρεπει να κανουμε καμια εκπτωση στα μετρα ασφαλειας.
-
Διαβάζοντας τύπο, blogs κτλ από αυτά που λαμβάνω εγώ πρέπει να σημειωθεί ότι
- ούτε αγώνας ήταν αυτό το event
- ούτε ο οδηγός ήταν οδηγός αγώνων
- ούτε το αυτοκίνητο ήταν αγωνιστικών προδιαγραφών
μου μένει κάτι πολύ μετέωρο στο μυαλό μου και δεν μπορώ καν να καταλάβω πώς να το διαχειριστώ μέσα μου.
αυτό το συμβάν θα επηρεάσει τους πάντες και ειδικά αυτούς που ζούνε ΓΙΑ το σπορ (και όχι ΑΠΟ το σπορ).τα πράγματα δεν θα είναι ίδια ποτέ ξανά. Η αναζήτηση ευθυνών στην Ελλάδα είναι θέμα πολιτικοκοινωνικών συζητήσεων και εύκολη λύση δεν υπάρχει. Safety First μας μάθανε αλλά μόνο στην θεωρία..
δεν έχω λόγια για αυτό που έπαθε αυτή η οικογένεια αυτή την κυριακή που πήγαν να κάνουν το γούστο τους...
-
- άπειρο στον Thodwris.
Άνοιξε αν θες χωριστό θέμα, και ας μείνει αυτό αφιερωμένο στη μνήμη του παιδιού.
Προσωπικώς, αν ήμουν μεγιστάνας και ήθελα να συνδέσω το όνομά μου με ένα κοινωφελές έργο, θα έφτιαχνα μία πίστα αποκλειστικώς για σχολή υψηλής / ασφαλούς οδήγησης και για ερασιτεχνικά τρακ ντέυς, καθώς και για παρουσιάσεις νέων μοντέλων από διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία (σε χώρα υψηλής τουριστικής προβολής βρισκόμαστε) και δημοσιογραφικές δοκιμές και μετρήσεις.
ΟΧΙ για αγώνες, και ΧΩΡΙΣ πρόβλεψη για θεατές, (α-λα- Ασκάρι στην Ανδαλουσία) για λόγους κόστους, μεγαλύτερης ασφάλειας των χρηστών (μη ανάγκη για μπαριέρες και τοίχους κοντά στη χάραξη) και βεβαίως, για να μη μου την πέσουν τα τρωκτικά της ΕΛΠΑ, αφού μιλάμε για αυτήν εδώ την έρμη χώρα....
- άπειρο στον Thodwris.
-
Ο χρήστης Ευφραίμογλου Μιχάλης έγραψε:
Βλέποντας τμήμα του βίντεο (δεν μπόρεσα να το δώ όλο)..., αισθάνομαι κομμάτια...
Εύκολα μπαίνω στην θέση του πατέρα, της μάνας ..., έχω τρία παιδιά, 15, 10, 5 ετών...,
πόνος και οδύνη όταν συνειδητοποιήσει τι του συνέβη και αργότερα θυμός και αγανάκτιση...Με τίποτα δεν μπορώ να μπώ στην θέση του πιτσιρικά που έφυγε τόσο ξαφνικά και τόσο αναίτια...,
Είμαι βέβαιος όμως για δέκατα του δευτερολέπτου να αισθάνθηκε απορία και μόνο απορία...
*...Σε τι ακριβώς έφταιξα (ίσως να πρόλαβε να σκεφθεί)...
δίπλα μου ήταν ο μπαμπάς μου που τόσο με αγαπούσε...,
δίπλα μας πολλοί άλλοι θεατές που φαίνονταν να γνωρίζουν (;) πολλά πράγματα για τούς αγώνες...,
ένας οδηγός με ένα κόκκινο αυτοκίνητο με εντυπωσιακό θόρυβο που με τόση μαεστρία (;) το έστριβε στίς στροφές...,
κάποιοι άνθρωποι (που μερικοί άλλοι τους μιλούσαν με μεγάλο σεβασμό) και τους αποκαλούσαν 'Διοργανωτές' και η παρουσία τους ενέπνεε μεγάλη σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια (;)....*
Αυτά τα σκέφθηκε ο μικρούλης, αλλά εκείνο που δεν γνώριζε και του κόστισε την ζωούλα του, ήταν ότι στην σκέψη του έπρεπε να θέσει και τα τρία ερωτηματικά ...(;) ...
Ας ευχηθούμε, η ανάληψη στους ουρανούς, του μικρού μας αγαπημένου φίλου, να φωτίζει απο εδώ και πέρα τις σκέψεις και τις ενέργειες όλων μας, Διοργανωτών, Θεατών, Αγωνιζομένων και μή ...
+100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
-
ντροπη και αισχος το 2010που ζουμε
Συλυπητηρια στ τσι γονεους του παιδιου -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
- άπειρο στον Thodwris.
Άνοιξε αν θες χωριστό θέμα, και ας μείνει αυτό αφιερωμένο στη μνήμη του παιδιού.
