-
Πα΄ρε έναν ουροσυλλεκτη και κάνεις μιά χαρά τη δουλειά σου
-
Θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει τι αντιπροσωπεύει η τιμή HTHS και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει η χρήση ενός λιπαντικού με υψηλότερη από τη συνιστώμενη τιμή.
EDIT: Μετά από κάμποσο search βρήκα τον εξής ορισμό 'High-temperature high-shear-rate (HTHS) viscosity is an indicator of a motor oil's resistance to flow in the narrow spaces between rapidly moving parts in fully warmed up engines. The most common test here is ASTM D 4683, which simulates the conditions found in an engine's crankshaft and connecting rod bearings, as well as other narrow regions. This measurement has important implications for such factors as engine fuel economy, valvetrain wear and bearing protection.'
Επίσης βρήκα ότι κατασκευαστές όπως η Ford χρησιμοποιούν λάδια με ΗΤΗS μεταξύ 2,9 και 3,5 mPa.s με στόχο την οικονομία καυσίμου ενώ αντίθετα άλλοι, όπως οι VW, BMW και MB, συνιστούν ΗΤΗS > 3,5 mPa.s θεωρώντας το απαραίτητο για την προστασία του κινητήρα.
Έτσι ησύχασα, αφού πριν λίγες μέρες τοποθέτησα σε Φόκους Ι 1,6 (Zetec-SE) με 90000 χλμ στην πλάτη το Valvoline Synpower 5W-40, αναζητώντας ένα λιπαντικό καλύτερο από το Motorcraft Formula E SAE 5W-30. Το πρώτο καλύπτει την προδιαγραφή ACEA A3/B4-04, άρα έχει HTHS > 3,5 mPa.s, όπως αναφέρει και ο onyx! πιο πάνω. Άρα έχω μεγαλύτερη προστασία εις βάρος της οικονομίας καυσίμου. Κανένα πρόβλημα! Το ζητούμενο είναι να μειωθεί η κατανάλωση λαδιού, αφού έχω την εντύπωση ότι το τελευταίο δεν άντεχε το ταξίδι με παρατεταμένα υψηλές ΜΩΤ στην ΕΟ. Ίδωμεν...
Αν βλέπετε κάποιο λάθος στα παραπάνω παρακαλώ επισημάνετέ το.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Do I need to have one of your kits to send in a sample?
No. You can send it in any package that won't leak. Notice the key words here: won't leak. Any clean and dry container with a screw-on cap should be okay. Bad choices for the mail include Tupperware, film canisters, pickle jars, and aspirin bottles. Believe me, nothing ruins my day like opening an oil sample and getting oil all over my clothes.We need 3-4 oz to complete all our tests. But even if you only have 1 oz, we can still do at least two, if not three, of our tests. If you have questions about whether we'll be able to work with your sample, call us.
Βάλε και 35$ μέσα στο φάκελο και στείλ'το. Σιγά τα ωά. Γράψε οτι θες standard analysis + TBN.( βάλε κι ένα e-mail για να σου στείλουν τα αποτελέσματα)
Προσωπικά έχω prepaid card. Έγραψα το νούμερο στο έντυπο http://www.blackstone-labs.com/Data/Oil ... 20slip.pdf
και το έστειλα με δικό μου δοχειάκι σε απλό φάκελο Α4.Ευχαριστώ για τον εναλλακτικό τρόπο, έτσι θα κάνω κι εγώ μάλλον......
Πα΄ρε έναν ουροσυλλεκτη και κάνεις μιά χαρά τη δουλειά σου
Αυτό είχα κατά νου κι εγώ Πάνο....
-
Στείλε ξανά, και σε μένα δεν έφτασε ποτέ μια φορά, έστειλα mail και μου στειλαν ολόκληρη κούτα με μπουκαλάκια.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Στείλε ξανά, και σε μένα δεν έφτασε ποτέ μια φορά, έστειλα mail και μου στειλαν ολόκληρη κούτα με μπουκαλάκια.Έστειλα ήδη 2, κι άλλο?? Θα έχει ενδιαφέρον να δω την ανάλυση μετά από τη χρήση των λαδιών για 30.000ΚΜ...
