-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Όσοι όμως έχουν service computer δεν έχουν πρόβλημα. Μετράει και ώρες λειτουργίας και στροφές και θερμοκρασίες...εκκινήσεις τα πάντα και σου υπολογίζει την επόμενη αλλαγή. Πλέον πάρα πολλά αυτοκίνητα το έχουν αλλά ελάχιστοι το χρησιμοποιούν (ή ξέρουν την ύπαρξή του!) και είναι πραγματικά κρίμα!
To σύστημα αυτό αντιμετωπίζει τα 'λάδια' γενικώς σαν...'λάδια'.
Όμως...(κατάλαβες)...
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Νικολα επειδη επικαλεισαι την αυθεντια των κατασκευαστων θελω να μου πεις το εξης. Ποτε ειχε την αυθεντια η οπελ; Οταν αγορασα το αυτοκινητο και μου ειπε αλλαγη ανα διετια η 30000 η οταν το εριξε στο μισο μεαλλαγες αναενα χρονο η 15000 χλμ; Μηπως με την πρωτη οδηγια αρχισανε τα παρατραγουδα στουςκινητηρες στην ελλαδα και αρον αρον αλλαξε το διαστημα και τα χιλιομετρα στο μισο για να καλυψει τον κ@λο της; Ποιο το νοημα της αλλαγης στην οδηγια εξηγησε μου σε παρακαλω. Και πως μπορω εγωνα εμπιστευθω μια εταιρεια που αλλα λεει την μια και αλλα την αλλη; Τοτε το λαδι ηταν το dexos 1. Αλλο παραδειγμα. Μηπως ξερεις τι εγινε με τους κινητηρες στις bmw M; Αλλο παραδειγμα. Τους κινητηρες diesel στα οπελ τους φτιαχνει η fiat. Ελα ομως που αλλες προδιαγραφες θετει η οπελ στα μοντελα της και αλλες η fiat. Και το κορυφαιο ειναι οχι μονο στα λαδια αλλα και στην καδενα που η fiat λεει αλλαγη ανα 100000 και η οπελ στον ιδιο κινητηρα λεει ποτε αλλαγη. Αν ακολουθησω δε και στα υπολοιπα το book service πρεπει να αλλαξω τα μπουζι των 3 ευρω εκαστο ανα 4 χρονια η 60000 χλμ το ιδιο και το φιλτρο αερα και βενζινης. Πως μπορω να τα αλλαξω λοιπον ολα αυτα στα τεσσερα χρονια η 60000 χλμ οταν αποτον εναμιση χρονο και μετα η στα 20000 με 25000 χλμυπαρχει εμφανης πτωση της αποδοσης; Για αυτο τα αλλαζω ανα διετια η 30000 χλμ. Και τα λαδια ανα χρονο η 15000 χλμ (συνηθως 10000-11000 κανω το χρονο και τα αλλαζω εκει). Ειπαμε παν μετρον αριστον. Το τι λεει ο κατασκευαστης δεν με αφορα εκτος αμα μου εδινε 20ετη εγγυηση η εγγυηση 250000χλμ. Αφου οι κατασκευαστες λοιπον ειναι επιστημονες και θελουν το καλο της τσεπης μας και μονο αυτοι ξερουν γιατι δεν δινουν τετοιες εγγυησεις τουλαχιστον για τα μηχανικα μερη παρα δινουν μια ξεφτιλισμενη εγγυηση 2 χρονων;να προσθέσω και εγω ένα παράδειγμα........είχα το accent απο το '96 και το '01 απόκτησα και το ατος.Αμφότερα βάση του bookservice είχαν αλλαγή λαδιών ανα 5000χλμ και service αν 10000,ίσως να ήταν και υπερβολικό.Όμως απο το '02 αλλάζει το πρόγραμμα με αλλαγή λαδιών ανα 15000 καi service ανα 30000χλμ.Τα λιπαντικά και τα αναλώσιμα παρέμειναν ίδια.Οι αντιπροσωπείες συνιστούσαν αλλαγή λαδιών κάθε 7500χλμ!!!Συμπέρασμα μου:οι τύποι ήταν ψαγμένοι και έκαναν μακροχρόνιες έρευνες για το καλό του αυτοκινήτου μου
