-
Να φερω ενα παραδειγμα για να γινω περισσοτερο κατανοητος:
4Τροχοι Νοεμβριος 2009 συγκριτικη δοκιμη Clio TCE - Yaris 1.33 (το Clio TCE το εχουμε στην οικογενεια μου και αρα το ξερω πολυ καλα σαν αυτοκινητο , το Yaris 1.33 δεν το εχω οδηγησει ποτε αλλα εχω μπει μεσα και σε γενικες γραμμες εχω ψαξει τα παντα μεσα στο εσωτερικο του).
Εδω ειναι η δοκιμη: http://library.techlink.gr/4t/article.a ... icle=12882
Ο χρήστης 4Τροχοι έγραψε:
To Yaris παραμένει πάντοτε πιστό στη λογική του κοντού και ψηλού αμαξώματος, με ένα άκρως ικανοποιητικό μεταξόνιο 2,46 μ. Έτσι, χάρη στα συρόμενα πίσω καθίσματα, ο οδηγός μπορεί να μεταβάλλει την αναλογία των χώρων που αντιστοιχούν σε επιβάτες και αποσκευές, ανάλογα με το πού θέλει να δώσει περισσότερη έμφαση. Στο Clio η κατάσταση είναι πιο παγιωμένη, με τους πίσω επιβάτες να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο χώρο για τα πόδια, το κεφάλι και τους ώμους. Ο χώρος αποσκευών με το μεγάλο άνοιγμα αλλά και το συγκριτικά ψηλότερο κατώφλι έχει χωρητικότητα 288 λίτρων, μια τιμή που βρίσκεται μεταξύ του εύρους που προσφέρει το Yaris (272 έως 363 λίτρα), χωρίς παρ’ όλα αυτά κάποιο από τα δύο αυτοκίνητα να μπορεί να απειλήσει το στέμμα του βασιλιά σε αυτόν τον τομέα, του Honda Jazz.Συμφωνω 100%
Ο τομέας, όμως, όπου το ιαπωνικό αυτοκίνητο παραμένει από τα κορυφαία της κατηγορίας, έχει να κάνει με την πρακτικότητα και τις αναρίθμητες θήκες όλων των ειδών και μεγεθών που προσφέρει. Το Clio μπορεί να έχει αποβάλει εργονομικές «αμαρτίες» του παρελθόντος, έχει αποκτήσει όμως κάποιες καινούργιες. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουμε το διακόπτη ενεργοποίησης του Cruise Control και του περιοριστή ταχύτητας, που κατέληξε κάπου ανάμεσα στα καθίσματα (τη στιγμή που τα υπόλοιπα κουμπιά που σχετίζονται με αυτά τα συστήματα βρίσκονται σε πολύ βολικές θέσεις επάνω στο τιμόνι), αλλά και τα μικρά κουμπιά του ηχοσυστήματος που κληροδοτήθηκε από μεγαλύτερα μοντέλα; Το Clio, ωστόσο, κάνει την αντεπίθεσή του στον τομέα της ποιότητας. Η εικόνα των μαλακών στην υφή πλαστικών που καλύπτουν ολόκληρο το επάνω τμήμα του ταμπλό κερδίζει αμέσως τον υποψήφιο αγοραστή, δίνοντας μια αίσθηση που υπερτερεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και έναντι αρκετών μοντέλων της μεγαλύτερης κατηγορίας. Το Yaris δε θα έλεγε κανείς ότι υπολείπεται, περιορίζεται όμως στο να εμπνέει την εντύπωση πως τα σκληρά πλαστικά του θα αντέξουν στις κακουχίες, στην κακομεταχείριση και στο πέρασμα του χρόνου. Κοινό στοιχείο, πάντως, και για τα δύο αυτοκίνητα αποτελεί η μέτρια θέση οδήγησης, κάτι που οφείλεται ως επί το πλείστον στη θέση του τιμονιού με την έντονη κλίση προς τα εμπρός, αλλά και στο κάθισμα του Yaris με τη μέτρια πλευρική στήριξη.
Συμφωνω σε ολα εκτος απο το Cruise Control γιατι το δικο μας δεν εχει οποτε δεν ξερω.