Προσωπικώς, αν ήμουν μεγιστάνας και ήθελα να συνδέσω το όνομά μου με ένα κοινωφελές έργο, θα έφτιαχνα μία πίστα αποκλειστικώς για σχολή υψηλής / ασφαλούς οδήγησης και για ερασιτεχνικά τρακ ντέυς, καθώς και για παρουσιάσεις νέων μοντέλων από διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία (σε χώρα υψηλής τουριστικής προβολής βρισκόμαστε) και δημοσιογραφικές δοκιμές και μετρήσεις.
ΟΧΙ για αγώνες, και ΧΩΡΙΣ πρόβλεψη για θεατές, (α-λα- Ασκάρι στην Ανδαλουσία) για λόγους κόστους, μεγαλύτερης ασφάλειας των χρηστών (μη ανάγκη για μπαριέρες και τοίχους κοντά στη χάραξη) και βεβαίως, για να μη μου την πέσουν τα τρωκτικά της ΕΛΠΑ, αφού μιλάμε για αυτήν εδώ την έρμη χώρα....
+1000!
- άπειρο στον Thodwris.
-
Ο χρήστης kkot έγραψε:
νιώθω τρόμο πραγματικά για το γεγονός σαν πατέρας, νίωθω οργή σαν λατρης των μηχανοκίνητων.Απλά ρε παιδία διαβάζω πως δεν φταίει ο πατέρας, ο οδήγος κλπ. Απλή λογική έχουμε? ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ! εγώ αν κάθομαι σε μια πλατεία (οχι σε κάποια μορφή πίστας) στο πεζοδρόμιο με τα παιδία μου και δω ένα αυτοκίνητο να έρχεται λίγο γρήγορα (οχι πάνω μου) ΤΟ ΠΡΩΤΟ πραγμα που θα σκεφτω είναι να πάω τα παιδία μου πιο πισω γιατι 'ποτέ δεν ξέρεις' και μετα τον εαυτό μου για τον ίδιο λόγο και οχι να κάτσω 2 μέτρα πίσω από το πλαστικο!!! θέλει κάποια ειδική γνώση αυτό????? ΑΡΑ φταίει και πολύ μάλιστα ο πατέρας!!! από την άλλη αν οδηγώ το κ@υλάμαξο μου και θέλω να μ@λακιστώ αν δω εστω και ένα εμπόδιο .. πόσο μάλλον ΠΕΖΟ θα κόψω! αρα φταίει και ο οδηγός, που αν ημουν συμμετέχον και έβλεπα αυτό το χάλι, πιστεύω από εδώ που κάθομαι χαλαρός, πως θα συμμετήχα στον αγώνα αλλά μερικά 'κλικ' κάτω από το όριο ή θα πήγαινα σπίτι μου και δεν μαμιέτε? έτσι κι αλλίως και μέχρι νά ερθω ... κόφτες πήγαινα (λέμε τωρα)..
για την οργάνωση τι να πω .. αδιαφορία, ωχαδερφισμος, αρπαχτή, γνώση του ότι 'ότι και να γίνει ...σιγά , τι θα γίνει?' κλπ κλπ... ΚΡΙΜΑ για τα παιδάκια, και ειδικά για τον μικρό που χάθηκε. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στο παιδάκι που μένει και στην μάνα...
καλη δύναμη στους ανθρώπους αυτούς...
κατα την απλη λογικη σου λοιπον,αν παραδειγμα εφευγε ο λεμπ ευθεια σε μια στροφη μετα απο τις μικρες ευθειες στα πρωτα χλμ της Ελατειας και σκοτωνε μερικους,θα εφταιγε ο λεμπ και οχι οι οργανωτες που δεν μπορεσαν να βαλουν τον κοσμο σε σωστα σημεια! σωστα?
θα εφταιγε επισης που δεχτηκε να ξεκινησει σε εναν τετοιο αγωνα! σωστα?
στην πλατεια της περιοχης σου μπορεις να κανεις οτι θελεις και να κατσεις οπου θελεις και οπου βαραει η κουτρα σου,σε μια εκδηλωση ομως εισαι υποχρεωμενος να κανεις αυτα που σου λενε αυτοι που υποτιθεται οτι προσεχουν την ασφαλεια σου!ρε ειμαστε καλα? σκεφτομαστε τι λεμε?
επισης τι σημασια εχει αν ο οδηγος ειχε αγωνιστικη αδεια η οχι? αυτο δεν το εχω καταλαβει,αν μπορει καποιος να με διαφωτισει.ποια η διαφορα αν ειχε τετοια αδεια η οχι? επισης τι σημασια εχει αν το αυτοκινητο ειναι αγωνιστικο η οχι? ολοι ξερουμε πως υπαρχουν πολλα πολιτικα αυτοκινητα που μονο στο εξωτερικο τους περιβλημα ειναι πολιτικα και απο κατω ειναι πιο αγωνιστικα και απο τα αγωνιαρικα.
τι σημασια εχει τι αμαξι ηταν και τι αδεια ειχε ο οδηγος? γινεται εμπειροτερος καποιος αν εχει αγωνιστικη αδεια? αφου και αυτη,μονο λεφτα ειναι,τα δινεις και την παιρνεις,οποτε ο καθενας μπορει να εχει αγωνιστικη αδεια. -
ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ .
ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ.
ΤΑ ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. -
ΤΑ ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ .........................................ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Χρειαζεται εκτος απο τα ευκολα (τεραστια εκταση+κεφαλαιο), να κατεχεις κ τα δυσκολα. Δηλαδη να τα εχεις καλα κ να μπορεις να ικανοποιησεις τον καθε αρμοδιουκο κ καθε 'αρχη' του αθληματος που θα θελησει να φαει απο την πιττα, αλλιως ολο κ καποιος θα βρεθει να σε κλεισει. Κ μιλαμε ειτε για τους παραπανω εκπροσωπους του δημοσιου, ειτε για ιδιωτες που εχουν τα καταλληλα κοννε κ θα προσπαθησουν ή να φανε κ αυτοι ή να μην φαει κανεις (= bye bye πιστα)- άπειρο
Πιστεύω πως υπάρχει και θέληση και κεφάλαιο και χώρος αλλά και προοπτικές οικονομικού κέρδους για να φτιαχτεί πίστα στην Αθήνα. Δίπλα στο Ελ. Βενιζέλος υπάρχουν άπλετα χωράφια που θα χώραγαν άνετα 200-300 στρέμματα που χωράει μία πίστα χωρίς να ενοχλεί κανένα ο θόρυβος (αυτός ο λόγος που δικαιολογημένα οποιαδήποτε μορφή μηχανοκίνητου αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών) και με άψογη πρόσβαση για θέατες και οδηγούς. Και 5 λεπτά να σκεφτεί οποιοσδήποτε θα σκεφτεί πολύ καλύτερες τοποθεσίες. Όσο για το οικονομικό όφελος? Σκεφτείτε πόσος κόσμος πάει στο χωράφι των Μεγάρων πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά...
Δυστυχώς όσοι έχουν το χρήμα και τη διάθεση ξέρουν ότι θα πέσουν σε διάφορους τσιφλικάδες 'λάτρεις του σπορ' και κάνουν πίσω
-
Δεν ξερω αν αυτα που μου μεταφερθηκαν ειναι αληθη .
Το μεσημερι σε μεσημεριανη εκπομπη ο κυριος Ιαβερης παραποιησε γεγονοτα προσπαθησε να αθωοσει τους οργανωτες ενω λιγο πολυ εριξε το φταιξιμο στους θεατες που ηταν απειθαρχοι.Λοιπον καλω ολους τους φιλους του μηχανοκινητου αθλητισμου να καταταξουν στις συνηδεισεις τους εναν ακομα συνενοχο τον κυριο ΙΑΒΕΡΗ.
ΝΤΡΟΠΗ ολοι που εχουν ασχοληθει με αγωνες εστω και ερασιτεχνικα ειτε σαν οδηγοι ειτε σαν οργανωτες ξερουμε την πικρη αληθεια την συζηταμε μεταξυ μας ξερουμε την αληθεια βλεπουμε την ολιγωρια των διοργανωτων βλεπουμε τα καγκελα που οριοθετουσαν τον χωρο ειτε σαν εισοδο των θεατων ειτε σαν θεσεις θεατων.Και βγηκε ο ξεδιαντροπος για να προστατευσει δικαιολογησει τον ιδιοκτητη του χωρου και των διοργανωτη να αποκρυπτει τις πικρες αληθειες και να τα ριχνει στους απειθαρχους θεατες.Αυτους τους μερικους δεκαδες θεατες στον περιφραγμενο χωρο των 20μετρων δεν μπορουσε να ελεγξουν οι διοργανωτες ? Ιδια κατασταση ιδιας δυσκολιας οπως το ακροπολις που κανετε τον πλοηγο ηταν ?ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΙΑΒΕΡΗ
Αν δεν μπορειτε (δικαιολογημενα με τους ιδιοκτητες του χωρου τους οργανωτες εχετε κοινες εμπειριες ισως και φιλια) να καταλογησετε τις αληθινες ευθυνες αν μη τι αλλο σιωπηστε μην παραπλανητεΣΥΜΕΝΟΧΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ
ΙΑΒΕΡΗΣ...... -
Από τον ιστότοπο του 'Σκάι', χωρίς σχόλια (μόνον υπογραμμίσεις):
'Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, την οποία διενεργεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Γύζης, για το θάνατο 8χρονου αγοριού στο Πολυδένδρι, όταν αγωνιστικό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του στην πίστα Ότο Φέστιβαλ και έπεσε στους θεατές.
Παράλληλα, διατάχθηκε διενέργεια περαιτέρω έρευνας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της πρόκλησης σωματικών βλαβών και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, ενώ ερευνώνται ενδεχόμενες ευθύνες του πατέρα.
Σημειώνεται ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.'
-
Θερμά ολόθερμα συλληπητήρια για το χαμό του παιδιού. Όντας πατέρας μικρών και εγώ παιδιών με διαπερνά ρίγος διαβάζοντας τέτοιο χαμό. Κουράγιο στη οικογένεια του.
