Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
-
Όπως ξεκαθάρισε ο nass, το spread προκύπτει από διαπραγμάτευση των ομολόγων σε άλλες αγορές. Το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι αν στα ήδη υπάρχοντα ομόλογα η χώρα οφείλει να πληρώσει το αυξημένο επιτόκιο που διαμορφώνεται
-
Θα ήταν καλό να κοπεί ο 13ος - 14ος μισθός με παράλληλη ενσωμάτωση, δηλαδή οι ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ αποδοχές να μη μειωθούν.
το spread ειναι η διαφορα που εχει το κοστος δανεισμου μεταξυ ενος σταθερου (βλεπε κοστος της Γερμανιας να δανειστει απο τις αγορες) και ενος αλλου κρατους (βλεπε Ελλαδα). Εφτασε σημερα σχεδον σοτ 10%.
Ειναι στανταρ τροπος (τουλαχιστο στις ΗΠΑ) εκτιμησης της ικανονητας να αποπληρωσει καποιος το χρεος/δανειο. Πχ. Αν εγω δεν εχω αρκετα εισοδηματα, δεν πληρωνω στην ωρα τους τις δοσεις και γενιακ εχω μια ιστορια οτι πραγματι ξοδευω πιο πολλα απο οτι βγαζω και παιζω με τις πιστωτικες καρτες. τοτε ηε δεν θα ,μου δινουν δανειο η θα μου δινουν με πολυ υψηλοτερο επιτοκιο μια και με θεωρουν υψηλου ρισκου πελατη. Επησης για το καντεβασω το επιτοκιο πρπει να αλλαξω τον τροπο που ξοδευω και διαχειριζομαι τα λεφτα μου ουτως ωστε το χρεος να κατεβει και μετα θα κατεβει το κοστος του δανεισμου. Δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα για μια εταιρεια η μια χωρα.
Ο 13ος και 14ος μισθος ειναι μια πανακεια. Οτι δηθεν ειναι εξτρα απο το μηνιαιο εισοδημα. Πολυ ψυχολογικο αλλα και βολικο για το κρατος γιατι εκμεταλέυεται τα λεφτα αυτα για μηνες και μετα μας τα δινει. (σαν ενα χρεωλυσιο/πληρωμη με πιο πολλες δωσεις- στα αγγλικα το λενε amortisation).
Επισης αμα το βλεππουν απο το εξωτερικο το θεωρουν σαν 'bonus'. Για αυτο φωναζουν οι Ευρωπαιοι. τι δηλαδη αυτοι εχουν 12 μισθους και εμεις 14; (τι εγινε ειμαστε πιο πλουσιοι η πιο παραγωγικοι 
Μια λυση που φυσικα δεν θα αρεσε ειναι να κοπουν και οι δυο εξτρα μισθοι και μετα να δωθουν σχετικες τμηματικες αυξησεις μετα απο 2-3 χρονια. Σαν τελικο προορισμο θα ανεβουν οι μισθοι σε 2-3 χρονια αλλα ποτε δεν θα εξισσωθουν με το παρον ποσο. Γενικα πιστευω οτι οι μισθοι πρεπει να ειναι 12 και τιποτα παραπανω.
Νικος