-
Εχω βρει εξαιρετικα χρησιμο το λαμπακι που εχει ο παππους (mazda 323f '91) που προειδοποιει για καμμενη λαμπα stop. Οσες φορες εχει αναψει, εχω αλλαξει τη λαμπα μεσα στα επομενα 100 μετρα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ναι πολύ καλό, το είχαν και τα 206 (ακόμα και σε 1400 στο Quiksilver και το XS).
Εγώ αν και με αυτόματο θέλω να βλέπω στροφές. Καλό είναι να ξέρω τι επιτάχυνση μπορώ να έχω αν χρειαστώ. Έτσι θα επιλέξω αν θέλω να γυρίσω σε sport mode ή σε χειροκίνητη λειτουργία ή να πατήσω το γκάζι από πιο πριν για να κατεβάσει ταχύτητα.
Βέβαια εγώ θα ήθελα να είχα κάθε λογής ένδειξη.... τώρα περνάω περίοδο χαράς που ανακάλυψα σε κρυφό μενού ψηφιακά κοντέρ, στροφόμετρο και θερμόμετρο ψυκτικού (δυστυχώς τίποτα για λάδια), λίτρα σε κάθε μισό του ρεζερβουάρ, τάση μπαταρίας και άλλα τέτοια!!
Αν δεν κάνω λάθος στο καλό Nissan GTR ή όπως το λέγανε από παλιότερα είχε ολόκληρο σύστημα με επιταχυσνιόμετρα κλπ. Χάρμα!!Εχει το ιδιο συστημα οχι αυτο του skyline αλλα σαν το δικο σου και το focus.Ψηφιακο στροφομετρο να δειχνει τα χιλιομετρα σε μιλια να κανει τσεκ στα λαμπακια του καντραν αν δουλευουν ολα ακομα και βολτομετρο και ψηφιακο δεικτη θερμοκρασιας.Εχει και κατι αλλα τα οποια δεν καταλαβαινω για αισθητηρες Λ και παρα μα παρα πολλα πραγματα.Γενικα με αυτη τη διαδικασια κανεις τσεκ στον εγκεφαλο και αυτο σου λεει αν χρειαζεται να δεις κατι συγκεκριμενο στο αμαξι.Οταν το ειχα ανακαλυψει χαιρομουν και πηγαινα κατω στο αμαξι και τραβαγα γκαζιες.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
...Διαστημική τεχνολογία για τα μέσα της δεκαετίας του 90, αλλά σήμερα που αυτά τα ηλεκτρονικά είναι πάμφθηνα απορώ γιατί δέν έχουν όλα τα αυτοκίνητα δυνατότητα σύνδεσης με λαπτοπ.Μα, έχουν! Το λένε OBD II και διαθέτει το σχετικό βύσμα συνήθως στο κάτω μέρος του ταμπλώ στην θέση του οδηγού. Βέβαια για τη λειτουργική σύνδεση χρειάζεσαι το σχετικό βύσμα και interface και software αλλά υπάρχει εδώ και περίπου 10 χρόνια.
-
Βασικά βλέπω ότι σε πολλά μοντέλα ακόμα και σύνχρονα γίνονται τραγικά εργονομικά λάθη όσον αφορά την ορατότητα των οργάνων σε αδικαιολόγητο βαθμό. Υπάρχουν καντράν με μικροσκοπικά στροφόμετρα, τεράστια ρολόγια, όργανα που κρύβονται από τη στεφάνη, 'καλλιτεχνικές' γραμματοσειρές που δεν διαβάζονται, απαρτιζόμενές από μόνο μονούς αριθμούς ή με ανούσια μεγάλο εύρος κλίμακες στα κοντέρ, προειδοποιητικά φωτάκια που δεν φαίνονται και τεράστιες ενδείξεις για επουσιώδεις πληροφορίες. Φυσικά δεν θα μιλήσω για την ορατότητα προς το εξωτερικό που έχει μειωθεί δραστικά σήμερα έστω και για καλό σκοπό (παθητική ασφάλεια)
Κύριοι σχεδιαστές αφήστε το ντιζάιν και σκεφτείτε λίγο την πρακτικότητα. Είναι πραγματικά χαζό το να έχεις ένα αυτοκίνητο που στρίβει σαν τρένο, επιταχύνει σαν πύραυλος, τρακάρει με 65 σε τοίχο και βγαίνεις ατσαλάκωτος αλλά να έχει χειρότερη εργονομία όσον αφορά την λήψη οπτικών πληροφοριών από τα χρέπια που οδηγούσες πριν 10 χρόνια...