Όσο για την ΕΘΕΑ ...... προσέξτε τη συνέχεια αυτής της ιστορίας : Ποινικά θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες από την Τροχαία. Στο αστικό κομμάτι όμως βγάζουν μια ανακοίνωση συλληπητηρίων που έχει όμως άλλον ως παραλήπτη : την ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ .... και τις λένε ότι όλα έγιναν σωστά !!!!! ..... η οποία τώρα καλείται να πληρώσει . Και αν δεν πληρώσει γιατί ο ερευνητής που θα βάλει ανακαλύψει βαριά αμέλεια Οργανωτή και ΕΘΕΑ ??? ..... Μακάρι να συμβεί έτσι για να κλείσει μια και καλή η παράγκα τους.
Καλό ταξίδι αγγελούδι
-
Νομίζω μια από τις πιο έγκυρες αναλύσεις είναι αυτή του Νίκου Ζακχαίου στο msfree :
Θλίψη και ερωτηματικά
Έγινε αυτό που τρέμουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε διοργανώσεις αγώνων, ο θάνατος ενός θεατήΈνα δεκάχρονο παιδί έχασε τη ζωή του χθες σε αγώνα τύπου GP που διεξαγόταν στο Auto Festival Αφιδνών. Η θλίψη του αυτοκινητιστικού κόσμου είναι μεγάλη για το μικρό παιδί που χάθηκε άδικα και το ms|free εκφράζει τα πιο ειλικρινή του συλληπητήρια στην άτυχη οικογένεια. Το δυστύχημα προκλήθηκε από μια σειρά παραλείψεις και ως πιο ειδικοί μπορούμε να στηρίξουμε την άποψή μας πολύ καλύτερα από ό,τι οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι της ελληνικής τηλεόρασης.
O αγώνας τύπου παιδιάς γινόταν στο Auto Festival. Έναν χώρο που ενώ δεν είναι κανονική πίστα έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πολλούς αγώνες track day και drift. Την οργάνωση του αγώνα είχε αναλάβει η Α.Λ.Ε.Μ., νόμιμη λέσχη, ενώ ο αγώνας είχε την έγκριση της ΕΘΕΑ. Μπορεί να ήταν απλά ένας αγώνας παιδιάς (για πολλούς αυτού του είδους οι αγώνες δεν είναι καν αγώνες), αλλά δεν παύει να ήταν ένας αγώνας όπου ζητούμενο ήταν ο ταχύτερος χρόνος ενώ θεατές και οδηγοί ήταν εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια δραστηριότητα, όσο καλά οργανωμένη και αν είναι. Σύμφωνα με το συμπληρωματικό κανονισμό της εκδήλωσης, ο αγώνας ήταν ασφαλισμένος για την αστική ευθύνη προς τρίτους μέσα από το συμβόλαιο της ΕΘΕΑ, όπως όλοι οι επίσημοι αγώνες.
Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε ερασιτεχνικός διότι δεν έτρεχαν επαγγελματίές οδηγοί με κανονικά αγωνιστικά αυτοκίνητα αλλά ιδιώτες-χομπίστες με αυτοκίνητα δρόμου. Επαγγελματίες οδηγοί σε αυτήν τη χώρα είναι μόνο οι συμπαθείς ταξίτζηδες και φορτηγατζήδες και κανένας άλλος. Μπορεί να μην έτρεχαν πραγματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα αλλά από τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η επίτευξη του καλύτερου χρόνου αυτός ο αγώνας δεν γίνεται λιγότερο αγώνας από κάποιον άλλο. Σίγουρα πάντως βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο απ΄ ό,τι ένας πρωταθληματικός αγώνας.
Περνώντας στην πίστα, πρόκειται για έναν χώρο που έχει κατασκευαστεί για έκθεση αυτοκινήτων αλλά κάποιο κομμάτι του έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να σχηματίζεται μια διαδρομή. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια κανονική πίστα κατασκευασμένη αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό.
Όσον αφορά το γεγονός το ίδιο δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Ένα αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και αφού πέρασε όλα τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του κατέληξε στον κόσμο και συγκεκριμένα σε έναν πατέρα και τα δύο μικρά παιδιά του. Ο ένας μικρός σκοτώθηκε επί τόπου ενώ ο αδερφός και ο πατέρας του βρίσκονται στο νοσοκομείο.