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
να προσθέσω και εγω ένα παράδειγμα........είχα το accent απο το '96 και το '01 απόκτησα και το ατος.Αμφότερα βάση του bookservice είχαν αλλαγή λαδιών ανα 5000χλμ και service αν 10000,ίσως να ήταν και υπερβολικό.Όμως απο το '02 αλλάζει το πρόγραμμα με αλλαγή λαδιών ανα 15000 καi service ανα 30000χλμ.Τα λιπαντικά και τα αναλώσιμα παρέμειναν ίδια.Οι αντιπροσωπείες συνιστούσαν αλλαγή λαδιών κάθε 7500χλμ!!!Συμπέρασμα μου:οι τύποι ήταν ψαγμένοι και έκαναν μακροχρόνιες έρευνες για το καλό του αυτοκινήτου μου
το service book μηπως το ειχε τυπωσει η ελληνικη αντιπροσωπια;
γιατι το λεω:
στο σουμπαρου εγραφε και σε μενα αλλαγη καθε 7500 χιλιομετρα (λαδι συνθετικο 5-30), εψαξα λιγο στο σάιτ της Σουμπαρου global και ειδα οτι οι αλλαγες ηταν στα 15000 χιλιομετρα (και καθε τοσα το αλλαζα κι εγω αφηνοντας το ενδιαμεσο 'κουτακι' κενο)σε ενα σαξο που ειχα παλια, η σιτροεν ζητουσε αλλαγη λαδιων (ημισυνθετικα) καθε 7500 χιλιομετρα, μετα απο 2 ή τρια χρονια το εκανε στα 15000 χιλ χωρις να αλλαξει κατι αλλο.
-
Το 15Κ - 30Κ ηταν της αντιπροσωπειας. Το original βιβλιαρακι λεει άλλα, οπως και κανει διαχωρισμο για το ποτε θα αλλαζεις νωριτερα, πχ συχνες ορεινες διαδρομες ή πολυ σκονη ή πολυ σταματα ξεκινα ή τροχοσπιτο κλπ.
Εννοειται σε αλλες χωρες τα νουμερα ειναι παλι διαφορετικα, και παει λεγοντας. -
Aυτά όλα συμβαίνουν επειδή το, όποιο κατά περίπτωση, σύστημα βαδίζει πάνω σε ισορροπίες που δημιουργούνται από μία σειρά συμβιβασμών μεταξύ διαφόρων, διαμετρικά αντίθετων πολλές φορές, παραγόντων.
Αντίθετα, ο μέσος, απλοϊκός, πολίτης/χρήστης, θεωρεί πως όλα εδράζονται σε ξεκάθαρες, απόλυτα τεκμηριωμένες αλήθειες, που εργάζονται για...το καλό του.
Και μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, έρχονται πολλές φορές νέες τεχνολογίες που ανατρέπουν τα πάντα, και που το σύστημα, λόγω αδράνειας, κεκτημένης ταχύτητας, (και συμφερόντων), έχει την τάση να τις αγνοεί, μέχρις ότου αναγκαστεί από κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες, να ασχοληθεί μαζί τους, αν στο μεταξύ έχουν αντέξει και δεν έχουν εκλείψει, πράγμα που, ενδόμυχα, το σύστημα προσεύχεται να συμβεί.
Το δράμα δημιουργείται, όταν μία καταξιωμένη και ακλόνητη τεχνολογία, επί δεκαετίες, σε ένα τομέα ύψιστου κύρους, (αεροδιαστημική), εισβάλλει σε κάποιον άλλο και τον...ξεβολεύει, ανατρέποντας μία σειρά συνηθειών, δοξασιών, (και διαδικασιών κέρδους για κάποιους), δεκαετιών.
Π.χ. πόσο βολικούλι, (για κάποιους), είναι οι συχνές, τακτικές, αλλαγές λαδιών!
