-
Με την τουρμπίνα δεν χρειάζεται τίποτα το ιδιαίτερο αλλά μια βόλτα στην ΑΟ με 5η και εντός ορίων ταχύτητας μια στο τόσο είναι αρκετή.
για ποιό λόγο αυτό???(δεν είχα ποτέ με τουρμπίνα)
-
κ έχω την εντύπωση ότι μπερδευστε με το dpf
-
Οπως ειπες ..δεν ειχες ποτε με τουρμπινα Πετρο...αν θες τα κανεις αυτα που λεμε με τον Σπυρο, ο turbo Diezel κινητηρας το θελει μια στο τοσο επειδη δουλευει σε 'χαλαρους' ρυθμους...γι'αυτο κ το λενε οι μηχανικοι 'ξεκαπνισμα'...Σπυρο στο 30 psi ειναι πολυ καλο βλεπω!!!
-
Κώστα έτσι ναι. Στα 30psi το λάστιχο δεν ταλαιπωρείται και η οδήγηση είναι ξεκούραστη και οικονομική. Επίσης πολύ σωστά όπως γράφεις ο μηχανικός μου, μου υπέδειξε που και που να ανεβάζω λίγο τις στροφές του κινητήρα ώστε να ξεκαπνίζει. Υποθέτω πως εννοεί πως τόσο στο τούρμπο όσο και σε άλλα μέρη της αλυσίδας απαγωγής καυσαερίων δημιουργούνται κάποιες επικαθίσεις άνθρακα από άκαυστο κυρίως καύσιμο. Βέβαια αν έχεις μάθει να το πας με 2000 ή 2500 στροφές σε πορεία, κάθεται λίγο άχαρο να πρέπει να ανεβάζεις στροφές έστω και για λίγα λεπτά στις 3000 ή 3500.
-
κι όταν λέτε μία στο τόσο???? επίσης κόκκινα πού έχει???
-
Συμφωνω απολυτα Σπυρο, Πετρο αν μπορεις 1 φορα τον μηνα καλο του κανεις...κοκκινα δεν υπαρχουν γιατι απλα δεν μπορεις να ανεβασεις σε τοσες στροφες.
-
Κώστα, μια φορά το μήνα στις πόσες στροφές κ για πόσο χρόνο σου έχουν πει?
-
Καλησπέρα κι από εμένα σε όλους.
Μεταφέρω εντυπώσεις από το πρώτο μου μεγάλο ταξίδι.
Έχουμε και λέμε. 550 χλμ. από Θεσσαλονίκη μεχρι το Ζάντε (ουσιαστικά μέχρι την Κυλλήνη που παίρνεις το φέρι). Κατανάλωση 5,7 lt/100 km. και γενική κατανάλωση λίτρων 31,9 λιτρα πετρέλαιο. Κοινώς από Θεσσαλονίκη για να φτάσω Ζάκυνθο πλήρωσα για καύσιμα κάτι λιγότερο από 40€!!!!! Πιο πολλά είναι τα διόδια....
Από θόρυβο μπορώ να πω πως έμεινα αρκετά ικανοποιημένος αφού περίμενα χειρότερα με όσα είχα διαβάσει μέχρι τώρα. Αυτό που απόλαυσα ήταν το cruise control το οποίο ήταν αμεσότατο στη λειτουργία του. Λόγω στρωσίματος δεν πήγα πάνω από 2.500 στροφές οπότε η μέγιστη ταχύτητα μου ήταν 110 χλμ. Μπορώ να πω ότι με ξεκούρασε απίστευτα το γεγονός ότι για τα 3/4 του ταξιδιού είχα το πόδι μου μακριά από το γκάζι. Παλαιότερα όταν κατέβαινα από το αυτοκίνητο (το προηγούμενο) ήταν σα να είχα πάθει αγκύλωση
Το καλό είναι ότι μπορούσα να μειώσω/ανεβάσω ταχύτητα (στην περίπτωση μου το + δε μου χρειάστηκε γιατί δεν έπρεπε να ανέβω πάνω από τα 110 χλμ.), ανά πάσα στιγμή από το χειριστήριο στο τιμόνι. Η ταχύτητα κατεβαίνει ανά 2 χλμ., οπότε με τρια κλικ αμέσως αμέσως έπεφτα στα 104 χλμ. όταν πλησίαζα τον μπροστινό μου και ταυτόχρονα ερχόταν άλλος από τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Έτσι όταν είχα ελεύθερο πεδίο να βγω στην αριστερή λωρίδα απλά ανέβαζα με το + και το Duster ανέβαζε ταχύτητα μόνο του μέχρι τα 110 τα οποία τηρούσε ευλαβικά μέχρι να επέμβω την επόμενη φορά. Εννοείται ότι και με το φρένο μπορείς να επέμβεις για άμεση μείωση της ταχύτητας ή και με το γκάζι για να ανεβάσεις μόνος σου ταχύτητα.