Το ποιος φταίει είναι μεγάλη κουβέντα. Πολλά λέγονται και γράφονται, οι απόψεις ποικίλουν. Κάποιοι μιλάμε για εγκληματική αμέλεια των διοργανωτών, άλλοι για την κακιά ώρα, άλλοι πως συνυπεύθυνος είναι ο πατέρας που καθόταν σε επικίνδυνο σημείο αλλά και ο οδηγός που έτρεξε σε μια «πίστα» που οριοθετούταν από κόσμο. Κατά τη γνώμη μας ο μόνος που δεν φταίει ο οδηγός. Δεν έχει σημασία αν ήταν έμπειρος ή άπειρος, δεν έχει καμία σημασία αν υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του. Δεν έχει σημασία αν έτρεχε ανάμεσα στον κόσμο. Αυτός ο άνθρωπος πλήρωσε για να μπορέσει να κάνει το χόμπι του με ασφάλεια. Δεν είναι δουλειά του, ούτε υποχρέωσή του, να ελέγξει την ασφάλεια του αγωνιστικού στίβου. Γι αυτό έχει πληρώσει. Αντί λοιπόν να πάρει πίσω έναν ασφαλή αγώνα αγόρασε με το παράβολο συμμετοχής τις τύψεις μιας ζωής και την όποια μελλοντική ταλαιπωρία θα υποστεί λόγω της ποινικής ευθύνης. Ας ελπίσουμε πως τουλάχιστον θα είναι καλυμμένος όσον αφορά την αστική ευθύνη.
Ο πατέρας είναι συνυπεύθυνος; Για εμάς, όχι. Πήγε σε μια επίσημη εκδήλωση με τα δύο του παιδιά, μια εκδήλωση σε ένα χώρο που δεν έχει πρόβλεψη για θεατές. Δεν γνωρίζουμε αν στην άτυχη οικογένεια αλλά και στους υπόλοιπους θεατές τους υποδείχθηκε πως το σημείο είναι επικίνδυνο. Όμως το πλήθος δεν κατευθύνεται με υποδείξεις. Αν ο οργανωτής έκρινε πως το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο θα έπρεπε να κάνει αδύνατη την πρόσβαση εκεί. Γιατί ο πατέρας δεν κατάλαβε πως το σημείο ήταν επικίνδυνο; Μα ούτε αυτό είναι η δουλειά του. Ο καθένας είναι μεν υπεύθυνος για τις πράξεις του αλλά ήταν η δουλειά άλλων να τον προφυλάξουν γιατί ίσως να μην ξέρει. Αν δεν υπήρχε ο πατέρας και στη θέση του ήταν μια παρέα ανηλίκων θα έπρεπε να κατηγορηθούν πως δεν πρόβλεψαν πως μπορεί ένα αυτοκίνητο να βρεθεί πάνω τους; Ας είμαστε σοβαροί λοιπόν και ας αφήσουμε την οικογένεια στην ησυχία της και ας τους προσφέρουμε αυτό που πραγματικά μπορούμε, δηλαδή τα ειλικρινή μας συλληπητήρια.
Δεν είμαστε δικαστές για να αποδώσουμε ευθύνες. Μπορούμε όμως να καταγράψουμε τις ατυχείς επιλογές που σε συνδυασμό με την κακή ώρα οδήγησαν στο δυστύχημα. Πρώτα από όλα ο αγώνας γινόταν με αριστερόστροφη φορά της πίστας όπου στη συγκεκριμένη στροφή, αν ένας οδηγός έχανε τον έλεγχο θα κατέληγε στο συγκεκριμένο σημείο. Από τη στιγμή πως ο κίνδυνος ήταν ορατός και οποιοσδήποτε έμπειρος με τους αγώνες τον διέβλεπε, έπρεπε να απαγορευτεί η παραμονή θεατών εκεί. Τέλος, έστω και με θεατές να παραμένουν εκεί, αποδεικνύεται -για πολλοστή φορά- πως μισογεμάτα jersey, λάστιχα στοιβαγμένα σε δυάδες και σιδερένια κάγκελα δεν είναι αρκετά για να ανακόψουν την πορεία ενός ανεξέλεγκτου αυτοκινήτου.
Για μια ακόμη φορά η ελληνική τηλεόραση ασχολήθηκε με το ελληνικό motorsport, όχι για κάτι χαρμόσυνο, δυστυχώς. Το βίντεο του ατυχήματος έπαιξε πολλές φορές σε replay με τίτλους για το επικίνδυνο ράλι και άλλα που αν δεν υπήρχε ο θάνατος ενός μικρού παιδιού θα φάνταζαν κωμικά. Είναι γνωστό πως η τηλεόραση αγαπά το αίμα αλλά, αγαπητοί δημοσιογράφοι, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Πολλοί κατηγορούν πως σε αυτού του είδους τους αγώνες μαζεύονται οι λεγόμενοι «κάγκουρες» που ξεπερνούν όλα τα όρια. Λυπάμαι που δεν είναι οφθαλμοφανέστατο αλλά αυτό είναι το ζητούμενο σε έναν αγώνα. Η αναζήτηση και το φλερτ με το όριο, κάτι το οποίο γίνεται με ασφάλεια μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους αγώνες και οι όλοι όσοι στο αίμα τους κυλά βενζίνη έψαχναν το όριο στον ανοιχτό δρόμο; Η τηλεόραση ποτέ δεν έθιξε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα. Οι αγώνες αυτού του τύπου προστατεύουν τον απλό πολίτη και δεν τον θέτουν σε κίνδυνο όπως αφέθηκε να εννοηθεί. Το πώς αυτός ο αγώνας είχε τραγική κατάληξη είναι συνδυασμός των παραγόντων που αναφέραμε πιο πάνω. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν όλοι αυτοί οι αγώνες, δυστυχώς που δεν υπάρχει μια κανονική πίστα και δυστυχώς που για μια ακόμη φορά η τηλεόραση επιτίθεται στους αγώνες και όχι σε αυτούς που προτιμούν τα πάρκα και τα εμπορικά κέντρα από τις πίστες.
