-
Άντε πάλι να μην καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε, είπα εγώ ότι είναι καλύτερο το 10-60 ?
Προσπάθησα να δώσω μια εξήγηση γιατί λείπει λάδι από την σωστή ποσότητα στο κάρτερ, εσύ κατάλαβες κατάλαβες ότι είμαι υπέρ των παχύρευστων, μπράβο σου, μείνε στην εντύοωση σου .
-
Καλησπέρα. Επειδή έχω μπερδευτεί από τα διάφορα που ακούω από ειδικούς ή μη 'ειδικούς' θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση καθώς από έρευνα που έκανα σε διάφορα site λιπαντικών (π.χ Carlube) για εύρεση του ορθού λιπαντικού έχω προβληματιστεί. Είμαι κάτοχος ενός Nissan D21 μονοκάμπινο (ΤΕΟΚΑΡ κατασκευή 1993) και φέρει τον κινητήρα Z16 1600κεκ με 80 ίππους και 230.000 χλμ. (Η μηχανή δείχνει να έχει ακόμα αρκετή από τη δύναμή της). Το αυτοκίνητο κινείται λίγο κάθε χρόνο (1000-1500 χλμ) αλλά όταν παίρνει μπρος σε κρύο περιβάλλον βγάζει (για λίγο - μια γκαζιά) μπλε καπνό και μετά δείχνει να σταματάει. Τα καυσαέρια είναι ΟΚ (περνάει ΚΤΕΟ άνετα) αν και στο ρελαντί έχει ψηλά καυσαέρια (λόγω καρμπυρατέρ μάλλον θέλει καθάρισμα). Λάδια χρησιμοποιώ 20W50 (πρόταση μηχανικού) εδώ και 3-4 χρόνια. Διαβάζοντας όλα τα post έχω προβληματιστεί. Να πάω σε 15W50 ή να βάλω 10W40 όπως μου βγάζουν κάποια oil configurators? Επίσης τα διάφορα spray για καθαρισμό καρμπυρατέρ (το αυτοκίνητο το πήρα μεταχειρισμένο σε πολύ κακή κατάσταση και το επανέφερα στο 100%) κάνουν κάτι? Να ρίξω κάποιο πρόσθετο? Τι μάρκα λάδι να χρησιμοποιήσω? Το αυτοκίνητο θα κρατηθεί για καιρό...
-
Ο χρήστης gnikas έγραψε:
Καλησπέρα. Επειδή έχω μπερδευτεί από τα διάφορα που ακούω από ειδικούς ή μη 'ειδικούς' θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση καθώς από έρευνα που έκανα σε διάφορα site λιπαντικών (π.χ Carlube) για εύρεση του ορθού λιπαντικού έχω προβληματιστεί. Είμαι κάτοχος ενός Nissan D21 μονοκάμπινο (ΤΕΟΚΑΡ κατασκευή) και φέρει τον κινητήρα Z16 1600κεκ με 80 ίππους και 230.000 χλμ. (Η μηχανή δείχνει να έχει ακόμα αρκετή από τη δύναμή της). Το αυτοκίνητο κινείται λίγο κάθε χρόνο (1000-1500 χλμ) αλλά όταν παίρνει μπρος σε κρύο περιβάλλον βγάζει (για λίγο - μια γκαζιά) μπλε καπνό και μετά δείχνει να σταματάει. Τα καυσαέρια είναι ΟΚ (περνάει ΚΤΕΟ άνετα) αν και στο ρελαντί έχει ψηλά καυσαέρια (λόγω καρμπυρατέρ μάλλον θέλει καθάρισμα). Λάδια χρησιμοποιώ 20W50 (πρόταση μηχανικού) εδώ και 3-4 χρόνια. Διαβάζοντας όλα τα post έχω προβληματιστεί. Να πάω σε 15W50 ή να βάλω 10W40 όπως μου βγάζουν κάποια oil configurators? Επίσης τα διάφορα spray για καθαρισμό καρμπυρατέρ (το αυτοκίνητο το πήρα μεταχειρισμένο σε πολύ κακή κατάσταση και το επανέφερα στο 100%) κάνουν κάτι? Να ρίξω κάποιο πρόσθετο? Τι μάρκα λάδι να χρησιμοποιήσω? Το αυτοκίνητο θα κρατηθεί για καιρό...Μήπως το ψειρίζεις υπερβολικά για τα ελάχιστα χλμ που κάνεις-χρονολογία αυτοκινήτου;
-
Μπλε καπνός μετά από μακροχρόνια ακινησία που σταματάει μετά από λίγο, είναι λάδι που έχει περάσει από τα τσιμουχάκια στον θάλαμο καύσης και καίγεται όταν το βάλεις μπροστά.