Το εντυπωσιακό, δεδομένων της υπερπλήρωσης και του μικρού κυβισμού του κινητήρα της Renault, είναι ότι, αν και το μοτέρ «τουρμπίζει» πολύ χαμηλά (1.400 σ.α.λ.), παραμένει γεμάτο μέχρι ψηλά, με μια ομαλότατη παροχή δύναμης και ροπής, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα σχετικά διαγράμματα δυναμομέτρησης.
Συμφωνω 100%
Από εκεί και πέρα, το Clio δείχνει λίγο πιο μαλακό, αλλά ταυτόχρονα με πιο ρυθμίσιμο το πίσω μέρος, κάνοντας τον οδηγό να νιώθει απόλυτος κύριος της ουράς, και μάλιστα με μικρότερες υποστροφικές τάσεις ..... ενώ δε θα λέγαμε ότι μείναμε ικανοποιημένοι από το κούμπωμα του επιλογέα του κιβωτίου.
Συμφωνω 100%
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το σύστημα πέδησης, το Clio προηγείται σε αποτελεσματικότητα (57,8 μ. έναντι 60,5), υπολείπεται όμως σε αίσθηση, λόγω της σχετικά απότομης λειτουργίας του μεσαίου πεντάλ.
Εδω διαφωνω και πολυ μαλιστα: το πενταλ φρενων του Clio μου φανηκε παρα πολυ καλο , χωρις νεκρο σημειο και με καλη αισθηση.
Πιστευω πως καταλαβατε τι θελω να.Το ξερω οτι ειναι σχεδον αδυνατο να γινει κατι τετοιο αλλα τουλαχιστον εχει ουσια και φυσικα πρεπει να εχεις οδηγησει ενα αυτοκινητο για να κρινεις.
-
Υπάρχει κάτι που λέγεται value for money και εκτιμάται πανευρωπαικά. Άν δεν το βλέπει κάποιος για το ceed ή είναι τυφλος ή είναι κιμπάρης, με τις οποίες ιδιότητες δεν έχω κανένα πρόβλημα πάραυτα.
Η προώθηση ενός προιόντος είναι σε άμεση συνάρτηση με την αποδοχή που έχει αυτό από τον κόσμο. Όταν κάτι είναι καλό και πουλάει και έχεις όφελος, θα ρίξεις λεφτά να τονίσεις και τα καλά του χαρακτηριστικά.
Είμαι από τους αδαής που πρώτα έκλεισαν το αμάξι (έστω το pro) κάνοντας test drive αυτό και μερικά του ανταγωνισμού του και έπειτα διάβασα την πλειοψηφία αρθρών, γιατί για να πώ την αλήθεια, δεν περίμενα να διαβάσω κάτι καλό για ένα μοντέλο βεληνεκούς kia και δεν ήθελα να είμαι προδιαθετιμένος αρνητικά (ήδη είμουν αρχικά και το είχα απρρίψει από το άκουσμα κιόλας, τό έκανα δοκιμή καθαρά από περιέργεια).Η VAG από την άλλη, άν χέρει ειδικής μεταχείρισης, οφείλεται και στο γεγονός ότι εδώ και πόσα χρόνια φέρει καινοτόμα στοιχεία στα μοντέλα της. Παίρνει ρίσκα, άλλα της βγαίνουν, άλλα όχι. Και αυτό εκτιμάται, γιατί πάει την αυτοκινητοβιομηχανία μπροστά.
Θέλω να καταλήξω ότι άν προσφέρεις ένα καλό πακέτο η ειδική μεταχείριση, δεν είναι τόσο ειδική τελικά.
-
- ότι κάποια πράγματα κάπουν εξώφθαλμα ΜΠΑΜ
Seat Leon ελληνικό αυτοκίνητο της χρονιάς παλιότερα
ΟΚ ό,τι πείτε
Με κάτι τέτοια είναι που σταμάτησα να αγοράζω περιοδικά. Η τελευταία φορά που πήρα περιοδικό ήταν οι 4Τ πριν ένα χρόνο για να περάσω την ώρα μου σε 7ωρο ταξίδι με καράβι
Άσχετο, δεν έχω δει ούτε ένα ΚΙΑ Soul στον δρόμο
- ότι κάποια πράγματα κάπουν εξώφθαλμα ΜΠΑΜ
-
Ξεχνατε επισης οτι βγαλανε αυτοκινητο της χρονιας το Ceed και το Yeti.