-
+1++++
-
εγώ χρησιμοποιώ ένα οργανακι που λέγεται ********** και δείχνει πολλά πραγματα με ακρίβεια όπως θερμοκρασια αέρα στον maf ,θερμοκρασια νερού,KM/H,RPM,ανοιγμα πεταλούδας ,load κινητήρα,στιγμιαία /ταξιδιού και μέση κατανάλωση καυσιμού,volt μπαταρίας,ανιχνευει και δείχνει 'καποιους κωδικούς' κανει το σβησιμό τους ,κάτι για τα turbo ?πιεση?..., επιλογες καυσιμου ανάλογα το αυτοκινητο... μόνο πιεση λαδιού δεν δειχνει .... μου έχει φανεί αρκετά χρησιμο ιδιαίτερα που έχω κάνει διάφορα πραγματάκια για να κατεβάσω την θερμοκρασία αέρα όπως και νερού ....
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Βασικά βλέπω ότι σε πολλά μοντέλα ακόμα και σύνχρονα γίνονται τραγικά εργονομικά λάθη όσον αφορά την ορατότητα των οργάνων σε αδικαιολόγητο βαθμό.γκουχ Citroen γκουχ C4 γκουχ
-
Τι χρειάζεται ΙΜΗΟ και τι έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς.
Ταχύμετρο. Βασικό όργανο για πολλούς λόγους με μερικούς και ολικό χιλιομετρητή.
Στροφόμετρο - Παροχή Ισχύος. Άλλο βασικό όργανο με υπόδειξη της χρήσιμης ζώνης μεταβλητή κόκκινη ζώνη αναλόγως της θερμοκρασίας ή διαχωρισμό από πηγή.
Δείκτης υγρού καυσίμου - Ποσότητας αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ μία ψηφιακή ένδειξη που θα δείχνει την ποσότητα καυσίμου είναι αρκετή όπως και στα αεροσκάφη. Στον ίδιο χώρο που θα έπιανε το βενζινόμετρο ένδειξη των χιλιομέτρων που μπορούν να διανυθούν ως το τέλος της βενζίνης.
Σύστημα Ψύξης. Πίεση, Στάθμη και Θερμοκρασία νερού κινητήρα, θερμοκρασία λοιπών στοιχείων (συστοιχίες μπαταριών, ηλεκτροκινητήρων και άλλα. (σε μορφή δεικτών)
Σύστημα Λίπανσης. Πίεση, Στάθμη και Θερμοκρασία λαδιού, του κινητήρα, του κιβωτίου και των διαφορικών. (σε μορφή δεικτών)
**Κατανάλωση υγρού καυσίμου - Ηλεκτρικής ενέργειας **. Σε μορφή μπάρας τόσο σε στιγμιαία (με ανανέωση ανά 2~5 δεύτερα), μέση διαδρομής και μέσης για κάθε μερικό χιλιομετρητή.
Ισχυρά Ρεύματα. Στάθμη συσσωρευτή, τάση συστήματος, στιγμιαία κατανάλωση σε Amperes (σε μορφή δεικτών).
Έλεγχος πίεσης ελαστικών. Τιμές ανά ελαστικό με 3 χρώματα (κόκκινο underinflated, πράσινο OK, κίτρινο OVERINFLATED)
Information Centre Με πληροφορίες όπως shift gear, Navi, λειτουργία λοιπών στοιχείων (ESP, ABS, TRC, EPS, Engine Parameters) κ.λπ.Όλα αυτά ενσωματωμένα σε ένα σύστημα απλό και εύκολα κατανοητό. Τα παραπάνω δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι σήμερα να σχεδιαστεί κάτι discent και απλό καθώς ο μέσος οδηγός δεν έχει τις δυνατότητες χειριστή αεροσκάφους.