-
Ο χρήστης kavy έγραψε:
...
Έτσι ησύχασα, αφού πριν λίγες μέρες τοποθέτησα σε Φόκους Ι 1,6 (Zetec-SE) με 90000 χλμ στην πλάτη το Valvoline Synpower 5W-40, αναζητώντας ένα λιπαντικό καλύτερο από το Motorcraft Formula E SAE 5W-30. Το πρώτο καλύπτει την προδιαγραφή ACEA A3/B4-04, άρα έχει HTHS > 3,5 mPa.s, όπως αναφέρει και ο onyx! πιο πάνω. Άρα έχω μεγαλύτερη προστασία εις βάρος της οικονομίας καυσίμου. Κανένα πρόβλημα! Το ζητούμενο είναι να μειωθεί η κατανάλωση λαδιού, αφού έχω την εντύπωση ότι το τελευταίο δεν άντεχε το ταξίδι με παρατεταμένα υψηλές ΜΩΤ στην ΕΟ. Ίδωμεν...Αν βλέπετε κάποιο λάθος στα παραπάνω παρακαλώ επισημάνετέ το.
Θα προσπαθούσα να πάω σε 40άρι μετά τα περίπου 150,000 χλμ. Θα έβαζα πρώτα ένα ποιοτικότερο 30άρι με Α5, αν πάλι είχα θέμα πάλι 30άρι αλλά με Α3.
Πόσο σου καίει; Με φρέσκα λάδια ή αφού κάνουν κάποια χλμ; Πόσα χλμ κάνεις τον χρόνο και κάθε πότε τα αλλάζεις; Από την άλλη τώρα το έβαλες το 40άρι άρα τι να λέμε ... -
Διανύω περίπου 15000χλμ / έτος, τα περισσότερα από αυτά στην Αθήνα. Αυτό πρόκειται ν' αλλάξει συντόμως και να κάνω περισσότερες διαδρομές σε ανοικτό δρόμο. Άλλαζα λάδια μία φορά το χρόνο και συμπλήρωνα αρκετές φορές.
Δυστυχώς δεν μέτρησα ποτέ ακριβή κατανάλωση, αλλά 'έκαιγε' ακόμη και με το λάδι φρέσκο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα 5000 χλμ. η στάθμη έπεφτε κάτω από το min, άρα μιλάμε τουλάχιστον για 750ml/5000km. Η Φορντ θεωρεί φυσιολογικό να σου 'κάψει' ακόμη και 1 λίτρο στα 5000 χλμ, ποσό που εμένα μου φαίνεται εξωφρενικό σε σχέση με τα προηγούμενα αυτοκίνητά μου. Από την άλλη, βέβαια, αυτοί ξέρουν τι κινητήρες φτιάχνουν και τι λιπαντικά πουλάνε.
-
Ο χρήστης kavy έγραψε:
Διανύω περίπου 15000χλμ / έτος, τα περισσότερα από αυτά στην Αθήνα. Αυτό πρόκειται ν' αλλάξει συντόμως και να κάνω περισσότερες διαδρομές σε ανοικτό δρόμο. Άλλαζα λάδια μία φορά το χρόνο και συμπλήρωνα αρκετές φορές.Δυστυχώς δεν μέτρησα ποτέ ακριβή κατανάλωση, αλλά 'έκαιγε' ακόμη και με το λάδι φρέσκο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα 5000 χλμ. η στάθμη έπεφτε κάτω από το min, άρα μιλάμε τουλάχιστον για 750ml/5000km. Η Φορντ θεωρεί φυσιολογικό να σου 'κάψει' ακόμη και 1 λίτρο στα 5000 χλμ, ποσό που εμένα μου φαίνεται εξωφρενικό σε σχέση με τα προηγούμενα αυτοκίνητά μου. Από την άλλη, βέβαια, αυτοί ξέρουν τι κινητήρες φτιάχνουν και τι λιπαντικά πουλάνε.
Πολλά σου καίει. Για να δούμε με το 40άρι ...