Εγω δεν μπορω να κρινω αν τα περνουν ή οχι αλλα τουλαχιστον προτεινω να παραθετουμε και στοιχεια σε αυτα που λεμε , διαφορετικα καλυτερα να κλειδωσει το topic.
-
καλα ρε Ευγενιε, το αυτοκινητο της χρονιας δε θελει και πολλη σκεψη για να καταλαβουμε οτι σαν θεσμος γενικοτερα ειναι εκτος τοπου και χρονου..
και γιατι να κλειδωθει το τοπικ? και τι παει να πει να μιλαμε με στοιχεια???
οποιαδηποτε αποψη μπορει να θεωρηθει οτι ειναι η προσωπικη αποψη του δοκιμαστη
ειμαστε σε θεση να ξερουμε τι συμφωνιες γινονται με την καθε αντιπροσωπεια?
ή και να ξερουμε ειμαστε σε θεση να το αποδειξουμε?το αποτελεσμα κρινουμε και δε νομιζω να υπαρχει κανεις εδω μεσα που να νιωθει ικανοποιημενος
αν πιστευεις οτι κακως καψουριζουμε για τον τυπο , οκ να το κλειδωσουμε και να συνεχισει ο καθενας να λεει οτι το αυτοκινητο που γουσταρει αδικειται
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
καλα ρε Ευγενιε, το αυτοκινητο της χρονιας δε θελει και πολλη σκεψη για να καταλαβουμε οτι σαν θεσμος γενικοτερα ειναι εκτος τοπου και χρονου..Γιατι?
Φερω μου ενα παραδειγμα κατι.(Δεν λεω οτι ειναι ετσι ουτε αλλιως απλα δεν ξερω και ρωταω)και γιατι να κλειδωθει το τοπικ? και τι παει να πει να μιλαμε με στοιχεια???
Ειπα πιο πανω τι παει να πει με στοιχεια.Να εχεις οδηγησει πρωτα απο ολα εσυ ο ιδιος το αυτοκινητο και μετα να κρινεις αυτα που λεει ο συντακτης.Εκτος αν εχεις αλλου ειδους στοιχεια.
οποιαδηποτε αποψη μπορει να θεωρηθει οτι ειναι η προσωπικη αποψη του δοκιμαστη
Ο οποιος συντακτης/δοκιμαστης ομως εχει δοκιμασει παρα πολλα πιο πολλα αυτοκινητα απο εμας(οχι ομως οτι αυτο τον καθιστα μετρ του ειδους αλλα τουλαχιστον απο εμας που εχουν οδηγησει καμια 10αρια αυτοκινητα ειναι καλυτερος)
το αποτελεσμα κρινουμε και δε νομιζω να ειναι κανεις εδω μεσα που να νιωθει ικανοποιημενος
Πως θα κρινεις το αποτελεσμα οταν πρωτα απο ολα δεν το εχεις δοκιμασει το ιδιο το προιον?
-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Ξεχνατε επισης οτι βγαλανε αυτοκινητο της χρονιας το Ceed και το Yeti.Εγω δεν μπορω να κρινω αν τα περνουν ή οχι αλλα τουλαχιστον προτεινω να παραθετουμε και στοιχεια σε αυτα που λεμε , διαφορετικα καλυτερα να κλειδωσει το topic.
Θα σου πω το εξής απλό.