Από msfree.gr
-
Καταρχήν τα συλλυπητήριά μου για το παιδάκι. Δεν υπάρχει πιο δυσάρεστο γεγονός από την απώλεια ενός παιδιού...
Στο θέμα της προβολής του γεγονότος:
Αυτό που με εκνευρίζει στο θέμα είναι οτι υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα οτι οι αγώνες έχουν θύματα...Πάλι τα ίδια δηλαδή...Οι ίδιοι επικίνδυνα άσχετοι...αυτοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει αγώνας...Το βλέπεις κι απ τις λεζάντες στις ειδήσεις: '8χρονος νεκρός σε ράλλυ' Σε ράλλυ! Λένε οτι ένα αυτοκίνητο σε μια πίστα σκότωσε ένα παιδάκι, δε λένε όμως οτι αυτό το πράγμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΑ ΑΓΩΝΩΝ! Δε λένε οτι ατυχήματα σαν κι αυτό προκύπτουν ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πραγματικές πίστες στην Ελλάδα, ώστε όλα αυτά τα'παιχνίδια' και οι 'επιδείξεις' να γίνονται ασφαλώς. Και οι θεατές να κάθονται πίσω από κάγκελα, λάστιχα κι αμμοπαγίδες...Και οι οδηγοί ξεδίνουν, στρίβουν, ρισκάρουν με ασφάλεια δική τους και των θεατών...Βάζουν στο στόχαστρο τους οργανωτές...Γιατί; Επειδή έβαλαν νερο-εμπόδια; Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν υπήρχε μια πίστα της προκοπής. ένας χωρος για τέτοια θεάματα τέλος πάντων...Ολόκληρη Αθήνα και εξυπηρετείται από τα Μέγαρα...Κανείς από τους τηλεισαγγελείς δεν μιλά επίσης για την οδική παιδεία. Αυτή που θα μας έκανε καλύτερους οδηγούς και καλύτερους θεατές...Φταίνε οι οργανωτές γιατί δεν έδεσαν τους θεατές στις θέσεις τους? Όσοι τα λένε αυτά δεν έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους σε αγώνες πάσης φύσεως...Δεν έχουν πάει σε Ακρόπολις, να ναι 2 μαλάκες και να στέκονται στην έξοδο κι όλο το βουνό να τους κράζει...Δεν ξέρουν τους χιλιάδες μαλάκες που ισχυρίζονται οτι έχουν φάει τους αγώνες με το κουτάλι και δε μασάνε, σε μια απόπειρα να δείξουν ποιός την έχει μεγαλύτερη( την εμπειρία από αγώνες).
Δεν κατηγορώ ούτε τον οδηγό ούτε τον πατέρα του παιδιού. Δεν ήμουν εκεί και στο κάτω κάτω ποιός είμαι να τους κρίνω...Άλλωστε και οι δύο (κακά τα ψέματα) έχουν να κουβαλήσουν πλέον τεράστιο φορτίο...
Απλώς αναρωτιέμαι πότε σε αυτή τη χώρα θα καταλάβουμε οτι οι αγώνες σώζουν και δε σκοτώνουν;;
-
Καλημέρα
Τριάντα έξη ώρες μετά τη μαύρη (πρώτη φορά χάνεται ένα μικρό παιδί) Κυριακή του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, επιτρέψτε μου δυο τρεις σύντομες επισημάνσεις και μια πρόταση.
-
Ο μοναδικός σίγουρα ΑΘΩΟΣ είναι το χαμένο αγγελούδι (μας ράγισες τις καρδιές κύριε Εφραίμογλου).
-
Ο επόμενος ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΗ, είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου και ευτυχώς που η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της αθωόνοντάς τον.
-
Όλοι οι υπόλοιποι (εμπλεκόμενοι με κάθε τρόπο στους αγώνες, παρόντες στην εκδήλωση) ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί.
-
Δυστυχώς τα δυστυχήματα ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ούτε στους αγώνες, αλλά όλοι πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να συμβούν.
Η πρόταση:
ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ τώρα είναι η ώρα του θρήνου.
Αρκετά με τις κραυγές 'Σταύρωσον' και 'στην πυρά'. Για άλλη μια φορά αντιδρούμε εν θερμώ, αφήνουμε τα γονίδια του ελληνάρα να μας παρασύρουν και το θέμα άντε να κρατήσει το πολύ τέσσερις μέρες. Μετά θα ξεχαστεί για να επανέλθουμε την επόμενη φορά που κάποιος θα χάσει τη ζωή του ή τη σωματική του ακεραιότητα εξ αίτίας 'εγκληματικών αμελιών σε επίπεδα ενδεχόμενου δόλου'.
Η απίστευτη τραγωδία που δυστυχώς δεν περιορίζεται στο παιδάκι που χάθηκε, ας μας κλείσει τα στόματα έως ότου έχουμε να ξεστομίσουμε κάτι περισσότερο από κατάρες και αφορισμούς.