Συγγνώμη αν για κάποιους γίνομαι κουραστικός αλλά από ότι είδα έχουν μπει πολλοί νέοι 'συνάδερφοι' στην παρέα, οπότε μεταφέρω πληροφορίες για τη σωστή χρήση.
Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά. έχω πάθει πλάκα με τη ροπή, κι ας έχω εμπειρία με 4κίνητα θηρία (Hilux, Navara κ.λ.π). Το αμάξι ήταν φορτωμένο με πράγματα σε κάθε πιθανή γωνιά και μαζί με τη σύζυγο και την μπέμπα μας μετέφερε ξεκούραστα και σχετικά αθόρυβα. Τώρα όταν το στρώσω μετά από κανά 2μηνο και κινούμαι πάνω από 110χλμ. θα διαπιστώσω το θέμα θορύβου και το κατά πόσο είναι ενοχλητικό.
Για να βοηθήσω και τον φίλο τον Πέτρο που είχε απορία σε σχέση με το cruise control και την 4κινηση δε νομίζω να χρειαστεί να τα συνδυάσει. Αν ποτέ κλειδώσεις το 4Χ4 αυτό θα σημαίνει ότι είσαι σε κατσάβραχα μόνος σου (αντε βαριά βαριά με κανέναν άλλο τρελό με duster) οπότε δε θα χρειάζεται να οριοθετήσεις σταθερή ταχύτητα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το cruise control θα σου χρησιμεύσει καθαρά σε αυτοκινητόδρομο που θα έχεις μεγάλες ευθείες και θα μπορείς να κρατάς αποστάσεις από τους προπορευόμενους. Αντιθέτως το 4Χ4 θα το χρησιμοποιήσεις για λίγα λεπτά και λίγα μέτρα σε δύσκολα τερέν. Σε κατσικόδρομο δεν μπορείς να πας με μεγάλες ταχύτητες.
........ -
Σε ότι έχει να κάνει με την 4κίνηση. Δε χρειάστηκε ακόμα (και δεν το επεδίωξα φυσικά) να δοκιμάσω τις εκτός δρόμου δυνατότητες του ξεσκονόπανου, απλά νομίζω ότι κάποια πράγματα μπορούμε να τα ξεκαθαρίσουμε.
Όταν έχεις το διακόπτη στο 2WD προφανώς έχεις κίνηση στους εμπρός τροχούς και είναι σα να οδηγείς ένα οποιοδήποτε καθημερινό αυτοκίνητο πόλης. Με το κουμπί στο Auto ΔΕ σημαίνει ότι έχεις μόνιμη 4κίνηση, αλλά ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις συνθήκες (βρεγμένο οδόστρωμα για παράδειγμα) και εφόσον απαιτηθεί μεταφέρεται κάποια από τη δύναμη του αυτοκινήτου ΚΑΙ στους πίσω τροχούς. Αυτό θα γίνει στιγμιαία μέχρι να ξεπεραστεί το 'εμπόδιο' και μετά έχεις και πάλι κίνηση στους 2 εμπρός τροχούς παρά το ότι το κουμπί είναι ακόμα στο Auto.
Στην περίπτωση που βρεις τα δύσκολα (έχεις αφήσει ήδη το ασφάλτινο οδόστρωμα και είσαι ανάμεσα σε δέντρα με άγρια φύση τριγύρω και χωμάτινους δρόμους) και χρειαστείς μόνιμη τετρακίνηση τότε γυρνάς τον διακόπτη στο AWD και η κίνηση είναι μόνιμα και στους 4 τροχούς, για όση ώρα φυσικά έχεις επιλεγμένο αυτόν τον διακόπτη.