Πριν πάρω το Golf 5 είχα διαβάσει ό,τι άρθρο υπήρχε πάνω στα μικρομεσαία, σε οποιοδήποτε περιοδικό και οποιοδήποτε site. Πουθενά, μα πουθενά δεν είδα να αναφέρεται η κακή ανομοιόμορφη αίσθηση και απόδοση του πεντάλ των φρένων που έχουν διαπιστώσει όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες του 5αριού. Επίσης πουθενά δεν είδα να αναφέρεται ότι (τουλάχιστον το TSI) έχει κάποια περίεργη 'ιδιαιτερότητα', ότι με το που ανάβεις τη μηχανή για 5 δευτερόλεπτα κάνει τσεκ ο εγκέφαλος και δεν πιάνουν οι κλειδαριές ούτε τα παράθυρα, και πως αν κάποιος πάει να ανεβάσει/κατεβάσει παράθυρο εκείνη τη στιγμή μπορεί να του απορυθμιστεί ο εγκέφαλος του παραθύρου και να θέλει reset.Επίσης δεν είδα να αναφέρουν πουθενά πρόβλημα σε τεστ του twincharger, ακόμα και μακράς διαρκείας 30.000χλμ που είχαν ένα απ τα πρώτα Golf GT και έλεγαν ότι δεν τους έβγαλε κανένα πρόβλημα και δούλευε τέλεια όπως την πρώτη μέρα. Μα πως, αφού σε ΟΛΑ τα πρώτα twincharger στα 10.000χλμ το πολύ άρχιζε να σφυρίζει η τρόμπα νερού. Για να μην πούμε για πτώση απόδοσης από Ν75 που άλλαζαν όλοι και φαντάζομαι με δημοσιογραφική οδήγηση δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργεί σωστά μετά από τόσα χιλιόμετρα.
Επιπλέον όλοι γράφουν για απόλυτη γραμμικότητα που δεν σε αφήνει να καταλάβεις ότι δεν είναι ατμοσφαιρικό. Α μπα πάτα γκάζι χαμηλά κάτω απ τις 1800 στροφές και εμφανίζεται με το που εμπλέκεται πλήρως ο κομπρέσσορας στις 1800 ένα απότομο έντονο κλώτσημα ροπής που μόνο ομοιογενές δεν το λες.
Και για τριγμούς δεν έλεγαν τίποτα, λέει τέλεια ποιότητα και συναρμογή. Τι λε ρε μπάρμπα, που όσα έχουν κεντρικό αεραγωγό τρίζουν σα διαολεμένα εκεί μέσα μετά από λίγες εφόδους σε λακούβες (ευτυχώς το δικό μου είναι trendline και δεν έχω τέτοιο θέμα )
Γενικώς, έχουν κρύψει πολύ πράμα όλοι όπου τους συμφέρει. Εγώ βλέπω ένα σωρό παραλήψεις που δεν ειπώθηκαν για το δικό μου αμάξι, φαντάζομαι τι κρύβουν και για τα υπόλοιπα. Από περιοδικό δεν μαθαίνεις όλη την αλήθεια imho.
-
Νεος
Αυτο ειναι στοιχειo που γραφεις , γιατι εξηγεις ακριβως σε τι συμφωνεις και διαφωνεις με του συντακτες.Αλλα μονο εσυ το εκανες μεχρι ωρας στις 14 σελιδες του topic...
-
θες να πεις οτι το yeti εχει καποιο λογο να ειναι αυτοκινητο της χρονιας?
με κοροιδευεις αν θες να σου αναλυσω για ποιο λογο δεν θα πρεπε να ειναι
οσο για αυτα που ειπε ο νεος συμφωνω.. δεν ειναι μονο τα καλα που δεν γραφουν και οτι ενα αυτοκινητο αδικειται εναντι καποιου αλλου
ειναι και καποια πραγματα που παρουσιαζονται ως θεικα χωρις να ειναι
και αφου θες πιο συγκεκριμενα , στο δικο μου δε με ξετρελαινει το κιβωτιο, για το οποιο κανεις δεν εγραψε κατι κακο..
μονο ο cavallino σε ενα δικο του review στο 'οδηγησα' οπως και τα 'φρενα αγκυρες' ειναι επισης υπερβολη καλα ειναι , αλλα οχι και αγκυρες
(τα οποια οπως και στο golf του νεου πασχουν καπως απο αισθηση)εσυ θες να μιλησουμε με λεπτομεριες , οκ εκει εχεις δικιο
μολις φρεσκαρω λιγο τη μνημη μου θα επανελθω, αλλα δεν ειναι κακο να μιλαμε και λιγο γενικα για τη συνολικη κακη αισθηση που μας εχει μεινει..οσο για το αποτελεσμα του κακου τυπου , το οποιο εμενα τουλαχιστον απασχολει περισσοτερο, νομιζω οτι ειναι κατι προφανες
κανεις μας δεν εχει ορεξη πλεον για περιοδικα.. το θεωρεις τυχαιο? ή μηπως τα ξερουμε ολοι ολα εδω μεσα και δεν εχουμε αναγκη απο σωστη και επαγγελματικη ενημερωση?ΥΓ ειχα παραθεσει πριν μερες στο τοπικο του impreza s turbo ενα αρθρο των 4Τ
σε περιπτωση που δεν ειδες το ποστ μου και το αρθρο οριστε..
viewtopic.php?f=15&t=417&start=60αυτο εγω το θεωρω παραπλανηση των καταναλωτων, πραγμα που φανηκε απο τα προβληματα που ειχαν οι κατοχοι...
