-
Ξόδευα λίγα ούτως ή άλλως και ήμουν κατά του υπερβολικού καταναλωτισμού, οπότε εκ των πραγμάτων η κρίση δε με άγγιξε...
-
Πρώτη φορά στη ζωή μου τσεκάρω τιμές σε ζούπαμαρκτ και κάνω έρευνα αγοράς για το φτηνότερο σουβλάκι... Κολωνάκι που εργάζομαι πίτα-γύρο στα 2,5e, -στο χέρι γιατί αν καθίσεις πάει πάνω από 3, τώρα που 'καταργήθηκε' το κουβέρ- στο μολ ξεφεύγει στα 2,8e γιατί πρέπει να βγει και το νοίκι, Κηφισιά παίζει μεταξύ 2 και 2κάτι, ενώ Ερέτρια το βρίσκω με μόλις 1,5e και καλύτερο σε γεύση από όλα.
Επίσης έχω μειώσει δραματικά τις καρτο-προπονήσεις... Αισχρή η κατάσταση αλλά πάνω από όλα υγεία και καλοτυχία...
-
Απ' τη στιγμή που τα πάγια έξοδά μου είναι σταθερά και τα (μη) εισοδήματά μου το ίδιο, μπορώ να πω ότι ξοδεύω λίγο λιγότερα, καθώς:
-υπάρχουν περισσότερες προσφορές/εκπτώσεις σε ρούχα κλπ (όχι πως αγοράζω και συχνά) λόγω της μειωμένης κίνησης
-πλέον μου κάνουν έκπτωση στα ποτά στο μαγαζί που συχνάζω (αλλά πίνω παραπάνω )Κατά τ' άλλα, τα ίδια
-
Εισόδημα δεν έχει αλλάξει προς το χειρότερο (ακόμα... αν και δεν είμαι υψηλόμισθος οπότε δε νομίζω να μειωθεί) και είμαι μόνιμος σε ΝΠΔΔ οπότε δεν φοβάμαι μη βρεθώ άνεργος, πάγια έξοδα ίδια.
Και πριν πρόσεχα και ζούσα μετρημένα (ρούχα σπάνια αγοράζω μου τα κάνουν δώρα, αντικείμενα επίδειξης και ψευτοχλιδής δεν με ενδιαφέρουν, σούπερ μάρκετ και πριν πρόσεχα, εξόδους δεν κάνω τόσες που να είναι θέμα, πάντα προσπαθούσα να αποφεύγω τις σπατάλες και να βάζω κάτι στην άκρη) οπότε και τώρα το ίδιο. Βοηθάει φυσικά ότι δεν είμαι σπάταλος. Γενικά δεν αισθάνομαι να έχω αλλάξει κάτι αλλά φροντίζω να είμαι σε εγρήγορση διατηρώντας μια μικρή ανησυχία για το τί μας περιμένει (ίσως μείωση εσόδων, αύξηση εξόδων μέσω έμμεσης φορολόγησης, την άμεση δεν την φοβάμαι δεν βγάζω πολλά!) οπότε αναβάλλω τυχόν γκατζετάκια και ίσως είμαι λίγο φειδωλός σε ταξίδια/διακοπές.... Και αν πουληθεί ένα σπίτι που έχω βάλει στο μάτι δεν θα διστάσω να πάρω δάνειο (θα χρειαστούν κάποιες σημαντικές μεταβολές αλλά τα υπολογίσαμε και με κατάλληλους χειρισμούς βγαίνει χωρίς ρίσκο).
Βασικά η ζωή μου είναι προσαρμοσμένη ως προς τα εισοδήματά μου και υπάρχει μια ισορροπία που δεν περιμένω να διαταραχτεί. Αντίθετα γνωστοί μου που είναι, κάπως σπάταλοι, έμποροι που δεν πάνε καλά και γενικά όσοι είναι οριακοί στα έσοδα έξοδα ή και αβέβαιοι για το μέλλον κλπ ε αυτοί είτε έχουν ζοριστεί ψυχολογικά και μαζεύτηκαν ή προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.... (κάτι που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουν κάνει από πιο παλιά). Και πάντα υπάρχει και μια μικρή ομάδα που είναι αναίσθητοι και δεν χαμπαριάζουν τίποτα... εκ των οποίων μερικοί συνεχίζουν να κάνουν χαζομάρες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες... -
Αρκετα ,ειμαστε ακομα πιο μετρημενοι στα εξοδα μας καθως τα εσοδα εχουν μειωθει .
-
Αν κοψεις κ τα μακαρονια κ τρως μονο την σαλτσα θα εχεις βαλει στην ακρη 11,70 κ αυτα μονο μεσα σε ενα μηνα
-
Επέλεξα το τρίτο. Συνεχίζω να ξοδεύω, αλλά λίγο πιο συγκρατημένα και με 2η σκέψη για κάποιες αγορές (αν πραγματικά χρειάζονται ή παίρνουν αναβολή). Επίσης έχω αρχίσει να περιορίζω και τα tips που παλιότερα έδινα χωρίς να το σκέφτομαι ιδιαίτερα. Όταν βλέπεις γύρω σου ένα γενικότερο υποτονικό και δύσκολο οικονομικό κλίμα, με τις προβλέψεις να συνηγορούν σε μεγαλύτερη επιδείνωση, καλό είναι να προσέχεις για να έχεις.