Για να το κάνω πιο απλό θα παραθέσω την αντιστοιχία του διακόπτη που έχει το Navara.
Στο 2wd ισχύουν τα ίδια. Στο 4H (το αντίστοιχο κουμπί με το δικό μας Auto) αποκτάς μόνιμη τετρακίνηση και μπορείς να κινηθείς και με σχετικά υψηλές ταχύτητες αν θες είτε είσαι σε ασφάλτινο (π.χ βρεγμένο οδόστρωμα) είτε σε χωμάτινο.
Τέλος στην επιλογή 4Lo (τα αργά που λέμε) κλειδώνει η κίνηση ισόποσα (μέσες άκρες) και στους δυο άξονες και μπορείς να βγεις από δύσκολες καταστάσεις (υδάτινο κώλυμα, χαντάκια κ.λ.π).
Άρα μεταξύ των δυο εκδόσεων υπάρχει σημαντική διαφορά στο δεύτερο 'κουμπί' μια και το Duster επικαλείται την 4κίνηση όταν απαιτηθεί, ενώ στο Navara έχεις μόνιμη 4κίνηση.
Τέλος στο τρίτο 'κουμπί' θεωρητικά και για να μην κουράζω έχεις λίγο πολύ την ίδια επιλογή και στα δυο αυτοκίνητα μια και μιλάμε για δύσκολες εκτός δρόμου καταστάσεις.
Για να μην παρεξηγηθώ δεν εξισώνω τα δυο αυτοκίνητα και τις 4κινήσεις που έχουν άρα και τις εκτός δρόμου δυνατότητες, απλά προσπάθησα να υπεραπλουστεύσω ορισμένα πράγματα για να γίνουν εύκολα κατανοητά. Όλα αυτά ορμώμενος από το γεγονός ότι το Navara που έχω στην οικογένεια έχει και αυτό κουμπί για την τετρακίνηση και όχι 2ο επιλογέα ταχυτήτων και όταν είχα πρωτοδιαβάσει για το Duster περίμενα ότι θα υπάρχει κάποια αντιστοιχία μια και Renault & Nissan συνεργάζονται εδώ και χρόνια.ΥΓ Το τρίξιμο στους τροχούς εν στάσει το ένιωσα έντονο μέσα στο καράβι για Κυλλήνη όταν έκανα τους κλασικούς ελιγμούς παρκαρίσματος (και λογικά θα το ξανανιώσω στην επιστροφή) καθώς το πάτωμα στα πλοία είναι αρκετά 'γυαλιστερό' και ωθεί το τιμόνι σε τέτοια αντίδραση. Εκεί το περίμενα είναι η αλήθεια. Βέβαια πρέπει να το ψάξουμε λίγο όλοι μας, καθώς δεν ξέρω αν είανι φυσιολογικό όπως λέει και ο ellobo. Ίσως από κάποιο φόρουμ εξωτερικού έχουν περισσότερες απαντήσεις πάνω στο θέμα.
ΥΓ Ένα από τα πράγματα που δε μου άρεσε, για να τα λέμε και όλα, είναι η απουσία κάποιας μέτρησης κατά τη διάρκεια της όπισθεν. Υπάρχει μόνο η ηχητική ένδειξη για το πόσο κοντά βρίσκεσαι στο πίσω αυτοκίνητο, η οποία αυξάνει προοδευτικά, αν και θα περίμενα να υπάρχει κάποια ένδειξη είτε στο ταμπλό είτε σε αυτή την τεράστια οθόνη της LG. Ίσως είμαι περίεργος αλλά στο προηγούμενο αυτοκίνητο η φωτεινή ένδειξη βοηθούσε πολύ και ήμουν πιο χαλαρός στο παρκάρισμα. Τώρα είμαι απλά πιο πολυ στην τσίτα.... Εδώ βέβαια θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμη η κάμερα, αλλά πολλά ζητάω κι εγώ.... -
Και για να μην κλείσω γκρινιάζοντας θα αναφέρω και κάτι που επίσης βρήκα χρήσιμο. Σε ανηφορικό κομμάτι μπροστά από το σπίτι στο χωριό ένιωσα στην πράξη αυτό που μου είχαν πει και από την αντιπροσωπεία και το είχα διαβάσει στο βιβλιαράκι το πρώτο βράδυ, το στιγμιαίο φρενάρισμα του αυτοκινήτου για 2 δευτερόλεπτα όταν έβαλα όπισθεν σε δρόμο με μεγάλη κλίση και άφησα το φρένο για να πατήσω γκάζι. Το duster έμεινε γαντζωμένο στο ίδιο σημείο παρά το ότι άφησα το πόδι από το φρένο. Λεπτομέρεια θα μου πει κάποιος, απλά ιδιαίτερα χρήσιμη όταν παραστεί ανάγκη.