ακου εκει οτι σε προκαλει να το χρεπομοτερ να το βελτιωσεις
-
θες να πεις οτι το yeti εχει καποιο λογο να ειναι αυτοκινητο της χρονιας?με κοροιδευεις αν θες να σου αναλυσω για ποιο λογο δεν θα πρεπε να ειναι
Δεν το εχω οδηγησει , ουτε οδηγησα τους ανταγωνιστες του για να ξερω.Οποτε αν θες εξηγησε μου το γιατι δεν θα επρεπε να ειναι.
Κατα τα αλλα συμφωνω με αυτα που γραφεις.ΤΟ αρθρο για το Impreza οχι δεν το ειχα δει αλλα οντως αποτελει στοιχειο και μαλιστα πολυ καλο.
Δεν πιστευετε οτι ειναι πολυ καλυτερα ετσι? Απο το να λεμε ολα τα περιοδικα ειναι σκατα γιατι ... ετσι!!
-
Να παραθεσω και εγω ενα στοιχειο που μου ηρθε τωρα πανω σε δοκιμη του Mini Cooper S:
Σε πολλα περιοδικα(4Τ , Drive , Evo) , κανεις συντακτης δεν εγραψε για το ποσο σκληρη αναρτηση εχει αλλα και ποσους πολλους τριγμους.
-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Δεν πιστευετε οτι ειναι πολυ καλυτερα ετσι? Απο το να λεμε ολα τα περιοδικα ειναι σκατα γιατι ... ετσι!!
οκ φιλε μου
-
Άντε Ευγένιε για σένα!
KIA Pro-Ceed: Νεανικό και σπορ
-Δεν γράφει πουθενά για την μέτρια αίσθηση επιλογέα ταχυτήτων, έχει μια μικρή ασάφεια, θα μπορούσε να ήταν καλύτερο κατ'εμέ.
-Έχουν βάλει στα κατά την λειτουργία του κινητήρα στην χαμηλή κλίμακα. Δεν ξέρω πως το εννοούν αυτό όντας ατμόσφαιρα ή δοκίμασαν αυτοκίνητο με πολύ κουμπωμένο άστρωτο μοτέρ. Η αλήθεια είναι πως μετα τις 3500 στροφές το αμάξι μεταφορφώνεται, αλλά από τις λίγες φορές που το έχω δοκιμάσει (για να μην ζορίζω το μοτέρ), βγάζω άνετα μικρές ανηφορικές διαδρομές με 1500 στροφές, όπου αν δώσω γκάζι θα ανεβάσει, πολύ αργά μεν.
Στις 2000 στροφές δε, δύσκολα πτοείται.
-η είσοδος/έξοδος στο εσωτερικό του Pro-Ceed είναι μια εύκολη διαδικασία: Δεν θα το έλεγα Ακόμα και αν το κάθισμα πάει τέρμα μπροστά, είναι πολύ χαμηλό πίσω και πρέπει να καμπουριάσεις τρελά για να μην βρεις την οροφή. Για τους μπροστά επιβάτες είναι καλά, αν και εκεί ένα σκυψηματάκι επιβάλεται.
-Το κράτημα που προσφέρει είναι κορυφαίο, με την υποστροφή να εμφανίζεται μόνο οριακά: Εγώ όποτε πίεσα το Energy περισσότερο η ουρίτσα παιχνίδισε. Μάλλον αυτό εχει να κάνει και με το στυλ, ποτέ δεν δίνω τέρμα γκάζι στην κορυφή της στροφής.Επίσης** η ορατότητα προς τα πίσω λόγω σχεδίασης είναι σχεδόν ανύπαρκτη**, αν δεν έχεις αισθητήρες, απλά δεν παρκάρεις.