Εφόσον σταματάει σύντομα, είναι ακίνδυνο και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.Τώρα για το λάδι, εδώ λεέι προτεινόμενο το 5W30 για όλες τις θερμοκρασίες και 20W50 μόνο αν η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 10C. Αλλά δεν ξέρω αν αφορά το μοτέρ σου. Επίσης εδώ http://www.nicoclub.com/FSM/Hardbody/ έχει κάποια μάνιουαλ που δεν τα κοίταξα. Δες αν κάτι σε καλύπτει και γράψε σχετικά.
Ψάξε το γιατί μάλλον μπορείς να πας σε 5W30 και με το 20W50 ο κινητήρας τρώει άδικα ζόρι.
Αν όντως παίρνει 5W30 μπορείς να το αλλάζεις κάθε 2 χρόνια εφόσον κάνεις μόνο ~3000χλμ.
Αρκεί κατά καιρούς να ζεσταίνεται και το μοτέρ. -
Κατασκευή είναι του 1993. Να χρησιμοποιήσω λάδια του LIDL W5 15w40? Τι λέτε?
-
[quote='nickolas']
Ευχαριστώ πολύ
Σας ευχαριστώ πολύ
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Μπλε καπνός μετά από μακροχρόνια ακινησία που σταματάει μετά από λίγο, είναι λάδι που έχει περάσει από τα τσιμουχάκια στον θάλαμο καύσης και καίγεται όταν το βάλεις μπροστά.
Εφόσον σταματάει σύντομα, είναι ακίνδυνο και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.Τώρα για το λάδι, εδώ λεέι προτεινόμενο το 5W30 για όλες τις θερμοκρασίες και 20W50 μόνο αν η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 10C. Αλλά δεν ξέρω αν αφορά το μοτέρ σου. Επίσης εδώ http://www.nicoclub.com/FSM/Hardbody/ έχει κάποια μάνιουαλ που δεν τα κοίταξα. Δες αν κάτι σε καλύπτει και γράψε σχετικά.
Ψάξε το γιατί μάλλον μπορείς να πας σε 5W30 και με το 20W50 ο κινητήρας τρώει άδικα ζόρι.
Αν όντως παίρνει 5W30 μπορείς να το αλλάζεις κάθε 2 χρόνια εφόσον κάνεις μόνο ~3000χλμ.
Αρκεί κατά καιρούς να ζεσταίνεται και το μοτέρ.Για κέτσε βρε μάστορα, από που ζορίζεται ο κινητήρας με το 50άρι λάδι ? Να έχει λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση συμφωνώ λόγω αυξημένων τριβών του λιπαντικού, αλλά το ζόρι από που το τραβάει ?
Αν με τόσα χλμ που έχει ακουμπήσει κανένα κουζινέτο με το νεράκι που του προτείνεις θα του πληρώσεις το μοτέρ ?
-
Ο χρήστης gnikas έγραψε:
Κατασκευή είναι του 1993. Να χρησιμοποιήσω λάδια του LIDL W5 15w40? Τι λέτε?Να το βάλεις με κλειστά μάτια, ακόμα καλύτερα έχει και 10/40 σε 5λιτρα αλλά και σε μονόλιτρα, το λέω γιατί το χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια και σε μοτέρ που ζορίζονται τουρμπάτα με πολλούς ίππους, κάνε οικονομία, μια χαρά λάδι είναι, ήταν της Pentosin, τελευταία λένε ότι άλλαξε και είναι Fuchs.