Και η διάθεση στην αγορά φτηνών, οριακής λειτουργίας, ορυκτελαίων, απενοχοποιημένων για τις φθορές που προκαλεί η χρήση τους αφού θα αλλάζονται πολύ συχνά! -
Καταρχας ο μεσος ορος ηλικιας ειναι 11.2 ετη πιθανων πλεον και παραπανω στην ελλαδα εναντι 8.7 της γερμανιας. Δευτερον η ποιοτητα καυσιμων στην ελλαδα δεν εχει καμια σχεση με της γερμανιας οποτε η καταπονηση του λιπαντικου δεν εχει καμια σχεση μεταξυ των δυο χωρων. Και ναι μεν η ποιοτητα απο τα διυληστηρια ειναι καλη, η δε νοθεια και οι κακοσυντηρημενες δεξαμενες στα πρατηρια παει συννεφο. Τριτον οι οδικες συνθηκες ειναι αλλες. Τεταρτον οι καιρικες συνθηκες ειναι αλλες, σκονη θερμοκρασια, υγρασια κτλ. Πεμπτον η γενικοτερη συντηρηση των οχηματων ειναι σε πολλες φορες ελειμματικη. Τωρα αν πιστευετε οτι το εξυπνο συστημα των αυτοκινητων λαμβανει υποψη του ολους αυτους τους παραγοντες ειστε γελασμενοι. Επισης το εξυπνο συστημα των κοινων αυτοκινητων δεν ειναι σε θεση να καταλαβει τι λιπαντικο βρισκεται στον κινητηρα, πχ 10/40 η 5/30, τι ποιοτητα κ.ο.κ. Επομενως η συγρισεις ειναι ατυχεις και τα εξυπνα συστηματα λιγο διακοσμητικα. Μονη εξαιρεση ειναι συστηματα που μεσω της ηλεκτρικηε αγωγιμοτηταν και αλλων παραμετρων ειναι σε θεση να καταλαβουν την ποιοτητα του λιπαντικου ανα πασα στιγμη και ποτε αυτο χρηζει αλλαγης. Μονο που αυτα τα συστηματα βρισκονται σε αυτοκινητα αρκετα χιλιαδων ευρω που στην Ελλαδα ειναι μετρημενα στα δακτυλα. Αν νομιζουμε οτι το κορσα πχ εχει ενα αξιοπιστο συστημα πλανομαστε πλανην οικτραν.
-
To σύστημα ξέρει ακριβώς τι λάδι έχει μέσα. Dexos 2 για την Opel. Αν δεν βάλεις το λάδι που ζητάει προφανώς δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Από εκεί και πέρα ο κατασκευαστής βάζει δικλείδες ασφαλείας για όλα τα υπόλοιπα που λες και αν οι συνθήκες είναι τέτοιες αλλάζει το πρόγραμμα συντήρησης ανάλογα με τη χώρα. Εδώ μιλάμε πάντα για το τι προτείνει ο κατασκευαστής για τη χώρα μας.
Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα (Corsa C 12ετίας 160.000χλμ.) Πρόσφατα μάλιστα ανακάλυψα πως στο 206 ενός φίλου μου (μοντέλο 1999 ή 2000 με 160.000χλμ.) το εξουσιοδοτημένο συνεργείο επίσης ακολουθούσε τις οδηγίες και του άλλαζε λάδι κάθε 2ο σέρβις, δηλαδή στα 2 χρόνια (είδα τις σφραγίδες). Επίσης κανένα πρόβλημα.