-
Αυτό που μου τη δίνει ελεϊνά είναι τα όργανα στην κολώνα του οδηγού που προσθέτουν πολλοί. Ειδικά μπλε-κόκκινα-πράσινα και με τρόπο τέτοιο ώστε να φαίνονται καλύτερα προς τους έξω απ το αμάξι παρά να τα διαβάζει ο οδηγός. Ακόμα πιο ειδικά, σε αμάξια που δεν τα έχουν ανάγκη όπως σε κάτι Punto/106/Saxo/Polo χωρίς καν μηχανικές μετατροπές όπου το όργανο δε δείχνει τίποτα χρήσιμο. Μα έλεος.
Εντάξει δε λέω σε γαργαλημένα αμάξια πολλές φορές είναι σημαντικά τα όργανα αλλά υπάρχουν πολύ πιο διακριτικοί τρόποι να τα τοποθετήσεις απ το να το παίζεις υποβρύχιο στους γύρω σου στο δρόμο.
Ειδικά ένα σάπιο καγκούρι με Starlet που είχα πετύχει κάποτε σε φανάρι και το έπαιζε μαμιάς στην συνοδηγό μου ότι και καλά κάνει ρυθμίσεις απ τα όργανα στην κολώνα κοιτάζοντας λοξά με υφάκι μπίχτη Ζώο.
-
Το θεμα πλησιαζει επικινδυνα το αυστραλοτοπικο...
Χωρις πλακα παντως- Σαν τα αναλογικα οργανα δεν εχει, διασπουν πολυ λιγοτερο την προσοχη απ' οτι να ψαχνεις σε μενου και υπομενου.
2.Θελω να ξερω οτιδηποτε συμβαινει στο αυτοκινητο οταν οδηγαω, ακομα και στροφομετρο για την αντλια νερου ειναι ευπροσδεκτο που λεει ο λογος...
- Σαν τα αναλογικα οργανα δεν εχει, διασπουν πολυ λιγοτερο την προσοχη απ' οτι να ψαχνεις σε μενου και υπομενου.
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Βασικά βλέπω ότι σε πολλά μοντέλα ακόμα και σύνχρονα γίνονται τραγικά εργονομικά λάθη όσον αφορά την ορατότητα των οργάνων σε αδικαιολόγητο βαθμό.
γκουχ Citroen γκουχ C4 γκουχ
Το διαφορετικο δεν ειναι και μη-εργοναμικο..Εκει μεσα οπως και στο civic τη βρισκω..
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
σε αμάξια που δεν τα έχουν ανάγκη όπως σε κάτι Punto/106/Saxo/Polo χωρίς καν μηχανικές μετατροπές όπου το όργανο δε δείχνει τίποτα χρήσιμο. Μα έλεος.H θερμοκρασια λαδιου ειναι χρησιμη σε ολα τα αυτοκινητα κατα τη γνωμη μου.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
σε αμάξια που δεν τα έχουν ανάγκη όπως σε κάτι Punto/106/Saxo/Polo χωρίς καν μηχανικές μετατροπές όπου το όργανο δε δείχνει τίποτα χρήσιμο. Μα έλεος.
H θερμοκρασια λαδιου ειναι χρησιμη σε ολα τα αυτοκινητα κατα τη γνωμη μου.
Φυσικά
Αλλά δεν είναι απαραίτητο να μπει σε κόκκινο φωτιζόμενο όργανο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με 2-3 ακόμα λαμπιόνια... εε όργανα στην κολώνα του οδηγού με τρόπο που να δείχνει εύκολα προς τα έξω Υπάρχουν και πιο διακριτικά οργανάκια. -
Πολύ σωστά. Από εκεί και πέρα όμως μπαίνουμε σε μια γκρίζα περιοχή ανάμεσα σε αυτό τη νήμα, την εργονομία (or lack thereof) και το topic με τους Αυστραλούς.