Για το καρμπυρατέρ, βάλε 1-2 φορές καθαριστικό για καρμπυρατέρ, έχουνε τα βενζινάδικα, επειδή το δουλεύεις λίγο στεγνώνει η βενζίνη στα μπέκ του καρμπυρατέρ που έχουν πολύ μικρές τρύπες και αφήνει κεραμικά κατάλοιπα βουλώνοντας τα.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Για κέτσε βρε μάστορα, από που ζορίζεται ο κινητήρας με το 50άρι λάδι ? Να έχει λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση συμφωνώ λόγω αυξημένων τριβών του λιπαντικού, αλλά το ζόρι από που το τραβάει ?Αν με τόσα χλμ που έχει ακουμπήσει κανένα κουζινέτο με το νεράκι που του προτείνεις θα του πληρώσεις το μοτέρ ?
Λες ότι έχει μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω αυξημένων τριβών του λιπαντικού (και συμφωνώ!) αλλά ζόρι δεν τραβάει? Μόνο την προστασία απολαμβάνει?
Τα λιπαντικά δεν είναι μόνο το ιξώδες τους, να λες το 0W20 νεράκι και το 10W60 σούπερ ουάο τοβάζουνκαιτααγωνιστικά.
Υπάρχουν προδιαγραφές και πρόοδος της τεχνολογίας.Σε κάθε περίπτωση, αν ένα μοτέρ δεν είναι φτιαγμένο να δουλεύει με 20W50 κάτω από τους 10C και προτεινόμενο από τον κατασκευαστή ιξώδες είναι το 5W30, όσο γρηγορότερα γίνει η αλλαγή τόσο το καλύτερο. Η Nissan, στο λινκ που έδωσα, αν αφορά το ίδιο μοτέρ, λέει 5W30 προτεινόμενο για όλες τις θερμοκρασίες. Όλα τα άλλα είναι υπό συνθήκες αποδεκτά αλλά και πάλι όχι προτεινόμενα.
-
Λες αν αφορά το ίδιο μοτέρ, το οποίο αν, έχει και 275.000 χλμ με ότι αυτό συνεπάγεται από φθορές, εδώ εμένα δεν με ενδιαφέρουν τόοσ οι φθορές στους κυλίνδρους που θα τις έχει, όσο το φορτίο στα κουζινέτα που ένα λεπτόρευστο λάδι εξυπακούεται ότι έχει μειωμένο - μαξιλάρι - από λάδι που σημαίνει μειωμένο προστασία στα κουζινέτα τα οποία αν ακουμπίσει ο στρόφαλος τελείωσε το μοτέρ.
Ένα 10/40 είναι κάπου στη μέση για ένα μοτέρ με τόσα χλμ που είναι και καρμπυρατεράτο, που σίγουρα έχει μεγαλύτερο bore washing στους κυλίνδρους το οποίο σαφώς και αλλοιώνει λιγότερο ένα 10/40 από ένα 5/30, να τα λέμε και αυτά, όχι μόνο να κρυβόμαστε πίσω από τα paper και τα της σύγχρονης τεχνολογίας, όταν έχουμε ένα τεχνολογικά και πραγματικά παλιό και δουλεμένο μοτέρ που πρέπει το λάδι του να το κρατήσει σε υγεία και να του κρύψει και θορύβους από τις φθορές.
Σε μια πρόταση πρέπει να λαβαίνουμε τα πάντα υπόψιν μας και όχι να λέμε η σύγχρονη τεχνολογία πάει μπροστά και προστάζει να κάνουμε αυτό ή εκείνο, αυτά ισχύουν για μοτέρ σύγχρονα και με λίγα χλμ. και όχι για μοτέρ με καρμπυρατέρ και 300.000 στην πλάτη τους, καλή και άγια η τεχνολογία αλλά επί τις πράγμασι πρέπει να ακολουθούμε τον σωστό δρόμο και όχι τον φαντασιακό.
Αυτά από εμένα και τέλος στο θέμα αυτό, πάμε παρακάτω.
-
Βάλε 0w40 να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές
Λογικά κάθε 2 χρόνια είσαι ΟΚ να αλλάζεις αρκεί - όπως γράφει ο Νικόλας - να το ζεσταίνεις που και που (15+ λεπτά χρήση)
Αν οι αποστάσεις που κάνεις είναι πολύ μικρές ίσως καλύτερα κάτι φθηνότερο και αλλαγή ακόμα και στο 6μήνο.Πάντως αν από 50άρι πας σε 40άρι ή 30άρι θέλει παρακολούθηση η κατανάλωση λαδιού (αν και με τόσα λίγα χλμ δύσκολο)
Μια χαρά θα είσαι με τα λάδια του lidl (αν και τα 10w40 δεν είναι πάντα διαθέσιμα)
-
Tα έχει πάντα σε μονόλιτρα
-
Αληθεια θα ηθελα να δω τον Z16 της NISSAN με λαδι 5-30 στα εντοσθια του, μιλαμε για εναν κινητηρα κατασκευης του 1986-1987 αν δε με απαταει η μνημη μου.