Αλλά δε βάζεις ό,τι να'ναι λάδι προφανώς, ούτε ό,τι να΄ναι φίλτρο... -
To σύστημα ξέρει ακριβώς τι λάδι έχει μέσα. Dexos 2 για την Opel. Αν δεν βάλεις το λάδι που ζητάει προφανώς δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Από εκεί και πέρα ο κατασκευαστής βάζει δικλείδες ασφαλείας για όλα τα υπόλοιπα που λες και αν οι συνθήκες είναι τέτοιες αλλάζει το πρόγραμμα συντήρησης ανάλογα με τη χώρα. Εδώ μιλάμε πάντα για το τι προτείνει ο κατασκευαστής για τη χώρα μας.Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα (Corsa C 12ετίας 160.000χλμ.) Πρόσφατα μάλιστα ανακάλυψα πως στο 206 ενός φίλου μου (μοντέλο 1999 ή 2000 με 160.000χλμ.) το εξουσιοδοτημένο συνεργείο επίσης ακολουθούσε τις οδηγίες και του άλλαζε λάδι κάθε 2ο σέρβις, δηλαδή στα 2 χρόνια (είδα τις σφραγίδες). Επίσης κανένα πρόβλημα.
Αλλά δε βάζεις ό,τι να'ναι λάδι προφανώς, ούτε ό,τι να΄ναι φίλτρο...τί εννοείς;;;;
-
Η Opel ζητά Dexos 2 λάδι. Μπορείς να συμπληρώσεις μέχρι μισό ή 1 λίτρο από το αντίστοιχο ACEA λάδι ειδάλλως πρέπει να κάνεις αλλαγή λαδιού και reset στο service computer (βγαίνεις εκτός προδιαγραφών).
Η Dexos 2 προδιαγραφή έχει μια σειρά από τεστ, το μεγαλύτερο νομίζω κρατάει 400 ώρες. Οπότε το σύστημα στην πράξη ξέρει τι ιδιότητες έχει το λάδι που έχεις βάλει μέσα. Αν βάλεις κουκουρούκου λάδι όσο καλό και να είναι προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό θα είναι Ελληνική μ@λ@κία.
-
Και πως το computer service καταλαβαινει τις προδιαγραφες;;;
Ειμαι σιγουρος πως αν του βαλεις μεσα ενα κουκουρουκου λαδι αλλα στο προβλεπομενο ιξωδες........πρεφα δεν θα παρει ο υπεραναλυτης της οπελ και βεβαιως της καθε οπελ!!!! -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Ειμαι σιγουρος πως αν του βαλεις μεσα ενα κουκουρουκου λαδι αλλα στο προβλεπομενο ιξωδες........πρεφα δεν θα παρει ο υπεραναλυτης της οπελ και βεβαιως της καθε οπελ!!!!Προφανώς...δεν είναι αναλυτής αλλά υπολογιστής.
Το να βάλεις κουκουρούκου λάδι όμως επαναλαμβάνω θα είναι Ελληνική χαζομάρα εφόσον η οδηγία λέει Dexos 2. -
αν καταλαβα καλα, ο υπολογιστης του αυτοκινητου δεν ελεγχει το λαδι και την ποιοτητα του, αλλα τη λειτουργια (συνθηκες, ωρες, χιλιομετρα) του κινητηρα.
Θεωρει οτι εχει μεσα το συγκεκριμενο λαδι, του οποιου τις ιδιοτητες εχει μετρησει πολλαπλως η εταιρια, οποτε ξερει πως συμπεριφερεται το λαδι μετα απο τη χρηση του στις μετρηθεισες συνθηκες και υπολογιζει ποση 'ζψη' του μενει.
καλο ακουγεται...
-
Ακριβώς! και δουλεύει!
-
Δηλαδη τα λαδια castrol, gm, motul, liquimoly, mobil με προδιαγραφες dexos 2 συμπεριφορονται το ιδιο; Και αφου δινει το συστημα αυτο αλλαγη για το gm λαδι 30000 χλμ, για το kiquimoly και motul θα εδινε αλλαγες ανα 50000 χλμ; Γελανε και οι πετρες. Συστηματα που μετρανε την ποιοτητα τιυ λαδιου υπαρχουν αλλα δεν βρισκονται σε αυτοκινητα του σωρου.