-
Έχεις δίκιο, sorry που πήγα να το βγάλω off topic το θέμα Ας επιστρέψουμε στα απαραίτητα (ή μη) όργανα του αυτοκινήτου
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Βασικά βλέπω ότι σε πολλά μοντέλα ακόμα και σύνχρονα γίνονται τραγικά εργονομικά λάθη όσον αφορά την ορατότητα των οργάνων σε αδικαιολόγητο βαθμό.
γκουχ Citroen γκουχ C4 γκουχ
Το διαφορετικο δεν ειναι και μη-εργοναμικο..Εκει μεσα οπως και στο civic τη βρισκω..
Θες να μού πεις ότι το στροφόμετρο, εκεί που βρίσκεται, έχει κάποια χρησιμότητα εκτός από το να είναι όμορφο και designάτο;
Απλά δεν το βλέπεις εκεί που είναι, με την άκρη του ματιού σου. Τελεία και παύλα.
Στην τελείως αντίθετη πλευρά, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι το Toyota Yaris. Εχουν βάλει τις ενδείξεις να φαίνονται σαν να βρίσκονται πολύ μακριά, ώστε το μάτι να αλλάζει εστίαση πολύ εύκολα σε σχέση με τον δρόμο μπροστά. Εδώ, ουσιαστικά, με την περιφερειακή όραση, δε χρειάζεται να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο.
(Για το Civic, δεν έχω άποψη, δεν το έχω οδηγήσει).
-
Καλή η ιδέα τα όργανα να φαίνονται μακριά ή ακόμα καλύτερα τα τύπου HUD αλλά σε κάθε περίπτωση τα όργανα οδήγησης πρέπει να είναι μπροστά στον οδηγό, μόνον και όχι στα πλάγια. Και καλύτερα να μην είναι και πολύ ορατά από τους επιβάτες. Ο συνοδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε όργανα κεντρικής κονσόλας, ραδιόφωνο και τυχόν πλοηγό.
Το καλύτερο θα ήταν η επιφάνεια του ταμπλώ να ήταν ολόκληρη οθόνη με pixels. Θα είχε μερικές στάνταρ διατάξεις και χρώματα για τους εύκολους αλλά και μερικές custom (όπως με τα equalizers) για τους πιο προχωρημένους όπου θα μπορούσες να επιλέξεις ενδείξεις σε αναλογική ή ψηφιακή μορφή όσες θέλεις, σε ό,τι χρώμα και γραμαμτοσειρά θέλεις και να τις διατάξεις όπως θέλεις! Να μπορούσες να ρυθμίζεις κόφτες (ταχύτητας, στροφών κλπ) και όρια και τι να κάνει αν ξεπεραστούν, πχ αν πάει πάνω από 110 βαθμούς το ψυκτικό να ανάβει ένα λαμπάκι, να αλλάζει χρώμα, να αναβοσβήνει, να κάνει ζούμ την ένδειξη για τόσα δευτερόλεπτα και να τραγουδάει το mp3 ένα νερό κυρά Βαγγελιώ, ένα νερό κρύο νερό....! -
Σε Leon 1 (αλλά και σε άλλα του group), όταν υπήρχε κλιματισμός και πάταγες συγχρόνως δυο κουμπιά του εμφανιζόταν ένα 'κρυφό menu'.
Είδα πρόσφατα σε βιντεάκι το ίδιο να κάνουν στο Bravo, το δοκίμασα και στη Delta και όντως το εμφανίζει.
Υπάρχουν 2 στήλες η μια κάνει την αρίθμηση και η άλλη κάνει τις μετρήσεις.
Π.χ. το 37 δείχνει τις στροφές του κινητήρα ηλεκτρονικά, αλλά δεν γνωρίζω όλο το menu τι αντιπροσωπεύει.
Στη γρια Beta έχω δείκτη πίεσης λαδιού.
