Andreas-Qashqai » 03 Νοέμ 2017 19:28
Dusterman έγραψε:
Από σχεδόν 1500 έως 3500 τραβάει καλά. Σε ταξίδι από 70-80 χαω και πάνω μόνο έκτη κι ας έχει και 10% ανηφόρα.
Σε ανοιχτό δρόμο ξεκινώ με δευτέρα μετά βάζω τετάρτη και μετά έκτη. Οι ενδιάμεσες χρειάζονται μόνο αν βιάζεσαι να πιάσεις χιλιόμετρα.
Μέσα σε πόλη κινείσαι με 1500-2500 το πολύ σαλ. Μόνο σε κόντρες στα φανάρια θα χρειαστείς περισσότερες σαλ.Δεν το κάνω αυτό με την παράλειψη των ταχυτήτων, μόνο και μόνο γιατί έχω διαβάσει ότι δημιουργεί προβλήματα στο συγχρονιζέ. Γενικά, όχι σε συγκεκριμένα μοντέλα.
Ένας σχετικά έμπειρος οδηγός δεν θα έχει πρόβλημα καθώς θα ξέρει να συγχρονίζει μόνος του τις στροφές. Μιλάω για χαλαρούς ρυθμούς επιτάχυνσης. Αποφεύγω να φρενάρω με τον κινητήρα κατεβάζοντας ταχύτητες. Αν καμιά φορά χρειαστεί να κατεβάσω δύο σχέσεις κάτω θα είναι γιατί έχω αφήσει το μοτέρ να χάσει πολλές στροφές κι αυτό εσκεμένα για να γίνει η αλλαγή πιο εύκολα. Καμιά φορά οδηγάω γρήγορα αλλά ποτέ 'αγωνιστικά'. Μπορεί να είναι πιο ευχάριστο να πλακώνεσαι στα κατεβάσματα και στα φρένα πριν την στροφή αλλά το λυπάμαι το ρημάδι κι αυτό μου χαλάει την ευχαρίστηση. Είχα όμως την ευκαιρία να το κάνω για χρόνια με εταιρικά αυτοκίνητα και το χόρτασα.
Το Duster νομίζω είναι πιο ελαφρύ από το QQ. Αυτό του δίνει κάποιο μικρό πλεονέκτημα. Το δε 4Χ4 έχει και πιο κοντό σασμάν. Έτσι οι 1500 σαλ που λέω δεν είναι υπερβολή. Εδώ στο Νησί που οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί συχνά οδηγώ με 1100-1200 σαλ και κάνω αλλαγές μέχρι τις 2000 σαλ. Οπωσδήποτε όμως το Dusteraki έχει 'τεράστια' ροπή πάνω από τις 1700 σαλ. Και που να το δείτε τσιπαρισμένο με το racechip και την ροπή να ανεβαίνει στα 320 'ονομαστικά' Nm.
Δεν είναι τα 0-100 που συναρπάζουν αλλά η ρεπριζ όταν κάνεις προσπέραση με 6η χαλαρά...
Καμιά φορά στα διόδια, από τις ελάχιστες φορές που περνάω από εκεί, έχει πολύ πλάκα όταν ξεκινώντας έρχεται κάποιος 'γρήγορος' από διπλανή μπάρα και επιμένει ενώ είναι πίσω μου, να με προσπεράσει και να μπει μπροστά μου. '1,5 πετρέλαιο' σου λέει. 'Τρακτέρ...' Αν έχω κέφια το σανιδώνω και εξαφανίζομαι! Μέχρι να κατεβάσει ο ξαφνιασμένος βενζίνας ταχύτητα και να με κυνηγήσει εγώ πάω ήδη με 140. Μετά τους αφήνω να με προσπεράσουν, έτσι, για να θαυμάσουν την αριστοκρατική κορμοστασιά του Duster όταν ταξιδεύει....