Μόνο σχεδιάζοντας/συναποφασίζοντας και εκτελώντας ΕΝ ΨΥΧΡΩ μπορούμε να κάνουμε αυτά που τόσα χρόνια (όχι πολλά, τέσσερα πέντε εννοώ) έπρεπε να είχαν γίνει προκειμένου να απομακρυνθεί η πιθανότητα, του τραγικού συμβάντος. Ενός συμβάντος που κακά τα ψέμματα 'κακώς' δεν είχε συμβεί τόσο καιρό.ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ λοιπόν, να καταλαγιάσει ο θρήνος, για να πάρουν σειρά οι όποιες διορθωτικές κινήσεις.
Υ.Γ. 1) Ήμουν εκεί (με τον 7χρονο γιό μου για όσους καταλαβαίνουν πόσο διαφορετικά αισθάνθηκα), είδα και ξέρω, τα πριν, τα κατά τη διάρκεια και τα μετά.
2) Εκτός της ηθικής συμπαράστασης θα χρειαστεί και κάτι πιο χειροπιαστό και στις δυο πλευρές, γιατί στην περίπτωση αυτή θύμα και 'θύτης' είναι σε τραγική κατάσταση.
3) ΛΥΠΑΜΑΙ και ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ μαζί γιατί ενώ είδα, γνωριζα, υποψιαζόμουν δεν έκανα τίποτα που ίσως θα μπορούσε να είχε προλάβει την καταστροφή. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι μου οδηγοί/θεατές, οι έμπειροι κριτές, οι οργανωτές, αλλά ακόμα και αυτοί οι 'επαγγελματίες θεατές' που παρευρίσκοντο. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ακόμα περισσότερο γιατί αν ήξερα τον άτυχο πατέρα δεν αποκλείεται να καθόμουν για ώρα δίπλα του με το παιδί μου εκτεθειμένος στον ίδιο κίνδυνο.
ΛΥΠΑΜΑΙ γιατί όλοι μας ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ και ΞΕΧΝΑΜΕ τραγικά συμβάντα την επόμενη στιγμή εκθέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε. Τα παιδιά μας.Και μια διευκρίνηση:
Ήταν, έμειναν όλοι εκεί. Τουλάχιστον αυτοί που χρειαζόνταν και αυτοί που μπορούσαν να προσφέρουν. Το ότι έφυγαν στη συνέχεια και αφού πατέρας με παιδιά είχαν παραληφθεί από τα αθενοφόρα (έφθασαν σε 25 λεπτά) λίγο μετράει, εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως θα ζωντάνευε το παιδάκι αν κάποιοι από τους οργανωτές πήγαιναν στο αυτόφωρο.
Τα υπόλοιπα όταν τελειώσει ο θρήνος όσων πληγώθηκαν ανεξίτηλα από αυτή την αναμενόμενη αλλά στον υπέρτατο βαθμό τραγωδία.ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤ........
ΣΙΩΠΗ !!!!!!!!Με συντριβή
ΝΤ
-
-
ΟΚ, σιωπή λες...
Για πες μας τώρα και για πόσο καιρό... Ένα μήνα; Ένα εξάμηνο; Μέχρι να γίνουν οι δίκες; ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ θα δώσει το σύνθημα: 'ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΩΝΑΞΤΕ' (αν έχετε όρεξη ακόμη.....)Εγώ ΔΕΝ συμφωνώ καθόλου με το θέμα της σιωπής (ή μήπως να πω αποσιώπησης;;;). Ο σεβασμός σε καταστάσεις/πρόσωπα κλπ δεν επηρεάζεται από δυναμικότητα (όχι κραυγές) στην έκφραση. Να φωνάξουν όλοι όσοι μπορούν και έχουν μυαλό/είναι αδέκαστοι όσο πιο δυνατά μπορούν.
-
Πολυ κριμα...
-
Νικολα-IVAN, ναι, εχω κι εγω τυψεις. Γιατι μιση ωρα πριν μου λεει ο Πανουργιας: 'Κοιτα εκει τον κοσμο, αν φυγει ενας θαχουμε δραματα'. Γυρισα, κοιταξα, κινησα να παω να φωναξω,εκανα δυο βηματα και σταματησα που να με παρει ο διαολος. Θυμηθηκα το βρισιδι που ειχα φαει στο Τατοι σε αναλογη περιπτωση, ειδα διπλα τον Μπουκαουρη και παραδιπλα τον Παυλοπουλο, ειπα 'ξερουν αυτοι τι κανουν' και συνεχισα την κουβεντα με τον Πανουργια...που να με παρει ο διαολος.
Ας το βαλουμε ομως στη σωστη του διασταση, ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΟΣ. Σου μεταφερω εναν διαλογο, μια ωρα πριν την εκκινηση, σε πηγαδακι οργανωτων και κριτων, χωρις ονοματα,αλλά με ακριβη μεταφορα. Το συμπερασμα μετα.