ΥΓ σε όσους έβαλαν συναγερμό ως δώρο, αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει το μοντέλο ας με ενημερώσει γιατί με την επιστροφή στη Θεσ/νίκη θα κινηθώ για τοποθέτηση.
-
Ο χρήστης Dusterix έγραψε:
Για να το κάνω πιο απλό θα παραθέσω την αντιστοιχία του διακόπτη που έχει το Navara.
Στο 2wd ισχύουν τα ίδια. Στο 4H (το αντίστοιχο κουμπί με το δικό μας Auto) αποκτάς μόνιμη τετρακίνηση και μπορείς να κινηθείς και με σχετικά υψηλές ταχύτητες αν θες είτε είσαι σε ασφάλτινο (π.χ βρεγμένο οδόστρωμα) είτε σε χωμάτινο.
Τέλος στην επιλογή 4Lo (τα αργά που λέμε) κλειδώνει η κίνηση ισόποσα (μέσες άκρες) και στους δυο άξονες και μπορείς να βγεις από δύσκολες καταστάσεις (υδάτινο κώλυμα, χαντάκια κ.λ.π).
Άρα μεταξύ των δυο εκδόσεων υπάρχει σημαντική διαφορά στο δεύτερο 'κουμπί' μια και το Duster επικαλείται την 4κίνηση όταν απαιτηθεί, ενώ στο Navara έχεις μόνιμη 4κίνηση.
Τέλος στο τρίτο 'κουμπί' θεωρητικά και για να μην κουράζω έχεις λίγο πολύ την ίδια επιλογή και στα δυο αυτοκίνητα μια και μιλάμε για δύσκολες εκτός δρόμου καταστάσεις.Όχι ακριβώς.
Το Navara (και όλα τα τετρακίνητα αυτού του είδους) είναι πισωκίνητο και ένα transfer case εμπλέκει και το μπροστά διαφορικό όταν ενεργοποιείται η τετρακίνηση. Γίνονται δηλαδή 50:50 τετρακίνητα (σαν το lock του Duster). Το Lo (Low κανονικά), δεν έχει να κάνει με εμπλοκή κεντρικού διαφορικού (αφού δεν υπάρχει) που είναι γνωστό στους τζιπάδες ως 'κάρο', αλλά με την εμπλοκή του κιβωτίου υποπολλαπλασιασμού (κοντά) που δεν υπάρχει στα περισσότερα SUV και απαντάται μόνο στα πραγματικά off roaders.
-
Μονο το Mitsubishi L200 έχει κεντρικό διαφορικό.Επισης το lock των SUV με συμπλέκτη όπως του duster δεν έχει και μεγάλη σχέση ,γιατί ο συμπλέκτης ανεβάζει θερμοκρασία εύκολα και δεν είναι για πολλά πολλά...
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
-
Δεν ειπα οτι το Navara ειναι εμπροσθοκινητο.
Απλα εκανα αυτη την αναφορα-συγκριση για να δειξω καποιες βασικες διαφορεσαναμεσα στους δυο διακοπτες (κουμπι οπως το εγραφα), οτι το duster στο auto δεν εχει συνεχεια 4κινηση, οπως τα κλασικα θηρια με καροτσα.
Νομιζω ημουν σαφης οτι υπεραπλουστευω ορισμενα πραγματα για να γινομαστε κατανοητοι σε ανθρωπους που δεν ειχαν εως τωρα μεγαλη σχεση με 4κινηση.