-
Ανταλλάσσουμε απόψεις ,αλλά δεν μπορουμε να επιβάλουμε την συντήρηση όπως την θεωρούμε εμείς σωστή και στους υπόλοιπους.Το να αλλάζεις λαδια πολύ πιο συχνά απο ότι προτείνει ο κατασκευαστής κακό δεν κάνεις παρα μονο στην τσεπη σου.
Αλήθεια πόσα χλμ κάνετε οι περισσότεροι εδω μέσα; γιατί στα 7 χρόνια εχω 603.000χλμ έχω κάνει αρκετές αναλύσεις λαδιών μπορείτε να τις δείτε σε πιο παλιά ποστ.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν του κάνετε την προβλεπόμενη συντήρηση. -
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Δηλαδη τα λαδια castrol, gm, motul, liquimoly, mobil με προδιαγραφες dexos 2 συμπεριφορονται το ιδιο; Και αφου δινει το συστημα αυτο αλλαγη για το gm λαδι 30000 χλμ, για το kiquimoly και motul θα εδινε αλλαγες ανα 50000 χλμ; Γελανε και οι πετρες. Συστηματα που μετρανε την ποιοτητα τιυ λαδιου υπαρχουν αλλα δεν βρισκονται σε αυτοκινητα του σωρου.To dexos 2 είναι το μίνιμουμ των προδιαγραφών και με βάση αυτό το μίνιμουμ είναι ρυθμισμένος ο υπολογιστής και προφανώς δίνει την ίδια ένδειξη αλλαγής για όλα τα λάδια.
Τα λάδια έχουν ένα ιδανικό διάστημα αλλαγής. Το πιο νωρίς επίσης είναι κακό και οδηγεί σε φθορές αλλά είναι μικρό κακό. Τα paper τα έχω παραθέσει πολλές φορές σε αυτό το thread. Ποτέ κανένας κατασκευαστής δε λέει μέχρι Χ χιλιόμετρα, όλοι λένε ανά Χ χιλιόμετρα και η αλλαγή πιο νωρίς παραβαίνει την οδηγία.
Εννοείται ο κάθε ένας κάνει ό,τι θέλει, αλλά οι πιο σύντομές αλλαγές δεν είναι συντήρηση βάσει οδηγιών κατασκευαστή. Είναι Ελληνική συντήρηση με όλη την έννοια της λέξης.@Νikos204 φαίνεται ότι στη δική σου γενιά η Mercedes έχει μόνο σταθερό σέρβις αν και στην προηγούμενη αλλά και στην τωρινή έχει επιλογή για flexible service. Στην Αμερική όμως φαίνεται να υπάρχει επιλογή για flexible service (click) Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον μια φορά να συγκρατηθείς και να αλλάξεις λάδι με την ένδειξη και να μας πεις την ανάλυση.
-
To dexos 2 είναι το μίνιμουμ των προδιαγραφών και με βάση αυτό το μίνιμουμ είναι ρυθμισμένος ο υπολογιστής και προφανώς δίνει την ίδια ένδειξη αλλαγής για όλα τα λάδια.
...Το 2003 που πήρες το corsa και δεν υπήρχε ακόμα το dexos2 μάλλον δεν ήταν μέσα στις προδιαγραφές το λάδι που πρότεινε ο κατασκευαστής...
Και τον υπολογιστή πως τον ρύθμισαν μετά με τα νέα dexos2 και τώρα καταλαβαίνει τα super λάδια; -
Ειμαι σιγουρος πως αν του βαλεις μεσα ενα κουκουρουκου λαδι αλλα στο προβλεπομενο ιξωδες........πρεφα δεν θα παρει ο υπεραναλυτης της οπελ και βεβαιως της καθε οπελ!!!!Προφανώς...δεν είναι αναλυτής αλλά υπολογιστής.
Το να βάλεις κουκουρούκου λάδι όμως επαναλαμβάνω θα είναι Ελληνική χαζομάρα εφόσον η οδηγία λέει Dexos 2.ναι,εντάξει θα είναι βλακεία σε θεωρητικό επίπεδο,όμως η ουσία είναι οτι ο υπολογιστής δεν θα το καταλάβει και το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να δουλεύει μια χαρά.Κάνω λάθος;;;Το λέω αυτό γιατί γράφεις οτι θα το καταλάβει και δεν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις......