Εκείνο που πραγματικά με προβλημάτισε πάντως, ήταν τα σημάδια που παρατήρησα την περίοδο των εορτών. Κάνοντας βόλτα στα μαγαζιά, τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, κόσμος πολύς στους δρόμους, αλλά τα μαγαζιά απελπιστικά άδεια! Μεγάλα καταστήματα ζήτημα να είχαν 1-3 πελάτες μέσα όταν προηγούμενες χρονιές δεν μπορούσες να μπεις!
Παραμονή Πρωτοχρονιάς πήγα να κάνω τα τελευταία ψώνια. Πάω λοιπόν σε πολύ γνωστό κατάστημα γυναικείας ένδυσης να πάρω της δικιάς μου ένα φόρεμα που της άρεσε. Μπαίνω μέσα και το βλέπω άδειο με όλες τις πωλήτριες να κάθονται. Που άλλες χρονιές περνούσες απ' έξω και έβλεπες μέσα να γίνεται το αδιαχώρητο.
Πάω μετά σε κατάστημα με επώνυμα ρούχα ανδρικής ένδυσης (με γνωστές ακριβές φίρμες) για να πάρω δώρο του αδερφού μου και επ'ευκαιρίας αγόρασα 2-3 πράγματα και για μένα. Φυσικά και εκεί να με καλοπιάνουν με το που μπήκα. Φτάνω στο ταμείο και επειδή έχω ξαναγοράσει και άλλες φορές από εκεί μου κάνει έκπτωση 30% σε περίοδο γιορτών!
Όπως και ο Γρηγόρης (hf) που ανέφερε αν θυμάμαι σωστά πως του είχαν κάνει έκπτωση σε κατάστημα στη Γλυφάδα 50% πάλι μέσα στις γιορτές!
Το ότι αρχίζει πάντως σιγά σιγά να μην κινείται τόσο πολύ το χρήμα, σίγουρα φέρνει προβληματισμό.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Επίσης έχω μειώσει δραματικά τις καρτο-προπονήσεις...
Tι ειναι αυτο;Να το μειώσουμε κι εμεις αν ειναι
-
Σήμερα νομίζω ξεκινούν οι εκπτώσεις. Για να δούμε τι θα γίνει στα μαγαζιά. Προβλέπω πόλεμο...
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Σήμερα νομίζω ξεκινούν οι εκπτώσεις. Για να δούμε τι θα γίνει στα μαγαζιά. Προβλέπω πόλεμο...Για μια-δυο μέρες, ίσως. Μην ξεχνάς ότι πολλά μαγαζιά (ειδικά κάποια πολυκαταστήματα) εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τη μέθοδο των 'κρατήσεων' (κάνεις κράτηση σε κομμάτι που θες και πηγαίνεις την περίοδο των εκπτώσεων και το παίρνεις), ενώ οι προσφορές κάθε είδους εχουν ξεκινήσει από τις γιορτές.
-
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Επέλεξα το τρίτο. Συνεχίζω να ξοδεύω, αλλά λίγο πιο συγκρατημένα και με 2η σκέψη για κάποιες αγορές .......................(ολο το κειμενο του post)................
Το ότι αρχίζει πάντως σιγά σιγά να μην κινείται τόσο πολύ το χρήμα, σίγουρα φέρνει προβληματισμό.Ψηφισα την ιδια κατηγορια και συμφωνω απολυτα στις ενεργειες και στις διαπιστωσεις για τις ημερες των γιορτων που περασαν (με τη διαφορα οτι η 'δικια μου' ειναι συζυγος!!!).
Εκτιμω οτι οι φετεινες χειμερινες εκπτωσεις-για οσους διαθετουν καποια χρηματα- θα εχουν πολλες ευκαιριες αγορων. (Τετοια δειγματα υπηρξαν το 2009 και στις καλοκαιρινες εκπτωσεις, αλλα μετα απο 6 χειροτερους οικονομικα μηνες,..........) -
-
Με έχει κάνει πιο προσεχτικό. Αγοράζω τα ίδια που αγόραζα, και μάλλον ξοδεύω λίγο περισσότερα, γιατί έχει παντού προσφορές και ευκαιρίες. Διακοπές τα ίδια. Μεγάλες αγορές όμως αναβάλλονται ίσως και ματαιώνονται. π.χ. αγορά σπιτιού στην Ελλάδα, αλλάζει με ενδεχόμενη αγορά στη Γερμανία. Αλλαγή ΙΧ με κάτι πιο εξωτικό(για τα δικά μου μέτρα) ματαιώνεται, και θα πάρω 'αγροτικό' λόγο φορομπηχτικών μέτρων.