Αν ειναι να μπουμε στην κουβεντα για 4κινηση με τα πρωτα hilux που κατεβαιναμε και γυρνουσαμε την πεταλουδα με πενσα πριν περασουμε το νεροφαγωμα και αρχισει η κουβεντα για μπλοκε, 50-50, κεντρικο διαφορικο και τα λοιπα μαλλον ειμαστε off topic ξαι πρεπει να μεταφερθουμε σε αλλη σελιδα.
Παντως στον διακοπτη του Navara θυμαμαι να λεει 4lo. Μπορει να κανω και καθος γιατι το Navara ειναι στο χωριο αρκετες εκατονταδες χιλιομετρα μακρια.ΥΓ Όπως είπαν και προλαλήσαντες, έχει γίνει πιο δύσκολο να μπαίνεις στο φόρουμ. Έβαλα κωδικούς αρκετές φορές και μετά από πολλές ανακατευθύνσεις με έβγαλε επιτέλους εδώ. Από το κινητό δε, ήταν αδύνατο να μπω. Ίσως μας διαφωτίσει κάποιος από τους Admin για να μην παιδευόμαστε.
-
Ε ναι θα έχει 4 Lo.Σημαινει τετρακίνηση και κοντά.Θα έχει και τετρακίνηση με τις κανονικές σχέσεις και 2h
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
-
Ο χρήστης kostas 1976 έγραψε:
Συμφωνω απολυτα Σπυρο, Πετρο αν μπορεις 1 φορα τον μηνα καλο του κανεις...κοκκινα δεν υπαρχουν γιατι απλα δεν μπορεις να ανεβασεις σε τοσες στροφες.Κόκκινα δεν υπάρχουν γιατί από τσιγκουνιά η Dacia τοποθέτησε στο ντίζελ το '7άρι' στροφόμετρο του βενζινοκίνητου. Νομίζω ότι 7.000 rpm σε ντίζελ δείχνει μόνο το στροφόμετρο του duster και της M550d .
-
Καλημέρα φίλοι μου.Αρτι αφιχθείς από μια εβδομάδα διακοπών και στην ουσία τις πρώτες διακοπές με το Duster,οι εντυπώσεις παραμένουν άριστες.Απροβλημάτιστη μετακίνηση,άκρως οικονομική με γεμάτο χώρο αποσκευών (5,5-6,0lt/100)
και ταχύτητες εως 130 km.Χρειάστηκε 2 φορές να σκαρφαλώσω σε χωματόδρομο με έντονες λακούβες μιας και το πάρκινγκ ήταν δύσκολη υπόθεση ,και αποδείχτηκε πανεύκολο με τον διακόπτη στο Auto.Το μόνο που μου παρουσίασε είναι οτι,όταν ήταν σταθμευμένο σε δρόμους με έντονη κλίση,ο δείκτης καυσίμου όταν το αυτοκίνητο ξαναέμπαινε σε λειτουργία έδειχνε οτι ήθελε.Επανερχόταν μόνο όταν ξαναέσβηνε το αυτοκίνητο για αρκετή ώρα,και ήταν παρκαρισμένο σε ευθεία.Κατα τα άλλα όλα μια χαρά.
Τώρα όσον αφορά την τετρακίνηση,έχοντας δοκιμάσει κάποια πράγματα,έχω να σας προτείνω να δοκιμάσετε και εσείς το εξής:Προσπαθήστε να ανεβάσετε το αυτοκίνητο πλάγια πάνω σε ένα μικρό ανάχωμα έχοντας τον διακόπτη στο lock με το ΕSP ενεργοποιημένο.Θα παρατηρήσετε οτι την ώρα που θα σηκωθεί ο πρώτος τροχός στον αέρα θα αρχίσει το σπινιάρισμα και το αυτοκίνητο θα παλεύει χωρίς αποτέλεσμα.