30 ημέρες με Kia ProCeed 1.6
-Έχουν μετρήσει το 0-100 στα 10,1 sec. Αυτό δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, απλά το site της kia το έδινε στα 10,8.
-Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την ευκολία στη φόρτωσή του, καθώς, για πρακτικούς λόγους, το κατώφλι της πίσω πόρτας βρίσκεται χαμηλά: Εμενα δεν μου φαίνεται και πολύ χαμηλό, είμαι και κοντός βέβαια, απλά στο παλιό passat variant δεν έχει καν χείλος, είναι επίπεδο. Δεν ξέρω πως είναι στα υπόλοιπα αμάξια της κατηγορίας, γιατί δεν με απασχόλησε το θέμα αποσκευών.Kia Proceed
Στα κατά, έντονη υποβοήθηση στα φρένα. Αυτο πρακτικά δεν ξέρω τι σημαίνει, άν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιο θα μπορώ να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω.Αυτά!
-
Ο χρήστης PiCo έγραψε:
έντονη υποβοήθηση στα φρένα. Αυτο πρακτικά δεν ξέρω τι σημαίνει, άν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιο θα μπορώ να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω.Αυτά!
αυτο αν κρινω απο δικη μου περιπτωση σημαινει οτι το break assist κανει τα δικα του και τσαρουχωνει μονο του γα πλακα χωρις εσυ να το θελεις μονο και μονο γιατι πατησες αποτομα το φρενο
αυτο το προβλημα το εχει το c2 μου και μεχρι να το συνηθισω πηγαν να πεσουν 2-3 ανυποψιαστοι απο πισω μου
ειναι θεμα κακης ρυθμισης το break assist μπορει να γινει και επικινδυνο γιατι εσυ απλα θες να χαιδεψεις, αλλα αυτο τσαρουχωνει
αν πηγαινεις με πολλα χλμ το φαινομενο ειναι τρομακτικο
-
Pico
Ωραιος
-
έντονη υποβοήθηση στα φρένα. Αυτο πρακτικά δεν ξέρω τι σημαίνει, άν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιο θα μπορώ να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω.
Αυτά!
αυτο αν κρινω απο δικη μου περιπτωση σημαινει οτι το break assist κανει τα δικα του και τσαρουχωνει μονο του γα πλακα χωρις εσυ να το θελεις μονο και μονο γιατι πατησες αποτομα το φρενο
αυτο το προβλημα το εχει το c2 μου και μεχρι να το συνηθισω πηγαν να πεσουν 2-3 ανυποψιαστοι απο πισω μου
ειναι θεμα κακης ρυθμισης το break assist μπορει να γινει και επικινδυνο
Εγώ είχα πάει στην αντιπροσωπεία με ένα Lancia με φαγωμένα τακάκια (που είχαν και αέρα από την τοποθέτηση, γιατί μου είπε ο μάστορας πέρνα αύριο να στα εξαερώσω και ακόμα πήγαινα ) και μόλις πήρα το proceed της δοκιμής πήγα να βουλιάξω το πεντάλ και μου έφυγαν τα δόντια. Οπότε φρέναρα απλά αγκίζοντας το πεντάλ. Τέλος πάντων το συνήθισα λίγο αυτό και δεν με πτόεισαι, παρότι το ανέφερα στον αντιπρόσωπο σαν αρνητικό και μου είπε ότι είναι θέμα εξοικίωσης περισσότερο.
Μέχρι να έρθει το δικό μου proceed σε μερικές βδομάδες, δεν οδήγησα άλλο αμάξι. Όταν πήρα το δικό μου τα φρένα δεν ήταν τόσο απότομα σαν αυτά του αυτοκινήτου δοκιμής. Τώρα είτε το άλλαξαν αυτό το φαινόμενο στο εργοστάσιο, είτε απλά έτσι μου φάνηκε, αλλά εκτός από ένα γουργούρισμα μέχρι να κάτσουν τα τακάκια, έμαθα να σταματάω στις αποστάσεις που θέλω πολύ γρήγορα.