-
Την εποχή που φτιάχθηκε το αυτοκίνητο το 10 40 ηταν αγωνιστικο
μεινε σε 15 50 η στην καλύτερη 15 40 καθώς αν το βρίσκεις ευκολότερα και οικονομικά και ολα καλάΑυτά τα μοτέρ έχουν σχεδιαστεί με έμφαση στην ροπή και δεν έχουν δουλέουν σε υψηλές στροφές οπότε δεν έχουν και μεγάλες γραμμικές ταχύτητες στα έμβολα
-
Είχα βάλει για λίγο σε 106 Rallye 1999 16V mobil 1 0w20. Είχα τότε αποφασίσει να το δώσω (το 2008), είχε και κάπου 70,000 χλμ, και οι αποστάσεις μου ήταν κάπου 15' μέσα στα στενά της Αθήνας (Μεταμόρφωση-Μαρούσι) ή μικρότερες (3χλμ μαξ από την σύζυγο).
Είχα παρατηρήσει πως η θερμοκρασία λαδιού (είχε και τέτοιο όργανο), κάπου την ώρα που έσβηνα έφτανε στα συνηθισμένα της, ένδειξη των ελάχιστων τριβών.
Ο επόμενος ιδιοκτήτης έβαλε motul x-max 5w30 - μια σίγουρα ορθή επιλογή για το αυτοκίνητο (αν και εγώ έβαζα κυρίως mobil 1 0w40) -
Ρε παίδες, εδώ μιλάμε για την οδηγία του κατασκευαστή.
Καλές οι γνώμες, απόψεις κλπ. αλλά μην τις μπερδεύουμε με τις οδηγίες. -
Ααα να γεια σου (μια φορά ) ο φίλος ας δει πρωτα τι συνηστα και αναλόγως να πραξει, αν μαζεψουμε όλες τις απαντήσεις έχουν μαζευτοι όλοι οι τύποι λαδιού. Φιλέ γνωρίζεις για πιο λογο σου έβαζε 20w-50 σου έδωσε κάποια εξήγηση; τετοιο ιξωδες νομιζω βαζουν στις αραβικες χωρες λογω υψηλων θερμοκρασιων για την ελλαδα νομιζω οτι ειναι καπως χοντρο. Το μανιουαλ του αυτοκινήτου τι προδιαγραφες αναφέρει;
Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Μάνουαλ δεν βρήκα καθώς σε εκείνες τις μηχανές (σχεδίαση 1979 με μονό DOHC επικεφαλής) έβαζαν όλοι μονότυπο λιπαντικό SAE 30 για όλες τις εποχές. Σε εγχειρίδια του εξωτερικού βρήκα να δίνουν προδιαγραφές γύρω από 10W40, 15W40, 15W50 και επειδή το αυτοκίνητο έχει 230.000 χλμ και θέλω να το κρατήσω (έχω κάνει 100% ανακατασκευή σε όλα εκτός από το δυναμό) προσπαθώ να το φροντίζω όσο πιο καλά γίνεται (αν και αυτά τα αυτοκίνητα δεν νιώθουν καθώς είναι παλιάς κοπής εργαλεία ουσίας και όχι επίδειξης). Ευχαριστώ όλους εσάς που ασχοληθήκατε (αν και εορταστικές μέρες) με εμένα. Ο λόγος που μου έβαζαν 20w-50 οι μηχανικοί είναι ο περιορισμός των διαρροών ή κατανάλωσης λιπαντικού. Διαρροή το αυτοκίνητο δεν έχει από πουθενά ενώ καίει κανονικά αμόλυβδη (με οδηγία της NISSAN) +1 .
-
Μιλάμε για κάτι σαν αυτό;
DOHC ο Z16 δεν νομίζω να είναι.
-
Λάθος μου SOHC είναι και μιλάμε γι αυτό...
https://www.car.gr/9399413-nissan-pickup
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]