Θεωρούν φυσιολογικά πράγματα αφύσικα, για να γλυτώσουν χρήματα. Θυμίζει την υποτίμηση των σεισμών που κάνει το κράτος (φήμη) -
Ο χρήστης kavy έγραψε:
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα 5000 χλμ. η στάθμη έπεφτε κάτω από το min, άρα μιλάμε τουλάχιστον για 750ml/5000km.Ανήκουστο
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα 5000 χλμ. η στάθμη έπεφτε κάτω από το min, άρα μιλάμε τουλάχιστον για 750ml/5000km.
Ανήκουστο
Δυστυχώς όχι για τους Zetec. Το θέμα έχει επισημανθεί από πολλούς κατόχους. Τις πταίει; Ψυλλιάζομαι το Φορντόλαδο κι όχι τα μοτέρ. Θα δούμε...
-
Αυτή η κατανάλωση είναι νορμάλ για 5W30 και αλλαγή 1 φορά το χρόνο. Αν θες να τη μειώσεις τα αλλάζεις νωρίτερα (κάθε 5.000 χλμ) ή πας σε μεγαλύτερο ιξώδες όπως έκανες.
-
Συμφωνώ. Ενας χρόνος με αυτο κ***λαδο είναι πολύς. Αλλαξε μάρκα και βάλε ένα full συνθετικό αν θες να διατηρήσεις τα όρια αλλαγής. Αλλιώς κάνε αυτό που είπε ο mousatos.
-
Εύα και τα μυαλά στα μπλέντερ
Ο τύπος μπερδεύτηκε, και νόμισε ότι έχω κρατήσει το λάδι για 270k
άρα λοιπόν μπορώ να κρατήσω τα λάδια για πάνω απο 10.000κμΓια σχολιάστε οι γνώστες
δεν την ανοίγει
-
Tι να σχολιάσουμε δηλαδή; Είναι γνωστό, πως η οικογένεια κινητήρων Α- μέλος της οποίας φοράει και η ΕΥΑ- αν τους αλλάζεις σωστά τα λάδια, θα βαρεθείς να περιμένεις για να ακούσεις κακά χαμπέρια.Έχεις πολύυυυ μέλλον ακόμα με αυτό το μοτέρ.
-
Ο χρήστης kavy έγραψε:
...καλύπτει την προδιαγραφή ACEA A3/B4-04, άρα έχει HTHS > 3,5 ...Άρα έχω μεγαλύτερη προστασία εις βάρος της οικονομίας καυσίμου. ... Αν βλέπετε κάποιο λάθος στα παραπάνω παρακαλώ επισημάνετέ το.Σε κάποιες περιπτώσεις αν ο κινητήρας απαιτεί λιγότερο από 3,5 ΗΤΗS και εσύ του βάλεις κάτι βαρύ τότε μπορείς να του κάνεις ζημιά (δεν μιλάμε για απλές τριβές αλλά να σπάσουν πράματα) λόγω υπερβολικών πιέσεων....
-
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
Tι να σχολιάσουμε δηλαδή; Είναι γνωστό, πως η οικογένεια κινητήρων Α- μέλος της οποίας φοράει και η ΕΥΑ- αν τους αλλάζεις σωστά τα λάδια, θα βαρεθείς να περιμένεις για να ακούσεις κακά χαμπέρια.Έχεις πολύυυυ μέλλον ακόμα με αυτό το μοτέρ.Αυτό το σωστά θέλω να προσδιορίσω πλέον.
Στην αρχή άλλαζα κάθε 5.000 (μέχρι τα 200.000 που ήταν εγγύηση, λαδια τουοτα) μετά πάλι κάθε 10000 με λάδια BP visco. Τώρα το γύρισα σε castrol
Με ΤΒΝ 3,5 πόσο ακόμα μπορώ να τα παρατείνω άραγε? -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Με ΤΒΝ 3,5 πόσο ακόμα μπορώ να τα παρατείνω άραγε?
Υποθέτω κάπου στα 12.000 km αλλά μερικοί λένε ότι δεν κάνει να πλησιάζεις το όριο.