-
Σίγουρα πολλά μπορούν να γραφούν για τον τρόπο λειτουργίας και την εξέλιξη των περιοδικών ειδικού τύπου ως προς τον τρόπο που παρουσιάζουν (θάβουν ή εξυμνούν οχήματα). Παρακολουθώντας ειδικό τύπο στην Ελλάδα από το 1986, κι εγώ πιστεύω ότι πάει από το κακό στο χειρότερο.
Σε σχέση με το νόημα του topic, το κακό είναι ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικά, γούστα, εμπειρία ικανότητες, προσέγγιση. Όταν σε μία παρέα τεθεί θέμα κριτικής αυτοκινήτου, αμέσως προκύπτουν διαφορετικές γνώμες, πόσο μάλλον όταν διαφορετικοί άνθρωποι οδηγήσουν το ίδιο αυτοκίνητο.
Πέρα από το καθαρά υποκειμενικό της κρίσης μας στην οδήγηση ενός αυτοκινήτου, βασικό ρόλο παίζει και ο χρόνος και το είδος χρήσης. Ακόμα και για το αυτοκίνητό μας αλλάζουμε γνώμη μετά από κάποια χρήση, πώς να έχουμε λόγο για κάποιο που θα πάμε λίγο για μια βόλτα και να κρίνουμε το έργο του δημοσιογράφου ή «δημοσιογράφου».Μιλώντας προσωπικά, δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο όλα τα περιοδικά στην Ελλάδα θεωρούν καλύτερο το Corsa από το G. Punto. Σύμφωνα με τα περιοδικά (π.χ. 4τ) το οπελ έχει καλύτερη οδική συμπεριφορά, χώρο αποσκευών και «ποιότητα»… Ουσιαστικά βάσει προδιαγραφών και εξέλιξης/σχεδίασης είναι το ίδιο αυτοκίνητο, με το φίατ να έχει παρουσιαστεί λίγο νωρίτερα. Στην εταιρία υπάρχουν και τα δύο σε εκδόσεις 1,3 diesel 75HP. Μάλιστα το φίατ ήταν φθηνότερο με παρόμοιο εξοπλισμό και 5 πόρτες σε σχέση με το 3θυρο οπελ. Έχω οδηγήσει αρκετά και τα δύο αυτοκίνητα σε διάφορες διαδρομές και από ένα σημείο και μετά διάλεξα το φίατ και δεν ξαναμπήκα στο οπελ!
Εντυπώσεις: Το φίατ είναι πιο άνετο, πιο ευκολοδήγητο και το τιμόνι είναι σαφέστερο. Επίσης, το φίατ είναι πιο προοδευτικό και πιο σταθερό στις στροφές. Γέρνει λίγο περισσότερο αλλά δε γλυστράει καθόλου σε αντίθεση με το όπελ που εμφάνιζε υποστροφή νωρίτερα. Γενικά το φίατ στρίβει πιο γλυκά και κρατάει καλύτερα σε σχέση με το πιο απότομο και νευρικό οπελ που υποστρέφει και είναι πιο απότομο στις διορθώσεις. Τα καθίσματα είναι σαφώς σκληρότερα στο όπελ, το οποίο έχει σκληρότερη ανάρτηση και κοπανάει περισσότερο στις ανωμαλίες, χωρίς να κρατάει καλύτερα το δρόμο, οπότε κουράζει πολύ περισσότερο (σημαντικό για οχήματα που κάνουν 5000 χιλιόμετρα το μήνα) Το πεντάλ του φρένου είναι πιο προοδευτικό στο φίατ ενώ στο οπελ πιάνει πιο απότομα, αλλά δε διέκρινα διαφορές στην αποτελεσματικότητα. Ο μοχλός ταχυτήτων μου φαίνεται πιο σκληρός και ασαφής στο όπελ. Η κονσόλα στο όπελ είναι πολύ πλαστική, αυτό το περίεργο ασημί και τρίζει!, αντίθετα στο φίατ ακόμα δεν ακούγονται τριγμοί (>130000 χιλιόμετρα έκαστο). Στην κατανάλωση δεν έχουν διαφορές, φορούν ακριβώς τον ίδιο κινητήρα, αλλά του όπελ καίει λάδι (1-1,5 λίτρο κάθε 300000 χλμ), ενώ στο φίατ ούτε σταγόνα!