Μετά από αλλαγή λαδιών παρατήρησα να μην λειτουργεί φυσιολογικά.
Τσέκαρα τα λάδια και ο ηλίθιος μάστορας είχε βάλει κάτω από το min.
Επίσης έχω διακόπτη που ανοίγει το βεντιλατέρ όποτε θέλω και το άνοιγα λίγο πριν φτάσω στο προορισμό μου για να μην είναι πολύ ζεστός ο κινητήρας.
Πραγματικά χρειάστηκε μόνο μια φορά όμως στα 32 χρόνια. Εγκλωβισμένος σε κίνηση είδα τη θερμοκρασία να ανεβαίνει χωρίς να ανοίγει το βεντιλατέρ (άναβε λαμπάκι όταν άνοιγε, κόλπα του ηλεκτρολόγου).
Έτσι το άνοιξα με το διακοπτάκι και έσωσα τον κινητήρα .
Για την ιστορία είχε καεί μια ασφάλεια και ανάμεσα σε αυτά που σταμάτησαν ήταν και αυτό.
Συμπερασματικά, καλό είναι να υπάρχουν πολλές ενδείξεις και να μπορείς να ελέγξεις καλύτερα ο αυτοκίνητο. Καμιά φορά μπορεί να αποβεί σωτήριο -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Μια φορά είχα μια άσχημη εμπειρία σχετικά με τις ενδείξεις οργάνων. Οδηγώντας στα όρια το κάρο μου (volvo v50) στην διαδρομή προς Σούνιο, εκεί που πήγαινα κόμμάτια, ανάβει ξαφνικά ένα τεράστιο κίτρινο λαμπάκι στο καντράν ..... ΩΧ λέω από μέσα μου, κάποια Μ@l@ki@ θα έγινε, έτσι όπως το πάω το κακόμοιρο. κόβω ταχύτητα και ξενερώνω ...... Πατάω τον διακόπτη να δω τι πληροφορίες θα μου δώσει, και μου λέει το εξής κορυφαίο ... 'έχει πέσει η στάθμη του υγρού των υαλοκαθαριστήρων, παρακαλώ συμπληρώστε νερό' (από τις κλίσεις που έπαιρνε στις στροφές ο αισθητήριας τα έπαιξε)Περιεργο...δεν εχεις IDIS? 'IDIS is another Volvo safety world first, inspired by technology normally found in fighter aircraft. To avoid unnecessary distractions in critical driving situations, IDIS constantly analyses the driving situation. If necessary, it momentarily delays some information from the car’s onboard systems—such as the integrated phone. As soon as things calm down, the call or relevant warning is then relayed to the driver. IDIS can be set up to let phone calls through in all driving situations.'
Ειδικα με το νερο των υαλοκαθαριστηρων μου εχει συμβει να καθυστερει την ενδειξη...τα SAAB παλιά είχαν φως μόνο στο ταχύμετρο και όταν κάποια τιμή ξεπερνούσε το όριο, φωτιζόταν το αντίστοιχο όργανο. Καλό νομίζω
Και εχουν ακομα...Πλεον ονομαζεται night panel, και ειναι αρκετα εντυπωσιακο.
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Θες να μού πεις ότι το στροφόμετρο, εκεί που βρίσκεται, έχει κάποια χρησιμότητα εκτός από το να είναι όμορφο και designάτο;Απλά δεν το βλέπεις εκεί που είναι, με την άκρη του ματιού σου. Τελεία και παύλα.
Για ποιό λές, το καινούριο ή το παλιό C4? Στο παλιό που έχω εγώ είναι πάνω στο τιμόνι, πρέπει να πάρεις εντελώς το βλέμα απο το δρόμο για να το δείς και με αυτές τις μπάρες που έχει μόνο στο περίπου βλέπεις τις στροφές. Στο καινούριο απ'ότι θυμάμαι το έχουν μεταφέρει στον κεντρικό πίνακα οργάνων και είναι σαν αναλογικό.
Τάση για λιγότερη πληροφόρηση του οδηγού.