Εγώ θα τα άλλαζα στα 10.000 .
Υπ'όψην ότι αυτές οι απλές αναλύσεις μετράνε τα μικρά σωματίδια φθοράς που αποτελούν το 20% του συνόλου. Απλά δίνουν μια εικόνα , μπορεί να σπάνε μεγάλα κομμάτια και να καταλήγουν στο κάρτερ. Αυτά δεν μπορεί να τα 'δεί'.Είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να φανερώσει αν υπάρχει κάποια μικρή διαρροή αντιψυκτικού ( πρόβλημα στη φλάντζα) και με το TBN να υπολογίσεις πόσα χλμ, μπορείς να τα κρατάς.
-
Ο χρήστης kavy έγραψε:
Διανύω περίπου 15000χλμ / έτος, τα περισσότερα από αυτά στην Αθήνα. Αυτό πρόκειται ν' αλλάξει συντόμως και να κάνω περισσότερες διαδρομές σε ανοικτό δρόμο. Άλλαζα λάδια μία φορά το χρόνο και συμπλήρωνα αρκετές φορές.Δυστυχώς δεν μέτρησα ποτέ ακριβή κατανάλωση, αλλά 'έκαιγε' ακόμη και με το λάδι φρέσκο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στα 5000 χλμ. η στάθμη έπεφτε κάτω από το min, άρα μιλάμε τουλάχιστον για 750ml/5000km. Η Φορντ θεωρεί φυσιολογικό να σου 'κάψει' ακόμη και 1 λίτρο στα 5000 χλμ, ποσό που εμένα μου φαίνεται εξωφρενικό σε σχέση με τα προηγούμενα αυτοκίνητά μου. Από την άλλη, βέβαια, αυτοί ξέρουν τι κινητήρες φτιάχνουν και τι λιπαντικά πουλάνε.
Εμενα απορω μια φορα την εβδομαδα που τσεκαρω το λαδι με φορντολαδα ζητημα ειναι να τσιμπησει.Μεχρι τωρα δεν εχει τσιμπησει τιποτα το αμαξι παλι καλα.Δε ξερω πως λεγονται τα λαδια που μπαινουν στο μοτερ.Το αμαξι μου κανει περιπου 12κ με 15κ τον χρονο.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Υποθέτω κάπου στα 12.000 km αλλά μερικοί λένε ότι δεν κάνει να πλησιάζεις το όριο.
Υπ'όψην ότι αυτές οι απλές αναλύσεις μετράνε τα μικρά σωματίδια φθοράς που αποτελούν το 20% του συνόλου. Απλά δίνουν μια εικόνα , μπορεί να σπάνε μεγάλα κομμάτια και να καταλήγουν στο κάρτερ. Αυτά δεν μπορεί να τα 'δεί'.Είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να φανερώσει αν υπάρχει κάποια μικρή διαρροή αντιψυκτικού ( πρόβλημα στη φλάντζα) και με το TBN να υπολογίσεις πόσα χλμ, μπορείς να τα κρατάς.
Άρα αλλάζω εκεί γύρω στις 10k
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Άρα αλλάζω εκεί γύρω στις 10k
ΟΙ αλλαγές κάθε 5,000 χιλιόμετρα που έκανες λόγω της εγγύησης ήταν αυτές που πρακτικά έσωσαν εσωτερικά τον κινητήρα. Σε τι κατάσταση είναι ο κινητήρας δεν το γνωρίζουμε. Πάντως αν δεν σου καίει λάδι τότε κακά τα ψέματα αν δεν συμβεί κάτι το εξωφρενικό τα 400k δεν είναι μακριά.
Καθώς το TBN είναι στο 3.8 θεωρώ ότι για το λάδι που έβαλες τα 10k είναι ένα πολύ ασφαλές όριο.
Προσωπικά με την διαθέσιμη τεχνολογία θα χρησιμοποιούσα ένα 0W-40 (όχι λεπτότερο δεν χρειάζεται) καθώς εκεί στην Ολλανδία όταν κάνει κρύο κάνει κρύο.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]