Αν δοκιμάσετε το ίδιο με το ESP Off θα παρατηρήσετε οτι την ώρα που βρίσκεται στον αέρα ο πρώτος τροχός και εσείς δίνετε γκάζι,αρχίζει ένας θόρυβος σαν 'σκάλωμα' στον τροχο και το αυτοκίνητο θα αρχίσει σιγα σιγα να ανεβαίνει.Αυτή η λειτουργία σε κάποιο βαθμό,εξομοιώνει το χιαστί μπλοκέ,και βοηθά το αυτοκίνητο να σκαρφαλώσει ή να προσπεράσει τα δύσκολα. -
ellobo έγραψε:
Τώρα όσον αφορά την τετρακίνηση,έχοντας δοκιμάσει κάποια πράγματα,έχω να σας προτείνω να δοκιμάσετε και εσείς το εξής:Προσπαθήστε να ανεβάσετε το αυτοκίνητο πλάγια πάνω σε ένα μικρό ανάχωμα έχοντας τον διακόπτη στο lock με το ΕSP ενεργοποιημένο.Θα παρατηρήσετε οτι την ώρα που θα σηκωθεί ο πρώτος τροχός στον αέρα θα αρχίσει το σπινιάρισμα και το αυτοκίνητο θα παλεύει χωρίς αποτέλεσμα.
Αν δοκιμάσετε το ίδιο με το ESP Off θα παρατηρήσετε οτι την ώρα που βρίσκεται στον αέρα ο πρώτος τροχός και εσείς δίνετε γκάζι,αρχίζει ένας θόρυβος σαν 'σκάλωμα' στον τροχο και το αυτοκίνητο θα αρχίσει σιγα σιγα να ανεβαίνει.Αυτή η λειτουργία σε κάποιο βαθμό,εξομοιώνει το χιαστί μπλοκέ,και βοηθά το αυτοκίνητο να σκαρφαλώσει ή να προσπεράσει τα δύσκολα.Μπράβο φίλε μου! Έκανες το τεστ που έπρεπε κάποιος από μας να κάνει επιτέλους. Αυτό σημαίνει πως με το ESP off το traction control δουλεύει διαφορετικά, πιο αποτελεσματικά απο ότι με το ESP on. Μήπως όταν η Renault λέει 'Traction control' να εννοεί κάτι διαφορετικό; Η συγκεκριμένη λειτουργία πάντως είναι κάτι σαν ηλεκτρονικό LSD, αφού ο τροχός που σπινιάρει φρενάρεται από το ABS για να μεταφερθεί ροπή και στον απέναντι. Σε αυτή την περίπτωση ένα Τορσεν θα ήταν 3-4 φορές πιο αποτελεσματικό! Αυτά σκέφτομαι και μου τρέχουνε τα σάλια!... Θα μου πεις, έχω εξαντλήσει τις δυνατότητες του duster και θέλω και Τόρσεν; Σε καμιά περίπτωση! Εδώ μια φορά κόλλησα όλο κι όλο και από την τσατίλα μου δεν θυμήθηκα να απενεργοποιήσω το ESP....
Πάντως σύμφωνα με το μανιουαλ κάποιο 'traction control' απενεργοποιείται μαζί με το esp. Ίσως η Νισσαν να τους έστειλε την περιγραφή στα γιαπωνέζικα και αυτοί την μετέφρασαν στα ...κινέζικα!
Φίλε μου να χαίρεσαι το Dusterάκι σου και πολλά όμορφα χιλιόμετρα!
-
ellobo έγραψε:
Το μόνο που μου παρουσίασε είναι οτι,όταν ήταν σταθμευμένο σε δρόμους με έντονη κλίση,ο δείκτης καυσίμου όταν το αυτοκίνητο ξαναέμπαινε σε λειτουργία έδειχνε οτι ήθελε.Επανερχόταν μόνο όταν ξαναέσβηνε το αυτοκίνητο για αρκετή ώρα,και ήταν παρκαρισμένο σε ευθεία.Κατα τα άλλα όλα μια χαρά.Κι εμένα μου το κάνει. Το έχω συνηθίσει όμως και δεν ψαρώνω
-
Georgemit έγραψε:
.....
Νομίζω ότι 7.000 rpm σε ντίζελ δείχνει μόνο το στροφόμετρο του duster και της M550dΕίδες τι αυτοκινητάρα έχουμε!
-
Ευχαριστώ πολύ @Dusterman.Να είμαστε καλά όλοι για να χαιρόμαστε τις οικογένειές μας και τα αυτοκίνητα μας!!
Dacia Duster