Ιδιαίτερα προσεχτικός έχω γίνει στη διασκέδαση. Κομμένο το σινεμά. 30€ για 2 εισητήρια και τα συναφή είναι πολλά. Κομμένα τα εστιατόρια που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τέλος στα τεράστια πιάτα με το λίγο περιεχόμενο. Τέλος οι καφέδες που κοστίζουν 5€. Δεν αλλάζω περιοχή, αλλά προτιμάω τον φθηνότερο(4€ π.χ.) που δεν έχει γλάστρα στην είσοδο, και δεν θα πληρώσω τον pr και τα ποτά των κολλητών του. Ας βρούνε μια κανονική δουλειά. Δεν είναι για το 1€(το αφήνω tip ούτως ή άλλως). Είναι για το γμτ. Τέλος τα ποτά των 10€. Αν μου αρέσει το μαγαζί θα πιω ένα. Αν το έχει πιο φθηνά( κάτω απο 7-8€) μπορεί και να πιω ένα μπαρ . Και όλα αυτά ΜΟΝΟ σε καταστήματα που εκδίδουν αποδείξεις(αυτό το έκανα και πριν τα νέα μέτρα) -
Δυστυχώς λόγω πολλών συγκυριών τα τελευταία 3 χρόνια(λάθος επιχ. κίνηση, θανάτου της μητέρας μου) + την έλευση του δεύτερου τέκνου+ την κρίση χρειάστηκε πραγματικά να τα κόψω σχεδόν όλα μαχαίρι.
Περιορίζομαι πλέον μόνο σε αγορές τροφίμων(σούπερ μάρκετ, λαική) και βενζίνης(λόγω δουλειάς).
Τα υπόλοιπα στις τράπεζες που έχουν γίνει οι καλύτεροί μου 'φίλοι'.
Αν περισσέψει τίποτα απο κανα δώρο πάσχα,χριστουγέννων και συναφή τότε μόνο πάμε για καμιά 3-4ήμερη εξόρμηση το καλοκαίρι για διακοπές και καμιά αυθημερόν το χειμώνα. -
Δεν έχω αλλάξει τίποτα. Αλλά δεν κάνω σημαντικές κινήσεις/αγορές γιατί θέλω πρώτα να δω τι θα γίνει στο μέλλον. Πολλά αλλάζουν αν ο κόσμος εξαθλιωθεί.
Βγήκε κι ο Εργασίας κι είπε στο χαλαρό για 1 μύριο ανέργους. Βγήκε κι ο ΣΕΒ και έδινε συγχαρίκια. Κάααατι δεν πάει καλά και δεν γίνεται να είμαστε αδιάφοροι. Εκτός αν αισθανόμαστε επισκέπτες σε τούτη τη χώρα. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εκτός αν αισθανόμαστε επισκέπτες σε τούτη τη χώρα. -
είμαστε επισκέπτες σε αυτή τη χώρα και σε αυτόν το πλανήτη = μια φορά ζεις
απλά για να δείξω οτι μπορεί να διαβαστεί απο πολλές πλευρές το παραπάνω.είμαι σίγουρος οτι έχει ξαναμπει παρόμοιο θέμα...
έκοψα συμβόλαια κινητής.
εκπτώσεις κλπ με αφήνουν αδιάφορο όταν τα βρίσκω -100% -200% απο Αμερική-ebay κλπ ιντερνετ.
μιλώ φυσικά για ρούχα παπούτσια γιατί ηλ/κα ήδη έπαιρνα πολλά απο έξω. αλλά τώρα τα έκοψα και αυτά(δεν έχουν μεινει και πολλά να πάρω ακόμα.)άμα δεν ήταν η μηχανή και κάποια κοκόψαρα που έχω βάλει θα μπορούσα να πω οτι έχω πετύχει το απόλυτο σε οικονομία.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
εκπτώσεις κλπ με αφήνουν αδιάφορο όταν τα βρίσκω -100% -200% απο Αμερική-ebay κλπ ιντερνετ.Αν μπορείς πες μου και μένα σε παρακαλώ από πού ψωνίζεις και αντί να πληρώνεις σου δίνουν και χρήματα (-200% γαρ)
πλάκα κάνω φυσικά
Στάνταρ έχει υπάρξει αντίστοιχο θέμα, θυμάμαι ότι είχα απαντήσει ότι ξοδεύω περισσότερα γιατί πολύ απλά πριν την κρίση δεν εργαζόμουν και ζούσα με 'οικογενειακό επίδομα', ενώ τώρα εργάζομαι. Πάντα έψαχνα τις τιμές όμως και θα συνεχίσω να τις ψάχνω. Άλλο το μπορώ να αγοράσω κάτι και άλλο το αγοράζω κάτι και με πιάνουν κορόιδο.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Πάντα έψαχνα τις τιμές όμως και θα συνεχίσω να τις ψάχνω. Άλλο το μπορώ να αγοράσω κάτι και άλλο το αγοράζω κάτι και με πιάνουν κορόιδο.Συμφωνώ απόλυτα.
Πόσο έχει αλλάξει η κρίση την καταναλωτική σας συμπεριφορά;