-
nickolas καλα τα λες και εν μερη εχεις δικιο αλλα στο σημειο που λες ότι οι συχνες αλλαγες κανουν και κακο διαφωνω καθετα εκτος αν ο ορος συχνες αλλαγες οριοθετειται στα 1000χιλιομετρα.Το λαδι μετα από την αλλαγη θελει λιγους θερμικούς κυκλους για να πιασει νέο φιλμ πανω στα μεταλλα και τοτε ναι υπαρχει παραπανω φθορα αλλα εως εκει.Ειτε τα 10w60 ειτε τα 5w50 της mobil1 που χρησιμοποιω τα καταλαβαινω με την παροδο του χρονου ποσο γρηγορα πεφτουν λογω καδενας που ζεστο στο ρελαντί κροταλιζει λιγο-και περιοδικος ελαφρυς χτυπος.
-Μεχρι 2-3000 απλα ραπτομηχανή
-Μεχρι 7000χιλιομετρα εμφανίζεται αρκετα το κροταλισμα(όχι ενοχλητικα)και ο χτυπος αραια
-Μεχρι 17-18000 χιλιόμετρα εντείνονται τα παραπανω αλλα αρκετα ανεκτα
-Ε στο σημειο των 18000 περιπου είναι που από τη μια μερα στην άλλη εχουν γινει νερακια και θελουν αλλαγη.....τα εχω αφησει μια φορα μεχρι τα 25000 χιλιόμετρα.....η συμπεριφορα δεν χειροτερευε μεν-ηταν σταθερη αλλα σε σχεση μετα την κατασταση προ των 18000 το λυπάσαι το αυτοκινητο.
Στο δικομου το αυτοκινητο είναι εμφανεστατο ότι με τα συγκεκριμενα λαδια οριο είναι οι 18000.....μετα το λαδι σπαει.Ο κατασκευαστης δινει 15.000 χιλιόμετρα με 10w40 -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
nickolas καλα τα λες και εν μερη εχεις δικιο αλλα στο σημειο που λες ότι οι συχνες αλλαγες κανουν και κακο διαφωνω καθετα εκτος αν ο ορος συχνες αλλαγες οριοθετειται στα 1000χιλιομετρα.Το λαδι μετα από την αλλαγη θελει λιγους θερμικούς κυκλους για να πιασει νέο φιλμ πανω στα μεταλλα και τοτε ναι υπαρχει παραπανω φθορα αλλα εως εκει.Ειτε τα 10w60 ειτε τα 5w50 της mobil1 που χρησιμοποιω τα καταλαβαινω με την παροδο του χρονου ποσο γρηγορα πεφτουν λογω καδενας που ζεστο στο ρελαντί κροταλιζει λιγο-και περιοδικος ελαφρυς χτυπος.
-Μεχρι 2-3000 απλα ραπτομηχανή
-Μεχρι 7000χιλιομετρα εμφανίζεται αρκετα το κροταλισμα(όχι ενοχλητικα)και ο χτυπος αραια
-Μεχρι 17-18000 χιλιόμετρα εντείνονται τα παραπανω αλλα αρκετα ανεκτα
-Ε στο σημειο των 18000 περιπου είναι που από τη μια μερα στην άλλη εχουν γινει νερακια και θελουν αλλαγη.....τα εχω αφησει μια φορα μεχρι τα 25000 χιλιόμετρα.....η συμπεριφορα δεν χειροτερευε μεν-ηταν σταθερη αλλα σε σχεση μετα την κατασταση προ των 18000 το λυπάσαι το αυτοκινητο.
Στο δικομου το αυτοκινητο είναι εμφανεστατο ότι με τα συγκεκριμενα λαδια οριο είναι οι 18000.....μετα το λαδι σπαει.Ο κατασκευαστης δινει 15.000 χιλιόμετρα με 10w40αυτο γιατι γινετε αραγε?
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]