-Γιωργη, δεν ειναι επικινδυνο αυτο που κανετε με τα συγκεκριμενα μετρα ασφαλειας? ρωτησα με 'παιδικη' αφελεια.
-Οχι βρε παιδι μου, οι ταχυτητες ειναι μικρες, δεν εχουμε κινδυνο.
κοιταω την 'πιστα'
-ρε Γιωργη, τι μου λες, εδω εγω βαζω 5η!
-Εσυ εισαι ο Πλατης, αυτοι πανε σιγα!
Εφυγα. Δε μ αρεσε, αλλά τι να κανω? Τριαντα τοσα χρονια τρεχω, οι ιδιοι ανθρωποι, πότε ακουσαν μια παρατηρηση μας? Αυτοι ξερουν καλυτερα, ο Πλατης γκρινιαζει.
Γιατι στα γραφω ολα αυτα? Οχι γιατι πιστευω οτι θελει κανεις να σκοτωσει. Οχι γιατι δεν εχουν πειρα Οχι γιατι πιστευω οτι δεν ξερουν κι ειναι ανικανοι, αφου οι ανθρωποι που ηταν εκει παιζουν στα χερια ενα ολοκληρο Ακροπολις. Αλλά γιατι ειναι ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΙ και μολις αναλαβουν μια υπευθυνοτητα δεν ακουν κανεναν, γινονται αυταρχικοι, ξαφνικα αποφασιζουν και διαταζουν. Και μοιραια υποτιμουν.
Αυτη κατα τη γνωμη μου ειναι η αιτια του κακου, κι αυτο τους ζητω ν αλλαξουν. Οχι σιωπη λοιπον. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
Χωρις παθος ρε ΓΜΤ...Υ.Γ. 1. Μαθε τι εγινε με τον Αλεπη και πως 'λυθηκε' το θεμα. Μαθε τι συνεβη με τον Σωτηρη Ζιακα στο ιδιο σημειο την προηγουμενη φορα. Και θα δεις οτι εχω δικηο.
2. Το ποιος εμεινε, ποιος εφυγε και γιατι, εχει και το ηθικο του μερος. Αν θελεις να το αναλυσουμε, ευχαριστως. Επειδη δεν μπορεις να ζωντανεψεις ενα παιδι, δε σημαινει οτι θα βαλεις την 'ιτιά λελουδιασμένη' και θα το ριξεις στον χορό!!! Αν εισαι υπευθυνος απεναντι στον νομο και λογικα κι αναμενομενα (μιά κι ο καθένας εχει δικαιωμα να αντιδρα διαφορετικα στην πιεση) φοβασαι, κρατας για λιγο την ψυχραιμια σου, μαζευεις τους μη ποινικα υπευθυνους συνεργατες σου, τους αναθετεις εργο και παραμονη μεχρι και οταν...και φευγεις. Το θεαμα, να με σταματαει ο διοικητης της τροχαιας την ωρα που εφευγα κι εγω και να με ρωταει 'Εσεις πως λεγεστε? EΕιστε μηπως ο...' δεν τιμα τον χωρο Νικολα.
Καλημερα και συγγνωμη αν γραφω δυσκολα πραγματα,η αν κατι μου διαφευγει. -
πριν αρκετα χρονια ειχα κερδισει ενα σεμιναριο ασφαλους οδηγησης και σαν συνοδηγος μου με -σχεδον- κατσαδιασατε που τολμησα να ξεκινησω χωρις να φοραω ζωνη ασφαλειας και χωρις να εχω ρυθμιση το καθισμα σωστα.μετα τα λιγα δευτερολεπτα ντροπης που ενιωσα,συνηδειτοποιησα το ποσο δικιο ειχατε και αισθανθηκα πολυ ομορφα επειδη ετσι πρεπει να ειναι οι ανθρωποι που μαθαινουμε απο αυτους,να επιμενουν μεχρι οσο δεν παει για την ασφαλεια μας.λιγα χρονια αργοτερα,μεσα σε μια laguna με την αραχνη,παλι μου μιλαγατε συνεχως για την ασφαλεια μας,πως τι γιατι κτλ.
αυτο που θελω να πω ειναι οτι διαφωνω μαζι σας ως προς την σιωπη.ειναι ευκαιρια απο ανθρωπους που μπορουν και που μετραει η αποψη τους,τωρα,να φωναξουν οσο πιο δυνατα μπορουν και να απαιτησουν αυτα που πρεπει.ψυχραιμα ναι,αλλα πρεπει να γινει.το ποιος θα παει φυλακη,ΑΝ θα παει και ΑΝ πρεπει να παει θα το αποφασισουν αλλοι.ακομα και να παει καποιος φυλακη το παιδακι δεν γυριζει πισω,πρεπει ομως να υπαρξει παραδειγματικη τιμωρια σε αυτους που πρεπει και ολοι οσοι αγαπαμε το μηχανοκινητο αθλητισμο πρεπει να φωναξουμε οσο πιο πολυ μπορουμε.οχι στην σιωπη λοιπον,ναι στην ψυχραιμια αλλα οχι στην σιωπη.
Τραγικο θανατηφόρο ατυχημα στις Αφίδνες...