Οσο για το χώρο αποσκευών, ότι χωράει το ένα χωράει και το άλλο, ενώ το στενότερο άνοιγμα του φίατ δε μου έκανε κάπου διαφορά. Αντε στα υπέρ του οπελ οι πρακτικότερες ποτηροθήκες!
Ακόμα απορώ πως το corsa αναφερόταν πάντα στις καλύτερες επιλογές (σε συγκριτικά ή πάντα περιλαμβάνονταν στον «ανταγωνισμό») ενώ το Punto ποτέ! -
ωχ μην λες οτι ειναι τα ιδια γιατι θα προγκιξουν οι ιταλοι
το corsa παντως δε θα ελεγα οτι εχει καλη οδικη συμπεριφορα , αλλα δεν εχω οδηγησει punto
-
Από ότι ξέρω το Πούντο έχει πιο μαλακά ελατήρια με πιο σκληρη αντιστρεπτική και το Κόρσα έχει σκληρότερα ελατήρια με μικρότερη αντιστρεπτική (ή καθόλου πίσω...δεν θυμάμαι)
ο πάτωμα είναι ολόϊδιο καθώς και ο κινητήρας ντίζελ -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το συγκριτικό τεστ του Fiat Bravo 1,6 103 hp και του Golf 1,6 101 hp...Λοιπόν το Golf ήταν βαρύτερο, μακρύτερο σε σχέσεις, με -2 άλογα και παραπλήσια ροπή στις ίδιες στροφές....
Εβγαινε παντού πρώτο: 0-100, 0-400, 0-1000, ρεπρίζ και τελική....μα ούτε σε ένα σημείο δεν υστερούσε το 'μπεστ σέλερ'...Πιστεύεις πως είναι αδύνατον να είχε -παντού- καλύτερες επιδόσεις το Golf? Πιθανώς και να είναι μαγειρεμένες οι μετρήσεις, δεν το ξέρω. Η απορία μου είναι πως το ξέρεις εσύ αν υπονοείς κάτι τέτοιο. Ελπίζω να μην βασίζεται στο βάρος, μέγιστη ισχύς και σχέσεις.
Κατά τα άλλα, βλέπω πως το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο 'ειδικός τύπος' είναι στην πλειοψηφία του χείριστης ποιότητας σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων. Το θέμα είναι γιατί ασχολούμαστε με αυτή τη θλιβερή πλειοψηφία και όχι μόνο με το 5 ή 0.001% που αξίζει.
Όντως το είχα και εκείνη την εποχή έκανα και συχνά ταξίδια...και είχα την ευκαιρία να δω ότι αυτό που έγραφε το περιοδικό...απλά δεν ίσχυε...αλλά και πάλι...μόνο απο τα στοιχεία μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Και να μην υπήρχε δόλος , αλλά στο ένα να οδηγούσε 'κουλός' και στο άλλο 'χεράς' ...πάλι το περιοδικό είναι υπεύθυνο. Η πλάκα είναι ότι το περιοδικό το διάβασα σε οδοντιατρείο, αφου είχα ήδη το αυτοκίνητο (δεν θυμαμαι και ποιό είναι, αλλά μάλλον το ΑΜΣ, γιατί νομίζω ότι μόνο αυτό είχε και βαθμολογίες του κ@λου).
Ασχολούμαι μόνο και μόνο επειδή τέθηκε το θέμα και δικαιολογώ την άρνηση μου, να αγοράζω κανένα πια εκτός απο το Ignition.
Αλήθεια θυμάται κανείς ένα διάστημα στους 4τ, που είχαν το κόστος ανταλλακτικών σε κάθε παρουσιαζόμενο μοντέλο?
Θυμόσαστε ότι είχαν κάνει μία έρευνα με γνωστές μάρκες ελαστικών, σε βρεγμένο και στεγνό, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης?
Οι πιο παλαιοί θα θυμούνται ότι ο ΚΚ αναγκαζόταν να ζητάει αυτοκίνητα από ιδιώτες αναγνώστες, γιατί οι εταιρίες δεν του έδιναν αυτοκίνητα για τεστ?
Τότε αγόραζα περιοδικά...και με μανία μάλιστα...
Μετά ήρθε το χάος...
Αυτοκινητα που "σπρωχτηκαν" ή "θαφτηκαν" απο τον ειδικο τυπο